Dodaj do ulubionych

Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnada ...

16.10.05, 17:21
??? Do konkursu przystąpiło około 100 architektów, z czego dalej przeszło
TYLKO 75? Te, dziennikarz to przecież 3/4, miażdżąca większość a nie "tylko".
A tak poza tym to świetny pomysł. Mam nadzieję, że rodacy zrzucą się na
realizację projektu i zostanie zrealizowanty w planowanym terminie.
Obserwuj wątek
    • wojt-ek suuuper, mam nadzieje ze nie wezną ani grosza z .. 16.10.05, 17:23
      z kasy państwa ...czyli mojej i moich bliskich...
      drobnostka 4, 6 milionow...
      • kaisy7 Re: suuuper, mam nadzieje ze nie wezną ani grosza 16.10.05, 17:42
        Nie bój się, nie z twojej. Zrzutka będzie. Dla chętnych
        • lena_ziemkiewicz 4, 6, 600 mln, to nieważne... 16.10.05, 20:30
          • Gość: autor Re: 4, 6, 600 mln, to nieważne... IP: *.chello.pl 16.10.05, 21:03
            a może by tak dać tę kasę na hospicjum, czy co... to byłby bardziej zbożny cel
            • Gość: polak Re: 4, 6, 600 mln, to nieważne... IP: *.chello.pl 16.10.05, 21:21
              ty to chyba gupi jesteś
              jacyś chorzy czy dzieci nie mogą być ważniejsi od 39564 pomnika
              • uchachany Stawiam na 600 mln... 16.10.05, 22:30
        • the_dzidka Re: suuuper, mam nadzieje ze nie wezną ani grosza 16.10.05, 20:54
          Jasne, zrzutka dla chętnych. A kiedy w trakcie realizacji planu okaże się, że
          ze zrzutki udało się zdobyć tylko okolo 40% środków, rząd postanowi dołożyć
          resztę z budżetu państwa, zważywszy na doniosłość i wagę inwestycji.
          A tyle razy mówiono po smierci JP2, żeby nie stawiać pomników, tylko żeby jakoś
          inaczej uczcić jego pamięć (fundacje, stypendia)...
          Papież płacze teraz pewnie nad swoim "narodkiem"...
      • Gość: poko Re: suuuper, mam nadzieje ze nie wezną ani grosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 00:26
        podobnie jak z selekcją twórców...będzie z selekcją fundatorów( mam nadzieję)i
        od kretynów dary nie bedą pobierane.Więc możesz spać spokojnie ( i Twoi
        bliscy)...
    • wiedmak I kto mi powie ze w Warszawie sie nie inwestuje? 16.10.05, 17:26
      Prezydent Kaczynski dwoi sie i troi dla dobra ogolu i tylko zle jezyki mowia
      ze robi to pod publiczke, wykorzystujac urzad do prywatnych celow.
      • Gość: Osek Re: I kto mi powie ze w Warszawie sie nie inwestu IP: *.chello.pl 16.10.05, 20:14
        LOL! Świetna "inwestycja" :D
    • Gość: Polak mlody [...] IP: *.asko / 82.177.183.* 16.10.05, 17:27
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: StanislawMackowiak Pamiętam, 100 rocznicę urodzin Lenina obchodzono IP: 195.94.213.* 16.10.05, 17:31
      równie hucznie, wszedzie nadanie imienia, uroczystości i akademie. czy JP II
      tego sobie życzył, a moze jednak tylko albo aż - przestrzegania dekalogu!
    • mch1983 A może te 4-6 mln przeznaczyć na biednych? 16.10.05, 17:33
      albo bardziej potrzebujących.
      Ale komentarz typu: wystarczy aby każdy polak dał po 10 groszy" mówi sam za
      siebie.
      Była ery stawiania pomników, potem ich burzenia, a teraz historia zatacza koło
      i znów mamy szał stawiania pomników.
      Napewno nasz Papież niechciałby takiego pomnika.
      • Gość: Longin Po co na biednych? Przejedza, zestarzeja sie ... IP: *.sympatico.ca 16.10.05, 20:12
        Po co na biednych? Przejedza, zestarzeja sie,
        umra i nic z tego nie zostanie. Kolumnada zas
        bedzie stala i stala. narod bedzie mogl przez
        nastepne 200 lat chodzic, ogladac i cieszyc sie
        z tego wielkiego dziela upamietniajacego okres
        rozkwitu religijnosci w Polsce, rozpoczety
        wyborem Polaka na szefa Kosciola i Watykanu.
        Czyz to nie piekne? Coz moze byc piekniejszego?
        Wszystkie stolice swiata beda Warszawie zazdroscic
        tej kolumnady.
      • Gość: gosc Re: A może te 4-6 mln przeznaczyć na biednych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 20:23
        kolejna "madra" inwestycja nie wiem po co umarlym pomniki chyba lepiej
        przezaczyc 4mln pln na niedozywione dzieci niz na kolejny niepotrzbny pomnik
    • katolik_polski1 [...] 16.10.05, 17:35
    • grail Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad 16.10.05, 17:55
      To będziesz musiał poszukać kogoś kto zapłaci za mnie. Nie mam zamiaru dokładać
      się do czegś tak bezsensownego. Jeśli na prawdę chcieliby upamiętnic tego
      człowieka to są inne sposoby.
      • uchachany Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad 16.10.05, 22:34
        Nikt nie będzie się Ciebie pytał, czy chcesz do tego dokładać, czy nie :-))!
    • nocny.lot Uffffff............ 16.10.05, 17:56
      A ja wole, zeby Pilsudski mial swoj wlasny plac, a nie musial go dzielic z kimkolwiek.
      I mam juz dosyc wiadomosci telewizji publicznej, w ktorych przez 70 procent wydania bredzi sie
      o - zasluzonym skadinad - rodaku.
      Postuluje takze konkurs na pomnik Wojtyly i przypominam stary kawal:
      III nagroda: Wojtyla czyta Dziela Kaczynskiego
      II nagroda: Kaczynski czyta Dziela Wojtyly
      I nagroda: Kaczynski czyta Dziela Kaczynskiego.
      • testigo BRAK KULTURY CZY TYLKO BRAK WYKSZTAŁCENIA? 16.10.05, 20:49
        tak czy inaczej: dużo jeszcze trzeba pracować nad stworzeniem niektórym
        Użytkownikom okazji do szanownia innych...
        • Gość: burak Re: BRAK KULTURY CZY TYLKO BRAK WYKSZTAŁCENIA? IP: *.chello.pl 16.10.05, 21:24
          och Misiu bo się popłaczemy
          popatrz jacy głupi ci ludzie i niewdzięczni zamiast się cieszyć .....
    • katolik_polski1 STAWIAJMY POMNIKI POLSKIM BOHATEROM 16.10.05, 18:01
      Pomniki innowiercow mnie nie interesuja !
      Trzeba tez zauwazyc , jak JP2 rozbudzil
      w Polakach patriotyzm !
      Polak -katolik !!!!!!!!
      To haslo pozostanie na wieki !!!
      • Gość: antykatol [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:07
      • Gość: Ania Re: STAWIAJMY POMNIKI POLSKIM BOHATEROM IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 16.10.05, 18:09
        Papiez byl wielkim czlowiekiem, i dalabym wiecej niz 10 gr, ale na jakis
        sensowny cel, chociazby na jakies hospicjum czy dom spokojnej starosci,
        szpital, cos co sluzyloby ludziom, Mysle ze tego papiez by sobie zyczyl. A
        zamiast dawac na absurdalne pomniki, dam na dzieci chore na raka.
        • Gość: polonus3 Re: STAWIAJMY POMNIKI POLSKIM BOHATEROM IP: *.wma.east.verizon.net 16.10.05, 20:45
          Wojtyla nic nie protestowal jak Mu za zycia stawiano dziesiatki pomnikow, wiec
          by nie protestowal o ten. Jeszcze jeden idiotyczny pomysl jest realizowany
          tym razem w Krakowie gdzie buduje sie Centrum Kultury Zydowskiej najwieksze
          na swiecie!!!
          • testigo A CO CI PRZESZKADZA CENTRUM KULTURY ŻYDOWSKIEJ? 16.10.05, 20:52
            Płacisz za nie? Odbiera Ci chleb? Mieszkali w Krakowie tak samo jak my!
        • niezapowiedziany Re: STAWIAJMY POMNIKI POLSKIM BOHATEROM 16.10.05, 23:04
          ja dalem 150 na Dzielo Nowego Tysiaclecia. Mysle, ze to duzo lepsza inicjatywa niz ta kolumnada. Pamiec po Papiezu oczywiscie trzeba zachowac, ale skromna tablica czy nawet mniejszy pomnik bylby chyba odpowiedniejszy.

Nie rozmiar budowli stanowi o wielkosci czlowieka. Pilsudzki tez nie ma okazalego monumentu. Czy to Go umniejsza?
        • Gość: git Re: STAWIAJMY POMNIKI POLSKIM BOHATEROM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:54
          prosze wyjaśnij mi dlaczego był wielkim człowiekiem
          co zrobił dla świata poza tym że zwiedził sobie cały świat i kolesie w dziwnych
          czapkach wybrali go na papieża?
          że mieszkał w pałacu a tłumy przydupasu biły mu pokłony?
    • werter-6 [...] 16.10.05, 18:02
    • Gość: marcin pamiec IP: *.sympatico.ca 16.10.05, 18:08
      Wydaje mi sie ze wladze Warszawy jak i innych mias po smierci naszego Wielkiego
      Rodaka popadly w lekka paranoje. Z mojej perspektywy wyglada to na licytowanie
      sie gdzie bedzie wiekszy pomniek, wicej szkul z imieniem Papieza i wiecej ulic
      Jego imienia. Trudno oceniac czego zyczyl sobie sam Karol Wojtyla to tylko
      gdybanie jednak nie wydaje mi sie zeby byl zadowolony z "sadzenia" kolejnych
      pomnikow ku jego czci w kraju w ktorym bieda az piszczy. Zawsze uczyl nas
      dobroci i pokory a takze tego zeby byc wyczulonym na krzywde innych. To co sie
      teraz dzieje i te pare posatow ktore tu przeczytalem swiadczao tym ze wladze
      poszczegolnych miast w tym wypadku Warszawy robia wszystko zeby zochydzic tego
      wybitnego polaka. Za pare lat nikt nie bedzie pamietal czego uczyl nasz rodak a
      kazdy bedzie sie zastanawial na co tyle jego pomnikow za publiczne pieniadze.
      Zeby kogos pamietac nie trzeba co krok ogladac jego podobizny w roznych
      skalach. Wystarczy zeby robic tak jak uczyl wydaje mi sie ze to bylaby dla
      Niego najlepsza forma pamieci. Zeby bylo jasne do kosciola chodze od swieta,
      kleru nieznosze. Wyglada na to ze znowui bedziemy mieli wielka pokazowke, sped
      ludzi na otwarcie tego dziela podniosle slowa i po wszystkim bijatyke tych
      co "wiedza najlepiej" z tymi co "wiedza prawie najlepiej". Poterm jak zwykle
      przeprosiny kajanki tylko pamiec o Wielkim Czlowieku w tym wszystkim sie
      zatraci.
      • Gość: kiki Re: pamiec IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 16.10.05, 18:42
        Absolutnie sie z Toba zgadzam.
        Szpitale zamykaja, w domach dziecka bieda, ale kosciolow i pomnikow coraz wiecej
        • Gość: A. Re: pamiec IP: *.aster.pl 16.10.05, 19:30
          Zgadzam sie w 100procentach. Czy nie lepiej wydac te 4 czy 6 mln. na budowę
          domu dziecka czy domu starcow? JAki jest pozytek z kolejnej ogromnie drogiej
          bezsensownej rzezby?
      • testigo SZKUŁ? widać o jedną szkołe było za mało... ech... 16.10.05, 20:55
        krytykancie: miedice cur te ipsum
        zacznij poprawe od siebie, co?
        szkoła - szkół
        • Gość: kiki Re: SZKUŁ? widać o jedną szkołe było za mało... e IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 16.10.05, 21:44
          Nie wiem czy zauwazyles, ale Marcin pisze z Kanady i przypuszczam, ze nie ma
          polskiej klawiatury(zreszta nie to jest tu tematem dyskusji). Wazne, ze ma
          zdrowe poglady.
          • 28plk7b Re: SZKUŁ? widać o jedną szkołe było za mało... e 16.10.05, 21:45
            dokladnie z Montrealu i nie ma polskich znaków
        • Gość: the_cause Re: SZKUŁ? widać o jedną szkołe było za mało... e IP: *.kalisz.mm.pl 16.10.05, 21:59
          te, łacinnik, a ta Twoja łacina to też piękna...
    • Gość: teofil Mamy juz pałac kultury im. świętego Józefa S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:08
      teraz kolejny pomnik głupoty i bałwochwalstwa chcą postawić ... polska to kraj
      głupków...
    • Gość: ann Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:08
      Mysle,że papież nie chcial by tego.Przecież ten człowiek kochał przyrodę,
      góry... a chcą mu jakieś betonowe, kosztowne kolumnady fundować,
      DEBILIZM
    • Gość: mim cytat IP: *.net.autocom.pl 16.10.05, 18:08
      A nie powinno być z przecinkiem:
      "Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi, tej Ziemi."??
      • tim7 Re: cytat 16.10.05, 18:15
        Jeśli już, to:

"Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi..., Tej ziemi."
        • Gość: wujaszek.wania Re: cytat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 19:49
          A może tak: ""Niech, zstąpi Duch... Twój (?) i "odnowi", oblicze ziemi: tej ziemi??!!"
    • Gość: Pytion Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.chello.pl 16.10.05, 18:17
      A myślałem, że w Polsce są bardziej pilne sprawy niż stawianie pomników.
      A swoją drogą, zdaje się, że Warszawie brak środków na pilne inwestycje.
      Przecież 4 miliony to przynajmniej 1 km nowej ulicy tam gdzie jest potrzebna.
      Albo kilka nowych tramwajów!
      Pomników Jana Pawła II jest już w całym mieście sporo!
      Może jeszcze Rondo Babka przemianować na Rondo Papieża Polaka, Okopową na
      Karola Wojtyły, a Słomińskiego na św. Jana Pawła II...?
      • Gość: jacek Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 18:23
        Pomnik Stalina juz jest, moze pomyslec o Bierucie, Gierku i wielu innych
        bardziej zaslzonych.
      • wj_2000 Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad 16.10.05, 19:29
        A Powązkowska na Wadowicką.

Jestem za.
        • Gość: Pytion Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.chello.pl 16.10.05, 21:41
          Tylko jak przemianować Popiełuszki ;)
          A propos - wiem, że Rondo Babka zmieniło oficjalną nazwę. Mam to do siebie, że
          niektóre zmiany nie wchodzą mi do głowy. Przywilej starości ;)
      • Gość: Stefan Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.vc.shawcable.net 16.10.05, 19:31
        To jest jakis pomysl, tylko kombatanci na to nie pojda - bo rondo Babka juz sie
        tak nie nazywa, tylko Rondo Zgrupowania Armii Krajowej "Radoslaw".
      • Gość: rur Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:57
        albo na ulicę Świętego Ojca Świętego !
    • werter-6 Do admina Czy jesteś cenzorem kościelnym?? 16.10.05, 18:23
      • Gość: warszawiak Re: Do admina Czy jesteś cenzorem kościelnym?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:27
        To proste - światło dzienne ujrzy tylko prawda. Zgnilizna i ferment są
        wymiatane. Moderator - trzymaj dalej rękę na pulsie
        • werter-6 [...] 16.10.05, 18:29
        • werter-6 [...] 16.10.05, 18:42
    • Gość: Sardynka Papież nie chciał pomników!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:32
      Papcio nie chciał pomników.On nie uczył miłowania bliźniego poprzez stawianie
      tablic upamietniajacych .Za taka kase mozna nakarmic dzieci czy sfinansowac
      leczenie chorych.Jestem pewna ze gdyby mógł sprzeciwiłby sie kolejnemu
      pomnikowi.Czcijmy Go czytając Jego nauki a wtedy na pewno pamieć o Nim nie
      zaginie.
      • Gość: nawiedzona Re: Papież nie chciał pomników!!!!!!!! IP: *.telia.com 16.10.05, 18:39
        Co ty bredzisz? Pomniki stawiano papci juz za zycia ale on nigdy nie
        zaprotestowal. Tak na marginesie. Czy glupota Polakow nie ma konca?
    • tajemniczydonpedro Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad 16.10.05, 18:33
      "...tutaj została otworzona brama do zwycięstwa" - Nie "otworzona"
      tylko "otwarta" - bo nie "otwarzać", tylko "otwierać", panie Redaktorze...
    • Gość: rzeżbiarz Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:35
      Dodać jeszcze pomnik.Ma być wiekszy od Pałacu Kultury i cały ze szczerego złota.
      • Gość: anka Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:55
        po ile składka?Dorzucę sie
    • katolik_polski1 [...] 16.10.05, 18:41
    • Gość: mieszko27 Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.telkab.pl 16.10.05, 18:44
      Jest to zgodne z przesłaniem Ojca Swiętego, Jana Pawła Wielkiego. Jak również
      zgodne z celem WYSTAWNEGO spotkania, które odbyło sie w nowootwartej auli
      Uniwersytetu Łódzkiego pod przewodnictwem pasyterza diecezji łodzkiej i w
      obecności abp. Gocłowskiego. Zebrani donkonali oceny i osiągnięć
      dziesięcioletniej dzałalności miejscowego Caritasu w SŁUZBIE(!) biednym i
      potrzebującym. WARSZAWA Z TĄ MKULUMNADĄ BĘDZIE SIĘ OCZYWIŚCIE PREZENTOWAĆ
      OKAZALEJ. O pieniądz emartwic sie nie trzeba, bo urzędujacy prezydnet stolicy
      da sobie z tym rade, bo umie planować naprzód. KONKURS: KTO TO PRZEBIJE, KTÓRE
      MIASTO (A MOZE I WIOSKA)?
    • Gość: pulower Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.05, 18:46
      Debilizmu i głupoty u Polaków nie zabraknie. Nigdy.
      • Gość: Jaro Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 16.10.05, 18:57
        Mentalność sporej części naszych rodaków jest mentalnością niewolników - muszą
        komuś służyć, i nieważne, czy będzie to Karol, czy ktoś inny.
        • 28plk7b Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad 16.10.05, 19:03
          Mocny ale zdrowy osąd całkowicie się zgadzam

============================
          Gość portalu: Jaro napisał(a):

> Mentalność sporej części naszych rodaków jest mentalnością niewolników -
          muszą
          > komuś służyć, i nieważne, czy będzie to Karol, czy ktoś inny.
    • Gość: katolik Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: 213.199.253.* 16.10.05, 18:46
      Brawo! nareście,oddaję 50% swoich poborów.Warszawa jest piękna,ale brakuje
      kolumnady.
    • Gość: Jaro Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 16.10.05, 18:53
      heh... Proponuję nakręcić film: "Karol - człowiek, który zajął w umysłach
      Polaków miejsce Boga"
      • 28plk7b Re: Warszawa: na pl. Piłsudskiego stanie kolumnad 16.10.05, 19:06
        dzisiaj bałem się włączyć żelasko z obawy przed słyszeniem głosu idola ,nawet w
        rurach z wodą charczało

====================================
        Gość portalu: Jaro napisał(a):

> heh... Proponuję nakręcić film: "Karol - człowiek, który zajął w umysłach
        > Polaków miejsce Boga"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka