Dodaj do ulubionych

Zachowek tak, czy nie

08.08.12, 14:04
Witam!

Mam pytanie dotyczące zachowku. Nie ukrywam, że zależy mi na fachowej odpowiedzi. Otóż 12 lat temu teściowa przepisała aktem notarialnym gospodarstwo rolne na mojego męża. W skład tegoż gospodarstwa wchodzą 3,5 h ziemi, budynki gospodarcze i dom. Zaraz po przypisaniu teściowa przeszła na emeryturę. Mąż ma troje rodzeństwa. Z ich zachowania na przestrzeni minionych lat wynika, że po śmierci teściowej zamierzają wystąpić o zachowek.
Pytanie brzmi, czy należy mi się takowy? Notariusz twierdzi, że z całą pewnością nie, ale z tego co dotychczas przeczytałam na ten temat, nie jestem w 100 % pewna.
Co sądzicie o tej sprawie?
Pozdrawiam zalogowana19
Obserwuj wątek
    • kriksos23 Re: Zachowek tak, czy nie 13.05.13, 17:42
      Temat zachowku też mnie ostatnio interesował. z tego co wiem to rodzenstwo do zachowku nie ma nigdy prawa. ale juz dzieci tak. czyli dzieci babci, rodzenstwo meza, co do zasady ma prawo do zachowku..
      Cos wiecej mozesz znalezc pod tym www.prawniknablogu.blogspot.com/
    • 7kamyk Re: Zachowek tak, czy nie 18.11.13, 11:45
      Krąg uprawnionych do zachowku: dzieci i małżonek spadkodawcy, wnuki, prawnuki i rodzice. Więzi rodzinne mają znaczenie. Czyli nie masz prawa do zachowku. Takie prawo jedynie ma Twój mąż i wasze dzieci.
    • prawne.org Re: Zachowek tak, czy nie 22.12.13, 11:01
      Temat skomplikowany i wymagający przede wszystkim ustalenia w oparciu o jaką konkretnie umowę teściowa przepisała na męża to gospodarstwo?
      Tzn. czy była to umowa darowizny czy też umowa o przekazaniu gospodarstwa rolnego następny prawnemu w zamian za rentę/emeryturę (zawarta w myśl przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników).
      Charakter tej umowy będzie po pierwsze warunkował czy rodzeństwo męża ma prawo do zachowku czy też nie, oraz będzie warunkował również Pani sytuację. Jeśli bowiem było to przekazanie gospodarstwa następcy w zamian za rentę/emeryturę i mąż wówczas był już żonaty z Panią - to można próbować walczyć o uznanie, że gospodarstwo to weszło do waszego majątku wspólnego - a nie tylko do majątku osobistego męża.
      Więcej o tym dyskutowaliśmy m.in. tutaj: prawne.org/forum/4-prawo-spadkowe/
    • krzysztof.kardasz Re: Zachowek tak, czy nie 06.03.14, 14:34
      Odpowiedzi na to pytanie udzieli Pani z pewnością profesjonalny radca prawny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka