markiz.de.sade 29.03.06, 19:54 Którego prezydenta wolicie? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeela Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 20:08 Marze o monarchii. Proponuje poddac panstwo polskie Windsorom. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 20:15 a wolna elekcja? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 20:33 Nigdy nie byłem zwolennikiem Jaruzelskiego, ale porównanie go do Kaczyńskiego jest już najzwyklejszą profanacją!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.06, 21:26 Jesli chodzi o inteligencje i prezentacje to wole Jaruzelskiego jak tych braciszkow czy tego pociaganego za sznureczki, a Andrzejek to juz w ogole nie ma co stanac obok niego. Zaczerpnijcie sobie najpierw wiedzy na temat Jaruzelskiego dopiero mozemy na ten temat podyskutowac. Nie bylam zwoleniczka Jaruzelskiego, dzis widze ten wycinek historii innymi oczyma jak wtedy, mam szacnek do tego faceta. Mam nadzieje ze po smierci JP II powiedzieli wam wiecej wiadomosci o tamtych czasach w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.06, 21:44 Znowu braciszkowie zblaznili sie w swiecie, co myslec o takim prezydencie ktory nie czyta tego i nie chce miec odpowiedzialnosci za to co podpisuje. Nic dziwnego ze ustawa medialna zostala zakwestionowana przez TK, ile jeszcze podpisanych ustaw zakwestionuje TK? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 21:46 > temat podyskutowac. Nie bylam zwoleniczka Jaruzelskiego, dzis widze ten wycinek > historii innymi oczyma jak wtedy, mam szacnek do tego faceta. Mam nadzieje ze p > o Zbyt mloda jestem, by dobrze pamietac, zbyt stara, zeby miec zupelnie i dokladnie gdzies, co sie wowczas dzialo. Poniewaz jednak nie jestem w stanie w obecnym klimacie politycznym wyrobic sobie opinii (brakuje mi osadow wywazonych, natykam sie na same skrajnosci), powstrzymuje sie od jakiegokolwiek oceniania Jaruzelskiego. Mam jednakze w rodzinie kogos, kto byl jego bliskim wspolpracownikiem; tego kogos szanuje bardzo, szanuje wiec tez jego opinie. Wedlug tej opinii - dotyczacej Jaruzelskiego jako osoby prywatnej - jest on kulturalnym, opanowanym czlowiekiem o bardzo szerokiej wiedzy. Nikt nie jest bez grzechow, a Jaruzelski jest czlowiekiem starym i zlamanym. Proponuje dac mu spokoj w tych ostatnich chwilach jego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.06, 21:53 Mam takie same zdanie jak ty eeelu o Jaruzelskim, jego prawdziwe oblicze poznalam bardziej za granica (jest cenionym), w czasie wojennym i przed nie bylam jego zwoleniczka wrecz zagorzala przeciwniczka. Czym bardziej wglebialam sie w jego historie, zmienilam zdanie, a szczegolnie po smierci papieza gdzie wiele tajemnic padlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.03.06, 22:03 Padnie ich znacznie więcej. W IV RP ponoć nie ma cenzury, ale nie ma również żadnej wzmianki o wielu sprawach poruszanych w tej kwestii w prasie zagranicznej. Mam nadzieję, że emigranci z Katolandu wracając przynajmniej w odwiedziny do własnych rodzin będą w stanie uświadomić to, o czym na dzień dzisiejszy bywa znacznie trudniej, niż w komunie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.06, 22:21 Powiedz jak ich uswiadomic i otrzymac mozliwosc przedstawienia faktow? Tej mozliwosci do zdrowej bez sprzeczki dyskusji tam nie otrzymasz po prostu, nie dadza ci szansy, oni wiedza wszystko najlepiej, ich prasa najlepiej informuje itd. Chyba tez czytasz polska prase, widzisz roznice i na pewno masz na ten temat wlasne zdanie. Co tu mowic? Nie jezdze obecnie czesto do Polski, po co? Jutro u na bedzie lecial dokumentalny film o JP II, napewno powiedza jeszcze wiecej o tamtych czasach w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acani Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.06, 22:49 Chcialabym zeby Jaruzelski sam wystapil przed kamerami.Jak myslicie?dlaczego tego nie robi?W niemczech ogladalam program na ten temat.Mysle ze wielu z nas, zawdziecza mu zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.03.06, 23:29 Gość portalu: acani napisał(a): > Chcialabym zeby Jaruzelski sam wystapil przed kamerami.Jak myslicie?dlaczego > tego nie robi?W niemczech ogladalam program na ten temat.Mysle ze wielu z nas, > zawdziecza mu zycie. Przypuszczam, że zbyt wiele miałby do powiedzenia. Wiele i tak już powiedział w dotychczsowych publikacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: I chyba doczekasz się tej gorzkiej prawdy 03.04.06, 21:34 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8252870,wiadomosc.html wiadomosci.wp.pl/kat,8172,wid,8251281,wiadomosc.html www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2006040103 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.03.06, 23:27 Droga Marta50, gdybym miał jakiekolwiek rozwiązanie na fanatyzm, do którego nic nie trafia, najprawdopodobniej uprzedziło by mnie wielu innych myślicieli z zupełnie innych epok. Dyskusja jest odzwierciedleniem możliwości wymiany poglądów jakiegoś społeczeństwa wyrastającego ponad indoktrynalną czy środowiskową fibrynologię. Najpierw trzeba być człowiekiem, by zrozumieć zwierzę. Jestem we Wrocławiu i na skrzyżowaniu (dobrze, że jechałem sam) wali mi w śród wozie facef starą Fiestą na czerwonych światłach. Zdemolował mi próg i drzwi. Jego krypa rozsypała się i z zakrwawioną twarzą wyskoczył do mnie z zamiarem wymierzenia własnej sprawiedliwości. Powierdzmy, ze dobrze było, że za chwilę zjawiiła się policja. Jakież moje zdumienie było, gdy na tylnej szybie ujrzałem przyklejoną katolicką rybkę??? Udało mi się wyjść z opresji bez szwanku i wymieniono mi wóz dzięki ubezpieczycielowi. Ubezpieczyciel rybki zapewne sporo do tego dopłacił. Może to wydawać się dziwne, ale czytam nie koniecznie tylko polska prasę i nie koniecznie w polskim "bezcenzuralnym" wydaniu. Mogę wyrazić tylko pewną odczuwalną przykrość, której jednocześnie w jakiś sposób rozumiem i nie dziwię się. Zresztą nie jest miejssce na dzielenie się odczuciami. Dawni forumowicze już dawno odpuscili próby wymiany poglądów rezygnując z bezsensownego taplania się w błocie, w którym normalny czlowiek staje się tylko dodatkiem do propagandowej fanaberii. Widzę różnicę, i gdybym przypyszczł, że do tego dojdzie, swoje założenia już dawno schował byum w buty i przynajmniej już od 25 lat korzystając z przedkładanych propozycji robił bym swoje bez konieczności uwzględniania wartości katolickiej matematyki. Co do filmu. Nie byłem i nie mam zamiaru. Zrobione zostały 3 wersje w tym jedna wyświetlana specjalnie dla polskiej publiczności. Nie chcę dociekać dala czgo. Ale też to mówi o walorach rynku mediów w Polsce. Pozdrawiam z nadzieją, że proboszcz nie będzie miał wpływu na nowy nanpasport, ktory będę musiał wyrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acani Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.06, 22:41 Dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 23:39 Można Jaruzelskiemu wiele zarzucac, ale jedno mu rzeba przyznac, jest starym schorowanym człowiekiem u schyłku życia. A oni go ciagle wyciagają przy byle okazji, bez serca ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
emmeline Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 23:49 Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: 217.197.68.* 30.03.06, 07:55 pie*dolenie oswietlenie! biedny, stary, schorowany...! stalin tez taki kiedys byl. co do porownania obu prezydentow, to - eeeeeeeee - chyba szkoda slow. anijedenanidrugi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.lublin.mm.pl 30.03.06, 10:03 W latach czterdziestych rózne drogi prowadziły do wolności i niepodległości w zależności gdzie nas losy wojenne rzuciły. Jedni byli w kraju to znaczy w Generalnej Gubernii, albo w zasięgu bezpośredniej władzy III Rzeszy, albo ZSSR. jeszcze inni znaleźli sie jescze przed wybuchem wojny na Zachodzie, a nawet w Stanach. Na Syberii za powrotem do Kraju tęsknili nie tylko więźniowie obozów dla jeńców i internowanych od roku 39, ale również potomkowie Sybiraków zesłanych tam na katorgę za dążenie do wolności jeszcze od czasu zaborów. Jedyną skuteczna przepustką do kraju był karabin obojetne jakiej prodykcji i nie było ważne jak długą i niebezpieczną drogę wiodącą do Kraju proponowali inicjatorzy i liderzy tego przedsięwzięcia, Jednym udało się trafić pod dowództwo generała Andersa, a inni nie zdążyli i trafili do 1 Armii WP zorganizowanej przez generała Berlinga. Ci, którzy o tamtych dramatycznych czasach maja wiedzę wyłącznie z literatury, opowiadań, siłą rzeczy wyrywkowych, często stronniczo komentowanych nie maja moralnego prawa do oceny postaw i intencji Sybiraków, najczęściej młodych ludzi nieświadomych sytuacji i gier politycznych. Prowadziła ich do celu genetycznie wpojona tęsknota za Ojczyzną, nawet wtedy gdy sami jej nie znali. Tesknota tym większa im trudniejsze były warunki egzystencji na obczyźnie. Znam te czasy i warunki z autopsji.Jaruzelski to mój rówieśnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:34 Bardzo słusznie podkreślasz towarzyszące II wojnie zjawiska losów ludzi naszego kraju. Niestety - jak widzisz - jest to bardzo trudne do zrozumienia dla ludzi mających stosunkowe nie wielkie lub żadne pojęcie o tym, co piszą lub mowią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczow2003 Jadwiga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 19:43 Bravo!!!! Pani Jadwigo ja mam 27 lat jestem wzgeldnie mlodym czlowiekiem ale skrzywiam sie na te wszystkie frazy ludzi pelnych Ojczyzny na ustach a w kieszeniach...... no wiadomo co:) Jakim prawem Ci ludzie oceniaja pani pokolenie, tak lekko i bez zadnego znaku zapytania. Ja sie na to nie godzę. Przesyłam najlepsze pozdrowienia i dużo zdrowia. Marcin Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 30.03.06, 18:47 Erich Koch , b.gauleiter spedzil swe ostatnie 30 lat zycia w polskim wiezieniu (zmarl w wieku 90 lat w Barczewie). Jaruzel za sluzbe Moskwie na nic lepszego nie zasluzyl.Ten facet serca tez nie mial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.03.06, 19:52 Odpowiadasz na : mister1 napisał: > Erich Koch , b.gauleiter spedzil swe ostatnie 30 lat zycia w polskim wiezieniu > (zmarl w wieku 90 lat w Barczewie). Jaruzel za sluzbe Moskwie na nic lepszego > nie zasluzyl.Ten facet serca tez nie mial. ***************** Co ty wiesz na temat Pana Jaruselskiego? Po raz ktory pokazal swoj honor oddajac order na ktory wedlug kaczynskich i innych niby nie zasluzyl. Postapil bardzo slusznie, popieram. Inteligencja tego Pana przewyzsza inteligencje profesorow na stolku prezydenta - "reprezentanta" Polski. Sam narod wybral wlasnie to co ma teraz, osmieszanie w swiecie Polski. Jak mozna miec zaufanie do polskich ustaw ktore nie sa nawet czytane ani sprawdzane z zgodnoscia konstytucyjna (przyklad ustawa medialna), jak mozna miec zaufanie do takiego meza stanu, ktory nie zada sobie najmniejszego trudu poniewaz jego intelektualizm na to nie pozwala. Jak mozna posadzac o to pracownikow, ktorzy podsuwaja mu takie rzeczy do potpisania a prezydent swiadomie podkreslam swiadomie podpisuje. Kto winny pracownik czy prezydent? JEDNOZNACZNIE PREZYDENT JEST WINNY!!! Jak moga miec inni mezowie panstw do polskich politykow skoro ci obecni nie wiedza co z tym zrobic co im narod zaufal? Nic dziwnego ze juz Unia odgrozila sie ze wlasnie ona zacznie Polska rzadzic, poniewaz widzi w jakim kierunku wszystko w Polsce zmierza. Och rodacy gdzie wasze wyczucie polityczne? Gdzie wasz rozsadek? Gdzie wasza madrosc? Dlaczego jestescie madrzy po szkodzie a nie przed? Pan Jaruzelski zasluguje na uznanie a nie na taka poniewierke, przede wszystkim jest szacowany poza granicami kraju, dlaczego nie w Polsce? Dlaczego Polacy nie zauwazaja tego sami? Po prostu populizm, pieniactwo i lenistwo zasiegniecia o tym Panu wiedzy zacmiewa ich mozgi. Brak zdrowego rozsadku u niektorych, wiele z nich kieruje sie wlasnie tylko wlasnym uczuciem a nie obiektywizmem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:27 mister1 napisał: > Erich Koch , b.gauleiter spedzil swe ostatnie 30 lat zycia w polskim wiezieniu > (zmarl w wieku 90 lat w Barczewie). Jaruzel za sluzbe Moskwie na nic lepszego > nie zasluzyl.Ten facet serca tez nie mial. Wręcz nie wyobrażalne prostactwo serwujesz w pojmowaniu dziejów. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Prawda będzie gorzka... 03.04.06, 16:03 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8252870,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
sojuz1 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 30.03.06, 09:34 Jaruzelskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
taus Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 30.03.06, 10:32 Ciężki wybór, ale Jaruzel to chyba mniejsze zło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafalski Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pronet.lublin.pl 30.03.06, 17:57 Kaczyński Jaruzelskiemu może buty nosić,to nie ta liga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Oczywiście że Tusk :) IP: *.pools.arcor-ip.net 30.03.06, 22:22 Zeby dowiedziec sie wiecej o prawdziwej histori wspolczesnej Polski, trzeba zyc za granica. Wlasnie w ZDF (niemieckiej TV)skonczyl sie dokumentalny film o Karolu Wojtyle zralizowany przez Niemcow, ktory przede wszystkim przedstawial upadek komunizmu w Polsce i Europie. W filmie wypowiadali sie nie tylko dawniejsi politycy amerykanscy ale tez Helmut Kohl, Michail Gorbaczow, Wojciech Jaruzelski... nikt z nich nie przeczyl zamiaru wejscia w tamtych czasach wojsk ZSRR do Polski, wojska byly skoncentrowane na granicy z Polska, czekali na roskaz. Jaruzelski cala sytuacje wziol w swoje rece wprowadzajac w tamtych czasach stan wojenny, ktory uratowal od nieszczescia wojny i wielkiego przelewu krwi, od takiego jakim bylo stlumienie powstania na Wegrzech, Czechach. Jaruzelski spotkal sie wtedy z Papiezem Karolem Wojtyla, wziol cala sytuacje w Polsce w swoje rece. Jest, bylo to ciezkie dla rodakow w kraju do zrozumienia, bylo, jest to ciezkie do pojecia dla braci Kaczynskich? Jakimi uczuciami kieruja sie ci dwaj bracia, nienawiscia do innych, do swiata? Nie bylam zwoleniczka Jaruzelskiego ale co bylo i jest prawda trzeba glosno powiedziec, nie kierowac sie wlasnym uczuciem czy nienawiscia, trzeba znalezc porcje obiektywizmu i oddac uznanie dla tych co na nie zasluzyli. Ciekawe jaka opinia beda sie cieszyc niedlugo ci dwaj co juz raz chcieli krasc w filmie, ciekawe co robia teraz? Jak widac juz nie ciesza sie braciszkowie zbyt pochlebna opinia w kraju, coz na to pilnie zapracowali!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Oczywiście że Tusk :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:42 Była o tym już niejednokrotnie mowa na forum. Dla czarno-białej wizji świata dociera tylko wyprodukowana a priori "jedynie słuszna racja". Najwięcej wydają się mieć w tej sprawie do powiedzenia urodzeni w latach 90-tych znający ten okres wyłącznie z opowiadań opartych na czyichś powierzchownych indywidualnych odczuciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annka ale głupie IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:16 Ale, za przeproszeniem, głupie pytanie. Zeby woleć Kaczyńskiego - to chyba masochistą trzeba być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: ale głupie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:45 Nie chcę twierdzić, że jest to wyłącznie efekt działalności firmy o. Rydzyka, ale włączając się aktywnie w akcję wyborczą Kaczyńskiego przyczyniła siębezprzecznie do takiego stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xantypa Re: ALE wybór! IP: *.lublin.mm.pl 31.03.06, 12:23 Oczywiście Jaruuzelski, bo pokazal klasę, której zdecydowanie brak Kaczynskiemu i jego świcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: ALE wybór! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:48 blogfm.blox.pl/resource/but.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik5 Re:Jaruzelski 01.04.06, 11:28 Oczywiście Jaruzelski. Przecież jasno widać, ze góruje nad Kaczyńskimi w sposób zdecydowany kulturą, postawą, obiektywnością, tolerancją, odpowiedzialnościa, autentycznością. Ciesze się z prawie wszystkich wypowiedzi, które przeczytałam w tym wątku. Dają mi nadzieję, że nie wszystko stracone, że mamy szansę odbicia się od dna jakim stała się "IV RP" Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 03.04.06, 17:26 Oczywiście,że Kaczyński Odpowiedz Link Zgłoś