Dodaj do ulubionych

Wielka orkiestra świątecznej żenady

11.01.07, 17:52
No i po raz kolejny, jak co roku rozpocznie się w ten weekend wielki festiwal
żenady. Jąkający się "pastor", fanatyczni wolontariusze, dorośli ludzie, na
siłę udający wyluzowanych, używający młodzieżowego języka, co wypada co
najmniej żenująco.
Czy kiedykolwiek ktoś spytał ile z zebranych pieniędzy idzie na organizację
tego całego cyrku?? Czy tylko ja widzę, że pobocznym skutkiem tego
przedsięwzięcia jest rosnący, z roku na rok, kult jednostki?? Tak sobie
pomyślałem, że gdyby w "dwójkowym, orkiestrowym" studiu ktokolwiek
wypowiedział krytyczną uwagę na temat p. Owsiaka to niechybnie zostałby
zlinczowany... I jest niepokojące.

A co wy, Drodzy forumowicze o tym sądzicie??? Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: ant [...] IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.07, 17:59
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • red.adam Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 11.01.07, 18:03
        Bardzo dziękuję za opinię.

ps. wpisz w google "caritas"
    • anna-z11 Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 11.01.07, 18:16
      Dzięki WOŚP mój synek żyje. Jest wcześniakiem, po urodzeniu leżał w
      inkubatorze, podawano mu leki pompą infuzyjną. Prawie cały sprzęt w szpitalu
      pochodził z WOŚP. Nieważne czy ludzie, którzy biorą w tym udział są fanatyczni,
      śmieszni itp. Nieważne, że część zebranych pieniędzy idzie na organizację,
      część jest rozkradana. Ważne, że coś z tego zostaje na ratowanie dzieci.
      • Gość: Jozek Re: Wielka orkiestra świątecznej pomocy IP: 62.29.136.* 11.01.07, 18:25
        anna-z11 napisała:
        > śmieszni itp. Nieważne, że część zebranych pieniędzy idzie na organizację,

Dokladnie zgadzam sie z anna. kto niechce to przeciez niemusi nic dawac,
        obowiazku nie ma. masowosc imprezy i takie wlasnie jej naglosnienie powoduje ze
        pomoc dociera do szpitali i potrzebujacych w calym kraju i kazdy sie z tym
        spotyka. bardzo duzo ludzi ktorzy przy tym pracuje robi to bez oczekiwania
        zaplaty i zwykle jej nie dostaje na tym polega wolontariat, czesc idzie na
        przygotowania ktore jednak musza kosztowac np te nalepki ktore kazdy dostaje
        niwazne czy wrzuci 0,3 grosze czy 30 000, one kosztuja jakies pieniadze i jak
        wiadomo inne rzeczy tez kosztuja wiec kazdy normalnie myslacy wie ze z danej 1
        zlotowki kilka procent idzie na obsluge. poco tu bic piane na ten temat??

natomiast znam takich ktorzy zbierali cegielki na pomoc jednej stoczni.
        pieniedzy nie ma i nigdy nie dotarly gdzie mialy dotrzec, stoczni tez juz nie
        ma. ci niech sie wstydza. tyle na ten temat.
        • billy.the.kid Re: Wielka orkiestra świątecznej pomocy 11.01.07, 19:25
          KArTOfLE raczej nie lubia owsiaczka. podprowadza im tyle kasy.
          • kochanica-francuza Re: Wielka orkiestra świątecznej pomocy 11.01.07, 19:26
            billy.the.kid napisał:

> KArTOfLE raczej nie lubia owsiaczka. podprowadza im tyle kasy.

Im ,to znaczy komu? Bo laickim wiernym raczej nie.
        • kochanica-francuza Mieszane uczucia 11.01.07, 19:25
          Cały ten cyrk, że wszyscy się kochamy , i rzeczywiście atmosfera "kochaj Owsiaka
          albo cię zabiję", (i częste machanie klerem jako przeciwieństwem "szlachetnego"
          Owsiaka)

do tego kłamstwo, że powoduje ludźmi szlachetność - szlachetność każe pomagać po
          cichu na co dzień, a nie wyć: Uuuuu! Tu (wpisać nazwę miasta) na antenie!
          Zebraliśmy już trzy złote na dzieciaki!!! (obowiązkowa nazwa "dzieciaki" - czy
          słowo "dzieci" jest zakazane? ;-)))))

do tego pytałam , czego finałem jest finał - otóż finał jest finałem przygotowań
          do finału (a sądziłam naiwnie, że CAłOROCZNEGO zbierania u Owsiaka) - hmmm, idąc
          tym tropem, sesja jest finałem nie roku akademickiego, ale przygotowań do sesji,
          ślub - finałem przygotowań do ślubu (a nie narzeczeństwa) - czysty absurd

poza tym organicznie mnie wkurzają nazwy typu "kosmos", "kosmiczny", "kosmici"
          użyte w reklamach - kosmos to Wszechświat

całość bazuje na bardzo wielu uczuciach, ale W żADNYM RAZIE NA SZLACHETNOśCI,
          niemniej - z drugiej strony - pieniądze się zbierają.

z kolejnej strony, to przedstawianie dzieci jako osobnej formy człowieka -
          dorośli mogą sobie chorować, umierać, cierpieć, ale DZIECI - w żadnym razie.

poza tym nie lubię sztucznego umłodzieżowiania, a Owsiak jest stary pryk, więc
          niech się nie wygłupia

na ogół w dniu orkiestrowania zostaję w domu
          • katrina_bush Czy Owsiak innych poucza i pokazuje palcem ?! 11.01.07, 20:34
            Czy Owsiak obłudnie innych poucza i pokazuje palcem ?!

Czy się nachalnie wywyższa i moralizuje ?

Czy pluje na innych ?

Halo ! O co chodzi ?
            • kochanica-francuza To do mnie??? 11.01.07, 20:37
              Nie zarzuciłam wszak Owsiakowi żadnej z tych rzeczy...
              • katrina_bush Co ten człowiek ci takiego zrobił ? 11.01.07, 20:43
                Nie chcę ciebie oceniać i nie bedę.

Ale co ten człowiek ci takiego zrobił ?
                • kochanica-francuza Re: Co ten człowiek ci takiego zrobił ? 11.01.07, 20:49
                  katrina_bush napisała:

> Nie chcę ciebie oceniać i nie bedę.
                  >
                  > Ale co ten człowiek ci takiego zrobił ?

A co ja zrobiłam tobie, że nie mam prawa oceniać Owsiaka???

Owsiak udaje małolata, wmawia wszystkim , że jego akcja bazuje na ludzkiej
                  szlachetności i robi wielke medialne wycie . WSszystkiego tego NIE ZNOSZę plus
                  atmosfera "nie dasz na Owsiaka = jesteś ostatnią gnidą". Istny pręgierz społeczny.

I to mnie WKURZA NIEPOMIERNIE I POWODUJE BUNT. Niemniej sama akcja jest
                  pozyteczna i skuteczna.
                  • kochanica-francuza Re: Co ten człowiek ci takiego zrobił ? 11.01.07, 20:52
                    no i wkurza mnie używanie słowa "kosmos" jako metafory wydarzenia
                  • katrina_bush Nie rozumiem twojego agresywnego zachowania 11.01.07, 21:09
                    Pytam ! Co ten człowiek ci takiego zrobił ?

Co zrobily ci miliony Polaków, ktore biorą udział w tej akcji ?

Dalej nie rozumiem twojego agresywnego zachowania.

Gdyby Owsiak obłudnie innych pouczał i pokazywał na innych palcem,
                    gdyby akcja Owsiaka nie była pożyteczna i skuteczna,
                    gdyby były to wyłącznie czcze słowa - to jeszcze można by zrozumieć agresje i żółć.

Twoja reakcja mnie po prostu bardzo dziwi.

• kochanica-francuza A ja nie rozumiem, gdzie widzisz agresję 11.01.07, 21:12
                      Po prostu niektóre formy zachowania (pseudoinfantylizm, wrzaski) irytują mnie U
                      WSZYSTKICH, czy to Owsiak, czy Kowalski, czy moi właśni znajomi. Nie mam prawa
                      do irytacji?

Czuję SPOłECZNY PRęGIERZ dawania na Owsiaka (jakby nie było 1 000 000 innych
                      potrzebujących osób - daj każdej "tylko złotówkę", a wyjdzie milion zotówek. Nie
                      mam miliona złotówek).

A teraz wyjaśnij mi, GDZIE tu na Boga widzisz agresję!
                      • kochanica-francuza Napisałam już sto razy 11.01.07, 21:13
                        że akcja O. jest pozyteczna. Mało ci? Mam go na kolanach wielbić?
                        • katrina_bush A co to jest, jak nie agresja, na przyklad tu: 11.01.07, 21:43
                          "Owsiak udaje małolata, wmawia wszystkim ,że jego akcja bazuje na ludzkiej
                          szlachetności i robi wielke medialne wycie".

"Owsiak udaje malolata" - Może źle...a może dobrze ? Z tego nic nie wynika !

"Wmawia wszystkim ,że jego akcja bazuje na ludzkiej szlachetności i robi wielke medialne wycie".
                          - To jest dopiero karygodna insynuacja, to jest dopiero agresja !!!

To pisz jasno i bez niedomownien, na czym bazuje "jego" akcja, skoro wiesz lepiej ?!

Na czym bazuje w takim razie ta akcja ?!
                          • red.adam Re: A co to jest, jak nie agresja, na przyklad tu 12.01.07, 04:11
                            Nie wiesz, w takim razie, moja droga, czym jest agresja.
                          • Gość: obudzony [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:15
                          • Gość: obudzony Re: A co to jest, jak nie agresja, na przyklad tu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:19
                            Prawdziwej agresji to ty nigdy w życiu nawet nie wąchałaś :/
                          • sir.vimes Infantylna egzaltacja 14.01.07, 13:49
                            Na tym bazuje większość "wydarzeń medialnych" - i to niestety irytuje. Nie tylko
                            Kochanicę-francuza.
                      • tempus Re: A ja nie rozumiem, gdzie widzisz agresję 13.01.07, 02:09
                        kochanica-francuza napisała:

> Po prostu niektóre formy zachowania (pseudoinfantylizm, wrzaski) irytują mnie
                        U
                        > WSZYSTKICH, czy to Owsiak, czy Kowalski, czy moi właśni znajomi. Nie mam prawa
                        > do irytacji?
                        >
                        > Czuję SPOłECZNY PRęGIERZ dawania na Owsiaka (jakby nie było 1 000 000 innych
                        > potrzebujących osób - daj każdej "tylko złotówkę", a wyjdzie milion zotówek.
                        Ni
                        > e
                        > mam miliona złotówek).
                        >
                        > A teraz wyjaśnij mi, GDZIE tu na Boga widzisz agresję!

jeżeli pewne formy zachowania Ciebie irytują to ich nie oglądaj i nie zaśmiecaj
                        forum.
                        • Gość: rozsadny Re: A ja nie rozumiem, gdzie widzisz agresję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 16:37
                          jeżeli pewne formy zachowania Ciebie irytują to ich nie czytaj i nie zaśmiecaj
                          forum.
                        • earlgreytea Re: A ja nie rozumiem, gdzie widzisz agresję 14.01.07, 21:18
                          Czy jeżeli Ciebie irytują pewne formy zachowania, to starasz się nie zwracać na
                          nie uwagi i je ignorować? Ucieczka nie zawsze jest właściwym rozwiązaniem.
                          • mike.recz Re: A ja nie rozumiem, gdzie widzisz agresję 14.01.07, 21:26
                            earlgreytea napisał:

> Czy jeżeli Ciebie irytują pewne formy zachowania, to starasz się nie zwracać
                            na
                            > nie uwagi i je ignorować? Ucieczka nie zawsze jest właściwym rozwiązaniem.

Określiłbym to nawet dosadniej.Ucieczka bardzo rzadko należy do dobrych
                            rozwiązań.
                    • Gość: obudzony Owsiak to hipokryta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:13
                      WOŚP - OK
                      Ale Woodstock???
                      Przykrywanie "akcją charytatywną" zła, jakim jest ta impreza. Która - co ciekawe
                      - miała być podziękowaniem dla wolontariuszy. A czym sie stała? Spędem ćpunów,
                      złodziei i ochlajpysków. :/
                      • mike.recz Re: Owsiak to hipokryta 12.01.07, 13:16
                        Byłeś kiedyś na tym koncercie czy tylko powtarzasz zasłyszane opinie,które w
                        moim pojmowaniu świata są bzdurą?
                        • Gość: obudzony Re: Owsiak to hipokryta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:18
                          Byłem i to niejeden raz, więc sie przymknij z peanami na cześć OWSIaKA.
                          Oficjalnie wszystko cacy, a tak naprawde smarkacze bez problemów moga kupić wódę
                          i dragi. Dzieciakowi nie sprzedadzą, ale zawsze sie znajdzie "uczynny" dorosły :/
                          • mike.recz Re: Owsiak to hipokryta 12.01.07, 13:39
                            Przez sieć to mi możesz mówić żebym się przymknął.Przypuszczam,że jesteś
                            zwykłym zakompleksionym burkiem.Ale do tematu.Ani razu nie gloryfikowałem
                            Owsiaka dlatego nie kłam.Czy to wina Jurka,że można przez osobę dorosłą kupić
                            alkohol.Czy to on jest winien wszystkich patologii na koncercie.Na pewno stara
                            się aby zmniejszyć skalę takich zachowań.Każdy myślący człowiek rozumie,że na
                            masowych imprezach takie sytuacje się zdarzają i zdarzać będą.
                            • Gość: obudzony Re: Owsiak to hipokryta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:47
                              Owsiak udaje, że tych patologii tam nie ma :/
                              Pare lat temu byłem (i to niejeden raz) i widziałem, jak to wygląda "na
                              miejscu", więc bądź łaskaw nie opowiadac farmazonów. :/
                              I daruj sobie wyzwiska od "zakompleksionych burków"... Owsiakowy fanatyku...
                              • mike.recz Re: Owsiak to hipokryta 12.01.07, 14:02
                                Podaj te farmazony,które napisałem.Dlaczego uważasz mnie za Owsiakowy
                                fanatyku...
                                • Gość: obudzony Re: Owsiak to hipokryta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 14:32
                                  Owsiak STARA SIĘ zmniejszyć patologię na koncercie Woodstock - sorry, ale z tego
                                  miałem ubaw po pachy przez dobrą chwilę :)))
                                  Owsiak raczej udaje, że patologii nie widzi, bo troche mu łyso, że cała impreza
                                  się mu wymknęła spod kontroli... Oczywiście wg niego nie można zorganizowac
                                  koncertów na stadionie, gdzie można by spokojnie kontrolować ludzi na wejściu,
                                  musi być na otwartym terenie...
                                  • mike.recz Re: Owsiak to hipokryta 12.01.07, 14:51
                                    Nie napisałeś dlaczego jestem fanatykiem Jurka,a raczej dlaczego tak
                                    uważasz.Tak masowy koncert na stadionie?Na którym i po co?Spokojnie kontrolować?
                                    Jak chcesz,to zainwestój w kamerę i nagrywaj co się tam dzieje.Ludzie jeżdżą na
                                    koncerty żeby się bawić,a nie po to żeby byli inwigilowani.Na jakich imprezach
                                    masowych nie ma alkoholu i narkotyków?
                                  • katrina_bush Co to za pokrętna i szemrana gadka szmatka ?! 12.01.07, 16:37
                                    Ty obudzony !

Co to za pokrętna i szemrana gadka szmatka ?!

Natkotyki i alkohol sa wszedzie - od dyskoteki po pielgrzymke.

Co za karygodne brudne insynuacje i urojenia !

Owsiak to nie pies policyjny - a dorosla mlodziez to nie debilne dzieci, ktore trzeba prowadzic za
                                    raczke !

Ludzie musza sie sami nauczyc odpowiedzialnosci za siebie i za innych.
                                    • kochanica-francuza Matko jedyna, katrina, co to jest "pokrętny i szem 12.01.07, 19:26
                                      rany"?

• katrina_bush "szemrane" - to być Za a nawet Przeciw 12.01.07, 20:33
                                        Mój punkt widzenia:

"szemrane"=bycie ZA a nawet PRZECIW

"pokrętne"= wszelkiego typu aluzje, insynuacje, niedomówienia.

Przykładem na "pokrętne i szemrane" jest koalicja PiSu z Samoobroną.

Kaczyński o Samoobronie:
                                        "Samoobrona jest tworem byłych oficerów służb bezpieczeństwa. Mój brat, który był ministrem stanu
                                        do spraw bezpieczeństwa, dostał raport, z którego wynikało, że grupa byłych oficerów SB założyła
                                        Związek Zawodowy Samoobrona".

I dalej: "To formacja używana do osłony tyłów tego całego układu i ochrony tego nieporządku, który
                                        jest w kraju, i jednocześnie korzystająca z tego nieporządku. To są ludzie, którzy nabrali kredytów i
                                        chcą żyć jak przedsiębiorcy, a mają kwalifikacje do kopania rowów".
                                        ("Głos Wybrzeża" z 18 i 22 czerwca 2003 r.).

Jarosław Kaczyński zapowiadał, że wyklucza jakiekolwiek związki z Samoobroną:
                                        "My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniu Samoobronie drogi do władzy w Polsce uczestniczyć nie
                                        będziemy, bo proszę zauważyć, że kolejne takie rządy w Polsce jak te, które mamy obecnie, albo te
                                        które były w poprzedniej kadencji i mamy do czynienia z Samoobroną przy władzy i naprawdę z
                                        nieszczęściem dla naszego kraju".
                                        (wypowiedź dla Polskiego Radia 3 z 16 lutego 2004 r.).

I zapowiadał bezwzględną rozprawę z partią Leppera:
                                        "Cieszę się, że będę na pierwszej linii walki z Samoobroną. Uważam, że mam dowody na potwierdzenie
                                        moich słów i w odpowiednim momencie je przedstawię".
                                        (PAP z 25 marca 2004 r.).

• sir.vimes Czyli tylko wielbienie jest OK? 14.01.07, 13:51
                                          I ty zarzucasz innym agresję???
                                          • katrina_bush Halo ! Oczernianie innych, insynuacja to agresja. 16.01.07, 15:52
                                            > I ty zarzucasz innym agresję???

Halo ! Oczernianie innych, insynuacja - to jawna agresja.

Twierdzenie bez pokrycia, ze akcja Owsiaka poszyta jest złymi intencjami - to jest czysta insynuacja.

To jest karygodne i nieuczciwe.

• Gość: chwila Szemrany? IP: *.chello.pl 12.01.07, 21:04
                                        Słowa tego używał Stefan Wiechecki - Wiech na okreslenie np. nieuczciwego,
                                        niezgodnego z prawem interesu. Szemrany to także podejrzany, "lewy".

• Gość: bb Re: Owsiak to hipokryta IP: *.elpos.net 14.01.07, 11:31
                                    kolejny, co chce obozy jenieckie organizowac,
                                    bleh
                          • karus100 Re: Owsiak to hipokryta 14.01.07, 12:20
                            Jeśli byłeś i to nie jeden raz, to mam 3 wnioski:
                            1. Albo należysz do bandy ćpunów (jak ich nazwałeś) i pojechałeś sobie poćpać w
                            większym towarzystwie
                            2. Albo nie jesteś ćpunem a na przystanku Woodstok po prostu ci się podobało -
                            czyki jednak nie jeżdzą tam same ćpuny
                            3. Albo brałaę udział w przystanku Jezus i pztrzyłeś na to wszytstko trochę z
                            zewnątrz.
          • iberia.pl Re: Mieszane uczucia 12.01.07, 19:58

> Cały ten cyrk, że wszyscy się kochamy , i rzeczywiście atmosfera "kochaj
            Owsiaka albo cię zabiję", (i częste machanie klerem jako
            przeciwieństwem "szlachetnego" Owsiaka)

nie ma przymusu ani go wspierac ani sluchac-nie pasuje zmien kanal.

>
            > do tego kłamstwo, że powoduje ludźmi szlachetność

czepiasz sie....jak zwykle zreszta

> - szlachetność każe pomagać po cichu na co dzień,

to pomagaj ale co Ci przeszkadza, ze ktos to robi inaczej??

>a nie wyć: Uuuuu! Tu (wpisać nazwę miasta) na antenie!

a jak sobie wyobrazasz akcje ogolnopolska?Po cichu?

> Zebraliśmy już trzy złote na dzieciaki!!! (obowiązkowa nazwa "dzieciaki" -
            czy słowo "dzieci" jest zakazane? ;-)))))

kolejne czepialstwo...

>
            > do tego pytałam , czego finałem jest finał - otóż finał jest finałem
            przygotowań > do finału (a sądziłam naiwnie, że CAłOROCZNEGO zbierania u
            Owsiaka) - hmmm, idąc tym tropem, sesja jest finałem nie roku akademickiego,
            ale przygotowań do sesji , ślub - finałem przygotowań do ślubu (a nie
            narzeczeństwa) - czysty absurd

tak czystym absurdem jest twoja DROBIAZGOWOSC

> poza tym organicznie mnie wkurzają nazwy pu "kosmos", "kosmiczny", "kosmici"
            > użyte w reklamach - kosmos to Wszechświat
            >

jasne, a Twoja nowomowa : badziewic sie to niby co?Poprawna polszczyzna...

> całość bazuje na bardzo wielu uczuciach, ale W żADNYM RAZIE NA SZLACHETNOśCI,
            > niemniej - z drugiej strony - pieniądze się zbierają.

> z kolejnej strony, to przedstawianie dzieci jako osobnej formy człowieka -
            > dorośli mogą sobie chorować, umierać, cierpieć, ale DZIECI - w żadnym razie.

naprawde niczego nie rozumiesz...

> poza tym nie lubię sztucznego umłodzieżowiania, a Owsiak jest stary pryk, więc
            > niech się nie wygłupia

taaa pancia powazna sie znalazla.

> na ogół w dniu orkiestrowania zostaję w domu

no i ok, nie ma przymusu wychodzenia na ulice ani tym bardziej zasilania
            skarbonki.
            • kochanica-francuza Re: Mieszane uczucia 12.01.07, 20:06

>
              > >
              > > do tego kłamstwo, że powoduje ludźmi szlachetność
              >
              > czepiasz sie....jak zwykle zreszta

nie, nie czepiam, owsiak bazuje na róznych ludzkich uczuciach - chęci sławy,
              chęci akcji medialnej, chęci poczucia się społeczeństwem aniołów... nie na
              szlachetności

>
              > to pomagaj ale co Ci przeszkadza, ze ktos to robi inaczej??

patrz wyżej
              >
              > >a nie wyć: Uuuuu! Tu (wpisać nazwę miasta) na antenie!
              >
              > a jak sobie wyobrazasz akcje ogolnopolska?Po cichu?

No, czemu nie? Wiele fundacji działa na skalę ogólnopolską , a jednak inaczej.

>
              > kolejne czepialstwo...
              Po prostu DENERWUJE MNIE to, a do emocji mam prawo.
              >

> tak czystym absurdem jest twoja DROBIAZGOWOSC

aha - według ciebie poród jest finałem przygotowań do porodu? a może jednak ciąży?
              >
              >
              > jasne, a Twoja nowomowa : badziewic sie to niby co?Poprawna polszczyzna...

to mój osobisty język, składający się z biegłej polszczyzny i paru moich
              neologizmów, a nie gwara

> naprawde niczego nie rozumiesz...

Akurat w tym punkcie nie chodziło mi o Owsiaka, ale skoro on zajmuje się
              dziećmi, to automatycznie skojarzyło mi się, że teraz o dzieciach tak się myśli

A czego nie rozumiem?

> taaa pancia powazna sie znalazla.

Takimi argumentami na pewno mnie zachęcisz! Dalej, dalej!

Co innego spontaniczne wygłupy, a co innego sztuczna młodzieżowość.

>
              • kochanica-francuza Re: Mieszane uczucia 12.01.07, 20:07
                Poza tym twój uzyty 100 razy argument "czepiasz się" jest mało rzeczowy. No i
                wyzywanie od poważnej pańci też mnie raczej do wrzucania nie zachęci.
              • iberia.pl Re: Mieszane uczucia 12.01.07, 20:46

> nie, nie czepiam, owsiak bazuje na róznych ludzkich uczuciach - chęci sławy,
                > chęci akcji medialnej, chęci poczucia się społeczeństwem aniołów... nie na
                > szlachetności

to, ze to TY to tak odbierasz, nie znaczy, ze tak jest i nie znaczy, ze inni
                maja podobne odczucia.

> patrz wyżej

tak, widac, ze negacja otaczajacego Cie swiata jest Twoim glownym
                zajeciem:auta -nie, Owsiak-nie, itd.

>> No, czemu nie? Wiele fundacji działa na skalę ogólnopolską , a jednak
                inaczej.

Nie wszyscy musza dzialac tak samo to po pierwsze, po drugie czy tamte fundacje
                potrafia zebrac porownywalne kwoty jak Owsiak?
                A fundacja TVN czy Polsat-tez uskuteczniaja medialny cyrk i co z tego?chyba
                najwazniejsze, ze pomagaja potrzebujacym.
                Poza tym dlaczego zakladasz, ze kazdy odbiera Owsiaka jako idola?Owszem gosc
                jest medialny, jego prawo, nie on pierwszy nie ostatni, wole medialnego
                Owsiaka, ktory odwala za panstwo kawal dobrej roboty niz medialnosc naszych (p)
                oslow z Wiejskiej tasm prawdy , sex skandali i innych afer.

> Po prostu DENERWUJE MNIE to, a do emocji mam prawo.

ok, ale to zaden argument w dyskusji.

> aha - według ciebie poród jest finałem przygotowań do porodu? a może jednak
                ciąży?

naprawde rece opadaja, powiedz, czy na codzien tez sie czepiasz kazdego
                przecinka?Wspolczuje Twoim znajomym.....

>> to mój osobisty język, składający się z biegłej polszczyzny i paru moich
                > neologizmów, a nie gwara

i niby Twoj osobisty jezyk jest lepszy od polszczyzny innych forumowiczow?
                Lepszy od gwary?Poza tym kobieto gdzie ja do ciebie w gwarze pisalam?

> Takimi argumentami na pewno mnie zachęcisz! Dalej, dalej!

........
                >
                > Co innego spontaniczne wygłupy, a co innego sztuczna młodzieżowość.

taki jest jego styl, ma do tego prawo.Pytanie po diabla w kazdym poscie
                walkujesz jedno i to samo, ze Ty jestes introwertyczka i nie znosisz spedow,
                akcji, halasu itd.
                Mam dla ciebie propozycje:wyemigruj do buszu, bo sie chyba w zlym miejscu
                urodzilas.
                • sir.vimes Re: Mieszane uczucia 14.01.07, 13:54
                  "walkujesz jedno i to samo, ze Ty jestes introwertyczka i nie znosisz spedow,
                  akcji, halasu itd.
                  Mam dla ciebie propozycje:wyemigruj do buszu, bo sie chyba w zlym miejscu
                  urodzilas."

Kiepskich "adwokatów" ma Owsiak na tym forum. Założę się , że on sam raczej nie
                  ucieka się do tak chamskich tekstów.
              • Gość: dzika Re: Mieszane uczucia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 14:28
                Mam te same odczucia. Nie lubię fanfaronady, sztucznego infantylizmu, przymusu
                "wyluzowania" i tego samouwielbienia "dałem zeta na wosp i jestem dobry". W tym
                roku odmówiono mi prawa do skorzystania z tego sprzętu, na który tez się
                składałam "bo dla dzieci". To znaczy, że jak jestem po 30 to gorsza i do piachu.
                Co z tego,że wykształcona, pracująca, płacąca podatki - mogę umierać choć sprzęt
                nieużywany ,bo nie jestem dzieciakiem. Co za dyskryminacja ze wzgl. na wiek!
          • sir.vimes Re: Mieszane uczucia 14.01.07, 13:47
            Też mam mieszane uczucia.

Ale argument o dorosłych jest mierny - nikt Ci nie broni założyć fundacji
            zbierającej na chorych dorosłych.

A poza tym nie mam Tv - więc to
            > cichu na co dzień, a nie wyć: Uuuuu! Tu (wpisać nazwę miasta) na antenie!
            > Zebraliśmy już trzy złote na dzieciaki!!! (obowiązkowa nazwa "dzieciaki" - czy

mnie omija.
            Natomiast denerwuje mnie nachalnoścniektórych wolontariuszy i "obowiązek"
            niszczenia odzieży klejem - często nawet nie pytają czy moga przykleić, a jak
            nie chce seruszka, muszę się z tego "tłumaczyć". Poza tym - mogę dać te kilka
            złotych dziecku przejętemum swą rolą ale już podrośniętych drechopodobnych
            typków nie uważam za wiarygodnych (zresztą, to zazwyczaj tacy są najbardziej
            natrętni).
            • mike.recz Re: Mieszane uczucia 14.01.07, 14:02
              sir.vimes napisała:

Natomiast denerwuje mnie nachalnoścniektórych wolontariuszy i "obowiązek"

Coś w tym jest ale wynika to z chęci skuteczności w zbiórce.
              • sir.vimes Re: Mieszane uczucia 14.01.07, 14:13
                Nie zawsze. Tak jak pisałam - czasem widać, że to dzieci mocno przejęte swoją
                rolą wolontariusza/wolontariuszki i pewnie też samą ideą. Niekiedy jednak albo
                ich natręctwo wynika z jakiejś rywalizacji (to ja, tylko ja, sprzedam najwięcej
                kiczowatych serduszek) a czasem - hmm- z niewychowania? Niektórzy potrafią
                naprawdę nieprzyjemie sie zachować.
                A poza tym - ja za serduszka po prostu dziękuję , są dla mnie ohydne i nie chcę
                czegoś takiego ani mieć ani tym bardziej nosić na sobie. Z początku rozumiałam
                je jako rodzaj sympatycznego choć bezsensownego gratisu - żeby dającemu było miło.
                Teraz zastanawiam się czy to nie rodzaj "znakowania" - oznaczenia tych dobrych ,
                co dali... To mi sie nie podoba. I to bardzo. Czy naprawdę muszę ten znak
                przyklejać by nie zaczepiano mnie co 5 minut (mieszkam niestety w Centrum - tzn.
                dziś niestety, bo w inne dni mnie to cieszy).
                • mike.recz Re: Mieszane uczucia 14.01.07, 14:20
                  Różni ludzie zbierają dlatego podejście do tematu ma różne oblicza.Ja zawsze
                  dziękuję za serduszka bo nie lubię z nimi chodzić.W kwestii znakowania i
                  podziału, moim zdaniem skrzywienie.Często duże sumy pochodzą od anonimów.Życzę
                  powodzenia w uniknięciu "zaserduszkowania".
                  • sir.vimes Re: Mieszane uczucia 14.01.07, 14:28
                    W tym roku serduszko dostała moja córka - jej się podoba:)
                    • mike.recz Re: Mieszane uczucia 14.01.07, 14:32
                      I o to chodzi, niech je noszą ci, którym się to podoba.Pozdrawiam
                      • sir.vimes Re: Mieszane uczucia 14.01.07, 14:46
                        I niech nie komentują tych co nie mają.
                        Pozdrawiam również.
        • Gość: jaija Re: Wielka orkiestra świątecznej pomocy IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.01.07, 23:38
          Józku, zgadzam się z Tobą.
      • Gość: Gość To piękne co mówisz, ale zauważ że właściwa... IP: 193.109.212.* 12.01.07, 10:08
        ...opieka zdrowotna została zastąpiona przez jakiś cyrk. Rząd nie uwzględnia w
        budzedzie kwoty na zakup chociazby pomp infuzyjnych, bo wie że kupią mu to
        ludzie płacący na Owsiaka. To tak jakbysmy płacili dodatkowy podatek. Nie mozna
        powiedzieć, że daje ten kto chce, bo w niedzielę WOŚP po prostu strach wyjśc na
        miasto, bo owi wolontariusze opadają człowieka nieomal jak hieny.
        • mike.recz Re: To piękne co mówisz, ale zauważ że właściwa.. 12.01.07, 10:12
          Potrafią być namolni,to prawda ale rozbojów to nie dokonują.Zaniedbanie ze
          strony rządu?Jak najbardziej.
    • b-beagle Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 11.01.07, 19:27
      Tak to jestkidy pańswo nie spełnia swych podstawowych funkcji. Nie mam nic
      przeciewko Owsiakowi tylko po co płace podatki ????
      • kochanica-francuza Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 11.01.07, 19:30
        b-beagle napisała:

> Tak to jestkidy pańswo nie spełnia swych podstawowych funkcji. Nie mam nic
        > przeciewko Owsiakowi tylko po co płace podatki ????
        Bo Owsiak nie załatwia wszystkiego. ;-)
    • Gość: justyn Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:40
      Żenujące to jest to, że ludzie,którzy małym palcem nie kiwną żeby pomóc komuś
      krytykują kogoś kto pomaga. Co to jest? Bezinteresowna zawiść? Polskie
      piekiełko?
      • kochanica-francuza Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 11.01.07, 19:44
        Gość portalu: justyn napisał(a):

> Żenujące to jest to, że ludzie,którzy małym palcem nie kiwną żeby pomóc komuś

Masz na myśli nas? Ty oczywiście wiesz, że nikomu nie pomagamy? Bo Owsiak jest
        jedyną formą pomocy i kto nie daje na Owsiaka, ten nie pomaga nikomu?

> krytykują kogoś kto pomaga.

Nie wiem, czy określenie "mieszane uczucia" zalicza się do krytyki. Według
        ciebie pewnie tak - powinniśmy okazywać wyjący entuzjazm.
        • Gość: justyn Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:47
          No to ujawnij swoje liczne formy pomocy blixniemu ku podbudowaniu obecnych.
          Wiem jedno. Gdyby nie ludzie zbierający pieniadze w orikiestrze Owsiaka moje
          dziecko by nie żyło. I zapewne wiele innych dzieci. W szpitalu dziecięcym w
          moim mieście 3/4 jesli nie więcej sprzetu pochodzi z tych zbiórek
          • kochanica-francuza Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 11.01.07, 19:53
            Gość portalu: justyn napisał(a):

> No to ujawnij swoje liczne formy pomocy blixniemu ku podbudowaniu obecnych.

Pomagam jednemu bliźniemu. Niestety, jest mało medialny, gdyż nie jest chorym
            dzieckiem , a dorosłym inwalidą. Znalazłam jego ogłoszenie w gazecie, kupiłyśmy
            mu materac przeciwodleżynowy, opłacałyśmy węgiel, leki, jakieś przeciwodleżynowe
            plastry, dawałyśmy pieniądze na życie, przekazywałyśmy jego dane innym chętnym
            do pomocy (gdy poznali jego historię) kupowałyśmy ubrania, zastanawiałyśmy się,
            jak mógłby zarobić na życie. Skończył kurs kompowy i przeniósł się do Koła, więc
            może jakąś robotę trafi.
            • crax [...] 11.01.07, 19:56
              • kochanica-francuza Widzę, że... 11.01.07, 20:00
                wyjący entuzjazm jest jedyną dopuszczalną reakcją na Owsiaka. Nic jednak nie
                poradzę, że nie lubię tłumów, wrzasków i pseudomłodzieżowości. Niezależnie jak
                szczytnym służą celom. Cel celem, a wrzask wrzaskiem. Rozdzielam to, żeby nie
                było, że psy wieszam na Owsiaku. Jak powiedziałam - mam mieszane uczucia.
                • crax Re: Widzę, że... 11.01.07, 20:05
                  Też nie lubię Owsiaka. Też drażni mnie jego nibymłodziezowe "uuuuaaaaa!!!!"

Ale uważam, że liczą sie skutki. A te sa jak najbardziej wymierne. Ale - jak mówiłem - na jego miejscu powiedziałbym: "nie, to nie". Zdychajcie sobie albo niech wam PAŃSTWO pomoże. Albo CARITAS, hehehe :))))
                  • kochanica-francuza Re: Widzę, że... 11.01.07, 20:10
                    crax napisał:

> Też nie lubię Owsiaka. Też drażni mnie jego nibymłodziezowe "uuuuaaaaa!!!!"
                    >
                    > Ale uważam, że liczą sie skutki.

No widzisz, w tym punkcie się zgadzamy. Ale czemu wciąż tak antyklerykalnie wyjesz?

Co do Caritasu,ten akurat wiele robi dla ubogich. Tak, tak, nie dla DZIECI, ale
                    poza DZIEćMI są jeszcze potrzebujący ludzie.
                    • crax Re: Widzę, że... 11.01.07, 20:16
                      "Ale czemu wciąż tak antyklerykalnie wyjesz?"

"Wyjesz"? Rozumiem, że przez użycie tego słowa chciałas mnie obrazić. Jasne. Słowa "wyjesz" użyj raczej wobec autora niniejszego wątku, radzę. A jesli chodzi o mój antyklerykalizm to odpowiedz sobie sama na pytanie: kto najbardziej zwalcza Owsiaka, hmmm...?
                      • red.adam [...] 11.01.07, 20:25
                        • red.adam cenzura znowu w akcji. 11.01.07, 20:32
                          Nikogo nie obraziłem, nie użyłem niecenzuralnego słowa, odniosłem się z miłością
                          i troską do bliźniego. Czemu DO DIABŁA usunięto mój post???
                          • kochanica-francuza Re: cenzura znowu w akcji. 11.01.07, 20:34
                            red.adam napisał:

> Nikogo nie obraziłem, nie użyłem niecenzuralnego słowa, odniosłem się z miłości
                            > ą
                            > i troską do bliźniego. Czemu DO DIABŁA usunięto mój post???

Admin lubi craxa? ;-) Co napisałeś?
                            • crax Re: cenzura znowu w akcji. 11.01.07, 20:38
                              "Admin lubi craxa?"

No raczej jego ulubienicą jest kochanica francuza, ponieważ to MOJĄ odpowiedź do CIEBIE wykasował, prawda?
                              • kochanica-francuza Re: cenzura znowu w akcji. 11.01.07, 20:42
                                crax napisał:

> "Admin lubi craxa?"
                                >
                                > No raczej jego ulubienicą jest kochanica francuza, ponieważ to MOJĄ odpowiedź d
                                > o CIEBIE wykasował, prawda?

Ale tylko jedną. ;-)
                            • red.adam Re: cenzura znowu w akcji. 11.01.07, 20:40
                              Napisałem, żeby się uspokoił, bo zepsuje monitor. Stwierdziłem, że żadna krytyka
                              WOŚP i Owsiaka jest dla niego niedopuszczalna i z tego wysnułem konkluzję, że
                              jest on jednym z "fanatycznych wolontariuszy" Owsiaka.
                              Napisałem też, że popieram samą ideę WOŚP, jednak przez ostatnie kilkanaście lat
                              stała się ona swoją własną karykaturą. Tyle.
                              • crax Re: cenzura znowu w akcji. 11.01.07, 20:43
                                "Stwierdziłem, że żadna krytyka WOŚP i Owsiaka jest dla niego niedopuszczalna"

Jeśli tak stwierdziłeś to znaczy ze nie umiesz czytac, poniewaz napisałem powyżej, że nie lubię tego człowieka.
                              • kochanica-francuza Re: cenzura znowu w akcji. 11.01.07, 20:44
                                red.adam napisał:

> Napisałem, żeby się uspokoił, bo zepsuje monitor. Stwierdziłem, że żadna krytyk
                                > a
                                > WOŚP i Owsiaka jest dla niego niedopuszczalna i z tego wysnułem konkluzję, że
                                > jest on jednym z "fanatycznych wolontariuszy" Owsiaka.

Niekoniecznie słuszną. Widzę w wątku wiele osób, dla których krytyka tegoż jest
                                niedopuszczalna. Niekoniecznie są wolontariuszami. ;-)

• kochanica-francuza Re: Widzę, że... 11.01.07, 20:29
                        crax napisał:

> "Ale czemu wciąż tak antyklerykalnie wyjesz?"
                        >
                        > "Wyjesz"? Rozumiem, że przez użycie tego słowa chciałas mnie obrazić.

Nie, raczej podkreślić intensywność , a zarazem powtarzalność i pewne
                        nieprzemyślenie twoich ataków.

Jasne. Sł
                        > owa "wyjesz" użyj raczej wobec autora niniejszego wątku, radzę.

Nie użyję, bo porusza on ciekawy temat .

A jesli chodzi
                        > o mój antyklerykalizm to odpowiedz sobie sama na pytanie: kto najbardziej zwalc
                        > za Owsiaka, hmmm...?

Ojciec Rydzyk...? Ale primo, Rydzyk nie jest całym klerem, a już NA PEWNO nie ma
                        nic wspólnego z Caritasem!
                        • crax Re: Widzę, że... 11.01.07, 20:40
                          Owsiaka zwalcza nie tylko Rydzyk, ale Kościół. Między innymi przez to, że jednocześnie z jego zbiórką potrafi urządzić zbiórkę pieniędzy na inny cel. Czyli - zwalcza konkurencję.
                          • kochanica-francuza Re: Widzę, że... 11.01.07, 20:45
                            crax napisał:

> Owsiaka zwalcza nie tylko Rydzyk, ale Kościół. Między innymi przez to, że jedno
                            > cześnie z jego zbiórką potrafi urządzić zbiórkę pieniędzy na inny cel. Czyli -
                            > zwalcza konkurencję.

No wiesz, byłyby dwie zbiórki, a tak jest jedna... Zawsze więcej pieniędzy by
                            się zebrało...
    • Gość: Matylda Re: Wielka orkiestra świątecznej POMOCY IP: 85.112.196.* 11.01.07, 20:03
      Każda akcja, która służy ludziom jest dobra. Moja koleżanka, lekarka pracująca
      w szpitalu w dużym mieście twierdzi, że jedyny sprawny i nowoczesny sprzęt na
      jaki może liczyć w swojej pracy to ten "od Owsiaka". Do pozostałego można
      zatrudnić kustosza złotą rączkę. Dla mnie jest oczywiste, że akcja-widowisko
      trwa jeden dzień ale przez cały rok ktoś musi to wszystko organizować,
      pilnować. Z czego więc ma żyć taki człowiek jeśli nie ma już czasu na inną
      pracę?
      • crax Re: Wielka orkiestra świątecznej POMOCY 11.01.07, 20:10
        Sprzęt od Owsiaka jedynu sprawny?? A tego z CARITASU nie ma?? :)))))
        • kochanica-francuza Crax, uspokój się 11.01.07, 20:12
          caritas wspiera ubogich. Czy według ciebie mają oni mniejsze prawo do życia
          (zwłaszcza niż dzieci), że tak wyśmiewasz caritas?
          • Gość: lsm Re: Crax, uspokój się IP: *.lublin.mm.pl 11.01.07, 23:14
            Caritas jest poprostu katolicki. I to całe wytłumaczenie. Co z tego ze biednym
            i bezdomnym pomagaja. To jest katolickie a zatem zle. takie oto myslenie wielu:)
            • kochanica-francuza Re: Crax, uspokój się 12.01.07, 19:27
              Gość portalu: lsm napisał(a):

> Caritas jest poprostu katolicki. I to całe wytłumaczenie. Co z tego ze biednym
              > i bezdomnym pomagaja. To jest katolickie a zatem zle. takie oto myslenie wielu:
              > )
              No ale jak napiszę takiemu że katolickie = niekoniecznie złe, to się uśmieje.
              Takiemu trzeba na konkretach, jak dziecku.
        • Gość: Matylda Re: crax IP: 85.112.196.* 11.01.07, 20:40
          Nie ma w tym szpitalu sprzętu z CARITASu. Za to w moim mieście, przy jednej
          parafii funkcjonuje przychodnia zdrowia i bezpłatna apteka dla
          najbiedniejszych. Te bardzo potrzebne instytucje w całości utrzymywane sa
          właśnie przez CARITAS.
    • Gość: Majka Sądzę że nie masz racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:09
      Ta akcja jest po to aby kupowac sprzet i ten sprzęt się kupuje, mozna go sobie
      obejrzeć w placówkach służby zdrowia tak jak napisala koleżanka powyżej.
      Co do Owsiaka to robi z siebie trochę pajaca ale to jest zupełnie inna sprawa.
      Co do kultu jednostki to zupełnie nie wiem o co ci biega :D Chyba nie kult
      Owsiaka?? Hahaha.
      • kochanica-francuza Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 20:11
        Chyba nie kult
        > Owsiaka?? Hahaha.

O to chyba właśnie chodzi autorowi.
        • calmus Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 20:51
          Nikt nie napisał, że "ten pajac Owsiak" i "ta cała szopka" ("kosmiczna")
          ma p o k a z a ć młodym ludziom że warto komuś pomagać. Naprawdę tego
          nie dostrzegacie?
          • kochanica-francuza Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 20:52
            calmus napisał:

> Nikt nie napisał, że "ten pajac Owsiak" i "ta cała szopka" ("kosmiczna")
            > ma p o k a z a ć młodym ludziom że warto komuś pomagać. Naprawdę tego
            > nie dostrzegacie?

To oni sami na to nie wpadną?
            • asiara74 Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 21:01
              O co chodzi tym, którzy nadają na Owsiaka? Co takiego dokonali że mają czelność
              szczekać i kwestionować jego ubiór, jąkanie, sposób działania. Czyżby odezwały
              się znowu polskie kompleksy i zawiść-jak ja niczego nie potrafię zrobić to
              dokopię temu któremu coś wychodzi.
              Trzeba wspierać takie akcje bo dzieki nim lekarze moga więcej zdziałać. Zresztą
              ten sprzęt trafia nie tylko do szpitali. W integracyjnej szkole mojego syna jest
              od orkiestry kolejna partia sprzętu rehabilitacyjnego. I to jest coś.
              • kochanica-francuza Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 21:07
                asiara74 napisała:

> O co chodzi tym, którzy nadają na Owsiaka?

O to chodzi, że Owsiak nie został ogłoszony za życia świętym i JAK NAJBARDZIEJ
                DOCENIAJąC jego działania i ich wyniki, MAMY PRAWO krytykować ich formę. Jest
                wolność słowa. A teraz cofnij "szczekanie" . Szczekają psy.
                • nessie-jp Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 21:18
                  Owsiak odwala kawał dobrej roboty, angażując w akcję charytatywną ludzi, którzy
                  w innej sytuacji myśl o pomocy innym nawet by w głowie nie powstała. Umiejętnie
                  organizuje wielki medialny cyrk (im większy szum, tym większe pieniądze można
                  zebrać). Obrał sobie konkretną grupę docelową (młodzież, osoby "wyluzowane",
                  osoby nie wierzące w tradycyjne autorytety) i umiejętnie angażuje ich portfele w
                  pomaganie dzieciom.

Dlaczego dzieciom, a nie dorosłym? Cóż, takie było założenie pierwszej edycji
                  Orkiestry. Nikt przecież nie wymaga od Fundacji Pomocy Kotom, żeby wspierała
                  papużki, prawda?
                • katrina_bush Oczekujesz politycznej poprawnosci, czy jak ? 11.01.07, 21:18
                  > O to chodzi, że Owsiak nie został ogłoszony za życia świętym i JAK NAJBARDZIEJ
                  > DOCENIAJąC jego działania i ich wyniki, MAMY PRAWO krytykować ich formę. Jest
                  > wolność słowa. A teraz cofnij "szczekanie" . Szczekają psy.

Oczekujesz politycznej poprawnosci, czy jak ?

Twoja krytytka sprowadza sie wyłacznie do insynuacji i manipulacji !

A na to ludzie widocznie maja alergie.

I co znaczy "MAMY PRAWO" ?

Pluralis majestatis, czy jak ?
                  • kochanica-francuza Mam napisać tysiąc razy? 11.01.07, 21:25
                    Oczekuję, żeby mi nie bluzgać.
                    >
                    > Twoja krytytka sprowadza sie wyłacznie do insynuacji i manipulacji !

Kłamiesz i oczerniasz mnie. Moja krytyka sprowadza się do MOICH OSOBISTYCH
                    EMOCJI ODNOśNIE AKCJI OWSIAKA. Cóż takiego według ciebie insynuuję??? Gdzie
                    dokonuję manipulacji???

>
                    > A na to ludzie widocznie maja alergie.

Jacy ludzie?
                    >
                    > I co znaczy "MAMY PRAWO" ?

My, którzy uważamy, że Owsiak też człowiek i podlega krytyce. Sto razy pisałam,
                    że akcja jest skuteczna, jeszcze ci mało? Mam napisać tysiąc razy?
                    • katrina_bush Może masz trudny styl i to prowadzi do... 11.01.07, 22:03
                      Może masz trudny i szemrany styl i to prowadzi do nieporozumien ?

Ja osobiscie mam na taki styl alergie. (i widocznie inni forumowicze rowniez ?!)

I nic na to nie poradze...

Akcja jest wedlug ciebie pozyteczna i skuteczna - ale zachowanie Owsiaka i forma prowadzenia akcji
                      jest nie do przyjecia ?

W gruncie rzeczy nie wiadomo o co ci chodzi.

• Gość: Miłka Re: Może masz trudny styl i to prowadzi do... IP: *.brnt.adsl.virgin.net 12.01.07, 15:36
                        To raczej Ty masz jakiś szemrany styl, który u czytelników wzbudza agresje. Nie
                        znam Cie kompletnie a już Cie nie lubię. Nie masz zielonego pojęcia co to jest
                        rzeczowa dyskusja, wiec może Twoje wypowiedzi nie powinny się tu więcej pojawiać
                      • kochanica-francuza Rany boskie, co to jest szemrany styl??? 12.01.07, 19:25
                        katrina_bush napisała:

> Może masz trudny i szemrany styl i to prowadzi do nieporozumien ?

Dziecko drogie, "szemrany" w przedwojennej gwarze warszawskiej ferajny znaczyło
                        tyle co "doświadczony". POjęcia nie mam natomiast, w jakim znaczeniu ty tego
                        słowa używasz.

>
                        > Ja osobiscie mam na taki styl

Hmm... Czyli na jaki? Trudny i szemrany? Możesz napisać, co to znaczy?

>
                        > Akcja jest wedlug ciebie pozyteczna i skuteczna - ale zachowanie Owsiaka i form
                        > a prowadzenia akcji
                        > jest nie do przyjecia ?
                        >
                        > W gruncie rzeczy nie wiadomo o co ci chodzi.

Nigdy nie miałaś mieszanych uczuć, choćby wobec pani od matematyki?

Tak, dobrze ujęłaś, o co mi chodzi. Nie piszę, że jest nie do przyjęcia, piszę,
                        że MNIE OSOBIśCIE IRYTUJE. To różnica.
                • asiara74 Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 21:18
                  Ale co ci się nie podoba w formie? Musi być głośno i medialnie bo akcja jest
                  jednorazowa, spektakularna, nastawiona na zysk. Jaką formę zatem proponujesz?
                  Co do świętości to tylko ty użyłaś tego słowa, nie wydaje aby jakakolwiek
                  rozsądna osoba próbowała go traktować jako świętego, może słowo haryzmatyczny i
                  skuteczny lepiej oddaje osobę Owsiaka.
                  • kochanica-francuza Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 21:26
                    asiara74 napisała:

> Ale co ci się nie podoba w formie?

Po prostu JA OSOBIśCIE źle takie rzeczy odbieram, męczą mnie. I dlaczego musi
                    być jednorazowo medialnie, a nie np. cały rok po cichutku ? Owsiak wszak jest
                    już znany, nie musi o sobie przypominać.
                    • asiara74 Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 21:31
                      Myślę że łatwiej jest organizacyjnie i finansowo przeprowadzić akcję
                      jednorazowo. Poza tym cichych akcji całorocznych jest mnóstwo więc takie
                      spektakularne działanie powoduje że akcja jest jedyna w swoim rodzaju. Ale widze
                      że tak czy siak jesteś na nie. Więc żegnam.
                      • calmus Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 21:37
                        Ano dlatego musi być jednorazowo i medialnie żeby przyciągnąć więcej pieniędzy
                        (licytacje!).
                        • kochanica-francuza Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 21:39
                          calmus napisał:

> Ano dlatego musi być jednorazowo i medialnie żeby przyciągnąć więcej pieniędzy
                          > (licytacje!).

Tyż prowda. ;-)
                        • Gość: ciekawy Czy ktoś wie... IP: *.chomiczowka.waw.pl 11.01.07, 21:42
                          Jaki jest dochód netto z akcji WOŚP - po odjęciu kosztów, w tym kosztu kilku
                          godzin reklamy w TVP, kosztów organizacji "Woodstocku" ?...
                      • kochanica-francuza Piszę sobie i piszę... 11.01.07, 21:39

> e
                        > że tak czy siak jesteś na nie.

że doceniam akcję Owsiaka.

Ale widzę, że JAKAKOLWIEK krytyka jest postrzegana jako odrzucenie całej akcji.
                        • Gość: ciekawy Re: Piszę sobie i piszę... IP: *.chomiczowka.waw.pl 11.01.07, 21:44
                          Widocznie Owsiaka nie wolno krytykować - tak jak Michnika...:))
                          • Gość: jaija Re: Piszę sobie i piszę... IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.01.07, 23:43
                            Znowu Michnik... czyżby jakiś Ziemkiewicz się tu ukrył? ;)
                            • kochanica-francuza Re: Piszę sobie i piszę... 12.01.07, 19:29
                              Gość portalu: jaija napisał(a):

> Znowu Michnik... czyżby jakiś Ziemkiewicz się tu ukrył? ;)
                              O co chodzi z Michnikiem?
                          • kochanica-francuza Re: Piszę sobie i piszę... 12.01.07, 19:29
                            Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> Widocznie Owsiaka nie wolno krytykować - tak jak Michnika...:))
                            Michnika nie wolno? Nie jestem na bieżąco. ;-)
                        • Gość: brum Może już przestań pisać IP: *.chello.pl 11.01.07, 23:19

> Ale widzę, że JAKAKOLWIEK krytyka jest postrzegana jako odrzucenie całej akcji.

Po pierwsze, przestań krzyczec!
                          Po drugie, czepiasz się bzdetów, mało istotnych spraw.
                          I powtarzasz to w kółko z uporem maniaka.
                          I g mnie obchodzi, czy to się hrabinie z Koziej Wólki podoba, czy też nie.
                          Jasne?
                          • red.adam Banda fanatyków dorwała się do forum. 12.01.07, 04:26
                            Odsądzają od czci i wiary każdego, kto choć odrobinę nie popiera rzeczonej
                            akcji. Dziewczyna pisze, że akcja jest pożyteczna, ale.... to, to, tamto.
                            Zewsząd jednak -histeria: JAKIM PRAWEM TAK MóWISZ NA OWSIAKA??? PEWNIE JESTEś Z
                            KK!!!! PEWNIE FASZYSTKą JESTEś, SKORO OWSIAKA NIE POPIERASZ!!!

A CO? Nie ma dziewczyna prawa do tego, żeby jej się coś nie podobało??? Wszyscy
                            muszą jednym głosem, przez aklamację wykrzykiwać peany na temat Owsiaka???
                            Guzik!!! Może tak byście chcieli, ale są i będą na tym świecie jeszcze ludzie
                            potrafiący myśleć samodzielnie i owe myśli przelewać na dyski serwerów. A jak
                            wam się nie podoba to won do Korei płn. Tam wszyscy myślą tak samo (przynajmniej
                            oficjalnie).
                          • kochanica-francuza Re: Może już przestań pisać 12.01.07, 12:51

> Po pierwsze, przestań krzyczec!

Jezusmaria, jedno słowo capslockiem.
                            > Po drugie, czepiasz się bzdetów, mało istotnych spraw.

Dla mnie one są istotne.

> I powtarzasz to w kółko z uporem maniaka.

Tak jak wy - wasze teksty. To nie jest forum "Chwalmy Owsiaka bezgranicznie".

> I g mnie obchodzi, czy to się hrabinie z Koziej Wólki podoba, czy też nie.

Jeśli już, to pochodzę z podwarszawskiego ziemiaństwa. Obawiam się, że to ty
                            masz kompleksy co do rodowodu.

Nie mówiąc już o jakości twojej argumentacji i kulturze osobistej.

> Jasne?
                            • Gość: brum Nie ten poziom IP: *.chello.pl 12.01.07, 16:10

> Jeśli już, to pochodzę z podwarszawskiego ziemiaństwa. Obawiam się, że to ty
                              > masz kompleksy co do rodowodu.

Jasne, nie będę sie licytować na pochodzenie, bo nie o to tu chodzi.
                              Przypominasz mi widza teatralnego, który pytany o wrażenia ze spektaklu
                              "Hamleta" stwierdza: Fajna sztuka, tylko Hamlet ma za duży nos.
                              Ten sam poziom, ziemianko z Koziej Wólki.
                              • kochanica-francuza Re: Nie ten poziom 12.01.07, 19:16

> Przypominasz mi widza teatralnego, który pytany o wrażenia ze spektaklu
                                > "Hamleta" stwierdza: Fajna sztuka, tylko Hamlet ma za duży nos.

A widzisz, to ciekawe, bo dla mnie sztuka teatralna i medialne wrzaski Owsiaka
                                nie mają wiele wspólnego. Nos Hamleta, czyli gęba Owsiaka, mnie nie obchodzi.
                                Obchodzi mnie styl całej akcji - odnosząc do "Hamleta" byłaby to scenografia.
                              • kochanica-francuza Re: Nie ten poziom 12.01.07, 19:18

> Ten sam poziom, ziemianko z Koziej Wólki.
                                Przykro mi, że cię rozczaruję.Ta miejscowość nie nazywa się Kozia Wólka.
            • calmus Re: Sądzę że nie masz racji 11.01.07, 21:39
              Naiwnością jest sądzić, iż wszyscy pomaganie biźniemu wyssali z mlekiem matki.
              • kochanica-francuza Re: Sądzę że nie masz racji 12.01.07, 19:32
                calmus napisał:

> Naiwnością jest sądzić, iż wszyscy pomaganie biźniemu wyssali z mlekiem matki.
                Też prawda. :-) Nie ma to jak ładna, rzeczowa dyskusja. I czemuż to od razu mnie
                błotem obrzucać (to do niektórych innych dyskutantów)?
              • kochanica-francuza Kieruję miłe słowo do calmusa 12.01.07, 19:33
                za propagowanie w tym wątku rzeczowej i pozbawionej negatywnych emocji dyskusji. :-)
    • Gość: Majka Do tych co im sie forma nie podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:41
      Nie sądzicie że czepiacie się dziury w całym?? Skoro efekty przynosi to znaczy
      że działa, tak!? I o to w tym wszystkim chodzi, o efekt. I pewnie ludzie którzy
      dają kasę myśla podobnie, a niech Owsiak małpę robi, może tłum tego potrzebuje,
      jak mu sie udaje zrobić coś dobrego to super, oby więcej takich "małp".
      • kochanica-francuza Nie, nie sądzimy 12.01.07, 12:53
        Nie lubię koloru różowego i wolno mi. Nie jest to czepianie się dziury w całym .
        Nie lubię pewnych form zachowania. Nawet u najbliższych. Jestem introwertyczką i
        wszelkie wrzaski i imprezy źle znoszę. Nie jest to czepliwość, po prostu własny
        odbiór. Działanie podoba mi się, forma nie.
      • Gość: obudzony WOŚP - tak, Woodstock - nie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:16
        Dotarło do bandy fanatyków??
      • salila Re: Do tych co im sie forma nie podoba 12.01.07, 14:32
        > Nie sądzicie że czepiacie się dziury w całym?? Skoro efekty przynosi to znaczy
        > że działa, tak!? I o to w tym wszystkim chodzi, o efekt. I pewnie ludzie
        którzy
        > dają kasę myśla podobnie, a niech Owsiak małpę robi, może tłum tego
        potrzebuje,
        > jak mu sie udaje zrobić coś dobrego to super, oby więcej takich "małp".
        W pełni się zgadzam. Tu nie forma jest najwazniejsza. Jednemu może się
        żywiołowość Owsiaka podobać, innym nie. Ale jakie to ma znaczenie w obliczu
        tego jaką pomoc otrzymują później polskie szpitale.
        • kochanica-francuza Re: Do tych co im sie forma nie podoba 12.01.07, 14:52

> W pełni się zgadzam. Tu nie forma jest najwazniejsza. Jednemu może się
          > żywiołowość Owsiaka podobać, innym nie.

No właśnie!!!

A krytyka formy nie równa się krytyce treści! Ludzi, zrozumcie to wreszcie!
          • Gość: obojętny Re: Do tych co im sie forma nie podoba IP: *.as.kn.pl 12.01.07, 18:34
            >poza tym nie lubię sztucznego umłodzieżowiania, a Owsiak jest stary pryk, więc
            >niech się nie wygłupia

Ja szanuję twoje stanowisko, ale nie wiem co ci przeszkadza to ile Owsiak ma lat
            i jak się zachowuj. Zachowuje się tak odkąd pamiętam i to tylko i wyłączni jego
            sprawa. Widocznie nie patrzy sobie w metrykę tylko robi to co uważa za stosowne.
            Jak słyszę, że w moim wieku to nie wypada albo należy to mam ochotę kogoś kopnąć
            w ... .
            Ta ostatnia linijka nie jest wymierzona w ciebie, to takie moje przekonanie.
            • kochanica-francuza Re: Do tych co im sie forma nie podoba 12.01.07, 19:28
              Gość portalu: obojętny napisał(a):

> >poza tym nie lubię sztucznego umłodzieżowiania, a Owsiak jest stary pryk,
              > więc
              > >niech się nie wygłupia
              >
              > Ja szanuję twoje stanowisko, ale nie wiem co ci przeszkadza to ile Owsiak ma la
              > t
              > i jak się zachowuj. Zachowuje się tak odkąd pamiętam i to tylko i wyłączni jego
              > sprawa. Widocznie nie patrzy sobie w metrykę tylko robi to co uważa za stosowne
              > .
              > Jak słyszę, że w moim wieku to nie wypada albo należy to mam ochotę kogoś kopną
              > ć
              > w ... .
              > Ta ostatnia linijka nie jest wymierzona w ciebie, to takie moje przekonanie.

Hmmm... Wiesz, nie wiem, czy Owsiak umłodzieżawia się prywatnie, czy to taka
              poza medialna. Bo to dwie różne sprawy.
    • znj2 Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 11.01.07, 21:42
      Powiem krótko.Podzielam pogląd autora.
    • mike.recz Re: Wielka orkiestra świątecznej pomocy 11.01.07, 21:49
      Forma całego przedsięwzięcia faktycznie jest "plastikowa" i momentami wygląda
      sztucznie.Co do kultu jednostki to moim zdaniem przesada,chociaż Owsiak jest
      oczywiście główną twarzą akcji.Jąkający się pastor-fotogenicznym modelem to on
      nie jest ale co to ma do rzeczy.Z tego co wiem,to WOŚP rozlicza się z
      zebranych pieniędzy bardzo dokładnie.Całym sercem jestem za tą akcją.
    • jorge.martinez Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 11.01.07, 22:27
      Widzę że rydzykowa praca u podstaw nie idzie w las. Gratuluję.
      • red.adam [...] 12.01.07, 04:33
      • kochanica-francuza Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 12.01.07, 19:35
        jorge.martinez napisał:

> Widzę że rydzykowa praca u podstaw nie idzie w las. Gratuluję.
        W czym rzecz? O co chodzi? W TV5 i Deutsche Welle nie ma Rydzyka... Ani w
        "Polityce"...
    • Gość: bozia Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.chello.pl 11.01.07, 23:32
      Owsiak na ministra zdrowia.Raz na 4mc zrobi zrzutkę<jedna
      sprzęt,2pensje,3profilaktyka>i będzie ok!Ja daję ,bo serduszka są kul Siema!!!!.
    • Gość: jaco Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 08:08
      niestety akcja owsiaka, mimo oczywistej skuteczności, wprowadza pewna patologię
      w służbie zdrowia. po co mamy starać się o to czy o tamto, po co ma nam zalezeć
      na efektywnym zarządzaniu finansami. przecież będzie akcja owsiaka i kupią nam
      karetki, inkubatory i inny sprzęt medyczny.
      swego czasu ściąłem się z moim niedoszłym szwagrem, studentem, wolnym ptakiem,
      luzakiem, który jak dotąd żadną pracą się nie skaził. wypomniał mi, że nic nie
      dałem na wosp, a on dał, wszyscy jego znajomi dali, odmówił sobie browarka, ale
      dał. wku..ony wyciągnąłem mu pity 5 za zeszły rok i podsumowałem zaliczki na
      podatek dochodowy i składkę zdrowotną. on swoich nie pokazał, bo ich zwyczajnie
      nie miał i chyba nie za bardzo zrozumiał o co mi chodzi. uznał, ze taki luzak
      jak on nigdy nie zrozumie takiego buca jak ja.
    • Gość: Hela Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.aster.pl 12.01.07, 09:48
      Zrobił się to kolejny przymus społeczny z gatunku walentynkowo-kiczowato-
      tandeciarskich i konformistycznych.
      Ten, kto nie da na Orkiestrę i smie chodzić po ulicach w dniu zbiórki bez
      serduszka, jest społecznie napiętnowany i obrzucany krzywymi spojrzeniami tak,
      jak nieco dawniej ten, kto nie wpuszczał księdza po kolędzie.
      Nie lubię społecznych przymusów ustrojonych w pozory dobrowolności, więc nic
      nie dam na Orkiestrę i będę inna niż 99% społeczeństwa - to fajna okazja, żeby
      się odróżnić.
      Ponadto uważam, że jako osoba pracujaca odprowadzam tak kolosalne podatki, że
      za te pieniądze szpitale powinny funkcjonowac jak szwajcarskie zegarki! Nie
      widzę powodu, by z tego ochłapu, którego mi nie zabrał państwowy łupieżca, z
      dobrej woli pchać mu do kieszeni kolejne haracze.
      • mike.recz Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 12.01.07, 09:59
        Gość portalu: Hela napisał(a):

> Ponadto uważam, że jako osoba pracujaca odprowadzam tak kolosalne podatki, że
        > za te pieniądze szpitale powinny funkcjonowac jak szwajcarskie zegarki! Nie
        > widzę powodu, by z tego ochłapu, którego mi nie zabrał państwowy łupieżca, z
        > dobrej woli pchać mu do kieszeni kolejne haracze.
        Bardzo fajna wypowiedź.Przymusu przecież nie ma.Pozdrawiam
      • salila Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 12.01.07, 14:42
        > Zrobił się to kolejny przymus społeczny z gatunku walentynkowo-kiczowato-
        > tandeciarskich i konformistycznych.
        > Ten, kto nie da na Orkiestrę i smie chodzić po ulicach w dniu zbiórki bez
        > serduszka, jest społecznie napiętnowany i obrzucany krzywymi spojrzeniami
        tak,
        > jak nieco dawniej ten, kto nie wpuszczał księdza po kolędzie.
        Ale bzdury. Gdzie Ty żyjesz? Chyba w innym kraju niż ja, bo nie zauważyłam
        nawet w o wiele mniejszej skali zjawiska o którym piszesz. Nie chcesz- nie
        dawaj, proste.

> Ponadto uważam, że jako osoba pracujaca odprowadzam tak kolosalne podatki, że
        > za te pieniądze szpitale powinny funkcjonowac jak szwajcarskie zegarki! Nie
        > widzę powodu, by z tego ochłapu, którego mi nie zabrał państwowy łupieżca, z
        > dobrej woli pchać mu do kieszeni kolejne haracze.
        I co z tego, że powinny skoro nie funkcjonują. Mnie też trafia na myśl ile
        pieniędzy idzie z moich składek w tą studnię bez dna- polski budżet. Państwo
        jest niewydolne, a dotychczasowe wszystkie rządy razem wzięte nie zrobiły dla
        polepszenia stanu służby zdrowia tyle co ta jedna fundacja.
        Nie chcesz nie pchaj nikomu nic do kieszeni, tylko nie pisz że datek na WOŚP
        byłby kolejnych "haraczem" dla państwa. A jeśli kiedyś trafisz do szpitala i w
        ratowaniu Twojego życia albo zdrowia pomoże sprzęt z serduszkiem, to wiedz że
        to dzięki tym którzy tą akcję zorganizowali i tym którzy dołożyli swoją
        złotówkę.
    • salila Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 12.01.07, 14:22
      > No i po raz kolejny, jak co roku rozpocznie się w ten weekend wielki festiwal
      > żenady. Jąkający się "pastor", fanatyczni wolontariusze, dorośli ludzie, na
      > siłę udający wyluzowanych, używający młodzieżowego języka, co wypada co
      > najmniej żenująco.
      Proponuję autorowi wątku, żeby powiedział że ta akcja jest żenująca rodzicom
      dzieci które żyją dzięki sprzętowi zakupionemu przez WOŚP. Żyją dzięki temu, że
      jednej "kultowej jednostce" chciało się zrobić coś dla innych, coś co powinno
      być zapewnione przez zakichane państwo. Setki polityków, debatujące, gadające
      głowy i kwoty jakie są przeznaczane z budżetu państwa na opiekę medyczną to
      jest żenada.
      Bezpodstawna krytyka może wynikać chyba tylko z głupoty albo typowo polskiej
      cechy- antypatii dla kogoś kto coś zdziałał, wybił się ponad przeciętność.

> Czy kiedykolwiek ktoś spytał ile z zebranych pieniędzy idzie na organizację
      > tego całego cyrku??
      No i do tego bezpodstawne czepianie się. A czego? Autor sam nie wie. Nie wie
      też albo udaje, że fundacja prowadzi szczegółowe rozliczenia finansowe,
      przedstawia co roku bilans i sprawozdania z działalności dla różnych instytucji
      które mogłyby stwierdzić nieprawidłowości. Gdyby wykazał trochę mniej
      ignorancji zamiast wyimaginowanej zazdrości o to ile to się Owsiak mógł na boku
      nachapać, nie musiałby wypisywać głupot.
    • Gość: Miłka Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.brnt.adsl.virgin.net 12.01.07, 15:58
      Temat kontrowersyjny, dyskusja też.
      Niemniej jednak przyłączę się do grona osób, którym ta impreza "działa na
      nerwy". A własciwie styl tej imprezy.
      Jest tyle sposobów by pomagać ludziom (chocby np 1% podatku itd) więc jesli
      tylko ktos chce oddać część swoich pieniędzy nie ma z tym problemu. Nagonka w
      stylu Owsiaka jest tu raczej nie potrzebna. Czasem mam wrażnie że cała ta akcja
      jest dla dość "specyficznych" ludzi, którym trzeba wrzasnąć do ucha "daj na
      dzieciaki" bo na codzień nie wpadną na to że można komus pomóc, a co gorsze,
      potem są jeszcze z siebie dumni.
      No ale do tego wszytskiego społeczeństwo nasze musi jeszcze dorosnąć. Póki co
      Okiestra jest jedyną skuteczną formą zbierania kasy.... niestety.
      • mike.recz Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 12.01.07, 16:02
        No ale do tego wszytskiego społeczeństwo nasze musi jeszcze dorosnąć. Póki co
        > Okiestra jest jedyną skuteczną formą zbierania kasy.... niestety.

Przypuszczam,że nikt nie zabrania Ci stworzyć czegoś lepszego i
        skuteczniejszego.Jeżeli będę mógł pomogę.
        • Gość: Miłka Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.brnt.adsl.virgin.net 12.01.07, 16:40
          > Okiestra jest jedyną skuteczną formą zbierania kasy.... niestety

Chodzi generalnie o to że orkiestrę wszyscy znają i nie da się ukryć jest
          popularna. Są lepsze metody pomocy ( moim zdaniem ) ale mniej popularne. Jak
          choćby wspomniany wyżej 1% podatku. Ale chyba trzeba wrzeszczeć cały dzień w
          radio i telewizji o tym i machać kolorowymi szmatkami żeby to do ludzi dotarło.

Tak wiec nie mam potrzeby wymyślać niczego nowego. Parę dobrych pomysłów już
          jest, niestety ludzie troche za mało otwarci na te pomysły...
          • mike.recz Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 12.01.07, 16:47
            Dobrą reakcją byłoby już uproszczenie procedury przekazania 1%.
            • Gość: wobo1704 Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 17:34
              Wielką zasługą Wielkiej Orkiestry, większą niż ilość zebranych pieniędzy jest
              wciągnięcie w tą działalność starszych dzieci i młodzieży.

Ci, którzy raz brali udział w takie zbiórce, będą to robić do końca świata i
              jeszce dłużej.

Ps. Jestem już stary, ale będę szukał dzieciaków z puszkami i napełniał je
              grosiwem. Proszę o to wszystkich.
    • iberia.pl Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 12.01.07, 18:32
      Nie wiem co Ci wadzi Owsiak, masz lepszy pomysl to slucham.Nie ma to jak
      krytyka bez argumentow, moze zrob cos dla innycht o wtedy porozmawiamy.
      Moze jak twoje dziecko bedzie zawdzieczalo zycie aparaturze zakupionej dzieki
      WOSP to zmienisz zdanie.
      • yggdrasill Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 12.01.07, 18:55
        Najbardziej bawią mnie wypowiedzi o rzekomym 'społecznym piętnowaniu' tych,
        którzy nie wspierają finansowo WOŚP. To już tak oczywista, totalna bzdura, że
        komantarz wydawałby się zbędny, gdyby nie to, że to sformułowanie się powtarza.
        Wrzucono Wam cegłę przez okno? Pani sąsiadka przestała mówić 'dzień dobry'?
        Ktoś Wam na buty naplul?? Litości. BTW- skoro jesteście takimi
        nonkonformistami, społeczna akceptacja powinna Wam, delikatnie mówiąc, zwisać.
        Czyżby brak konsekwencji?
        • kochanica-francuza Chciałabym uprzejmie poprosić 12.01.07, 19:38
          o niewykłuwanie oczu uratowanymi dziećmi i ich rodzicami. Na świecie są miliony
          potrzebujących. Ja akurat pomogłam innemu. Fakt, żyłby również, gdybym mu nie
          pomogła. No i nie jest dzieckiem. Pewnie dlatego ten argument jest dla was o
          dupę potłuc.
        • Gość: Hela Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.aster.pl 13.01.07, 11:32
          No i zwisa mi, jak najbardziej, i oczywiścię zrobię, jak uważam, i będe mieć w
          dupie "co ludzie powiedzą". Ale nie próbuj mi wmawiać, że dopiero naplucie na
          buty albo zerwanie stosunków towarzyskich jest oznaką presji społecznej.
          Otóż orkiestrowa presja jest, lecz wyraża się subtelniej: widzi się, jak na
          asertywne "Nie" odpowiedziane kwestarzom oni często reagują taką złą miną i
          skrywaną agresją, że wprost się czuje, że chętnie by walnęli odmawiającego tą
          puszką w głowę. Cudzą złość i agresję się po prostu czuje, choć nie musi być
          ona wyrażona w pluciu na buty. I nikt mi nie wmówi, że nie mam prawa czuć tego,
          co czuję, i nie jest tak, jak widzę, tylko zupełnie i naczej, a kwestarze są
          skromni, nienatrętni i na odmowę reagują z uśmiechem, bez niewerbalnego
          komentarza wyrażającego się iskrami z oczu i nabzdyczeniem.
          Generalnie, jak powiedziałam, mam to w dupie. Nie lubię działać pod presją,
          nawet bardzo subtelną, i nie będę.
    • Gość: chwila Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.chello.pl 12.01.07, 20:47
      Jerzy Owsiak chciał sie wycofać z WOŚP po dziesiątej edycji programu. Miał dośc
      zarzutów i podejrzeń o ewentualne malwersacje finansowe, dość permanentnych,
      gołosłownych oskarżeń. Niezliczonych kontroli finansowych, śledzenia każdego
      kroku. Ma swój zawód, swoje pasje i chciał pożyć sobie w spokoju.
      On i jego rodzina.
      Trzeba mieć nie lada kondycję psychiczną, by stale być pod pręgierzem nagonki
      kierowanej pod jego adresem.
      Uległ namowom dyrekcji szpitali dziecięcych do kontynuowania akcji.
      Czy dobrze zrobił?
    • anna-z11 Do tych co krytykują!! 12.01.07, 20:52
      Kiedyś wrzuciłam pare groszy do puszki tylko dlatego, że mnie dopadli i nie
      wypadało mi nie dać. Generalnie nie chodziam na takie imprezy i nie oglądałam
      telewizji, bo drażnił mnie Owsiak i darcie na ogrągło.
      Wszystko się zmieniło, gdy urodziłam synka długo przed terminem, mały musiał
      leżeć w inkubatorze, potrzebował sprawnego sprzętu do tego żeby przeżyć.W
      szpitalu w tym czasie rodziło się dużo wczesniaków. Musieli wyciągać z
      inkubatorów dzieci, którym było trochę lepiej żeby pomóc tym w gorszym stanie,
      bo brakowało sprzętu. Prawie wszystko było z WOŚP: pompy infuzyjne,pomiary
      tętna itp.
      Jakby chodziło o wasze dziecko bylibyście wdzięczni za każdy sprzęt, który
      uratuje mu życie. Ja byłam wdzęczna Owsiakowi i obiecałam sobie, że pomogę mu
      zebrać pieniądze na ratowanie innych.
      • asiara74 Re: Do tych co krytykują!! 12.01.07, 20:56
        Nic dodać nic ująć.
        • Gość: gosia Re: Do tych co krytykują!! IP: *.chello.pl 12.01.07, 23:42
          smutne jest to,ze ludzie dopiero kiedy ich dotknie problem zaczynaja go widziec
          i doceniac ludzi ktorzy wczesniej chcieli z nim walczyc...

sama jestem wolontariuszka juz od kilku lat
          praktycznie caly rok czekam na kolejny final

mile jest to,ze zycie tego dnia toczy sie troche wolniej niz codzien
          ludzie sie do siebie usmiechaja, sa inni - mili, nie bija sie o miejsca w
          autobusach, przepuszczaja w drzwiach,kolejkach

poza tym jesli owsiak przepuszcza nawet polowe tych pieniedzy to i tak widac ze
          na prawde duzo dobrego robi
          nawet jesli kogos osobisice to nie dotknelo i sam nie korzystal ze sprzetu wospu
          to na pewno widzial na ulicach oznaczone serduszkiem karetki
          ja zawsze na widok takiej karetki - usmiecham sie w duchu
      • Gość: dzika Re: Do tych co krytykują!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 14:43
        Ja dawałam na wosp dopóki mi nie odmówiono skorzystania z zakupionego przez wosp
        sprzętu, bo nie jestem dzieckiem. I tak akurat nie był używany i dziecku
        potrzebny. Nie mam pojęcia jak się taka forma dyskryminacji nazywa, ale to jest
        chore. W czym ode mnie jest lepsze dziecko, że jego życie należy ratować a moje
        nie? Może wprowadzimy eutanazję zaraz po skończeniu wieku nastoletniego?
        • Gość: goren Puknij się IP: *.chello.pl 16.01.07, 23:23
          I to też wina Owsiaka? Może też Twoja choroba?
          Już się niedobrze robi od tych głupot.
    • tempus Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 13.01.07, 01:31
      red.adam napisał:

> No i po raz kolejny, jak co roku rozpocznie się w ten weekend wielki festiwal
      > żenady. Jąkający się "pastor", fanatyczni wolontariusze, dorośli ludzie, na
      > siłę udający wyluzowanych, używający młodzieżowego języka, co wypada co
      > najmniej żenująco.
      > Czy kiedykolwiek ktoś spytał ile z zebranych pieniędzy idzie na organizację
      > tego całego cyrku?? Czy tylko ja widzę, że pobocznym skutkiem tego
      > przedsięwzięcia jest rosnący, z roku na rok, kult jednostki?? Tak sobie
      > pomyślałem, że gdyby w "dwójkowym, orkiestrowym" studiu ktokolwiek
      > wypowiedział krytyczną uwagę na temat p. Owsiaka to niechybnie zostałby
      > zlinczowany... I jest niepokojące.
      >
      > A co wy, Drodzy forumowicze o tym sądzicie??? Zapraszam do dyskusji.

Niepojęte jest to, że ludzie tacy jak Ty wypisują głupoty na temat Owsiaka
      (głupoty, nie zarzuty). Może jesteś ortodoksyjnym katolikiem i dlatego to
      piszesz? Czarodzieje z Watykanu nie raz atakowli WOŚP. Im w głowach się nie
      mieści, że ktoś mógł zyskać tyle zaufania u ludzi nie strasząc ich piekłem,
      niebem, bogami i innymi czarami. Moje dziecko było ratowane przez aparaturę
      zakupionją przez WOŚP. Sprawozdania finansowe publikują co rok. Kult jednostki?
      Jeżeli taki człowiek coś konkretnego robi dla innych i jest popularny to jest
      to kult jednostki? On robi to DLA INNYCH. Nie zabrania używania prezerwatyw w
      epoce AIDS, ani nie truje o śmiersi nienarodzonych:))). Nie masz większych
      problemów?
      • Gość: A. Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: 86.73.43.* 13.01.07, 02:18
        Cóż, Orkiestra ma swój marketing i swoją grupę docelową. Ani Kochanica, ani ja
        nią nie jesteśmy. Wchodzę na stronę Orkiestry i co widzę? Pieniądze na
        nowoczesne metody diagnostyki i leczenia w neonatologii i pediatrii, zakup
        sprzętu medycznego dla oddzałów niemowlęcych i dzieci młodszych, ratowanie życia
        dzieciom z chorobą X, ratowaniu życia dzieci poszkodowanych w wypadkach...
        Tylko 2 na 14 zbiórek miało cele ogólne, reszta na "dzieciaki".

Czy w Polsce chorują tylko dzieci? Czy tylko na pediatrii i neonatologii brakuje
        sprzętu? Czy tylko dzieci ulegają wypadkom? Nie daję i nie dam na Orkiestrę,
        póki będę widziała, że to propaganda - propaganda, bo na hasło z dziećmi w
        tytule ludzie dadzą więcej. Czy i czemu dziecko jest warte więcej niż dorosły,
        wykształcony człowiek, który inwestuje w siebie i w którego zainwestowano?
        • Gość: tempus Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.server.ntli.net 13.01.07, 11:24
          Dziecko nie jest więcej warte, ani mniej. Nie o to chodzi. Jedni pomagają
          trędowatym, inni samotnym matkom a WOŚP dzieciom. Cel zbiórki jest jasno
          określony. Kto chce, wspomaga WOŚP, kto woli inne cele - daje innej organizacji.
      • Gość: sara Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.globalconnect.pl 13.01.07, 02:46
        > Im w głowach się nie
        > mieści, że ktoś mógł zyskać tyle zaufania u ludzi nie strasząc ich piekłem,
        > niebem, bogami i innymi czarami.
        Ich nie obchodzi że facet czyni tyle dobra. Liczy się tylko to że nie robi tego
        trąbiąc o kościelenych zasadach i dlatego ich zdaniem nie zasługuje na
        poparcie. Przecież realna, wielka pomoc w ratowaniu życia i zdrowia innych to
        nic w porównaniu z obroną życia poczętego.

> Sprawozdania finansowe publikują co rok.
        Fakty do krytykujących niestety nie docierają. Mimo bilansów, sprawozdań i
        kontroli będą bredzić o jakichś przekrętach na które nie mają żadnych dowodów.

> Jeżeli taki człowiek coś konkretnego robi dla innych i jest popularny to jest
        > to kult jednostki? On robi to DLA INNYCH. Nie zabrania używania prezerwatyw w
        > epoce AIDS, ani nie truje o śmiersi nienarodzonych:))). Nie masz większych
        > problemów?
        To jest takie polskie i podłe- krytykować tych którzy wybili się ponad
        przeciętność. Katoliccy krytykanci nie mogą Mu darować faktu że mimo braku
        trucia o nienarodzonych i źle antykoncepcji, robi on więcej dobrego niż ten ich
        kościół.
        • Gość: Wilia Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 07:58
          Mam dla Ciebie kochanico-francuza wiele uznania, że mimo degustacji formą
          omawianego przedsięwzięcia, zdobywasz się na obiektywną ocenę oceniając tę akcję
          jako pozyteczną i skuteczną. No cóż: myślę, że P. Owsiak byłby bardzo szczęśliwy
          gdyby mógł zadowolić wszelkie gusta i oczekiwania. Wiemy jednak, że nie jest to
          możliwe, bo "jeszcze się taki nie urodził, coby wszystkim dogodził" i chyba nawt
          Pan Bóg ma z tym kłopot. Ja jednak mam nadzieję, że zdobędziesz się tego dnia na
          wielkoduszny dystans wobec Twoich odczuć i uśmiechniesz mimo wszystko
          uświadamiając sobie, że za kazdym uratowanym, wspomożonym dzieckiem stoi co
          najmniej dwoje wspomożonych dorosłych tj.jego rodziców (a jesli dziadkowie żyją
          to i więcej), dla których uratowanie ich dziecka oznacza tym samym uratowanie
          ich samych od ogromnego cierpienia. Serdecznie pozdrawiam
          • mg2005 Można wygrać biustonosz Dody i majtki Jurka !...:) 13.01.07, 12:48
            :))
            • sir.vimes mg2005 - żenujący jak zwykle!!! 14.01.07, 14:48
              Zazdrościsz, że twojego stanika nikt nie chce kupić???
              • mike.recz Re: mg2005 - żenujący jak zwykle!!! 14.01.07, 14:52
                Może po prostu nie używa:)
    • Gość: w3nu5 Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 17:16
      Ludzie o co wam tak wlasciwie chodzi ? Zrobiliscie z tematu jakas glupia batalie
      - czy owsiaka uczynic swietym, czy moze spalic na stosie. Przeciez to bez sensu.

1. Owsiaka nie lubie. Mialem okazje z nim obcowac na zywo i moje subiektywne
      uczucia wobec tej osoby sa jak nabardziej negatywne. Uwazam, ze to medialny
      blazen uwazajacy iz zjadl juz wszystkie rozumy.

2. Akcja przynosi wymierne korzysci finansowe i dlatego uwazam, ze jest potrzebna.

3. Co do formy. Jednemu sie podoba drugiemu nie. Jest raz do roku wiec jakos
      mozna przetrwac. Dzieki takiej a nie innej formie dociera wlasnie do
      specyficznej grupy ludzi. I dobrze.

4. Przez caly rok sa inne akcje. Ta ma taka forme, ze jest "jednorazowa". Dzieki
      temu dociera do ludzi, ktorzy dawac nie lubia i normalnie grosza by nie dali.
      Caloroczne akcje na pewno sa nie dla nich, a tutaj presja tlumu dziala
      mobilizujaco. Efekt - wiecej pieniedzy na szczytny cel.

5. Coscie sie tak wszyscy czepili kosciola katolickiego ? Ja nie praktykuje wiec
      w zycie tej wspolnoty nie wnikam. Nie interesuje mnie ile kto daje na tace, ile
      razy i na kogo donosil Wielgus ani jakim samochodem jezdzi proboszcz. Nie
      dotyczy mnie wiec nie wtykam tam swojego nosa.

6. Kolejna sprawa - woodstock. Czy ktos kogos zmusza do uczestnictwa w tej
      imprezie ? Nie chcecie to sobie odpuscie, a dzieciom zabroncie. Prawdziwy
      woodstock nie byl spotkaniem ludzi ubranych "pod krawat", a rock nigdy nie byl
      muzyka lagodna. Mlodziez jak bedzie chciala nachla sie badz nacpa bez wzgledu
      czy to bedzie koncert owsiaka, czy impreza u znajomego. Kwestia wychowania. I
      bez wzgledu czy na jednego uczestnika bedzie dziesieciu ochroniarzy czy nie
      bedzie zadnego.

• Gość: @ Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.aster.pl 17.01.07, 01:12
        Brawo! Bardzo mądra wypowiedź, na tyle postów jedyna, którą popieram w 100
        procentach.
    • xtrin Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 13.01.07, 17:50
      Nie podoba mi się zgiełk związany z tą imprezą. Nienawidzę tłumów. Całość
      prowadzona jest w estetyce zupełnie mi obcej. Drażni mnie styl bycia pana Owsiaka.
      I jednocześnie dziękuję Spaghetti Monsterowi za to, że Owsiak i jego Orkiestra
      są i działają.

Forma może i jest paskudna, ale niegroźna i skuteczna. Najwyraźniej wielu taka
      właśnie forma odpowiada. A korzyści z tego są ogromne i bezsprzeczne.
      Co do finansów WOŚP - są one jawne.
      • mike.recz Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 13.01.07, 17:58
        I to jest godne podkreślenia - JAWNE FINANSE.
        • oxin Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 13.01.07, 19:55
          Jawne i interesujące...
          www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/32/18
          • mike.recz Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 14.01.07, 13:32
            Nie po raz pierwszy czytałem.Naprawdę zgłoś się do nich z pomysłami jak
            ograniczyć koszty jeżeli tak Ci na tym zależy.
    • Gość: benon Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: 195.245.213.* 14.01.07, 16:47
      No orkiestrowi krytycy. Macie godnego stronnika, posła Wierzejskiego.
      • mike.recz Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady 14.01.07, 16:50
        Tylko jak ludzi tego pokroju można traktować poważnie.

Gość portalu: benon napisał(a):

> No orkiestrowi krytycy. Macie godnego stronnika, posła Wierzejskiego
    • 666kgb sądze,że jesteś debilem i więcej nic i nic cie nie 14.01.07, 21:26
      • 666kgb uratuje !! howgh !! 14.01.07, 21:26
      • red.adam Re: sądze,że jesteś debilem i więcej nic i nic ci 15.01.07, 19:54
        Bardzo dziękuję za opinię "na poziomie"
        Ale czego się można spodziewać po kimś z takim nickiem...
        pzdr.
      • red.adam te, cenzor!!! dlaczego tego nie usunąłeś gamoniu?? 16.01.07, 19:01
        ???
        • Gość: goren Bo podziela zdanie 666kgb, ja zresztą też IP: *.chello.pl 16.01.07, 23:19
        • Gość: goren A jak będziesz obrażał Admina IP: *.chello.pl 16.01.07, 23:27
          to ciebie wytnie, d...ku żołędny!
          • Gość: red.adam Jedyne co ty, bądź admin możecie mi zrobić... IP: *.chello.pl 18.01.07, 20:31
            to cmoknąć mnie w dupę!!!!!!!!!!!! Bezmózgie palanty.
    • Gość: serduszko Re: Wielka orkiestra świątecznej żenady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 07:54
      Akcja jest piękna - ale wolontariusze są straszni. W niedzielę chodziłam po
      Warszawie bez naklejonego serduszka i kilkadziesiąt razy byłam agresywnie
      zaczepiana przez osoby z puszkami. Wielokrotnie z oburzeniem mnie pytano: "nie
      da pani na orkiestrę?". Nie chodzi mi tu o sam fakt pytania tylko o ten ton. A
      na orkiestrę dałam tylko to paskudne serduszko zapomniałam przekleić z kurtki
      na płaszcz jak wychodziłam później.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka