kochamrobaka 11.08.06, 14:49 cześć, czy ktos mi wyjasni, czemu wiele ludzi płaci gotówka a nie kartą (jęsli ma oczywiście) ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no_login Re: Gotówka 11.08.06, 14:56 a dlaczego nie? Nie ma ani obowiązku płacenia kartą, ani zakazu płacenia gotówką. Jeśli mam w portfelu/kieszeni odpowiednią kwotę to zawsze płacenie gotówką jest odrobinę szybsze. Płacić w takim przypadku kartą? po co? dla szpanu? większość ludzi ma karty, niektórzy po kilka BTW- w trosce o naszych rodzimych drobnych przędsiębiorów ( i pracowników sklepów), powinno unikać się płacenia kartą, to oni ponoszą koszty transakcji. I przez to nie mają pieniedzy na odpowiednie pensje dla swoich pracowników ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kochamrobaka Re: Gotówka 11.08.06, 15:51 no tak, chodzi mi raczej o sytuację, ze nie płacisz w sklepie za gazete kartą, tylko np wybierasz sie do supermarketu i zanim wejdziesz- wybierasz z bankomatu. nie chodzi o zakazy czy nakazy, tylko praktykę ww. Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: Gotówka 11.08.06, 15:51 Płacąc gotówką mam lepszą kontrolę nad bieżącymi wydatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: Gotówka 11.08.06, 16:54 Ja nie tak dawno miałem ubaw w Plusie, jak jakiś szesnastoletni szczyl płacił za dwa batoniki i gumę do żucia juniorską elektronką. Oczywiście były komplikacje (coś słaba głowa do PINu) i oczywiście trwało to dłużej, niż sięgnięcie po drobne. Gość oczywiście wyszedł na idiotę wśród kolejkowiczów ;) Gdyby to była złota VISA, to może bym westchnął z zazdrości, ale ogólnodostępnym plastykiem się jarać?? Heh... Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: Ty rodak z kraju widac.... 11.08.06, 17:04 od razu widac glupiego rodaka z karaju tylko ktos taki mogl napisac taki bzdetny post! Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: Ty rodak z kraju widac.... 11.08.06, 17:59 Ach, szkoda, że niektórym nie dane jest zrozumieć ironii... Ale takie są prawa tego świata. Jedni czytają między wierszami, inni łamią głowę nad oczywistościami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolCard Oto odpowiedź IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 12.08.06, 00:18 Zadzwoń do Zespołu Reklamacji w PolCard-zie i zapytaj, kto używa kart płatniczych. Jeśli będą szczerzy, to nie znajdziesz takiego. Dlaczego? Ano właśnie dlatego, że karta płatnicza wbrew peanom na jej cześć może przysporzyć jej posiadaczowi sporo kłopotów. 1. Używanie karty płatniczej (zwłaszcza debetowej czy kredytowej) to dodatkowy koszt. 2. W wielu bankach procesy reklamacyjne są zmorą dla Klienta banku. 3. Karta płatnicza to często brak kontroli nad wydatkami. 4. Strach przed skimmingiem (kopiowanie danych z paska magnetycznego). 5. Permanentne dopisywanie "napiwków" przez restauratorów. Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: Oto odpowiedź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 17:50 Właśnie dlatego w ogóle nie używam karty, choć często dzwoni do mnie jakiś bank z "superofertą". Całe życie płaciłam gotówką i nie widzę powodu, dla którego miałabym to zmieniać. Mam w ten sposób lepsze poczucie kontroli nad wydatkami, a nie odczuwam potrzeby, by szpanować przez kasjerką i ludźmi w kolejce, że jestem trendy, bo płacę kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Gotówka 12.08.06, 18:29 Mamy XXI wiek, społeczeństwo informatyczne, a mimo to gdy w hipermarkecie ktoś zechce zapłacić za zakupy kartą, procedura trwa blisko pół godziny i tworzy się długa kolejka. Odpowiedz Link Zgłoś
manituuu Re: Gotówka 13.08.06, 09:21 Bo banki, w których trzymają pieniądze, mają świetnie rozwiniętą sieć bankomatów w kraju i zagranicą. Na każdym kroku, na każdej ulicy. Farciarze! Odpowiedz Link Zgłoś