night_breeze 16.09.06, 00:37 parę słów o ostatnich fotkach i moich podróżach jutro....a dzisiaj D o b r e j n o c k i w s z y s t k i m !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
night_breeze Re: Podróże,podróże..... 17.09.06, 03:15 Nie wydało dzisiaj,może wieczorkiem :)Bo kto to widział do tej pory jeszcze nie spać? Odpowiedz Link Zgłoś
night_breeze Re: Podróże,podróże..... 17.09.06, 12:20 Nie wiem czy jest sens pisać cokolwiek,jak tu nikogo nie ma całymi dniami :) Odpowiedz Link Zgłoś
annah11 Re: Podróże,podróże..... 17.09.06, 12:40 Przeciez sie nie rozerwe! Wybacz, chyba bede musiala zatrudnuic sekretarke i miec dwa komputery co najmniej, hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
mysha_b Re: Podróże,podróże..... 17.09.06, 19:55 Bryzko, oczywiscie, ze jest sens. Jesli nie uda mi sie przeczytac rano, to na pewno przeczytam wieczorkiem - ale przeczytam z wielkim zainteresowaniem. Tak sie sklada, ze w weekend raczej nie zagladam do Internetu, bo jest to jedyny czas kiedy moge nagadac sie do woli z moja cora. Wczoraj wykorzystalam ostatni juz chyba tak piekny dzien lata i wybralam sie do Kolobrzegu. Bylo cudnie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazda_podkarpacia Re: Podróże,podróże..... 18.09.06, 09:14 ja też napiszę o moim kilkudniowym wypadzie do Wiednia, ale muszę na razie nadrobic zaległości powstałe w wyniku ostatnich wojaży :))) Odpowiedz Link Zgłoś
annah11 Re: Podróże,podróże..... 18.09.06, 09:16 Opisz podroze, a ja poczytam chetnie... Odpowiedz Link Zgłoś
night_breeze Re: Podróże,podróże..... 18.09.06, 22:12 I jak ja mam pisać o swoich podróżach?Przecież nienadążam!W czwartek znowu ruszam-do W-wy na 2 dni,a w niedzielę -na koniec świata-do Woli Uhruskiej. Ale wspomnę tu o czarownym miejscu,o nazwie Gęsionka Borowe,gdzie ostatnio byłam.Jest to w zasadzie osada-położona wśród lasów,chaty nie wchodzą sobie w drogę,do sklepu trzeba iść 2-3 km lasem,po drodze zbierając grzyby.Tam oglądałam ostatnie zaćmienie księżyca,noce są tak cudne,niebo lśni tysiącami gwiazd,cisza,spokój dookoła, Sorry,dokończę póżniej,no chwili spokoju nie ma!!!Muszę coś powysyłać :)Ja tu jeszcze wrócę :) Odpowiedz Link Zgłoś
annah11 Re: Podróże,podróże..... 18.09.06, 23:44 Wroc Bryzko jak najpedzej i opisuj. Odpowiedz Link Zgłoś
night_breeze Re: Podróże,podróże..... 01.10.06, 08:46 Wróciłam z kolejnych wędrówek cała,ale okrutnie przeziębiona :( Tym razem byłam na pograniczu Ukrainy i Polski nad Bugiem.Wola Uhruska jest położona w bardzo malowniczym miejscu nad rozlewiskami,szczególnie pięknie i tajemniczo wyglądającymi o wschodzie słońca/wieczorem lepiej się tam nie zapuszczać/,co może choć w niewielkim stopniu oddają zdjęcia.Dojeżdża się tam z Lublina autobusem do Chełma/ok 1,5godz.,tam przesiadka na następny autobus-ok.1godz.do Uhruskiej Woli,no i jakieś pół godz,pieszo -w moim przypadku-do Bytynia,gdzie grupa stacjonowała/szkolenie/.Przy okazji zwiedziliśmy okoliczne tereny.W Hańsku zajmowałam się dokumentacją bardzo starego cmentarza wielowyznaniowego.Tereny pogranicza mają bardzo ciekawą historię,a do dziś ludzie tam porozumiewają się w kilku językach.Robiliśmy też w Holi,ok.60km.dalej/,gdzie znajduje się cerkiew z 1702r i zachowało się kilka pochówków.Niekiedy są to cenne znaleziska.Trudna sprawa jest na pograniczu,gdyż ze względu na ciągłe walki i "przemieszczającą" się granicę,bywało że następujący niszczyli dobytki i zacierali ślady poprzedników,a o pozostałości po swoich "wrogach"raczej nie dbali.Okoliczni ludzie z zaciekawieniem obserwowali nasze poczynania,co to też my wyprawiamy,snuli różne domysły-niby że archeolodzy szukają skarbów :).Ale ludziska sympatyczne,zaangażowali się nawet w poszukiwanie kotki szefa,która pierwszego dnia wyskoczyła z samochodu i tyle ją było widać.Co rusz ktoś przynosił jakiegoś kota-chyba wyłapali wszystkie z całej wsi i okolic,i wyrażali swoje ubolewanie że to nie ten :))). Pogoda była wspaniała,ale noce i ranki bardzo chłodne i wilgotne.W chacie było przytulnie i wesoło,dobrze się odpoczywało po całodziennej pracy w terenie.Miłe wspomnienia pozostaną-mimo że dręczeni byliśmy nieustannie plagą komarów! Odpowiedz Link Zgłoś
night_breeze Re: Podróże,podróże..... 01.10.06, 09:13 www.cmentarzepogranicza.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=46 Uczestniczyłam właśnie w podobnym obozie. img303.imageshack.us/img303/8127/hpim0164rp9.jpg a tu ja z Krzysiem Gorczycą. Odpowiedz Link Zgłoś
rak-pustelnik Bryza!!! 01.10.06, 18:05 Ta hiena cmentarna podobna do rudej wydry to Ty?!!! Tubylec Odpowiedz Link Zgłoś
night_breeze Re: Raku ty grubasie! 01.10.06, 20:42 Może i ruda,hiena nie koniecznie.A tak na marginesie,to zajmuję się między innymi dokumentacją zabytkowych nekropolii,aby zostały wpisane w rejestr zabytków chronionych,co pomaga w ochronie ich przed grabieżą.A Ty uważaj,abym ciebie nie zinwentaryzowała,bo taki element też powinien być pod ochroną :))) Odpowiedz Link Zgłoś
annah11 Re: Raku ty grubasie! 02.10.06, 00:31 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Pozdrawiam. Nie skaczcie se do oczu, bo se je wydrapiecie Odpowiedz Link Zgłoś
rak-pustelnik Re: Raku ty grubasie! 02.10.06, 08:31 Cooo?! Grubasie?! Grubasie?! Inwentaryzujesz się z jakimiś szkieletami, to potem normalny żywy chłop wydaje Ci się grubasem?! Nekrofilutka z Ciebie! Tubylec Odpowiedz Link Zgłoś
night_breeze Re: Ok.bez "grubasie" :) 02.10.06, 10:00 No wiesz,jeszcze nikt mnie tak obcesowo nie potraktował.Co za brak zrozumienia dla mojej ciężkiej pracy,poświęcenia!To ja tu dla potomnych walczę o zachowanie ginących śladów historii ziem polskich,a ty mnie nekrofilutką nazywasz?Ale co się dziwić,Raki z charakteru są uszczypliwe :) Odpowiedz Link Zgłoś
rak-pustelnik Re: Ok.bez "grubasie" :) 02.10.06, 12:59 W związku z Twoją pracą przypomniały mi się dwie wstrząsajace opowieści, które wywierają niezapomniane wrażenie na towarzystwie, któremu się je opowiada. Oto one: Pewna pani wsiadła do taksówki i poprosiła o podwiezienie na najbliższy cmentarz. Tam poprosiał taksówkarza żeby na nią zaczekał kilkanaście minut, wróciła i kazała się zawieść pod inny cmentarz. Powtórzyło się to kilka razy, aż zaintrygowany taksówkarz zapytał: "Przepraszam, czy pani je trupy?". TAAAAAK!!!! wrzasnęła pani. Koniec. Opowiadać należy przyciszonym głosem, ale TAAAAAK!!!! należy wrzasnać z całej siły. Domyslam się że ta pani inwentaryzowała cmentarze. I następna opowieść wygłaszana monotonnym, przyciszonym glosem: Szedłem kiedyś przez czarny, czarny, bardzo czarny las A w tym czarnym, czarnym, bardzo czarnym lesie, stał czarny, czarny, bardzo czarny dom. A w tym czarnym, czarnym, bardzo czarnym domu był czarny, czarny, bardzo czarny pokój. A w tym czarnym, czarnym, bardzo czarnym pokoju stal czarny, czarny, bardzo czarny stół. A na tym czarnym, czarnym, bardzo czarnym stole stala czarna, czarna, bardzo czarna trumna. A w tej czarnej, czarnej, bardzo czarnej trumnie lezał czarny, czarny, bardzo czarny TRUP!!!!!! TRUP należy oczywiście rownież krzyknać z całej siły i gdy się opowiada na cmentarzu, to nagle wszyscy uciekają. Tubylec Odpowiedz Link Zgłoś
night_breeze Re: Ok.bez "grubasie" :) 02.10.06, 14:32 Widać że chyba ostatnio często przebywałeś z wnukami :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rak-pustelnik Re: Ok.bez "grubasie" :) 02.10.06, 21:14 Z wnukami fajnie się przebywa, bo człowiek dziecinieje i robi się wesolutki jak koteczek. A przy inwentaryzacji nieboszczyków na cmentarzach twarz wydłuża sie jak bułka paryska, oczy robią się smętne jak u dziewicy morowej i sylwetka zaczyna przypominać nagrobnego aniołka! Tubylec Odpowiedz Link Zgłoś
night_breeze Re: Ok.bez "grubasie" :) 03.10.06, 02:03 Rusz wyobrażnię,nie powtarzaj się :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rak-pustelnik Re: Ok.bez "grubasie" :) 03.10.06, 08:01 Nie powtarzaj się??! Pierwszy raz opisałem cmentarną Bryzę i juz spotykam się z takim zarzutem! I teraz nie wiem, czy mój opis zgodny jest z Twoim odbiciem w lustrze, czy też ktoś inny dokonał podobnego opisu. Bo jest Ci znajomy i stąd zarzut o powtarzaniu się... Tubylec Odpowiedz Link Zgłoś
night_breeze Re: Ok.bez "grubasie" :) 03.10.06, 17:41 Powtarzasz się w sensie ciągłego opisywania mnie jako jakiegoś potwora,a ja AŻ TAKIM POTWORNYM POTWOREM nie jestem!No,może tylko trochę :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mysha_b Re: Ok.bez "grubasie" :) 02.10.06, 19:21 Ludzie, co Wam sie zebralo na takie horrorowate opowiesci. Kidy to czytam jest juz ciemno za oknem. Dobrze, ze nie musze juz nigdzie wychodzic. BRRRRRRRRRRRR - jak myslicie, powiedzialam to szeptem, czy wrecz odwrotnie? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rak-pustelnik Re: Ok.bez "grubasie" :) 02.10.06, 21:11 Nadchodzą mrrrozy i powinnaś przywyknąć do mrrrrożących krrrrrew w żżżżżyłach opowieści! Tubylec Odpowiedz Link Zgłoś
mysha_b Re: Ok.bez "grubasie" :) 03.10.06, 15:05 Oj, Tubylcu, skoro ida mrozy to przydaloby sie cos na rozgrzewke. Co to za pomysl z ta mrozona krwia w zylach? Podobno swietne naleweczki robisz? Moze bys tak poczestowal chociaz jedna. Byle nie ta na kosciach :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rak-pustelnik Re: Ok.bez "grubasie" :) 03.10.06, 15:57 Po nalewkę na kościach powinnaś zwrócić się do Bryzy! (Tu śmiech piekielny) Tubylec Odpowiedz Link Zgłoś