marekggg zdecydowanie TAK 30.03.06, 11:16 moze oprocz kiepskich - bo to jest parodia i to nawet niezla. ale wszystkie magdy, lekarze, milosci, zlotopolscy, pensjonaty w kwiatki lub plebanie to katastrofa. dobre dla gospodyn domowych, emerytow lub znudzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
ozzy10 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 11:43 A JA OGLĄDAM RODZINE SOPRANO ALE NIE NASLADUJE :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kredka888 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 11:45 Hm, to zalezy, jak sie je oglada:). Ja czasami ogladam kilka starszych tytulow, glownie z przyzwyczajenia, nowych nie zaczelam ogladac i nic mnie nie wciaga. Ale najczesciej ogladam jako tlo dla wykonywanej pracy- przeciez mozna przy tym sprzatac, prasowac, cwiczyc, masowac swoj cellulit:), a przede wszystkim siedziec w sieci, co robie najczesciej :). Natomiast jak juz nie mam nic do roboty i jestem strasznie zmeczona, i mam tylko ogladac serial, to musze przyznac ze rzeczywiscie jest to nudne zajecie, i chyba nie potrafie juz TYLKO ogladac. I nigdy w zyciu nie przyszloby mi do glowy kupic cokolwiek tylko dlatego ze ktos w serialu tak ma. A kiedy jest jakis bardziej zakrecony czas w zyciu i nie ogladam czegos miesiacami, to potem rzeczywiscie jak sie przypadkiem zobaczy serial, to zal jest marnowac czas na to. Ale tez rozumiem ze niektorzy MOGA to ogladac i sie wciagaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 30.03.06, 12:03 Seriale zdecydowanie nie są normalne. Są dla ludzi, którzy mają za dużo wolnego czasu i za mało własnych problemów. Wiem, bo obserwuję wpływ seriali na moich najbliższych. Niestety, jest coraz gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.lodz.mm.pl 30.03.06, 12:11 Dziwie sie, iz osoby, ktore nie ogladaja seriali tak duzo wiedza na ich temat. Wiedza, ze seriale/telenowele oglupiaja, ze aktorzy sa kiepscy a sceny pretensjonalne, ze historie sa nierealne itd itp Nie mozna wrzucac kazdego serialu, kazdej telenoweli do tego samego worka - bezwartosciowego pozeracza czasu, tak jak nie mozna uwazac kazdej ksiazki za wartosciowa i warta przeczytania. Tak jak ogladanie seriali jednoznacznie nie swiadczy o ubogim zyciu emocjonalnym widza, czy o jego niskiej inteligencji, tak i nieogladanie czy wrecz pogarda dla seriali i ludzi lubiacych ten rodzaj rozrywki nie swiadczy o wysokiej inteligencji, bujnym zyciu towarzyskim i o byciu lepszym i madrzejszym od "ogladaczy". Nie moge sie oprzec wrazeniu, ze wlasnie tak o sobie mysli czesc osob, ktora tak gardzi serialami. NIE!! NIE JESTESCIE LEPSI I INTELIGENTNIEJSCI TYLKO DLATEGO, ZE NIE OGLADACIE TASIEMCOW!! Od nieogladania telenowel nie wzrasta iq, nie stajemy sie bardziej wartosciowi. Macie pretensje, ze w towazystwie przewaza rozmowa o serialach a wy czujecie sie nieswojo nie znajac tematu. Czemu zatem nie zaproponujecie innego ciekawszego tematu? Czemu, czujac sie lepszymi, nie zainteresujecie ich jednym waszych rozlicznych pasjonujacych tematow do dyskusji? Czemu nie zaproponujecie wyjscia do galerii czy muzeum by z pasja opowiedziec o prezentowanych eksponatach? Czemu nie zachecicie do wyjazdu na grila czy wspolnego wypadu rowerowego? Czemu nie zaprosicie ich do klubu by nauczyc ich grac w bilard czy kregle? Czemu nie pokazecie im jak wspaniale i interesujaco spedzacie czas wolny? Czemu nie wtajemniczycie ich w swoje hobby? Widocznie nie macie im nic do zaoferowania, moze wasze zycie jest rownie nudne jak ich, z tym, ze nie ogladacie telenowel. Odpowiedz Link Zgłoś
mateszalka Magda... 31.03.06, 13:25 > Czemu nie zachecicie do wyjazdu na grila czy wspolnego wypadu > rowerowego? Czemu nie zaprosicie ich do klubu by nauczyc ich grac w bilard czy > kregle? Ano dlatego, moja droga, ze oni nierzadko nie moga/nie chca, bo JEST SERIAL. To jest wlasnie tragedia. Ile razy bylam u mojej siostry, w sloneczna niedziele np., z chwalebnym zamiarem wyjscia na spacer, a ona przy zaciagnietych roletach przed telewizorem slyszec o tym nie chciala... Nie dziwie sie mojej 94-letniej, niewidomej babci (jakos nigdy nie udalo mi sie jej wyciagnac na wypad rowerowy ani na kregle, dziwne), ze oglada - czy raczej slucha - bo jest naprawde niewiele rzeczy, ktore moze robic w swoim pokoju. Ale moja mama kiedys wstala od uroczystej, urodzinowej kolacji, wziela talerz i przeniosla sie przed telewizor, bo BYL SERIAL. Siedzialam przy tych swieczkach i frykasach, i naprawde musialam sobie dlugo i cierpliwie tlumaczyc, ze to przeciez jej urodziny, no i chodzi o to, zeby miala przyjemny wieczor. Ale co pomyslalam o serialach, lepiej nie mowic. I znam, niestety, wiecej takich sytuacji. Kiedy dzwonie do kogos, a on mowi "oddzwonie za godzine, bo jest serial", mam ochote zawyc! Przerazliwie jest smutno, kiedy ktos kupuje serwis taki, jak maja (...) z serialu (...), a nie wie np., jaki ja mam serwis, bo od pieciu lat nie znalazl chwilki, zeby wpasc do mnie na herbate. Itd. Oczywiscie to nie dotyczy tylko seriali, jak sie tak zastanowic - raczej telewizji jako takiej, ktora rozleniwia po pierwsze fizycznie - po co wychodzic, skoro mozna sie uwalic przed telewizorem, a po drugie psychicznie - skoro juz tam leze, to lykam to, co mi daja. I nikt mi nie wmowi, ze ogladanie tej papki daje czlowiekowi wiecej niz rozmowa z bliska osoba czy nawet spacer. Dla porzadku dodam, ze zadnego serialu nigdy z bliska nie widzialam, wiec nie wypowiadam sie na temat zawartosci. Wylacznie zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:12 tak, popieram Cie w 100%, to co piszesz jest prawdą. Nienawidze tych wszystkich seriali ciagnacych sie w nieskończoność i tych bezsensownych rozmów które sa tam prowadzone. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw k. Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.aster.pl 30.03.06, 12:24 Obejrzyj "Szesc stop pod ziemia". "24 godziny". "Rodzine Soprano". Nawet, choc to nie kazdemu podchodzi, "Lost". Albo cofnij sie w przeszlosc, do "Twin Peaks". Moze wtedy przestaniesz generalizowac. Gdybysmy w Polsce umieli robic takie seriale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kif Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:40 Ja na dzwiek czolowki "Klanu" albo Plebanii dostaje drgawek... To juz jest niebezpieczna fobia. Przebywajac wsrod ludzi 'polykajacych' rozne tasiemce a potem nawet dyskutujacych o nich, wytworzylo sie we mnie cos w rodzaju kompleksu wyzszosci dlatego, ze ja przeciez jestem ponad tym... Z drugiej strony, ile osob zrozumie mnie, ogladajacego namietnie mecze pilkarskie w rodzaju Ghana-Burkinafaso, zapamietujacego poszczegolne wyniki i rozprawiajacego na ten temat godzinami z kumplami. To chyba analogiczne. I nawet mam nadzieje, bo wtedy sie uspokajam. Ze jestem taki jak inni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidzka Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: 212.106.154.* 30.03.06, 13:11 Zgadzam sie z tą opinią całkowicie, wychodzi na to że seriale są dla ludzi mądrych i na pewnym poziomie.Jeśli ktoś chce sie utożsamiać z bohaterami niektórych seriali np.Moda na Sukces...lub innymi tego typu, to polecałabym wizytę u specjalisty, psychologa lub nawet psychiatry.Jak ludzie wogóle mogą uważać że to wszystko co się tam dzieje to prawda, a bohaterzy tych seriali są w rzeczywistości też tacy sami i wykonują zawody takie jak w serialach.Chyba że te seriale są dla malutkich dzieci którzy wierzą we wszystko co widzą.WIECEJ UMIARU ludzie, bo zgłupiejecie do reszty, a wiecej głupków nasz kraj nie strzyma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlo Seriale nie są po to,żeby ogłupiać czy edukować IP: *.aster.pl 30.03.06, 13:28 Seriale Tv są po to,żeby / scenarzyści i realizacja /Tv zlecająca produkcje /aktorzy itp- zarobili pieniądze. Przepływ gotówki w wiekszości przypadków polega na tym,że TV zamawiająca przekazuje pieniadze na rachunek producenta. Zwykle jest to z dużą nadwyżką - żeby starczyło także na honorarium ( pozaumowne) dla szefów anten- którzy miejsce na antenie wyodrębnili dla potrzeb emisji tej produkcji. Jakość nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pshem.co Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 13:28 Oczywiście, Świat przedstawiony w serialach jest bardzo wyidealizowany. Kłopoty z jakimi borykają się serialowe postacie są albo absurdalne, albo w rzeczywistości poważne tylko że ich rozwiązanie nie przysparza nikomu problemów. Oczywiście w filmie. Ale trzeba rozróżnić - wszak to tylko film, bajka. Nie da się go wprowadzić do świata realnego. Jest to niemożliwe. Gdy ktoś kupuje coś co zobaczył na ekranie, to znaczy tylko że poddał się kryptoreklamie. Gorzej, gdy ktoś wprowadza serialowe zasady życia do swego własnego. Niestety... to się zdarza coraz częściej. Życzę zatem wszystkim, by nikt nie musiał równać do ideałów rodem z serialowych tasiemców. A przede wszystkim by nie być skazanym porównanie do wyidealizowanych postaci z telenoweli. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti22 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:35 A mnie denerwuje męska postawa wobec kobiet. Szukacie w realnym świecie kobiety wyglądającej jak J.Lo. albo podobnych. Wyczytałam na innym forum, że cellulitis jest okropny, a przecież prawie każda kobieta go ma nawet młoda i szczupła. Nie myślicie nad tym, że piosenkarki, aktorki czy modelki są przygotowywane przez kupę stylistów i w naturze nawet one nie wyglądają tak wspaniale. Jeszcze bardziej dziwi mnie postawa kobiet, które za wszelką cenę starają się upodobnić do wspomnianej wyżej J.Lo. lub innych. Operacje plastyczne itp. sprawy, kompleksy z powodu celullitis choćby małego. To jest chore. Ja nie znam nikogo kto by wcielał serialowe sytuacje w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
pshem.co Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 13:52 No cóż... jakoś nie wysyłam mej małżonki na chirurgię celem przerobienia na J.Lo. Każdy powinien być sobą, jeżeli kobieta pragnie być bardziej atrakcyjna, jest to jej chęć i to jeszcze jest ok. Niedobrze jest wtedy, gdy np. kobieta czuje się do tego zmuszona presją otoczenia. To samo działa w druga stronę. Chodziło mi o ukazanie problemu przejmowania serialowych ideałów. (choć trzeba przyznać nie wszystkie są złe), uznania ich za swoje. Natomiast sytuacji serialowych nie da się wcielić w życie. Niektórzy próbują. Choć nikt się oczywiście nie przyzna. To właśnie jest smutne. Ale nawet gwałtowny zakup gadżetu rodem z serialu, jest oznaką przejmowania gustów scenarzystów takiego serialu, nieprawdaż? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dottora Kocham telenowele latynoskie! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.03.06, 13:53 A teraz pewnie niejednego zaskoczę: Jestem z Warszawy, lekko po 30-stce, mam tytuł doktora, pracuję jako naukowiec, i... uwielbiam ogladać seriale brazylijskie, argentyńskie, wenezuelskie... Mniam! :))) Zawsze na TVN-ie lekko po południu jest emitowany taki serial - nie lubię go przegapiać! Poza tym prawie wcale nie oglądam telewizji. Żadnej publicystyki, polityki, "reportaży społecznych", talk-schows i telenowel polskich mających ambicję odzwierciedlać "samo życie". Nie oglądam tej niby mądrej telewizji, ponieważ uważam, że to ona właśnie zatruwa i ogłupia. Patrzę, co się dzieje z babcią, która wyrabia sobie obraz rzczywistości na podstawie doniesień telewizyjnych. Nabywa lęków, depresji, nieufności do ludzi. Przecież dziś medialnie dobra wiadomość to jak najgorsza wiadomość! Dlatego mamy w telewizji świat złożony ze złodziei, morderców, policji, nastoletnich prostytutek, lekrzy-łapówkarzy, polityków-idiotów, nieszczęść i łzawych tonów, które wydają z siebie bohatwrowie telenowel... na takim świecie nie chce się żyć! I wielu ludzi posępnieje, zasklepia się w swoim domu i światku, bo tam niby bezpiecznie, no i tym więcej ogląda TV - a tam ciągle eskalacja nieszczęścia i grozy! Od tego można naprawdę zgłupieć! Polskie wytwory telewizyjne są smętne i wysysające energię. Mnie nic nie dają. Nie rozumiem np, czemu, mając dobre zdrowie i spokojne życie, pasjonować się serialami szpitalnymi, gdzie wszyscy mrą, cierpią, chorują, krew wypływa, oddech słabnie... Po co sobie z dobrej woli fundować takie przykre przeżycia?.. Nie ma to jak nowelka latino! :))) Zalety: 1. Nikt raczej nie pomyli tego z rzeczywistością, bo to z założenia komedia del'arte, ze sztucznymi dekoracjami i wyraźnie określonymi, czarno-białymi rolami. Taka telenowela nie aspiruje do naśladowania życia, tylko do opowiadania barwnych bajek - i wcale tego nie ukrywa. Pojawia się tu i czarownica, i gadający pies... i zawsze wszystko dobrze się kończy, dobrzy żyją długo i szczęśliwie... Fajne są takie bajki ze współczesnymi rekwizytami! 2. Ładne są scenerie, przyroda Ameryki Południowej, tak pięknie filmowana - scenariusze dbają o miejsce na pochwałę rodzimego krajobrazu: puszczy amazońskiej, zabytków Limy, majestatu posągu Chrystusa w Rio... Latynosi są dumni ze swojego kraju, ludzi - ciemnych i jasnych, temperamentu, życia... Piękne to! Dużo pochwały i afirmacji jest w tych telenowelach! A bohaterowie? O, Bogowie! Czy są gdzieś piękniejsi faceci i dziewczyny niz w Ameryce Południowej? Oglądanie tego wszystkiego to przyjemność estetyczna! 3. Latynosi lubią się śmiać i puszczać oko. W telenowelach często skrzy się od humoru, jest komizm, przyjazna kpina, dystans do ludzkich słabości... Pamietacie "Brzydulę"??? Juz sama "zajawka" z Betty wyszczerzającą czule aparat ortodontyczny do lubego, który zapatrzony jest w blondwłosą laskę!.. :DDD Po obejrzeniu takich scen mam poprawiony humor i więcej wyrozumiałej zyczliwości dla świata! 4. Telenowele latyno sa budujące, ciepłe. Tam jest dużo pomocy, życzliwości, darów niebios, wielkoduszności tryumfującej nad małością, są to więc moralitety o pozytywnym przesłaniu. Miło jest otaczać się takimi emocjami! Teraz ktoś mi zarzuci, ze wzbraniając się przed prymitywną pyskówką Wiadomości, unikając programu "Nastoletnie szlaufy na ulicy", nie pogrązając się w mrokach losów ludzi z Plebanii i nie delektując rozmaitością chorób znajdywanych w Leśnej Górze - stronię od jakiejś prawdy, którą powinnam znać. A ja wam powiadam - taka sama to prawda, jak ta z brazylijskich telenowel! Z tym, że ta druga przynajmniej jest estetyczna, przyjemna i optymistyczna, dlatego, mając wybór - wybieram własnie ją!!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mateszalka Re: Kocham telenowele latynoskie! 31.03.06, 13:34 Nikt nie mowi, ze nie powinno sie tego ogladac, tak naprawde. W watku chodzi raczej o stosunek do seriali, prawda? Nie sprawiasz wrazenia osoby, ktora daje sie czyms oglupic, przeciwnie. Piszesz, ze "nikt nie pomyli tego z rzeczywistoscia" - poczytaj poprzednie wypowiedzi, np. cudowna pt. "Habilitacja". Nie widze problemu z ogladaniem czegokolwiek, jesli ktos potrafi zachowac dystans (nie mowiac juz o Twojej analitycznej i inteligentnej wypowiedzi :-))). Ale jest naprawde duzo osob, dla ktorych seriale to JEST rzeczywistosc - kupowanie rzeczy jak (...), matko! I to jest potworne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejro Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:47 serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3228022.html Wszystkie telenowele powinny być opatrzone nie zieloną kropką a ogromną czerwoną kropą.Powinnno się zakazać ich oglądania dzieciom, bo te jeszcze nie odróżniają rzeczywistości od fikcji i staruszkom, bo ci natomiast już nie odróżniają. Przecież nie wnoszą one żadnych wartości artystycznych. Proponuję zamianę - dobre, artystycznie wartościowe filmy puszczać w godzinach największej oglądalności, a te niewymagające myślenia mydlane opery gdzieś tak najwcześniej po północy.Niech sobie miłośnicy seriali oglądają, nikt im nie będzie bronił. Ale tak nigdy nie będzie, bo za tym idzie ogromna kasa , reklamodawcy sporo płacą aby włączyć się do tego narodowego ogłupiania.A gdzie się podziała misja wychowawcza telewizji publicznej? Już teraz sporo osób nie potrafi odróżnić dzieła od miernoty, sztuki od kiczu, bo nikt ich tego nie uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:45 Serial ogląda się wtedy jak człowiek nie ma nic do roboty, a nie dlatego żeby zobaczyć w jakiej pościeli sypia Marcysia. Zresztą osoby które mówią że kupiły sobie taką pościel używają tego żeby opisać tę pościel a nie dlatego że mam taką jak w telewizji. A zarzut że serial nie ma nic wspólnego z rzeczywistością jest bez sensu, bo w takim układzie film o Bondzie w którym skacze za spadającym samolotem na motorze, dogania go, wchodzi do środka i jeszcze podnosi go do góry powinien być tylko dla ludzi z super wykształceniem i inteligencją bo zwykła gospodyni może jeszcze pomyśleć że jest to możliwe i próbować zrobić to samo. Oglądam te seriale które mi się podobają i nie widzę w tym nic złego i uważam że klasyfikowanie ludzi w sposób oglądający = głupi, nieoglądający = inteligentni jest co najmniej niestosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:37 Ja w serialach nie wiedzę nic złego. Nie jestem ich maniaczką, ale lubie popatrzeć na "m-jak miłość",czy "na wspólnej". Sądzę, że to jak się do nich podchodz zależy człowieka. Jeżeli ktoś nie pracuje, tylko siedzi w domu i ogląda cały czas seriale, a potem idzie do koleżanki i głównym ich tematem jest to co było w ostatnim odcinku jakiegoś serialu, to jest bardzo głupie. Napewno nie powinno się od niech uzależniać, ale czasem wieczorem fajnie jest usiąść po męczącym dniu i popatrzeć na serial. Wiem, że mężczyźni wolą oglądą filmy i jest normalne. Kobiety nie lubią oglądać filmów, gdzie się np. strzelają. Jeśli ktoś kupuje sobie taką samą pościel pod jaką śpi w serialu jego/jej ulubiony aktor, czy aktorka to jest to