Dodaj do ulubionych

Dlaczego warto mieszkac w Polsce ?

11.12.02, 14:16
"Popularny aktor Robert Gonera uważa, że akcje promujące Polskę są potrzebne,
ponieważ zmieniają sposób myślenia o naszym kraju. "Mamy coś do powiedzenia i
trzeba to lepiej wyeksponować. Istnieje przynajmniej 100 powodów, dla których
warto żyć w Polsce. Szczególnie cenna jest nasza mentalność, musimy wierzyć w
nasz osobny, ale wartościowy sposób myślenia" - powiedział aktor."

I jeszcze raz, bo niektorzy pewnie oczom wlasnym nie wierza:

"Szczególnie cenna jest nasza mentalność, musimy wierzyć w nasz osobny, ale
wartościowy sposób myślenia"

Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.dialup.optusnet.com.au 11.12.02, 14:55
      t-bone napisała:

> "Popularny aktor Robert Gonera uważa, że akcje promujące Polskę są potrzebne,
      > ponieważ zmieniają sposób myślenia o naszym kraju. "Mamy coś do powiedzenia i
      > trzeba to lepiej wyeksponować. Istnieje przynajmniej 100 powodów, dla których
      > warto żyć w Polsce. Szczególnie cenna jest nasza mentalność, musimy wierzyć w
      > nasz osobny, ale wartościowy sposób myślenia" - powiedział aktor."
      >
      > I jeszcze raz, bo niektorzy pewnie oczom wlasnym nie wierza:
      >
      > "Szczególnie cenna jest nasza mentalność, musimy wierzyć w nasz osobny, ale
      > wartościowy sposób myślenia"

Nie wiem czy warto mieszkac w Polsce. Mieszkalem wiele lat.
      To ostatnie zdanie w cudzyslowiu mnie nie wydaje sie tak bardzo dziwne jak
      autorowi tego postu. Polska jest krajem "na granicy" - nie tylko
      geograficznie - i z potrzeby raczej niz dla przyjemnosci Polakow wytworzyl sie
      rzeczywiscie dosc specyficzny sposob myslenia.

Polak/Polka jest napewno lepiej przygotowany/a do stawiania czola
      przeciwnosciom zyciowym niz wiele innych nacji, ktore mialy "latwiejsza"
      historie niz my. Polacy, na ogol, dobrze sie adaptuja w nowych srodowiskach i
      sa bardziej "pozytywni" niz u siebie w kraju. Moglbym przytoczyc wiele
      przykladow z emigracji i to w kilku krajach.

Co do "wartosciowego sposobu myslenia" to chyba jest troche za daleko idaca
      generalizacja. Wyksztalceni Polacy czesto osiagaja bardzo wysokie pozycje
      spoleczne w krajach imigranckich, ale i ci, ktorych zycie zawodowe zwiazane
      jest np. z fabryka tez sie adaptuja (przynajmniej w moim kraju) nadspodziewanie
      dobrze (fabryka tu czy tam - wszystko jedno?).

Gotow jestem uwierzyc przynajmniej w czesc tych opinii.

Pozdrowienia,
      A
    • mirelamonika Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? 11.12.02, 22:04
      Dla śmichu i niewyczerpanego czarnego humoru.
    • Gość: ToeToe Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.adsl.ihug.co.nz 11.12.02, 22:27
      Zycie to kompromis a mi jest dobrze na Antypodach.
      Pozdrawiam.
      • Gość: zanka Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 14.12.02, 13:06
        Gość portalu: ToeToe napisał(a):

> Zycie to kompromis a mi jest dobrze na Antypodach.
        > Pozdrawiam.

co robisz w NZ??????
        • Gość: ToeToe Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.adsl.ihug.co.nz 18.12.02, 04:42
          Zyje:))
      • munde Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? 14.12.02, 15:45
        Zycie to jazda na nartach.
        Ski first, work later.
        pozdro z NY.
      • Gość: Cyk Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.insad.pl 18.12.02, 14:53
        Gość portalu: ToeToe napisał(a):

> Zycie to kompromis a mi jest dobrze na Antypodach.
        > Pozdrawiam.
        Ale chyba nie calkiem, skoro tu zagladasz!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: doki Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.35.11.vie.surfer.at 18.12.02, 15:18
          Gość portalu: Cyk napisał(a):

> Gość portalu: ToeToe napisał(a):
          >
          > > Zycie to kompromis a mi jest dobrze na Antypodach.
          > > Pozdrawiam.

> Ale chyba nie calkiem, skoro tu zagladasz!!!!!!!!!!!!!!

Cyk a co ma piernik do wiatraka?
    • puma_ Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? 14.12.02, 22:16
      Bo tu mówią ludzie mówią po polsku :-)
    • Gość: kola Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: 213.76.142.* 16.12.02, 10:54
      No właśnie - czasem aż uszy bolą słuchać
      • Gość: van den varel Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.pl / 192.168.1.* 16.12.02, 14:42
        Gość portalu: kola napisał(a):

> No właśnie - czasem aż uszy bolą słuchać
        Bez przesady. Język jak język. A wulgaryzmów używa się na całym świecie,
        nieprawdaż?
      • Gość: Podatnik Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: 213.173.201.* 21.12.02, 11:32
        Nie warto. Bo albo państwo jest bandyckie a rząd złodziejski albo odwrotnie. I
        tak przez całe moje długie życie. Gdzie indziej ludzie nie tracą tyle sił na
        pokonywanie wewnętrznych, często bzdurnych, oporów.
    • Gość: Grzes Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.lifeline.nl 17.12.02, 13:29
      Nie warto życ w Polsce. Polacy nie potrafia pracowac a w interesach przeszkadza
      im prawo. Porzadek w Polsce jest owocem "wartościowego sposobu myślenia".
      Mysle, że w Polsce mieszka sie zakare.
      Grzes
    • Gość: Robert Nie warto IP: *.astercity.net 17.12.02, 14:58
      Jedynym powodem dla ktorego mieszkam w Polsce jest praca. Gdybym widzial
      mozliwosc znalezienia pracy za granica to bym sie nie zastanawial tylko od razu
      bym sie wyprowadzil. Pociagaja mnie takie kraje jak Szwecja, Finlandia,
      Estonia, Litwa, Dania, Holandia, Belgia, Islandia. Pociagaja mne te kraje
      glownie ze wgledu na szeroko pojeta tolerancje i poszanowanie prawa.

Jak jest w Polsce ... to kazdy wie. I dla tego wlasnie nie widze innych powodow
      dla ktorych warto zyc w Polsce.
      • Gość: polka Re: Nie warto IP: proxy / 62.119.107.* 17.12.02, 15:29
        Ja wlasnie to, o czym ty myslisz, zrobilam jakis czas temu i mieszkam w jednych
        z wymienionych krajow. Trzymam kciuki za znalezienie sobie pracy tamze, bo mnie
        nawet porzadna i dobrze platna praca nie potrafila w Polsce zatrzymac.
        • Gość: Ninka To musi być zła karma IP: *.toya.net.pl 17.12.02, 16:07
          ja stąd w każdym razie pryskam ;)pozdro
        • Gość: pado Re: Nie warto IP: 158.75.13.* 17.12.02, 17:31
          Gość portalu: polka napisał(a):

> Ja wlasnie to, o czym ty myslisz, zrobilam jakis czas temu i mieszkam w
          jednych
          >
          > z wymienionych krajow. Trzymam kciuki za znalezienie sobie pracy tamze, bo
          mnie
          >
          > nawet porzadna i dobrze platna praca nie potrafila w Polsce zatrzymac.

Bos glupia !!!!
          • Gość: ToeToe Do Pado IP: *.adsl.ihug.co.nz 18.12.02, 04:44
            Zaintrygowal mnie Twoj post, moglbys rozwinac wypowiedz??
          • Gość: Robert Re: Nie warto IP: *.astercity.net 31.12.02, 15:50
            Gość portalu: pado napisał(a):
            > Bos glupia !!!!

Ona nie jest głupia tylko wrecz przeciwnie. Głupim jest ten kto nie dostrzega
            negatywnych cech wsrod polakow albo ten ktory pomimo ze je dostrzega nie robi
            nic aby je zmienic.
        • Gość: Robert Re: Nie warto IP: *.astercity.net 31.12.02, 15:53
          Gość portalu: polka napisał(a):

> Ja wlasnie to, o czym ty myslisz,

Jestes pokrewna dusza.

> zrobilam jakis czas temu i mieszkam w jednych
          > z wymienionych krajow.

W ktorym?

> Trzymam kciuki za znalezienie sobie pracy tamze,

Dzieki,

> bo mnie
          > nawet porzadna i dobrze platna praca nie potrafila w Polsce zatrzymac.

Bylas bardziej zdesperowana odemnie.
    • Gość: XXL Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.stu.de.duerr.int / 10.150.13.* 17.12.02, 17:14

Dlaczego warto mieszkać w Polsce ?? To proste i wiedzą o tym wszyscy którzy
      podobnie jak ja pracują na zachodzie i wschodzie !! Na zachodzie mają nas
      Polaków za gorszy element obojętnie czy to Francuzi,czy Niemcy,
      Austryjacy, .... nie widzą oni w nas równorzędnych partnerów tylko rynek zbytu
      i ludzi którym za tą samą pracę można zapłacić 2x mniej. Jestem programistą i
      pracuje dla dużych koncernów samochodowych i poza drobbnymi wyjątkami nie
      spotkałem się z pogodnym przyjęciem. Mentalność tych ludzi jest przerażająca
      znam ich wielu i wszyscy swój system wartości opierają na pieniądzu. W Polsce
      jest może podobnie ale jeszcze nie w takiej skali!! I jest jeszcze jeden powód
      (który tak apropo's potwierdzają wszyscy łącznie z Francuzami:-)) dla tych
      pięknych kobiet których u nas tak wiele. To bogactwo które u nas się za mało
      docenia ale wystarczy że ktoś z was pojedzie na miesiąc do Niemiec, Francji ...
      zrozumie to !!!!!!!!!
    • Gość: doki Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.35.11.vie.surfer.at 17.12.02, 18:08
      - zeby sluchac pijaczkow pod oknami
      - zeby wysluchiwac szczekajacych i wyjacych psow po klatkach schod
      wypuszczanych tak sobie , a moze sie ktos znajdzie na dole kto drzwi otworzy
      - zeby spotykac na codzien i na kazdym kroku ludzi, ktorzy na wszystkim sie
      znaja, na kladzeniu pytek i na finansach, na modzie i na samochodach, na
      literaturze i na wszystkim, wszystkim, wszystkim w mysl zasady -Polak potrafi
      - zeby podziwiac widok z okna - wszystkie balkony jako przechowalnie
      wszystkiego
      - zeby spotykac w biurach panie z 5letnia trwala z bulka w zebach krzyczaca -
      Czekac az zawolam...
      - zeby uslyszec np. od obslugujacego stacje benz. ktory oblal ropa auto: jak
      sie nie podoba to nie musicie tu tankowac...
      - zeby sluchac ludzi wiecznie narzekajacych, na wszystko
      - zeby mieszkac w karju w ktorym pobiera sie oplaty za autostrady ktorych nie
      ma
      - zeby mieszkasc w kraju w ktorym strach wieczorem wyjsc na ulice
      - zeby mieszkac w kraju w ktorym kupujac auto trzeba sie kierowac "chodliwa
      czy niechodliwa" marka
      - zeby wplacac przez cale zycie ubezpieczenie rolncze a potem uslyszec ze
      renta sie nie nalezy

i z wielu, wielu innych powodow bo to naprawde ladny kraj...tylko....
      • Gość: Jstepien Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: 12.150.181.* 18.12.02, 22:48
        Wydaje mie sie ze trafiles w dziesiatke. Mozna by te liste jeszcze przedluzyc
        ale po co?

Ja tez mieszkam za granica a wyjazdy do Polski (rzadkie) traktuje jako
        koniecznosc (rodzina). Jest tyle miejsc na swiecie gdzie jeszcze nie bylem tak
        ze preferuje te wlasnie miejsca. Pozdrawiam z USA.
      • Gość: wracam Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: 209.234.157.* 19.12.02, 00:35
        Jstescie zolcia tej ziemi,a nie sola. Dobrze, ze was tu
        nie ma. Wasza logike i moralnosc mam tam gdzie ma ja
        Alibababa - na celowniku.
    • Gość: gucio Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.nsw.bigpond.net.au 18.12.02, 04:08

No chyba jednak musi cos byc w tej Polsce, ze mi sie caly czas chce
      wracac...Zeby nikt mnie zle nie zrozumial, nie jestem ztwardziala patriotka
      ani nic takiego. Po prostu lubie tam mieszkac i nawet przepiekna Australia
      mnie nie zatrzyma przed powrotem do domciu:) Wesolych Swiat!!!

t-bone napisała:

> "Popularny aktor Robert Gonera uważa, że akcje promujące Polskę są
      potrzebne,
      > ponieważ zmieniają sposób myślenia o naszym kraju. "Mamy coś do powiedzenia
      i
      > trzeba to lepiej wyeksponować. Istnieje przynajmniej 100 powodów, dla
      których
      > warto żyć w Polsce. Szczególnie cenna jest nasza mentalność, musimy wierzyć
      w
      > nasz osobny, ale wartościowy sposób myślenia" - powiedział aktor."
      >
      > I jeszcze raz, bo niektorzy pewnie oczom wlasnym nie wierza:
      >
      > "Szczególnie cenna jest nasza mentalność, musimy wierzyć w nasz osobny, ale
      > wartościowy sposób myślenia"
      >
      >
      • Gość: Masha_ti Eh co wy tam wiecie IP: 80.48.250.* 18.12.02, 09:01
        Bardzo jest Wam źle, wszystkim tym siedzącym przed komputerem w internecie.
        Bardzo, macie co narzekac... Wiecie co jest w Polakach najgorsze, to ich
        bezsensowne biadolenie, bo nie wiadomo jakby bylo dobrze, to i tak jest źle...
        Tak... Polska to taki beznadziejny kraj... A nie chce mi sie gadac
        • Gość: Masha_ti Wesołych Świąt IP: 80.48.250.* 18.12.02, 09:04
          Wesołych Świąt i szczęścia w Nowym Roku Gucio, a także Wam pesymiści, może Nowy
          Rok przyniesie ulege w tym, że jesteście Polakami.
        • Gość: Grzesiek Re: Eh co wy tam wiecie IP: *.ahold.pl / 213.134.133.* 19.12.02, 16:25
          Wiesz, masz rację. Można być zadowolonym z życia w Polsce. Można być nawet
          szczęśliwym. Pod warunkiem, że ma się fajną rodzinę i przyjaciół. Reszta to
          dodatek, którym nie warto się stresować.
    • monika_caban Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? 18.12.02, 09:11
      Jak jestem w PL to mysle sobie ze nie warto, jak mnie dlugo nie ma to tesknie
      za polskoscia. I to nie jest to ze Polska jest specyficzna pod tym wzgledem.
      Kazdy mieszkaniec kazdego innego kraju ma takie same ambiwalentne odczucia.
      Wiele krytyki i mimo wszystko jakiegos tam przywiazania( w przypadku Polski do
      tych pan z biura z bulka miedzy zebami).
      • Gość: doki Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.35.11.vie.surfer.at 18.12.02, 15:15
        monika_caban napisała:

> Jak jestem w PL to mysle sobie ze nie warto, jak mnie dlugo nie ma to
        tesknie
        > za polskoscia. I to nie jest to ze Polska jest specyficzna pod tym wzgledem.
        > Kazdy mieszkaniec kazdego innego kraju ma takie same ambiwalentne odczucia.
        > Wiele krytyki i mimo wszystko jakiegos tam przywiazania( w przypadku Polski
        do
        > tych pan z biura z bulka miedzy zebami).

ja mam podobne odczucia, jak mnie nie ma w PL to milo wspomninam a jak troche
        pobede to widze te wszystkie polskie przypadlosci z luboscia wyjezdzam.....
    • Gość: mak Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: ukslis* / 130.119.248.* 18.12.02, 12:00
      Nie wiem, na czym ma według Gonery polegać szczególna wartościowość polskiego
      myślenia. To absurd. Przecież na co dzień wszyscy chyba doświadczamy czegoś
      zgoła odmiennego: bezmyślności. Nie chce mi się podawać przykładów, na pewno
      każdy z nas zna ich bez liku. Myślenie w Polsce ma niską cenę, nie cieszy się
      uznaniem, jest traktowane jako zajęcie bezużyteczne, marnowanie czasu, sztuka
      dla sztuki.
      Pytanie: czy warto mieszkać w Polsce? odnosi się chyba do wąskiej grupy ludzi
      mających realną szanse wyboru. Zdecydowana większość takiego wyboru nie ma i
      mieszka w Polsce bo musi. Sądzę jednak, że spora część szczególnie młodych
      Polaków odpowie na ww pytanie nogami, po prostu wyjeżdżając za granicę, za
      pracą, w ucieczce od wszechobecnego absurdu czy pogardy dla intelektu i
      pracowitości demonstrowanej przez "polską klasę polityczną".
      • Gość: joanka Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.02, 13:40
        I tylko dlatego bedą głosować za ta całą Unią - żeby moje dziecko mogło
        wyjechać - legalnie, jak najszybciej i byle dalej. Daleko od calego tego
        bezsensu gdzie już dzisiaj jestesmy tyko przedmiotami - własnością pracodawcy,
        niewolnikami, 24 godziny na dobę, gdzie nie działa prawo, przyzwoitość, nic...
    • Gość: e Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.12.02, 15:10
      bo jak się pojedzie na Ukrainę to człowiek wie o co chodzi, tzn. u nas tez tak
      było. A turysta z zachodu - przepadnie z kretesem.

żart. nie warto mieszkać w Polsce. :(((
    • Gość: luni Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.02, 21:41
      kwestia jest postawiona pokrętnie.Kazdemu wydaje się ze ma wybór.A tak nie
      jest.Po prostu nigdzie nas nie chcą.Mają swoich i swoje kłopoty.ewentualnie
      możecie im pozamiatać ich chałupy.To jest to warto.Komu warto niech jedzie
      do..zamiatania.Nie wierzcie w te kariery.Są wymysłem tych co wyjechali lub
      szanownych redaktorów.Teraz będziecie w najlepszsym razie pracować dla swoich
      wnuków.Oni dopiero skorzystają z waszego wyjazdu.A więc do roboty w Polsce!!
      Chociaż to piekielnie trudne.
      • Gość: emka Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.MAN.atcom.net.pl 19.12.02, 01:07
        A ja po 10 latach mieszkania w Boston wrocilam do Polski. I jestem bardzo
        zadowolona. Mam duzo ciekawsza prace, nie jestem traktowana jak "cos gorszego",
        mimo ze mam obywatelstwo amerykanskie, mam tu przyjaciol o podobnej
        spontanicznosci i wrazliwosci co ja, mam mieszkanie, samochod, zmywarke,
        telewizor, itp. I w koncu nie mam tabunu przyglupawych Amerykanow obok siebie,
        ktorzy mowia tylko o zarciu, seksie i forsie i na niczym sie nie znaja.

Smieszy mnie zapal osob, ktore mowia, wyjezdzam z Polski, uciekam stad. W
        Polsce bardzo duzo sie zmienilo i zmienia nadal na lepsze. Tylko nie dostrzega
        sie dobrych stron. Nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, jak bardzo emigranci
        sa osamotnieni, pieniadz i patrzenie na bogatsze zycie w obcym kraju tego nie
        rekompensuje. Poznalam mnostwo Polakow, ktorzy klepia w USA biede, jakiej tu by
        nie klepali. Wielu z nich chetnie by wrocilo, tylko nie stac ich na kupno
        biletu lotniczego. Smiesza mnie opowiesci, ze na Zachodzie jest Polakom lepiej.
        Niestety, prawda jest taka, ze niewielu udaje sie tam cos osiagnac. Przez
        pierwsze lata pobytu w USA moi rodzice - oboje z wyzszym wyksztalceniem -
        tyrali jak wol na kilku etatach (sprzatajac, sprzedajac, lapiac sie prac
        fizycznych), padali ze zmeczenia na nogi. Przeciez tu pracujac na kilku etatach
        takze mozna zarobic. Czy to wstyd tu nianczyc starcow, szorowac gary, a w
        Ameryce tak pracuje zdecydowana wiekszosc Polakow, z matura, dyplomem szkoly
        wyzszej.
        Tu pracujac rownie ciezko mozna tez odlozyc pieniadze, tez miec dobry samochod,
        chodzic do knajp.
        Z doswiadczenia wiem, ze tu jest lepiej. Zgadzam sie z przedmowca, ze zadna z
        obecnie emigrujacych osob bedzie miala lepiej. Lepiej moga miec ewent. jej
        dzieci. Po co wiec wyjezdzac?
        Szanujmy swoj kraj i siebie. Popychadlem mozna zostac zawsze. A opowiesci o
        duzych zarobkach to bujda. W USA koszmarnie drogie jest np. leczenie i
        szkolnictwo, drogie sa nieruchomosci i wynajem. Zeby miec podstawowe leczenie
        na sensownym poziomie, trzeba placic bardzo duze ubezpieczenie, itp. itd. Wielu
        Polakow mieszka w odpowienikach polskich suteren przez lata. Kolezanka - Polka -
        (hostessa w hotelu) byla szczesliwa, ze po 12 latach z mezem mogli sobie
        wreszcie pozwolic na zaciagniecie kredytu na mieszkanie.
        Wejscie Polski do UE to ogromna szansa dla wszystkich, a przeciez recesja sie
        zacznie konczyc, bo zgodnie z wiedza ekonomiczna gospodarka postepuje wg cykli
        zycia - po recesji przychodzi wzrost gosp., potem znowu recesja i znowu wzrost.
        • Gość: Jozef Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.02, 02:00
          Cos nie przekonywujaco piszesz.Wydaje mi sie ,ze w USA bylas ale palcem po mapie.
        • Gość: miki Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.12.02, 03:42
          a mozna wiedziec, co robilas w tej bandzie przyglupich amerykancow?
          dziwne, ale najglupszy amerykaninn jakiego ja spotkalem, w kolejce do jednej z
          atrakcji orlando, wcale nie mowil o zarciu i seksie, tylko o - jak zapytalem -
          swej ciezkiej pracy w montazowni samochodow w Atlancie
          inni, czesto madrzejsi ode mnie, nie wszyscy, przecietniak jestem
          ANI RAZU nie bylem traktowany inaczej, dyskryminowany
          prawda, pracuje ciezko, ale godziwie zarabiam, finansowo na wiele mnie stac,
          otoczony jestem ludzi zyczliwymi swiatu, inteligentnymi, ciekawymi, pelnymi
          humoru, POZYTYWNYMI
          to moze cos zlego jest z Toba?
          acha, jestem matematykiem, wyksztalcilem sie w Polsce, nie mialem zadnym
          problemow z praca, z uznamiem dyplomu, ciekawe, co?, trzeba chciec, kochanie, a
          nie narzekac
          mimo wszystko, zycze Ci powodzenia, oby Ci sie udalo, choc nie wierze...
        • Gość: joanka Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 09:33
          No to Ci powiem. Od paru lat haruję w polskim prywatnym biznesie. haruje to
          dobre słowo. Regularnir mam ok. 300 godzin w miesiącu. Soboty, niedziele, na
          kazde zawołanie. Dla jasności, jestem inżynierem, moja praca przynosi
          pracodawcy całkowicie wymierne korzyści: domy (2), samochody (3). Ja mam 7 zł
          na godzinę minus za komórkę (służbowe!!!) minus za kawę itd. zawsze uda się
          urwać parę setek. Dokształcania - brak. Masz umieć i kropka. Książkę sobie kup,
          kurs opłać. Urlop - 5 dni w roku i masz być w kontakcie. Do lekarza pracownicy
          mają nie chodzić - ubezpieczenie nam niepotrzebne. Jak przychodzi czas na
          badania okresowe to hurtem po prostu załatwiają papierki dla wszystkich.
          O kredycie mogę pomarzyć (bo część zarobków jest oczywiście na lewo), samochód
          narysować na obrazku. I i tak nie jest to najgorsza sytuacja jaką znam.
          Dostałaś lepszą pracę, bo jesteś "made in USA" no i pewnie to Warszawa.
          pomieszkasz, zobaczymy.. Ale nie pouczaj nas - prawda jest taka, że nie masz
          pojęcia jak tu jest.
        • Gość: ala Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.uni / 172.26.1.* 19.12.02, 10:07
          mowcie, co chcecie, ale ja mieszkam 1000km od Polski i gdy za tydzien przyjade
          na tydzien po polrocznej rozlace z OJCZYZNA to moglabym skakac pod sufit z
          radosci.po prostu mam ochote jechac znow przepelnionym autobusem, przysluchac
          sie narzekaniu znajomych i rodziny.najesc sie polskiego jedzenia...jest jeszcze
          wiele innych powodow dla ktorych kocham nasz kraj.
          a dlaczego mieszkam gdzie indzej???no coz znalazlam milosc mojego zycia
          niestety nie w ojczyznie.no a z drugiej strony po skonczonych w Polsce studiach
          (czyt. 5latach zakuwania) mialam marne szanse na znalezienie dodrze platnej
          pracy.a jestem nauczycielka z polskim dyplomem i jest niezle.
          zycze Wam duzo zdrowia w nowym roku i
          optymizmu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Jachu Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: 209.234.157.* 19.12.02, 11:05
            To o czym piszesz jest typowe dla kazdej mlodej
            dziewczyny z Polski. Ich postepowanie kierowane jest
            negatywnymi motywami. Wyjasnie - skonczylas studia takie
            bo inne byly za trudne. Wyjechalas za granice zeby nie
            byc w Polsce, a jak laczy sie to ze zdejmowanim majtek -
            no coz nie takie rzeczy sie robi dla swietego spokoju,
            wygody, perspektyw... Glosowalas na kogos zeby nie oddac
            glosu na kogos innego. Jezeli bedziesz miala dzieci to
            wychowasz je tak aby nie mialy czesem marzen. Polska to
            kraj, gdzie zbijane sa marzenia z niebywala
            zaciekloscia - a robia to takie slodkie dziewczyny jak
            ty.
        • Gość: Jerseyboy Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.ipt.aol.com 29.12.02, 16:58
          Gość portalu: emka napisał(a):

> A ja po 10 latach mieszkania w Boston wrocilam do Polski. I jestem bardzo
          > zadowolona. Mam duzo ciekawsza prace, nie jestem traktowana jak "cos gorszego",
          >
          > mimo ze mam obywatelstwo amerykanskie, mam tu przyjaciol o podobnej
          > spontanicznosci i wrazliwosci co ja, mam mieszkanie, samochod, zmywarke,
          > telewizor, itp. I w koncu nie mam tabunu przyglupawych Amerykanow obok siebie,
          > ktorzy mowia tylko o zarciu, seksie i forsie i na niczym sie nie znaja.
          >
          > Smieszy mnie zapal osob, ktore mowia, wyjezdzam z Polski, uciekam stad. W
          > Polsce bardzo duzo sie zmienilo i zmienia nadal na lepsze. Tylko nie dostrzega
          > sie dobrych stron. Nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, jak bardzo emigranci
          >
          > sa osamotnieni, pieniadz i patrzenie na bogatsze zycie w obcym kraju tego nie
          > rekompensuje. Poznalam mnostwo Polakow, ktorzy klepia w USA biede, jakiej tu by
          >
          > nie klepali. Wielu z nich chetnie by wrocilo, tylko nie stac ich na kupno
          > biletu lotniczego. Smiesza mnie opowiesci, ze na Zachodzie jest Polakom lepiej.
          >
          > Niestety, prawda jest taka, ze niewielu udaje sie tam cos osiagnac. Przez
          > pierwsze lata pobytu w USA moi rodzice - oboje z wyzszym wyksztalceniem -
          > tyrali jak wol na kilku etatach (sprzatajac, sprzedajac, lapiac sie prac
          > fizycznych), padali ze zmeczenia na nogi. Przeciez tu pracujac na kilku etatach
          >
          > takze mozna zarobic. Czy to wstyd tu nianczyc starcow, szorowac gary, a w
          > Ameryce tak pracuje zdecydowana wiekszosc Polakow, z matura, dyplomem szkoly
          > wyzszej.
          > Tu pracujac rownie ciezko mozna tez odlozyc pieniadze, tez miec dobry samochod,
          >
          > chodzic do knajp.
          > Z doswiadczenia wiem, ze tu jest lepiej. Zgadzam sie z przedmowca, ze zadna z
          > obecnie emigrujacych osob bedzie miala lepiej. Lepiej moga miec ewent. jej
          > dzieci. Po co wiec wyjezdzac?
          > Szanujmy swoj kraj i siebie. Popychadlem mozna zostac zawsze. A opowiesci o
          > duzych zarobkach to bujda. W USA koszmarnie drogie jest np. leczenie i
          > szkolnictwo, drogie sa nieruchomosci i wynajem. Zeby miec podstawowe leczenie
          > na sensownym poziomie, trzeba placic bardzo duze ubezpieczenie, itp. itd. Wielu
          >
          > Polakow mieszka w odpowienikach polskich suteren przez lata. Kolezanka - Polka
          > -
          > (hostessa w hotelu) byla szczesliwa, ze po 12 latach z mezem mogli sobie
          > wreszcie pozwolic na zaciagniecie kredytu na mieszkanie.
          > Wejscie Polski do UE to ogromna szansa dla wszystkich, a przeciez recesja sie
          > zacznie konczyc, bo zgodnie z wiedza ekonomiczna gospodarka postepuje wg cykli
          > zycia - po recesji przychodzi wzrost gosp., potem znowu recesja i znowu wzrost.
          >
          Prosze, przestan lac wode bo slabo plywam!
      • t-bone -----LUNI-sama ---prawda !!!!!!! 19.12.02, 20:05
        25 najbogatszych emigrantów z Polski: 1. Barbara Piasecka-Johnson; 2. Andrew
        J. "Flip" Filipowski; 3. Henryk de Kwiatkowski....

4. Witold "Victor" Markowicz; 5. Jan "Don Juan" Kobylański, ...
        Barbara Piasecka-Johnson odziedziczony po mężu majątek pomnożyła
        pięciokrotnie - na najnowszej liście 400 najbogatszych ludzi świata
        dwutygodnika "Forbes" zajmuje 168. lokatę. Fortuna Andrew J. "Flipa"
        Filipowskiego przed kryzysem sektora nowych technologii była oceniana na
        miliard dolarów. Witold "Victor" Markowicz (300 mln USD) dostarcza systemy
        loteryjne niemal do 50 krajów. - Pod względem zamożności Polacy znajdują się
        w Stanach Zjednoczonych w ścisłej czołówce wraz z Żydami, Chińczykami i
        Irlandczykami - ustalili socjologowie z University of California w Los
        Angeles, badający stan posiadania różnych grup etnicznych. Co najmniej
        dwunastu naszych rodaków, emigrantów w pierwszym pokoleniu, zgromadziło
        majątki warte ponad sto milionów dolarów.

Górale podbijają Kolorado

Wydawana w Chicago polska biznesowa książka telefoniczna ma już ponad 1500
        stron! Polacy coraz częściej opuszczają getto Jackowa i osiedlają się w
        północno-zachodniej, najdroższej części Chicago. Nie gorzej radzą sobie w
        Nowym Jorku, o czym świadczą sukcesy Andrzeja Jańczyka, który zaliczany jest
        do grona potentatów na tamtejszym rynku nieruchomości. Polskie rezydencje
        znajdują się w Malibu, Naples, Vail i innych drogich miejscowościach w USA.
        Stowarzyszenie Właścicieli Hoteli i Moteli w Kolorado od lat zdominowali
        polscy górale - w ich rękach znajduje się ponad połowa tamtejszej bazy
        noclegowej. Franciszek Bobak buduje w Chicago własne supermarkety i nie może
        się nadziwić, jak to możliwe, że w Polsce muszą je wznosić Francuzi czy
        Niemcy. Anatol Topolewski zatrudnia ponad 700 osób i sprzedaje swoje automaty
        przemysłowe w niemal każdym zakątku świata. Bobaka i Topolewskiego recepta na
        sukces? Praca, praca i jeszcze raz praca! Albo szczęście, jak w wypadku
        Zdzisława Wojtowicza, który wygrał na loterii ponad 18 mln USD. Potem pomógł
        szczęściu i w ciągu ośmiu lat podwoił majątek. Rzecz jasna - dzięki pracy.

Z nędzy do pieniędzy

Wielu naszych rodaków tworzyło amerykańską legendę from rags to riches - z
        łachmanów do bogactwa. Majątki zdobywali w większym trudzie niż większość
        bohaterów naszej listy 100 najbogatszych Polaków. Nie mogli liczyć na
        korzystne układy polityczne, na wsparcie państwa, nie mieli też szans na
        przejęcie za grosze prywatyzowanych przedsiębiorstw. Niemal każdy z
        wymienionych w rankingu emigrantów zaczynał od zera, najczęściej nie znając
        języka, nierzadko nie mając elementarnej wiedzy potrzebnej do prowadzenia
        biznesu w warunkach bezpardonowej konkurencji. Jan Kucharski najpierw założył
        mały zakład kuśnierski. Teraz ma największych w USA chłodnię. Andrzej Kolasa
        (góral z Nowego Targu) był mechanikiem w zakładach naprawczych, po dziewięciu
        latach morderczej pracy założył sklepik. Teraz ma sieć sklepów i buduje
        osiedle domów jednorodzinnych.

Autorzy bestselleru "Sekrety amerykańskich milionerów" szacują, że posiadacze
        milionowych fortun to w Stanach Zjednoczonych 3,5 proc. populacji. Wśród
        emigrantów, którzy wyjechali z Polski po wojnie, jest ich - proporcjonalnie
        do wielkości populacji - prawie trzy razy więcej! Próżno jednak, z drobnymi
        wyjątkami, szukać na naszej liście krezusów z polskimi korzeniami
        mieszkających poza USA. Dlaczego? Oddajmy głos komentatorowi "Chicago
        Tribune": "Oni się chyba dobrze u nas czują (...). Polacy są równie pomysłowi
        jak Żydzi, niemal równie oszczędni jak Szkoci, prawie tak samo pracowici jak
        Chińczycy. Dorzucając do tego wyniesioną z ojczyzny fantazję i upór, szybko -
        w stylu amerykańskich pionierów - zagospodarowują swój nowy świat".

Jan M.Fijor
        Wprost

• Gość: Canadol Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.proxy.aol.com 19.12.02, 03:01
      Jestem szczesliwy ze wracam do Polski. Po 15 latach emigracji doszedlem do
      wniosku ze wszedzie dobrze gdzie nas niema.

• Gość: mimi Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.12.02, 03:32
        i fajnie
        przynajmniej bedzie miejsce pracy dla kogos porzadnego
        a nie zapomnij o swej drugiej ojczyznie i przyjedz, odwiedz, wydaj zarobione w
        Polsce pieniadze
        nie zapomnij
        ale nie przeprowadzaj sie do Canady ponownie za rok lub dwa, obiecaj mi to, ok?
    • Gość: umszczyk Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.sggw.waw.pl 19.12.02, 19:03
      W Polsce warto mieszkac dla rodziny i przyjaciol. I warto zmieniac ten kraj.
      Nie mozna pogrzebac wolnosci za ktora tyle krwi przelano.
      Tylko, ze tu tak cholernie ciezko. Wartosc pracy na poziomie ponizenia z czego
      rodza sie straszliwe problemy, frustracje. Chce sie tu uczyc, napisac dobra
      prace doktorska, opublikowac ja za granica by bylo napisane "from Poland".:-)
      Nic nie poradze ze mimo ciezkiej sytuacji mam wielka nadzieje co do mojego
      kraju. Nie uciekne stad, bo przeciez wtedy nawet w najlepszej sytuacji czuc sie
      mozna jak na wygnaniu. Nie moge jednak zaprzeczyc, ze gdy znajde jakas
      propozycje pracy wartosciowszej niz tu to moze wyjade, ale po to by moc tu
      wrocic jeszcze lepsza.
      W Polce warto meiszkac dla Polski i Polakow.
      umszczyk

• Gość: Janusz Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.click-network.com 19.12.02, 22:28
        Zanim zdecydowalem sie zabrac glos w tym temacie przegladnalem wszystkie w/w
        wypowiedzi. Wniosek z nich wynikajacy moze byc tylko jeden, otoz "prawda lezy
        po srodku". Innym wnioskiem moze byc, ze "punkt widzenia zalezny jest od
        miejsca siedzenia". Na kazda z tych wypowiedzi (za wyjatkiem wypowiedzi
        cynikow, ktorych nie brakuje we wszystkich tematach forum "Wyborczej"), zlozyly
        sie osobiste przezycia, kleski, radosci i smotki. Doskonale wiec je rozumiem.
        Wiekszosc z dyskutantow jest zapewnie w dosc mlodym wieku, stad dochodzi takze
        i niecierpliwosc, ktora jest w pelni uzasadniona. Sytuacja w Kraju jest tego
        zapewne przyczyna.
        Jezeli chodzi omnie, to jestem juz w tzw. podeszlym wieku, od przeszlo
        dziewietnastu lat mieszkam w USA. Jestem inzynierem z polski i udalo mi sie,
        nie bez przygod, realizowac sie na emigracji w swoim zawodzie. Inaczej mowiac
        mnie sie udalo. Byc moze dlatego, ze mialem solidne podstawy aby ten zawod
        wykonywac a co najwazniejsze potrafilem udowodnic to "tubylcom". Dzieci moje sa
        dobrze ustawione. To jest wlasnie to, o czym zapewne mazy wiekszosc
        forumowiczow i w cale sie im nie dziwie.
        Ale jest cos, co powoduje, ze moje zycie jest pelne niepokoju. Jes to
        niewyobrazalnie wielka tesknota za Krajem, minionym czasem, mlodoscia. Wierzcie
        mi, bedzie ona udzialem kazdego, ktory opusci Kraj wczesniej czy pozniej.
        Dzieki Bogu, rozwiazaniem moich rozterk bedzie pojscia na emeryture. Z wielka
        radoscia WROCE do POlski, do Polski taka jaka jest, ze wszystkimi jej
        mankamentami. Cynikom moge powiedziec, rodzona matke ma sie tylko jedna,
        ojczyzne ma sie tylko jedna, reszta to niestety "erzac", ktorego mozna
        zakceptowac lub nie.
        Janusz

• Gość: uncle Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: 209.234.157.* 19.12.02, 23:03
          chcialbym zobaczyc twoja mine kiedy dowiesz sie, ze
          twoja emeryture przejebal niejaki enron albo '...com' i
          oto zostales sam, pokraczny ale z dziecmi, ktore sa tak
          dobrze ustawine, ze cie maja w dupie i siedz sobie w tej
          kochanej Polsce z kubeczkiem na ulicy zebrajac. Durniu -
          sluzyles niwlasciwym ludziom, kiedy byles sprawny, a
          laski oczekujesz tu w Polsce. To brzmi jak durny
          amerykanski scenaruisz. Masz to przed soba!
          • Gość: umszczyk Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.02, 23:28
            Nic nie rozumiesz.
            I po co te bluzgi?
            u
        • Gość: Andi ignorujac poszczekiwanie pieskow IP: *.proxy.aol.com 20.12.02, 01:46

> Ale jest cos, co powoduje, ze moje zycie jest pelne niepokoju. Jes to
          > niewyobrazalnie wielka tesknota za Krajem, minionym czasem, mlodoscia.
          Wierzcie
          >
          > mi, bedzie ona udzialem kazdego, ktory opusci Kraj wczesniej czy pozniej.
          > Dzieki Bogu, rozwiazaniem moich rozterk bedzie pojscia na emeryture. Z wielka
          > radoscia WROCE do POlski, do Polski taka jaka jest, ze wszystkimi jej
          > mankamentami. Cynikom moge powiedziec, rodzona matke ma sie tylko jedna,
          > ojczyzne ma sie tylko jedna, reszta to niestety "erzac", ktorego mozna
          > zakceptowac lub nie.
          > Janusz

nie bede sie z Toba licytowal na ilosc lat ani wiek, bo pewnie przegralbys.
          Myslalem tak jak Ty.
          Zaplacilem cene o ktorej wole nie pisac. Za swoje glupie zludzenia.
          Na szczescie zostawilem sobie otwarta furtke.
          Polski do ktorej chcialbys powrocic juz nie ma. Zostaly poszczekujace pieski,
          tak jak na tym Forum.
          Nie ma kolegow z ktorym utrzymywales kontakt przez te wszystkie lata.
          Nie jest tak jak napisales, ze tragedia jest to ze chce sie wracac. Tragedia
          jest to, ze wraca sie by przekonac sie ze nie mozna wejsc 2 razy do tej samej
          rzeki i proba ZAWSZE konczy sie rozczarowaniem.
          pozdrawiam....

>
          >
          >
          • Gość: JANUSZ Re: ignorujac poszczekiwanie pieskow IP: *.click-network.com 20.12.02, 22:21
            Zapewne masz racje, jednak doswiadczenia innych nie sa tak przekonywujace jak
            wlasne. Kazdy wiec musi "umoczyc swoj tylek". Zreszta, nie ja pierwszy i
            ostatni przymierzam sie do zrealizowania marzen o powrocie.
            Dziekuje ci za Twoj wpis, jest on pesymistyczny lecz nie pozbawiony sensu.
            Jezeli chodzi o "poszczekiwanie pieskow" to niejaki -uncle- "dal taki wlasnie
            glos" troszeczke wyzej. Cale szczescie, ze jestem uodporniony na szczekania
            tego typu sfory nieulozonych "ludzkich czworonogow".
            Dla nich to przytaczam, znane skad innad powiedzenie: "Psy szczekaja a karawana
            dalej jedzie".
            Z powazaniem Janusz.

• Gość: eureka Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.inet.cns.fra.dlh.de / 172.20.6.* 20.12.02, 13:44
      Z jednej strony tak strasznie narzekamy na ta straszna Polske,
      a z drugiej tesknimy i do niej wracamy.
      Z jednej strony jestesmy krajem panow Wieczerzakow, Bagsikow itp,
      z drugiej strony piekne krajobrazy, Chopin.
      I jak tu zlapac rownowage w tym wszystkim ?
      • t-bone Balans 20.12.02, 14:09
        Wypracowanie zdrowego balansu jest wbrew pozorom dosc latwe.
        Nalezy tylko polubic miejsce w ktorym sie mieszka i wypracowac sobie tam
        pewneim komfort. Poznac nowych ludzi wookolo.
        Dotyczy to rowniez wlasciwej pracy, mieszkania i etc. W koncu w lozku i
        w "robocie" spedza sie 18 ( okolo) godzin dziennie...
        Wazne jest, by przestac ciagle "spogladac na Polske", porownywac co gorsze i
        lepsze. A juz zbrodnia przeciwko sobie samemu jest bezustanne wyszukiwanie
        tego, co w Polsce lepsze niz "tu".
        Chopin? Krajobrazy?
        Kup sobie CD albo butelke "Chopina", w zaleznosci od tego, co miales na mysli.
        Mmnie osobiscie krajobrazy tak bardzo nie rajcuja, bo obok Gdanskiej Starowki i
        Krakowskiego Przedmiescia jawi mi sie rowniez popegeerowska wies w listopadzie,
        z blockiem do kolan....
        Pozdrawiam
        • Gość: babe Re: Balans IP: *.kuleuven.ac.be 20.12.02, 22:42
          zgadzam sie z przedmowca. balans jest najazniejszy. jesli ktos wyjechal, bo nie
          mial wyboru, porownuje zycie jakie ma zagranica i to co mialby w Polsce (na
          korzysc zagranicy). kiedy jest dosc bogaty i czuje sie komfortowo i juz nie
          musi udowadniac ze ma lepiej niz w Polsce, wtedy rodzi sie chec powrotu. kiedy
          jednak jest biedny to i tak na pocieche ma to, ze w PL bylby biedniejszy. chyba
          ze przyjezdza a dobre samochody i bogactwo (jakby sie zdawalo biednych Polakow)
          kluja w oczy. wtedy cena jaka zaplacil wydaje sie za wysoka (adaptacja do
          srodowiska, jezyk, brak rodziny i znajomych) :)

• t-bone Re: Balans 21.12.02, 00:42
            Tak, to jest ta prawda bardziej przyziemna i materialna.
            Niemniej i na to zwraca sie uwage.
            Dla mnie aktualnie komfort lezy w tym wlasnie, ze nie musze na co dzien obcowac
            z "polskim sposobem myslenia"(nawiazujac do pierwszego postu0 i to stalo sie
            wazniejsze niz sprawy czysto materialne...
        • Gość: sleep john--- Re: Balans IP: 168.143.123.* 21.12.02, 01:33
          palancie, balansujesz wszystko w tym swoim krotkim,
          plugawym zywocie. Otoz Polska jest to stan ducha wg
          ktorego sie zyje i wychwuje dzieci, obcuje z sasiadami i
          ludzmi w pracy. Ciesze sie, ze wyjechalem z polski i nie
          musze juz balansowac miedzy oklamywaniem ludzi, siebie i
          zadawaniem sie z roznego rodzju kretaczami, nazywanymi
          przyjacolmi. Polska dla mnie to duch, ktory odroznia
          mnie od innych narodowosci, z wylaczeniem USA - bo te
          skurwiele pozabijaly indian i twirdza, ze w ten sposob
          zostali narodem - przeciez nie sa!
          • Gość: Jan Re: Balans IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.02, 01:38
            Wole zyc normalnie tu niz jako bogatszy w Polsce.Ze
            wzgledu na wewnetrzny spokoj.
          • t-bone Sugestia dla johny 22.12.02, 16:11
            Sugeruje, bys wstrzymal sie z odpowiadaniem na czyjes posty jesli twa
            ograniczona wydolnosc umyslowa nie pozwala tobie ich zrozumiec.
            Robisz sam z siebie idiote i po co to?
            Obelgi rowniez skieruj do swojej zony, chyba ze taki gieroj jestes ze boisz sie
            zarobic patelnia w pusta glowe .
          • newyork2 Dlaczego ja uwazam ze nie warto, sleepy johny 22.12.02, 16:18
            Gość portalu: sleep john-
          • Gość: skruszony..... Re: Balans IP: 209.234.157.* 22.12.02, 18:05
            wybaczcie mi. Naprawde myslalem, ze szczekanie po polsku
            jest bezbolesne. Prsze mi to wybaczyc.
        • Gość: Robert Błoto IP: *.astercity.net 31.12.02, 15:55
          t-bone napisała:
          jawi mi sie rowniez popegeerowska wies w listopadzie,
          >
          > z blockiem do kolan....

Oj wiele bym dal aby reszte zycia spedzic wlasnie w takich klimatach
    • Gość: Marek z N Jorku Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.ras11.nynyc-t.alerondial.net 21.12.02, 06:35
      wiekszosc chce wyjechac na zachod i mowi tam ze Polska to piekny kraj...jak
      Makumba...ale sami niestety nie swiadcza czesto o tym jaka to Ona jest
      cudowna...wystarczy chocby przejsc sie na Greenpoint Avenue w Nowym Jorku i juz
      ma sie dosc tej Polski - bo przeciec jak nas widza tak nas pisza...czesto
      niestety stereotypy znajduja czyste odbicie w naszych postawach - Polak potrafi
      ale podlozyc drugiemu swinie i utrudnic i tak juz czesto przechlapane zycie...w
      Polsce przynajmniej jest Rodzina a za granica czesto ta wiez zanika ze wzgledu
      na brak czasu i odleglosc...pozdrawiam
    • Gość: maroubra Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.ihug.com.au / *.syd.ihug.com.au 22.12.02, 10:44
      smieszy mnie ta nowa moda na przytaczanie opinii aktorow piosenkarek sportowcow
      i traktowanie ich jak guru na tematy na ktore powinni sie wypowiedziec raczej
      fachowcy w tej dziedzinie. naprawde mam to gdzies co dany aktor czy piosenkarka
      sadza na dany temat. czy gonera to jakis filozoficzny guru? jego fach to granie
      w filmach, niech wiec to robi dalej. a czy jest mniej czy bardziej znany to
      tylko swiadczy o jego poziomie aktorstwa a nie wypowiedzi na kazdy temat jaki
      mu podsuna dziennikarze.
      uwazam ze ojczyzna jest tam gdzie ci jest dobrze. ja dla tej tak wiecznie
      wychwalanej polskosci nie zamierzam marnowacv sobie i mojej rodzinie zycia. tez
      popelnilem ten blad i wrocilem do polski po dlugim pobycie w cywilizowanym
      kraju. na szczescie po 6 latach sie ocknalem i wrocilem z powrotem. ten kraj to
      porazka. tam niestety od "upadku" komuny tak naprawde nic sie nie zmienilo na
      lepsze (no chyba ze kolesiom z nomenklatury i ich wspolpracownikom).pozatym tej
      polskosci tez tak bardzo nie doswiadczylem. co drugi sklep z szyldem w jezyku
      angielskim (i to czesto z bledem), nagminne wtracanie angielskich slowek w
      mowie potocznej. chociaz nie, doswiadczylem polskosci. dla mnie polskosc to
      zapijaczona morda smierdzacego faceta w tramwaju (czasami na niektorych liniach
      to nawet 90% podroznych), krzyki pijacych nastolatkow w nocy pod moim blokiem
      gdzie slowa kurwa, chuj itp to ich pacierz, to dziury w ulicach i krzywe
      chodniki zapchane parkujacymi samochodami, to szare i nie remontowane od lat
      bloki i budynki, to roszczenia do wszystkich ze polsce sie nalezy i basta.
      a najsmieszniejsze to stwierdzenie ze polak potrafi. ok, tylko co?

• Gość: ALEX Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: *.rasserver.net 22.12.02, 12:58
        POLSKO OJCZYZNO MOJEJ MLODOSCI TESKNIE ZA TOBA.
        ALE KIEDY TYLKO WROCE PO TYGODNU JUZ CHCE WRACAC
        ZA OCEAN.
        • Gość: freestyler Re: Dlaczego warto mieszkac w Polsce ? IP: proxy / *.mc.onolab.com 23.12.02, 02:09
          Po przeczytaniu tych wszystkich listow to poprostu nic dodac nic ujac, sam tez
          kiedys dalem sie namowic na powrot do Polski i okazalo sie to moja najwieksza
          pomylka mojego zycia. Zadziwiajace jest jak Polacy potrafia sie dobrze znalezc
          za granica gdzie wpada sie w zupelnie inny swiat, nieznany, w kraju natomiast
          o ktorym wszystko wiemy w ktorym sie urodzilismy, malo kto obecnie daje sobie
          rade, bo przezyc, ale nie zyc, to da sie w kazdym kraju.
          • Gość: Erol Do glupiej Emki (pare postow w gore) IP: *.proxy.aol.com 30.12.02, 05:14
            Patrzcie na to:

> mimo ze mam obywatelstwo amerykanskie, mam tu przyjaciol o podobnej
            > spontanicznosci i wrazliwosci co ja, mam mieszkanie, samochod, zmywarke,
            > telewizor, itp. I w koncu nie mam tabunu przyglupawych Amerykanow obok
            siebie,
            > ktorzy mowia tylko o zarciu, seksie i forsie i na niczym sie nie znaja.

Sama zas gadam obcym ludziom o zmywarce i telewizorze.
            Rzeczywiscie, ci Amerykanie to glupole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka