aktsieta 07.02.06, 10:30 społeczeństwem/Norwid/Zgadzacie się z tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 10:46 Niestety 60 lat temu wymordowano większość elit tego narodu, do głosu doszedł margines społeczny, a nastanie demokracji tylko spotęgowało proces uwidaczniania najgorszych cech tkwiących w społeczeństwie. Polakom potrzebny jest system autorytarny z liberalną gospodarką, ponieważ pomoże im wyuczyć się najwartościowszych cech - odpowiedzialności, pracowitości, sprawiedliwości i wreszcie zminimalizować najgorszą cechę jaką wydobył na wierzch socjalizm - zawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach dowcip miesiąca :) 07.02.06, 10:55 "Polakom potrzebny jest system autorytarny" Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: dowcip miesiąca :) 07.02.06, 11:32 Spójrz na historię Polski - rozwijamy się tylko pod (nie zawsze swoją - patrz zabory) władzą autorytarną. Jakakolwiek demokracja - obecna, szlachecka czy tzw. ludowa prowadzi nas na dno. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: dowcip miesiąca :) 07.02.06, 11:44 problem w tym, że słowo "autorytaryzm" pochodzi od "autorytet" - a tu ni widu, ni słychu, aby gdzieś takowy na horyzoncie majaczył. No chyba, że masz na myśli zamach stanu :) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: dowcip miesiąca :) 07.02.06, 11:53 Zgadzam się. Pracujmy wszyscy nad "wyhodowaniem" takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: dowcip miesiąca :) 07.02.06, 12:08 Daj jakieś propozycje. Jaie cechy powinien posiadać, jakie poglądy, wizję Polski itp. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: dowcip miesiąca :) 07.02.06, 12:24 Generalnie chodzi mi o rozwój takich cech jak przedsiębiorczość (wyjście państwa z gospodarki), wolność i odpowiedzialność (jeśli zrobiłeś dziecko to je utrzymuj, a nie licz na becikowe i socjał, straciłeś pracę szukaj nowej wszak z w gospodarce wolorynkowej mamy niskie bezrobocie), licz na państwo jeśli chodzi o zapewnienie ci bezpieczeństwa i sprawiedliwości przed sądem, reszta nalezy do ciebie, masz dostęp do broni, ale jeśli kogoś zamordujesz zajmie się tobą kat, możesz połknąć co tam chcesz - bierz sobie narkotyki, ale jak się zaćpasz to twój problem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
crax baltazarus... 07.02.06, 12:11 ...napisałeś: "Niestety 60 lat temu wymordowano większość elit tego narodu..." Jeśli dobrze liczę, to było około roku 1946. Czyli po zakończeniu II Wojny Światowej. Mogłbyś podać jakieś bliższe dane dot. tego "wymordowania"? Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: baltazarus... 07.02.06, 12:24 No jeśli chodzi o okres 1939-1945 - zgadzam się. Ale czy stalinowcy naprawdę do tego stopnia fizycznie eksterminowali polską inteligencję? O tym nawet u Wołoszańskiego nie słyszałem. Gnębili ich, zgoda, ale mordować???? Chyba przesadziłeś z tym swoim antykomunizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: baltazarus... 07.02.06, 12:47 Twierdzisz, że stalinowcy nie mordowali elity w latach 1944-56? Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: baltazarus... 07.02.06, 12:54 Nie twierdzę. Ale nad słowem "WYmordowanie" tobym się zastanowił. Bo to co innego znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: baltazarus... 07.02.06, 13:18 "Mordować" - pozbawiać życia jednostki. "Wymordować" - fizyczna eliminacja CAŁEJ, określonej grupy. A jakaś tam inteligencja w PRL-u była, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: baltazarus... 07.02.06, 13:36 Masz na myśli okres 1945-1956? Jeśli tak - podaj jakieś źródła. Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: baltazarus... 07.02.06, 13:43 www.kulturaihistoria.umcs.lublin.pl/nr7/artykuly/jasiak_k.html Mały wycinek, reszta później Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: baltazarus... 07.02.06, 13:49 Dzięki bardzo. Acha, jeśli proszę o wskazanie źródeł to wcale nie muszą to być linki (chociaż tak najwygodniej ;). Możesz oczywiście podawać tytuły książek. Byleby były dostępne w bibliotekach :) W każdym razie jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
crax Ty chyba żartujesz!! 08.02.06, 12:30 Przeczytałem to coś, co raczyłeś mi polecić... Kolego... mogłbyś się nie ośmieszać? Ja cię poważnie proszę o źródła na temat mordowania inteligencji polskiej w okresie reżimu stalinowskiego (ponieważ interesuję się tym) a ty podsuwasz mi jakąś pracę nt. sądów wojskowych, które osądzały członków tzw. "podziemia niepodległościowego". Pracę, dodam, skrajnie emocjonalną i subiektywną. Gdzie jest w niej mowa o elicie społeczeństwa? Bo chyba nie masz na myśli tych bandziorów-kretynów biegających ze strzelbami po lasach, strzelających do wszystkiego co się rusza, po dziecięcemu wierząc, że zmienią porządek, którym "obdarowali" nas trzej panowie w Jałcie? No, widzę, że mamy skrajnie odmienne rozumienie terminu "elita społeczeństwa". Jeśli reszta twoich źródeł jest podobnej proweniencji, to ja serdecznie za nie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:03 > Niestety 60 lat temu wymordowano większość elit tego narodu, do głosu doszedł > margines społeczny, mówisz o tych "elitach" budujących IIRP kraj który jak obecnie tonął w kłótniach o pietruchę i pieniactwie? które szybciutko uciekły z kraju by potem przez 60 lat z bezpiecznego fotela mówić co się powinno robić i oceniać wszystkich? które nie umiały ani zbudować silnej gospodarki ani właściwie przygotować się do nieuchronnej wojny? Które nie potrafiły znaleźć pewnych sojuszników (a jedynie takich dla których byliśmy jedynie mięsem armatnim)? .... > Polakom potrzebny > jest system autorytarny z liberalną gospodarką, ale jaką masz pewność że osoba która by osiągnęła taka władzę pozwoliła na liberalizm gospodarczy wszak on w prostej lini prowadzi do demokracji! Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:22 Myślę, że mówi o młodej inteligencji, która nie doczekała "swojego czasu" wymordowana przez NKWD i hitlerowców w obozach koncentracyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:27 pewnie możliwości działania młodych elit sa obecnie takie same jak przed 39 :( Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:31 A kto miał wychować tych dzisiejszych młodych na elity. To w zdecydowanej większości ludzie zdemoralizowani przez swoich wychowanych w socjalizmie rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:33 a ciebie krasnoludki wychowały? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:37 A u mnie w rodzinie na szczęście przetrwały wartości. Nikt mnie nie wychował w zawiści do bogaczy, wiem co to wolność i odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:45 OK, ale błędnie zakładasz, że tylko u ciebie ("w rodzinie na szczęście przetrwały wartości"). Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 12:00 Nie, ale u większości. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 12:09 To zrozumiałe, bo "elita" to mniejszość, nie większość. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:51 > [..]To w zdecydowanej > większości[..] a porzepraszam ale jak kolega rozumie słowo "elity"? A tak na marginesie gratuluje obiektywizmu i samokrytycyzmu :P Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 12:03 To grupy, które wiedzą jakie cechy pozytywne u swego narodu należy pielęgnować, jakie rozwijać, a jakie zwalczać. Wiedza i próbują to zrobić. Jeśli rządząca grupa wprowadza becikowe to naród demoralizuje, pielęgnuje cechy negatywne, szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 12:13 pl.wikipedia.org/wiki/Elita czyli rzekłbym że jest to mała grupa osób posiadająca unikalne ponad przeciętne umiejętności, zdolności, czy inne cechy, ale raczej nie oznacza to że są to osoby obdarzone jedynie cechami pozytywnymi, np. o kasiarzach mówiło się że to jest „elita wśród złodziei”. Z twoich wypowiedzi wnoszę że słowo „elita” rozumiesz tak: „Elita to my!” Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:29 Również, i takiej która bezsensownie ginęła w Powstaniu Warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:28 IIRP można wiele zarzucić, ale było to państwo demokratyczne... "ale jaką masz pewność że osoba która by osiągnęła taka władzę pozwoliła na liberalizm gospodarczy wszak on w prostej lini prowadzi do demokracji!" Liberalizm gospodarczy pod władzą autorytarną nie może prowadzić do demokracji, bo jest to system najbardziej wydolny i nikt z jego szerokiej rzeszy beneficjentów nie będzie chciał demokracji, która ZAWSZE prowadzi do socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:32 "demokracji, która ZAWSZE prowadzi do socjalizmu." No, na przykład w USA - diabelnie socjalistycznym państwie ... Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:35 Rozwój demokracji w USA doprowadził do wprowadzenia podatku dochodowego, do realizowania "potrzeb" ludu czyli rozwoju socjału i interwencjonizmu państwowego, a obecnie nawet ograniczania swobód obywatelskich (tzw. walka z terroryzmem), punktów za pochodzenie dla czarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:46 Tos ty anarchista, baltazarus jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:56 A skąd. Ja jestem tylko za silnym państwem minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 12:10 Ja jestem tylko za silnym państwem minimum. Ja też, ale siłą obywateli, nie siłą władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 12:25 Otóż to, ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 12:42 No widzisz: państwo silne siłą obywateli to z pewnościa nie jest system autokratyczny, tylko jego przeciwieństwo: państwo obywatelskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 12:49 To jest państwo silne rozwojem gospodarczym i kieszeniami obywateli gdzie nie ma możliwości odstąpienia tej drogi, a państwo demokratyczne zawsze idzie w socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 13:00 Mam wrażenie, że widzisz rzeczy czarno-białe. To: "> To jest państwo silne rozwojem gospodarczym i kieszeniami obywateli gdzie nie > ma możliwości odstąpienia tej drogi" nie przeszkadza temu, że państwo jest demokratyczne. Dziś nie przyjmie się w cywilizowanym świecie XIX-wieczny kapitalizm i Brazylia nie jest ideałem, do którego dążymy. Raczej wybiaramy system, gdzie wolność gospodarcza idzie w parze z jak najmniejszym rozwarstwieniem społeczeństwa. Wiemy już bowiem, że źle smakuje nawet najlepszy obiad, gdy przez okno zaglądają do jadalni hordy głodnych dzieci - a których rodzice zawsze mogą się zbuntować. Wiemy, że bardziej cenne jest chodzić dobrymi chodnikami po mieście, gdzie nie ma biedaków, niż marmurowymi alejami po zamkniętych osiedlach - jest to bowiem nowa niewola - a chodzi przecież o wolność. I dlatego wiemy, że zwyczajnie - opłaca nam się dzielić. (to "wiemy" potraktuj umownie) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 13:18 Państwo demokratyczne dąży zawsze do socjalistycznych rozwiązań, bo chce tego ciemny lud, a ten jest większością. "Dziś nie przyjmie się w cywilizowanym świecie XIX-wieczny kapitalizm i Brazylia nie jest ideałem, do którego dążymy." Masz obraz XIX-wiecznej gospodarki narysowany przez komunistycznych propagandystów. Był to czas walki z biedą na szeroką skalę poprzez stworzenie masy nowych miejsc pracy. A ta Brazylia to chyba Twoja pomyłka? nie chce mi sie wierzyć, że świadomie przyporządkowałaś ten kraj do grupy państw kapitalistycznych. "Wiemy już bowiem, że źle smakuje nawet najlepszy obiad, gdy przez okno zaglądają do jadalni hordy głodnych dzieci - a których rodzice zawsze mogą się zbuntować." W wolnym rynku takich sytuacji jest najmniej, a ludzi rozbudowują (sami!) prywatną pomoc dla najbiedniejszych. Tak było od zawsze w USA - dziś 80% Amerykanów w róznych formach angażuje sie w wolontariat i "dlatego wiemy, że zwyczajnie - opłaca nam się dzielić", ale nie pod państwowym przymusem. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 13:31 baltazarus napisał: > Państwo demokratyczne dąży zawsze do socjalistycznych rozwiązań, bo chce tego > ciemny lud, a ten jest większością. A co byś powiedział, gdyby nie był to "ciemny lud", tylko lud całkiem nieźle wykształcony? Poza tym: nos dla tabakiery, czy tabakiera dla nosa? Ludzie dla państwa, czy państwo dla ludzi, hę? > Masz obraz XIX-wiecznej gospodarki narysowany przez komunistycznych > propagandystów. Był to czas walki z biedą na szeroką skalę poprzez stworzenie > masy nowych miejsc pracy. Wyjątkowa bzdura. Dla przykładu: obraz kapitalistycznej Szkocji przed zawiązaniem się związków zawodowych - proponuję porozmawiac o tym zs Szkotami, którzy chyba zindoktrynowani przez komunistycznych propagandystó nie są. XIX wieczny kapitalizm to maksymalizacja zysków. A ta Brazylia to chyba Twoja pomyłka? nie chce mi sie wierzyć, że świadomie przyporządkowałaś ten kraj do grupy państw kapitalistycznych. Przyporządkuj go więc inaczej. > W wolnym rynku takich sytuacji jest najmniej, a ludzi rozbudowują (sami!) > prywatną pomoc dla najbiedniejszych. Tak było od zawsze w USA - dziś 80% > Amerykanów w róznych formach angażuje sie w wolontariat i "dlatego wiemy, że > zwyczajnie - opłaca nam się dzielić", ale nie pod państwowym przymusem. To by było pięknie - jednak życie pokazuje, że jeśli nie ma państwowego przymusu - z tym dzieleniem się z własnej woli bywa kiepsko. Poza tym mówiąc "dzielić się" nie mam na mysli działalności charytatywnej, tylko partycypację w - na przykład - infrastrukturę, która jest wspólna dla wszystkich. > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 13:47 "A co byś powiedział, gdyby nie był to "ciemny lud", tylko lud całkiem nieźle wykształcony? Poza tym: nos dla tabakiery, czy tabakiera dla nosa? Ludzie dla państwa, czy państwo dla ludzi, hę?" Niestety zawsze większość to polityczni i ekonomiczni ignoranci, a lud chce dowalić pracodawcom. "XIX wieczny kapitalizm to maksymalizacja zysków." skutkujący rozwojem wszystkich dziedzin m.in. medycyny, nowymi miejscami pracy i uratowaniem tysięcy ludzi od śmierci z głodu. "To by było pięknie - jednak życie pokazuje, że jeśli nie ma państwowego przymusu - z tym dzieleniem się z własnej woli bywa kiepsko." W Polsce to pokazuje? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 14:02 Że powtórzę: nos dla tabakiery, czy tabakiera dla nosa? Ludzie dla państwa, czy państwo dla ludzi? Skąd w Tobie tyle pogardy dla ludzi? > skutkujący rozwojem wszystkich dziedzin m.in. medycyny, nowymi miejscami pracy > i uratowaniem tysięcy ludzi od śmierci z głodu. To jest demagogia. Na tej podstwie mozna też powiedzieć, że komuna w Polsce dała ludziom pracę i wykształcenie oraz odbudowała po wojnie kraj. > "To by było pięknie - jednak życie pokazuje, że jeśli nie ma państwowego > przymusu - z tym dzieleniem się z własnej woli bywa kiepsko." > W Polsce to pokazuje? A w Polsce jest kapitalizm? Bo o nim tu rozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 08.02.06, 13:18 po_godzinach napisała: > To by było pięknie - jednak życie pokazuje, że jeśli nie ma państwowego > przymusu - z tym dzieleniem się z własnej woli bywa kiepsko. > Poza tym mówiąc "dzielić się" nie mam na mysli działalności charytatywnej, > tylko partycypację w - na przykład - infrastrukturę, która jest wspólna dla > wszystkich. "Sprawiedliwość" wymuszona państwowym terrorem... A tak w ogóle jesteś za 'państwem minimum'?...)) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 08.02.06, 13:09 po_godzinach napisała: > Ja jestem tylko za silnym państwem minimum. > > > Ja też, ale siłą obywateli, nie siłą władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Niepoprawny optymizm? 08.02.06, 13:12 po_godzinach napisała: > Ja jestem tylko za silnym państwem minimum. > > > Ja też, ale siłą obywateli, nie siłą władzy. Obawiam sie,że jesteś niepoprawną optymistką... Wiekszość społeczeństwa jest nastawiona roszczeniowo (także w krajach zachodnich), więc jakie 'państwo minimum siłą obywateli'? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:54 ludzie wraz z rozwojem cywilizacyjnym i kulturalnym w zoraz wiekszym stopniu oczekuja wolnosci osobistej. I dla tej wolnosci ludzie często są w stanie poświecić dużo! (to moze taki paradoks ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
taus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 11:43 truten.zenobi napisał: > > Polakom potrzebny > > jest system autorytarny z liberalną gospodarką, > > ale jaką masz pewność że osoba która by osiągnęła taka władzę pozwoliła na > liberalizm gospodarczy wszak on w prostej lini prowadzi do demokracji! Tak jak w Chinach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 12:06 Szybciej Chile Pinocheta (nawet rządzący tam obecnie socjaliści podtrzymują system gospodarczy Dyktatora, bo wiedzą, że sie sprawdza), ale Chiny rozwijają sie najszybciej na świecie, tyle, że z wolnościami obywatelskimi jest gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz100 Re: Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowy 07.02.06, 13:40 Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowym aktsieta 07.02.06, 10:30 + odpowiedz społeczeństwem/Norwid/Zgadzacie się z tym? chyba coś ci sie pomyliło, polakom jeszcze duzo trza sie nauczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomerk Baltazarus masz rację...:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 23:03 Odpowiedz Link Zgłoś