Dodaj do ulubionych

Dzieci spłodzone przed śłubem

30.10.06, 07:22
Mam pytanie do dzieci tzw. ,,wcześniaków", które urodziły się np po pół roku
trwania małżeństwa rodziców. Czy nie macie poczucia winy z powodu przymusu
rodziców do zawarcia zwiazku. Jak sie układa w małżeństwie waszych rodziców
czy macie rodzeństwo?
Obserwuj wątek
    • Gość: echtom Re: Dzieci spłodzone przed śłubem IP: *.devs.futuro.pl 30.10.06, 07:56
      Nie jestem takim dzieckiem, ale znam ich sporo. Myślisz stereotypowo - wiele
      par, których dziecko poczęło się przed ślubem i tak ten ślub planowało, a ciąża
      najwyżej przyspieszyła decyzję o kilka miesięcy. Małżeństwa te nie odbiegają od
      średniej statystycznej - są wśród nich udane i nieudane, część ma jedno
      dziecko, a część dwoje-troje.
      • Gość: Znajoma.... Re: Dzieci spłodzone przed śłubem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 10:22
        Znam wiele takich par...
        Jendna z nich miala sie pobrac latem, ale przyspieszyli slub na zime, bo ona
        byla w ciazy. Urodzil im sie sliczny synek (potem drugi i trzeci). Teraz maja 3
        doroslych dzieci i nie wyobrazaja sobie zycia bez nich- a preciez by bylo
        zupelnie inaczej, gdyby nie ,,wpadka''. Sa szczesliwa rodzina i nikt w zadnym
        momencie nie mial z tego powodu zadnych wyzutow czy problemow.
        Druga para wcale nie maiala sie pobrac. Dziewczyna zaszla w ciaze (miala 16
        lat) i urodzila dziecko. Potem zaszla w ciaze drugi raz i dopiero wtedy
        postanowili sie pobrac. Trzecie dziecko urodzila, jak miala 20 lat a on 24
        (wtedy juz byli malzenstwem). Teraz obchodzili 45 rocznice slubu. Gdyby nie
        ta ,,wpadka'' nie byloby ich 3 dzieci ani 6 wnukow. Cala rodzina jest
        szczesliwa a to malzenstwo nie zlauju wcale tego, co sie zdazylo- wrecz
        przeciwnie!
        Wiem, ze roznie bywa z tymi ,,nieplanowanymi ciazami'' ale ludzie decydujac sie
        na wspolzycie (nawet, jak stosuja antykoncepcje) musze zdawac sobie sprawe, ze
        moze sie to przeciez skonczyc ciaza. Wiec jesli juz sie na to decyduja, to nie
        powinni potem zalowac, a tym bardziej nie powinny tego zalowac same dzieci i
        zastanawiac sie, czy to przez nie rodzice sa razem czy miec jakiekolwiek
        wyrzuty.
        Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka