0golone_jajka 03.11.06, 19:31 tobie panie To są trzy popularne odzwyki mszalne. Kurde, nigdy nie wiedziałem kiedy którą należy rzucić. Czy stoi za tym jakaś teoria, której nie poznałem na religii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeela Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 03.11.06, 19:36 Czy stoi za tym jakaś teoria, której nie poznałem na religii? > Oj, Jajka. Stoi za tym dluga historia ludzkosci, wiec takze i teorie przez ludzkosc tworzone. Co dokladnie nurtuje cie w tym sformulowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 03.11.06, 19:37 >Co dokladnie nurtuje cie w tym sformulowaniu? No właśnie napisałem co. KIEDY KTÓRĄ ODZYWKĘ SIĘ RZUCA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch IP: *.chello.pl 03.11.06, 19:54 Mam pytanie - czy Ty tak z nudów prowokujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajco Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch IP: *.acn.waw.pl 03.11.06, 20:16 Ja nie prowokuję, ja się edukuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch IP: *.chello.pl 03.11.06, 20:32 Gość portalu: Jajco napisał(a): > Ja nie prowokuję, ja się edukuję> Nie chodzi mi o Twoją, ewentualną, edukację, a słowną prowokację/?/: >KIEDY KTÓRĄ ODZYWKĘ SIĘ RZUCA?< Taki tekst w odniesieniu do cytowanych sformułowań? Może masz braki nie tylko w edukacji? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 03.11.06, 19:59 'Chwala tobie panie' odpowiada sie na zapowiedz drugiego czytania (czyli tego momentu, kiedy ksiadz czyta fragment ewangelii). Po skonczeniu drugiego czytania ksiadz oznajmia 'oto slowo panskie', a ludzie odpowiadaja 'chwala tobie Chryste'. 'Bogu niech beda dzieki' ludzie odpowiadaja na blogoslawienstwo wyglaszane przez ksiedza podczas obrzedow zakonczenia (Pan z wami, niech was blogoslawi etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajco Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch IP: *.acn.waw.pl 03.11.06, 20:17 Zaraz... to przed czytaniem jest "chwała tobie panie" a po czytaniu jest "chwała tobie Chryste"? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 03.11.06, 20:18 Albo odwrotnie, sama juz dokladnie nie pamietam. Ale tak, te frazy roznia sie jednym slowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Spadaj ciolku jajeczny IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.06, 20:33 Bog piszemy z duzej litery, to po pierwsze, po drugie po co ci ta wiedza ? Majac taki lekcewazacy stosunek do tych spraw nie powinno cie to w ogole obchodzic, ale skoro cie to jednak obchodzi to nalezy sie spodziewac ze jaja masz nie tylko ogolone ale sobie je jeszcze robisz tutaj. Spadaj ciolku jajeczny - taka odzywke nalezy rzucic tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Spadaj ciolku jajeczny 03.11.06, 20:40 Jesli jestes chrzescijaninem, nie powinienes traktowac pytania Jajek lekcewazaco, tylko odpowiedziec na nie, nawet jesli uwazasz, ze zadal je w zlej intencji. To sie nazywa ewangelizacja i miesci sie w obowiazkach wyznawcy religii chrzescijanskich. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Spadaj ciolku jajeczny 03.11.06, 21:02 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com Czyżby wróciła Sky? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Spadaj ciolku jajeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 22:52 > Jesli jestes chrzescijaninem, nie powinienes traktowac pytania Jajek > lekcewazaco, tylko odpowiedziec na nie, nawet jesli uwazasz, ze zadal je w zlej > > intencji. To sie nazywa ewangelizacja i miesci sie w obowiazkach wyznawcy > religii chrzescijanskich. A nie słyszałaś, że nie należy rzucać pereł przed wieprze? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Spadaj ciolku jajeczny 04.11.06, 23:12 > A nie słyszałaś, że nie należy rzucać pereł przed wieprze? Dokladnie w tym samym rozdziale ewangelii Mateusza znajduje sie takie pouczenie: 'Albowiem każdy, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a kołaczącemu otworzą. Gdy którego z was syn prosi o chleb, czy jest taki, który poda mu kamień? Albo gdy prosi o rybę, czy poda mu węża?' Jajka prosza o chleb, a ty im kamien dajesz. ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Spadaj ciolku jajeczny 04.11.06, 23:54 No ale Ty chyba musiałaś być jednak ŚJ. Katolicy przecież tylko mają Biblię (po co ją czytać?) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Spadaj ciolku jajeczny 05.11.06, 12:38 Nigdy!!! Jestem historykiem, oni tez czytaja Biblie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Spadaj ciolku jajeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 14:07 Jajka prosza o chleb, a ty im kamien dajesz. > ;-PPP Problem w tym, że jajka wcale nie chcą tego chleba zjeść, tylko wytrzeć nim...hmm, pisać hadko. I dobrze o tym wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Spadaj ciolku jajeczny 05.11.06, 14:20 ylko wytrzeć > nim...hmm, pisać hadko. I dobrze o tym wiesz. Nie, dobrze nie wiem. Moge przypuszczac. Ale to juz moja sprawa - w kontaktach miedzyludzkich nie pozwalam sobie na zle traktowanie ludzi tylko na podstawie przypuszczen. Zreszta zle traktowanie ludzi jest zle, i tyle, niezaleznie od okolicznosci. Katolicy powinni miec te swiadomosc. Kultura zemsty i odwetu, jakkolwiek nieodlaczna ludzkosci od zawsze, nie jest tym, co propaguje Nowy Testament. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_alice Re: Spadaj ciolku jajeczny 04.11.06, 09:17 Jeżli przeszkadza ci, że musisz odpowiedzieć na pytanie właśnie Ogolonemu:) to odpowiedz mnie na to samo pytanie. Szczerze mówiąc, te formułki słowne też mnie nurtują. Pewnie dlatego, że mylą się większości. A jeszcze więcej ludzi (katolików?) nie wie, DLACZEGO trzeba odpowiadać na nie wtedy i wtedy - jest na to jakaś teoria? Oczywiście, teoria dlaczego trzeba wtedy odpowiadać tymi formułkami, a nie dlaczego większość katolików? z rodzin katolickich? w naszym katolickim? społeczeństwie, w większości edukowanmu na lekcjach religii, nie ma zielonego pojęcia, dlaczego trzeba mówić w ten sposób...:) Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Spadaj ciolku jajeczny 04.11.06, 09:18 To jest liturgia, a nie Hyde Park; tu się nie zadaje pytań, tylko grzecznie klepie formułki Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Spadaj ciolku jajeczny 04.11.06, 09:47 ale ktoś chyba te formułki musiał kiedyś wymyślić i ustalić którą kiedy i po co Nikt na forum nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Spadaj ciolku jajeczny IP: *.chello.pl 04.11.06, 10:59 > >>.0golone_jajka napisał: 04.11.06, 09:47 ale ktoś chyba te formułki musiał kiedyś wymyślić i ustalić którą kiedy i po co Nikt na forum nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajko bezmyślność wierzących IP: *.acn.waw.pl 04.11.06, 11:16 Ja mam potrzebę ZROZUMIENIA. Nie lubię robić czegoś bezmyślnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Spadaj ciolku jajeczny 04.11.06, 15:18 > ale ktoś chyba te formułki musiał kiedyś wymyślić i ustalić którą kiedy i po co > Nikt na forum nie wie? Formulki w pierwszych wiekach chrzescijanstwa byly dosc zroznicowane w poszczegolnych lokalnych osrodkach kultu. Przede wszystkim - co formalnie obowiazuje do dzisiaj, ale nikt o tym nie wie, cala celebracja od poczatku podzielona byla na dwie czesci: modlitwy wspolne, w ktorych mogli brac udzial wszyscy (to znaczy ochrzczeni i nieochrzczeni, bedacy na etapie przygotowan do przyjecia chrztu - tak zwani katechumeni). Podczas drugiej czesci, ofiary wlasciwej (to znaczy tego momentu, w ktorym chleb i wino maja sie zamieniac w cialo i krew) i modlitw tej celebracji towarzyszacych nikt oprocz ochrzczonych nie mial prawa wstepu - stad we wczesnej liturgii formuly pozegnalne i blogoslawiace w srodku calej celebracji, ktory to zwyczaj, zdaje sie, przetrwal lokalnie az do soboru trydenckiego (XVI wiek). Podstawowe formuly liturgii mszy zostaly ustanowione na soborze w Nicei (325), ale przez dlugie wieki po tym liturgia pozostawala zroznicowana lokalnie. Pierwsza probe jej unifikacji na skale europejska podjeli karolingowie (VIII/IX wiek). Druga - sobor lateranski IV (1215). Ostateczna unifikacja liturgii w skali calego kosciola katolickiego przeprowadzono na wspomnianym juz soborze trydenckim. W tej formie liturgia przetrwala do soboru watykanskiego II (1962-65). Formulki wiec, jak widzisz, ustanawiane byly przez moznych kosciola katolickiego. Czesto towarzyszyly temu ostre wasnie; ponoc na soborze nicejskim mial miejsce desant wschodnich mnichow-eremitow z kijaszkami, terroryzujacych okolice i usilujacych wymusic na biskupach decyzje, ktore im wydawaly sie sluszne. Zdarzaly sie tez ingerencje wladzy swieckiej (sobor nicejski - cesarz Konstantyn; odgornie narzucona reforma liturgii przez Karola Wielkiego etc.) Formulki byly czesciowo wziete z pisma swietego, czesciowo byly wynikiem negocjacji teologow i politykow (zwlaszcza w sredniowieczu - nie uwierzysz, jak gleboko siegaly wowczas zwiazki wiary z polityka). Bardzo to powierzchowne przedstawienie sytuacji, ale primo, chyba nie miales ochoty na jeszcze dluzszy wyklad, secundo, sama juz zaczynam zapominac pewne rzeczy, bo dawno sie tym tematem nie zajmowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 03.11.06, 21:06 Ja jako dzieciak też miałem z tym pewne problemy - myliło mi się "Chwała Tobie, panie" z "Chwała Tobie, Chryste". A gdy słyszałem "Pan z Wami" miałem ochotę odpowiedzieć coś tam i tak dalej "z Tobą". Za to gdy słyszałem "Idźcie w pokoju Chrystusa", z ulgą i szczerą radością w głosie, odpowiadałem szczerze "Bogu niech będą dzięki!". Odpowiedz Link Zgłoś
szmajch Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 03.11.06, 21:53 Bóg i Pan piszę się w tym kontekście wielką literą. A na Twoje pytanie nie odpowiem, bo ta wiedza nie jest Ci potrzebna, co wnioskuję z tonu, jakim zadajesz pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 04.11.06, 15:21 na Twoje pytanie nie > odpowiem, bo ta wiedza nie jest Ci potrzebna, co wnioskuję z tonu, jakim > zadajesz pytanie. Czyzbys ustanowil sie dyspozytorem wiedzy tego i tamtego swiata? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 22:56 Eeela, co Ty chcesz osiągnąć przez to uporczywe udawanie, że jajka z dobrej woli chciał się poinformować co do liturgii. Nie potrzeba być dyspozytorem wiedzy z tego i tamtego swiata, żeby dostrzec czy to lekceważenie, czy nie, jesli ktoś pisze "kiedy rzuca się te odzywki" Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 04.11.06, 23:14 Ja nic nie chce osiagnac przez zadne udawanie, poniewaz niczego nie udaje. Wrecz przeciwnie, dalam wyraz temu, ze zdaje sobie sprawe z tego, iz Jajek intencje byly prowokatorskie. Ja tylko tlumacze, ze reagujac tak, jak reagujecie, postepujecie wbrew zasadom swojej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 04.11.06, 23:55 Ja tylko tlumacze, ze reagujac tak, jak reagujecie, > postepujecie wbrew zasadom swojej religii. Edukuj ich, edukuj, ale marnie to widzę. Oni są nieuleczalni. Odpowiedz Link Zgłoś
szmajch Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 05.11.06, 00:04 A co Ty możesz wiedzieć o mojej religii? I czy w ogóle jakąś wyznaję... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 05.11.06, 12:42 Przepraszam, odpisywalam komus niezalogowanemu o pseudonimie (bodajze) 'x' - nie wiem, czy to byles ty, czy nie. Pan 'x' najwyrazniej poczul sie urazony lekcewazacym tonem Jajek, uznalam wiec, ze kwestia sposobu wypowiadania sie o religii i jej aspektach bezposrednio go dotyczy (czyt.: jest wierzacy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 14:04 Pan 'x' najwyrazniej poczul sie urazony > lekcewazacym tonem Jajek, uznalam wiec, ze kwestia sposobu wypowiadania sie o > religii i jej aspektach bezposrednio go dotyczy (czyt.: jest wierzacy). Doprawdy, czy można to wywnioskować z wypowiedzi pana x? Są to wyłącznie nadinterpretacje. Pan x nie pisał nic o swoich odczuciach, wyłacznie o przekazie zawartym w wypowiedziach autora wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 05.11.06, 14:15 > Doprawdy, czy można to wywnioskować z wypowiedzi pana x? Są to wyłącznie > nadinterpretacje. Pan x nie pisał nic o swoich odczuciach, wyłacznie o > przekazie zawartym w wypowiedziach autora wątku. Sadze, ze osoba niezaangazowana emocjonalnie w religie nie ma zadnych powodow do wyrazania oburzenia dla lekcewazacej formy wypowiedzi Jajek. Osoba niezaangazowana emocjonalnie odczyta jego wypowiedz jako najzwyklejsze pytanie dyletanta, ktory z braku znajomosci odpowiednich terminow posilkowal sie kolokwializmami. Ale oczywiscie mozesz to traktowac jako nadinterpretacje, twoje swiete prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
kamajkore Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 03.11.06, 22:27 > Czy stoi za tym jakaś teoria, której nie poznałem na religii? ...a jak się kichnie to trzeba powiedzieć "na zdrowie"... nie teoria a przesąd :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wart Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch IP: *.crowley.pl 04.11.06, 07:36 > ...a jak się kichnie to trzeba powiedzieć "na zdrowie"... > nie teoria a przesąd :) a savoir-vivre mówi, że jak ktoś kichnie to nie powinno się nic mówić, żadnych tam "na zdrowie", czy "sto lat" Odpowiedz Link Zgłoś
wicio2004 Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 04.11.06, 09:13 > a savoir-vivre mówi, że jak ktoś kichnie to nie powinno się nic mówić, żadnych > tam "na zdrowie", czy "sto lat" W Mozambiku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wart Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch IP: *.crowley.pl 04.11.06, 20:19 w Polsce kolego, w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 04.11.06, 09:16 Savoir-vivre mówi również, że jeżeli ktoś da dziecku na imię Roman, to należy wyszeptać "o ja pie....ę" Odpowiedz Link Zgłoś
eeela bylabym zdziwiona 04.11.06, 16:00 Bylabym zdziwiona jeszcze pare lat temu, jak dalece zarliwi katolicy potrafia byc slepi na zasady ich wlasnego wyznania. Im dluzej jednak zyje, tym mniej mnie dziwia absurdy tego swiata. Nie wiem, co bylo intencja Jajek (i osobiscie niewiele mnie to obchodzi). Oczywiscie podejrzewam, ze mial prowokatorskie intencje. Co to jednak ma do rzeczy? Odpowiadajac agresywnie i odmawiajac prawa do wiedzy, nie tylko, drodzy katolicy, postepujecie wbrew przykazaniom waszej religii, ale tez po prostu dajecie sie sprowokowac, czyli realizujecie domniemany cel Jajek. Ktorym jestescie tak przeciwni. Chyba ze to o to chodzi wlasnie, chcecie mu w glebi swych altruistycznych, chrzescijanskich uczuc sprawic po prostu przyjemnosc. ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajko Re: bylabym zdziwiona IP: *.acn.waw.pl 04.11.06, 17:21 Cieszę się że to powiedziałaś. A moje intencje były takie jak zawsze: spróbować dowiedzieć się czegoś od katolików. I rezultat ten sam od lat: czyli żaden, ewentualnie agresja i chamstwo. Rzadko kiedy trafia się rzeczowa odpowiedź. A jeszcze rzadziej od katolika. Jakiego wyznania jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: bylabym zdziwiona 04.11.06, 18:26 Zadnego :-) Uznaje sie za agnostyka. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: bylabym zdziwiona 04.11.06, 23:53 Spodziewałem się że jesteś ŚJ, bo oni są bardzo kulturalni, no i obstawiałem cień szansy że jeteś potwierdzeniem reguły, że niewierzący POTRAFIĄ dyskutować o religii, ale nie chciałem zapeszać :) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: bylabym zdziwiona 05.11.06, 12:45 Nie, nie. Staram sie nie uprzedzac do niczego i nikogo, ale wyznaje, ze SJ nie darze wielka sympatia. Sa z reguly neofitami (musza byc, jako relatywnie swieza konkurencja dla KK) ze wszystkimi tego przykrymi konsekwencjami - fanatyzmem, brakiem tolerancji, pewna, jakby to nazwac, ofensywnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: bylabym zdziwiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 23:01 A moje intencje były takie jak zawsze: spróbować > dowiedzieć się czegoś od katolików. I rezultat ten sam od lat: czyli żaden, ew > entualnie agresja i chamstwo. Rzadko kiedy trafia się rzeczowa odpowiedź Moze pomyśl w takim razie o sposobie, w jaki próbujesz się tego dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: bylabym zdziwiona 04.11.06, 23:52 Sposób, przyznam, nie jest szytowym osiągnieciem w dialogu międzywyznaniowym, ale dlaczego AGNOSTYCZKA POTRAFI kulturalnie, spokojnie i rzeczowo odpowiedzieć a wierzący nie? Jakiś pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: bylabym zdziwiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 13:55 Może dlatego, że nikt JEJ świadomie i celowo nie obraża i nie wykpiwa? Może ton szyderstwa w stosunku do religii odbiera ona pozytywnie? Dajcie kólikowi chwile czasu do namysłu, a na pewno znajdzie odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: bylabym zdziwiona 05.11.06, 14:02 > Może dlatego, że nikt JEJ świadomie i celowo nie obraża i nie wykpiwa? Może ton > > szyderstwa w stosunku do religii odbiera ona pozytywnie? Nie, nie pozytywnie. Raczej obojetnie. Kpiny nigdy mi nie przeszkadzaly, uwazam je za mila towarzyska rozrywke. Obrazanie mnie i moich przekonan jednakze tez by mnie nie dotknelo, chyba ze doswiadczylabym go ze strony osoby przeze mnie cenionej i lubianej. Obrazanie sie za internetowe prowokacje swiadczy o znaczacym braku dystansu do samego siebie. Ktorego nabycie goraco polecam - dla wlasnego zdrowia chociazby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: bylabym zdziwiona IP: *.chello.pl 05.11.06, 15:03 > 0golone_jajka napisał: > Sposób, przyznam, nie jest szytowym osiągnieciem w dialogu międzywyznaniowym, a > le dlaczego AGNOSTYCZKA POTRAFI kulturalnie, spokojnie i rzeczowo odpowiedzieć > a wierzący nie? Jakiś pomysł?< O przepraszam, ja potrafię kulturalnie. Jesteś wybitnie tendencyjny. Możesz sam sobie poszukać odpowiedzi merytorycznych. Może wyjąsnisz:dlaczego, mam nadzieję, codziennie mówisz dzieńdobry. Kto to wymyślił. Nie mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
supaari 0_j, ty byłeś księdzem??? 06.11.06, 12:09 0golone_jajka napisał: > Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, chwała tobie panie > > To są trzy popularne odzwyki mszalne. Kurde, nigdy nie wiedziałem kiedy którą n > ależy rzucić. Czy stoi za tym jakaś teoria, której nie poznałem na religii? > Nie przypominam sobie, żeby wierni uczestniczący w mszy "rzucali" pierwszą przytoczoną przez Ciebie "odzywkę" ("Oto słowo Pańskie"). Skoro się myliłeś, to wychodzi, że Twoja przeszłość jest barwniejsza niż mogłoby się wydawać, gdyż są to słowa kapłana lub diakona po odczytaniu fragmentu Ewangelii. Może miało być "Bogu niech będą dzięki"??? Gybyś miał kiedyś zbłądzić na mszę i nie chciał wyjść na niemowę, to roboczo i na szybko: Na wezwanie "Oto słowo Boże" powinna być "odzywka" "Bogu niech będą dzięki". Żeby Ci było łatwiej i tu, i tu występuje słowo "bóg" w odpowiedniej formie lub jego pochodna. Na wezwanie "Słowa Ewangelii wg św...." odpowiada się "Chwała Tobie, Panie". Żeby Ci było łatwiej możesz pomyśleć o sąsiedzie, który ma imię takie jak określony ewangelista i z którym jesteś na "pan". Na wezwanie "Oto słowo Pańskie" odpowiada się "Chwała Tobie, Chryste". Żeby Ci było łatwiej możesz zapamiętać, iz Chrystus jest głównym bohaterem Ewangelii. Pomogłem jak mogłem. Wybacz, że jako katolik byłem napastliwy i niekuturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
mika74 Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 08.11.06, 12:56 0golone_jajka napisał: > tobie panie > > To są trzy popularne odzwyki mszalne. Kurde, nigdy nie wiedziałem kiedy którą n > ależy rzucić. Czy stoi za tym jakaś teoria, której nie poznałem na religii? > jedyną teoria jest tutaj słuchanie jak czytana jest Biblia, ktora jest Słowem Panskim (Bozym) stad po kazdym czytaniu jest to wspomniane (oto slowo takie a takie) ,tak jak przedstawiasz komus goscia i mowisz to jest pan taki a taki Bogu niech beda dzieki mówimy wtedy kiedy chcemy Bogu za cos podziekowasc np. za błogosławinstwo,za przezytą we wspólnocie ofiarę itp, podobnie jak Ty dziekujesz komus za jakies dobro lub prezent, a chwała mowimy wtedy gdy nam coś się podoba, zgadzamy sie z czyms ,chwalimy Co za druzgocaca filozofia nad którą trzeba nie wiadomo jak myslec! Mnie zastanawia jedno: czemu pytania stawiane przez Jajco sa takie wulgarne i z zasady obraźliwe i drugie: dlaczego wiele osób, uwaza,ze "wszyscy katolicy..." (czy znają wszystkich katolików na ziemi?), dlaczego wiele osób uwaza ,ze ci "wszyscy katolicy" nie rozumieja tego co mówia w Kościele? Chyba ten watek temu zaprzecza? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Oto słowo pańskie, bogu niech będą dzięki, ch 08.11.06, 14:11 "wszyscy > katolicy" nie rozumieja tego co mówia w Kościele? Nie wszyscy - wiekszosc. Chyba ten watek temu > zaprzecza? W ktorym miejscu? Wypowiedzialo sie w nim na temat tych formulek calych dwoch zorientowanych katolikow. Czego to dowodzi? Odpowiedz Link Zgłoś