Dodaj do ulubionych

Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński?

29.03.06, 19:54
Którego prezydenta wolicie? :)
Obserwuj wątek
    • eeela Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 20:08
      Marze o monarchii.
      Proponuje poddac panstwo polskie Windsorom.
      • billy.the.kid Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 20:15
        a wolna elekcja?
        • eeela Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 20:21
          NIe nie nie!
          • edico Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 20:33
            Nigdy nie byłem zwolennikiem Jaruzelskiego, ale porównanie go do Kaczyńskiego
            jest już najzwyklejszą profanacją!!!
            • Gość: Marta50 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.06, 21:26
              Jesli chodzi o inteligencje i prezentacje to wole Jaruzelskiego jak tych
              braciszkow czy tego pociaganego za sznureczki, a Andrzejek to juz w ogole nie ma
              co stanac obok niego.
              Zaczerpnijcie sobie najpierw wiedzy na temat Jaruzelskiego dopiero mozemy na ten
              temat podyskutowac. Nie bylam zwoleniczka Jaruzelskiego, dzis widze ten wycinek
              historii innymi oczyma jak wtedy, mam szacnek do tego faceta. Mam nadzieje ze po
              smierci JP II powiedzieli wam wiecej wiadomosci o tamtych czasach w Polsce?
              • Gość: Marta50 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.06, 21:44
                Znowu braciszkowie zblaznili sie w swiecie, co myslec o takim prezydencie ktory
                nie czyta tego i nie chce miec odpowiedzialnosci za to co podpisuje.
                Nic dziwnego ze ustawa medialna zostala zakwestionowana przez TK, ile jeszcze
                podpisanych ustaw zakwestionuje TK?
              • eeela Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 21:46
                > temat podyskutowac. Nie bylam zwoleniczka Jaruzelskiego, dzis widze ten wycinek
                > historii innymi oczyma jak wtedy, mam szacnek do tego faceta. Mam nadzieje ze p
                > o

Zbyt mloda jestem, by dobrze pamietac, zbyt stara, zeby miec zupelnie i
                dokladnie gdzies, co sie wowczas dzialo. Poniewaz jednak nie jestem w stanie w
                obecnym klimacie politycznym wyrobic sobie opinii (brakuje mi osadow wywazonych,
                natykam sie na same skrajnosci), powstrzymuje sie od jakiegokolwiek oceniania
                Jaruzelskiego.
                Mam jednakze w rodzinie kogos, kto byl jego bliskim wspolpracownikiem; tego
                kogos szanuje bardzo, szanuje wiec tez jego opinie. Wedlug tej opinii -
                dotyczacej Jaruzelskiego jako osoby prywatnej - jest on kulturalnym, opanowanym
                czlowiekiem o bardzo szerokiej wiedzy. Nikt nie jest bez grzechow, a Jaruzelski
                jest czlowiekiem starym i zlamanym. Proponuje dac mu spokoj w tych ostatnich
                chwilach jego zycia.
                • Gość: Marta50 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.06, 21:53
                  Mam takie same zdanie jak ty eeelu o Jaruzelskim, jego prawdziwe oblicze
                  poznalam bardziej za granica (jest cenionym), w czasie wojennym i przed nie
                  bylam jego zwoleniczka wrecz zagorzala przeciwniczka. Czym bardziej wglebialam
                  sie w jego historie, zmienilam zdanie, a szczegolnie po smierci papieza gdzie
                  wiele tajemnic padlo.
                  • Gość: Ed Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.03.06, 22:03
                    Padnie ich znacznie więcej. W IV RP ponoć nie ma cenzury, ale nie ma również
                    żadnej wzmianki o wielu sprawach poruszanych w tej kwestii w prasie
                    zagranicznej. Mam nadzieję, że emigranci z Katolandu wracając przynajmniej w
                    odwiedziny do własnych rodzin będą w stanie uświadomić to, o czym na dzień
                    dzisiejszy bywa znacznie trudniej, niż w komunie.
                    • Gość: Marta50 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.06, 22:21
                      Powiedz jak ich uswiadomic i otrzymac mozliwosc przedstawienia faktow?
                      Tej mozliwosci do zdrowej bez sprzeczki dyskusji tam nie otrzymasz po prostu,
                      nie dadza ci szansy, oni wiedza wszystko najlepiej, ich prasa najlepiej
                      informuje itd. Chyba tez czytasz polska prase, widzisz roznice i na pewno masz
                      na ten temat wlasne zdanie. Co tu mowic?
                      Nie jezdze obecnie czesto do Polski, po co?
                      Jutro u na bedzie lecial dokumentalny film o JP II, napewno powiedza jeszcze
                      wiecej o tamtych czasach w Polsce.
                      • Gość: acani Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.06, 22:49
                        Chcialabym zeby Jaruzelski sam wystapil przed kamerami.Jak myslicie?dlaczego
                        tego nie robi?W niemczech ogladalam program na ten temat.Mysle ze wielu z nas,
                        zawdziecza mu zycie.
                        • Gość: Ed Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.03.06, 23:29
                          Gość portalu: acani napisał(a):

> Chcialabym zeby Jaruzelski sam wystapil przed kamerami.Jak myslicie?dlaczego
                          > tego nie robi?W niemczech ogladalam program na ten temat.Mysle ze wielu z nas,
                          > zawdziecza mu zycie.

Przypuszczam, że zbyt wiele miałby do powiedzenia. Wiele i tak już powiedział w
                          dotychczsowych publikacjach.
                        • edico Re: I chyba doczekasz się tej gorzkiej prawdy 03.04.06, 21:34
                          wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8252870,wiadomosc.html
                          wiadomosci.wp.pl/kat,8172,wid,8251281,wiadomosc.html
                          www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2006040103
                      • Gość: Ed Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.03.06, 23:27
                        Droga Marta50, gdybym miał jakiekolwiek rozwiązanie na fanatyzm, do którego nic
                        nie trafia, najprawdopodobniej uprzedziło by mnie wielu innych myślicieli z
                        zupełnie innych epok.
                        Dyskusja jest odzwierciedleniem możliwości wymiany poglądów jakiegoś
                        społeczeństwa wyrastającego ponad indoktrynalną czy środowiskową fibrynologię.
                        Najpierw trzeba być człowiekiem, by zrozumieć zwierzę. Jestem we Wrocławiu i na
                        skrzyżowaniu (dobrze, że jechałem sam) wali mi w śród wozie facef starą Fiestą
                        na czerwonych światłach. Zdemolował mi próg i drzwi. Jego krypa rozsypała się i
                        z zakrwawioną twarzą wyskoczył do mnie z zamiarem wymierzenia własnej
                        sprawiedliwości. Powierdzmy, ze dobrze było, że za chwilę zjawiiła się policja.
                        Jakież moje zdumienie było, gdy na tylnej szybie ujrzałem przyklejoną katolicką
                        rybkę??? Udało mi się wyjść z opresji bez szwanku i wymieniono mi wóz dzięki
                        ubezpieczycielowi. Ubezpieczyciel rybki zapewne sporo do tego dopłacił.

Może to wydawać się dziwne, ale czytam nie koniecznie tylko polska prasę i nie
                        koniecznie w polskim "bezcenzuralnym" wydaniu.

Mogę wyrazić tylko pewną odczuwalną przykrość, której jednocześnie w jakiś
                        sposób rozumiem i nie dziwię się. Zresztą nie jest miejssce na dzielenie się
                        odczuciami. Dawni forumowicze już dawno odpuscili próby wymiany poglądów
                        rezygnując z bezsensownego taplania się w błocie, w którym normalny czlowiek
                        staje się tylko dodatkiem do propagandowej fanaberii.

Widzę różnicę, i gdybym przypyszczł, że do tego dojdzie, swoje założenia już
                        dawno schował byum w buty i przynajmniej już od 25 lat korzystając z
                        przedkładanych propozycji robił bym swoje bez konieczności uwzględniania
                        wartości katolickiej matematyki.

Co do filmu. Nie byłem i nie mam zamiaru. Zrobione zostały 3 wersje w tym jedna
                        wyświetlana specjalnie dla polskiej publiczności. Nie chcę dociekać dala czgo.
                        Ale też to mówi o walorach rynku mediów w Polsce.

Pozdrawiam z nadzieją, że proboszcz nie będzie miał wpływu na nowy nanpasport,
                        ktory będę musiał wyrobić.
            • Gość: acani Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.06, 22:41
              Dla kogo?
              • amikeo Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 23:39
                Można Jaruzelskiemu wiele zarzucac, ale jedno mu rzeba przyznac, jest starym
                schorowanym człowiekiem u schyłku życia. A oni go ciagle wyciagają przy byle
                okazji, bez serca ludzie.
                • emmeline Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 29.03.06, 23:49
                  Zgadzam się.
                  • Gość: to Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: 217.197.68.* 30.03.06, 07:55
                    pie*dolenie oswietlenie! biedny, stary, schorowany...! stalin tez taki kiedys
                    byl. co do porownania obu prezydentow, to - eeeeeeeee - chyba szkoda slow.
                    anijedenanidrugi!!!
                    • Gość: Jadwiga Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.lublin.mm.pl 30.03.06, 10:03
                      W latach czterdziestych rózne drogi prowadziły do wolności i niepodległości w
                      zależności gdzie nas losy wojenne rzuciły. Jedni byli w kraju to znaczy w
                      Generalnej Gubernii, albo w zasięgu bezpośredniej władzy III Rzeszy, albo ZSSR.
                      jeszcze inni znaleźli sie jescze przed wybuchem wojny na Zachodzie, a nawet w
                      Stanach. Na Syberii za powrotem do Kraju tęsknili nie tylko więźniowie obozów
                      dla jeńców i internowanych od roku 39, ale również potomkowie Sybiraków
                      zesłanych tam na katorgę za dążenie do wolności jeszcze od czasu zaborów.
                      Jedyną skuteczna przepustką do kraju był karabin obojetne jakiej prodykcji i
                      nie było ważne jak długą i niebezpieczną drogę wiodącą do Kraju proponowali
                      inicjatorzy i liderzy tego przedsięwzięcia, Jednym udało się trafić pod
                      dowództwo generała Andersa, a inni nie zdążyli i trafili do 1 Armii WP
                      zorganizowanej przez generała Berlinga. Ci, którzy o tamtych dramatycznych
                      czasach maja wiedzę wyłącznie z literatury, opowiadań, siłą rzeczy wyrywkowych,
                      często stronniczo komentowanych nie maja moralnego prawa do oceny postaw i
                      intencji Sybiraków, najczęściej młodych ludzi nieświadomych sytuacji i gier
                      politycznych. Prowadziła ich do celu genetycznie wpojona tęsknota za Ojczyzną,
                      nawet wtedy gdy sami jej nie znali. Tesknota tym większa im trudniejsze były
                      warunki egzystencji na obczyźnie. Znam te czasy i warunki z autopsji.Jaruzelski
                      to mój rówieśnik.
                      • Gość: * Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:34
                        Bardzo słusznie podkreślasz towarzyszące II wojnie zjawiska losów ludzi naszego
                        kraju. Niestety - jak widzisz - jest to bardzo trudne do zrozumienia dla ludzi
                        mających stosunkowe nie wielkie lub żadne pojęcie o tym, co piszą lub mowią.
                      • Gość: kielczow2003 Jadwiga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 19:43
                        Bravo!!!! Pani Jadwigo ja mam 27 lat jestem wzgeldnie mlodym czlowiekiem ale
                        skrzywiam sie na te wszystkie frazy ludzi pelnych Ojczyzny na ustach a w
                        kieszeniach...... no wiadomo co:)
                        Jakim prawem Ci ludzie oceniaja pani pokolenie, tak lekko i bez zadnego znaku
                        zapytania.
                        Ja sie na to nie godzę. Przesyłam najlepsze pozdrowienia i dużo zdrowia. Marcin
                        Wrocław
                • mister1 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 30.03.06, 18:47
                  Erich Koch , b.gauleiter spedzil swe ostatnie 30 lat zycia w polskim wiezieniu
                  (zmarl w wieku 90 lat w Barczewie). Jaruzel za sluzbe Moskwie na nic lepszego
                  nie zasluzyl.Ten facet serca tez nie mial.
                  • Gość: Marta50 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.03.06, 19:52
                    Odpowiadasz na :
                    mister1 napisał:
                    > Erich Koch , b.gauleiter spedzil swe ostatnie 30 lat zycia w polskim wiezieniu
                    > (zmarl w wieku 90 lat w Barczewie). Jaruzel za sluzbe Moskwie na nic lepszego
                    > nie zasluzyl.Ten facet serca tez nie mial.
                    Co ty wiesz na temat Pana Jaruselskiego?
                    Po raz ktory pokazal swoj honor oddajac order na ktory wedlug kaczynskich i
                    innych niby nie zasluzyl. Postapil bardzo slusznie, popieram. Inteligencja tego
                    Pana przewyzsza inteligencje profesorow na stolku prezydenta - "reprezentanta"
                    Polski. Sam narod wybral wlasnie to co ma teraz, osmieszanie w swiecie Polski.
                    Jak mozna miec zaufanie do polskich ustaw ktore nie sa nawet czytane ani
                    sprawdzane z zgodnoscia konstytucyjna (przyklad ustawa medialna), jak mozna miec
                    zaufanie do takiego meza stanu, ktory nie zada sobie najmniejszego trudu
                    poniewaz jego intelektualizm na to nie pozwala. Jak mozna posadzac o to
                    pracownikow, ktorzy podsuwaja mu takie rzeczy do potpisania a prezydent
                    swiadomie podkreslam swiadomie podpisuje. Kto winny pracownik czy prezydent?
                    JEDNOZNACZNIE PREZYDENT JEST WINNY!!! Jak moga miec inni mezowie panstw do
                    polskich politykow skoro ci obecni nie wiedza co z tym zrobic co im narod
                    zaufal? Nic dziwnego ze juz Unia odgrozila sie ze wlasnie ona zacznie Polska
                    rzadzic, poniewaz widzi w jakim kierunku wszystko w Polsce zmierza.
                    Och rodacy gdzie wasze wyczucie polityczne? Gdzie wasz rozsadek?
                    Gdzie wasza madrosc? Dlaczego jestescie madrzy po szkodzie a nie przed?

Pan Jaruzelski zasluguje na uznanie a nie na taka poniewierke, przede wszystkim
                    jest szacowany poza granicami kraju, dlaczego nie w Polsce?
                    Dlaczego Polacy nie zauwazaja tego sami? Po prostu populizm, pieniactwo i
                    lenistwo zasiegniecia o tym Panu wiedzy zacmiewa ich mozgi. Brak zdrowego
                    rozsadku u niektorych, wiele z nich kieruje sie wlasnie tylko wlasnym uczuciem a
                    nie obiektywizmem!!!
                  • Gość: * Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:27
                    mister1 napisał:

> Erich Koch , b.gauleiter spedzil swe ostatnie 30 lat zycia w polskim
                    wiezieniu
                    > (zmarl w wieku 90 lat w Barczewie). Jaruzel za sluzbe Moskwie na nic lepszego
                    > nie zasluzyl.Ten facet serca tez nie mial.

Wręcz nie wyobrażalne prostactwo serwujesz w pojmowaniu dziejów.
                  • edico Re: Prawda będzie gorzka... 03.04.06, 16:03
                    wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8252870,wiadomosc.html
    • sojuz1 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 30.03.06, 09:34
      Jaruzelskiego.
    • taus Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 30.03.06, 10:32
      Ciężki wybór, ale Jaruzel to chyba mniejsze zło.
    • Gość: rafalski Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? IP: *.pronet.lublin.pl 30.03.06, 17:57
      Kaczyński Jaruzelskiemu może buty nosić,to nie ta liga
    • heretic_969 Jaruzela n/t 30.03.06, 18:59

• arvelli Oczywiście że Tusk :) 30.03.06, 20:02

• Gość: Marta50 Re: Oczywiście że Tusk :) IP: *.pools.arcor-ip.net 30.03.06, 22:22
        Zeby dowiedziec sie wiecej o prawdziwej histori wspolczesnej Polski, trzeba zyc
        za granica.
        Wlasnie w ZDF (niemieckiej TV)skonczyl sie dokumentalny film o Karolu Wojtyle
        zralizowany przez Niemcow, ktory przede wszystkim przedstawial upadek komunizmu
        w Polsce i Europie. W filmie wypowiadali sie nie tylko dawniejsi politycy
        amerykanscy ale tez Helmut Kohl, Michail Gorbaczow, Wojciech Jaruzelski... nikt
        z nich nie przeczyl zamiaru wejscia w tamtych czasach wojsk ZSRR do Polski,
        wojska byly skoncentrowane na granicy z Polska, czekali na roskaz. Jaruzelski
        cala sytuacje wziol w swoje rece wprowadzajac w tamtych czasach stan wojenny,
        ktory uratowal od nieszczescia wojny i wielkiego przelewu krwi, od takiego jakim
        bylo stlumienie powstania na Wegrzech, Czechach. Jaruzelski spotkal sie wtedy z
        Papiezem Karolem Wojtyla, wziol cala sytuacje w Polsce w swoje rece.
        Jest, bylo to ciezkie dla rodakow w kraju do zrozumienia, bylo, jest to ciezkie
        do pojecia dla braci Kaczynskich? Jakimi uczuciami kieruja sie ci dwaj bracia,
        nienawiscia do innych, do swiata?
        Nie bylam zwoleniczka Jaruzelskiego ale co bylo i jest prawda trzeba glosno
        powiedziec, nie kierowac sie wlasnym uczuciem czy nienawiscia, trzeba znalezc
        porcje obiektywizmu i oddac uznanie dla tych co na nie zasluzyli.
        Ciekawe jaka opinia beda sie cieszyc niedlugo ci dwaj co juz raz chcieli krasc w
        filmie, ciekawe co robia teraz?
        Jak widac juz nie ciesza sie braciszkowie zbyt pochlebna opinia w kraju, coz na
        to pilnie zapracowali!!!
        • Gość: * Re: Oczywiście że Tusk :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:42
          Była o tym już niejednokrotnie mowa na forum. Dla czarno-białej wizji świata
          dociera tylko wyprodukowana a priori "jedynie słuszna racja". Najwięcej wydają
          się mieć w tej sprawie do powiedzenia urodzeni w latach 90-tych znający ten
          okres wyłącznie z opowiadań opartych na czyichś powierzchownych indywidualnych
          odczuciach.
    • Gość: annka ale głupie IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:16
      Ale, za przeproszeniem, głupie pytanie. Zeby woleć Kaczyńskiego - to chyba
      masochistą trzeba być.
      • ewa9717 Re: ale głupie 30.03.06, 22:34
        I to masochistą przygłupem!!!
        • Gość: * Re: ale głupie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:45
          Nie chcę twierdzić, że jest to wyłącznie efekt działalności firmy o. Rydzyka,
          ale włączając się aktywnie w akcję wyborczą Kaczyńskiego przyczyniła
          siębezprzecznie do takiego stanu.
    • aktsieta ALE wybór! 31.03.06, 08:43
      Poproszę inny zestaw menu :)
      • Gość: xantypa Re: ALE wybór! IP: *.lublin.mm.pl 31.03.06, 12:23
        Oczywiście Jaruuzelski, bo pokazal klasę, której zdecydowanie brak Kaczynskiemu
        i jego świcie
        • Gość: * Re: ALE wybór! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:48
          blogfm.blox.pl/resource/but.jpg
          • chochlik5 Re:Jaruzelski 01.04.06, 11:28
            Oczywiście Jaruzelski. Przecież jasno widać, ze góruje nad Kaczyńskimi w
            sposób zdecydowany kulturą, postawą, obiektywnością, tolerancją,
            odpowiedzialnościa, autentycznością. Ciesze się z prawie wszystkich wypowiedzi,
            które przeczytałam w tym wątku. Dają mi nadzieję, że nie wszystko stracone, że
            mamy szansę odbicia się od dna jakim stała się "IV RP"
    • paczula8 Re: Wojciech Jaruzelski czy Lech Kaczyński? 03.04.06, 17:26
      Oczywiście,że Kaczyński
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka