Dodaj do ulubionych

doberman a kot

01.08.06, 11:06
Witam, piszę ponieważ mam pewnien problem. Moi sąsiedzi kupili sobie
dobermana (a właściwie mieszańca - dobermana z rottweilerem), zaś ja jestem
właścicielką kota. Nie przeszkadzałoby mi to, gdyby nie nasze balkony, które
się stykają, są obok siebie, a przegrodzone sa na wysokości mniej więcej
jedna trzecia. Ich doberman, dość duży, chodzi sobie po ich balkonie, zaś ja
na balkon wypuszczałam kota - teraz się boję - bo doberman zaczyna szczekać i
podchodzi blisko barierki. Boję się, że może ją przeskoczyć, aby zaatakować
kota (i mnie) bo kto nigdy bez dozoru nie jest wypuszczany. Nie wiem co mam
robić, sąsiedzi uważają, że pies nie jest agresywny (hehehe), najwidoczniej
to ja powinnam zaprzestać używania mojego balkonu, aby ich piesek nie był
denerwowany przez kota? Wiem, że doberman wg. rozporządzenia nie należy do
ras agresywnych, chociaż dane o pogryzieniach mówią zupełnie coś innego. Co
wy o tej sytuacji sądzicie, czy ich dobek może rozdrażniony uznać, że mój kot
i ja:) to wrogie zwierze i przeskoczyć (niską) babrierkę w celu zaatakowania?
Dodam, że sąsiedzi mają małe dziecko, a pies nie jest szczeniaczkiem...
Obserwuj wątek
    • feminasapiens Re: doberman a kot 01.08.06, 11:49
      > Co wy o tej sytuacji sądzicie, czy ich dobek może rozdrażniony uznać, że mój
      > kot i ja:) to wrogie zwierze i przeskoczyć (niską) babrierkę w celu >
      zaatakowania?

Uważam że jest duże prawdopodobieństwo że pies może barierkę przeskoczyć (kot
      również), więc jeżeli zwierzaki się nie zaprzyjaźnią radzę zabudować barierkę
      do samej góry. Wtedy i sąsiedzi i Ty będziecie mogli bez obaw wypuszczać swoich
      pupili na balkon.
      Sama mam kota, który przebywa tylko w domu i balkon jest dla niego
      namiastka "spaceru" ;-)
      • ann_alice Re: doberman a kot 01.08.06, 11:57
        Kota nigdy nie wypuszczałam samego właśnie dlatego, aby nie przeskakiwał
        barierki, niestety, sąsiedzi już nie są tacy przezorni, dobek samopas pląta się
        po balkonie:/ Barierka a raczej metalowa siatka to chyba jedyne rozwiązanie, bo
        raczej sąsiedzi nie będą za każdym razem zakładać dobkowi kagańca, to w
        praktyce niemożliwe, a szkoda:/
    • taus Re: doberman a kot 01.08.06, 11:50
      Wiesz gdyby to był doberman to raczej niebyło by problemu (im mocno odbija w 2 momentach życia poza tym jest spokój), sam mam dobermana, 2 koty, fretki i jakoś nie mam problemów.
      Niestety mieszanka o której piszesz
      " Moi sąsiedzi kupili sobie dobermana (a właściwie mieszańca - dobermana z rottweilerem)"
      jest dość agresywna (moja sąsiadka ma takiego-skubany warczy na mnie nawet jak ide po 2 stronie ulicy...).

Ponadto jeśli ten pies ma teraz mniej wiecej rok, to różnie może być, bo dobermanom i ich mieszankom odbija w tym wieku...
      • ann_alice Re: doberman a kot 01.08.06, 11:59
        Odbija? Jak to odbija? Sąsiedzi mają małe dziecko i trudno mi uwierzyć, że
        mogli być aż tak głupi?
        • mozambique Re: doberman a kot 01.08.06, 12:20
          dlaczego trudno, glupota ludzi jest nieograniczona

a dobermany to rasa o bardzo duzej wrodzonej agresji , jedna z najtrudniejszych
          do ułożenia
          • iskraaa2005 Re: doberman a kot 01.08.06, 14:35
            no bez przesady :) dobermany są bardzo inteligentne. jeśli cały czas mają małe
            ddziecko, to doberman nie jest chyba taki straszny ;P pamietajmy, że zachowanie
            psa nie zależy tylko od jego rasy, a też od wychowania. nawet labradora można
            wyszkolić na morderce :D. jeśli rzeczywiście boisz sie o swojego kota, to może
            bezpieczniej byłoby zbudowac wyższą barierkę...
            • ann_alice Re: doberman a kot 01.08.06, 14:52
              Dziecko, z tego co wiem, może mieć rok, może więcej, a pieska mają od hmmmm...z
              tego co zauważyłam, to max. od dwóch miesięcy, i nie jest to szczeniaczek jak
              już napisałam wcześniej, z czego wynika, iż nie wychowywał się z dzieckiem.
              A tak, o kota się boję, bo to ciekawska bestyjka, choć on akurat nikomu raczej
              niczego nie odgryzie, no może oprócz liści paprotek;)
          • no_login Re: doberman a kot 02.08.06, 11:20
            > a dobermany to rasa o bardzo duzej wrodzonej agresji
            taaaaaaaaaak???
            > jedna z najtrudniejszych do ułożenia
            ROTFL
    • Gość: :o) weź jakąś kiełbasę i zaprzyjaźnij się z tym psem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 14:43
      • ann_alice Re: weź jakąś kiełbasę i zaprzyjaźnij się z tym p 01.08.06, 14:49
        No pewnie, mam na utrzymaniu kota i jeszcza mam dokarmiać psa sąsiadów? Muszę
        się wykosztować na barierkę, a nie na wątpliwej i kosztownej przyjemności
        kupowania żarcia w celu upewnienia się, że pieseczek nie odgryzie mi kiedyś
        czegoś;)
        • Gość: :)) kiełbasa jest jednorazowa jak ta wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 16:48
          ale pies się na to nabierze :))
        • Gość: pisz Re: bez kiełbasy też można IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.08.06, 19:53
          Ty z góry jesteś nastawiona do tego psa negatywnie, a szkoda. A najprościej
          byłoby się z nim zaprzyjaźnić. Trzeba tylko chcieć. Daj też szansę swojemu kotu
          na zaznajomienie się z sąsiadem. Mój kot zna się z psami sąsiadów (mamy wspólny
          korytarz) i wszystko jest OK. Po co stwarzać sobie sztuczne problemy?
          • Gość: :)) właśnie - pozytywne podejście - brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 20:03
    • jot-23 Re: doberman a kot 01.08.06, 20:08
      hehe anal_lice
      • Gość: Damian Re: doberman a kot IP: *.pl / *.enterpol.pl 02.08.06, 09:01
        He he a mój doberman zagryzł w niedzielę kocura na trawniku.I już jest spokój z
        kotem.
        • ann_alice Re: doberman a kot 02.08.06, 09:14
          Na takie pieseczki mam receptę - pakuję do mięcha kilka kawałków szkła i
          rzucam pieskowi - też mam potem spokój...
        • Gość: wredna Re: doberman a kot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:25
          To ten kocur był chyba jakiś niepełnosprawny :P
          Już połowa psów w okolicy ma podrapane nosy - przez moją kotkę :P
          I to bynajmniej nie ratlerki są :D
          • ann_alice Re: doberman a kot 02.08.06, 12:01
            Mój kot ma nawet trudności z upolowaniem muchy, jest łagodny, często
            rozkojarzony, fajtłapowaty, taka futrzasta ciapa na czterech łapach. Dlatego
            nie ryzykuję zaprzyjaźniania go z dobermanem.
            • Gość: wredna Re: doberman a kot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:22
              Micha pełna żarcia, a i tak najsmaczniejsze są muchy i pająki :))) Bo
              samodzielnie upolowane :D Koło mnie jest jeszcze pełno pustych działek, to kicia
              do domciu mi znosi... myszy i jaszczurki :/
              A jak jakiś szczekający ją zaczepia, to łapa z pazurami w ruch :D
            • Gość: wredna Re: doberman a kot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:37
              No i oczywiście najbardziej surowo "karana" jest próba sprawdzenia czy to aby
              naprawde kotka, a nie suczka :D
              • Gość: Daruś Re: doberman a kot IP: *.pl / *.enterpol.pl 03.08.06, 12:59
                Co wy mówicie? Do kotów trzeba strzelać.I tyle.
                Sam tak robię od wieków i na moim osiedlu toto się nie pałęta.
                • Gość: wredna Re: doberman a kot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 13:34
                  Uważaj żeby tobie ktoś nie odstrzelił zadka :P
                  • yoma Re: doberman a kot 03.08.06, 13:50
                    Nie martw się, on strzela właśnie z zadka chyba.
                    • Gość: وا Re: doberman a kot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 00:43
                      اللهم اجرني في مصيبتي هذه واخلفني خيرا منها
                      • Gość: ال Re: doberman a kot IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.06, 00:45
                        بسم الله الرحمن الرحيم

أخواني الأعزَّاء.. لقد انتشر في الأونه الأخيره وللأسف بين النساء تجربة الملابس في بعض محلات
                        ملابس النساء ولذلك وجب التنويه وأخذ الحيطه من ضعاف النفوس .. بعض المحلات التجاريَّة في
                        بعض الاماكن والمشاغل النسائيه ,تضع مرايا مزدوجة الإتجاهات في غرف تغير الملابس‎ ..وبينما
                        تبدأ المرأة في تجربة الملابس في غرفة التجريب, يلتقطون لها صور يبيعونها . ومن ثم تجد هذه
                        الصور طريقها للإنترنت‎ ... فضلاً اوصلوا هذه الرسالة لمحارمكم. الزوجات والأخوات. .
                        والبنات‎ ..كيف تتعرف على المرآة المزدوجة ..؟؟‎ حين نكون في الحمامات العامَّة ،، غرف
                        الفنادق ،، غرف تبديل الملابس ... الخ‎ ..كم منا في الحقيقة يدرك ان المرآة المعلَّقة على
                        الحائط هي مرآة حقيقية وليست مرآة مزدوجة الإتجاهات ... هناك العديد من المحالات التي
                        وجـد فيها مرايا مزدوجة ..في غرف تغيير الملابس .. أو تجريب الملابس‎ . ومن الصعب التعرف
                        على تلك المرايا .. بمجرد النظر اليها،،، ماهي المرآة المزدوجة ؟؟؟‎ هي مراة زجاجيَّة ..
                        ترى نفسك فيها حين وقوفك امامها , ولكن من الجانب الثاني لها تستطيع الرؤية من خلالها‎ ..
                        بينما في المرايا المعتادة إذا نظرت من الجهة الثانية ,ترى سطحاً معتِّماً.. دهان ** رمادي
                        أو أحمر** ولا يمكن الرؤية من خلاله‎ .
                        إختبار بسيط‎ ... الصق رأس اصبعك تجاه السطح الزجاجي للمرآة التي ترغب فحصها ..إن لا
                        حظت وجود مسافة بين اصبعك وصورته في المرآة ,فهي مرآة طبيعيَّة اصليَّة ولكن! لوانطبق
                        الأصبع على صورته في السطح الزجاجي ,فانها مرآة مزدوجة‎ . بأي حال عندما يلامس اصبعك
                        صورته تماماً على سطح المرآة فانتبه .. انها مرآة مزد
                        • yoma Re: doberman a kot 06.08.06, 15:10
                          Powiało poezją... :)
                        • Gość: hjkjh Ktoś zna arabski? Może to przetłumaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 19:30
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka