Dodaj do ulubionych

Mały przyrost wagi

02.06.11, 14:05
Pani doktor proszę o pomoc! Martwię się o wagę moich 4-miesięcznych bliźniaczek. Urodziły się o czasie, 37,5hbd z wagą 2.350 i 2.750.
Po 1,5m-ca miały odpowiednio 4.100(pow. 10 centyli) i 4.300 (25 centyli)
Po 3m-cach i tygodniu 5.000(poniżej 10 centyli) i 5.200 (10 centyli),
po 4m-cach ważyłam tylko większą - 5.400 (poniżej 10 centyli).
Proszę powiedzieć, czy słusznie się niepokoję o słaby przyrost wagi.

Dodam jeszcze, że są strasznie płaczliwe, większa jest na piersi, mniejszą ze względu na niemiłosierne kolki odstawiłam 1,5m-ca temu, ale dostaje w butelce moje mleko. Pokarmu mam wystarczająco, dokarmiam sztucznym mlekiem najwyżej 100ml dziennie. Problem tkwi raczej w tym, że podczas bólów brzucha nie mogą się skupić na jedzeniu, więc mniej więcej co drugie karmienie to jest koszmar, jedna wielka walka. U tej mniejszej w miarę poprawiło się to po przejściu na butelkę. Ale kolki nadal miewa.

W mojej diecie już został tylko chleb z masłem i szynką, jajka i słabo przyprawione mięso drobiowe i jabłka (zauważyłam, że nie szkodzą im tak, jak np. rosół czy mleko). Swoją drogą że przez to straciłam już połowę włosów ale to temat na inną książkę ;)
Mniejsza dostaje infacol, większej go odstawiłam, wydawało mi się że raczej szkodził niż pomagał.
To tak po krótce żeby zobrazować sprawę.

W naszej przychodni lekarze mówią o tej wadze, że wszystko jest w porządku, żeby im zaufać i nie wpasowywać na siłę w siatki centylowe. A o płaczu - żeby czekać cierpliwie aż samo przejdzie.
Czy powinniśmy pokazać je innemu lekarzowi? Co Pani o tym sądzi?

Czy sztuczne mleko mogłoby się okazać dla nich lepsze niż moje?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • poczworna Re: Mały przyrost wagi 03.06.11, 00:59
      nie patrz na centyle-a na przyrost rzeczywisty-wg mnie -nie ma sie do czego przyczepić.A włosy po ukonczeniu 3 miesiąca po porodzie wyłażą garściami-to normalne-cokolwiek byś jadła.Pocieszę Cię,że tez tak miałam przy wszystkich dzieciach i jakos włosy wracały do normy,łysa nie jestem,włosy mam normalne.Tym się w ogóle nie martw.Podziwiam Cię jako mamę bliźniaczek-powodzenia!
      • momago Re: Mały przyrost wagi 03.06.11, 08:22
        Popieram - włosy po kilku miesiącach od porodu wypadają na potęgę i nie ma to związku z dietą ani karmieniem piersią. Czytałam różne opinie na temat diety eliminacyjnej podczas kp i zdarza się, że dzieci reagują akurat na składnik którego mama nie podejrzewa - np. konserwanty w wędlinach, spulchniacze w chlebie, jabłka. Jeśli to są sezonowe owoce, to OK, ale o tej porze to chyba raczej niemożliwe. Owoce teraz są bardzo spryskane i dzieci mogą na to reagować. Są mamy, które niczego sobie nie odmawiają i dzieci nie mają żadnych dolegliwości. Może to nie jest kwestia diety. Stosuj się do zaleceń lekarza - jeśli każe dokarmiać - dokarmiaj.
        • kar01cia Re: Mały przyrost wagi 03.06.11, 22:39
          hmmm a co z sezonowych owoców i warzyw jest teraz dostępne? rzodkiewka....? ;)
          • momago Re: Mały przyrost wagi 03.06.11, 23:17
            No niestety, taka pora roku - zapasy się skończyły a nowe dopiero rosną :-) Są mrożonki z naszych (krajowych) sezonowych owoców.
    • mamabeauty Re: Mały przyrost wagi 03.06.11, 08:33
      Moja corka tez zawsze malo przybierala na wadze,ale zawsze jednak cos tam przybierala.Teraz ma szesc lat jest drobnej budowy dziewczynka,zupelnie zdrowa i energiczna,wiec nie martw sie tymi centylami.Czy oprocz infacolu podajesz cos jeszcze,herbatke z koperku wloskiego,np?Sama tez ja mozesz pic.Wlosy wypadaja to normalne po ciazy chyba u wiekszosci mam.Zmien swoja diete koniecznie,potrzebujesz energii przy dwojce maluszkow.Nie jesz w ogole warzyw,kasz?Bardzo niedobrze,organizm nie reaguje tak od razu,ale jesli bedziesz sie odzywiac faktycznie tylko tym co napisalas to za jakas chwile odczujesz skutki takiej diety.
      • kar01cia Re: Mały przyrost wagi 03.06.11, 19:52
        Dzięki za info, już mam nadzieję że zostanie mi choć parę włosków...
        Herbatek z kopru piję dziennie 4 szklanki (w tym 2 z anyżem, melisą i rumiankiem), a one dostają po 1 saszetce plantex duo i trochę naparu z kopru.

Kasze i ryż też jem. Ale wszystko jem z duszą na ramieniu co wieczorem z tego będzie. Warzywa, które tak bardzo lubię, na pewno im szkodzą. przekonałam się o tym nieraz na własnej skórze. Nawet gotowana marchewka wyjęta z lekkiego krupniku czy warzywa z sałatki świątecznej bez pora, groszku i kiszonego ogórka gorzko odpokutowałam. W dodatku jedna z dziewczynek bardzo źle reaguje na mleko i kefir.

To raczej metoda prób i błędów niż jakieś moje wymysły. Mam też 3-letniego synka, przy którym jadłam wszystko oprócz cebuli i kapusty i było ok. Ale widać taki już mój los, tylko kiedy ten płacz się skończy....
    • kasiaalbrecht Re: Mały przyrost wagi 04.06.11, 14:37
      podwoiły wagę urodzeniową i niemal stale są na 10 centylu więc powodów do zmartwień nie ma, nie wiem dlaczego Pani jest na tak restrykcyjnej diecie? czy była alergia lub jej podejrzenie? Jak wygladają stolce czy są tryskajace kwaśne i pieniste, czy ból brzucha jest non stop? czy ulewają? może ew zmiana mleka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka