Dodaj do ulubionych

email z prosba o pomoc dostalam

31.08.05, 23:14
wraz z nim zalaczone przerazajace zdjecia malej dziewczynki ,kilku miesiecznej
,pokazujace spalona skore jej twarzy .Tresc emaila;"

Ola wygrala z ogniem boj o Zycie , teraz walczy o swoja
przyszlosc !!! 14-sto miesieczna dziewczynka ma spalona skore ,
uszkodzone kosci czaszki. Na skutek wysokiej temperatury , nie ma polowy twarzy.
Trafila do krakowskiego szpitala w Prokocimiu i jest pod opieka chirurga -
specjalisty od oparzen doc. Jacka Puchaly,po pozarze w minionym tygodniu.
Czekaja ja kolejne operacje i dluga rehabilitacja, na ktora
potrzebne sa pieniadze.
NIE MAMY NIC - RODZICE SA BEZSILNI ...
Za kazdego wyslanego e-maila rodzice otrzymaja 3 grosze"

Zastanawiam sie jak to dziala ,w jaki sposob rodzice otrzymuja pieniadze i od
kogo,dlaczego 3gr a nie 3 c,a gdyby tak przetlumaczyc na ang i rozsylac do
anglojezycznych znajomych ?
Nie chce wierzyc ze ktos w tak perfidny sposob poprostu wyciaga liste adresow
email
Obserwuj wątek
    • llukiz TEż mi nowość 31.08.05, 23:33
      szkoda wogóle o tym cokolwiek pisać
      • endji Re: TEż mi nowość 01.09.05, 13:32
        llukiz napisał:

> szkoda wogóle o tym cokolwiek pisać

a może lepiejbyłoby nie pisać, że szkoda,
        jeśli wiesz to napisz, co wiesz.
        bo jesli ktoś pisze z prośbą o wyjaśnienie to nawet dla najwiekszego tłumoka
        wiadomo, że nie wie i chce jakiegoś wyjaśnienia..
        wiesz to napisz, nie wiesz to nie udawaj mądrego....
        ps. ja tez nie wiem dlatego nie przesyłam takich e-maili dalej bo nie wiem czy
        to przypadkiem nie oszustwo...
        jak wiesz to jednak napisz...
        • Gość: bardu Re: TEż mi nowość IP: 83.238.100.* 01.09.05, 13:54
          A ja wysłałam maile bo ta dziewczynka naprawdę istnieje i naprawdę potrzebuje
          pomocy. Jeśli to oszustwo - trudno. Ale może rzeczywiście można pomóc - chcę
          wierzyć, że tak.
          • aputnam Re: TEż mi nowość 01.09.05, 15:42
            Wlasnie moze to oszustwo a moze tym razem nie ,a jesli bede postepowac
            standartowo jak z innymi podobnymi emailami ,czyli -kosz to bede miala wyrzuty
            sumienia ,ze nie pomoglam .
            A nie chce wierzyc ze ktos ucieka sie az do takich sposobow w celu wyludzenia
            listy adresow.
            • the_dzidka Re: TEż mi nowość 01.09.05, 15:49
              > A nie chce wierzyc ze ktos ucieka sie az do takich sposobow w celu wyludzenia
              > listy adresow

To uwierz, bo to bardzio stary proceder, i jak widać, ciągle sie ludzie na to
              nabierają.
    • the_dzidka Ściema 01.09.05, 15:48
      Nie istnieje nic takiego jak 3, 10 czy 15 groszy otrzymanych za każdego
      wysłanego maila.

Było to już wałkowane przy okazji maila n/t 10 miesięcznej renaty (kiedyś
      rachel), która juz od 5 lat ma 10 miesięcy :-P i "raka mózgu w jej malutkim
      ciele". Takie maile wyrzuca się do kosza od razu po przeczytaniu.
      • Gość: Antychryst Re: Ściema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 19:37
        Ja wrzucam je do kosza PRZED przeczytaniem :)
    • Gość: nan Re: email z prosba o pomoc dostalam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 16:24
      ja też go dostałam - nie wiem czy to kłamstwo czy nie. Wolę jednak wysłać tego
      maila, bo może to jest prawda.
      • the_dzidka Re: email z prosba o pomoc dostalam 01.09.05, 19:32
        To wysyłaj, gratuluję naiwności. A potem się dziwimy, że oszuści mają u nas
        takie łatwe życie.
        Proponuję, żebyś przed wysłaniem skontaktowała się z dostawcą netowym, za
        pomocą którego został ten mail wysłany (np. wp.pl, onet, yahooo itd.) Wystarczy
        zadzwonić. Ciekawe, że ja juz wiem, co Ci powiedzą.
        Jeśli mimo to zdecydujesz się rozesłać tego maila, to licz się z tym, że wiele
        osób (nie tak naiwnych) nie lubi zaśmiecania swoich skrzynek spamem.
        A potem - to już tylko czekaj na zalew twojej skrzynki reklamami preparatów
        powiększających penisa! Powodzenia!
    • Gość: Tomek Re: email z prosba o pomoc dostalam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.05, 19:38
      Proste pytania.
      Kto by miał za to płacić?
      Jaki by miał w tym interes? Co by na tym zyskał i skąd by wiedział ile było
      wysłanych maili.
      Często w takich mailach pisze się, ze zapłaci ONET albo WP. Miałem też takie
      maile i zadzwoniłem do ONETu. Okazało się,że to głupi żart, a ktoś chce po
      prostu zapychać sieć.
    • w.s2 Re: email z prosba o pomoc dostalam 02.09.05, 00:23
      Witaj.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś na ten temat, to proponuję zajrzeć na tę stronę:
      www.mks.com.pl/baza.html?show=description&id=3005
      Opisany jest tam przypadek podobnego działania (tzw. "przeszczep w GG")

Pozdrawiam.
    • Gość: dosyctego Re: email z prosba o pomoc dostalam IP: *.byu.edu 04.09.05, 18:54
      malych dzieci nie odstepuje sie na krok, jak rodzice sa tak bezdennie glupi to juz nie moja wina - niech
      nie zebrza teraz o pieniadze. Zreszta wszystko w przyrodzie jest nieodwracalne, zadna operacja nie
      wroci jej twarzy
      • Gość: Doom Re: email z prosba o pomoc dostalam IP: *.aster.pl 04.09.05, 19:18
        Pomijajac fakt, ze mail to hoax, to gratuluje empatii.
        • Gość: PODRI Re: email z prosba o pomoc dostalam IP: *.macrosoft.pl 05.09.05, 10:36
          Jezeli chcesz naprawde pomoc tej dziewczynce to zobacz informacje o niej:
          www.bebemania.com/portal.php?article=2959&pid=1pozdrawiam
          Podri
          • Gość: PODRI Re: email z prosba o pomoc dostalam IP: *.macrosoft.pl 05.09.05, 10:37
            jeszcze raz bo nastapil blad

www.bebemania.com/portal.php?article=2959&pid=1
            • the_dzidka Re: email z prosba o pomoc dostalam 05.09.05, 13:09
              I to mam sens - podany jest konkretnie numer konta bankowego. Chętnie wpłacę.
              A z tego wynika, że nadawca "maila z prośbą o pomoc" to jeszcze większy
              sqr...niż mogłoby się wydawać, bo do swego żałosnego procederu nie wymyśla
              postaci fikcyjnych, tylko żeruje na autentycznych nieszczęściach.
              Po trzykroć tfu!
    • taka_sobie_czytelniczka Tu mam takie wyjaśnienie 06.09.05, 16:21
      W związku z coraz częstszymi pytaniami o listy e-mail, jakie błądzą po sieci
      informujemy, że wszelkie informacje co do rzekomego sponsorowania jakichkolwiek
      operacji dzieci i innych osób przez portale AOL oraz ZDENT są nieprawdziwe!
      Prosimy o nie rozsyłanie takich maili, gdyż powoduje to wyłącznie zbieranie
      adresów e-mail przez nie zidentifikowane osoby lub podmioty.

Przesłanie listu do kilkunastu osób i jednocześnie na adres głównego autora
      listu powoduje przesłanie całej listy tych adresów. Adresy takie mogą być uzyte
      do celów spamu, promocji lub dla celów sprzedaży takiej pokaźnej bazy
      prawdziwych adresów podmiotom, parającym się kupowaniem nielegalnych baz
      adresowych lub do rozsyłania wirusów.

List ma za zadanie wzruszyć i spowodować uzyskanie jak największej liczby
      adresów e-mail.

Przesyłając taki list na zasadzie "łańcuszka" powoduje, że sami biorą Państwo
      udział w tym nielegalnym procederze ujawniania adresów e-mail, w tym także
      adresów pracowników firmy XYZ.

List, który zdobył ostatnio największą liczebność i popularność publikujemy
      poniżej.
      Po kontakcie telefonicznym z podaną jako "autor" osobą ustaliliśmy, że proceder
      ten jest w trakcie wyjaśniania prokuratorskiego i ustalania prawdziwego
      nadawcy "łańcuszka".

Ygrek Iksiński
      Dział IT

********************************************************************************
      BARDZO WAŻNE
      Jeśli usuniesz ten list... będzie to oznaczać ze naprawdę nie masz serca Cześć,
      jestem 29 letnim ojcem. Ja i moja żona mieliśmy razem cudowne życie Bóg
      pobłogosławił nas także dzieckiem. Nasza dziesięciomiesięczna córka ma na imię
      Renata . Niedawno lekarz wykrył raka mózgu w jej malutkim ciele Jest tylko
      jedna droga, aby ja ocalić...operacja. TO przykre, ale nie mamy dość pieniędzy
      na operacje. AOL i ZDENT zgodziły się nam pomóc. Jedyny sposób w jaki mogą to
      uczynić polega na tym, ze ja wysyłam ten list do Ciebie, a ty wysyłasz go do
      innych ludzi. AOL sprawdza ile osób dostało ten list. Każda osoba która otworzy
      i przęśle list dalej, do co najmniej trzech osób podaruje nam 32 centy proszę,
      pomóż nam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka