Dodaj do ulubionych

Fto jest górolem?

14.09.05, 15:05
Ba hej! Tamto "nowe" forum wartko porzuciliśmy, ale problem pozostoł. No to
powtórze go na tym forum.
Otóz zastanawialiśmy sie niedawno rozem z Myseckom i tak se myśle, ze cas
postawić to pytonie publicnie: fto jest górolem a fto nie? Wiadomo: mieskańcy
Zakopanego, Szczawnicy, Łopusznej, Rabki - to górole. A co z mieskańcami tyk
miejscowości, ftóe lezom na granicy gór? Ocywista odpowiedź jest tylko w
wypadku Wadowic: skoro wywodzący sie stamtąd Ojciec Święty mioł zawse bliski
kontakt z Najwyzsym Bacom (teroz jest to wręc kontakt bezpośredni) - no to
jest górolem. A skoro on jest górolem, to jego krajanie tyz. Co jednak z
mieskańcami inksyk przygórskik miejsowości: Bielska-Bialej, Cieszyna abo
Myślenic? Som górolami cy nie som? Cy ftoś mądry mógłby wreście narysować
dokładnom mape pokazującom, ka zyjom górole, a ka cepry? Hau!
Obserwuj wątek
    • annah11 Re: Fto jest górolem? 14.09.05, 23:48
      Ciekawe byloby wiedziec jak to naprawde jest i w jakich geograficznych granicach
      (moze jakas mapa gdzies jest) sa grupy etniczne okreslane jako gorale. Sprobujmy
      to wspolnie ustalic. A wiec do dziela szukajmy....
    • annah11 Re: Fto jest górolem?;index nazw tatrzanskich 15.09.05, 00:00
      kongresonkol.io.gliwice.pl/piotr/spis1.html
      • owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem?;index nazw tatrzanskich 15.09.05, 12:33
        Jedno jest pewne: góry na fotkak na tej stronie som sakramencko pikne! Hauuuuuu!
    • bryza102 Re: Fto jest górolem? 15.09.05, 00:46
      No,ja napewno ni jestem góralem,ino ceprem/ceperką/.
      Oj,kawał drogi mi do gór,oj kawał!Całą Polskę muszę przebyć.
      Ale sercu memu bliskie....
      • mysha_b Re: Fto jest górolem? 15.09.05, 12:23
        Bryzo, nic to - my tu jak narazie wszyscy samozwanczy gorale. Chociaz nie wiem,
        jak jest z Annah.
        • ciupazka Re: Fto jest górolem? 24.09.05, 00:01
          Dejcie se siana w obroku, hehe, to syćko na F.Z. juz było wyjaśnione, nie
          trza mieryndzać od nowa. A jo ni mom zamiaeu sie powtorzać. Ta Wasa gwara
          tyz załosno. W uciykaca od Wos! Juz lepiyj bedzie, kie beecie pisać
          jezykiem literackim. Ni mom zamiaru cas tracić na poprawianie Wos! Bo abo
          jest sie gorolym, abo nie jest, to tak samo jak z babom w ciąży abo jest
          abo nie jest. Zajmicie sie lepiyj ceprami, hehe...
          Telo.Pozdr.
          • rak-pustelnik Re: Fto jest górolem? 24.09.05, 16:26
            No i widzicie, że miałem rację? Kmiot to jest kmiot, niezależnie z nizin, czy z
            gór! Teraz, jak Was prawdziwy góral obsobaczył, zgodzicie się ze mną, że nie ma
            co zachwycać się góralami, tylko raczej należy udać się nad morze! A wieśniacy
            są mili i uprzejmi tylko wtedy, jak mają nadzieję na wyciągnięcie od Was
            pieniędzy. Jeśli takiej nadziei nie ma, to wygonią Was nawet z waszego własnego
            forum.
            Tubylec
            • ciupazka Re: Fto jest górolem? 25.09.05, 13:44
              Jego Świątobliwośc Ojciec Święty Jan Paweł II jest HONOROWYM PODHALANINEM
              W Słowniku Biograficznym "Podhalanie"(2005) i Ty se tu i teroz gemby Nim
              nie wyciyroj. I wara Ci nawet od "kmiotów!
              Telo.Pozdr.
              • rak-pustelnik Re: Fto jest górolem? 25.09.05, 16:43
                Gdyby pchły Owcarka nadały tytuł Honorowej Pchły papieżowi, to byłyby tak samo
                dumne jak Podhalanie! Ą co do kmiotów, to masz rację. W czasach Tytusa
                Chałubińskiego byli jeszcze może górale życzliwi, honorni i gościnni. Ale teraz
                sprzedali swe marne duszyczki dla dutków! Dziś prawdziwych górali już nie ma!
                Tubylec
                • owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem? 26.09.05, 10:22
                  rak-pustelnik napisał:

> Dziś prawdziwych górali już nie ma!

Krucafuks! Teroz widze, ze źle postawiłek pytonie. Powinno ono brzmieć: Fto
                  jest PROWDZIWYM górolem? Zaroz to poprawie. Hau!
                • ciupazka Re: Fto jest górolem? 27.09.05, 02:55
                  ...dudki a nie dutki "kmiocie" - patrzoj słownik!
                  • rak-pustelnik Re: Fto jest górolem? 27.09.05, 07:52
                    Nareszcie wszystko jasne! Są koszule i podkoszulki, grzyby i podgrzybki,
                    Halanie i Podhalanie. I są cepry i dudki, czyli górale. Nareszczie wiem ja w
                    góralskiej gwarze nazywają się górale. I skąd przysłowie "Każdy dudek ma swój
                    czubek". Jednym słowem górale to czubki!
                    Tubylec
                    • owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem? 27.09.05, 10:05
                      rak-pustelnik napisał:

> Jednym słowem górale to czubki!

To tak jako jo, Tubylecku! I dlatego w realu tak dobrze sie z nimi rozumiem!
                      Hauuuuuu!
                  • owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem? 27.09.05, 10:04
                    ciupazka napisała:

> ...dudki a nie dutki "kmiocie" - patrzoj słownik!

Aaaa! Mom Cie, Ciupazecko! I fto wrzuco góroli do jednego worka? Bo pod Tatrami
                    rzecywiście som dudki, u Tischnera tyz. Ale z kolei u pona Cyganika ze Storyk
                    Maniów (juz nieistniejącej wsi niestety) som: dutki.* A to oznaco, Ciupazecko,
                    ze w zajomości mowy góralskiej przegrywom z Tobom juz nie 1000:0, ale jedynie
                    1000:1. Cyli mozno pedzieć: strzeliłek honorowego gola. Hau!

* Henryk Cyganik, Anegdoty góralskie, Warszawa 2004, s. 318.
                    • owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem? 27.09.05, 16:12
                      A jak komuś nie fce sie sukac ksiązki, to niek zaźrzy pod adres: www.e-
                      gory.pl/egory_new/26_mp3_plewa_01.php
                      tyz som dutki, nie dudki. A ze na dudka to łatwo być wystrychniętym, zaś na
                      dutka trudniej, to jo wole dutki! Hau!
                      • mysha_b Re: Fto jest górolem? 27.09.05, 16:33
                        No to ja Owcarku tez doloze argument. Sa to slowa piosenki pisane pzrez goralke
                        cala geba. I jak pisze?, dutki, czy dudki? Przekonajcie sie sami:

5. DUTKI/FEVER PITCH/
                        /muz.B.Anderson, A.Maxwell, B. Alexander,/sł. Anna Gąsienica- Czubernat/

Hej, kieby tak dutków skondsi
                        Hej, kieby tak dutków kany
                        Hej, kieby tak dutków krapke
                        Hej, kieby tak dutków, dutków ...
                        Hej, kieby tak wartko skondsi
                        Hej, kieby tak wartko kany
                        Hej, kieby tak wartko krapke
                        Hej, kieby tak marek skondsi
                        Hej, kieby tak lirów kany
                        Hej, kieby zielonych krapke
                        Hej, kieby tak skondsi, kany
                        Hej, kieby tak dutków krapke
                        Hej, kieby tak moc dularków
                        pozbyłbyk sie syćkik smutków

Hej, dutków smutków
                        smutków dutków...
                        hej !

• owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem? 27.09.05, 16:37
                          Dolicyłek sie 9 rozy "dutków", a "dudków" - ani rozu :-))))
                          Hau!
                          • mysha_b Re: Fto jest górolem? 27.09.05, 16:53
                            Dobrze liczysz Owcarku, ja tez sie tyle doliczylam :)))
    • radwi22 Re: Fto jest górolem? 18.12.05, 02:13
      A ja właśnie mam pytanie, do Was, Mądre Stworzenia ( inicjały M. S.( jak Mnich
      Smadny, takie same)), czy jesli zamieszkiwalem pod Tatrami,1 rok i 9 miesięcy w
      brzuchu mamy(kolejnosc dowolna(mam nadzieje:))i moje miejsce urodzenia
      zaznaczylo sie w dowodzie, jako Zakopane, czy jestem goralem w pełni-
      prawowitym??? :/
      • mysha_b Re: Fto jest górolem? 18.12.05, 15:31
        radwi22 napisał:

> czy jesli zamieszkiwalem pod Tatrami,1 rok i 9 miesięcy w
        >
        > brzuchu mamy, czy jestem goralem w pełni-
        > prawowitym??? :/

Nawet jesli nie jestes goralem - ale nie przesadzam sprawy - to na pewno
        jestescie wraz z Mama kandydatami do ksiegi rekordow. W tym wypadku
        ciazowych ;)))
        • radwi22 Re: Fto jest górolem? 18.12.05, 20:46
          Chacha :) Mysecko. Być może kolejność jest ważna i powiniennem był napisać 9
          miesięcy w brzuchu mamy i 1 rok :)* juz poza brzuchem :p albo choć 9 miesięcy(w
          brzuchu mamy) i 1 rok :)Wtedy kolejność mogłaby być nieważna, i nawias
          dopełniłby logiki, której samo "i" w koniunkcji, nie udźwignęło :/
          :| pracuję nad logiką swoich wypowiedzi, ale czasami duch bardziej żyje i nie
          daje sie logice zabić :(
          • mysha_b Re: Fto jest górolem? 18.12.05, 21:52
            Chyba masz racje, duch wazniejszy od logiki, ale czasami brak logiki plata
            figle, a ja to lubie, bo poki co nie znamy sie i zeby jakos podtrzymac
            konwersacje - na czym nie bede ukrywac, zalezy mi(dla dobra forum owcarkowego) -
            dobrze jesli jest jakis punkt zaczepienia... dla mnie dobrze :)))
            • owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem? 20.12.05, 11:04
              I chociaz bywo, zed duchy strasom, to logika potrafi strasyć jesce bardziej.
              Hau!
              • mysha_b Re: Fto jest górolem? 20.12.05, 16:34
                No bo logika, to tez rodzaj zenski, czyli dama. A jak dama, to dlaczegoby
                nie "Biala Dama"? :)))
                • owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem? 22.12.05, 14:06
                  No bo weźmy choćby te Białom Dame z zamku w Kórniku. Juz w nazwie miejscowości
                  brak logiki, bo poprawnie pise sie jom wte, kie sie jom napise z błędem
                  ortograficnym. Hau!
                  • mysha_b Re: Fto jest górolem? 22.12.05, 14:56
                    Ja sobie mysle Owcarku tak, ze jak ktos sie tej Bialej Damy przestraszyl, to
                    nie takie bledy mogl robic. A swja droga ciekawe skad to o kreskowane? Prof
                    Miodek na pewno wie :)))
                    • owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem? 22.12.05, 15:15
                      Wie ale nie powie, bo boi sie, ze jak zdradzi owom ortograficnom tajemnice
                      Białej Damy, to Biała Dama bedzie go strasyć po nocak. Hau!
                      • mysha_b Re: Fto jest górolem? 22.12.05, 15:46
                        :)))))))))))), myslisz, ze prof Miodek sypia w Korniku?
                        • owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem? 22.12.05, 18:37
                          Myśle, ze przyjechoł osobiście do Kórnika, coby zbadać zagadke temtejsego "ó"
                          kreskowanego. Hau!

PS. A kogut w Kórniku, to chyba nie pieje "kukuryku", ino "kókórykó"! A jo byk
                          hań scekoł na "hau", ino "haó".
                          • owcarek_podhalanski Eureka 22.12.05, 18:38
                            Eureka! A racej: Eóreka! My sukomy Tubylecka, a moze on pojechoł do Kórnika i
                            teroz jest on nie Tubylecek, ino Tóbylecek? Hau?
                            • radwi22 Re: Eureka 22.12.05, 22:08
                              W Kórniku? " Mój wyścig z suknią nadal trwa...". :)
                              • owcarek_podhalanski Re: Eureka 23.12.05, 10:46
                                Jeśli poni Szymborska napisała to w imieniu Białej Damy, to mozno pedzieć, ze
                                ten wyścig zostoł wygrany! Dyć kiecka Białej Damy (ta materialna rzec jasna)
                                juz chyba dawno sie rozpadła, a Biała Dama cały cas mo sie znakomicie i piknie
                                nos postrasy jesce nie roz! Hau!
                                • owcarek_podhalanski Kolory dam 23.12.05, 10:48
                                  A tak w ogóle to nase damy-duchy som wielokolorowe! Na zamku w Liwie strasy
                                  Zółta Dama, a na zamku w Lesku - Corna Dama. Hau!
                                  • radwi22 Re: Kolory dam 23.12.05, 13:38
                                    Damy posiadają także różne rozmiary, np."Wielka dama tańczy sama..." do
                                    piosenki Anny Jantar."....długi czerwony płaaszcz..".
                                    • owcarek_podhalanski Re: Kolory dam 23.12.05, 15:28
                                      I jesce damy posiadajom swój język. Jak dama mówi "nie", to mówi "być moze".
                                      Jak dama mówi "być moze", to mówi "tak". A jak mówi "tak", to znacy, ze nie
                                      jest damom.
                                      Z dyplomatami inacej. Jak dyplomata mówi "tak", to mówi "być moze". Jak
                                      dyplomata mówi "być moze", to mówi "nie". Jak mówi "nie", to znacy, ze nie jest
                                      dyplomatom.
                                      A jeśli ftoś jest jednoceśnie damom i dyplomatom? To juz - krucafuks! - nie
                                      wiem. Hau!
              • radwi22 Re: Fto jest górolem? 22.12.05, 22:06
                Taki Człek, "Mały Książe", powiedział, że "logika jest śmiercią dla ducha". A
                ja też lubie logike, zwłaszcza, kiedy zaczyna straszyć :))))Bez ducha, miałaby
                mniejszą rację bytu, :) Przynajmniej, dla radwi22'ego. :)
                • owcarek_podhalanski Re: Fto jest górolem? 23.12.05, 10:50
                  Właśnie w "Małym Księciu" była najlogicniejsa logika, z jakom sie kiedykolwiek
                  zetknąłek. Została ona wyłozona w rozdziale o pijaku. Hau!
      • owcarek_podhalanski Góralskość Radwicka 19.12.05, 11:40
        Jeśli, Radwicku, mieskołeś w Zakopanem do dnia, kie zdmuchnąłeś na torcie
        jednom świecke (mniejsa z tym, cy zdmuchnąłeś samodzielnie cy Mama Ci pomogła),
        to do tego dnia niewątpliwie BYŁEŚ GÓROLEM. A zatem w najgorsym wypadku teroz
        jesteś ex-górolem. No ale słowa ex-górol w zadnym słowniku nie znalozłek. Z
        tego wynika, ze nie mozno przestać być górolem, jest sie nim dozywotnio. No to,
        Radwicku, JESTEŚ GÓROLEM. Witomy pierwsego autentycnego górola na nasym forum!
        Hau!
        • radwi22 Re: Góralskość Radwicka 22.12.05, 22:10
          :)))Lubię Was :)
          • owcarek_podhalanski Re: Góralskość Radwicka 23.12.05, 10:51
            Pon Mieco Fogg śpiewoł, ze Warsiawa do sie lubić, poni Richardson godo, ze
            Europa do sie lubić, a jo godom, ze nasa schroniskowa ferajna do sie lubić! Hau!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka