0golone_jajka 19.10.06, 19:31 Co o tym sądzicie? Chodzi mi o wersję polską a nie amerykańską. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam11 Re: Niedługo Haloween 19.10.06, 19:34 a czym się różni polska od amerykańskiej (pytam, bo nie obchodzę, więc nie zorientowana jestem) Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Niedługo Haloween 19.10.06, 19:37 Chodzi mi o obchozenie tego święta w Polsce a nie w Ameryce. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Niedługo Haloween 23.10.06, 16:15 Wplatanie akcesoriów Halloween w nasze Zaduszki, Dziady czy Wszystkich Swiętych jest trochę głupawe, ale zapewne podobnie myślano kiedyś o choinkach na Boże Narodzenie. Nie jestem zwolenniczką kopiowania zwyczajów z Ameryki, ale jeśli np. jakiś klub co tydzień urzadza imprezę inspirowaną innym świętem z innego kraju, to mnie to nie przeszkadza. Imprezy tematyczne bywają fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Niedługo Haloween 19.10.06, 19:37 miriam11 napisała: > a czym się różni polska od amerykańskiej (pytam, bo nie obchodzę, więc nie > zorientowana jestem) 0_j takoż nie obchodzi, więc może nie wie więcej od Ciebie... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari aneks 19.10.06, 19:38 supaari napisał: > miriam11 napisała: > > > a czym się różni polska od amerykańskiej (pytam, bo nie obchodzę, więc ni > e > > zorientowana jestem) > > 0_j takoż nie obchodzi, więc może nie wie więcej od Ciebie... :-) > ... i dlatego pyta! Odpowiedz Link Zgłoś
miriam11 Re: aneks 19.10.06, 19:40 No to niestety nie mogę pomóc, skoro nie jestem zorientowana w temacie. 31 października obchodzę Święto Reformacji, ale to chyba cośkolwiek innego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: aneks 19.10.06, 19:44 Ale ja się pytam co o tym sądzicie. Nie macie żadnego zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: aneks 19.10.06, 19:51 W dupie mamy, szczerze mówiąc, podobnie jak walentynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajco Re: aneks IP: *.acn.waw.pl 19.10.06, 21:10 CUD! Normalnie to chyba jeden z baaardzo nielicznych tematów w których się zgadamy w 100%! I Haloween i Walentynki. Santo subito! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: aneks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 21:38 A moja sąsiadka tak się zameryanizowała,ze we Wszystkich Swiętych wystawiła dynie.Do diabła z ich świętami ,niech każdy obchodzi swoje Odpowiedz Link Zgłoś
coldfusion Zaprawdę powiadam wam CUD się stał!!! 20.10.06, 00:04 Wszyscy się zgadzaja. To jakiś niebiański wątek. Anielski bym powiedział :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: aneks IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.10.06, 05:19 malo kto wie ,ze to swieto ma europejskie korzenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajco Re: aneks IP: *.acn.waw.pl 20.10.06, 07:50 > malo kto wie ,ze to swieto ma europejskie korzenie:) w końcu Amerykanie to tacy zdziczali Europejczycy Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: aneks 20.10.06, 16:29 > malo kto wie ,ze to swieto ma europejskie korzenie:) Swieto jest irlandzkie. I do dzis obchodzone w Irlandii. W Wielkiej Brytanii zreszta tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: aneks IP: 81.19.200.* 23.10.06, 17:03 no ale co to ma za znaczenie. Gdyby bylo obchodzone w Irlandii, a w USA nie..to najpewniej nie przywedrowaloby do Polski. Ale jest inaczej i wszystko co sie dobrze sprzedaje w USA MUS OBOWIAZKOW sie sprzedawac w innych krajach...czemu? psiemu. Bo tak ma byc i juz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: aneks 25.10.06, 14:20 Ale jest inaczej i wszystko co sie > dobrze sprzedaje w USA MUS OBOWIAZKOW sie sprzedawac w innych krajach...czemu? > psiemu. Bo tak ma byc i juz:))) No właśnie. My czulibyśmy się głęboko nieszczęśliwi, gdyby coś polskiego sprzedawałoby się na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wefre Re: Niedługo Haloween IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 14:05 A co cię naszło, ze tak rzucasz wątkami zamiast skupic się na jednym? Odpowiedz Link Zgłoś
karus100 Re: Niedługo Haloween 20.10.06, 14:42 Gardzę tymi, którzy obchodzą "Haloween". Mamy święto zupełnie innego rodzaju święto i nie musimy wszystkiego przejmować od jankesów. Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Niedługo Haloween 20.10.06, 15:39 Uważam, że obie wersje tego świąte są durne: 1. Wersja polsko-katolicka to bezsensowne masowe krążenie po cmętarzach. Tydzień przed i tydzień po, w większych miastach okolice cmentarzy są zupełnie nieprzejezdne. Tłum jest też w pociągach. Pogoda jest zwykle wtedy już zimowa, a tłumy ludzi jak owce tłoczą się po cmętazach jakby nie można było powspominać swoich zmarłych w domach, a na cmętarz (jak ktoś ma potrzebę) udawać się każdy kiedy woli (na wiosnę np.), a nie wszyscy jednego dnia naraz. Dochodzi do tego typowa polska mentalność - ludzie często chodzą na cmentarz nie z potrzeby duchowej, ale po to by pokazać się przed innymi członkami swoich rodzin i żeby wypieścić "grób dziadka", mimo, że za jego życia wszyscy czekali aż zejdzie i nie chcieli go karmić (i tym podobne historie). 2. Wersja amerykańsko-pogańska - to z kolei skomercjalizowane i infantylne przedstawienie które interesować powinno tylko małe dzieci. Bieganie po cukierki samo w sobie nie jest jeszcze takie złe, ale wystawianie durnych ozdób (lampionów), czy bale gdzie ludzie (dorośli nawet) przebierają się w kostiumy to już przesada i poddanie się komercyjnej manipulacji (wszelkie święta ożywiają popyt i rynek, więc lansuje się coraz to nowe wydumane święta aby wyciągnąć od mas większe pieniądze). Halloween jest kiepskie zwłaszcza w Polsce, gdzie niektóre zwyczaje (jak te lampiony) zostały wdrożone dosłownie w ciągu kilku lat, co dowodzi ślepego papugowania amerykanów. Oryginalnie święto zmarłych było świętem pogańskim - zarówno wersja skatolicyzowana jak i skomercjalizowana odbierają mu wszelką głębię i sens. Odpowiedz Link Zgłoś
karus100 Re: Niedługo Haloween 20.10.06, 16:26 > tłumy ludzi jak owce tłoczą się po cmętazach jakby nie można było powspominać > swoich zmarłych w domach, a na cmętarz (jak ktoś ma potrzebę) udawać się każdy > kiedy woli (na wiosnę np.), a nie wszyscy jednego dnia naraz Niestety, gdyby nie to święto, to wiele osób przez wiele lat nawet nie zajrzałaby na groby rodziny. Zawsze przecież są inne sprawy do załatwienia, brak czasu, zmęczenie... Gdyby nie pewne wyznaczenie terminu, to wizytę na cmentarzu zawsze odkładałoby się na później. A tak - wiadomo, jest dzień wszystkich świętych, to jedziemy zapalić znicze. Facet123 napisał:ludzie często chodzą na cmentarz nie z potrzeby > duchowej, ale po to by pokazać się przed innymi członkami swoich rodzin i żeby > wypieścić "grób dziadka", Trudno mieć do kogoś o to pretensje. W święto zmarłych jadę na cmentarz i zapalam znicze na grobach mojej rodziny bo taka jest tradycja, nie dlatego, że jakoś specjalnie to przeżywam. Niektórych spoczywających w tych grobach osób nawet nie znałam, zmarli gdy byłam mała lub nawet mnie nie było na świecie i nie czuję do nich jakiegoś specjalnego sentymentu, ale jest to moja rodzina i dbam o ich groby. Zupełnie co innego, kiedy umiera ktoś nam bliski. Jak umarł mój dziadek, to moja babcia całe dnie przesiadywała na ławeczce przy jego grobie. Miała po prostu taką potrzebę, widać przynosiło jej to jakieś ukojenie. Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Niedługo Haloween 20.10.06, 16:33 > Niestety, gdyby nie to święto, to wiele osób przez wiele lat nawet nie > zajrzałaby na groby rodziny. Zawsze przecież są inne sprawy do załatwienia, > brak czasu, zmęczenie... Gdyby nie pewne wyznaczenie terminu, to wizytę na > cmentarzu zawsze odkładałoby się na później. A tak - wiadomo, jest dzień > wszystkich świętych, to jedziemy zapalić znicze. Skoro w normalnym trybie ludzie ci nie mieli by okazji odwiedzić grobów swoich bliskich to znaczy, że nie mają takiej potrzeby. W takim przypadku odwiedzanie grobów na święto zmarłych jest u nich mechanicznym nawykiem, a nie żadną potrzebą (potrzebą narzuconą, urojoną). Gdyby była rzeczywista potrzeba to chyba wygospodarowaliby oni w roku nieco czasu żeby się przejść na cmentarz. > W święto zmarłych jadę na cmentarz i zapalam znicze na grobach mojej rodziny > bo taka jest tradycja, nie dlatego, że jakoś specjalnie to przeżywam. > Niektórych spoczywających w tych grobach osób nawet nie znałam, zmarli gdy > byłam mała lub nawet mnie nie było na świecie i nie czuję do nich jakiegoś > specjalnego sentymentu, ale jest to moja rodzina i dbam o ich groby. W takim razie nie rozumiem po co to robisz. A już zupełnie nie rozumiem dlaczego robisz to w tak niedogodnym terminie jak święto zmarłyh, gdy tłumy utrodniają komunikację. > Zupełnie co innego, kiedy umiera ktoś nam bliski. Jak umarł mój dziadek, to > moja babcia całe dnie przesiadywała na ławeczce przy jego grobie. Miała po > prostu taką potrzebę, widać przynosiło jej to jakieś ukojenie. No widzisz - skoro miała potrzebę, to miało to jakiś sens i nawet jej święto zmarłych nie było do tego potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Niedługo Haloween 23.10.06, 16:47 coz..w normalynm trybie nie mialiby czasu nawet na obchodzenie urodzi i na rodzenie dzieci, bo nie pozwala na to czas. i wlasnie dobrze jest ze jest taki dzien, ktory nam mowie, ze kiedy byl ktos dzieki ktomu zwadzieczymy nasze zycie i wypada przynajmniej przez jeden dzien w roku poczuc obowiazek odwiedzenia tej osoby..nawet jezeli jest tzo odwiedzenie czysto teoretczne. > W takim razie nie rozumiem po co to robisz. A już zupełnie nie rozumiem dlaczeg > o > robisz to w tak niedogodnym terminie jak święto zmarłyh, gdy tłumy utrodniają > komunikację. tlumy utrudniaja tez przejazdy i podroizowanie w godzinach szczytu, latem, w urlopy, wakacje i tak dalej. co nie znaczy ze mamy sie nie poruszac. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek.27 Re: Niedługo Haloween 20.10.06, 21:30 "udawać się każdy kiedy woli (na wiosnę np.), a nie wszyscy jednego dnia naraz" W taki razie po co wszystkie inne dni w których coś obchodzimy? Zawsze na jakąś pamiątkę ustanawia się jakis dzień. W Święto Zmarłych ludzie wspominają swoich bliskich, chodzą na cmentarz aby uczcić ich pamięć. Ja osobiście jestem znacznie częściej na cmentarzach bliskich niż raz w roku. "ludzie często chodzą na cmentarz nie z potrzeby duchowej, ale po to by pokazać się przed innymi członkami swoich rodzin" Mniemam że to są doświadczenia z własnego życia. Czym mają się pokazać? Co innego chodzenie do Kościoła, tam wielu chodzi tylko po to żeby ładnie przed sąsiadami wygladać, no i ta rewia mody:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwila Re: Niedługo Haloween IP: *.chello.pl 20.10.06, 21:52 maniek.27 napisał: > Czym mają się pokazać? Co > innego chodzenie do Kościoła, tam wielu chodzi tylko po to żeby ładnie przed > sąsiadami wygladać, no i ta rewia mody:) Trafiłeś w sedno... Zawsze mnie bawi widok pań na cmentarzach. Ubrane najczęściej w futra, chociaż pogoda piękna, słoneczna i temperatura +10. Ale co tam, nieważne strugi potu na czole, ważne, że znajomi widzieli nowy nabytek... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Niedługo Haloween 23.10.06, 16:50 bo te panie tak zostaly nauczone i wychowane. ich matki tez staraly sie ubierac elegancko. nietety obecnie moda jest take, zeby wygladac jaknagorzej. Najlepiej jak szmata spod mostu. Wtedy podobno mozna si epoczuc wolnym. Moze po prostu niektorzy uwazaja, ze odwiedzajac grob rodzina raz w roku wypada sie ubrac dobrze. A co? Jak ma futro to ma zakladac byle szmaty, bo tobie si eto nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwila Re: Niedługo Haloween IP: *.chello.pl 23.10.06, 17:06 Elegancko, ale też stosownie do pogody, inaczej zakrawa na groteskę. Odpowiedz Link Zgłoś
au.lait Re: Niedługo Haloween 20.10.06, 15:51 Jak dla mnie jedynym symptomem nadchodzącego święta H. w Polsce jest reklama serkosyfu "monte" i prikaz zbierania halołinowych naklejek dołączanych do opakowań tegoż. Moja reakcja? "Łotafak w tym wszystkim chodzi?", "Po kiego to?", etc. I tyle. -- i'm your favourite mistake Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Niedługo Haloween 20.10.06, 21:59 >>>Uważam, że obie wersje tego świąte są durne:<<< tylko ze obie wersje od dawna nie maja ze soba nic wspolnego. Swieto Zmarlych to Swieto Zmarlych a halloween to zabawa nie swieto. W Halloween nikt nikogo nie wspomina i nie oddaje czci tylko glownie dzieciaki maja frajde. problem Polakow polega na tym ze jak zwykle zamiast najpierw poznac fakty z gory ustalaja ze SW = Halloween. a tak naprawde to nawet daty sie nie zgadzaja - SW -1 listopada, halloween- 31 pazdziernik. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
coldfusion To nie jest święto zmarłych tylko Wszystkich Święt 21.10.06, 14:06 ych!!! Co to ma znaczyć święto zmarłych?? Święto trupów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upierdliwa trupów? IP: *.bochnia.pl 21.10.06, 14:12 coldfusion napisał: > ych!!! Co to ma znaczyć święto zmarłych?? Święto trupów?? słowo "trup" odnosi sie przeważnie do martwego ciała, natomiast "osoba zmarła" lub krótko "zmarła/y" odnosi się do danej osoby, któą pamiętamy z czasów, gdy żyła. jest to zasadnicza różnica i nie bardzo wiem, czemu miało służyć to porównanie. jako ateistka mogę chyba pominąć słowo "święty", natomiast jednocześnie nie widzę powodu, dla którego nie miałabym w dniu 1 listopada uczcić pamięci o zmarłych osobach. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: trupów? 21.10.06, 14:38 Najsmieszniejsze jest to, ze Hallowen narodzil sie w celtyckiej w owych czasach Bretanii. Geograficznie rzecz biorac jest wiec swietem francuskim :)) A tak szczerze to jest to zwykla komercyjna data. To tak jak z wielka tradycja Beaujolais Nouveau, ktora zostala stworzona tylko i wylacznie zpobudek komercyjnych, jesli sie nie myle co do daty, pod koniec lat 50 w celu pozbycia sie niesamowitego kwacha bedacego wynikiem nienajlepszych szczepow. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Niedługo Haloween 23.10.06, 15:20 > tylko ze obie wersje od dawna nie maja ze soba nic wspolnego. A kiedy mialy? Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Niedługo Haloween 25.10.06, 14:22 Tak historycznie to w Halloween oddaje się cześć tym siłom, które mogłyby człowieka skrzywdzić, gdyby się ich właśnie raz do roku nie obłaskawiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel_3d wciskanie kitu... IP: 81.19.200.* 23.10.06, 16:27 w sumie cala impreza, gdyby odbywala sie w jakich klubach itp ..moglaby sobie byc. ale w Polsce firmy (glownie te zza oceanu)...wciskaja ludziom swoje produkty, nie zaby ludzie sie lepiej poczuli, ale zeby je kupili i dorzucili kaski i tak juz bogatemu szefowi. Draznie mnie to o tyle, ze nikt nie zwraca uwagi na charakter tego czasu w Polsce, liczy sie tylko sprzedaz, sprzedaz i sprzedaz... jak dla mnie jest to brak szacunku dla naszej kultury. No ale skoro ludzie sa na tyle glupi i lykaja wszystko co sie zareklamuje..no to juz niec nie poradze. Ja nie obchodze Helloween i kiedy przychodzi jakies dziecko z rodzicami,mowie grzecznie ze to nie usa. Odpowiedz Link Zgłoś