Dodaj do ulubionych

tragedia w Halembie !!!!

22.11.06, 11:23
Mam w rodzinie górnika. Współczuję tym rodzinom. Wiem, że tam na dole, jak i
w innych zakładach pracy ludzi ma sie za nic. Jest ogólne "dziczenie",
najwazniejszy jest postęp pracy, za który dostaja nagrody ludzie na
stanowiskach, nie roniac przy tym ani kropli potu i którzy naciskają
podwładnych aby ci z kolei gnali innych. To prowadzi niestety do
nieszczęśliwych wypadków. Najwiecej jest ich przed świętami.

Wiem jak to jest z tym mierzeniem metanu. Paranoja. Tam na dole nikt nie
przestrzega zasad BHP. Znalezono sposób na to, aby mierniki nie piszczały w
razie wyższego stężenia metanu. Taki sposób postępowania jest wymuszany na
pracownikach. Najważniejszy jest postęp pracy, reszta sie nie liczy.
Codziennie ryzykuje się czyjes życie.

Oprócz tego nagminna rzeczą jest nieprzestrzeganie max.czasu pracy w
tzw. "ciepłocie". Wręcz wymusza sie na pracownikach. Prowadzi to do
nadmiernego wyniszczenia, odwodnienia organizmu i bezpłodności. Człowiek,
który idzie na wcześniejsza emeryture jest juz wrakiem człowieka i jeśli
będzie miał szczęscie, bedzie kilka lat pobierał emeryture. Szara polska
rzeczywistość.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gornik Re: tragedia w Halembie !!!! IP: 62.29.136.* 22.11.06, 13:30
      anabel7 napisała:

> najwazniejszy jest postęp pracy, za który dostaja nagrody ludzie na
      > stanowiskach, nie roniac przy tym ani kropli potu

to jest oczywiste naduzycie i jakis populizm. ludzie na wyzszych stanowiskach,
      ktorzy niejednokrotnie pracuja o wiele dluzej niz inni, biora pieniadze za to,
      zeby wlasnie ci inni mieli prace. dbanie w wzrost wydajnosci i ulepszanie
      technologii niejest proste, tez jest wycienczajace i o wiele bardziej
      odpowiedzialne. stad tez wyzsze zarobki.

> i którzy naciskają
      > podwładnych aby ci z kolei gnali innych.

nadzor musi byc prowadzony, inaczej niema wydajnosci i sa redukcje, oczywiscie
      wtedy tez bys protestowala, przeciez gornikom sie NALEZY!

kolejne elementy to naduzycia, ktore pracownicy powinni zglaszac do inspekcji
      pracy, albo do sadu. to sa instytucje ktore dbaja o srodowisko pracy. tam
      kieruj swoje zale. chyba ze masz inne propozycje to poslucham z checia.
      • anabel7 Re: tragedia w Halembie !!!! 22.11.06, 21:28
        Nie mow mi o pracy na stanowiskach, ani nie tlumacz hierarchii zawodowej.
        Codziennie slysze jak sie w pracy omija przepisy i jest odgorny nacisk:
        szybciej i wiecej. Ludzie wchodza do chodnika ,nawet, jesli jest powyzej normy
        i musza tam pracowac. Metanomierze umieszca sie w innym miejscu, aby po
        przekroczeniu normy nie nastapila blokada maszyn.
        Piszesz w taki sposob, jkbys nie znal zycia. Dobrze wiesz, ze jesli ktos sie
        poskarzy, to wylatuje ze sciany, umieszcza goscia gdzies na uboczu i bedzie
        zarabial grosze. Kazdy chce zarobic, wiec slucha polecen. tak jest w kazdej
        pracy. Kto sie ze mna nie zgadza?
        • Gość: Gornik Re: tragedia w Halembie !!!! IP: 195.116.202.* 23.11.06, 07:46
          anabel7 napisała:
          > Piszesz w taki sposob, jkbys nie znal zycia. Dobrze wiesz, ze jesli ktos sie
          > poskarzy, to wylatuje ze sciany, umieszcza goscia gdzies na uboczu i bedzie
          > zarabial grosze.

Kazdy gdzies tam lamie rozne przepisy. Ale w przypadku gdy chodzi o ludzkie
          zycie jest to skrajna nieodpowiedzialnosc i powinna byc tepiona.

Spojrz na to zdroworozsadkowo: wolisz poskarzyc sie i wyleciec ze sciany, czy
          nieposkarzyc sie i umrzec w wybuchu??

Nieprawidlowosci ktore narazaja zycie nie musza byc zglaszane jawnie, moga byc
          zrobione anonimowo. Tu chodzi o ludzkie zycie!! A ty piszesz jakbys go nie
          sznowala...
    • Gość: moo Re: tragedia w Halembie !!!! IP: *.globalconnect.pl 22.11.06, 22:10
      sory ale czy ktos im kaze robic w gornictwie?? dla mnie ten wypadek to kolejny
      bdb powod zeby w cholere wszystkie kopalnie zamknac i przestac doplacac do tego
      badziewia , oczywiscie rownoczesnie ucinajac slodkie emeryturki gornicze
      • uyu moo, daj im prace, to rzuca kopalnie i fedrowanie 22.11.06, 22:21
        w jasna cholere !!!
        Daj fundusze na nowoczesna, bezpieczna elektrownie atomowa, ktora bedzie dawala
        tania energie grzewcza calemu krajowi, a nikt juz nigdy nie zjedzie do kopalni.
        A gornikom daj prace w innym sektorze. Rozwin przemysl,sfinansuj nauke, rozpedz
        ciemnogrod i bedzie cacy !
        • Gość: moo Re: moo, daj im prace, to rzuca kopalnie i fedrow IP: *.globalconnect.pl 22.11.06, 22:30
          nie wiem czy wiesz ale gornicy dostawali po 40 tys zl na to by laskawie znalesc
          sobie inna prace!! czy ty albo ja dostalismy tyle kasy zeby sie laskawie czegos
          nauczyc poza bezmyslnym grzebaniem w ziemi?// no ja nie dostalam ani grosza. I
          co, i tak ta banda leniwych zlodziei wrocila do pracy w gornictwie, no szok
          poprostu powinno im sie kazac ta kase oddac, z odsetkami. Gornicy to pijawki na
          spoleczenstwie, a popaprane rzady tancza jak im te zlodzieje zagraja. Skonczyc z
          tym, na chama zamknac kopalnie i niech sobie radza sami - jak cala reszta
          spoleczenstwa. Bo nie ma zadnego powodu dla ktorego durny gornik mialby by
          traktowany jak swieta krowa , ze wszytsko trzeba podac i jeszcze po nim
          pozamiatac. Moze ta tragedia da jakis impuls do dyskusji na temat permanentnego
          zamkniecia kopalni lub ich calkowitego sprywatyzowania, przy czym rzad musialby
          dac nowym wlascicielom calkowicie wolna reke do "uporania sie" z zwiazkami.
          (czytaj wypieprzenia ich w kosmos) gornik robota jak kadza inna, nie ma zadnego
          powodu dla ktorego cale spoleczenstwo mialoby doplacac to tej hordy pijakow i leni.
          • uyu Re: moo, daj im prace, to rzuca kopalnie i fedrow 22.11.06, 22:45
            Zamknac! I to szybko! Tylko kup zapas swieczek. A moze do luczywa powrocisz?

No i co z tego, ze dostawali? Mi nikt w zyciu niczego nie dal, na wszystko
            zapracowalam sama i nigdy nie rozgladalam sie na boki co, kto i komu daje.
            I wiesz co? Bardzo dobrze mi sie z tym zyje :)))
            • Gość: moo Re: moo, daj im prace, to rzuca kopalnie i fedrow IP: *.globalconnect.pl 22.11.06, 22:50
              to teraz pomysl jak dobrze by ci sie zylo gdybys nie placila tylu podatkow :))
              nie chyba lepiej na swoja rodzine swoje pieniadze wydawac, niz sponsorowac cala
              grupe nierobow :)
            • Gość: moo Re: moo, daj im prace, to rzuca kopalnie i fedrow IP: *.globalconnect.pl 22.11.06, 22:52
              A do swieczek wrocic nie bede musiala, chocby dlatego ze wegiel przywieziony z
              RPA statkiem jest tanszy od wydobytego u nas:)) No ale tam gornicy nie dostaja
              14 pensji i milion dodatkow, i niechodza na emeryture po paru miesiacach pracy :)))
              • uyu Re: moo, daj im prace, to rzuca kopalnie i fedrow 22.11.06, 22:54
                Cale zycie placilam podatki :)), fakt, ze na bardziej eleganckich,w intelekcie,
                mowie i wygladzie, nierobow :))
                • Gość: moo Re: moo, daj im prace, to rzuca kopalnie i fedrow IP: *.globalconnect.pl 22.11.06, 22:58
                  niz ty??;) hehe to dobrze ze z taka radoscia finansujesz to panstwo! oby wiecej
                  takich jak ty bylo hehe
        • nessie-jp Re: moo, daj im prace, to rzuca kopalnie i fedrow 22.11.06, 22:58
          > Daj fundusze na nowoczesna, bezpieczna elektrownie atomowa, ktora bedzie dawala

Ależ proszę. Tylko najpierw zlikwidujmy dotacje do emeryturek pomostowych,
          cofnijmy wypłaty górnikom zysków wypracowanych przez spółkę (te zyski
          zainwestujemy w naszą elektrownię), zwolnijmy górników BEZ monstrualnych odpraw
          i zachęt do przechodzenia na emeryturę w wieku 35 lat...

Wiesz, myślę, że pieniądze by się znalazły. Tyle, że Warszawa by się nie ostała,
          bo górnicy przyjechaliby tu w szale demolować miasto z zemsty za to, że im nie
          pozwalają umierać w wybuchach metanu w starych, niebezpiecznych, mało rentownych
          kopalniach.

Najgorsze jest tak naprawdę to, że w Halembie nie zginęli doświadczeni górnicy,
          tacy, którzy doją gigantyczne odprawy i emeryturki. Zginęli ludzie, którzy
          górniczych przywilejów nie mają i którzy prawdopodobnie nie wiedzieli, co ich
          pod ziemią czeka.
          • Gość: moo Re: moo, daj im prace, to rzuca kopalnie i fedrow IP: *.globalconnect.pl 22.11.06, 23:00
            DOKLADNIE!
            • uyu Re: moo, daj im prace, to rzuca kopalnie i fedrow 22.11.06, 23:03
              Finansowalam inne panstwo. Malo tego, pomimo tego, ze przebywam w Polsce, nadal
              finansuje obce panstwo. Ono mi placi, ja je finansuje - wiesz, taka symbioza :))
    • pyorunochron A najwazniejsze, ze i tak nikt sie tym nie przejmu 22.11.06, 23:03
      anabel7 napisała:

> Mam w rodzinie górnika. Współczuję tym rodzinom. Wiem, że tam na dole, jak i
      > w innych zakładach pracy ludzi ma sie za nic. Jest ogólne "dziczenie",
      ...

A najwazniejsze, ze i tak nikt sie tym nie przejmuje. Ludzie i tak beda dalej
      ginac. W Polsce nie szanuje sie czlowieka.
      • pyorunochron I ludzie nie szanuja sie sami... 22.11.06, 23:07
        pyorunochron napisał:

> A najwazniejsze, ze i tak nikt sie tym nie przejmuje. Ludzie i tak beda dalej
        > ginac. W Polsce nie szanuje sie czlowieka.

I ludzie nie szanuja sie sami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka