raveness1 Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 22.09.06, 08:03 Ameryka ma wiele kolorow. Taki jest moj stosunek. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 USA to kraj wielkich mozliwosci... 22.09.06, 08:23 bmwariat napisał: > "Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki?" j.w. Mieszkam w USA na stale oraz jestem obywatelem amerykanskim. Mysle ze kraj bogaty to taki gdzie przecietnym ludziom zyje sie komfortowo. W tej sytuacji USA wypada bardzo pozytywnie. Oczywiscie znajda sie sceptycy ktorzy zaprzecza i beda szukac negatywnych przykladow. Oczywiscie w USA sa biedni, ale jest to bieda patologiczna i tyczy sie jedynie ludzi ktorym sie nie chce pracowac, sa narkomanami, przestepcami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Czy Polonia powinna brać udział w wyborach, 22.09.06, 08:34 które odbywają się w Polsce? Moim zdaniem nie. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 Re: Czy Polonia powinna brać udział w wyborach, 22.09.06, 09:20 bmwariat napisał: > które odbywają się w Polsce? Moim zdaniem nie. moim zdaniem tez nie. Biore udzial w wyborach, ale ostatni raz glosowalem na Georga Busha i glownie na republikanow :) Musisz zrozumiec, ze Polonia to nie tylko .....te panie i goscie w srednim wieku ktorzy mieszkaja w Chicago i NY, nie znaja jezyka i nigdy nie oddalaja sie wiecej niz 10 mil od swojej polonijnej dzielnicy, tacy wlasnie ludzie biora udzial w polskich wyborach. Zdecydowana wiekszosc Polakow w USA jest bardzo rozproszona, i wlasciwie ich Polskosc polega jedynie na tym ze urodzili sie w Polsce, na ogol mowia po polsku w domu i zachowali swoje zwyczaje kulinarne...poza tym ta ich polskosc sie konczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re dlaczego nie? - to i tak nic nie zmienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:22 jw Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: dlaczego nie? - to i tak nic nie zmienia 22.09.06, 09:51 zmienia. Ich nie interesuje to co się w Polsce dzieje..oni żyją w innych krajach i mają swoje życie. Polske olali dawno. Tam wygrali Kaczyńscy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re nie o to chodzi - nie wpływają na wynik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:58 bo głosują tylko w jednym okręgu (chyba Warszawa), najlepiej byłoby gdyby to był okręg spacjalnie stworzony dla Polaków za granicą, tak jak jest to zrobione we Włoszech do tego tych palantów z USA, którzy głosowali na kaczora jest mało, bo przeciez nawet ich nie interesuje paszport polski, bez którego nie da rady głosować :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: dlaczego nie? - to i tak nic nie zmienia IP: 89.78.57.* 22.09.06, 18:27 do Ameryki nic nie mam, chciałabym sobie pozwiedzac, natomiast Amerykańcy - to już co innego mam o nich takie zdanie: straszne tłuściochy,ale nie w tv, nie, w filmach tam same piękności,zgrabniutkie, mądrusie: bleeeeeee okropność poza tym ich wiedza na inne kraje jest przerażająca.... Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Czy Polonia powinna brać udział w wyborach, 29.09.06, 12:39 Oczywiscie, ze nie. Przeciez ci ludzie tu nie zyja, wybrali inny, lepszy ich zdaniem kraj, wiec nie powinni miec prawa wypowiadac sie o tym, co dla nas, ktorzy tu pozostalismy jest dobre lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) a te osiedla przyczep kempingowych... :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:28 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: USA to kraj wielkich mozliwosci... 26.09.06, 10:09 Od pucybuta do milionera. Walduś jest na początku tej drogi :) Ale nie martw się, wszystko przed tobą ROTFL!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waluta Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:13 Poza pieniędzmi (które nie są)dla mnie najważniejsze i Nowym Jorkiem,klimatem i dobrymi reżyserami (mam na myśli tu np.Lyncha)to nic więcej raczej dobrego, ogólnie o narodzie mam bardziej negatywne zdanie (nadm.konsumpcja, niski poziom kultury masowej, wąskie horyzonty i mała wiedza). Odpowiedz Link Zgłoś
naganna Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 22.09.06, 12:23 Nie znam Amerykanów. Więc mam tylko stereotyp w głowie. Amerykanin: człowiek którego stać na wiele, dużo jedzący, uśmiechnięty, powierzchowny, zadufany w sobie, raczej egoista, nie skalany głęboką myślą. Tak tez kojarzy mi się ten kraj. Gdybym miała porównać Ameryykę do jakiegoś zwierzęcia kojarzyłby mi się z dżdżownicą. Odpowiedz Link Zgłoś
alesia do naganna 22.09.06, 17:42 dzieki naganna,to Ci sie udalo,mam na mysli dzdzownice,dowcip dnia,poprawilas mi humor,ktory dzisiaj jest naprawde marny.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: do naganna IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.09.06, 20:40 Niektorym rzeczywiscie poprawia humor nieuzasadnione dolowanie innych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: Jaki jest Wasz stosunek do Polonii? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.09.06, 20:39 Ja rowniez mieszkam w Ameryce, choc nie w USA. Reprezentuje wiec nieco inny kat widzenia. Przyznam ,ze traktowanie innych nacji z gory napewno budzic moze wiele uprzedzen w stosunku do mieszkancow USA, a raczej do ich rzadu. Nie zapomnijmy jednak, ze polowa amerykanow glosowala przeciwko rzadzacej ekipie, bylo wiele przekretow w czasie wyborow i byc moze to nie Bush tak naprawde je wygral. Nie wiem jak wyglada zycie i nastawienie Polonii Amerykanskiej do Polski, ale napewno kilka postow tutaj tego nie reprezentuje . Polonia kanadyjska ktorej ja jestem przedstawicielem jest bardzo zwiazana z Polska. Dzieci mowia po polsku, uczeszczaja do polskich sobotnich szkol, jezdza na wakacje do Polski. Mlodziez rowniez jest zwiazana z Ojczyzna choc niejeden urodzil sie tutaj, robia nawet mature z polskiego chodzac przez kilkanascie lat w kazda sobote na dodatkowe zajecia. Ciekawe ilu Polakow zamieszkalych w kraju byloby stac na taki wysilek, aby poswiecic kazda wolna sobote przez kilkanascie lat na rzecz swojej ojczyzny? Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Ameryka Łacinska - to jest to ! 22.09.06, 20:49 Ameryka Łacinska - to jest to ! Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 22.09.06, 20:57 jakoś konkretniej, jakiej Ameryki, takiego ogólnego pojęcia czy może konkretnie czegoś? Państwa usa i jego polityki wręcz nie znoszę, ale jeśli to ameryka Warhola, Allena czy Davisa, to mi się ta ameryka podobie,no. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? IP: 82.115.76.* 22.09.06, 22:07 Jak na mój gust to USA jest chyba dosyć zróżnicowanym miejscem, panuje u nas stereotyp Amerykanina myślącego tylko o kasie pustaka utuczonego hamburgerami, ale to nie jest chyba do końca prawda. Ja widziałem wprawdzie tylko Chicago, ale i tam można zobaczyć punków, goth i innych kolorowych(nie w sensie rasy) luzaków, są miejsca gdzie ludzie zajmują się sztuką, jest podziemie muzyki rockowej i każdej innej zapewne też, teatry też są, ogólnie kultura Amerykańska nie sprowadza się do 'Brytnej' wystarczy tylko poszukać tego co cię interesuje a prawie na pewno to znajdziesz. Utuczonych kolesi w kiepskich ciuchach o minie głupka też nie brakuje, ale jak nie chcesz ich oglądać to nie musisz. Jak dla Mnie fajne miejsce do życia jak komuś nie odpowiada Polska(mi akurat się w Polsce podoba). Odpowiedz Link Zgłoś
yagiennka Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 23.09.06, 01:00 Do Ameryki nie mam żadnego stosunku, dla mnie to taki misz masz wszystkiego. Natomiast Amerykanów postrzegam jako ludzi nie myslących samodzielnie, mają tam straszną propagandę i świetnie manipuluja całym społeczeństwem, prawie jak w komuniźmie jak się bliżej przyjrzec. Każdy Amerykanin jest zawsze zadowolony, uśmiechnięty, ulubionym powiedzonkiem w razie nieszczęśćia jest "będzie dobrze" - u mnie takie słowa powodują tylko wściskłość a ich to uspokaja. Każdy Amerykanin jest też patriotą i z ochotą odda życie za swoją ojczyznę - jakoś tam nie mają zwykłego ludzkiego instynktu samozachowawczego. Dla mnie ci ludzie sa sztuczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.09.06, 01:22 Ales sie nalykala propagandy.Powtarzasz jakies tanie frazesy nie majac o niczym pojecia.Myslisz, ze oni nie maja instynktu samozachowawczego??? A dlaczego tak myslisz? Przeciez na wojne z Irakiem zaciaga sie mlodziez aby zarobic troche kasy, dostac wczesna emeryture, calkiem jak Polacy. Na wojne z Wietnamem byli brani na sile, tak jak Polacy w czasie II wojny swiatowej, a ci ktorzy nie mieli ochoty ryzykowac zwiewali do Kanady i prosili o azyl. Zawsze mieli pokoj i dobrobyt moze dlatego sa zadowoleni? Chociaz po 9/11 to chyba sie zmienilo.W razie nieszczescia wcale nie mowia ze bedzie OK. A zapytani na powitanie :jak sie masz, odpowiadaja grzecznosciowo : mam sie dobrze,bo chyba sama nie chcialabys wysluchiwac, ze kogos boli w lewym boku, prawym uchu itp.zamiast pozdrowienia.Propaganda to chyba jak widac na twoim przykladzie nie tylko amerykanska specjalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re hmmm - teraz to przesadziłaś nieco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 09:16 bo faktycznie 'propaganda' istnieje w USA i jest samonarzucana sobie przez społeczeństwo - wystarczy posłuchać FOX News ja ci powiem jaka jest różnica pomiędzy 'uwielbieniem' do swojego kraju w wielu karajach europejskich i w uSA w Europie - dla przykładu we Włoszech, ale i podobnie w Polsce choćby, każdy utrzymuje że Włochy to piękny kraj, można to usłyszeć w co 2 zdaniu (przesadzam ale by zwrócić uwagę), we wszystkich wypowiedziach - i mają rację, bo Włochy są piękne - ale nie mówią że to najlepszy kraj - tymczasem w USA tak właśnie mówią, myślą i, co zrozumiałe, jednocześnie deprecjonują inne kraje. zgadzam się z pogladem, że w większości (zawsze są mniejsze lub większe grupy stanowiące opór schematom) Amerykanie bezkrytycznie i GŁUPIO uwielbiają swój kraj, co przejawia się w bezsensownym wymachiwaniem flagą - bo za tym nic nie musi dobrego iść. Wystarczy, że ktoś wyląduje w uSA i od następnego dnia wszystkim dokoła udawadnia, jaki to z niego dobry patriota. To taki nacjonalizm do kwadratu. a co do wysiłku twoich dzieci wkładanego do nauki języka polskiego, to u nas takie dzieci zwykle tyle samo wysiłku wkładają w naukę języka angielskiego (a jak go nie było w szkołach to jeszcze wiekszy wysiłek był wkładany) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm W czym to niby przesadzilem? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.09.06, 20:52 Wozisz swoje dzieci w kazda sobote do szkoly, powiedzmy odleglej o kilkanascie, badz kilkadziesiat kilometrow i czekasz az skoncza zajecia w kazda sobote( od 9 do 15) przez 12 lat?? Moje dzieci rowniez ucza sie jezykow obcych w szkole do ktorej chodza przez 5 dni. Oczywiscie nie mam tu na mysli angielskiego, ale na przyklad francuski.Pol dnia ucza sie w jezyku angielskim, pol po francusku. Wysilek w regularnej szkole nie jest tu przedmiotem rozwazan, bo to normalne ze dzieci chodza do szkoly i sie tam ucza. Watpie jednak, ze twoje dzieci przez kilkanascie lat sa przez ciebie wozone i poswiecaja kazda wolna sobote na wylacznie jezyk angielski powiedzmy.Moje dzieci moglyby w tym czasie isc na basen, lodowisko, pocwiczyc tenisa, baseball, pouczyc sie wloskiego itp., albo moglyby sie wyspac... Myslisz ze az tak duzo ludzi mowi tu po polsku, ze kariera od tego zalezy tak jak w Polsce od znajomosci angielskiego???Moje dzieci ucza sie glownie dla celow patriotycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant taki sam jak ameryki do nas IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.06, 19:15 pieprzę amerykę i amerykanów :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm ant ciebie amerykanie tez napewno pieprza IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.09.06, 20:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant oczywiście, zawsze nas na ch...j wsadzą. IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.06, 23:01 ostatni raz z jakimś latającym złomem i żołnierzami, a później chcą z nas tarcze dla siebie zrobić... to nie pieprzą ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nick.kertiz Takie kraje, jak 26.09.06, 00:08 Tajwan, Estonia, USA, Holandia czy Czechy pokazują innym krajom drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Takie kraje, jak 26.09.06, 06:24 >>poza tym ich wiedza na inne kraje jest przerażająca....<<< po pierwsze nie "na inne kraje" tylko "o innych krajach" podejrzewam ze twoja wiedza "na inne kraje" jest na tym samym poziomie co znajomosc polskiego.. wiec nie masz co innych krytykowac. ""dla przykładu we Włoszech, ale i podobnie w Polsce choćby, każdy utrzymuje że Włochy to piękny kraj, można to usłyszeć w co 2 zdaniu (przesadzam ale by zwrócić uwagę), we wszystkich wypowiedziach - i mają rację, bo Włochy są piękne - ale nie mówią że to najlepszy kraj "" bo nie jest najlepszym krajem, po prostu. >> Amerykanie bezkrytycznie i GŁUPIO uwielbiają swój kraj, << rzeczywscie, juz ty najlepiej wiesz jak i co oni uwielbiaja. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re venus ty możesz sobie uwielbiać USA, ale nie inni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:54 ty możesz sobie uważać - jak Amerykanie - że to 'najlepszy' karj świata - ale nie każdy musi mieć tak ograniczone horyzonty co to znaczy najlepszy dla ciebie? - to że 40 milionów nie ma ubezpieczenia zdrowotnego - że 19 milionów pobiera kartki żywnościowe - że 3% jest analfabetami (Polska 0.03% - to samo źródło z USA) - że całe hordy mieszkają w przyczepach kempingowych - że budują domy z drewna (bo taniej) i dziwią się że odpływają z powodzią lub odlatują z wichurą - że tylko w NYC jest 40.000 bezdomnych - że używają nadal gorszego jakościowo systemu TV - że mają prymitywne pralki (widziałaś je?) i kuchenki - że spory procent (ok 30-40%)jest wtórnymi analfabetami - nie rozumieją co jest napisane w tekście - że naucza się miejscami nie fakty (ewolucja) ale mity (kreacjonizm) - że spory odsetek uczniów i studentów oszukuje - itd, itp to tylko wewnętrzne 'pytania' - nie wspominam o związkach USA-reszta świata co oznacza dla ciebie - lepsze??? Odpowiedz Link Zgłoś
crax zapomniałeś o czymś... 26.09.06, 10:24 Nie wspomniałeś o "poziomie" amerykańskiej kinematografii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re z tym jest różnie - dobre technicznie megaprodukcj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 11:49 i fatalne filmy b, c, d klasy... kóre nawet u nas można niestety zobaczyć w TV (bo są sprzedawane w pakietach), a są gorsze od najgorszych naszych filmów Odpowiedz Link Zgłoś
crax Tak przy okazji... 26.09.06, 13:38 W poprzednim poście napisałeś: "- że mają prymitywne pralki (widziałaś je?) i kuchenki" Możesz coś bliżej? Bo temat mnie zaciekawił :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re no to jak nie widziałeś, to nie wiesz co tracisz!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:00 :DDD kiedyś byłą nawet cała dyskusja na ten temat - ale to trzeba zobaczyć (możesz poszukać sobie w internecie) pralki są super - wielki zbiornik, wielki pal pośrodku, z takimi wiatraczkami/skrzydełkami z plastiku, który porusza się gwałtownie to w jedną, to w drugą stronę, proszek wrzuca się jak do Frani, z automatu nie ma to nic... nie muszę podpowiadać chyba jaki wpływ ma to na te bardziej delikatne i te mniej delikatne ubrania i tkaniny - jedwabiu i wełny nie radzę wsadzać z pewnością :)) oczywiście bywają też pralki bębnowe (automatyczne) - ale są bardziej traktowane jak dziwolągi z Europy kuchenki tez są super - to zwinięta i odsłonięta spirala metalowa - jak grzałka - to standard, wszystkie jednakowe, zwykle brudzą się szybko (pod spiralą), stąd pewnie karaluchy w Nowym Jorku :)) oczywiście bywaja te z importu, ale standard jest taki - też polecam internet, by zrozumieć doznania estetyczne amerykanów :)) teraz przyszło mi do głowy, że ta posucha w modelach zarówno pralek, jak i kuchenek, to pewnie implementacja słynnego credo Forda - możecie kupić mój samochód w jakimkolwiek kolorze, byleby był czarny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
crax Jest to stosunek płciowy... 26.09.06, 10:06 Ja ja po prostu kocham. A co kocham to p...lę :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) ja bym powiedział że to USA nas dyma jeśli już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 10:11 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: ja bym powiedział że to USA nas dyma jeśli ju 26.09.06, 10:20 Jeśli masz na myśli relacje "makro" to masz w 100% rację, niestety. Ale pytanie było o stosunek poszczególnych Polaków do naszego Big Brothera ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) to była spontaniczna odpowiedź :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 11:47 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: to była spontaniczna odpowiedź :)) 26.09.06, 21:33 >>>ty możesz sobie uważać - jak Amerykanie - że to 'najlepszy' karj świata - ale nie każdy musi mieć tak ograniczone horyzonty<< gdzie ja napisalam ze ja uwazam ze to najlepszy kraj swiata? Zwracam tylko uwage ze na temat amerykanskiej znajomosci geografii wypowiedzial sie ciec nie umiejacy poprawnie sie wyslowic w swoim wlasnym jezyku, na temat amerykanskiego patriotyzmu- osoba ktorej kraj kiedys patriotycznie trzy razy rozbierano, i gdzie takie np centra handlowe to niezbyt polskie Auchan i Carrefour.. a co do pralki, kuchenki itd - mam, mam, wiem jak to wyglada tu i wiem jakie sa w PL, rowniez TV jakosciowo gorsza w USA? please. Bylam wlasnie w Polsce, widzialam. nic ciekawego, wasz system. >>to tylko wewnętrzne 'pytania' - nie wspominam o związkach USA-reszta świata<< a ty skad jestes? bylas w USA, jak dlugo, gdzie bylas co widzialas? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re skąd wiem, że tak uważasz - bo czytam i myślę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:47 jak napiszesz w nawiązaniu do fragmentu mówiącego o tym, że Włosi powtarzają że ich kraj jest piękny, ale nie mówią że ich kraj jest najlepszy - " bo nie jest najlepszym krajem, po prostu" a to było przeciwstawione do tego, że Amerykanie powtarzają że ich kraj jest najlepszy - to wniosek jest oczywisty co do TV to chyba nie zrozumiałaś o co chodzi - chodzi bowiem o jakość związaną z ilością linii na ekranie (ogólnie z rozdzielczością), 2 linie czy 1 linia sciśnięte na takim samym obszarze, to obiektywnie różnica w jakości obrazu, no chyba że w USA 1 'patriotyczna' linia jest liczona jak 2 'obce-europejskie' :))) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: skąd wiem, że tak uważasz - bo czytam i myślę 26.09.06, 22:36 >>>najlepszym krajem, po prostu" a to było przeciwstawione do tego, że Amerykanie powtarzają że ich kraj jest najlepszy - to wniosek jest oczywisty<< wcale nie taki oczywisty, bo nie musze do niczego nawiazywac, stwierdzam tylko fakt ze istotnie Wlochy po prostu nie sa najlepszym krajem - bez wzgledu do czego bys nie nawiazywala - po prostu nie sa, kropka. nawet czy jest to najladniejszy kraj- mozan dyskutowac. a juz na pewno to nie swiadczy o moim stosunku do USA. >>to obiektywnie różnica w jakości obrazu,<< zapweniam cie ze moj -wprawdzie nie USA ale tylko kanadyjski- obraz jest rownie dobry jak nie lepszy od polskiego. bylam, widzialam, porownalam. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re tak, tak grunt to wiara - nie fakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 23:46 poczytaj sobie o NTSC - bo chyba nadal macie ten system także w Kanadzie :)) System NTSC (NTSC-M) jest stosowany dla obrazów w formacie złożonym z 525 linii na ramkę, przy częstotliwości odświeżania 59,94 Hz (jest to skutkiem stosowania w USA częstotliwości prądu przemiennego wynoszącej 60 Hz) i 29,97 ramkach na sekundę. Inżynierowie i technicy nie darzą systemu NTSC zbytnim szacunkiem i złośliwie rozszyfrowują jego skrót jako "Never The Same Color", "Never Twice the Same Color", lub "Never Tested Since Christ". Owa niechęć wynika z trapiących ten standard takich problemów jak tendencja obrazu do utraty równowagi barw (wskutek zmiany fazy sygnału) czy mała rozdzielczość 525 linii na ramkę. System PAL jest udoskonaloną modyfikacją systemu NTSC. System PAL jest zazwyczaj stosowany dla obrazów w formacie złożonym z 625 linii na ramkę, przy częstotliwości odświeżania 50 Hz i 25 ramkach na sekundę Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: tak, tak grunt to wiara - nie fakty 27.09.06, 02:33 masz racje, juz jutro wracam do Polski na stale zeby miec wasz system !!!!!!!!!!! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! nie moge juz dluzej tak zyc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VEnus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re czemu wam za oceanem tak często odbija? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 08:59 mało kiedy jakaś normalna wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: czemu wam za oceanem tak często odbija? IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.06, 23:06 bo sie nudzą, po myciu garów... Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 27.09.06, 04:06 Proponuje zmienic pytanie na kto tam byl i jak mu sie podobalo.. Czytajac te elokwentne wypowiedzi rece mi opadaja.. Co do wypowiedzi o tym, ze amerykanie uwazaja swoj kraj za najlepszy.. coz.. moze maja powody? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re mają powody - oto one IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 09:01 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=49041299&a=49256979 jakbyć czytał inne wypowiedzi, to wiedziałbyć że już było o tych powodach... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: mają powody - oto one 27.09.06, 12:44 Ty jesteś ale zabawny.. Powalil mnie text o gorszej TV.. w europie pare kanalow nadaje pare programow w HDTV.. No ale Ty wiesz lepiej :P Podobnie z reszta argumentow :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: mają powody - oto one 27.09.06, 12:46 W stanach prawie wszystko leci w HDTV.. Co do domkow.. to wcale nie sa takie tanie.. Mysl a dojdziesz czemu sa z "dykty" :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re tak - wszystko jest w HD w USA a złoto na ulicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 22:55 lezy - wciskaj te głupoty durniu ale sobie albo swoim kolegom z USA Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: tak - wszystko jest w HD w USA a złoto na uli 28.09.06, 01:48 ciemnoto zobacz chociazby programy poszczegolnych stacji.. Co do durnia.. Sila argumentu moj drogi, nie argument sily.. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 ambiwalentny, hehe 27.09.06, 04:35 z jednej strony mnie siem tu podoba bo siedzem nic nie robiem a piniendzy w brod ale z drugiej to nie sprzedaja tu pralek o wiekszej niz 1200 obrotow na minutem, hehe a wiecie dlaczego? bo przy wirowaniu wieksza ilosc tutejszych domkow z dykturki po prostu by sie rozleciala, i taka jest duza czesc tego kraju.... mocniej kopnac to wszystko sie tu rozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
zalogowana_z_premedytacja Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 27.09.06, 10:04 Lepszy niż do Wlk Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 27.09.06, 22:35 najsmieszniejsze to jest to niektorym sie wydaje ze USA to NIE jest najlepszy kraj na swiecie bo........ w TV jest mniej lini na ekranie !!!!!!!!!!!!!!!!! (...rozmyslam nad samobojstwem.. jezu, gdzie ja mieszkam...) albo to: >>>pralki są super - wielki zbiornik, wielki pal pośrodku, z takimi wiatraczkami/skrzydełkami z plastiku, który porusza się gwałtownie to w jedną, to w drugą stronę, proszek wrzuca się jak do Frani, z automatu nie ma to nic...<< chyba zloze wniosek do parlamentu aby w USA od zaraz udoskonalono pralki w imie dobra ludzkosci. >>kuchenki tez są super - to zwinięta i odsłonięta spirala metalowa - jak grzałka - to standard, wszystkie jednakowe, zwykle brudzą się szybko (pod spiralą), stąd pewnie karaluchy w Nowym Jorku :))<< rowniez w imie dobra ludzkosci, zloze nowy wniosek o sprowadzenie gazowych kuchenek z Polski ktore sie nie brudza nigdy a jesli juz to na pewno latwo czyszcza... Pozostale argumenty jak: - to że 40 milionów nie ma ubezpieczenia zdrowotnego - że 19 milionów pobiera kartki żywnościowe - że 3% jest analfabetami (Polska 0.03% - to samo źródło z USA) - że całe hordy mieszkają w przyczepach kempingowych - że budują domy z drewna (bo taniej) i dziwią się że odpływają z powodzią lub odlatują z wichurą - że tylko w NYC jest 40.000 bezdomnych proponuje aby autor/ka zapoznala sie blizej z faktami, jak to w rzeczywistosci wyglada. Zdarza sie bowiem ze ci co biora kartki zywnosciowe maja dom i ze dwa samochody. Zdarza sie ze te hordy mieszkajace w domkach kempingowych maja tam lepsze warunki niz niejedna wymurowana polska klitka. zdarza sie ze czesc bezrobotnych to ludzie umyslowo chorzy, sociopaci, z rodzin patologicznych gdzie cale pokolenia siedza na d..e bo im sie nie chce pracowac, i tez niestety zdarzaja sie oszusci co biora 'bezrobocie' i jednoczesnie na lewo dorabiaja a te nasze "kurniki" to calkiem przyjemne i wygodne mieszkania. w takiej np strefie sejsmicznej wolalabym zeby rozleciala sie ta 'tekturka' niz zeby posypaly mi sie na leb cegielki... itd itp.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re venus mam nadzieję że jesteś choć ładna, bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 22:57 z ciebie niezła blondynka - nic a nic nie zrozumiałaś... no ale co tu wymagać Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: venus mam nadzieję że jesteś choć ładna, bo 27.09.06, 23:04 ano, widzisz sama jak blado i glupio wypadly twoje argumenty.. idz i przelicz linie w swoim wspanialym europejskim systemie PAL. to bardzo wazne. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re jesteś bardziej blondynka, niż można się było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 23:07 spodziewać jednak - ale pewnie nawet tego nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: jesteś bardziej blondynka, niż można się było 27.09.06, 23:48 hehe, nie mamy argumentow na temat to szkalujemy kogos, co? V. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 28.09.06, 00:31 ameryka ma powazne problemy, nie ma co ich bagatelizowac w imie poprawiania dobrego samopoczucia. "hordy" czy nie, olbrzymia czesc spoleczenstwa zyje w katastrofalnych wrecz warunkach, nie bede tego porownywal do tego jak sie zyje w polsce, bo to nie ma znaczenia, mamy jakies intuicyjne "standarty" jak "powinno" wygladac "normalne" zycie.... a zycie w "double-wide" albo w tych koszmarnych pudelkach okrytych plastikowym sidingiem i papa, ktorych miliony nadzgane jest od oceanu do oceanu...to nie jest wcale przyjemnosc... "normalnie" zyje moze 10-20% spoleczenstwa... co to mnie obchodzi dopoki jestem w tych 20-tu procentach? ano sa konsekwencje takiego stanu. mianowicie ciezko jest zyc "normalnemu" czlowiekowi, w sensie "zyc w spoleczenstwie" kiedy na jego jednego przypada 10 grubasow z pustka w glowie. i to glownie z nimi musisz na codzien obcowac wychodzac ze swego domu... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 28.09.06, 01:02 ""ameryka ma powazne problemy, nie ma co ich bagatelizowac w imie poprawiania .... .......blah blah blah ...... .... w sensie "zyc w spoleczenstwie" kiedy na jego jednego przypada 10 grubasow z pustka w glowie. i to glownie z nimi musisz na codzien obcowac wychodzac ze swego domu... sorry ale strasznie pieprzysz. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot-23 Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? IP: *.dyn.optonline.net 28.09.06, 01:33 ze az zacytuje: "hehe, nie mamy argumentow na temat to szkalujemy kogos, co?" Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 28.09.06, 02:04 >>>ze az zacytuje<<< alez ja nie mowie ze jestes glupia blondynka tylko ze to co piszesz to bzdury.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 28.09.06, 02:10 tez sam mechanizm...ale co ci bede tlumaczyl... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 28.09.06, 03:08 a jednak jest roznica.. ale co ci bede tlumaczyc. ty lepiej zastanow sie co jest bardziej istotne- IQ czy KG.. (bo wiesz to ze w/g ciebie co piaty obywatel US jest 'otluszczonym pustoglowiem' naprawde nie ma nic do tego ze USA to "najlepszy kraj") (aha i nie zapomnij ze te "pustoglowia" to tylko twoja osobista opinia) zalozmy ze mieszkaja tam same grubasy- no i co z tego??? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Pozytywny 28.09.06, 03:01 Mozna wieszac psy na ameryce i pod wieloma wzgledami slusznie ale ogolnie zyje sie o niebo latwiej i nam i dzieciom. Dlaczego? dlatego ze mozemy wybierac i najczesciej nas na to stac. To co ze moj dom jest z drewna - ciagle wole go niz mieszkanie w betonowych blokach na 50m^2. To ze pralka sie obraca i niszczy ubranie - moge kupic taka ktora nie niszczy ale i tak ciuchy sie wyrzuca zanim pralka je znisczy. Szkoly sa i dobre i zle - mamy wybor do jakich dzieci wyslac. Dziecko skonczylo studia i po roku stac go na kupno wlasnego domu, ma prace i jest samodzielne. Amerykanie to materialisci? A pokaz mi polaka ktory ma pieniadze i nie jest materialista? Ludzie sa tacy jacy sa. Nie mozna ich ganic za patriotyzm. Moze nie znaj geografi ale zwiedzaja swiat. Ogolnie sa bardzo mili i pozytywnie nastawieni - nikt nie ma przyjemnosci aby utrudniac zycie innym. A ze ich nie interesuje polityka tak jak Polakow to dlatego ze ich nie musi interesowac. Sa i zabojstwa i kradzieze - gdzie tego nie ma ale ja sie tu nie boje ze mi ktos ukradnie samochod czy wlamie do domu. Mam wybor gdzie mieszkac gdzie wyjechac na urlop i koszt nie jest tym co mi dyktuje jaka decyzje podjac.. Co wtym zlego? Mialem okazje mieszkac w PL prawie 30 i tu ponad 20 lat. RAz na 2 lata tesknie za polska - jade i po 2 tygodniach wracam w radoscia aby znowu za 2 lata zatesknic. No i ja ciagle i w kazdej chwili moge wrocic do polski i zyc i mieszkac o wiele lepiej i wygodniej niz 90% moich kolegow ze szkoly - nie robie tego tylko dlatego ze nie chce. No wiec chyba nie mam powodow aby narzekac.??? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 A propos pralek, bo.... 28.09.06, 03:57 ....juz nie moge. Pralki NIE niszcza ubran, tylko LUDZIE ktorzy nie umieja korzystac z tych pralek. Kazda pralka tutaj juz od dawien dawna ma co najmniej trzy programy- NORMAL, PERMANENT PRESS, I DELICATE. Malo tego, mozna tez kupic specjalne worki do prania do wlasnie delikatnych rzeczy. Prymitywne ale dziala :0 Oprocz tego na kazdym ciuchu - co jest zreszta wymagane przez przepisy- jest metka z instrukcja prania. Dla analfabetow wymyslono symbole w miejsce tekstu. jesli wiec ktos wrzuci do pralki jedwabny albo welniany ciuch na ktorym pisze "dry clean only" i tegoz symbol, albo "hand wash only" etc., lub nastawi cykl NORMAL a ma byc DELICATES - to niech nie zwala winy na pralke, OK? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Zalosne argumenty... 28.09.06, 04:04 a tak w ogole to chcialabym zauwazyc ze nie ilosc linii w systemie TV, ani material uzyty do budowy domu, ani pralka z 1200 obrotami/sec itd nie stanowi o statusie danego kraju. Chyba nikt kto sklada podanie o emigracje nie pisze ze "chcialby dostac pobyt staly w USA bo lubi ze w pralce jest plastkowe wiertlo do mieszania". A jak komus sie tak podobaja murowane domy to czemu sie nie przeniesie do Iraku? tam musi byc duzo kamienia bo to dobrze chlodzi w upal. Bezdomosc? bezrobocie? ubezpieczenie medyczne, lub jego brak? no to co? a gdzie jest idealnie? mielismy za komuny i darmowa opieke medyczna, i kazdy mial mieszkanie :) wszyscy tez pracowali :) Nie te argumenty. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: A propos pralek, bo.... 28.09.06, 04:07 ps, a oprocz pralek mamy tez szuszarki - nie musimy czekac dwa dni az nam cos wyschnie. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-grodzie Re: A propos pralek, bo.... 28.09.06, 04:38 A jak szuszszys to ci nie szumi ? Bo mi szumi.... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: A propos pralek, bo.... 28.09.06, 20:25 moze i szumi, ale mam pralke dosc daleko od living roomu poza tym juz wole te troche szumu niz ciuchy porozwieszane po calym mieszkaniu. Jak dasz troche wiecej kasy to i szumi cichutko.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-grodzie Plciowy 28.09.06, 04:36 Ty jestes taki pozadny, spokojny Polonus z budowy. gratuluje udanego zywota. Szczesc boze ! Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Jaki jest Wasz stosunek do Ameryki? 28.09.06, 22:20 Taki sam jak do Ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant :)) IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.06, 23:02 mniej więcej, też chcą nas wiecznie dy...ć Odpowiedz Link Zgłoś