Gość: Nelly Re: zalety Polaków IP: *.cdif.cable.ntl.com 10.02.07, 23:51 Ukłony od Ministra Stereotypów. Jeden Polak jest taki, a drugi inny. Jeden ma gust i kulturę, inny przeciwnie. Po co wmawiać Polakom, że są fantastyczni, skoro jedni są a inni nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0909koko Re: zalety Polaków IP: *.chello.pl 11.02.07, 00:25 Polacy nie sa fantastyczni.Polacy sa obrzydliwie podejrzliwi wobec siebie nawzajem.Przekonalam sie o tym po przyjezdzie do Polski po wieloletnim pobycie w Kanadzie.Takiego zafascynowania zyciem sasiadow i rodziny nie uswiadczysz nigdzie indziej.Do dzisiaj jestem zdegustowana.Polska to zadupie ze swoimi urokami.Rzucily mnie tu spowrotem sprawy osobiste rodzinne,ale gdyby nie to nie wrocilabym tu nigdy.Mialam 38 lat kiedy znalazlam sie w Kanadzie iporadzilam sobie.Teraz mam 54 i nie wiem co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjolog Re: zalety Polaków IP: 213.199.198.* 11.02.07, 00:20 Polacy nie mają zalet ani wad. To rasizm. Człowiek rodzi się człowiekiem, zasady przychodzą z wiekiem i te właśnie zasady pokazują wady/zalety danego indywiduum. Spostrzeganie jakichkolwiek zachowań jako "cecha narodowa", niezależnie, czy to dobrych czy złych jest rasizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0909koko Re: zalety Polaków IP: *.chello.pl 11.02.07, 00:40 Tak,Polacy nie maja zalet ani wad ,Polacy maja kompleksy,biora wszystko zbyt serio,przynajmniej tam na zachodzie,a tam,coz wszystko jest w miare proste:pracowac,zyc,dac zyc innym to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0909koko Re: Mamy najlepszy rząd po '89 roku ;) IP: *.chello.pl 11.02.07, 01:00 Mam juz 54 lata i radze mlodym wyp.... stad pokosztowac zachodu i wrocic tu ewentualnie.Gdybym byla mlodsza o 20 tylko lat nie wrocilabym tu nigdy.Jestem z bogatej rodziny w Polsce,dodam,ze z rodziny mojego meza,ktora ma w dupie to czy mam na jutro na sniadanie.Oni plawia sie w luksusie i udaja,ze nie ma problemu.Mam corke chora psychicznie i wnuka z problemami psychicznymi lat 12 zadnej perspektywy na prrzyszlosc,emerytury, nic.Zostalam wrobiona przez wlasnego meza i jego rodzine.Tzw.obiecanki cacanki.Nie wiem po co to pisze skoro wiekszosc tutaj to mlodzi ludzie i maja swojew problemy,tez wazne wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0909koko Re: U Ciebie też jak widzę nie za bardzo z psychi IP: *.chello.pl 11.02.07, 01:16 Mozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0909koko Re: U Ciebie też jak widzę nie za bardzo z psychi IP: *.chello.pl 11.02.07, 01:32 Tak,niezabardzo z psychika.Zmagam sie z choroba mojej corki od 13 lat od powrtu j jej synem ,ktory niedlugo skonczy 12.Tez ma problemy z psychika a nawet skierowanie do szpitala psychiatrycznego tylko,ze nie ma miejsc.Ale najwazniejsze ,ze czolowa druzyna koszykowki,ktorej prezesem jest brat mojego meza ma sie dobrze i coraz lepiej.Co myslicie o rodzinach na topie,ktore maja gdzies swoich najblizszych co wiecej biora udzial w akcjach charytatywnych na rzecz domow dziecka itp.a nie maja odrobiny wspolczucia dla najblizszych.Nie prosze o nic ,tylko pojac nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: U Ciebie też jak widzę nie za bardzo z psychi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 11:01 Nie martw sie, jakos sie przystosujesz. Ja mam lat 70 i wciaz mysle, aby wyjechac do Stanow gdzie zyje cala moja rodzina , ale mam tu sprawy rodzinne i spadkowe do zalatwienia.Moja rodzina lubi przyjezdzac do Polski na wakacje ze wzgledu na dzieci.Standard zycia jest u nas duzo, duzo nizszy, ale stolica sie rozwija i cieszy nas kazdy nowy obiekt, metro, wiezowce, tani sprzet rtv itp. Przykre jest niedbalstwo o wspolna przestrzen,brudne ciala i ciuchy starszych ludzi, opryskliwosc, ponure miny ludzi. zebracy, ale ogolnie jest fajnie. Ogladaj " szklo kontaktowe "!!!.Majac 54 lata mozesz jeszcze wiele zdzialac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: U Ciebie też jak widzę nie za bardzo z psychi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 11:09 Musisz isc do psychiatry i zaczac brac cos na depresje (lek nowej generacj) To pomoze Ci wziac sie w garsc i przetrwac trudne chwile oraz walczyc z przeciwnosciami losu.Walecznosc a nie bierne czekanie az ktos nam pomoze jest podstawa sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski Re:nasze zalety IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.07, 01:18 Najwiecej kup psich na ulicach. Nikt nie sprzata. Zaduch straszny. Po deszczu jeszcze gorszy, wbrew przewidywaniom. Wystroj wnetrz, zarowno prywatnych jak i publicznych - straszny. proponuje odwiedzic restauracje/kawiarnie w Zachecie w Warszawie (przypominam : Zacheta to glowna galeria sztuki w Polsce) :czegos takiego nie zobaczycie nigdzie na swiecie!!! Obiecuje!!! Zatyka dech w piersiach!!! Polki: moze i piekne!! Ale jak ubrane!!! Upiornie!!! Polacy: moze i przystojni!! Ale jak przyozdobieni!! Te buty treningowe na nogach!! Wygolone lby, jak kryminalisci!!! Te lancuchy na szyjach!!! Biale skarpetki frotte i sandaly!! Koszule z napisami!!! Zlote pierscienie na grubych paluchach!!! I wszyscy grubi, nie dziwota, bo pija piwo bez przerwy!!! Geby czerwone!!! Jezyk grubianski (nie bede cytowac, wiemy o co chodzi)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pether_23 Fajny literat z Ciebie 11.02.07, 01:21 Co to znaczy "Zatyka dech w piersiach!!!"? Chyba zapiera miało być? PS. Piwo nie tuczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski Re: Fajny literat z Ciebie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.07, 01:40 Chyba zartujesz, drogi kolego!!! Piwo nie tuczy??? Zajrzyj sobie do odpowiedniego podrecznika i sprawdz wartosc kaloryczna piwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek26311 Re:nasze zalety IP: *.proxy.aol.com 11.02.07, 01:45 Fosc portalu napisal: Polki moze i piekne !!Ale jak ubrane!!!Upiornie!!! To przyjedz do Stanow i zobaczyc amerykanki jak ubrane,babka ze 150kg zywej wagi z tylkiem wiekszym niz Ostrobramska Brama paraduje na ulicy w obcislych krotkich spodniach z pod ktorych zwisaja walki,faceci w mroz otoleni szalikiem,a na nogach pepegi na gola stope. Takiego bezguscia jakie widzi sie na amerykanskich ulicach to Polak nawet sobie nie wyobrazi. Mowisz,ze polacy grubi to co amerykanach powiedziec ,gdzie dzieci sa chowane na potwory . Sami nie wiemy co posiadamy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski Re:nasze zalety IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.07, 02:27 Sluszne uwagi!! Byc moze wcale nie chodzi o nacje , a o klase spoleczna!!! Niestety!! To kategoria bardzo nielubiana przez naszych socjologow!! Na Manhattanie raczej nie ma grubasow z lancuchami na szyjach, tak samo jak nie widzi sie ich na wernisazach w Warszawie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek26311 Re:nasze zalety IP: *.proxy.aol.com 11.02.07, 03:00 drogi literapolski: widzocznie chodziles po jakims dziwnym Manhattanie.Ja chce czy nie musze isc po nim codziennie,i tego co widze na ulicach NYC w zadnym cyrku nie uswiadczysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysia Re:nasze zalety IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 16:59 Wlasnie! Wszystko zalezy od klasy a nie od nacji, Panie Literacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re:nasze zalety IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 10:45 Odpowiadasz na : Gość portalu: literatpolski napisał(a): > Jezyk grubianski (nie bede cytowac, wiemy o co chodzi)!!! *************** Trafne spostrzezenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysia Re:nasze zalety IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 16:57 Kazdy widzi to co chce widziec. Kiedy ja przyjezdzam do Polski po 30 latach za granica widze przystojnych, wyluzowanych, seksownych mezczyzn z poczuciem humoru, eleganckie kobiety, uprzejmych ludzi, goscinnosc, dobre jedzenie... I planuje wrocic do Polski na starosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski Re:nasze zalety IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.07, 17:17 Witamy!!! Bedzie nam bardzo milo!!! Jeszcze prosze podac kilka adresow dla nas ubogich literatow!!! Gdzie zbieraja sie ci wyluzowani i seksowni z poczuciem humoru??? Nie pytam sie ironicznie, szczerze jestem zainteresowany!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski do pani koko 0909 IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.07, 01:30 Odpowiedz Link Zgłoś
pether_23 Faktycznie dużo masz jej do powiedzenia 11.02.07, 01:39 cholerni literaci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski do pani koko 0909 IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.07, 01:38 Bardzo pani wspolczuje. Niestety, nieudane malzenstwo to czesty przypadek losu. Nalezy z tym sie pogodzic. Radze pani zaangazowac dobrego adwokata i wycisnac z meza ile sie da. Jest on oczywiscie prawnie i moralnie odpowiedzialny za swoje dzieci i wnuki, wiec nie widze powodu dla ktorego mialaby pani mu darowac. Niestety, wiele osob nie zna przepisow prawnych i swoich praw i obowiazkow - dobry adwokat jest tu niezbedny!! Zycze powodzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 09098koko Re: do pani koko 0909 IP: *.chello.pl 11.02.07, 01:42 dziekuje, nie wiem czy potrafie,ale dziekuje za wsparcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0909koko Re: Wy chyba oboje macie nie po kolei w głowie IP: *.chello.pl 11.02.07, 02:08 latwo sobie drwic.ciesze sie,ze masz dobre samopoczucie.napisz cos na temat jak masz cos do powiedzenia.a temat byl? Odpowiedz Link Zgłoś
pether_23 Nie drwie 11.02.07, 02:11 Ty piszesz w temacie o zaletach Polaków o rodzinie swojego męża, która nie daje Ci kasy (do tego piszesz mało składnie), o postach Literata to nawet szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0909koko Re: Nie drwie IP: *.chello.pl 11.02.07, 02:21 to prawda bylo na temat zalet Polakow a zeszlo na tematy osobiste.uwazam,ze Polacy zagranica daja sobie rade i maja dobre samopoczucie o ile nie spotkaja rodaka,ktory sciagnie ich na ziemie. Odpowiedz Link Zgłoś
kilona zalety Polaka 11.02.07, 18:28 Czesc wszystkim. A ja mysle,ze Polacy potrafia sie bawic,i to nie tylko przy wodce,wszyscy nasi zagraniczni znajomi nas podziwiaja i lubia za to,mamy poczucie humoru,i polskie przyjaznie sa duzo szczersze i silniejsze niz widze wsrod np. Amerykanow . Jestesmy inteligentni,albo raczej sprytni i jak sobie juz cos ubzduramy to potrafimy znalezc sposob,by to osiagnac.Za granica trzymamy sie razem,bo razniej i pomagamy sobie nawzajem-a to bardzo dobra cecha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Trzeba bylo zostac! IP: *.dsl.bell.ca 11.02.07, 02:25 Jak ci bylo tak dobrze w Kanadzie i nie podoba ci sie w Polsce - czemu wrocilas?! Zeby teraz na wszystko psioczyc? Moze lepiej kanadyjska emeryturke sobie wypracowac? (Ale to dluuuugo jeszcze...) I to jest wlasnie ta POLSKA NATURA: na wszystko narzekac, nawet na swoje wlasne wybory zyciowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0909koko Re: Trzeba bylo zostac! IP: *.chello.pl 11.02.07, 03:02 Jasne,zostawic chora corke i jej syna.Niech sie dzieje co chce.Wiele razy myslalam o tym,ale to nie takie proste.Nie zawsze mozemy byc tam gdzie chcemy,chyba,ze nie mamy skrupulow.Tylko bardzo mlodzi ludzie potrafia byc tak przemadrzali.Zamkne sie i juz nic nie napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes nbp Re: zalety Polaków IP: *.range81-129.btcentralplus.com 11.02.07, 01:50 Swietnie sie modlimy, o ile nie najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski Re: zalety Polaków IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.07, 02:11 To ciekawa uwaga, watek jak dotad nie poruszony na tym watlym forum!! Moze kolega rozwinie!! Osobiscie nie zauwazylem jakiejs szczegolnej zdolnosci naszych rodakow do modlitwy! Spirytualnosc naszych rodakow jest raczej w zaniku, ale moze sie myle!! Prosze o dalsze uwagi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski Zalety Polakow IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.07, 02:48 Nie moge sie doczekac rozwiniecia watku religijnosci!! Dziwne!! W takim rzekomo rozmodlonym narodzie!!! Inicjator tej dyskusji natomiast nie tykal zupelnie tej strony, natomiast twierdzil ze "mamy gust i zmysl estetyczny - wytwarzamy piekne przedmioty, fajnie urzadzamy wnetrza i przejawiamy te potrzebe"!!! Cos takiego!!! Chodzac po smierdzacych ulicach, ukwieconych psimi odchodami, jakos nie zauwazam tych przemoznych potrzeb!!! Gdzie sa te niby "piekne przedmioty", masowo przez nas wytwarzane??? Prosze mi wskazac!!! Wszelkie sklepy i galerie wnetrzarskie zawalone sa rzeczami z zagranicy albo rodzimymi upiorami !! W domach strasza nylonowe firany w oknach i zyrandole z jedna zarowka czterdziestka pod sufitem!!! Upiorne kanapy z Egiptu... meble biurowe albo hotelowe...koszmar...falszywe ludwiki, nowobogackie straszydla za miliony...!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Zalety Polakow IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 10:22 Odpowiadasz na : Gość portalu: literatpolski napisał(a): > Nie moge sie doczekac rozwiniecia watku religijnosci!! Dziwne!! W takim rzekomo > > rozmodlonym narodzie!!! > Inicjator tej dyskusji natomiast nie tykal zupelnie tej strony, natomiast > twierdzil ze "mamy gust i zmysl estetyczny - wytwarzamy piekne przedmioty, > fajnie urzadzamy wnetrza i przejawiamy te potrzebe"!!! > Cos takiego!!! Chodzac po smierdzacych ulicach, ukwieconych psimi odchodami, > jakos nie zauwazam tych przemoznych potrzeb!!! > > Gdzie sa te niby "piekne przedmioty", masowo przez nas wytwarzane??? Prosze mi > wskazac!!! Wszelkie sklepy i galerie wnetrzarskie zawalone sa rzeczami z > zagranicy albo rodzimymi upiorami !! W domach strasza nylonowe firany w oknach > i zyrandole z jedna zarowka czterdziestka pod sufitem!!! > Upiorne kanapy z Egiptu... meble biurowe albo hotelowe...koszmar...falszywe > ludwiki, nowobogackie straszydla za miliony...!! ***************** Dobra samokrytyka, tylko jej jest za malo na tym forum. Obrzucanie sie epitetami nic nie da, czas spojzec prawdzie prosto w oczy i nazwac ja po imieniu, to wiecej przyniesie polskiemu narodowi jak wzajemne zwalczanie sie. Wmawianie sobie nieprawdy ze Polak jest super.... ze polski towar jest najlepszy (wszystko na zachodnich licencjach albo pomysl skopiowany od innych - Chiny pozdrawiaja)prowadzi do falszywej narodowej dumy, co w Polsce spotyka sie nagminnie. Coz wmawia sie to narodowi na sile w tym duchu ksztalci sie nowe pokolenie, przypomnijmy sobie uczelnie LPR'u albo Torun. Nic dodac nic ujac, zanosi sie na ciekawa przyszlosc tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zalety Polakow IP: *.stegny.2a.pl 11.02.07, 11:35 Tak, tak w temacie o zaletach Polakow powinnismy sie skrytykowac... Piszesz o wzajemnym zwalczaniu sie Polakow... a watek o zaletach Polakow zaczynasz: "Dobra samokrytyka, tylko jej jest za malo na tym forum." Choc Tobie tej samokrytyki nie brakuje czemu dawalas wyraz w watkach dotyczacych ostatnich sukcesow naszych szczypiornistow. Ach jak ta duma narodowa Cie boli... "Wmawianie sobie nieprawdy ze Polak jest super.... " No skandal! Przeciez kazdy wie, ze Polacy sa be... i tego powinnismy sie trzymac. Moze masz klopoty z sama soba i patrzysz na Polakow przez pryzmat siebie? Ja znam wiele wspanialych i mozna powiedziec, ze sa super! Oczywiscie znajda sie tez gnidy, pedofile i nieroby tylko pokaz mi kraj gdzie ich nie ma? Co jest najlepsze wyrabiane masowo? Kielbasa, ot prosty przyklad. Co mamy najlepsze? Kobiety sa najpiekniejsze w Europie. Szczegolnie jak sie pojedzie do UK, Niemiec czy Holandi czlowiek to docenia. Atmosfere na meczach siatkowki. Juz byl watek o szczypiornistach. Niemcy zdobywali mistrzostwo swiata w reke a hala "bawila sie" gorzej niz podczas nie jednego przegranego przez nas meczu w siatke. Kazdy narod ma wady i zalety jak kazdy czlowiek. Nie wiem czemu niektorych tak boli, ze Polacy maja tez swoje plusy moga sie okazac wspanialymi ludzmi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Zalety Polakow IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 13:13 Jak widac z twojej wypowiedzi pokazujesz w niej najlepszy przyklad tego super Polaka czy Polski. Nic dodac nic ujac, to sie otrzymuje juz z mlekiem matki w prawdziwej jak to w POlsce podkreslaja kinderstubie (poprawnie: Kinderstube) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zalety Polakow IP: *.stegny.2a.pl 11.02.07, 13:44 W ani jednym miejscu nie odnioslas sie do tego co napisalem. A co Cie tak w moje wypowiedzi razi? To, ze pisze "Tobie", "Ciebie" wielka litera? Uwazasz, ze jestem nieobiektywny? Dlaczego? Bo napisalem, ze jak kazdy narod mamy swoje zalety i wady? I za malo tej krytyki, o ktora tak sie dopraszasz w stosunku do Polakow? Mam prosbe czy moglabys napisac jakim super czlowiekiem Ty jestes? Czym sie zajmujesz, gdzie mieszkasz (bez zbednych szczegolow) i jaka fortune zbilas na byciu zaprzeczeniem zasciankowa Polka? Nie pisze tego przekornie. Bylbym super gdybym skrytykowal wszystko co polskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Zalety Polakow IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 13:56 Dlaczego mam zajmowac stanowisko do twojej wypowiedzi, twoja wypowiedz mowi sama za siebie. Czy to nie wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zalety Polakow IP: *.stegny.2a.pl 11.02.07, 14:08 No tak. Moja wypowiedz mowi sama za siebie. I do tego swiadczy o mnie. I wskazuje na zajmowane przeze mnie stanowisko. I pokazuje co sadze. I tak zle o mnie swiadczy... Chcialbym byc tak fajny i skromny jak Ty zeby moc opier... tych tepych, zasciankowych, pozbawionych samokrytyki i dobrego smaku- oczywiscie- Polakow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Zalety Polakow IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 14:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=31&w=56721412&a=56721412 Tu masz czysty wylew polskosci jak i zalet Polakow. Co tu wiecej twoja wypowiedz czy te zalety komentowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zalety Polakow IP: *.stegny.2a.pl 11.02.07, 14:20 Acha i rozumiem, ze tam sie wpisal kazdy Polak? A kazdy Niemiec odpowiada za rozwijanie pewnego transparentu w finale? To jest wlasnie polskosc wg Ciebie te komentarze? Nic poza nimi juz nie istnieje? Nie ma tu ludzi milych i sympatycznych? Natomiast kazdy Niemiec taki napewno jest? Slyszalas kiedys, ze sa rozne odcienie szarosci od czerni do bialosci? Odpowiedz Link Zgłoś
mgz sami o sobie to mozemy... 11.02.07, 03:08 ...rozne pozytywne rzeczy napisac. Ale czy beda one odzwierciedlac rzeczywistosc? Wolalbym polegac na opiniach innych nacji. A te sa rozne, czesto negatywne. Jestesmy postrzegani za narod prymitywny, dziki i glupi (w sensie i niewyksztalcony i po prostu glupi). Wiec nie wpadajmy w upojenie przez samozachwyt. Tylko wezmy sie do roboty, zeby na lepsza opinie zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski Re: sami o sobie to mozemy... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.07, 03:39 "narod prymitywny, dziki i glupi" !!! Depresyjny akcent pod koniec tej mizernej dyskusji!!! Coz, tak krawiec kraje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyryryry Sami o sobie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 10:54 Poztytywna rzecza jest chyba to, ze Polak potrafimy w obojetnie jakim zawodzie (niech bedzie to np. zmywak w UK) bez wzgledu na wyksztalcenie. Kiedys, gdy pierwszy raz wyjechalam za granice bylam dumna z bycia Polka - niestety to zbyt szybko sie rozwialo, zwlaszcza po ironicznych reakcjach niektorych ludzi... A co do naszej mentalnosci, czy jestesmy i w czym dobrzy, itd... zapytac najlepiej obcokrajowcow, ktorym przyszlo tu mieszkac, z roznych powodow - rodzina, proba znalezienia lepszej sytuacji zyciowej (a wielu takich jest, dla ktorych Polska miala byc czyms w rodzaju Eldorado;-) ). Jasne, ze nie mozna genralizowac, ale jak mam myslec, ze jestesmy ogolnie w porzadku, jak na kazdym kroku widac objawy nietolerancji i hipokryzji?? Moja Babia stwierdzila - jak to, przeciez Polacy sa tolerancyjni!? Niestety nie sa... i oberwalo mi sie na wlasnej skorze, zwlaszcza, ze jestesmy rodzina "mieszana" i z zadnej strony nie widac tej tolerancji, ani chociaz odrobiny przejawu troski panstwa o rodzine, nietsety.... Ale pytanie bylo o zalety Polakow - a wiec perfekcjonizm w udawaniu, ze potrafimy to,czego nie potrafimy:-)(patrz: wszelkiego rodzaju urzedy:-) ). To miala byc ironia... A temat jak rzeka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak ZALETY IP: 71.167.181.* 11.02.07, 22:36 Wielu Polakow szczyci sie faktem ze Polacy z reguly nie lubia Zydow, Niemcow, Rosjan, Murzynow, Cyganow, Ukraincow i wielu innych. Rowniez dla wielu Polakow zaleta jest to ze Polacy ogulnie maja "bardzo mocne" glowy do picia i potrafia przepic nawet niejednego Ruskiego, a ostatnio Irlandczykow i Anglikow. Dla wielu zaleta jest tez to, ze wielu z nas potrafi prowadzic samochod po pijanemu. Bardzo wielu Polakow uwaza rowniez ze nasza wielka zaleta jest rowniez to, ze w przeciwienstwie do np. takiej Holandii, zyjemy w kraju rodzinnym, w ktorym nie ma miejsca dla pedalow i innych dewiatow. Zycze milego dnia, Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chama w ryj [...] IP: *.hsd1.wa.comcast.net 11.02.07, 09:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu Re: zalety Polaków IP: *.mirnd1.nsw.optusnet.com.au 11.02.07, 09:21 1. poczucie humoru, 2. fantazja, 3. elastycznosc (pozytywnie pojmowana) i nieszablonowe myslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
szeregowy_kapota "Dobrze pracujemy fizycznie" 11.02.07, 09:43 Powiedział mi to szef, a pracuję na uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winnetou Re: zalety Polaków IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 17:08 Zgadzam sie! I powinnismy widziec czesciej w sobie te pozytywy, a wielu z nas ma w sobie tyle pogardy dla wlasnego narodu ze aby sobie poprawic humor przenosi te uczucia rowniez na czlonkow innych nacji (oni sa jeszcze gorsi) i tak sie rodzi rasizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wio michnik! [...] IP: *.hsd1.wa.comcast.net 12.02.07, 05:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loth Re: zalety Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 10:15 potrafimy dużo wypic :D taki niemiec anglik i tam dalej na zachód wymieka :D Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: zalety Polaków 11.02.07, 10:46 Najpierw sprawdź statystyki. Proponuję Nation Master. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: zalety Polaków IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 10:53 Irlandczyki, Anglicy wypychaja juz z statystyk spozycia alkoholu Polakow, nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: zalety Polaków IP: *.chello.pl 11.02.07, 11:22 Witam, Spędzilam trochę czasu we Francji(studia, praca), mialam tam kontakt z Polakami, i muszę stwierdzic ze mamy bardzo dużo zalet. 1) Jesteśmy inteligentni, mamy ogromną wiedzę o świecie. Zanim Polska weszla do Uni niektórzy Francuzi myśleli że jest to kraj na Bliskim Wchodzie, że pijemy wódkę od dziecka itp. Byla nawet kiedyś taka legenda o Polakach, jak uslyszalam to myślalam że padnę, a mianowicie, że w Polsce przy zlewie są trzy krany (???) z cieplą wodą, z zimną wodą i z wódką! :) 2)Mamy ogromny szacunek do osób starszych co między innymi widać przy ustępowaniu miejsc, ale też w wielu innych sytuacjach. 3) Jesteśmy pracowici i odpowiedzialni, umiemy logicznie myśleć 4) Wykazujemy dużo empatii, chętnie dajemy biednym, jesteśmy gościnni, bardzo solidarni (szkoda że tylko w sytuacjach kryzysowych). 5) Bardzo dobrze traktujemy obcokrajowców, i oni nas za to lubią. (Francuzi np lubią tylko siebie. 6) Jestesmy dobrze wyksztalceni i mamy wysoki poziom edukacji, niestety tylko teoretycznej, ale to też moze sie przydać. Na zachodzie ulamki są np dopiero w liceum, a u nas? Znamy też trochę historii innych krajów, a zapytajcie Zachodniego Europejczyka kiedy i jak powstaly Stany Zjednoczone? albo nawet imperium rzymskie (gwarantuje ze Cezara znają z komiksów o Asterixie) 7) Latwo i dobrze uczymy się języków obcych, mamy zrozumialą wymowę i umiemy się dogadać. 8) Umiemy dobrze gotować, np zrobić od podstaw dobrą zupę, a francuzi bazują na pólproduktach, mrożonkach i konserwach. (tak w życiu codziennym) 9) Jak jesteśmy w obcym kraju dostosowujemy się do jego obyczajów, zasad bardzo szybko. Umiemy wtopić się w tlum i dobrze sobie radzić. W niewielkim stopniu zachowujemy odrębność kulturową, nie ma z nami problemów. (mówię o przeciętnych Polakach, nie o tych co robią nam wieś i kradną) A za największą wadę Polaków uważam brak wyluzowania, zbyt malo cieszymy się życiem, nawet zagranica gdzie pieniądze nie są już problemem, i dużo mniej się spontanicznie uśmiechamy, do przechodniów, do sprzedawców w sklepach, tak na co dzień. Ale z drugiej strony nie jesteśmy na Prozacu jak 10% francuskiego spoleczeństwa:) Ja się cieszę, że jestem Polką, szkoda tylko że mamy glupi rząd, beznadziejnych poslów i podlizujemy się USA. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do karolina ile zaliczylas francusow do lozka jak tam bylas?? IP: *.dsl.club-internet.fr 11.02.07, 13:51 czekawe jestem bo mysle ze tam pojechalas tylko z powodu facetow !!! chcialas sprobowac jak francuski arab,murzyn,albo narodowity francuza (prostaki )!!! mysle ze dla ciebe polak nic nie znaczy dlatego tak sie chwalisz !! na odpowiedz ze traktujemy dobze obcokrajowcow to bzdura ,kazdy madre polak wie ze przyjechali do polski tylko z 2 powodow : wykorzystac polaka do pracy i zarobic na niego i wykorzystac polki do lozka :TO JEST PRAWDA a nie twoje marzenie !!!! polka powinna byc tylko dla polakow !! polak nie jedzie do wloch specjalnie zeby pprzylecic najwiecej wloszek (bo sa brzytkie i nie mija sie ) ale tylko jada tam na chleb !!! a wloch do polski jest albo jedzie zeby twoj slotki tylek sprobowac !!!kumasz???? tu es bete et tu couches avec tout le monde ,c malheureux !!! Odpowiedz Link Zgłoś
asiara74 Re: ile zaliczylas francusow do lozka jak tam byl 11.02.07, 14:27 Jestes tak przekonujaca, że mówisz to chyba z autopsji. Więc jak tam, ilu cie zaliczylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truskawka68 Re: ile zaliczylas francusow do lozka jak tam byl IP: *.adsl.alicedsl.de 11.02.07, 14:47 "Polak nie jedzie specjalnie do Wloch zeby przeleciec wloszki...." No pewnie by chcial, ale one mu nie dadza. A ty dalabys Ruskowi pracujacemu w Polsce na czarno? A Ruskie tez przyjezdzaja do nas i daja Polakom i jakos nikt nie robi z tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do truskawka68 pewnie ty juz dalas swoja pupe wlochow !!! IP: *.dsl.club-internet.fr 11.02.07, 14:54 dlatego jestes taka dumna siebie ze mozesz sie chwalic kolezanek jak z ciebie gwiazda porno !! przeciez to tajemnica prawda !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truskawka68 Re:do Karoliny IP: *.adsl.alicedsl.de 11.02.07, 15:16 Nie denerwuj sie. Widac ze u ciebie wychodza kompleksy Polakow, ze to niby jestesmy wykorzystywani.JA tylko chcialam zauwawazyc, ze w swiecie istnieja pewne reguly,ktore sa oczywiste. Do Polski tez przyjezdzaja Ukraincy czy Rosjanie, a my Polacy wykorzystujemy ich do pracy na czarno. Tak samo nas wykorzystuja inne bogatsze narody do pracy. A tak na marginesie to nie mialam w swoim zyciu do czynienia z Wlochem i nie uwazam sie za gwiazde porno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnetou Re: ile zaliczylas francusow do lozka jak tam byl IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 17:12 Dlaczego tacy zkomleksieni psychole moga sie w ogole wypowiadac! Splywaj rasisto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwa2 Re: ile zaliczylas francusow do lozka jak tam byl IP: *.merinet.pl 11.02.07, 19:10 co za szownista, moze zaproponuj ustawe: wszystkie polskie dziewczyny musza wyjsc za polskich chlopakow. Urok niemca, wlocha czy kolumbijczyka nie moze je ruszac! A ty ile razy wykorzystales Polki (a moze nie polki) ze pytasz sie ile Francuzow zaliczyla kolezanka K.? Opinia o Polakach: ciagle szowinisci, mimo wszystko. Cieszy mnie opinia kolezanki K., ze Polak asymiluje sie do nowych warunkow zycia i utozsamia sie z nowa kultura. Mysle, ze tak powinno byc. Odpowiedz Link Zgłoś
itilli Re: ile zaliczylas francusow do lozka jak tam byl 12.02.07, 09:54 chyba masz obsesje?za mało sexu? moze bys rozwinal swą (jakże bystrą!!) wypowiedź na jeszcze jakieś aspekty życia? Pozdrawiam i życze udanego pożycia z jakąś miła zdesperowaną Polką (taką co to jest Tylko dla Polaka, czyli Ciebie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Droga Karolino IP: *.chello.pl 11.02.07, 15:23 Najbardziej rozczulił mnie punkt ósmy Twojej wyliczanki 8) Umiemy dobrze gotować, np zrobić od podstaw dobrą zupę, a francuzi bazują na pólproduktach, mrożonkach i konserwach. Urocze ;) Kolejna zaleta Polaków: karkołomne poszukiwanie zalet? Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: zalety Polaków 11.02.07, 12:46 1. są świetni w kradzieżach 2. są świetnymi oszustami 3. są wybitnymi kłamcami 4. są leniami 5. są brudasami 6. są nietolerancyjni 7. są najbardziej nienawistni na świecie do obcych nacji Po prostu aż nie chce się w tym kraju przebywać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hetman_a jedz do afriki albo do iranu ,tam ci pokaza !!! IP: *.dsl.club-internet.fr 11.02.07, 14:11 do afriki albo iranu ,tam ci pokaza WIELKA TOLERANCJE do europejczykow i do katolikow !!!pewnie jestes niemiec skoro tak piszesz !! co wogole w polsce robic opruc miesc zone polke ktore zdradzasz (jezeli masz ,nie pewne )i idziesz pozniej do agencji do panienek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ataman Re: zalety Polaków IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 17:14 O Jezu! Co za negatywizm! Mielismy przeciez oi zaletach... Odpowiedz Link Zgłoś
thecat1 Re: zalety Polaków 11.02.07, 14:52 A) Nie nadajemy sie do pracy zespolowej B) Nie wladamy obcymi jezykami C) Jestesmy zarozumiali i brak nam pokory i akceptacji innych D) Krytykujemy absolutnie wszystko i wszytskich (sczegolnie kiedy decydujemy sie na osiedlenie sie za granica) E) Uznajemy wyzszosc narodowa i rasowa nad wszystkimi nacjami F) Uwielbiamy obchodzic prawo w kazdej sytuacji i wszystko "zalatwiac" street_pop napisał: > Witajcie! Wpisujcie wszystko to, w czym Waszym zdaniem Polacy są dobrzy. Bez > zbędnych dyskusji - akceptujcie na wzajem swoje subiektywne opinie. Nie musimy > się wszyscy zgadzać ze sobą. Dość już było "jacy to my źli jestesmy". Zaczynam > od swoich spostrzeżeń: > > 1) ustępowanie miejsca w autobusie i tramwaju - może nie jest to idealne tj. > być powinno w naszym rozumieniu ale na zachodzie Europy prawie nikt tego nie > robi. Gdy odruchowo ustępowałam miejsca w metrze w > Mediolanie/Rzymie/Londynie/Barcelonie/Berlinie starszej osobie to zawsze > robiono wielkie oczy. > > 2) mamy niezłą wiedzę ogólną o świecie > 3) mamy gust i zmysł estetyczny - wytwarzamy piękne przedmioty, fajnie > urządzamy wnętrza i przejawiamy tę potrzebę, > 4) jesteśmy przedsiębiorczy i kreatywni, > 5) jesteśmy solidarni w sytuacjach kryzysowych, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freiko "Wiele zalet ale brak rozumu". IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 15:07 A wiecie czyj to cytat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freiko "Wiele zalet ale brak rozumu". IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 15:07 A wiecie czyj to cytat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski polska zupa kontra francuskie konserwy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.07, 15:46 Do Karoliny: napisala kolezanka "umiemy dobrze gotowac, np zrobic od podstaw dobra zupe, a Francuzi bazuja na polproduktach, mrozonkach i konserwach"!!! Jest to najbardziej bulwersujaca wypowiedz w tym fascynujacym, aczkolwiek do tej pory monotonnym watku!!! Wyzszosc polskiej zupy, a racze polskiej kucharki!!! Taka Francuzka tylko puszke z konserwa otwiera!!!! Co jeszcze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: "Wiele zalet ale brak rozumu". IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 16:08 Typuje - ten cytat zakrawa na Topolinska, nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaboga Re: zalety Polaków; polacy sa tani a polki jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 16:01 tansze)) chyba najtansze w europie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Polacy jacy sa kazdy widzi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.02.07, 16:36 Nie wiem czy jest cos takiego jak "Polacy", sa tylko ludzie, jedni porzadni inni zlodzieje, jedni wyksztalceni, inni ciemnota spod budki z piwem. Natomiast pelno jest mitow w rodzaju "najpiekniejsze Polki", a przeciez sa piekne Wloszki, Etiopki, Tajki czy Islandki. To samo z patriotyzmem czy bohaterstwem, a co powiedziec o takich Grekach, ktorzy przez 500 lat byli pod okupacja turecka, przetrwali i wywalczyli sobie niepodleglosc. Albo z religijnoscia, ktora objawia sie publicznie, ale nie za bardzo w zyciu codziennym, czym roznimy sie na niekorzysc od np. od Amerykanow. Mozna by tak wyliczac bez konca. Duzo podrozuje po swiecie, bylem na wszystkich kontynentach z wyjatkiem Australii i wszedzie trafialem zarowno na dobrych, milych i uczynnych ludzi jak i na nieciekawe typy. Polacy jacy sa kazdy widzi, wystarczy pojezdzic po kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kmicic Re: Polacy jacy sa kazdy widzi IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 17:17 Jest w tym duzo racji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re: zalety Polaków; polacy sa tani a polki jeszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 16:36 to ukrainki więcej biorą ? Odpowiedz Link Zgłoś
hotdog1 Re: zalety Polaków; i wady 11.02.07, 16:59 a wady ukazuja sie najbardziej za granica ! w wielkich skupiskach polskich obecnie Irlandia i Anglia !! , np. polskie dziewczyny sprzedajace sie za pare funtow w Anglii ,cwaniactwo polskich kombinatorow przy pracy oraz w codziennym zyciu ! sa na to setki przykladow !! Najbardziej razi mnie jednak to ze polskie lajzy albo lumpy albo nieudolni zyciowo tez pchaja sie za granice ,pozniej koczuja po dworcach , w schroniskach dla bezdomnych itp .przynoszac wstyd w slowie "polak" mysle ze panstwo polskie powinno ingerowac w tego rodzaju sytuacje i natychmiast na koszt Polski odsylac lumpow polskich na sile do kraju ,dziadowstwo niech odstawiaja na wlasnym podworku a nie psuja opinie dla calej spolecznosci polskiej, robiac reklame dziadowstwa i chamstwa poza granicami kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: zalety Polaków; polacy sa tani a polki jeszcz IP: *.dyn.optonline.net 12.02.07, 09:58 ja miec duzy i maly mozg ty miec maly i tez maly mozg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) zarty na bok... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 17:12 > 2) mamy niezłą wiedzę ogólną o świecie pewnei dziei tegmu wypadamy w badaniach jakosci edukacji gdzies na szarym koncu. > 3) mamy gust i zmysł estetyczny - wytwarzamy piękne przedmioty, fajnie Tak..sandaly i skarpety, dresy, brzuchy piwne... przeprawszam, ale o ile kobiety ( i to te troche bardziej dojzale,potrafia sie jeszcz eubrac, to mlody wygladaja jak potencjalne prostytutki - oczywiscie nei wszytskie). Mezczyzni w porownaniu z innymi krajami europy - szczegolnie zachodniej wygladaja kaj chlopo-robotnicy. O jakich przedmiotach mowisz? > urządzamy wnętrza i przejawiamy tę potrzebę, eeee... co ty wachasz=??? > 4) jesteśmy przedsiębiorczy i kreatywni, i dlatego jest takie bezrobocie i ta cala kreacja i przedsiebiorczosc ogranicza sie do melin i kombinatorstwa... > 5) jesteśmy solidarni w sytuacjach kryzysowych, No a potem..rozwalamy sie i koniec.. Nie..Polacy maja moze i sporo zalet, al eto nie te :)) Za to uwazam, ze Polacy szanuja rodzne. I to sie liczy. Rodziny, w wielu panstwach traci na znaczeniu, rodzicow parkuje sie "dla ich dobra" w domach spokojnej starosci itd. Poza tym Polacy sa pracowici. (nie mylis z przedsiebiorczy..bo tu akurat mniej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kmicic Re: zarty na bok... IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 17:19 Ludzie, mielismy o zaletach, a jak na razie to 80% psioczy, jest zakompleksiona albo ma rasistowskie uwagi. Co jest grane??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: zarty na bok... IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 17:26 Wlasnie. Trzeba najpierw szanowac i doceniac siebie zeby szanowac innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat na debili Re: zarty na bok...streep pop IP: *.otenet.gr 11.02.07, 18:04 ad/1 -ustepowanie miejsca? ha ha ha ad/2 -wiedze ? o swiecie ? ktora ogranicza sie do ??? """ w jakim kraju co idzie i co mozna z przemytu sprzedac aby Dobrze zarobic """ ad/3 - """ gust ? estetyke ?"""toz to ty nawet nie wiesz co te slowo znaczy! przejdz sie po ulicach polskich.. ad/4 -przedsiebiorczosc zwiesz rzesze skradzonych w niemcech i i tylko samochodow ,Tirow'trak'?okradane mieszkania i domy pomimo ze kazde mieszkanie zamykane jest na 10 zamkow ? i bardziej wejscie do skarbca przypomina jak do normalnego mieszkania. ad/5 -solidarni ? w czym i gdzie ? HA HA HA am sie usmial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: zarty na bok... IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 11.02.07, 17:46 Polacy od wiekow nie mogli istniec legalnie. Za zaborcow jako narod, za komuny nie mogli nic wartosciowego posiadac (poza tymi rowniejszymi na gorze). Dlatego Polacy byli twardo uczeni cwaniactwa i obchodzenia prawa (Grzymala). Po odzyskaniu niepodleglosci Polacy potrafili szybko przestawic sie na kapitalizm. To swiadczy o kreatywnosci. Polska kultura "kombinowania" w jakis sposob tlumaczy sie na logike i matematyke, co widac po polskich dzieciach w zachodnich szkolach ktore goruja w matematyce. Polacy zachowali tez (poza tymi skomuszalymi), szacunek dla ludzkiego zycia i wartosci ktore byc moze uratuja Polske przed postepujacym rozkladem na wzor Europy Zachodniej. Polacy nie sa (jeszcze) dekadenccy. Martwi mnie ze Polacy nie cenia swojej witalnosci i zaczynaja nasladowac Zachodnia dekadencje: pogarde dla zycia, kult pieniadza, rozwody (vide corka prezydenta), brak zainteresowania przyszloscia ktorej podstawa jest rodzina. Czesc tego rozkladu jest narzucana przez pop-kulture w stylu Owsiaka, reszta przez bezwzgledna wojne lewactwa przeciwko wszystkiemu co decyduje o przezyciu cywilizacji. Polskie kompleksy owszem istnieja, ale byly one budowane na bazie socjalizmu ktory wmawial narodowi ze jest zly, zacofany etc., bo nie lubi jedynie slusznej drogi. Przezytki tego okresu widzimy we frontalnych atakach na katolicyzm inspirowane przez partyjny beton i ich potomkow. Wg mnie, nie widze sposobow na uratowanie Europy przed islamizacja poza odrodzeniem KK. Benedykt to widzi i daje Polsce duza range w tym procesie, ale niestety zawiodl sie srodze na niektorych bo widzial polski kler tylko jako papieza i jego najblizsze otoczenie. Historycznie Polacy mieli duzo slomianego zapalu ktory widac w niepotrzebnych powstaniach i rozlewie krwi. Jednak zrehabilitowali ten wizerunek negocjujac eliminacje komunizmu poprzez Solidarnosc. Polacy ciagle musza sie uczyc jak osiagac cele dlugofalowe, nawet przez pokolenia (tego moznaby sie nauczyc od Zudow, ktorych niestety niewielu pozostalo wsrod nas). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: zarty na bok... IP: *.bredband.comhem.se 11.02.07, 18:24 Powinnismy byc dumni z naszych "niepotrzebnych" powstan!!! To swiadczy o naszym poczuciu honoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olgafur Re: zarty na bok... IP: 87.219.14.* 11.02.07, 18:51 Zgodzam się z nastepującymi opiniami na temat naszych zalet jako narodu: 1) mamy dużą wiedzę ogólną na temat świata- to fakt, od lat mieszkam w Hiszpanii, miałam też okazję poznać i przebywać w towarzystwie wielu obcokrajowców i z dumą przyznaję, że stan tzw wiedzy ogólnej u Polaków jest dużo lepszy niż u obywateli państw zachodnich: zazwyczaj wiemy dużo więcej na temat historii, kultury, sztuki, geografii i literatury, a ponadto potrafimy te wiadomości ze sobą łączyć i twórczo wykorzystywać. I nie mówie tu bynajmniej tylko i wyłącznie o wykształconych Polakach, gdyż miałam też okazje pracować z przedstawicielami naszej klasy robotniczej na zachodzie i w związku z tym mogłam porównać ich stan wiedzy ze stanem wiedzy na temat świata hiszpańskich i muszę przyznać, że nasi "robole" bili tubylców na głowę pod względem zarówno wiadomości z dziedziny polityki, kultury, geogorafii i historii jak również umiejętności technicznych, solidności, pracowitości i pomysłowości w pracy. 2) mamy dobry gust w urządzaniu wnętrz - muszę się z tym zgodzić. Mój narzeczony jest Hiszpanem, kilkakrotnie był ze mną w Polscę i zawsze zachwycał się oryginalnością wystroju polskich barów, tym, że każda knajpka ma u nas swój własny, niepowtarzalny klimat. 3) Mamy fantazję i poczucie humoru - co jak co, ale nikt nie może nas nazwać narodem nudnym i bezbarwnym. 4) Jesteśmy ciekawi świata - Polacy, których poznałam, na tlę cudzoziemców wyróżniają się tym właśnie, że chcą wiedzieć więcej, że dążą do zgłębienia sedna sprawy, oczywiście, nie wszyscy i nie zawsze, ale mimo wszystko procent ludzi otwartych na świat, chłonnych wiedzy i pragnących poznać to co nieznane, jest jednak u nas wyższy niż w innych krajach. Być może wynika to również z naszych kompleksów, Hiszpanie, np, są bardzo zadowolym z siebie i radosnym narodem, są przekonani o swojej wielkości i wspaniałości jako nacja (czasami im tego zazdroszczę, u nas ciężko spotkać kogoś, kto by tak myślał na temat Polaków), ale w związku z tym nie są samokrytyczni i nie interesują się kwestiami wykraczającymi poza ich codziennne życie. 5) szybciej i lepiej niż inne nacje oponowujemy języki obce - to znów moja obserwacja, choć potwierdzona również przez wielu obcokrajowców - Polacy mają niezwykłą zdolność do nauki języków obcych, być może dlatego, że nasz własny język jest dosyć skomplikowany. Znam Polaków, którzy władają biegle pięcioma, czy sześcioma językami, a trzema z nich posługują się tak dobrze, że sami natywni mówcy biorą ich za krajanów. Nigdy nie poznałam natomiast żadnego cudzoziemca (a znałam ich sporo), który mógłby poszczycić się czymś podobnym, jeśli znał języki obce, to zazwyczaj na kiepskim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio chcesz pozbyc sie pieniedzy-idz do Casino Poland IP: *.proxy.aol.com 11.02.07, 19:52 w ...gdyni -tam oszukuja bez litosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: Zalety Polakow IP: *.adsl.alicedsl.de 11.02.07, 20:00 Najwieksza zaleta Polakow jest wielki patriotyzm. dlatego tak bardzo krytykujemy inne narodowosci, a siebie wychwalamy! Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Zalety Polakow IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 23:15 czyli co? drugi narod wybrany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: Zalety Polakow IP: *.adsl.alicedsl.de 12.02.07, 07:31 Chyba na to wychodzi. Bo skoro zarzuca sie np.Polkom, ze wchodza w zwiazki/czy jak tam inni nazywaja daja d...y/z obcokrajowcami, a nie jak przystalo patriotce z Polakami.Na calym swiecie ludzie sie mieszaja, nawet znane osoby i nikt nikomu tego nie bierze za zle.TylkoPolki powinny miec wyrzuty sumienia za takie upodobania. Tylko ,ze Polak za granica szuka glupiej Polki aby ja wykorzystac, zeby go przygarnela, dala jesc, uprala itd. wszystko najlepiej za darmo!a on co. pijany, nie umyty,najczesciej nie ma pieniedzy, bo musi odkladac dla zony, czekajacej na pieniadze. A obcokrajowcy przynajmniej nas doceniaja.Moi Panowie, nie ma nic w zyciu za darmo! A juz na pewno nie kobiety! Swiat sie kreci wokol mamony i d..y. Stara prawda. Wy cenicie w nas cialo a nie zalety duchowe, wiec my cenimy was za to co macie a nie za to jakimi jestescie! Sprawiedliwe nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2334 echo... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 23:11 jakby Polacny nei byli takim glupim narodem to by mogli istniec. Zabory i inne "tragedie " narodowe nie byly bez przyczyn. Wiekszosc tragedii POlsa zawdziecza: Polako. Najpiew ksiazeta nie potrafili sie dogadywac, sciagali kzyrzakoww itp. POtem magnaci sie nie potrafili dogadywac, szkukali pomocy, albo w Rosji albo w Prusach... >Dlatego > Polacy byli twardo uczeni cwaniactwa i obchodzenia prawa (Grzymala). Wlasnei dzieki temu cwaniactwu doszlo do rozbiorow. > Po odzyskaniu niepodleglosci Polacy potrafili szybko przestawic sie na > kapitalizm. Po tym jak przestawili sie po wojnie z kapitalzmu na socjalizm..hehehehe Polacy w wiekszosci to narod chlopo robotniczy...i to oni stanowia mase wyborcza. Ich latwo przekonac... To swiadczy o kreatywnosci. Polska kultura "kombinowania" w jakis > sposob tlumaczy sie na logike i matematyke, Porownej sytuacje w czechach, na slowenii czy na wegrzech... ci sie rozwijaja, a Polska sie rozwija jak glut z nosa... > Martwi mnie ze Polacy nie cenia swojej witalnosci i zaczynaja nasladowac > Zachodnia dekadencje: pogarde dla zycia, kult pieniadza, rozwody (vide corka > prezydenta), brak zainteresowania przyszloscia ktorej podstawa jest rodzina. > Czesc tego rozkladu jest narzucana przez pop-kulture w stylu Owsiaka, reszta > przez bezwzgledna wojne lewactwa przeciwko wszystkiemu co decyduje o przezyciu > cywilizacji. To wlasnie dzieki tej KREATYWNOSCI i przestawieniu si ena kapitalizm, to ta zaleta, ktora cie tak zachwyca:))) > Polskie kompleksy owszem istnieja, ale byly one budowane na bazie socjalizmu > ktory wmawial narodowi ze jest zly, zacofany etc., Mowienie prawdy nie bylo wmawianiem.. socjalizm nie mowil nikomu ze jest zly..bredzisz. Wmawial, ze Polska to kraju cudownej gospodarki, cud ludzi i wogole ach i och i ech... skad ty masz takie informacje Polacy ciagle musza sie uczyc jak > osiagac cele dlugofalowe, nawet przez pokolenia (tego moznaby sie nauczyc od > Zudow, ktorych niestety niewielu pozostalo wsrod nas). Przede wszytskim powinni sie nauczyc jak nie wybierac do rzadu takich pacanow jak teraz mamy.. no ale to cudowny i inteligentny narod i wie co robi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Specjalnie dla Ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 01:20 1. Polacy są bardzo mądrzy, spokojni i tolerancyjni 2. Nie dają sobie wciskać kitu i zawsze mądrze wybierają swoich przedstawicieli w rządzie. 3. Kochają piękno i wiele obecnie wnoszą do swiatowej kultury, nasze filmy, muzyka i książki są pasjami rozchwytywane przez cały świat. 4. Polacy są urodzonymi biznesmenami. 5. Dbają o higienę. 6. Są pracowici i bardzo wydajni. 7. Lubią sobie pomagać i dobrze ze sobą współpracują. 8. Kochają czytać, często chodzą do teatru, są bardzo kulturalni. 9. Polska jest potęgą jeśli chodzi o światową elektronikę, przemysł samochodowy, produkcje filmowe i wiele innych rzeczy. 10. Polacy są otwarci na świat, łatwo nawiązuja kontakty z innymi kulturami i wykazuja się przy tym bardzo dużą wyrozumiałością. Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) :)))) dbre IP: *.pools.arcor-ip.net 12.02.07, 13:34 no udal ci sie zart:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: :)))) dbre IP: *.171.32.2.crowley.pl 12.02.07, 13:45 to nie zart tylko smutna prawda :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: zalety Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 20:27 Naród w połowie ciemny / patrz kogo wybrał na przywódców/ ma jedną zaletę: NIE JEST MŚCIWY . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski Re: zalety Polaków IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.02.07, 03:41 Po chwili refleksji : moze racja!! Ale czy wyszlo nam to na dobre??? Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 Wady (i zalety) Polaków 11.02.07, 20:34 street_pop napisał: > 1) ustępowanie miejsca w autobusie i tramwaju - może nie jest to idealne tj. > być powinno w naszym rozumieniu ale na zachodzie Europy prawie nikt tego nie > robi. Gdy odruchowo ustępowałam miejsca w metrze w > Mediolanie/Rzymie/Londynie/Barcelonie/Berlinie starszej osobie to zawsze > robiono wielkie oczy. Nie wszedzie na Zachodzie robi sie z tego powodu wielkie oczy. > 2) mamy niezłą wiedzę ogólną o świecie Nie zgadzam sie. Moze mowisz o ludziach wysksztalconych, ale generalnie lepsza wiedze maja narody, ktore wiecej podrozuja. Polacy malo podrozowali do tej pory i nadal malo podrozuja. > 3) mamy gust i zmysł estetyczny - wytwarzamy piękne przedmioty, fajnie > urządzamy wnętrza i przejawiamy tę potrzebę, Nie zgadzam sie. Tak po prostu nie jest. > 4) jesteśmy przedsiębiorczy i kreatywni, Tu sie akurat zgadzam, przecietnie bardziej niz inne narody. > 5) jesteśmy solidarni w sytuacjach kryzysowych, Niestety TYLKO w kryzysowych. Nie jestwsmy solidarni w sytuacjach okojowych, to jest nasza wielka wada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: zalety Polaków IP: *.chello.pl 11.02.07, 21:08 mi koleżanka z zachodniej europy zwróciła uwagę na to że my Polacy otwieramy drzwi kobietom a tego podobno w europie nie ma :) zdziwiona była że tak robię więc to taki plus dla nas Polaków:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Re: zalety Polaków IP: *.telia.com 11.02.07, 22:30 Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,jestescie blaznami i prowincjuszami Europy ,wstyd sie przyznac ,ze jest sie Polakiem.Zreszta poczytajcie wasze wpisy...prymitywna wiocha !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: zalety Polaków IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.07, 22:32 Odpowiadasz na : Gość portalu: Kamil napisał(a): > mi koleżanka z zachodniej europy zwróciła uwagę na to że my Polacy otwieramy > drzwi kobietom a tego podobno w europie nie ma :) zdziwiona była że tak robię > więc to taki plus dla nas Polaków:) ********************* Co ci kolezanka z zachodu naopowiadala? Mieszkam od wiekow na zachodzie, panowie otwieraja drzwi i wpuszczaja mnie pierwsza. Nie opowiadaj bajek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polski Re: zalety Polaków IP: 71.167.181.* 11.02.07, 22:39 Wielu Polakow szczyci sie bardzo faktem ze Polacy z reguly nie lubia Zydow, Niemcow, Rosjan, Murzynow, Cyganow, Ukraincow i wielu innych. Rowniez dla wielu Polakow zaleta jest to ze Polacy ogulnie maja "bardzo mocne" glowy do picia i potrafia przepic nawet niejednego Ruskiego, a ostatnio nawet Irlandczykow i Anglikow. Dla wielu zaleta jest tez to, ze wielu z nas potrafi prowadzic samochod po pijanemu. Bardzo wielu Polakow uwaza rowniez ze nasza wielka zaleta jest rowniez to, ze w przeciwienstwie do np. takiej Holandii, zyjemy w kraju rodzinnym, w ktorym nie ma miejsca dla pedalow i innych dewiatow. Zycze milego dnia, Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Dumnizpolski.pl IP: *.aster.pl 11.02.07, 22:54 na tej stronie: www.dumnizpolski.pl znajdziecie sporo zalet Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dumnizpolski.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 23:20 "<b>"na "</b>" , "<i>"tej"</i>" , "<u>"stronie"</U>" : "<"www.dumizpolski .pl">"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXxxXXX Re: zalety Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 23:16 Najwieksza chluba Polakow jest to ze uwazaja sie za lepszych od innych nacji. Niestety zycie pokazuje ze nie jest to prawda. Nekaja nas te same przypadlosci co reszte swiata - mniemanie o wlasnej wyzszosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: zalety Polaków IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 11.02.07, 23:54 > 2) mamy niezłą wiedzę ogólną o świecie Nie zgodziłbym się. Wydaje nam się, że mamy taką wiedzę, z powodu wkucia listy nazw państw, stolic i rzek na lekcjach geografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: zalety Polaków IP: 62.29.133.* 12.02.07, 00:28 Jesteśmy ciekawi świata. Nie boimy się podróżować. Polaków mozna spotkać na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatpolski Re: zalety Polaków IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.02.07, 03:31 To nie zadna ciekawosc swiata, tylko pogon za forsa!!! I bardzo dobrze!!! Gdzie sie nie wejdzie, Polak na posterunku!!! W barze, w bufecie (wodka za wodka...), w szatni, w kuchni, na zmywaku, w WC, ze szczota na posterunku!! To nie krytyka!! Pracujmy!! Fantastycznie!!! Tylko kto bedzie sprzatal rownie entuzjastycznie psie kupy na ulicach polskich miast??? Bo jakos nie widze!!! Czekamy na kolegow z Mongolii!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataniel Re: zalety Polaków IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 12.02.07, 05:25 Trafiles w samo sedno literat. I dobrze, ze swiat goni za forsa, bo jak nie pieniadze gadaja to harmaty...Bo jak nie da sie uzgadniac, dyskutowac to i produkowac, a za tem frustracja, tak jak w Europie z arabskimi przybyszamy - konflikt kultur i moralnych wartosci. Ale dlaczego nie potrafia tych wartosci praktykowac u sieeebi??? Czyzby za malo miejsca, czy moze rozdroze moralne...Bez satysfakcji w Arabii, kobiety z powycinanymi clitoris w trudnej sytuacji, tak samo jak i arabscy mezowie, ktorzy ilez moga rabac zdechle fizycznie cialaaa. Do czego doprowadza relita islamska??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwejk Re: zalety Polaków (poglad z zagranicy) IP: *.static.adsl.vol.cz 12.02.07, 07:21 Polacy podrozuja glownie za praca. Wiec mozna ich spotkac bardzo czesto w Wielkiej Brytanii, Irlandii (i w ogole w krajach zachodnioeuropiejskich), Stanach itd. W innych krajach Polakow nigdy nie spotkalem (ale to nie znaczy, ze ich tam nie ma:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwejk Re: zalety Polaków (poglad z zagranicy) IP: *.static.adsl.vol.cz 12.02.07, 07:17 Jako nie-Polak zgadzam sie z punktami 1) i 5) i moze to jest powodem, dlaczego szanuje Polakow. Poki chodzi o punkty 2) i 4) tak samo mysla Czesi i Slowaci. W punkcie 2) mowi sie o tym u nas (w Czechach) glownie w odniesieniu do Amerykanow. Ale (przynajmniej u nas) to jedna wielka bzdura, bo wszyscy mowia, ze Amerykanie nie znaja europiejskiej historii i geografii - i sami gowno wiedza o historii i geografii Ameriky. U nas wszycy uwazaja Amerykaninow za glopkow, bo nie wiedza jak sie nazywa stolica Czech. Ale u nas prawie nikt nie wie, jak sie nazywa stolica Californii, albo Alaski. Niemal nikt tez nie wie nic o ich historii. I punkt 3) - nigdy nie zauwazylem, ze Polacy maja jakis wyjatkowy gust i zmysl estetyczny.... Pozdrawiam wszystkich Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tulipan Re: zalety Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 08:19 Sądząc po powyższych wypowiedziach na pewno dobrze się kłócimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jugo Re: zalety Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 08:50 1. POMYSŁOWI, w tym ze skłonnością do kombinowania ale to nie koniecznie ozancza wadę. 2. UCZYNNI, szczególnie w związkach przyjacielskich 3. GRZECZNI - z tym było gorzej w przeszłości, ale poprawia się zdecydowanie. 4. POTRAFIĄ MARZYĆ I FANTAZJOWAĆ 5. RACZEJ WIĘKSZOŚĆ URODZIWA, CZASAMI BARDZO ;-) Wada - KOMPLEKSY KOMPLEKSY KOMPLEKSY... i tłumienie w sobie potrzeb. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jugo WIEDZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 08:56 a raczej wielka CIEKAWOŚĆ świata, natury i życia - to też cecha charakterystyczna Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jugo Solidarni! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 09:08 potrafią się skrzyknąć i krzyknąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: zalety Polaków IP: *.pools.arcor-ip.net 12.02.07, 13:41 > 2. UCZYNNI, szczególnie w związkach przyjacielskich reka reke myje:) > 3. GRZECZNI - z tym było gorzej w przeszłości, ale poprawia się zdecydowanie. mysle ze w przeszlosci to bylo znacznie lepiej. > 4. POTRAFIĄ MARZYĆ I FANTAZJOWAĆ taaa.....polak marzyciel. > 5. RACZEJ WIĘKSZOŚĆ URODZIWA, CZASAMI BARDZO ;-) jak widac po prezedenycie i jego prawie calmy otoczeniu:))) kobiety..no urodziwe, ale mezczyzni...wyjatkow nie..a moze po prostu fletuchy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik krytyka jest znana... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 14:17 Pytanie jest czy zauważasz jakąś pozystywną cechę? Krytkujących Szczuk - Senyszyn jest u nas pod dostatkiem w PL ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: zalety Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 08:58 Prawdą jest, że przeciętny Polak wie o świecie znacznie więcej niż mieszkaniec tzw. "zachodu". Na zachodzie są wąskie specjalizacje i stąd się to wzięło. Natomiast zdecydowanie potwierdzam tezę głupoty narodowej. Jak dokonujemy wyborów to od razu widać jacy głupi jesteśmy, spójrzmy chociażby na nasz rząd...Popatrzciew jak dobrze radzimy sobie na obczyźnie, inni nami rządzą i efekt jest bardzo pozytywny. Jak patdrzę na to co dzieje sięw Polsce, koniec świata. I wszyscy wpatrzeni w księdza, bo ksiądz święty. Szlag mnie trafia! Odpowiedz Link Zgłoś
itilli Re: zalety Polaków 12.02.07, 09:22 CYTUJE OPINIE Z MIĘDZYNARODOWEGO FORUM HOSPITALITY.ORG g***n Ciudad de México Mexico Hello everyone.. just want to thank u all .. i mean all plp from Poland ..cuz u`ve got an amazing country and culture... 2 years a go i had teh c hance to visit ur country and just loved it... hopefully i`ll get the chance to enjoy such a lovely place next year...feel free to gete in otuch with me.. u all are invited to MExico Dobra? nasdrovia....haha do not know hoe tyo spell it ,,,cheers fernando adios z***s Guatemala Guatemala I like Poland as well !! People still having heart there !! My last two Christams and New years eve, have been there !! Im going for the third one this year !! i***a78 Palma de Mallorca Spain I like Poland also! I went to wlockaweck(sorry I dont have the polish letters) when the boyfriend I had at that time was sent there to work. He was japanese,me spanish and we did not speak any polish but people REALLY tried to help us in every moment (we had couple of problems there). People were REALLY warm with us!...I love the small towns there, still authentical taste and not too exploted yet! I hope you polish can keep it! a*****28 Málaga Spain Czesc Madzia, Here you have another spanish who felt in love with Poland and with polish people. It was really nice to visit your country and I´m wishing to go there again and visit more and more new places. Also I have just started to learn some words and basic expresions in your language, but......ok -jejejeje- Its very difficult language and...."Ja nie mowie po polsku" ;-) I wish that you can learn spanish very soon and if you decide someday to visit my country let me know it and I will try to be as good host as polish people were with me in Poland. Pozdrowiam z Malaga! Jose Manuel b***l Oviedo Spain One more thankful word for Poland: Even though few months ago i did it, i take the chance to do that again. The last october was my first experience as a HC member, and i decided to go to Poland, I never thought i was going to enjoy that much not only the country, also it´s people. I found that polish are pretty warmheart, really open to every visitor (at least it was my experience, I came back from Poland and keep on talking all the time about the things i saw and the places i visited but also about the people I met. I have even the privilege to attend in Warsaw a meeting of the HC members... wow! yeah... wow it was a great night so as I said, once i did it but i can do that again and again... THANKS POLAND! g***e Antwerpen Belgium Well, I also fell in love with Poland. This summer I went on a holiday in Poland with a dutch group, and afterwards I stayed a bit longer on my own. In october I went to Poland again. And again I had a wonderfull time! I was also at the HC meeting and it was great. All the nice people and ofcourse lots of piwo. I want to come back really soon, but I have to be in Belgium to study and in the rest of the world to check it out (and compare to Poland :) ) Anyway, next year I will visit again... dowizenia (or something like that) p***6 Torino Italy I'm totally agree with this post! I also love poland since the day I went there! I found in this coutry some of the best people I know. More I learn about this culture and more I like it. What more now that I'm studying the Polish language I can see that it is really beautiful and rich. So thanks Poland also from me :) a***e Mesa United States of America Hola Fernando, Muchas Gracias for starting this topic. I share your love for Poland because of the PEOPLE, the culture and the excitement in the air for freedom and opportunity. I will return (many times I hope), Mexico is another place I love and you seem muy simpatico amigo. Witaj to all who want to visit Arizona USA. s***c Caracas Venezuela Hola... i certainly agree... when i went to ploand i didint have much expectations... but as soon as i placed my feet on it.. everything went fantastic... first warsaw where i had such a great host & then krakow.. there my heart was taken off from my chest(: it is hard to not to fall in love of this city :)... it was amazing.. plus i had the pleasure to climb the tatra mointais... a place with such a beauty that i cant descccribed it with simply words!! besides all this there´s 1 more thing much much bigger & beautiful than the tatras that definately made me love poland ..... the polish heart !!! dziekuje :) c***b Hong Kong China Hi Everyone. I have been in Poland only once. But the experience is very unforgetable. I had a study trip to Wroclaw in 2003. My fellow students and I started the journey from Cottbus (Germany) by train. 2 border police got in the train and checked our document when the train arrived in the border station in Poland. That time I was informed by the polish consulate in Berlin that as a HK passport holder, I did not need to apply for any travel visa. However, the reality was the opposite. My teacher explained the story to these 2 police, but they still brought me out from the train (so upset that I had to say goodbye to my friends in the train!) and to a small room in the train station. To my surpise, these 2 police were so nice. They brought me a hot coffee and let me watch TV (winter olympic games, i still remember), while checking with the consulate in Berlin. Finally the story was clear, and they let me go after about 30 mins of sitting. They even wrote me notes in polish, saying in case I was lost on the way to and in Wrolaw, just showed this paper to anyone for help. Then, I took another train alone to Wroclaw. When i was on the train thinking about how did can happen, a young polish lady approached asking me if i needed any help to Wroclaw. I was so surprised at first why this lady knew what had happened to me. The fact was, the 2 police, still worry if I could go to Wroclaw alone, asked this lady, who was also heading to Wroclaw, to company me. (see, how nice they are!) Finally I met my fellow students in Wroclaw and had a nice time in Wroclaw and Jelenia Gora. Thanks again these 2 officers and the beautiful polish lady - Aga! (hope you are doing fine in Poland) l***e Guadalajara Mexico Holaa!!... I haven't ever been in Poland, the Winter Camp will be my first time there and I'm really excited about it, because while I'm being here as erasmus, I met two really kind polish girls!.. They're great! They treat me just awesome!!.. I am really looking forward to know more about the polish culture and stuff... Poles... You're really cool! =) p***a Duisburg Germany It was a great time in Warsaw. Thank you so much. I hope I can meet some of you soon! THANK YOU!!!! MAM NADZIEJE ZE PRZECZYTANIE TEGO DA WAM TYLE RADOSCI CO I MI. NIKI I PODPISY WYKASOWALAM ZE WZGLEDU NA PRYWATNOSC CZLONKOW KLUBU. POZDRAWIAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: zalety Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 09:41 Świetny przykład, bardzo cieszy czytanie takich szczerych wpisów :) Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: zalety Polaków 03.03.07, 16:53 jeszcze więcej opinii ludków z HC na temat Polaków do przeczytania tutaj: secure.hospitalityclub.org/hc/forum.php?action=DisplayMessage&StartMessageId=107807 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entymolog prusakolep na nas nie dziala :D IP: 193.95.191.* 12.02.07, 10:20 hmmm . Zeby tak sypnac porownaniem przyrodniczym - jestesmy jak kombinacja mrowki i karalucha. Dostosujemy sie do kazdych warunkow, potrafimy pracowac ciezko za przyslowiowe nic, nie sa nam straszne zadne obce warunki jak raz sie zadomowimy trudno nas wytepic, z reguly polak polakowi wilkiem ale stac nas na wielkie momenty solidarnosci .... I jak tu nas nie kochac? Odpowiedz Link Zgłoś