Dodaj do ulubionych

MOPS-y - wspaniała pomoc

07.08.06, 11:42
Witam,
moja siostra zwróciła się o pomoc do MOPS - u, sama nie pracuje, mąż
tymczasowo na zasiłku, a mieszkanie trzeba płacić
jeść też trzeba
no i dziecko małe jest
i tak: MOPS przydzielił jej jednorazowo 150 zł
a robili wywiad wśród rodziny, sąsiadów itd,
a gdy siostra pyta to te pijusy-obdartusy co bez żadną pracą sie nie "hańbią"
bez przerwy mogą liczyć na mpomoc, a ona zażenowana zgłasza się bo taka
sytuacja się tarfiła i otrzymuje 150 zł?
a pani z MOPSU - bo alkoholizm to choroba, a Pani ma rodziców, siostrę i Pani
ma kto pomóc
mnie ręce opadają
no , owszem, ma i pomaga, ale czy to znaczy że Państwo stawia na chorych
alkoholików a nie na młodą rodzinę?
samochodu siostra nie ma, i kłocić się i płakać nie potrafi - tak jej radziła
sąsiadka, tak robi, chodzi , wykłóca się i dostaje
to od czego to zależy?
siła przebicia i pyskowania?

Obserwuj wątek
    • 33qq Re: MOPS-y - wspaniała pomoc 07.08.06, 16:18
      Tak się jakoś porobiło w tym kraju, że jeśli ktoś uczciwie przepracował życie,
      to dostaje od państwa kopa w rzycię, a jak kradnie, pije i sam się wpędza w
      kłopoty, to to państwo mu za to sypnie, niewielką wprawdze, ale zawsze jakąś kasą.
    • seth.destructor Re: MOPS-y - wspaniała pomoc 07.08.06, 18:55
      Znam taka sytuacje: chlopak zostal bez srodkow do zycia, bo rodzice ruszyli w
      Polske i za rada sasiadki poszedl do MOPSu poprosic o jakas zapomoge na splate
      rachunkow. Odmowiono mu, bo nie mial jeszcze osiemnastu lat. Pare miesiecy
      pozniej skonczyl 18-ke i powtornie udal sie do MOPSu. Uslyszal, ze jak ma 18
      lat to moze rzucic szkole i zaczac szukac pracy.
      Wyeksmitowano go.
    • Gość: echtom Re: MOPS-y - wspaniała pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 20:15
      Moją koleżankę mąż zostawił z dnia na dzień z dwójką malutkich dzieci - MOPS
      był dla niej łaskawszy, bo dostała jednorazowo aż 250 zł. Pozbierała się,
      znalazła dobrze płatną pracę - teraz ma gdzieś MOPS, a pewnie i alimenty od
      byłego, ale początek nie był najszczęśliwszy. Przez 9 lat mieszkałam i
      pracowałam na wsi, gdzie wszyscy się znali, i o zawodowych klientach opieki
      społecznej mogłabym napisać powieść. Żartowałam kiedyś w pracy, że po co ja
      właściwie tyle pracuję - pójdę do opieki, powiem, że sama wychowuję troje
      dzieci i dostanę zasiłek. Jedna z koleżanek odpowiedziała mi, że najpierw
      musiałabym się rozpić.
      • Gość: lumpik1 Re: MOPS-y - wspaniała pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 20:31
        Na pomoc mogą liczyc "matki polki alkoholiczki "wychowująco po kilkoro
        dzieci,ktore od małego są przygotowywane do"życia".Mają zasądzone eksmisje ale
        mają dzieci i nie wolno wywalic.Ojców trudno szukac,zmieniaja tylko numery
        mieszkań.Jeszcze teraz becikowe.Fabryka dzieci.Zapraszam na oś Złotej
        Jesieni.Jest ich kilka.Dobrze prosperują.
        • mika9930 Re: MOPS-y - wspaniała pomoc 07.08.06, 22:03
          Masz rację. Szczególnie w bloku 11a i 11b. Można wypic nacpac i z.......
          mamusię i córeczkę w jednej cenie.
    • truten.zenobi katolicki kraj dbający o rodzinę 07.08.06, 22:13
      ale też o tradycyjne wartości a poniewaz u nas tradycja to pijaństwo...
      • Gość: mama Edyty Re: katolicki kraj dbający o rodzinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:30
        Ja walczę ciągle z MOPS, mam corkę w śpiączce,ale dla nich to nie choroba,
        alkoholizm i narkomania to choroba i im się należy pomoc, a naprawdę
        potrzebującym to rzucą ochłapa
        • truten.zenobi Re: katolicki kraj dbający o rodzinę 07.08.06, 22:37
          co ciekawsze znam taki przypadek rodziny patologicznej i wielodzietnej.
          pieniądze z pomocy społecznej w większosci były przepijane a losem dzieci przez
          lata tak naprawde nikt sie nie interesował..
          dzięki czemu pijacy mieli za co chlać a dzieci chodziły głodne i od małego
          musiały same siebie utrzymać (oczywiście nawet "czytac pisac i rachowac" nie
          umiały)

tak w tym kraju wyglada system pomocy społecznej - finansowanie pijaków i
          bardzo waznych urzedników
    • Gość: yyyy Re: MOPS-y - wspaniała pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:40
      Sama pracuje w MOPS-ie {opiekunka osob starszych}i krew mnie zalewa jak widze ze
      alkoholicy dostaja pomoc finansowa na :zywnosc{lub talony na jedzenie,ktore
      zreszta zaraz sprzedaja na wóde} ,srodki czystosciowe i wegiel.Niejednokrotnie
      maja oplacona czesciowo energie elektryczna.Gdyby to ode mnie zalezalo, to nigdy
      bym nie dala zadnej pomocy alkoholikowi.
      Podam przyklad:Moim podopiecznym jest alkoholik.Nigdy nie pracowal,znecal sie
      nad rodzina itdByl zajety piciem alkoholu.Teraz kiedy dostal wylewu i lezy sobie
      w domu,on ma prawo do stalego zasilku mopsowskiego okolo 400 zl, do zapomogi na
      zywnosc i srodki czystosciowe w kwocie okolo 150zl,do zasilku pielegnacyjnego ze
      wzgledu na chorobe okolo144zl,do opiekunki spolecznej za ktora nie placi.Mops mu
      tez kupi wegiel na zime.Natomiast moja kolezanka ktora jest naprawde
      chora,oprocz tego wychowuje syna niepelnosprawnego ma mniej niz ten pijus,a z
      Mopsu nalezy sie jej tylko zasilek pielegnacyjny na dziecko i nic wiecej.
      • Gość: sylvi_a Re: MOPS-y - wspaniała pomoc IP: 83.238.136.* 08.08.06, 11:04
        no to zróbmy coś z tym! do jasnecj cholery nie może tak być!!!
        symulanci u piajcy dostają kasę z naszych podatków a naprawdę potrzebujący nie?

mnie też krew zalewa!
        • no1teresa Re: MOPS-y - wspaniała pomoc 08.08.06, 11:36
          sylvi_a, a o dodatek mieszkaniowy siostra do gminy wystapila?
          • Gość: sylvi_a Re: MOPS-y - wspaniała pomoc IP: 83.238.136.* 08.08.06, 15:30
            wystąpiła, dostaje : 150 zł dodatku, a opłat ma na 400 zł ( z gazem i prądem) -
            to tyle co prawie tego zasiłku
          • Gość: sylvi_a Re: MOPS-y - wspaniała pomoc IP: 83.238.136.* 08.08.06, 15:36
            ale tak sie zastanawiam, GDZIE ZGŁOSIĆ PARANOJĘ - jak działa MOPS
            czy faktycznie są przepisy- które mówia,: tej sie nie nalezy, nie pije,ojciec
            matka zdrowa, siotra i jej mąż też- to niech pomagają

macie jakiś pomysł?

• Gość: yyyy Re: MOPS-y - wspaniała pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 15:53
              sylvi-a to jest walka z wiatrakami.Alkoholizm w/g naszego panstwa to choroba,a
              chorym trzeba pomagac.To jest ta wlasnie paranoja
              • Gość: matka Re: MOPS-y - wspaniała pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 23:38
                Alkoholizm, to rzeczywiście choroba i to straszna. Wiem coś o tym. Tak jak
                każdą chorobę i tę trzeba leczyć. MOPS-y swoimi beznadziejnymi decyzjami
                rozpijają jeszcze bardziej tych ludzi. Po przepiciu otrzymanych z Mopsu
                pieniędzy wszyscy alkoholicy powinni tam wrócić i zamiast awanturować się w
                domu - zwyczajnie wp...ć tym paniusiom. Może wtedy podejmowałyby mądrzejsze
                decyzje i nie krzywdziły rodzin..
    • Gość: gabi9917 Re: MOPS-y - wspaniała pomoc IP: *.tvtom.pl 08.08.06, 15:25
      I tu jest najśmieszniejsze jak się ma rodziców którzy pomagają i np. pomogli w
      kupnie samochodu a człowiek straci pracę bo zlikwidowali zakład to nawet nie
      dostaniesz dofinansowania do mieszkania bo ci sie nie należy bo musisz sprzedać
      wszystko to czego sie dorobiłeś w życiu,więc wychodzi na to że najlepiej być
      nierobem-pijakiem bo i małą ręcinę dostaniesz boś chory(są tacy) na alkoholizm i
      zapomogę i dofinansowanie i wiele innych rzeczy więc warto wtedy iść do pracy za
      np.800zł.?
      • mika9930 Re: MOPS-y - wspaniała pomoc 08.08.06, 21:23
        A co z"matkami polkami'",ktore mają po kilkoro dzieci,same nie wiedzą z
        kim.Zaliczają kolejnego faceta ? Zma, kilka takich mieszkają obok.Ich dzieci
        przez całe wakacje są na koloniach .Mamusie szaleją pieniądze sypią się jak z
        worka za nasze podatki ".Kiedy urząd miasta zacznie egzekwowac wyroki sądowe o
        eksmisji tych pasożytów.Od kilku lat nie płacą czynszów,prądu Kilka
        takich"matek polek" mieszka i .zyje na nasz koszt na oś Złotej
        Jesieni11a,11b.Powodzi im się wspaniale."ŚWIĘTE KROWY"
        • napolnoc Re: MOPS-y - wspaniała pomoc 08.08.06, 22:46
          Glosujcie dalej na pisuary i innych prorodzinnych.
          Bylam pracownikiem mopsu lat temu wiele,ucieklam, nie znioslam.
          O 11.00 przychodzi lump smierdzacy jabolem i wyzywa mnie od ku... bo dostal tylko 200 zl zasilku.A
          on za takie pieniadze nie bedzie sie fatygowal by z barlogu wstawac.
          Potem mam rodzinke,pania kokietke co wlasnie z 8-mym bachorem jest w ciazy (tatus tez 8-my),dnia
          w zyciu nie przepracowala,no i jej sie nalezy bo przeciez ma przedszkole w domu.
          Na koniec przychodzi pani,ktora iles m-cy temu stracila prace,maz slabo w budzetowce zarabia,dzieci
          potrzebuja do szkoly,no niestety,zadnej dysfunkcji,zadnego pijanstwa,kur..... sie,itd wiec porzadna
          pani dostaje 30 zl.
          Jako pracownik socjalny mialam ponad 150 rodzin (niektore 11 osobowe) i ok.3000 zl miesiecznie do
          rozdysponowania.Ile wypada srednio latwo policzyc.Do tego te zapijaczone mordy zazwyczaj uderzaly
          do moich przelozonych,ze ja im kasy skapie,i by pijacka awanture na korytarzu zakonczyc,dostawalam
          polecenie "pani da 100 zl wiecej".I musialam.
          Jak zaczynalam tam pracowac mialam ciut ponad 400 zl na reke,po mgr i kilku awanturach dostawalam
          900 zl.Za 8 godzin sluchania jaka ja to k.... jestem.Wyemigrowalam,ucieklam,nie moglam tego zniesc.

To nie wina MOPSU ani pan tam pracujacych ze tak niesprawiedliwie pieniadze sa rozdzielane.TO WINA
          RZADU(KAZDEGO) , ZLYCH PRZEPISOW.Wiem ze krzycze ale inaczej nie moge.
          • Gość: sylvi_a Re: MOPS-y - wspaniała pomoc IP: 83.238.136.* 09.08.06, 08:42
            no tak, masz racje ze stamtad uciekłaś, ale może- zatrudnić ochronę? i pijanych
            lumpów nie wpuszczać! ( zamiast lumpom - dać ochronie i tym serio w potrzebie)
            system jest chory - ale jak tylko będziemy ręce załamywać i nic nie robić to
            zawsze tak będzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka