Dodaj do ulubionych

Chrzest w domu

09.05.06, 08:27
Znajoma mojej znajomej ochrzciła dziecko w domu, bo nie chiała robić wielkiej
imprezy. Ma znajomego księdza, ten przyszedł do domu, pokropił, pomodlił się
i sprawa załatwiona. Fakt, trwało to dosyć długo, bo ksiądz był zaproszony
na śniadanie w wyszedł po obiedzie, ale chrzest odbył się tak jak życzyli sobie
rodzice - tylko w ich obecności. Niestety nie wiem ile to kosztowało.
Spotkaliście się z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • i33 Re: Chrzest w domu 09.05.06, 09:01
      nie spotkałam się z takim czymś--można ochrzcić zaraz po mszy i w zakrystii--
      poprosić o to i "mądrze" uzasadnić...co do kosztów--nie dajcie się naciągać--
      dawajcie ile możecie--nikt tam łaski nie ma prawa robić --księża są od tego
      żeby chrzcić, w niektórych krajach to cieszą się że ludzie chcą ochrzcić bo
      mało wogóle praktykuje a u nas księża często zachowują się jak panowie na
      włościach---wiara to nie ksiądz--nie płaszczcie się przed nimi--to oni są od
      tego by służyć "najmniejszym"...jestem chrześcijanką ale mierzi mnie podejście
      w niektórych parafiach do ludzi-księży--nie mylmy tego z księciem...zasady
      jakieś są- czy przy chrzcie czy innych ceremoniach--ale pewne rzeczy można
      dostosować do syt.i każdy ma prawo o tym powiedzieć w parafii i porozmawiać--i
      być wysłuchanym--pozdrowienia
    • Gość: agrest Re: Chrzest w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:14
      Czy był to ksiądz katolicki? Jeśli tak, to co z rodzicami chrzestnymi?

Nie rozumiem, co ma chrzest w domu czy w kościele do wielkiej imprezy. Można
      ochrzcić dziecko w kościele i też nie urządzać imprezy, nawet nikogo nie
      zapraszać.

• joanna.d.arc Re: Chrzest w domu 13.05.06, 23:55
        W kościołach zwykle chrzci się dzieci "hurtowo", są zapowiedzi, cała rodzina...
        Oni chcieli kameralnie. Tak to był ksiądz akademicki - przyjaciel rodziny.
        • Gość: agrest Re: Chrzest w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 00:02
          Mozna hurtowo, mozna kameralnie. Moje dziecko było chrzczone po mszy w dzień
          powszedni.
        • Gość: agrest Re: Chrzest w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 00:03
          I temu przyjacielowi wymawiają, ze zaproszony na sniadanie wyszedł po obiedzie?
          • joanna.d.arc Re: Chrzest w domu 14.05.06, 00:05
            Oni nie wymawiają, to tylko ja wyraziłam zdziwienie
            • Gość: agrest Re: Chrzest w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 00:07
              Ach, czyli oni ze swoim przyjacielem posiedzieli przez pół dnia, a ty nie
              omieszkałaś zasugerować, że on naduzył ich gościnności. Fe.
    • luccio1 Re: Chrzest w domu 09.05.06, 14:58
      Jest tylko jedna rzecz, o której nie wolno zapomnieć: dopilnować księdza-
      przyjaciela domu, aby ze swej strony zadbał o wciągnięcie faktu udzielenia
      Chrztu do ksiąg parafialnych. Zapomnienie o tym może spowodować przeszkody
      formalne nie do przeskoczenia (nie ma nic w księgach = dziecko nie ochrzczone!)
      już przed I Komunią.
      • Gość: q Re: Chrzest w domu IP: *.acn.waw.pl 09.05.06, 15:43
        ja chrzcilam swojego synka z wody, sama..
        • Gość: m Re: Chrzest w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 16:48
          Tym co chca sami udzielac chrztu bez wiedzy i pozwolenia żadnego koscioła
          proponuje dokształcic sie co to jest chrzest.
          Inaczej jest to tylko jakis poganski obrządek dla własnej satysfakcji.
          • joanna.d.arc Re: Chrzest w domu 13.05.06, 23:57
            > Tym co chca sami udzielac chrztu bez wiedzy i pozwolenia żadnego koscioła

A jeśli zdanie różnych kościołów nt chrztu jest sprzeczne to co wtedy?
    • kamajkore Re: Chrzest w domu 13.05.06, 23:58
      "róbcie to w domu, po kryjomu"? - w tym wypadku popieram... ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka