kochanica-francuza 27.02.07, 21:10 zakazany film o Amwayu "Witajcie w życiu" autorstwa Dederki? Z góry dzięki . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Gdzie można dorwać 27.02.07, 21:17 To chyba czołowy "półkownik" III RP, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Gdzie można dorwać 27.02.07, 21:18 marzeka1 napisała: > To chyba czołowy "półkownik" III RP, prawda? Szczerze mówiąc, nie orientuję się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wart Re: Gdzie można dorwać IP: 217.153.84.* 27.02.07, 21:44 proszę ja ciebie bardzo tnp.com.pl/index.php?page=torrenty&kat=all&szukaj=Witajcie+w+%BFyciu torrenty.org/torrent/4288 Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 28.02.07, 09:33 a czemu takie zamieszanie z tym Amway'em? tutaj wszyscy wiedza co to za piramidalna lipa. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Gdzie można dorwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 09:52 A rozmawiałaś kiedyś z natchnionym amwayowcem? ja miałam wątpliwą przyjemność,gadał jak z sekty, alez im robia pranie mózgu! Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 01.03.07, 15:09 Gość portalu: m napisał(a): > alez im robia pranie mózgu! Potrafisz tylko ubliżać, czy umiesz przytoczyć jakieś fakty? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Gdzie można dorwać 28.02.07, 17:08 venus22 napisała: > a czemu takie zamieszanie z tym Amway'em? tutaj wszyscy wiedza co to za > piramidalna lipa. tak, i właśnie chcemy sobie pooglądać sekciarskie metody tej lipy. chodzi o zjawiska kulturowe, dziewczynko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: venus z milką Re: Gdzie można dorwać IP: *.acn.waw.pl 28.02.07, 19:04 dziewczynko??? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Gdzie można dorwać 28.02.07, 20:54 a co , chłopięciem jesteś? nick taki bardziej żeński Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 28.02.07, 21:45 achh dziewczeciem znowu byc :) aha, rozumiem. kultura. ""A rozmawiałaś kiedyś z natchnionym amwayowcem? ja miałam wątpliwą przyjemność,gadał jak z sekty, alez im robia pranie mózgu!"" kilku moich znajomych dalo sie na to nabrac i probowali zrobic miliony sprzedajac Amway, nawet im pomagalam w drodze do bogactwa :) oczywscie prawda wyszla w praniu. jest pewien typ ludzia ktory tym sie zajmuje, i w to wierzy. zajmuja sie tacy takze np. telemarketingiem, infomercial'ami lub domokrazna sprzedaza. cokolwiek byle raczek nie zniszczyc a zarobic (na ludzkiej naiwnosci) Venus ps venus z milka to nie ja... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Gdzie można dorwać 28.02.07, 22:01 infomercial'ami że czym??? Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 01.03.07, 15:10 kochanica-francuza napisała: > chodzi o zjawiska kulturowe, dziewczynko Odkąd to firma AMWAY jest kultem??? ;)))) www.amway.pl Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 01.03.07, 15:08 venus22 napisała: > a czemu takie zamieszanie z tym Amway'em? tutaj wszyscy wiedza co to za > piramidalna lipa. Raczej piramidalna bzdura, bo AMWAY to NIE PIRAMIDA. www.senat.gov.pl/k5/dok/sten/oswiad/borkowsk/3101o.htm Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Gdzie można dorwać 28.02.07, 22:01 Kochanica, ja nie o tym, ale czy ty nie szukałaś kiedyś włóczki khaki? I co, znalazłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 28.02.07, 23:45 infomercial to zlozenie slow 'information + commercial = infomercial' czyli obszerna reklama telewizyjna informujaca (objasniajaca) jak reklamowany towar dziala (zwykle cudownie) i trwajaca dluzej niz dwie minuty a zwykle dluga jak normalny TV program. myslalam ze juz to do PL dotarlo.. wloczka khaki?? a co dziergasz? jakis kamuflaz do forum? ;) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Gdzie można dorwać 28.02.07, 23:56 venus22 napisała: > infomercial to zlozenie slow 'information + commercial = infomercial' > czyli obszerna reklama telewizyjna informujaca (objasniajaca) jak reklamowany > > towar dziala (zwykle cudownie) i trwajaca dluzej niz dwie minuty a zwykle dluga > > jak normalny TV program. to jest to, co widać w telesklepie? > > > myslalam ze juz to do PL dotarlo.. > > > wloczka khaki?? a co dziergasz? jakis kamuflaz do forum? ;) nie dziergam, zlecam. sweter chciałam :-) > > Venus Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Gdzie można dorwać 28.02.07, 23:55 nessie-jp napisała: > Kochanica, ja nie o tym, ale czy ty nie szukałaś kiedyś włóczki khaki? I co, > znalazłaś? > A, ja. Znalazłam, ale na druty "ósemki"(czyli sweter typu "Rybak irlandzki wyrusza na połów", więc się wzięłam i wkurzyłam i za horrendalną cenę (materiał też drogi) kazałam sobie uszyć bluzę z gotowanej wełny. Miejmy nadzieję, że za taką kwotę chociaż długo mi posłuży. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Gdzie można dorwać 28.02.07, 23:57 Aha, jednak sweter rybacki to niekoniecznie dla mnie :)) Znalazłam jakiś akryl na druty nr 5 i też uznałam za zbyt gruby... Cóż, pozostaje mi wydziergać ten forumowy kamuflaż ;) z kordonka na drutach numer 1. Za jakieś milion lat pewnie skończę! Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 01.03.07, 00:14 ha, a ja nie jestem pewna co to jest telesklep ale chyba nie- jesli telesklep to po prostu sklep gdzie sprzedaje sie bez reklamy, to nie bo infomercial to jest reklama gdzie zachwala sie i szczegolowo pokazuje jak obslugiwac reklamowany towar. Przykladem infomercialu moze byc sprzedaz sokowirowek Jacka Lalanne'a albo Juiceman'a gdzie przez godzine robia coraz to nowe soczki. albo ten obrzydliwy Kevin Trudeau co to odkryl cudowne terapie na wszelkie choroby a teraz nawet ma 100% metode na schudniecie bez koniecznosci odchudzania sie i cwiczen. i naciaga naiwnych na te jego ksiazki. nic lepszego nie moglam znalezc tu jest PARODIA informercialu: www.mypartypost.com/watchvideo/1892/John_Madden_Popcorn_Maker_Infomercial_Sketch Venus Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Gdzie można dorwać 01.03.07, 17:26 venus22 napisała: > ha, a ja nie jestem pewna co to jest telesklep ale chyba nie- jesli telesklep > to po prostu sklep gdzie sprzedaje sie bez reklamy, to nie Skąd, to jest program złożony wyłącznie z pięknych opisów, jak co działa i jakie jest cudne... > > bo infomercial to jest reklama gdzie zachwala sie i szczegolowo pokazuje jak > obslugiwac reklamowany towar. > > Przykladem infomercialu moze byc sprzedaz sokowirowek Jacka Lalanne'a albo > Juiceman'a gdzie przez godzine robia coraz to nowe soczki. No to coś a la akcje w telesklepie właśnie. > > albo ten obrzydliwy Kevin Trudeau co to odkryl cudowne terapie na wszelkie > choroby a teraz nawet ma 100% metode na schudniecie bez koniecznosci > odchudzania sie i cwiczen. i naciaga naiwnych na te jego ksiazki. dlaczego obrzydliwy i jaką "terapię" odkrył? > > Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 01.03.07, 15:06 kochanica-francuza napisała: > zakazany film o Amwayu "Witajcie w życiu" autorstwa Dederki? Film nie jest zakazany. Oto sentencja wyroku sądowego w tej sprawie. W dniu 14 10 2003 Sąd Okręgowy w Warszawie wydał wyrok w sprawie założonej przez Niezależnych Przedsiębiorców wystepujących w filmie "Witajcie w życiu" przeciwko reżyserowi, producentowi i Telewizji Polskiej S.A. Pan Henryk Dederko został zobowiązany razem z producentem do zaniechania działań zagrażających dobrom osobistym osób występujących w filmie, sąd nakazał usunięcie wszystkich scen z ich udziałem, w których wykorzystany był ich wizerunek i głos oraz zamieszczenie publicznych przeprosin w miesięczniku Film i Dzienniku Łódzkim. W uzasadnieniu wyroku m. in. podano: - w filmie doszło do naruszenia dóbr osobistych w związku z tym, że film został przygotowany w sposób tendencyjny, - film zupełnie odbiegał od wersji scenariusza, która została przedstawiona występującym w nim osobom i na podstawie której zgodziły się wziąść w nim udział, - scenariusz, który przedstawił producent tym osobom, prosząc o udział w filmie, dotyczył przełamania stereotypów myślenia oraz pozytywnego podejścia do problemów i ich rozwiązywania , - osoby te wyraziły zgodę na udział w takim właśnie filmie jaki wynikał ze scenariusza, a nie w takim jaki został faktycznie nakręcony, - producent uzyskał zgodę tych osób wprowadzając je w błąd, - film przedstawia sportretowane postacie w negatywnym świetle, jako osoby nie myślące, porównuje je do szczurów, zarzuca im, że biorą udział w wyścigu szczurów i jest przez to wyjątkowo obraźliwy w stosunku do nich, - producent mógł zrealizować film krytycznie przedstawiając rozmaite techniki psychologiczne, ale sposób przedstawienia swoich ocen przez Contra Studio /Jacka Gwizdałę/ był niedopuszczalny ze względu na metodę polegającą na naruszeniu dóbr osobistych. -" Witajcie w życiu " to nie jest film dokumentalny. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 01.03.07, 19:27 AMWAY OPERUJE SYSTEMEM PIRAMIDOWYM!!! nie ma zadnych watpliwsci. jest to legalna piramida. ""dlaczego obrzydliwy i jaką "terapię" odkrył?"" ma wylupiaste oczka i obslinione dziecece usteczka ktorymi wyluszcza z emfaza swoje teorie. o to chodzi ze tak naprawde oprocz 5 x dziennie lewatywy i czyszczenia organizmu niec nie wymyslil. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 02.03.07, 08:28 venus22 napisała: > AMWAY OPERUJE SYSTEMEM PIRAMIDOWYM!!! nie ma zadnych watpliwsci. jest to > legalna piramida. Kto tak twierdzi? Ty? ;))))) Widziałaś chociaż plan marketingowy AMWAY? Prezes UOKiK jest odmiennego zdania, no ale ty chyba uważasz, że jesteś mądrzejsza od wszystkich ekspertów razem wziętych... ;)))) Typowa polska arogancja - co mi tam jakiś ekspert będzie gadał... ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 02.03.07, 09:07 Posluchaj czlowiecze moi znajomi dawno temu byli sprzedawcami Amwaya, kupowalam od nich, proponowali mi zebym tez przystapila do tego businessu (ale nie interesowalo mnie to) wiec wiem co to jest. jest to business oparty na schemacie piramidy, ale jest to calkowicie LEGALNY business, w zgodzie z prawem - niemniej jednak operuje na zasadzie PIRAMIDY z malenkimi roznicami od tej nielegalnej, np Amway nie placi za rekrutacje do ich organizacji tak jak to by bylo w przypadku nielegalnej piramidy. No i ma realne produkty ktore naprawde sprzedaje. Anglicy maja takie powiedzonko "Rose is a rose by any other name "- 'roza jest roza pod kazda inna nazwa'. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 02.03.07, 15:25 venus22 napisała: > jest to business oparty na schemacie piramidy, Podaj mi przykład wypowiedzi JEDNEGO eksperta ekonomicznego twierdzącego, że AMWAY to piramida. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Gdzie można dorwać IP: 83.238.70.* 02.03.07, 20:28 W ten sposób można stwierdzić że każda średnia lub większa firma (organizacja) jest piramidą - nie wierzysz to rozpisz sobie strukturę organizacyjną jakiejkolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Gdzie można dorwać 02.03.07, 20:57 Akurat w przypadku Amwayu to nie ktoś sobie 'tak twierdzi', tylko FTC (Federalna Komisja ds. Handlu w USA) już w latach 80-tych ostrzegała tę firmę, że działa na samiutkiej granicy "piramidy". W 86 nawet nałożono na Amway karę finansową z tego powodu. Można sobie opowiadać do upojenia, że to nie piramida, tylko MLM, ale fakty pozostają jasne - wyszukując definicję "pyramid scheme" prędzej czy później znajduje się wśród przykładów... Amway. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Gdzie można dorwać IP: 83.238.70.* 03.03.07, 10:43 Akurat to dochodzenie (chyba trochę wcześniej ) było w sprawie czy system sprzedaży MLM prowadzony przez Amway jest legalny. Orzeczenie było korzystne dla Amwaya , dzięki czemu cała branża MLM moze się rozwijać cześto wzorując system wynagrodzeń w Amwayu. Amway badano dlatego że jest to pierwsza firma , która na tą skalę się rozwinęła ( z MLM-ów) i dobrze się stało że jeśli coś odbiega od standartów to jest badane pod względem legalności i dzięki temu daje ( w przypadku pozytywnego orzeczenia) możliwość spokojnego rozwoju. Dodam jeszcze że wcześniej podobne dochodzenie było w sprawie działalności franszyzowej - tu też były wątpliwości co do legalności, a obecnie jest to uznany na całym świecie model biznesu. MLM (jeśli jest prowadzony uczciwie) różni się tylko tym że startuje się prawie od zera ( w większości franszyz trzeba położyć nieżłą kasę) , oraz tym że licencjobiorca może być również licencjodawcą zarabiającym pod warunkiem że osoba której udzielił licencji sama zacznie zarabiać ( zazwyczaj łączy się to z pomocą nowym osobom w wystartowaniu w działalności oraz wspieraniu w póżniejszym okresie) Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 03.03.07, 19:57 nessie-jp napisała: > Akurat w przypadku Amwayu to nie ktoś sobie 'tak twierdzi', tylko FTC (Federalna Komisja ds. Handlu w USA) już w latach 80-tych ostrzegała tę firmę, że działa na samiutkiej granicy "piramidy". Nie wiem na czyją niewiedzę liczysz, moją, czy osób, które nigdy nie widziały planu marketingowego AMWAY. FTC NA POCZĄTKU LAT 70-TYCH stwierdziła właśnie, że AMWAY piramidą NIE JEST. > W 86 nawet nałożono na Amway karę finansową z tego powodu. Kto nałożył, kiedy, gdzie, w jakiej wysokości i DOKŁADNIE za co, proszę o przytoczenie sentencji wyroku na dowód. > wyszukując definicję "pyramid scheme" prędzej czy później znajduje się wśród przykładów... Amway. Pod którym nie podpisuje się ŻADEN ekspert, tylko sami opluwacze. Powtarzam - przytocz JEDNĄ, PUBLICZNĄ wypowiedź eksperta z EKONOMII, że AMWAY to piramida. Nie spełnienie mojej prośby będzie dla mnie jednoznacznym dowodem na to, że ty także do opluwaczy się zaliczasz. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Gdzie można dorwać 03.03.07, 20:06 > > W 86 nawet nałożono na Amway karę finansową z tego powodu. > > Kto nałożył, kiedy, gdzie, w jakiej wysokości i DOKŁADNIE za co, proszę o > przytoczenie sentencji wyroku na dowód. FTC, w 86 r., wysokość i sentencje znajdź sobie w Google. Karę nałożono za kłamliwą reklamę, obiecującą krociowe zyski dla dystrybutorów, na których pracują inni, zarekrutowani przez nich dystrybutorzy. Piramida, nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 03.03.07, 21:35 nessie-jp napisała: > wysokość i sentencje znajdź sobie w Google. Sama sprawdź i wrzuć tu linka na dowód. Nie mam ochoty udowadniać, że nie jestem wielbłądem, nie stawiaj porządku prawnego cywilizowanego świata na głowie. Jak się rzuca oskarżenia, trzeba mieć ŻELAZNE dowody. Jeśli się ich nie ma, to jest się po prostu oszczercą. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Gdzie można dorwać 03.03.07, 22:02 Łojezu nie truj. 86 rok to historia. Na dowód wielkiej rewolucji francuskiej też mam ci coś wrzucać? Zajrzyj sobie do amerykańskiej Wikipedii, jeżeli chcesz. A jeżeli nie, to nie. Nic mi nie musisz udowadniać, Amway szczerze powiedziawszy mało mnie obchodzi, bo nie daję się nabierać na takie gadki dla naiwnych o wielkich zyskach ze sprzedaży proszku do szorowania i kremu do rąk. Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 05.03.07, 11:12 nessie-jp napisała: > Amway szczerze powiedziawszy mało mnie obchodzi, To daj już sobie spokój z wypowiedziami na ten temat, ok? > nie daję się nabierać na takie gadki dla naiwnych o wielkich zyskach ze > sprzedaży proszku do szorowania i kremu do rąk. I kto tu ludzi nabiera? ;))) Zyski są i to duże, ale trzeba sobie siąść i wszystko przeliczyć, czego oczywiście ty nie zrobiłaś. Jeszcze raz piszę - daj sobie spokój, zajmij się swoją robotą a na temat AMWAY-a się nie wypowiadaj bo nie znasz tematu, chociaż próbujesz tu ludziom wmówić, że znasz. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakawy2 Re: Gdzie można dorwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 15:04 Wlasnie Venus masz w pewnym sensie racje. I mam w zwiazku z tym prosbe do Ciebie, bo widze ze znasz ten temat. Jak tak naprawde wytlumaczyc ze to jest piramida, jakie cechy tej dzialalnosci swiadcza o tym? I dlaczego czesc ludzi uwaza to za glupote, a inni zarabiaja na tym pieniadze? Rozmawialem dlugo z kims na temat i nie moglismy dojsc do porozumienia. Z gory dziekuje za odpowiedz. Musze mu cos udowodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza "Cóż znaczy nazwa? To, co zwiemy różą 02.03.07, 18:48 pod inną nazwą nie mniej by pachniało". ("Romeo i Julia" w przekładzie Barańczaka). Przyłączam się do pytania do venus. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Gdzie można dorwać 02.03.07, 18:47 > > ma wylupiaste oczka i obslinione dziecece usteczka ktorymi wyluszcza z emfaza > swoje teorie. hihihi o to chodzi ze tak naprawde oprocz 5 x dziennie lewatywy i > czyszczenia organizmu niec nie wymyslil. lewatywy stosowano już na dworze Ludwików, więc faktycznie...hihihi... > > Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 03.03.07, 00:40 """Wlasnie Venus masz w pewnym sensie racje. I mam w zwiazku z tym prosbe do Ciebie, bo widze ze znasz ten temat. Jak tak naprawde wytlumaczyc ze to jest piramida, jakie cechy tej dzialalnosci swiadcza o tym? I dlaczego czesc ludzi uwaza to za glupote, a inni zarabiaja na tym pieniadze?""' Ok. Najwazniejsze aby nie stracic z oczu faktu ze to ze Amway dziala na zasadzie piramidy nie jest tu rzecza naganna. Amway, podobnie jak Avon, jest zupelnie legalna instytucja. Kiedy schemat piramidy staje sie nielegalny? jak nabiera i oszukuje swoich klientow a Amway taki jednak nie jest. niemniej jednak nie zmienia to faktu ze ma schemat piramidfy. na czym polega piramida, zasadniczo? na tym ze jest to wielopoziomowy system marketingowy (MLM), i jest rekrutacja, ten kto rekrutuje odnosi z tego korzysci, i najwiecej zarabia na tym ten co jest na topie, najmniej ten co na dole. i tak np w przypadku Amway'a moi znajomi- ktorzy zostawszy dystrybutorami zalozmy 'zarekrutowali' by mnie, nie dostali by za to zaplaty (za sama rekrutacje bo to jest nielegalne) ale mieliby malenki procent z moich sprzedazy tzw bonus. Im wiecej kupcow znajde tym wiecej i oni zarobia. na nich tez ktos zarabial. ja zarabialabym swoje, oni swoje plus jeszcze malenki procent-bonus- ode mnie ich rekruta. i tu wlasnie juz jest piramida. zarobki dystrybutorow Amwaya zaleza i od ilosci sprzedanego towaru i od ilosci rekrutow. dla angielsko- jezycznych bardzo interesujacy link o Amway: skepdic.com/amway.html i tak sie to kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakawy2 Re: Gdzie można dorwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 07:28 Dziekuje za odpowiedz, ale dalej nie rozumiem jaka jest roznica miedzy legalna a nielegalna piramida. Chodzi chyba tu o sama rekrutacje. Jak w takim razie dla porownania odniesc sie do kierownika dzialu w supermarkecie ktory rekrutuje sprzedawcow i jego pensja zalezy od ilosci sprzedawcow i tego ile sprzedadza? Przeciez ten kierownik zarabia tez wiecej od tych na dole /sprzedawcow/. Malo tego placa mu za rekrutacje, legalne? Zastanawiam sie jeszcze nad jednym co jest zlego w tym, ze ktos kto zorganizowal kilka osob do sprzedazy dostanie od firmy jakas mala prowizje od ich sprzedazy. Przeciez to dokladnie to samo co powyzej kierownika tez premiuja zaleznie obrotu jaki wypracowali sprzedawcy. Roznica chyba tylko w jednym zarobki sprzedawcy zalezne sa od uznania szefa, tu zarobki zalezne sa od faktycznego obrotu. Z tego co sie zorientowalem rekrutacja nie jest obowiazkowa mozna np. tylko handlowac produktami czy to cos zlego? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 03.03.07, 09:12 najprosciej mowiac nielegalna piramida zarabia przede wszystkim na rekrutacji, i czesto nie ma zadnego towaru na sprzedaz lub towar jest rzecza calkowiecie drugorzedna. pieniadze maja sie mnozyc nie poprzez wlasna ciezka prace a poprzez rekrutacje tych co sa pod toba. niestety ludzie zwykle tylko traca pieniadze w takich "inwestycjach". przykladem prymitywnej nielegalnej piramidy moze byc chocby lancuszek listowy obiecujacy ci profit 100 zl za wyslanie 10zl do jednej osoby z poczatku listy i dopisanie swojego nazwiska na koniec 10-cio osobowej listy. jednak normalny supermarket dziala na troche innych zasadach. nie przypominam sobie aby ktos z supermarketu przychodzil mi do domu i namawial abym przystapila do ich "wspolnoty". co jeszcze - w nielegalnej piramidze aby moc przystapic do 'businessu' i rekrutowac samemu, inwestujacy musi najpierw wykupic towar, czesto w konkretnej ilosci (przewaznie hurtowej). towary zakupionego zwykle nie mozna oddac. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakawy2 Re: Gdzie można dorwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 14:11 Ale co ma wspolnego jakis lancuszek ze marketingiem wielopoziomowym tego nie rozumiem? Czy nikt z supermarketow nie przychodzi do domu? mam takich kilku dziennie, zapychaja mi skrzynke listowa smieciami ktore maja namowic mnie do kupowania, w sklepach dziewczyny natretnie "lapia za rece" wciskajac jakies probki, przejsc spokojnie nie mozna, przeciez jak tam ide to wiem co mam kupic. Czy nie jest to natrectwo? Na stacjach benzynowych wciskaja jakies smieszne karty i obiecuja cudowne prezenty za zakupy. Zbierac dwa lata i dostac radyjko wartosci 30zl. Wniosek moj jest taki ze wszyscy sprzedawcy "wlaza nam do domu" uzywaja tylko roznych metod. Przygladam sie temu systemowi dosc dokladnie i dowiadywalem sie jak to jest z obowiazkowymi zakupami - nie ma takich, malo tego daja gwarancje ze wszysko mozna zwrocic jak sie cos nie podoba i to nawet uzywane. Na jednej ze stacji benzynowych tez zaproponowano mi zakup karty czlonkowskiej za 100zl, czyli wszedzie jest podobnie. Czy mozesz wyjasnic blizej przyklad z lancuszkiem? MOze nie jestem zbyt bystry ale nie moge sie dopatrzec wspolnych cech z tego typu marketingiem. Dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Gdzie można dorwać 03.03.07, 14:52 > Czy nikt z supermarketow nie przychodzi do domu? mam takich kilku dziennie, zap > ychaja mi skrzynke listowa smieciami ktore maja namowic mnie do kupowania, w sk > lepach dziewczyny natretnie "lapia za rece" wciskajac jakies probki Różnica polega na tym, że nikt cię nie oszukuje - nie namawiają cię, żebyś kupiła od nich towary **na sprzedaż**, to je sprzedasz z niesłychanym zyskiem nowym klientkom, które z kolei sprzedają je kolejnym klientkom, oddając ci procent swojego zysku. Itede, itepe. Wątpliwości w przypadku Amway budzi nie sprzedaż produktów, tylko sposób REKLAMOWANIA udziału w tej sieci - podaje się m. in zafałszowane zarobki dystrybutorów (tego dotyczyła kara finansowa, o której wspominałam), bo nie uwzględnia się, że większość nie zarobi nic albo marne grosze. Pod tym względem - reklam i sposobu pozyskiwania nowych naiwnych - Amway zbliża się do "piramidy". Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 03.03.07, 22:27 ""działalności franszyzowej"" franchise po polsku to ajencja. Jakawy ty widze na sile probujesz udowodnic ze supermarket to piramida. good luck. ulotki wrzucane do skrzynki z informacja o towarze to reklama nie namawianie do kupienia. dziewczyny lapiace za reke wciskajace probki to rowniez forma reklamy. klient na tym nie traci, jak rowniez NIE MUSI NAJPIER KUPIC PEWNEJ ILOSCI TOWARU aby dostac owe ulotki albo probki. i tu jedst zasadnicza roznica. Nessie jeszcze lepiej ci to wylozyla. najpierw otworz swoj umysl na zasady dzialania nielegalnej piramidy, to ci sie rozjasni w glowie. Jak rowniez otworz swoj umysl ze mowimy ze jakkolwiek dzialanosc Amway'a opiera sie na piramidzie, (zaakceptuj ze to moze byc prawda) TO jest wyraznie powiedziane ze balansuja na granicy piramidy legalnej i nielegalnej. jak na razie stoja po legalnej stronie i jest fajno. nie mam nic przeciwko Amway'owi, tylko wiem ze te ich reklamy o dobrych zarobkach to sa bzdury. zaden z moich znajomych na tym nie zarobil, tak naprawde. i szybko z tego zrezygnowali. A towar maja OK. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakawy2 Re: Gdzie można dorwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 13:21 Po co jest tworzona reklama jak nie dla namowienia klienta do zakupu? > najpierw otworz swoj umysl na zasady dzialania nielegalnej piramidy, to ci sie > rozjasni w glowie. Wlasnie chcialem sie dowiedziec co to jest ta nielegalna piramida i nikt konkretnie nie odpowiedzial. Umysl mam otwarty, dlatego tak wypytuje aby moc wyrobic sobie wlasne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 05.03.07, 11:20 Gość portalu: Jakawy2 napisał(a): > Wlasnie chcialem sie dowiedziec co to jest ta nielegalna piramida i nikt konkre > tnie nie odpowiedzial. Odpowiedział, tylko mało kto zna tą odpowiedź, a ci spośród sceptyków, co ją znają nie przyjmują jej do wiadomości. ;) www.senat.gov.pl/k5/dok/sten/oswiad/borkowsk/3101o.htm Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 05.03.07, 11:15 venus22 napisała: > wiem ze te ich reklamy o dobrych zarobkach to sa bzdury. zaden z moich znajomych na tym nie zarobil, tak naprawde. Widocznie miałeś "nie tych" znajomych. ;) Czy to, że ktoś na robieniu programów komputerowych się nie wzbogacił oznacza, że Bill Gates nie istnieje? ;) > A towar maja OK. A i owszem, dziękuję. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakawy2 Re: Gdzie można dorwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 13:13 > Różnica polega na tym, że nikt cię nie oszukuje - nie namawiają cię, żebyś > kupiła od nich towary **na sprzedaż**, to je sprzedasz z niesłychanym zyskiem > nowym klientkom, które z kolei sprzedają je kolejnym klientkom, oddając ci > procent swojego zysku. Itede, itepe. Wynika z tego ze jesli ja kupie od dystrybutora jakis produkt moge go sprzedac z zyskiem nastepnemu on dolozy swoje i sprzeda nastepnemu itd. To na tym polega? Czy mozesz podac jakis link do tej wymienionej sprawy? I jeszcze jedno pytanie - czy znacie osoby ktorym ta firma nie wyplacila pieniedzy na ktore zasluzyli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom_kedar Re: Gdzie można dorwać IP: *.centertel.pl 04.03.07, 12:04 venus22 - mam pytanie i prosze o odpowiedz. Powiedzmy , ze Ty znajac schemat piramidy rekrutujesz mnie do biznesu. Nie chcesz wiecej rekrutowac i masz tylko jednego jelenia bezposrednio zwerbowanego pod soba. Ten jelen bedac pod toba na dole zbudowala 6 organizacji 21%. W miesiacu maju firma podlicza premie dla Ciebie i tego jelenia. On i Ty w miesiacu maju nie zrobiliscie zadnych osobistych zakupow na swojej stronie. Na jak kase mozesz liczyc Ty a na jaka on na dole (pod toba) kto zarobi wiecej i ile w przyblizeniu - kto na kogo robi i kto na kim zarabia???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom_kedar Re: Gdzie można dorwać IP: *.centertel.pl 04.03.07, 11:37 Skory - widze , ze dajesz sie wciagac kochanicy-francuza, szyliderowi , ignorantowi i innym nickom kameleona w temat. Bez sensu twoje posty - jemu o to chodzi. Daj spokoj, niech sie piramidka nacieszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Gdzie można dorwać 04.03.07, 12:19 Gość portalu: tom_kedar napisał(a): > Skory - widze , ze dajesz sie wciagac kochanicy-francuza, szyliderowi , > ignorantowi i innym nickom kameleona w temat. Wciągnąć Skorego to żadna sztuka. Wystarczy napisać magiczne słowo AMWAY i Skory natychmiast, jak pies Pawłowa pojawia się w wątku. Wrzućcie nick Skory1 do wyszukiwarki i przekonacie się, że pojawia się on na prawie każdym forum Gazety. Nie dlatego, że ma tak szerokie zainteresowania - on po prostu monitoruje to forum i co rano sprawdza, czy gdzieś nie pojawiło sie słowo amway. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 04.03.07, 20:53 :D :D :D to jest tutaj wytlumaczone: skepdic.com/amway.html If I buy $200 of stuff from Amway this month, I'll get a 3% bonus check (3% of $200 = $6). If I share the opportunity with nine others, and we each buy $200 of stuff from Amway this month, they each were responsible for $200 and will get $6, but I'm responsible for $2000, moving me to the 12% level. I get $240. However, I'm responsible for paying the bonuses of the people right below me - $54 - so I keep $186. I make more because I did more, I found nine people who wanted to buy at a discount and get a bonus for doing it. After I reach the 25% bonus level there are other bonuses that kick in, but they're all based on the volume of product flow, not on signing people up or having lots of people zakupiwszy $200 towaru z Amway w tym miesiacu, dostane 3% bonusu(3% of $200 = $6). Jezeli dziele sie z 9 cioma innymi, i kazdy z nas zakupi towar po $200 z Amway tego miesiaca, kazdy z nich jest odpowiedzialny za $200 i dostanie $6, ale jestem odpowiedzilany za towar a' $2000, co mnie podnosi do poziomu 12% level. dostaje $240. ale ja jestem opdowiedzialany za zaplacenie bonusu tym osobom - w sumie $54 - czyli zatrzyzmuje $186. zarobilem wiecej bo zrobilem wiecej -znalazlam 9 osob ktore chcialy kupic . Jak osiagne poziom 25% bonus level to dostaje jeszcze inne bonusy ale one sa oparte na ilosci i przeplywie towaru nie na ilosci zakupujacych rekrutow albo ilosci zamawiajacych juz zapisanych. wynika z tego ze skoro kupuje sie towar za 200$ a dostaje z powrotem po wielu kombinacjach 186$ to niewiele sie zwraca. gdzie te zarobki?? jedynie co jest na plus to to ze tak czy siak trzeba kupic proszek do prania, mydlo, paste itd. Jakawy masz problem ze zrozumieniem co czytasz. juz ci kilkakrotnie tlumaczono co jest podstawa piramidy. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakawy2 Re: Gdzie można dorwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 22:53 Jezeli przy zakupie towaru jak piszesz i tak potrzebnego w domu za 200$/ok.600zl/ co mozna sprzedac narzucajac 30% zysku czyli 60$/180zl/ zostaje zgodnie z tym przykladem 186$/558zl/ plus marza razem moze dac 246$ /738zl/ Czyli inwestujac 600zl mozna zarobic 738zl. Dla prostego liczenia 1$ - 3zl 123% zysku. Jezeli nie chcemy sprzedac, a zostawic sobie 186$/558zl/ czyli pozostawione produkty sa prawie za darmo. Gdzie indziej wydalibysmy te pieniadze i nie otrzymalibysmy rzadnego zwrotu. Wiec jak dla mnie calkiem oplacalna sprawa. Ktos w tym przykladzie zapomnial przypadkiem napisac ze dystrybutorzy kupuja z 30% upustem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Gdzie można dorwać IP: 83.238.70.* 04.03.07, 23:01 Podałaś przykład dla 12% . a teraz podaj dla 21lub 25% to zrozumiesz lsaczego kilka osób w tym temacie się z tobą nie zgadza- już nie piszę o pozostałych wyróżnieniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakawy2 Re: Gdzie można dorwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 23:23 Co do piramidy jak twierdzisz dzialanie w takiej strukturze jest legalne wiec nie widze problemu. Jest to system uznany na calym swiecie, dziala na podobnych zasadach setki firm. Dopytujac sie o "piramide" chciale tylko, slyszac stwierdzenia "dzila na pograniczu legalnosci",aby ktos dokladnie okreslil ta granice. Z przykladu podanego wczesniej wynika ze jest to oplacalne. Mysle ze problem lezy tu w czyms innym. NIe wszystkim podoba sie taki system prowadzenia interesow i nie wszyscy umia to zrobic. Ale to jest problem wystepujacy w kazdej branzy i w kazdym systemie pracy. Wiec jesli sa ludzie pracujacy w tym uczciwie, placacy podatki nie widze potrzeby czepiania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 05.03.07, 01:20 dlatego mowimy caly czas ze Amway dziala legalnie, i w sumie nie jest szkodliwy jak nielegalne oszukancze piramdy . niemniej jednak chocby z samego cyklu "jedna osoba rekrutuje 9 innych, a te 9 nastepne 9 od kazdego rekruta" wynika jasno ze podstawa tego businessu jest piramida. najwiecej zarabia ten do kogo nalezy towar i ma pod soba wielu rekrutow. czyli The Top. po raz kolejny zwracam uwage ze dzialalnosc na zasadzie piramidy nie oznacza z miejsca oszustwa, niemniej jednak nie ma sie co wypierac ze sie nia (piramida) nie jest jak sie jest. ps. moi znajomi nic nie zarobili. nie wiem moze nie nadawali sie do handlu. ja w tym nie bralam udzialu tylko bylam przez jakis czas klientka. z ich kosmetykow bodajze Artistry bylam zupelnie zadowolona. klopotliwe jest to ze poniewaz nie oplaca sie zamawiac jednego kremu trzeba czekac az sie zbierze wieksze zamowienie. w ten sposob odechcialo mi sie czekac na jeden krem - wolalam pojsc do sklepu i kupic to co jest na polce, w tej chwili dokladnie teraz, natychmiast :) to jest niedogonda strona tego businessu. oplaca sie tym co maja wielkie rodziny i duuuzzo znajomych. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 05.03.07, 11:40 venus22 napisała: > niemniej jednak chocby z samego cyklu "jedna osoba rekrutuje 9 innych, a te 9 > nastepne 9 od kazdego rekruta" wynika jasno ze podstawa tego businessu jest > piramida. Po dojściu do poziomu 21% owi "zrekrutowani" odrywają się od osoby nad nią, i ich obroty nie są już dodawane do jej obrotu. Za to z innych pieniędzy dostaje 4% od obrotu każdego oderwanego tak długo, jak długo jest on na poziomie oderwania. A teraz wyobraź sobie sytuację, w której np. ja doprowadzam do poziomu oderwania JEDNĄ osobę np. ciebie, a ty doprowadzasz takich osób powiedzmy 5. Ja dostaję jedną premię 4%, ty 5. Kto więcej zarabia? I jaka to w takim układzie piramida? ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakawy2 Re: Gdzie można dorwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 13:37 niemniej jednak chocby z samego cyklu "jedna osoba rekrutuje 9 innych, a te 9 > nastepne 9 od kazdego rekruta" wynika jasno ze podstawa tego businessu jest > piramida. > najwiecej zarabia ten do kogo nalezy towar i ma pod soba wielu rekrutow. czyli > The Top. Wszystko sie zgadza, ale wedlug mojego rozeznania system ten nie dziala na rzadnych "9" Mozna nie wprowadzac nikogo, a mozna dowolna ilosc jaka sie chce i nigdy nie nastepuje to w postepie geometrycznym, wiec jezeli jest to argument na potwierdzenie teorii o piramidzie to nie zgodzilbym sie z tym. Zarzad Firmy Dyr.odzialu Dyr.oddzialu Kier.Sprzedazy Kier. Sprzedazy Brygadzista brygadzista Bryg. Bryg. Sprzedawca sprzed. spezrd. sprzed. sprzed. sprzed. sprzed. spezd. kient k. k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k Czy to nie przypomina piramidy? Malo tego wszyscy czekaja na tego na dole az przyjdzie i wyda swoje pieniadze bo tylko tak moga zarobic i czym wyzej tym wieksze zarobki. Sprawiedliwe? Roznica w dochodach miedzy tym na dole a tym na gorze jest czesto liczona w dziesiatkach lub nawet setkach tys. zl, a przeciez wszyscy poswiecaja na prace podobna ilosc czasu i czesto maja ten sam poziom wyksztalcenia. Jezeli Twoi znajomi nie umieli zapewnic Ci szybkich dostaw produktow to faktycznie byli slabymi handlowcami. Co rozumiesz przez stwierdzenie "ten do ktorego nalezy towar"? Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 05.03.07, 11:34 venus22 napisała: > wynika z tego ze skoro kupuje sie towar za 200$ a dostaje z powrotem po wielu > kombinacjach 186$ to niewiele sie zwraca. gdzie te zarobki?? Jeśli chcesz się opierać na wyliczeniach z TAKICH stron i uważasz je za WIARYGODNE, to gratuluję. ;))) Oto PRAWDZIWE wyliczenie. Robiąc obroty na poziomie 200 punktów dostajesz 3% premii za obrót. Wartość punkta w Polsce to 6 zł, tak więc aby mieć taką premię trzeba zrobić ok. 1200 zł obrotu miesięcznego. Jak więc łatwo wyliczyć, dostajesz 36 zł. Mając powiedzmy 5 osób robiących po 200 punktów, wasze łączne obroty to jest już 1200 punktów. To jest już premia 9% na GRUPĘ. Kwotowo jest to 648 zł. Od tego trzeba odjąć 5 premii dla twoich partnerów - 5 razy 36 = 180 zł 648 zł - 180 zł = 468 zł DLA CIEBIE. A to jest dopiero pierwszy schodek do naprawdę dużych pieniędzy. Niewiele więcej dostaje kasjerka z hipermarketu. Jeśli ktoś widzi jakiś błąd w moim wyliczeniu, niech mi go pokaże. ;) Pytanie do polemistów - czy ktoś z was kiedykolwiek POLICZYŁ plan marketingowy w RÓŻNYCH wariantach, np. co będzie gdy masz tylko jedną osobę, albo co będzie gdy masz 100 osób i obroty = 0? Wątpię, inaczej nie wypisywaliby takich bzdur. ;) Aha, i "bonusów" dla partnerów nie wypłacasz ty, tylko firma, co jeszcze raz pokazuje, że ta strona zawiera same brednie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Gdzie można dorwać 05.03.07, 11:17 jureek napisał: > on po prostu monitoruje to forum i co rano sprawdza, czy gdzieś nie pojawiło sie słowo amway. Widzisz w tym coś złego? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Gdzie można dorwać 05.03.07, 20:50 """"Zarzad Firmy Dyr.odzialu Dyr.oddzialu Kier.Sprzedazy Kier. Sprzedazy Brygadzista brygadzista Bryg. Bryg. Sprzedawca sprzed. spezrd. sprzed. sprzed. sprzed. sprzed. spezd. kient k. k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k k""" NIE. ale nie chce mi sie juz dystkutowac. wiecie lepiej to dobrze. good luck w drodze do wielkiego bogactwa. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakawy2 Re: Gdzie można dorwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 12:37 Dziekuje milo bylo. Wszystkiego dobrego w pracy zawodowej, abys zawsze zarabiala tyle ile Ci potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
jkw2 I tak to bywa. 09.03.07, 14:46 Powolywanie sie na jakies dziwne strony, sprawy sprzed 20 lat i jak brakuje zrozumienia tematu i argumentow to " nie chce mi gadac". Odpowiedz Link Zgłoś