qqazz 15.11.06, 15:11 Własnie pokazali w wiadomosciach szkołe w Kakolewie, gdzie przeprowadzono wsród uczniów referendum na temat mundurków i prawie wszyscy byli za i nosza te mundurki i sa zadowoleni, sami tez je wybrali. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nancyboy Re: Mundurki w szkole 15.11.06, 15:17 Ale może jakiś komentarz swój umieść, bo nie wiadomo do czego się przypie..c... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRzytulanka =) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 14:54 Ja sama chodze do skzoly gdzie uczniowie byli pytanie o zdanie na temat mundurkow i na kilkaset uczniow wyrazilo "zgode"tylko kilku.Ja rowniez nie jestem za mundurkami,nie wiem co to da...bo i tak mlodziez bedzie sie stroila i tak czy to w szkole czy na podworku!Zmiana ubioru w szkole moze odniesc pozadanie skutki pod warunkiem nie ze kazdy bedzie nosil munsurki ale bedzie mial na sobie stosowny stroj...;)takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: Mundurki w szkole 02.12.06, 14:59 > i prawie wszyscy byli za i nosza te mundurki i sa zadowoleni A co z tymi którzy byli przeciw? Czy też muszą nosić mundurki, czy mogą przychodzić ubrani jak chcą? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Mundurki w szkole 02.12.06, 14:59 Dobra, to ja się przychrzanię do niczego :) Otóż wszystko jest pięknie, póki rodziców na te mundurki stać. Bo jak masz 3 dzieci, to ci potrzeba 6 mundurków (przecież co jakiś czas trzeba to uprać). Jak dzieci są różnych gabarytów oraz płci i nie mogą chodzić w mundurku po starszym rodzeństwie, to te 6 mundurków będziesz kupować średnio co pół roku, bo dzieciaki szybko rosną. Ile taki mundurek może kosztować? Jeśli jest to tylko marynarka + krawacik, to powiedzmy jakieś 80zł. 80x6 to jest 360 zł na pół roku, 720 zł rocznie. A jeśli mundurek jest pełnowymiarowy, to jeszcze drożej. A jeśli na lato i na zimę chcemy dziecko ubierać odpowiednio do pogody, to koszty znowu rosną. A jeśli bachor mundurek podrze, poplami - to trzeba dokupić kolejną sztukę. A to wszystko OPROCZ normalnego ubrania, bo przecież trudno oczekiwać, żeby dzieciak cały dzień boży latał w mundurku. Reasumując, w drogich prywatnych szkołach mundurki na pewno są fajne i dają poczucie elitarności. W innych szkołach preferowałabym tanie ortalionowe fartuszki i tarczę na ramię. Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: Mundurki w szkole 02.12.06, 15:01 > W innych szkołach preferowałabym tanie ortalionowe fartuszki i tarczę na > ramię. Właśnie sobie wyobrażam Młodą co rano radośnie wbijającą się w ortalionowy fartuszek z tarczą :)) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Mundurki w szkole 02.12.06, 15:26 > Właśnie sobie wyobrażam Młodą co rano radośnie wbijającą się w ortalionowy > fartuszek z tarczą :)) A co! Trauma mojego dzieciństwa - upiorny fioletowy fartuch z plastiku i odpadająca wiecznie tarcza. Młodsze pokolenia też mają to przeżyć, żeby było sprawiedliwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwila Re: Mundurki w szkole IP: *.chello.pl 02.12.06, 15:46 Chodziłam do elitarnego(?) liceum, gdzie obowiązywały mundurki w okresie wiosenno - jesiennym. Były bardzo ładne, tyle tylko, że uszyte z koszmarnego materiału. Garsonka + bluzeczka typu podkoszulek z jedwabiu + kapelusik w stylu Piotruś Pan. Garsonka uszyta została z materiału wiecznie się gniotącego, sztywnego, w praniu po namoczeniu przypominała pancerz. Pranie tego ustrojstwa i utrzymanie w jako takim stanie było prawdziwą gehenną. Mundurki były przedmiotem niewybrednych dowcipów naszych rówieśników z innych szkół, a szczególnie kapelusiki wzbudzały fale ogromnych emocji. W sumie wolałabym nie wyróżniać sie w tłumie. Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom Przeciw! 02.12.06, 15:50 jestem gorącym przeciwnikiem mundurków i mogę wręcz mówić o osobistym uprzedzeniu wobec nich i gdybym musiała je nosić byłby to dla mnie horror. 1. jestem przeciw wszelkiej uniformizacji, urawniłowce, kolektywizmowi którego uosobieniem są dla mnie. Strój jest ważnym zwłaszcza dla młodego człowieka sposobem prezentowania swojej tożsamości np. przynależności do subkultur. 2. przekonanie, ze mundurki zapobiegną szpanowaniu to po prostu naiwnosć. jak ktoś nie będzie mógł szpanowac ubraniem to będzie szpanować komórką, zegarkiem, butami, okularami, gadżetami, czy zachowaniem poza szkołą etc. etc. 3. mundurki są niehigieniczne. jeśli codziennie musisz przychodzić w tym samym to mozesz to prać w zasadzie tylko w weekend Odpowiedz Link Zgłoś