straszna głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenotka Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:00 "Wiem, że mężczyźni wolą oglądą filmy " LOL niezła teza ,chyba jestem facetem nie cierpie polskich seriali i uwielbiam dobre filmy ( czasami mogą się strzelać;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 30.03.06, 15:41 >>znam je tylko z opowieści<< tak tak, jak wszyscy, nikt nie ogląda, a wszyscy wiedzą o co chodzi... to tak, jak z zeszłorocznymi wyborami: jak głosowałam na tuska, on głosował na tuska, ona głosowała na tuska, a wygrał kaczyński... dziwny kraj, obłudny do bólu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człek Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 16:31 Gość portalu: Magda napisał(a) > Od nieogladania telenowel nie wzrasta iq, nie stajemy sie bardziej wartosciowi Bynajmniej. W czasie, gdy Ty oglądasz "M jak mleko" ja np. czytam, albo modle się. I od tego wzrasta mi nie tylko IQ. Odpowiedz Link Zgłoś
charade Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 19:16 Szczerze mówiąc, jestem pełna podziwu dla ludzi, którzy są w stanie oglądać te długaśne telenowele typu "Klan", czy jakieś "Plebanie". Nie wiem, kto się tym podnieca, może gospodynie domowe, dla których te seriale stanowią oderwanie od smutnej rzeczywistości. Dla mnie one są po prostu nudne, sorry. Za to takie seriale jak: - "Blackadder" - "Hotel Zacisze" - "Allo, allo" - "Miasteczko Twin Peaks" No ! To rozumiem. Jeśli chodzi o kiczowate rozbuchane seriale lat 80, to ściągnęłam sobie niedawno pierwszą serię "Powrotu do Edenu" (tę z krokodylem). Modzio ! Teraz się takich nie robi. No, ale to w końcu tylko trzy odcinki były. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita1978 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 19:19 a co było w ostatnim odczicni m jak milosc??? hahahahah zartowałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 19:16 dlaczego mój post zaginął? napisałam, że ogłupiają. Przedstawiają życie, którego nie ma. Można powiedzieć plastikowe życie. Ale niektórzy w nie wierzą, bo chcą takiego. I później nie rozumieją spraw oczywistych. Nie oglądam. Nie rozmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ariwederczi Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 30.03.06, 19:42 Jak już wcześniej zauważono, są seriale i "seriale". Do tych drugich zaliczają się wszystkie telenowele i uwielbiane przez nasz naród produkcje typu "M jak miłość", których poziom sięga dna z powodu tragicznego aktorstwa, beznadziejnego scenariusza i rozwlekłej pseudo-akcji. Na szczęście istnieją seriale, które ogląda się z prawdziwą przyjemnością. Nie występują tam aktorzy amatorzy, scenariusz trzyma poziom, a akcja wbija w fotel. Wystarczy wspomnieć choćby "LOST", "Prison Break" czy "24". Niestety, są to produkcje, które nie cieszą się popularnością w Polsce - kraju emerytów i rencistów. A szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieogladajacy Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 09:23 " Przedstawiają życie, którego nie ma. Można powiedzieć plastikowe życie. Ale niektórzy w nie wierzą, bo chcą takiego. I później nie rozumieją spraw oczywistych". A najgorsze że ludzie myślą że tak jest naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
pod_grzybek Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 05.04.06, 19:44 Ale najbardziej ogłupiający serial i jednocześnie najgroźniejszy dla ludzkiej psychiki to emitowane od 16-stu lat obrady polskiego sejmu Odpowiedz Link Zgłoś
pod_grzybek Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 31.03.06, 10:00 A ja lubię "Rodzinę zastępczą", to jest taki ciepły i rodzinny serial i wiele sytuacji można sobie ściągnąć - np. jak nie tracić cierpliwości do rozwydrzonych dzieci - a przy tym jest śmieszny. I lubię W11 i Detektywów, a co! I Nianię Franię też lubię, można się pośmiać.O, i Gotowe na wszystko też. Żałuję tylko, że nie ma już Monty Pythona. Oglądam to sobie jak mam czas. Ale nie przenoszę tego na życie codzienne, nie morduję nikogo ani nie biję po twarzy zdechłym dorszem (monty python) ani nie ubieram się jak papuga.Wszystko jest dla ludzi, ale trzeba mieć zdrowe podejście. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mojra11 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 31.03.06, 14:43 Brawa dla ludzi, ktorzy nie wstydza sie przyznac do ich ogladania. Kazdy robi lubic to co lubi. Brawa za odwage!!! Odpowiedz Link Zgłoś
afryka_dzika Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 31.03.06, 14:50 Cała ta dyskusja sprowadza się do stwierdzenia: ktoś musi być gorszy żebym ja był lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
madeofstars Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 01.04.06, 00:48 oglupiac,moze nie oglupiaja,ale szczerze juz mnie rece opadly jak co program rpzelacze w TV to tylko reklama,ze wchodzi nowy serial, etc.juz nie ma po 20-stej jakiegos filmu fabularnego jak kiedys byly,tylko takie sa ok.22-giej,a jak ktos ma na rano do pracy,to juz kiszka nie obejrzy filmu sobie, obejrzalam raz M jak milosc,zdolowal mnie niesamowicie, tam w kolko ta sama dramatyzujaca muzyka lecu i tylko: ten z tym,ta rozwiedziona, ta mezata,tamta bez dziecka etc. nuda jak flaki z olejem, fakt i ten wystroj w nich, pieknie odwalone mieszkania,haha akurat niemal wszyscy takowe w Polsce maja :-P, naiwnosc jakas dziwna, niedawno sie zalapalam na serial Ranczo,ten przypadl mi do gustu bo poki co doloch w stylu kochanek tego tamtego rzucil zone tamta.. itd. w nim nie ma,Susy jest zabawna i typowa Polska wies pokzana,a nie jakies upiekszanie na sile, no Susy wies chce do porzadku doprowadzic :-). Odpowiedz Link Zgłoś
halszka48 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 01.04.06, 10:31 WITAM. Każde doświadczenie jakie zdobywamy w życiujest dla nas nauką. Nie możemy generalizować, że seriale to "BE" a inne filmy to"CACY". Każdy z nas wyznacza sobie granicę i dobrze wie co chce i co lubi oglądać. To co dla jednego jest dobre dla drugiego jest złe. Podam przykład, sorry, że nie serialowy: śmierć dla jednego jest dobra,bo jest wybawieniem od cierpienia (mam na myśli ciężko nieuleczalnie chorego), a dla człowieka silnego zdrowego ginącego w wypadku jest zła. Czy powiemy zdecydowanie TAK śmierć jest dobrem, czy NIE śmierć to zło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypadkowa Re:SUPER serial - Zlotopolscy IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.06, 18:31 Smiala teza. Moj maz zagraniczny przepada za serialem ZLOTOPOLSCY. Napisy po angielsku i dobra aktorska robota i scenariusz perfekcyjny. Kiedy bylismy na Powazkach i spotkal jeszcze wowczas zyjacego pana Dionizego, byl to jego dzien. Gada o tym do dzisiaj. Moj maz jest menagerem powaznej firmy, zna perfekcyjnie kilka jezykow, jest z wyksztalcenia uniwersyteckim ekonomista-handlowcem. Czekamy na czwartek,piatek wieczor i powtorki niedzielne. Nic nas nie oglupia. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 01.04.06, 19:47 Dzis po raz pierwszy dostrzeglem jak pozyteczna role spelniaja seriale w naszym oglupialym spoleczenstwie. Okolo godz. 17 ulice i chodniki byly prawie opustoszale, zadnych korkow i zakreconych pieszych. Dawno nie bylem tak zrelaksowany za kierownica. Odpowiedz Link Zgłoś
tavo serialowy swiat jest zbyt różowy 02.04.06, 13:27 klan jest tak zgodny z political correct ze niedlugo beda taki napis wyswitlac.nie tylko ten w wiekszosci serialach nikt nie pali nikt prawie nie pije piwa niemowiac o wodce troche wiecej prawdziwego zycia Odpowiedz Link Zgłoś
zoe13 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 02.04.06, 14:12 Nie znoszę seriali. Żyje własnym życiem i nie cierpię opowieści znajomych bab traktujące seriale jako wykładnie ich życia. Chore!! Krótkie serialiki jeszcze można zdzierzyc, ale zauważyłam, ze od tych tasiemcowych ludzie sie uzależniają. Czego tam mozna sie nauczyc? Intryg?? Odpowiedz Link Zgłoś
zeniok Re: Seriale telewizyjne ogłupiają?- Uzależnienie 03.04.06, 10:31 Co ma wspólnego oglądacz seriali i alkoholik? Dużo, Rasowy pijak zawsze mówi, że w każdej chwili może przestać pić, że dzisiaj to była wyjątkowa okazja, oraz że picie mu nie szkodzi i musi w alkoholu topić własne smutki i niepowodzenia. A oglądacz wypocin grupy scenarzystów, którzy niezależnie od siebie zajmują się różnymi wątkami(co skutkuje bełkotem i brakiem spójności)niczym się od pijaka nie różni. Nie widzi bzdur zionących z ekranu, nie może się oderwać od telewizora i następnych odcinków - koszmarnych gniotów, nie można z takim delikwentem(tką) porozmawiać sensownie na jakikolwiek temat oprócz komentarzy do minionych odcinków. Broń Boże gdy na rodzinnym spotkaniu znajdzie się dwoje ludzi- oglądaczy, temat przy stole jest zapewniony. Osoby te nie widzą związku między własnym postrzeganiem rzeczywistości i oglądaniem kolejnych odcinków, usiłują przenieśc koszmarne i debilne wzorce na życie własnych rodzin, nie zauważają u siebie efktu prania mózgu. Na koniec dla tych którzy myślą, iż w serialach jest "samo życie" anegdota - w serialu umiera lubiana postać. Pada pytanie dlaczego? - odpowiedź: poprosił o podwyżkę. Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrasill Re: Seriale telewizyjne ogłupiają?- Uzależnienie 03.04.06, 12:33 Seriale pozwalają wyłączyc umysł. Sprawdziłam empirycznie. Kiedy nadeszły dla mnie 'ciężkie czasy' i wariowałam od posępnych myśli przewalających się w tą i spowrotem po fałdach mózgowych, odkryłam, że doskonałym remedium na ten problem jest wegetowanie na kanapie z pilotem w ręku. Cel był jasny: 'nie myśleć'. I przy amerykańskich serialach wychodziło wspaniale. Polskie i hiszpańskojęzyczne produkcje były jednak dla mnie zbyt hardkorowe. W każdym razie, proces degeneracji do formy couch potato jest odwracalny. Przynajmniej w moim przypadku był. Ale trzeba pamiętać, że wielu z tych, którzy zstapili do królestwa serialowej ciemnoty... khem, ciemności, nigdy nie powróciło. Odpowiedz Link Zgłoś
zoe13 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają?- Uzależnienie 04.04.06, 18:22 Doskonałe! Nic dodać, nic ująć:) Masz świetne poczucie humoru:)Zacytuję znajomej, która właśnie przebywa w krainie mroku (strefa mroku)Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
unicef123 Re: Seriale telewizyjne ogłupiają? 03.04.06, 16:32 przede wszystkim sa złodziejem czasu . Uzalezniają tez ludzi czyli moga również ogłupiać - ale jak sie lubi być ogłupianym to na zdrowie. Pokazują tam tez dobre wnętrza , ładne dodatki można więc czasami wzorowac się . Są czasami jedyną rozrywką ludzi samotnych a więc sa potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś