Dodaj do ulubionych

MSZA na cały regulator?!

02.07.06, 19:41
Niedaleko mojego bloku jest kościól. Wszytskie msze( oprócz pierwszej ok7) w
niedzielę są nadawane na pełen regulator. Dodam że głośniki mają moc
regulowaną ( ktoś je podkręca na maxa na mszę o 11 i 18) a ludzi stojących
przed kościołem ( za wyjątkiem godz11) nie ma...Czy można temu jakoś
zaradzić? Ma ktoś pomysł? Myślałam o zgłoszeniu tego do dzielnicowego
(serio)... Ale może ktoś zna lepsze wyjście.
Nie widzi mi się siedzenie w domu przy zamkniętych wszystkich plastikowych
oknach w taką pogodę.
:(
Może ktoś ma POWAŻNĄ propozycję? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Matylda Re: MSZA na cały regulator?! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 19:43
      Może po prostu wystarczy porozmawiać o tym z proboszczem?
      • morphea1 Re: MSZA na cały regulator?! 02.07.06, 19:47
        jest to jakaś opcja- ale z ostatniej rozmowy pozostało mi nieodparte wrażenie
        że to gbur.
        • taus Re: MSZA na cały regulator?! 02.07.06, 19:58
          jak sie rozmowa nie uda to poza policja nie ma innego wyjsca ...
          • 33qq Re: MSZA na cały regulator?! 02.07.06, 20:33
            Policją, dobre :DDDDD
        • wdakra Re: MSZA na cały regulator?! 03.07.06, 10:23
          To może wystąp do niego na piśmie? Jak nie pomoże, a policja Cię oleje, to
          możesz wystąpić do sądu z powództwem cywilnym.
    • Gość: jaija Re: MSZA na cały regulator?! IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.07.06, 23:10
      Jakby co, powołaj się w rozmowie z proboszczem na to, że podczas mszy jesteś
      zmuszony/a do wykonywania tak niegodnych czynności, jak np. robienie kupy, a
      nie chciał(a)byś profanować ;)Może zadziała...
      • depresyjka4 Re: MSZA na cały regulator?! 03.07.06, 11:42
        hehehe, dobre!!! :-D
      • gytha_ogg Re: MSZA na cały regulator?! 17.07.06, 21:34
        Gość portalu: jaija napisał(a):

> Jakby co, powołaj się w rozmowie z proboszczem na to, że podczas mszy jesteś
        > zmuszony/a do wykonywania tak niegodnych czynności, jak np. robienie kupy, a
        > nie chciał(a)byś profanować ;)Może zadziała...

to mi przypomina, jak za moich nastoletnich, wierzacych jeszcze czasow, choc
        nigdy chyba nie fanatycznie, bylam na pielgrzymce do Czestochowy. co rano byly
        msze, przewaznie sie na nich spalo, ale raz autentycznie, centralnie podczas
        podniesienia, musialam koniecznie zalatwic TE ludzka potrzebe w Toi-Toiu...
        organizm juz wtedy robil mi dywersje przeciwko "swietosciom" ;P
    • crax Przypomnij sobie bajkę o Pawle i Gawle n/t 03.07.06, 08:50
    • raveness1 Re: MSZA na cały regulator?! 03.07.06, 09:23
      Krzykiem do narodu? Do celu po trupach, no podziwiam pomyslowosc proboszcza.
    • Gość: :DD zakłócanie spokoju - o ile nie mają zezwolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 10:34
      na nadawanie, bo chyba takowe trzeba mieć,
      do tego jeśli są przekraczane normy w Db to pewnie można zgłosić do prokuratury

ale to walka z wiatrakami zapewne - żyjemy przecież w katolibanie
      • madeofstars Re: zakłócanie spokoju - o ile nie mają zezwoleni 03.07.06, 11:14
        wspolczuje i wkurza mnie ze nikt wlasnie nie protestuje, jak mieszkalam w
        Radomiu kolo kosciola to byla masakra,potrafily grac z wiezy o 5.30 rano jakies
        badziewne melodyjki i co nikt nic nie mowi,bo jakby to dyskoteka byla czy cos
        to od razu by byl raban.Daltego teraz mieszkan kolo kosciolow unikam jak ognia.
        • Gość: :)) i masz rację!!! bo walczyć potem z wiatrakami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 12:04
    • depresyjka4 Re: MSZA na cały regulator?! 03.07.06, 11:43
      nie ma innego wyjścia: musisz sie wyprowadzić ;-)
      • Gość: :)) radzę państwo muzułmańskie, przynajmniej śpiewają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 12:05
        5x dziennie :))
        • Gość: wredna_jedza Re: radzę państwo muzułmańskie, przynajmniej śpie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 11:30
          To jest twoim zdaniem śpiew?
          Bo mi przypominało wycie [no chyba, ze ten muezzin z meczetu, obok którego
          mieszkaliśmy, miał coś ze słuchem] :)
    • b-beagle Re: MSZA na cały regulator?! 03.07.06, 12:12
      Współczuję
    • Gość: Matylda Re: MSZA na cały regulator?! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 13:34
      Chociaż jestem wierząca i praktykująca to wiem, że jest to problem. Dla
      niewierzących to musi być już prawdziwa katorga. Mieszkałam kiedyś na takim
      nowym osiedlu koło nowego kościoła. Proboszcz kupił sobie dzwony i nie mógł się
      nimi nacieszyć. W niedzielę budził całe osiedle już o 6 rano. Potem z pięć
      kolejnych mszy. Ludzie wściekali się bo przecież nie można spędzić całego dnia
      w kościele! Walczyli z proboszczem ale nie wiem jak się to skończyło bo się
      wyprowadziłam.
    • Gość: morphea1 Re: MSZA na cały regulator?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 14:44
      tak sobie pomyślalam ze gdyby odwrócić sytuację i doprowadzić do tego ze i ja
      np. w piątki wystawie sobie głośniki na balkon ( a jakże!!) i zacznę
      uświadamiać naród czytając im na full "Pana Tadeusza" i puszczając muzykę
      poważną to jak szybko do mnie przyjdzie Straż z mandatem za zakłocanie
      ciszy/porządku - obojętnie czego tam...
      Na kościół nie pa przepisu?
      Mi nie chodzi nawet o to by wyłączył te cholerne głośniki ale by je używał
      wtedy kiedy jest potrzeba ( są ludzie na zewnątrz). A tak to przez cały tydzień
      o 18 mam mszę na full. Ktoś się pyta czy tego chcę?
      Czy ludzie którzy ew stoją na mszy o 11 są głusi? Ze musi być puszczana tak
      głośno?
      Czy to złośliwość i "wyższy" zamysł księdza w "uświadamianiu" i nawracaniu
      narodu?
      • depresyjka4 Re: MSZA na cały regulator?! 04.07.06, 12:34
        myślę, ze lepiej by było wystawic te glośniki na balkon i puścić Mansona :-D
        no jak widac ksiądz chce uswiadamiać naród i moze jest przy tym trochę
        złośliwy, kto go tam wie...
    • Gość: mar rozsadni ludzie wyprowadzaja sie z blokow IP: *.79.192.10.cableonline.com.mx 03.07.06, 19:20
    • kryzolia Re: MSZA na cały regulator?! 04.07.06, 13:36
      u mnie msze odprawiane z okazji jakiś świąt na zewnatrz kocioła i ludzie
      śpiewali przemieszczając się sąsiednimi ulicami - mocne nagłośnienie +
      śpiewajaca histerycznym głosem zakonnica + przesuwajacy sie i wtórujący tłum raz
      pod jednym oknem a za chwilę z drugiej strony - wierzcie mozna było dostać
      szału, w mieszkaniu wszystko było zagłuszone, nie mozna było otworzyc
      okna.......jak w murzyńskiej wiosce podczas plemiennych rytuałów....
      • depresyjka4 Re: MSZA na cały regulator?! 04.07.06, 13:51
        no to jazde masz niezła hehe
        • skorpionica11 Re: MSZA na cały regulator?!- 04.07.06, 15:08
          wspolczuje

ja mieszkam nie daleko kosciola ale naszczescie slysze tylko co godzine dzwon w
          kosciele
      • Gość: eva Re: MSZA na cały regulator?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 00:05
        daj znać jak Ci poszly rozmowy z proboszczem/policją :)
        powodzenia! przyda Ci się
    • wzr1 Lepiej się przyzwyczaić 04.07.06, 23:22
      No chyba że się ma nieczyste sumienie i człowieka dręczy wtedy faktycznie trudno
    • kartoffel1 Re: MSZA na cały regulator?! 17.07.06, 21:01
      kiedyś miałem podobny problem. zadzwoniłem do proboszcza. przedstawiłem sie z
      nazwiska i powiedziałem w czym sprawa. za godzine nastepna msza była już przy
      wyłączonym nagłośnieniu zewnętrznym. pomogło od ręki.
      gdyby tego nie zrobił nastepnego dnia wysłałbym skargę do wydziału ochrony
      środowiska(hałas) w gminie i dodatkowo pisemnie powiadomiłbym komisariat policji.
      • the_dzidka Re: MSZA na cały regulator?! 19.07.06, 11:05
        No, to też i zalezy, na jakiego proboszcza sie trafi. Jak porządny facet, to
        wexmie pod uwagę, że zakłóca spokój. Ale bywa róznie, ja np. słyszałam, że jak
        facet zadzwonił do proboszcza w sprawie walących przeraźliwie dzwonów co ranek,
        usłyszał: "Co, głos Boga się panu nie podoba?"
        W kazdym razie - cos robić trzeba. Samo się nie zrobi.
    • calishaq Podpal ten kościół. 18.07.06, 17:05
      To będzie adekwatne do wyrządzonych szkód.
      • Gość: Joszka Re: Podpal ten kościół. IP: *.pl / *.enterpol.pl 19.07.06, 11:08
        A u nas zamontowali nowy dzwon.Wali z całych sił już od rana.Dzieci zrywają zię
        z płaczem przestraszone tym dzwonieniem.Pisałem maile do proboszcza,obiecał rano
        dzwon wyłączyć.Ale to było miesiąc temu.Do tej pory nic.
        Chciałbym żeby jakiś zbieracz złomu ten cholerny dzwon ukradł.
        Czy klechy myśłą,że na odgłos dzwonu wszyscy polecimy do kościółka?To wręcz
        przeciwnie.Ja przestanę od tego roku przyjmować księżulka po kolędzie.
        • Gość: wredna_jedza Re: Podpal ten kościół. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 11:28
          Odkąd proboszcz na tylnej ścianie kościoła wymalował swoją mordę, to parafialny
          omijam szerokim łukiem :D
          Teraz ponoć malują przedsionek, ciekawe co tam będzie? Aż sie boję...
          Skoro gęba w kościele, to w przedsionku "odwrotna strona"?
    • Gość: MAXX Re: MSZA na cały regulator?! IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.07.06, 11:53
      Mysle ,że tą sprawe zalatwil RYNEK ,u nas w Zielonej Górze ladny domek ale tuż
      obok kosciola( BIJĄCE DZWONY) zostal sprzedany za 290 tys.zl. -podczas gdy jego
      cena ,gbyby byl polozony na tym samym osiedlu ale z kilometr dalej wynioslaby z
      350 tys.zl. - znam sprawe bo sam sie do jego kupna przymierzalem ,ale
      sasiedztwo mnie zniechecilo.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka