Dodaj do ulubionych

charakter pisma

28.07.06, 06:47
jaki macie?
ja bazgrole straszliwie, pisalam juz o tym w innym watku. przyszlam do szkoly
majac juz umiejetnosc jakiego takiego odtwarzania literek, a zem z natury
niecierpliwa, to nie chcialo mi sie rysowac tych wszystkich szlaczkow... efekt
jest taki, ze moje pismo jest czytelne tylko wtedy, kiedy pisze bardzo powoli.
czytelne, nie ladne :) wyobrazcie sobie moje notatki z wykladow (plus jest
ten, ze nikt ich nigdy nie chce pozyczac :P). mama zawsze miala do mnie zal,
ze tak nieladnie pisze, bo sama miala leworecznego ucznia,ktory wrecz
kaligrafowal...
wiec jak to jest? generalnie bazgrzemy, czy kaligrafujemy, drodzy leworeczni?
Obserwuj wątek
    • kulawa.stonka Re: charakter pisma 28.07.06, 17:25
      ja piszę ładnie :)
      szybko ale starannie
      • dwakretki Re: charakter pisma 28.07.06, 19:05
        a ja nie, bardzo "nie". sam mam problem
    • mniejszaztym Re: charakter pisma 28.07.06, 23:06
      Moje pismo podobno jest całkiem ładne. Ja nie pokusiłabym się o takie
      określenie, dla mnie jest po prostu normalne i całkiem czytelne ;). Niektóre
      litery piszę w dość specyficzny sposób, ale to raczej niczego nie psuje.
      • dwakretki Re: charakter pisma 29.07.06, 17:05
        u mnie "k" "h" i "li" są niemal identyczne ("li" ma kreskę nad "i")
    • bastille Re: charakter pisma 06.08.06, 22:01
      klymenystra napisała:

> jaki macie?

> wiec jak to jest? generalnie bazgrzemy, czy kaligrafujemy, drodzy leworeczni?

Po tym, jak dzięki szkole przestałam pisać lewą ręką, a potem znów się nauczyłam
      - bazgrałam okrutnie. Sama nie mogłam się rozczytać. Na dodatek pisanie szło już
      o wiele wolniej.

A teraz - kaligrafuję :o) Ale nadal wolno mi to idzie :o(
    • svobod Re: charakter pisma 13.08.06, 14:40
      ja mam przedziwny charakter pisma, wszyscy to przyznają, ale wszystkim się
      podoba. Wyglądem przypomina jakieś pismo z krajów arabskich, taki jeden długi
      szlaczek, blisko przy ziemi, gdzieś kropeczka, gdzieś wężyczek... :). W każdym
      razie jest hardcorowy do odczytania, nawet dla mnie :)
    • mrufka_88 Re: charakter pisma 13.08.06, 23:23
      mam pochyłe pismo w prawo i wielkie litery (ale to po rodzicach :D )
    • billomanka Re: charakter pisma 14.08.06, 00:16
      Boshe ludzie opanujcie się !!! Co to za problem niby ??? Nie czuję się
      gorsza... Tylko wyjątkowa... Wszyscy sie mi dziwią, że jestem leworęczna, bo
      nie chcę nie być skromna ale ja jestem barrrrrdzo zdolna !!! I co lewus !!!
      Moja średnia pod koniec szóstej klasy to 5.7. Pięknie piszę, starannie
      czytelnie, zgrabnie. Najlepiej w całej klasie. I jestem jedynym lewusem. Z
      zeszytów dostaje 6. Każdy podziwia moje pismo. A rysowanie ! (przepraszam za to
      przechwlanie) Koleżanki nie mogą wyjść z podziwu, wszyscy mnie chwalą,
      ustawiają się do mnie w kolejce '''Olka narysuj mi coś proszę''. I czuję się
      świetnie !!! Wygrałąm 1 miejsce w konkursie przyrodniczym !!! Jestem zdolna !!!
      Kreatywna, jak coś robię to porządnie. Piszę to, by leworęczni przestali się
      zamartwiać, bo ja taki, bo ja taki. Pozdro :-)
    • lucy153 Re: charakter pisma 14.08.06, 11:30
      ja mam bardzo ładne pismo i czytelne. nauczyciele chwalą mnie, że ładnie
      prowadze zeszyty.
    • mrufka_88 Re: charakter pisma 14.08.06, 14:49
      billomanka:
      Po twoim poście odniosłam wrażenie, że wszyscy leworęczni są strasznie
      zakompleksieni (oczywiście oprócz Ciebie).
      Te tematy powstają z czystej ciekawości czy inni mają tak samo. Niby jest nas
      tylko ok 10% to wśród moich znajomych jest dużo leworecznych i stanowcza
      większość strasznie koślawie pisze. Ja mam charakter pisma po rodzicach
      (prawoeręcznych) i niczym sie nie wyróżnia. Z ciekawości pytam sie innych
      lewusów w jaki sposób piszą bo ja żeby sobie nie zasłaniać lewą ręka pisze tak,
      ze rękę mam nad linijką w której mam pisać.
      Nie jestem w żaden sposób zakompleksiona z tego powodu, wręcz przecienie.
      Fajnie jest być choć troszeczke innym niż reszta. Lubię patrzeć na reakcje
      ludzi, którzy nie mogą się napatrzeć jak piszę lub kroję chleb :)
    • lidja28 Re: charakter pisma 14.08.06, 20:30
      Ja staram się pisać ładnie,moje pismo jest pochylone w lewą stronę.Moja
      polonistka miała zawsze problemy z odczytaniem mnie:) sama nie wiem dlaczego.
      Mnie się tam podoba,teraz studiuje anglistykę,prace zaliczeniowe piszę na
      komuterze i nikt mi tu nie truje że rany jak ty piszesz.Mnie się akurat mój
      styl podoba.A czy jestem zdolna,nigdy tak o sobie nie myślałam z wrodzonej
      skromności pewnie,zawsze miałam problemy z przedmiotami ścisłymi jestem typową
      humanistką nigdy jednak nie dopatrywałam się w mojej leworęczności.
      • gypsy_girl Re: charakter pisma 15.08.06, 14:20
        ja pisze raczej czytelnie lecz moje pismo jest raczej udziwnione i moje litery
        nie wygladaja tak jak powinny :D
      • lemikki Re: charakter pisma 18.08.06, 23:57
        moje też jest pochylone w lewo i jak się postaram, to nawet potrafię napisać
        ładnie, choć też nieco specyficznie. nauczyłam się bardzo szybko pisać
        drukowanymi i podoba się, zwłaszcza pisane zielonym lub brązowym cienkopisem ;).
        w stenografii z kolei miałyśmy z leworęczną koleżanką zawsze kłopot - byłyśmy
        najwolniejsze (ponieważ pismo stenograficzne jest pochylone tylko i wyłącznie w
        prawo) - a tu przecież chodzi o szybkość - ale potrafiłyśmy przynajmniej
        rozczytać nasze skróty, z czym praworęczni mieli problem...
    • anthonka Re: charakter pisma 19.08.06, 23:41
      Charakter pisma mam paskudny i trudny do odczytania dla innych, ale u mnie to
      chyba odziedziczone w genach. Mój brat (też leworęczny) pisze jak dziecko w
      pierwszej klasie, a moja mama (praworęczna) czasami nie potrafi odczytać sama
      siebie.
    • smuteczekk Re: charakter pisma 07.09.06, 10:27
      Ja pisze strasznie, literki wychodzą mi takie kanciaste. Jeszcze jak wolno
      pisze to dość czytelnie ale jak już się rozpędzie zwłaszcza notatki z wykładów
      na studiach to czasami sam siebie nie rozczytam ;)
      • karawaka Re: charakter pisma 25.09.06, 11:50
        A ja nieskromnie powiem, że mam bardzo ładny charakter pisma. Niektóre litery
        owszem piszę trochę inaczej, ale to wynika z faktu, że część młodości spędziłam
        za granicą, gdzie uczono mne troszkę innej kaligrafii niż u nas. Jedyne co mnie
        wyróżnia, to że lubię sobie przekręcić kartkę (lewy róg niżej niż prawy) i wtedy
        ładniej wychodzi.). Ale to chyba wynika z chęci uniknięcia rozmazywania. Moja
        leworęczna przyjaciółka w ogóle jak pisze to kartkę kładzie w poprzek i piszę od
        dołu do góry, a wychodzi jej bardzo ładne zgrabne i normalne pismo. Ale wygląda
        to przezabawnie :)
        • ewab2507 Re: charakter pisma 04.10.06, 13:34
          karawaka napisała:
          "Jedyne co mnie wyróżnia, to że lubię sobie przekręcić kartkę (lewy róg niżej
          niż prawy"

mam dokładnie tak samo... :)
        • mario.p Re: charakter pisma 09.01.07, 11:23
          tez nieskromnie moge powiedzieć, że mam ładny charakter pisma, jak się postaram
          to nawet bardzo;-) pochylone w prawo, smukłe litery, y, j czasem ze sporym
          zawijasem, a r -takie jak w logo "knorr" (przejałem od lektorki francuskiego na
          studiach). I też - co wiele osób zaskakiwało - najwygodniej pisze mi się z dołu
          do góry.
          Inne znajome mi "mańkuty" też miały raczej staranne ładne pismo.
          Natomiast mój kolega ze studiów został przez rodziców przestawiony na pisanie
          prawą ręką i, niestety, to nie wyszło na dobre: smarował takie bazgroły,
          przypominające wydruk sejsmografu przedstawiający zbliżające się silne
          trzęsienie ziemi...
    • ergiel Re: charakter pisma 03.10.06, 20:08
      Pismo mogę napisać ładnie (raczej: czytelnie), ale powoli. A notatek nikt nie
      jest w stanie odczytać, bo dodatkowo jeszcze mam graficzny sposób rozkładania,
      używam skrótów, a w połączeniu z notatkowym charakterem pisma leworęcznego...
      Nikt ich nie chce ode mnie pożyczać. I to jest fajne :))
    • dhalia669 Re: charakter pisma 09.12.06, 01:55
      A moje pismo jest lekko przechylone w lewo no i trochę brzydko piszę. A wiecie
      co jest najciekawsze?? moje pismo zmienia się w zależności od humoru! Serio,
      czasem jak przeglądam zeszyty to nie mogę uwierzyć, że wszystko sama pisałam! I
      ja się staram pisać ładnie, ale mam kilka rodzajów pisma;D
      • laferme Re: charakter pisma 10.01.07, 09:32
        ja pisze bardzo czytelnie, wiekszosc ludzi dziwi sie "jak to leworeczna i tak
        ładnie pisze"
        swoja droga co za roznica, moja mama jest praworeczna a bazgroli strasznie
        ja mam jeszcze swój patent jesli chodzi o pisanie
        mianowicie kłade kartke poziomo i pisze jakby z góry na dół, bardzo wygodne - i
        wcale nie jest pismo pochylone :)
    • delicja11 Re: charakter pisma 10.01.07, 20:27
      Inni twierdzą , że pisze ladnie , a nawet bardzo ładnie . W szkole
      podstawowej pisalam najszybciej z calej klasy i prawdopodobnie najladniej. W
      czasach podstawowki litery N, S, Z pisałam odwrotnie tj. odbieciem
      lustrzanym :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka