Dodaj do ulubionych

Seriale telewizyjne ogłupiają?

• marekggg zdecydowanie TAK 30.03.06, 11:16
      moze oprocz kiepskich - bo to jest parodia i to nawet niezla. ale wszystkie
      magdy, lekarze, milosci, zlotopolscy, pensjonaty w kwiatki lub plebanie to
      katastrofa. dobre dla gospodyn domowych, emerytow lub znudzonych.
    • ozzy10 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 11:43
      A JA OGLĄDAM RODZINE SOPRANO ALE NIE NASLADUJE :)))
    • kredka888 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 11:45
      Hm, to zalezy, jak sie je oglada:). Ja czasami ogladam kilka starszych tytulow,
      glownie z przyzwyczajenia, nowych nie zaczelam ogladac i nic mnie nie wciaga.
      Ale najczesciej ogladam jako tlo dla wykonywanej pracy- przeciez mozna przy tym
      sprzatac, prasowac, cwiczyc, masowac swoj cellulit:), a przede wszystkim
      siedziec w sieci, co robie najczesciej :). Natomiast jak juz nie mam nic do
      roboty i jestem strasznie zmeczona, i mam tylko ogladac serial, to musze
      przyznac ze rzeczywiscie jest to nudne zajecie, i chyba nie potrafie juz TYLKO
      ogladac. I nigdy w zyciu nie przyszloby mi do glowy kupic cokolwiek tylko
      dlatego ze ktos w serialu tak ma. A kiedy jest jakis bardziej zakrecony czas w
      zyciu i nie ogladam czegos miesiacami, to potem rzeczywiscie jak sie przypadkiem
      zobaczy serial, to zal jest marnowac czas na to. Ale tez rozumiem ze niektorzy
      MOGA to ogladac i sie wciagaja.
    • Gość: FreakyMisfit Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 30.03.06, 12:03
      Seriale zdecydowanie nie są normalne. Są dla ludzi, którzy mają za dużo wolnego czasu i za mało własnych problemów. Wiem, bo obserwuję wpływ seriali na moich najbliższych. Niestety, jest coraz gorzej...
    • Gość: Magda Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.lodz.mm.pl 30.03.06, 12:11
      Dziwie sie, iz osoby, ktore nie ogladaja seriali tak duzo wiedza na ich temat.
      Wiedza, ze seriale/telenowele oglupiaja, ze aktorzy sa kiepscy a sceny
      pretensjonalne, ze historie sa nierealne itd itp

Nie mozna wrzucac kazdego serialu, kazdej telenoweli do tego samego worka -
      bezwartosciowego pozeracza czasu, tak jak nie mozna uwazac kazdej ksiazki za
      wartosciowa i warta przeczytania.

Tak jak ogladanie seriali jednoznacznie nie swiadczy o ubogim zyciu
      emocjonalnym widza, czy o jego niskiej inteligencji, tak i nieogladanie czy
      wrecz pogarda dla seriali i ludzi lubiacych ten rodzaj rozrywki nie swiadczy o
      wysokiej inteligencji, bujnym zyciu towarzyskim i o byciu lepszym i madrzejszym
      od "ogladaczy". Nie moge sie oprzec wrazeniu, ze wlasnie tak o sobie mysli
      czesc osob, ktora tak gardzi serialami.
      NIE!! NIE JESTESCIE LEPSI I INTELIGENTNIEJSCI TYLKO DLATEGO, ZE NIE OGLADACIE
      TASIEMCOW!!

Od nieogladania telenowel nie wzrasta iq, nie stajemy sie bardziej wartosciowi.

Macie pretensje, ze w towazystwie przewaza rozmowa o serialach a wy czujecie
      sie nieswojo nie znajac tematu. Czemu zatem nie zaproponujecie innego
      ciekawszego tematu? Czemu, czujac sie lepszymi, nie zainteresujecie ich jednym
      waszych rozlicznych pasjonujacych tematow do dyskusji? Czemu nie zaproponujecie
      wyjscia do galerii czy muzeum by z pasja opowiedziec o prezentowanych
      eksponatach? Czemu nie zachecicie do wyjazdu na grila czy wspolnego wypadu
      rowerowego? Czemu nie zaprosicie ich do klubu by nauczyc ich grac w bilard czy
      kregle? Czemu nie pokazecie im jak wspaniale i interesujaco spedzacie czas
      wolny? Czemu nie wtajemniczycie ich w swoje hobby?
      Widocznie nie macie im nic do zaoferowania, moze wasze zycie jest rownie nudne
      jak ich, z tym, ze nie ogladacie telenowel.

• mateszalka Magda... 31.03.06, 13:25
        > Czemu nie zachecicie do wyjazdu na grila czy wspolnego wypadu
        > rowerowego? Czemu nie zaprosicie ich do klubu by nauczyc ich grac w bilard czy
        > kregle?

Ano dlatego, moja droga, ze oni nierzadko nie moga/nie chca, bo JEST SERIAL. To
        jest wlasnie tragedia. Ile razy bylam u mojej siostry, w sloneczna niedziele
        np., z chwalebnym zamiarem wyjscia na spacer, a ona przy zaciagnietych roletach
        przed telewizorem slyszec o tym nie chciala... Nie dziwie sie mojej 94-letniej,
        niewidomej babci (jakos nigdy nie udalo mi sie jej wyciagnac na wypad rowerowy
        ani na kregle, dziwne), ze oglada - czy raczej slucha - bo jest naprawde
        niewiele rzeczy, ktore moze robic w swoim pokoju. Ale moja mama kiedys wstala od
        uroczystej, urodzinowej kolacji, wziela talerz i przeniosla sie przed telewizor,
        bo BYL SERIAL. Siedzialam przy tych swieczkach i frykasach, i naprawde musialam
        sobie dlugo i cierpliwie tlumaczyc, ze to przeciez jej urodziny, no i chodzi o
        to, zeby miala przyjemny wieczor. Ale co pomyslalam o serialach, lepiej nie
        mowic. I znam, niestety, wiecej takich sytuacji. Kiedy dzwonie do kogos, a on
        mowi "oddzwonie za godzine, bo jest serial", mam ochote zawyc! Przerazliwie
        jest smutno, kiedy ktos kupuje serwis taki, jak maja (...) z serialu (...), a
        nie wie np., jaki ja mam serwis, bo od pieciu lat nie znalazl chwilki, zeby
        wpasc do mnie na herbate. Itd.
        Oczywiscie to nie dotyczy tylko seriali, jak sie tak zastanowic - raczej
        telewizji jako takiej, ktora rozleniwia po pierwsze fizycznie - po co wychodzic,
        skoro mozna sie uwalic przed telewizorem, a po drugie psychicznie - skoro juz
        tam leze, to lykam to, co mi daja. I nikt mi nie wmowi, ze ogladanie tej papki
        daje czlowiekowi wiecej niz rozmowa z bliska osoba czy nawet spacer.
        Dla porzadku dodam, ze zadnego serialu nigdy z bliska nie widzialam, wiec nie
        wypowiadam sie na temat zawartosci. Wylacznie zjawiska.

• Gość: rena Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:12
      tak, popieram Cie w 100%, to co piszesz jest prawdą. Nienawidze tych wszystkich
      seriali ciagnacych sie w nieskończoność i tych bezsensownych rozmów które sa
      tam prowadzone. Pozdrawiam
    • Gość: leslaw k. Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.aster.pl 30.03.06, 12:24
      Obejrzyj "Szesc stop pod ziemia". "24 godziny". "Rodzine Soprano". Nawet, choc
      to nie kazdemu podchodzi, "Lost". Albo cofnij sie w przeszlosc, do "Twin Peaks".
      Moze wtedy przestaniesz generalizowac. Gdybysmy w Polsce umieli robic takie
      seriale...
      • Gość: kif Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:40
        Ja na dzwiek czolowki "Klanu" albo Plebanii dostaje drgawek... To juz jest
        niebezpieczna fobia. Przebywajac wsrod ludzi 'polykajacych' rozne tasiemce a
        potem nawet dyskutujacych o nich, wytworzylo sie we mnie cos w rodzaju
        kompleksu wyzszosci dlatego, ze ja przeciez jestem ponad tym...
        Z drugiej strony, ile osob zrozumie mnie, ogladajacego namietnie mecze
        pilkarskie w rodzaju Ghana-Burkinafaso, zapamietujacego poszczegolne wyniki i
        rozprawiajacego na ten temat godzinami z kumplami. To chyba analogiczne. I
        nawet mam nadzieje, bo wtedy sie uspokajam. Ze jestem taki jak inni ;)
    • Gość: telewidzka Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: 212.106.154.* 30.03.06, 13:11
      Zgadzam sie z tą opinią całkowicie, wychodzi na to że seriale są dla ludzi
      mądrych i na pewnym poziomie.Jeśli ktoś chce sie utożsamiać z bohaterami
      niektórych seriali np.Moda na Sukces...lub innymi tego typu, to polecałabym
      wizytę u specjalisty, psychologa lub nawet psychiatry.Jak ludzie wogóle mogą
      uważać że to wszystko co się tam dzieje to prawda, a bohaterzy tych seriali są
      w rzeczywistości też tacy sami i wykonują zawody takie jak w serialach.Chyba
      że te seriale są dla malutkich dzieci którzy wierzą we wszystko co widzą.WIECEJ
      UMIARU ludzie, bo zgłupiejecie do reszty, a wiecej głupków nasz kraj nie strzyma
      • Gość: carlo Seriale nie są po to,żeby ogłupiać czy edukować IP: *.aster.pl 30.03.06, 13:28
        Seriale Tv są po to,żeby
        / scenarzyści i realizacja
        /Tv zlecająca produkcje
        /aktorzy itp- zarobili pieniądze.
        Przepływ gotówki w wiekszości przypadków polega na tym,że TV zamawiająca
        przekazuje pieniadze na rachunek producenta. Zwykle jest to z dużą nadwyżką -
        żeby starczyło także na honorarium ( pozaumowne) dla szefów anten- którzy
        miejsce na antenie wyodrębnili dla potrzeb emisji tej produkcji. Jakość nie ma
        znaczenia.
    • pshem.co Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 13:28
      Oczywiście,
      Świat przedstawiony w serialach jest bardzo wyidealizowany.
      Kłopoty z jakimi borykają się serialowe postacie są albo absurdalne, albo w
      rzeczywistości poważne tylko że ich rozwiązanie nie przysparza nikomu problemów.
      Oczywiście w filmie. Ale trzeba rozróżnić - wszak to tylko film, bajka.
      Nie da się go wprowadzić do świata realnego. Jest to niemożliwe.
      Gdy ktoś kupuje coś co zobaczył na ekranie, to znaczy tylko że poddał się
      kryptoreklamie.
      Gorzej, gdy ktoś wprowadza serialowe zasady życia do swego własnego.
      Niestety... to się zdarza coraz częściej.
      Życzę zatem wszystkim, by nikt nie musiał równać do ideałów rodem z serialowych
      tasiemców. A przede wszystkim by nie być skazanym porównanie do
      wyidealizowanych postaci z telenoweli.
      pozdrawiam
      • Gość: beti22 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:35
        A mnie denerwuje męska postawa wobec kobiet. Szukacie w realnym świecie kobiety
        wyglądającej jak J.Lo. albo podobnych. Wyczytałam na innym forum, że cellulitis
        jest okropny, a przecież prawie każda kobieta go ma nawet młoda i szczupła. Nie
        myślicie nad tym, że piosenkarki, aktorki czy modelki są przygotowywane przez
        kupę stylistów i w naturze nawet one nie wyglądają tak wspaniale. Jeszcze
        bardziej dziwi mnie postawa kobiet, które za wszelką cenę starają się upodobnić
        do wspomnianej wyżej J.Lo. lub innych. Operacje plastyczne itp. sprawy,
        kompleksy z powodu celullitis choćby małego. To jest chore. Ja nie znam nikogo
        kto by wcielał serialowe sytuacje w życie.
        • pshem.co Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 13:52
          No cóż... jakoś nie wysyłam mej małżonki na chirurgię celem przerobienia na
          J.Lo. Każdy powinien być sobą, jeżeli kobieta pragnie być bardziej atrakcyjna,
          jest to jej chęć i to jeszcze jest ok. Niedobrze jest wtedy, gdy np. kobieta
          czuje się do tego zmuszona presją otoczenia. To samo działa w druga stronę.
          Chodziło mi o ukazanie problemu przejmowania serialowych ideałów.
          (choć trzeba przyznać nie wszystkie są złe), uznania ich za swoje.
          Natomiast sytuacji serialowych nie da się wcielić w życie. Niektórzy próbują.
          Choć nikt się oczywiście nie przyzna. To właśnie jest smutne.
          Ale nawet gwałtowny zakup gadżetu rodem z serialu, jest oznaką przejmowania
          gustów scenarzystów takiego serialu, nieprawdaż?

pozdrawiam
    • Gość: Dottora Kocham telenowele latynoskie! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.03.06, 13:53
      A teraz pewnie niejednego zaskoczę: Jestem z Warszawy, lekko po 30-stce, mam
      tytuł doktora, pracuję jako naukowiec, i... uwielbiam ogladać seriale
      brazylijskie, argentyńskie, wenezuelskie... Mniam! :)))
      Zawsze na TVN-ie lekko po południu jest emitowany taki serial - nie lubię go
      przegapiać! Poza tym prawie wcale nie oglądam telewizji. Żadnej publicystyki,
      polityki, "reportaży społecznych", talk-schows i telenowel polskich mających
      ambicję odzwierciedlać "samo życie".
      Nie oglądam tej niby mądrej telewizji, ponieważ uważam, że to ona właśnie
      zatruwa i ogłupia. Patrzę, co się dzieje z babcią, która wyrabia sobie obraz
      rzczywistości na podstawie doniesień telewizyjnych. Nabywa lęków, depresji,
      nieufności do ludzi. Przecież dziś medialnie dobra wiadomość to jak najgorsza
      wiadomość! Dlatego mamy w telewizji świat złożony ze złodziei, morderców,
      policji, nastoletnich prostytutek, lekrzy-łapówkarzy, polityków-idiotów,
      nieszczęść i łzawych tonów, które wydają z siebie bohatwrowie telenowel... na
      takim świecie nie chce się żyć! I wielu ludzi posępnieje, zasklepia się w swoim
      domu i światku, bo tam niby bezpiecznie, no i tym więcej ogląda TV - a tam
      ciągle eskalacja nieszczęścia i grozy! Od tego można naprawdę zgłupieć!
      Polskie wytwory telewizyjne są smętne i wysysające energię. Mnie nic nie dają.
      Nie rozumiem np, czemu, mając dobre zdrowie i spokojne życie, pasjonować się
      serialami szpitalnymi, gdzie wszyscy mrą, cierpią, chorują, krew wypływa,
      oddech słabnie... Po co sobie z dobrej woli fundować takie przykre przeżycia?..

Nie ma to jak nowelka latino! :))) Zalety:
      1. Nikt raczej nie pomyli tego z rzeczywistością, bo to z założenia komedia
      del'arte, ze sztucznymi dekoracjami i wyraźnie określonymi, czarno-białymi
      rolami. Taka telenowela nie aspiruje do naśladowania życia, tylko do
      opowiadania barwnych bajek - i wcale tego nie ukrywa. Pojawia się tu i
      czarownica, i gadający pies... i zawsze wszystko dobrze się kończy, dobrzy żyją
      długo i szczęśliwie... Fajne są takie bajki ze współczesnymi rekwizytami!
      2. Ładne są scenerie, przyroda Ameryki Południowej, tak pięknie filmowana -
      scenariusze dbają o miejsce na pochwałę rodzimego krajobrazu: puszczy
      amazońskiej, zabytków Limy, majestatu posągu Chrystusa w Rio... Latynosi są
      dumni ze swojego kraju, ludzi - ciemnych i jasnych, temperamentu, życia...
      Piękne to! Dużo pochwały i afirmacji jest w tych telenowelach! A bohaterowie?
      O, Bogowie! Czy są gdzieś piękniejsi faceci i dziewczyny niz w Ameryce
      Południowej? Oglądanie tego wszystkiego to przyjemność estetyczna!
      3. Latynosi lubią się śmiać i puszczać oko. W telenowelach często skrzy się od
      humoru, jest komizm, przyjazna kpina, dystans do ludzkich słabości...
      Pamietacie "Brzydulę"??? Juz sama "zajawka" z Betty wyszczerzającą czule aparat
      ortodontyczny do lubego, który zapatrzony jest w blondwłosą laskę!.. :DDD Po
      obejrzeniu takich scen mam poprawiony humor i więcej wyrozumiałej zyczliwości
      dla świata!
      4. Telenowele latyno sa budujące, ciepłe. Tam jest dużo pomocy, życzliwości,
      darów niebios, wielkoduszności tryumfującej nad małością, są to więc moralitety
      o pozytywnym przesłaniu. Miło jest otaczać się takimi emocjami!

Teraz ktoś mi zarzuci, ze wzbraniając się przed prymitywną pyskówką Wiadomości,
      unikając programu "Nastoletnie szlaufy na ulicy", nie pogrązając się w mrokach
      losów ludzi z Plebanii i nie delektując rozmaitością chorób znajdywanych w
      Leśnej Górze - stronię od jakiejś prawdy, którą powinnam znać.
      A ja wam powiadam - taka sama to prawda, jak ta z brazylijskich telenowel! Z
      tym, że ta druga przynajmniej jest estetyczna, przyjemna i optymistyczna,
      dlatego, mając wybór - wybieram własnie ją!!! :)))
      • mateszalka Re: Kocham telenowele latynoskie! 31.03.06, 13:34
        Nikt nie mowi, ze nie powinno sie tego ogladac, tak naprawde. W watku chodzi
        raczej o stosunek do seriali, prawda? Nie sprawiasz wrazenia osoby, ktora daje
        sie czyms oglupic, przeciwnie. Piszesz, ze "nikt nie pomyli tego z
        rzeczywistoscia" - poczytaj poprzednie wypowiedzi, np. cudowna pt.
        "Habilitacja". Nie widze problemu z ogladaniem czegokolwiek, jesli ktos potrafi
        zachowac dystans (nie mowiac juz o Twojej analitycznej i inteligentnej
        wypowiedzi :-))). Ale jest naprawde duzo osob, dla ktorych seriale to JEST
        rzeczywistosc - kupowanie rzeczy jak (...), matko! I to jest potworne.
    • Gość: kejro Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:47
      serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3228022.html
      Wszystkie telenowele powinny być opatrzone nie zieloną kropką a ogromną czerwoną
      kropą.Powinnno się zakazać ich oglądania dzieciom, bo te jeszcze nie odróżniają
      rzeczywistości od fikcji i staruszkom, bo ci natomiast już nie odróżniają.
      Przecież nie wnoszą one żadnych wartości artystycznych.
      Proponuję zamianę - dobre, artystycznie wartościowe filmy puszczać w godzinach
      największej oglądalności, a te niewymagające myślenia mydlane opery gdzieś tak
      najwcześniej po północy.Niech sobie miłośnicy seriali oglądają, nikt im nie
      będzie bronił.
      Ale tak nigdy nie będzie, bo za tym idzie ogromna kasa , reklamodawcy sporo
      płacą aby włączyć się do tego narodowego ogłupiania.A gdzie się podziała misja
      wychowawcza telewizji publicznej? Już teraz sporo osób nie potrafi odróżnić
      dzieła od miernoty, sztuki od kiczu, bo nikt ich tego nie uczy.
      • Gość: maja Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:45
        Serial ogląda się wtedy jak człowiek nie ma nic do roboty, a nie dlatego żeby
        zobaczyć w jakiej pościeli sypia Marcysia. Zresztą osoby które mówią że kupiły
        sobie taką pościel używają tego żeby opisać tę pościel a nie dlatego że mam
        taką jak w telewizji. A zarzut że serial nie ma nic wspólnego z rzeczywistością
        jest bez sensu, bo w takim układzie film o Bondzie w którym skacze za spadającym
        samolotem na motorze, dogania go, wchodzi do środka i jeszcze podnosi go do góry
        powinien być tylko dla ludzi z super wykształceniem i inteligencją bo zwykła
        gospodyni może jeszcze pomyśleć że jest to możliwe i próbować zrobić to samo.
        Oglądam te seriale które mi się podobają i nie widzę w tym nic złego i uważam że
        klasyfikowanie ludzi w sposób oglądający = głupi, nieoglądający = inteligentni
        jest co najmniej niestosowne.
    • Gość: Marlena Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:37
      Ja w serialach nie wiedzę nic złego. Nie jestem ich maniaczką, ale lubie
      popatrzeć na "m-jak miłość",czy "na wspólnej". Sądzę, że to jak się do nich
      podchodz zależy człowieka. Jeżeli ktoś nie pracuje, tylko siedzi w domu i
      ogląda cały czas seriale, a potem idzie do koleżanki i głównym ich tematem jest
      to co było w ostatnim odcinku jakiegoś serialu, to jest bardzo głupie. Napewno
      nie powinno się od niech uzależniać, ale czasem wieczorem fajnie jest usiąść po
      męczącym dniu i popatrzeć na serial. Wiem, że mężczyźni wolą oglądą filmy i jest
      normalne. Kobiety nie lubią oglądać filmów, gdzie się np. strzelają. Jeśli ktoś
      kupuje sobie taką samą pościel pod jaką śpi w serialu jego/jej ulubiony aktor,
      czy aktorka to jest to straszna głupota.
      • Gość: zenotka Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:00
        "Wiem, że mężczyźni wolą oglądą filmy "
        LOL niezła teza ,chyba jestem facetem nie cierpie polskich seriali i uwielbiam
        dobre filmy ( czasami mogą się strzelać;)))
    • Gość: kama Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 30.03.06, 15:41
      >>znam je tylko z opowieści<< tak tak, jak wszyscy, nikt nie ogląda, a wszyscy
      wiedzą o co chodzi...
      to tak, jak z zeszłorocznymi wyborami: jak głosowałam na tuska, on głosował na
      tuska, ona głosowała na tuska, a wygrał kaczyński... dziwny kraj, obłudny do
      bólu
    • Gość: Człek Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 16:31
      Gość portalu: Magda napisał(a)
      > Od nieogladania telenowel nie wzrasta iq, nie stajemy sie bardziej wartosciowi

Bynajmniej. W czasie, gdy Ty oglądasz "M jak mleko" ja np. czytam, albo modle się. I od tego wzrasta mi nie tylko IQ.
      • charade Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 19:16
        Szczerze mówiąc, jestem pełna podziwu dla ludzi, którzy są w stanie oglądać te
        długaśne telenowele typu "Klan", czy jakieś "Plebanie". Nie wiem, kto się tym
        podnieca, może gospodynie domowe, dla których te seriale stanowią oderwanie od
        smutnej rzeczywistości. Dla mnie one są po prostu nudne, sorry. Za to takie
        seriale jak:

- "Blackadder"
        - "Hotel Zacisze"
        - "Allo, allo"
        - "Miasteczko Twin Peaks"

No ! To rozumiem. Jeśli chodzi o kiczowate rozbuchane seriale lat 80, to
        ściągnęłam sobie niedawno pierwszą serię "Powrotu do Edenu" (tę z krokodylem).
        Modzio ! Teraz się takich nie robi. No, ale to w końcu tylko trzy odcinki były.
      • nikita1978 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 19:19

a co było w ostatnim odczicni m jak milosc??? hahahahah zartowałam:)
    • sto100 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 19:16
      dlaczego mój post zaginął?
      napisałam, że ogłupiają. Przedstawiają życie, którego nie ma.
      Można powiedzieć plastikowe życie. Ale niektórzy w nie wierzą,
      bo chcą takiego. I później nie rozumieją spraw oczywistych.
      Nie oglądam. Nie rozmawiam.
    • ariwederczi Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 19:42
      Jak już wcześniej zauważono, są seriale i "seriale". Do tych drugich zaliczają
      się wszystkie telenowele i uwielbiane przez nasz naród produkcje typu "M jak
      miłość", których poziom sięga dna z powodu tragicznego aktorstwa,
      beznadziejnego scenariusza i rozwlekłej pseudo-akcji.

Na szczęście istnieją seriale, które ogląda się z prawdziwą przyjemnością. Nie
      występują tam aktorzy amatorzy, scenariusz trzyma poziom, a akcja wbija w
      fotel. Wystarczy wspomnieć choćby "LOST", "Prison Break" czy "24". Niestety, są
      to produkcje, które nie cieszą się popularnością w Polsce - kraju emerytów i
      rencistów. A szkoda...
      • Gość: nieogladajacy Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 09:23
        " Przedstawiają życie, którego nie ma.
        Można powiedzieć plastikowe życie. Ale niektórzy w nie wierzą,
        bo chcą takiego. I później nie rozumieją spraw oczywistych".

A najgorsze że ludzie myślą że tak jest naprawdę...
        • pod_grzybek Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 05.04.06, 19:44
          Ale najbardziej ogłupiający serial i jednocześnie najgroźniejszy dla ludzkiej
          psychiki to emitowane od 16-stu lat obrady polskiego sejmu
    • pod_grzybek Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 31.03.06, 10:00
      A ja lubię "Rodzinę zastępczą", to jest taki ciepły i rodzinny serial i wiele
      sytuacji można sobie ściągnąć - np. jak nie tracić cierpliwości do
      rozwydrzonych dzieci - a przy tym jest śmieszny. I lubię W11 i Detektywów, a
      co! I Nianię Franię też lubię, można się pośmiać.O, i Gotowe na wszystko też.
      Żałuję tylko, że nie ma już Monty Pythona. Oglądam to sobie jak mam czas. Ale
      nie przenoszę tego na życie codzienne, nie morduję nikogo ani nie biję po
      twarzy zdechłym dorszem (monty python) ani nie ubieram się jak papuga.Wszystko
      jest dla ludzi, ale trzeba mieć zdrowe podejście.
      pozdrawiam.
    • mojra11 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 31.03.06, 14:43
      Brawa dla ludzi, ktorzy nie wstydza sie przyznac do ich ogladania. Kazdy robi
      lubic to co lubi. Brawa za odwage!!!
    • afryka_dzika Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 31.03.06, 14:50
      Cała ta dyskusja sprowadza się do stwierdzenia: ktoś musi być gorszy żebym ja
      był lepszy.
      • madeofstars Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 01.04.06, 00:48
        oglupiac,moze nie oglupiaja,ale szczerze juz mnie rece opadly jak co program
        rpzelacze w TV to tylko reklama,ze wchodzi nowy serial, etc.juz nie ma po
        20-stej jakiegos filmu fabularnego jak kiedys byly,tylko takie sa ok.22-giej,a
        jak ktos ma na rano do pracy,to juz kiszka nie obejrzy filmu sobie, obejrzalam
        raz M jak milosc,zdolowal mnie niesamowicie, tam w kolko ta sama dramatyzujaca
        muzyka lecu i tylko: ten z tym,ta rozwiedziona, ta mezata,tamta bez dziecka etc.
        nuda jak flaki z olejem, fakt i ten wystroj w nich, pieknie odwalone
        mieszkania,haha akurat niemal wszyscy takowe w Polsce maja :-P, naiwnosc jakas
        dziwna, niedawno sie zalapalam na serial Ranczo,ten przypadl mi do gustu bo poki
        co doloch w stylu kochanek tego tamtego rzucil zone tamta.. itd. w nim nie
        ma,Susy jest zabawna i typowa Polska wies pokzana,a nie jakies upiekszanie na
        sile, no Susy wies chce do porzadku doprowadzic :-).
    • halszka48 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 01.04.06, 10:31
      WITAM.
      Każde doświadczenie jakie zdobywamy w życiujest dla nas nauką. Nie możemy
      generalizować, że seriale to "BE" a inne filmy to"CACY". Każdy z nas wyznacza
      sobie granicę i dobrze wie co chce i co lubi oglądać. To co dla jednego jest
      dobre dla drugiego jest złe. Podam przykład, sorry, że nie serialowy: śmierć dla
      jednego jest dobra,bo jest wybawieniem od cierpienia (mam na myśli ciężko
      nieuleczalnie chorego), a dla człowieka silnego zdrowego ginącego w wypadku jest
      zła. Czy powiemy zdecydowanie TAK śmierć jest dobrem, czy NIE śmierć to zło.
      • Gość: przypadkowa Re:SUPER serial - Zlotopolscy IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.06, 18:31
        Smiala teza. Moj maz zagraniczny przepada za serialem ZLOTOPOLSCY. Napisy po
        angielsku i dobra aktorska robota i scenariusz perfekcyjny. Kiedy bylismy na
        Powazkach i spotkal jeszcze wowczas zyjacego pana Dionizego, byl to jego dzien.
        Gada o tym do dzisiaj. Moj maz jest menagerem powaznej firmy, zna perfekcyjnie
        kilka jezykow, jest z wyksztalcenia uniwersyteckim ekonomista-handlowcem.
        Czekamy na czwartek,piatek wieczor i powtorki niedzielne. Nic nas nie oglupia.
    • raveness1 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 01.04.06, 19:47
      Dzis po raz pierwszy dostrzeglem jak pozyteczna role spelniaja seriale w naszym
      oglupialym spoleczenstwie. Okolo godz. 17 ulice i chodniki byly prawie
      opustoszale, zadnych korkow i zakreconych pieszych. Dawno nie bylem tak
      zrelaksowany za kierownica.
    • tavo serialowy swiat jest zbyt różowy 02.04.06, 13:27
      klan jest tak zgodny z political correct ze niedlugo beda taki napis
      wyswitlac.nie tylko ten
      w wiekszosci serialach nikt nie pali nikt prawie nie pije piwa niemowiac o wodce
      troche wiecej prawdziwego zycia
    • zoe13 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 02.04.06, 14:12
      Nie znoszę seriali. Żyje własnym życiem i nie cierpię opowieści znajomych bab
      traktujące seriale jako wykładnie ich życia. Chore!! Krótkie serialiki jeszcze
      można zdzierzyc, ale zauważyłam, ze od tych tasiemcowych ludzie sie
      uzależniają. Czego tam mozna sie nauczyc? Intryg??
    • zeniok Re: Seriale telewizyjne ogłupiają?- Uzależnienie 03.04.06, 10:31
      Co ma wspólnego oglądacz seriali i alkoholik? Dużo, Rasowy pijak zawsze mówi,
      że w każdej chwili może przestać pić, że dzisiaj to była wyjątkowa okazja, oraz
      że picie mu nie szkodzi i musi w alkoholu topić własne smutki i niepowodzenia.
      A oglądacz wypocin grupy scenarzystów, którzy niezależnie od siebie zajmują się
      różnymi wątkami(co skutkuje bełkotem i brakiem spójności)niczym się od pijaka
      nie różni.
      Nie widzi bzdur zionących z ekranu, nie może się oderwać od telewizora i
      następnych odcinków - koszmarnych gniotów, nie można z takim delikwentem(tką)
      porozmawiać sensownie na jakikolwiek temat oprócz komentarzy do minionych
      odcinków. Broń Boże gdy na rodzinnym spotkaniu znajdzie się dwoje ludzi-
      oglądaczy, temat przy stole jest zapewniony.
      Osoby te nie widzą związku między własnym postrzeganiem rzeczywistości i
      oglądaniem kolejnych odcinków, usiłują przenieśc koszmarne i debilne wzorce na
      życie własnych rodzin, nie zauważają u siebie efktu prania mózgu.
      Na koniec dla tych którzy myślą, iż w serialach jest "samo życie" anegdota - w
      serialu umiera lubiana postać. Pada pytanie dlaczego? - odpowiedź: poprosił o
      podwyżkę.
      • yggdrasill Re: Seriale telewizyjne ogłupiają?- Uzależnienie 03.04.06, 12:33
        Seriale pozwalają wyłączyc umysł. Sprawdziłam empirycznie. Kiedy nadeszły dla
        mnie 'ciężkie czasy' i wariowałam od posępnych myśli przewalających się w tą i
        spowrotem po fałdach mózgowych, odkryłam, że doskonałym remedium na ten problem
        jest wegetowanie na kanapie z pilotem w ręku. Cel był jasny: 'nie myśleć'. I
        przy amerykańskich serialach wychodziło wspaniale. Polskie i hiszpańskojęzyczne
        produkcje były jednak dla mnie zbyt hardkorowe. W każdym razie, proces
        degeneracji do formy couch potato jest odwracalny. Przynajmniej w moim
        przypadku był. Ale trzeba pamiętać, że wielu z tych, którzy zstapili do
        królestwa serialowej ciemnoty... khem, ciemności, nigdy nie powróciło.
        • zoe13 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają?- Uzależnienie 04.04.06, 18:22
          Doskonałe! Nic dodać, nic ująć:) Masz świetne poczucie humoru:)Zacytuję
          znajomej, która właśnie przebywa w krainie mroku (strefa mroku)Pozdrowienia!
    • unicef123 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 03.04.06, 16:32
      przede wszystkim sa złodziejem czasu .
      Uzalezniają tez ludzi czyli moga również ogłupiać - ale jak sie lubi być
      ogłupianym to na zdrowie.
      Pokazują tam tez dobre wnętrza , ładne dodatki można więc czasami wzorowac się .
      Są czasami jedyną rozrywką ludzi samotnych a więc sa potrzebne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka