ewagerman 01.04.07, 12:02 ... parą!! Ani chwili spokoju, nawet w ndz!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ferment Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.chello.pl 01.04.07, 12:21 Dziś protest ,może mieć większa wymowę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 12:27 Miejmy nadzieje:)!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 12:27 a mój sąsiad który był członkiem Rady Parafialnej kopie studnię u sasiadów i nie był nawet w Kościele!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 12:33 W to nie wnikam, czy ktoś był w kościele, czy nie, bo akurat to nie moja sprawa, poza tym sama w kościele nie byłam i nie bedę, ale jako mieszkanka bloku w niedzielę chcę mieć wolne od wszelkich wielkich halasów (sąsiad remontuje caly tydzień, od pn-sb ma prawo), w ndz niech da spokój, wtedy większość z nas ma wolne i chce odpocząć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 15:08 Napisala bym skarge do zarzadcy blokow z wzmianka ze jak taki halas sie jeszcze raz powtorzy wtedy bedzie o 10% zmiejszony czynsz za mieszkanie. Skoro bardzo idzie ci ten halas na nerwy, zawolaj policje i ona powinna na ten halas odpowiednio zareagowac. Niedziela jest swietem i dniem odpoczynku obowiazujacym wszystkich!!! Ten kto ma na ten temat odmienne zdanie niech co chce robi ale da odpoczac w spokoju innym. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 15:15 Gość portalu: Marta50 napisał(a): Niedziela jest swietem i dniem odpoczynku > obowiazujacym wszystkich!!! CZY OKREŚLAJĄ TO JAKIEŚ PRZEPISY? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 20:51 Art. 31. z Konstytucji Rzeczypospolitej 1. Wolność człowieka podlega ochronie prawnej. 2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje. ************* Wiec nie czyn tego innym co tobie nie milo, niedziela jest swietem, wolnym dniem od pracy, wiec przez twoje odmienne zachowanie nie ograniczaj praw (do odpoczynku) jak i wolnosci innych!!! Kapito teraz, albo jeszcze potrzeba ci lat zeby do tego dorosnac i to zrozumiec? Moze glowka nie tak funkcjonuje jak powinna? Notoryczne borowanie, walenie mlotkiem, remont w niedziele jest zaklocaniem spokoju publicznego w wiekszym zbiorowisku spolecznym!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 21:44 :)))))))) Rozumiem, że to prima aprilisowe wywody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 21:48 Mylisz sie to nie jest kawal kwietniowy, ludzka glupote i brak zrozumienia dla innych powinno zwalczac sie nagminnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 21:58 skoro tak , to czemu brakuje Ci zrozumienia dla ludzi, ktorzy przeprowadzaja sie i chca jak najszybciej urzadzic sie w nowym mieszkaniu?.... zyjemy w takiej rzeczywistosci, ze wiekszosc z nas wolny dzien wykorzystuje m.in. na przeprowadzki i remonty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 22:14 Najpierw przeczytaj, pomysl a pozniej obwiniaj, jak widac brak u ciebie zrozumienia najprostrzego tekstu a co mowic o twoich madrosciach do innych? Chyba chodziles albo chodzisz do szkoly i umiesz samodzielnie myslec albo mamusia czy tatus ten tekst ci czyta i dyktuja ci co masz pisac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 22:21 nie mam problemow z czytaniem ze zrozumieniem:) nie mam tez problemow ze zrozumieniem postepowania innych.... i dlatego mam wspaniale stosunki z sasiadami...nie wzywamy na siebie policji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 22:41 Skad wiesz jakie mam stosunki z sasiadami, typowo po polsku: wszystko wie sie lepiej i naprzod jak osoby zainteresowane, osadza sie ludzi wedle domyslow a nie faktow. W polsce domysly sa faktami widzi sie to na karzdym kroku, skoro idzie o ocene przeszlosci, z terazniejszoscia wiekszosc ma wielkie klopoty. Polecam ci jeszcze raz najpierw jeszcze raz wpis przeczytac wyraz po wyrazie, pomyslec a potem glos podnosic, jak wynika z twojego kolejnego wpisu nawet do tego nie masz zdolnosci, co mowic o ocenie innych? Porzadku trzeba sie nauczyc jak ktos tego nie potrafi niech lepiej siedzi cicho!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 22:52 nie mam pojecia jakie masz stosunki z sasiadami i z mojej wypowiedzi absolutnie nie wynikalo, ze czegos sie domyslam:) napisalam tylko, ze ja z moimi potrafie sie dogadac bez wzywania policji:) Rady na temat rozumienia, czy nierozumienia tekstu zastosuj do siebie:) jak widac po twoich postach w tym watku jak i w innych masz problemy ze zrozumieniem wypowiedzi innych:) /nelsonek w watku na temat zmian w konstytucji tez to zauwazyl i tlumaczy ci to, czego nie zrozumialas:)/ Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 23:09 Nie mam zamiaru byc twoja nauczycielka, przeczataj, pomysl a pozniej oceniaj. Moja mentalnosc, moje zrozumienie a twoje to sa dwa inne bieguny i swiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 15:16 Gość portalu: Marta50 napisał(a): "Niedziela jest swietem i dniem odpoczynku obowiazujacym wszystkich!!! " Obowiazujacym? :D Tzn ze co? Ze mam zakaz pracy? Ze mam nakaz pozostania w domu w bezruchu? Taliban to jakis czy co?? Niedziela dzien taki jak kazdy inny. Kazdy sobie decyduje jak go spedzi. Jeden lubi isc do kosciola jeden lubi sobie zrobic remont. Moze ten czlowiek w tygodniu ciezko pracuje poto wlasnie zeby sobie w weekend moc w swoim domu zrobic remont? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 20:29 Mozesz w tym dniu na glowie stawac i nikt ci nic nie powie skoro nie zagrazasz publicznemu spokojowi, kapito? Ciezko jest cos takiego pojac i zrozumiec, albo twoja glowa nie zalicza sie do tej klasy do ktorej by chciala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: 62.29.136.* 02.04.07, 14:00 Gość portalu: Marta50 napisał(a): > Mozesz w tym dniu na glowie stawac i nikt ci nic nie powie skoro nie zagrazasz > publicznemu spokojowi, kapito? Ciezko jest cos takiego pojac i zrozumiec, albo > twoja glowa nie zalicza sie do tej klasy do ktorej by chciala? Remont nie zagraza publicznemu spokojowi ani w poniedzialek ani w niedziele ani w zaden inny dzien. Jest tak samo uciazliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 17:32 Juzek napisał(a): Moze ten czlowiek w tygodniu ciezko pracuje poto wlasnie zeby sobie w weekend moc w swoim domu zrobic remont? --> A może ja pracuje cieżko, żeby w ndz odpocząć we własnych czterech ścianach, które jednak niestety są połączone ze ścianami sąsiada:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: 195.116.202.* 02.04.07, 21:31 ewagerman napisała: > --> A może ja pracuje cieżko, żeby w ndz odpocząć we własnych czterech > ścianach, które jednak niestety są połączone ze ścianami sąsiada:) No widzisz, bardzo masz dobrze bo mozesz sobie wypoczywac w weekendy, on musi robic remont. Pozwol mu ten raz powiercic w niedziele. Jak Ty bedziesz robila remont to on tez niebedzie narzekal... Odpowiedz Link Zgłoś
vzv Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 12:32 ...na pewno chce zdążyć przed świetami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 12:36 Też to przerabiałam, idż do niego i mu powiedz że sobie nie życzysz. A jak nie będzie chciał przestać to powiedz że złożysz skargę do administarcji - masz prawo. Święta nie święta, czy ktoś chce zdążyć i rózne takie - jego problem. Nie mieszka na bezludnej wyspie ani w willi pod miastem tylko w bloku i ma się dostosować do zasad współżycia społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 12:39 święte słowa!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 15:19 Gość portalu: Majka napisał(a): > Też to przerabiałam, idż do niego i mu powiedz że sobie nie życzysz. > Nie mieszka na bezludnej wyspie ani w willi pod miastem tylko w bloku i ma się > dostosować do zasad współżycia społecznego. On nie puszcza glosno muzyki, on nie robi hucznych zabaw, nikomu nie robi na zlosc tylko w swoim wolnym czasie robi remont w swoim mieszkaniu. Nie robi tego 52 weekendy w roku tylko raz na jakis czas jak kazdy. I ma prawo. Idz skarz sie do administracji, do rady parafialnej, do sadu, takie Twoje prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 20:54 Jest taki przepis że uciązliwe zakłócanie spokoju sąsiadów też może się skończyć upomnieniem z administarcji albo kara. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 21:15 Gość portalu: Majka napisał(a): > Jest taki przepis że uciązliwe zakłócanie spokoju sąsiadów też może się skończy > ć > upomnieniem z administarcji albo kara. No tak, ale widzisz, to broń obosieczna. Bo sąsiad też może zadzwonić na policję albo zgłosić do administracji, że go ktoś nachodzi i do drzwi wydzwania i się czegoś domaga, a on ma prawo do spokoju i relaksu we własnym domu nad wiertarką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 21:30 Gdyby ten sasiad z wiertarka zaczol tak nawizywac przyszle "dobre" stosunki sasiedzkie na zachodzie proces byl by krotki, otrzymal by kolegium na kark za zaklocanie spokoju w dni switeczne. Dzis widzialam taki wypadek z mojego podworka, do sasiedniego domu wielorodzinnego wprowdzali sie ludzie w niedziele z wielkim halasem, przyjechala policja na prozbe mieszkancow tego domu, przeprowadzka szybko sie zakonczyla. W Niemczech takie rzeczy sa zabronione i podlegaja karze porzadkowej. Porzadek musi byc, a kto nie umie go zachowac niech sie tego jak najszybciej nauczy w przeciwnym wypadku bedzie mial skargi do zarzadcy domu, policje, prawo na karku, chyba ze ma za duzo pieniedzy ktore chce koniecznie na takie cele jak kolegium wydac. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b ach ten Ordnung :) 01.04.07, 21:48 Gość portalu: Marta50 napisał(a): przyjechala policja na prozbe mieszkancow tego domu, > przeprowadzka szybko sie zakonczyla. W Niemczech takie rzeczy sa zabronione i > podlegaja karze porzadkowej. Porzadek musi byc ... u tych Niemcow! ;) Dobrze ze macie troche multi-kulti, bo z nudow pomarlibyscie skoro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: ach ten Ordnung :) IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 23:21 Wlasnie byli to multi-kulti z ta przeprowadzka,mieszkancy tego bloku wyszli na balkony poobserwowali sobie jaki halas jest tu wytwarzany, wezwali üpolicje i zrobili porzadek. Dlaczego w piatek i sobote nie przeprowadzali tej przeprowadzki tylko w niedziele? Piatek u nich jest swietem, ale jak chce sie mieszkac w innym kraju powinno sie akcceptowac i dostosowac sie do tutejszego porzadku. Dobrze ze takie rzeczy sa tu uregulowane i mowia jednoznacznie ze taki halas jest w odpowiednie dni czy w odpowiednich godzinach zabroniony. Ludzie pokupowali mieszkania, domy w najblizszej okolicy i nie zgodza sie w zadnym wypadku na taki porzadek. W takich srodowiskach immobilie tanieja i ludzie traca na kasie, wiec zadaja odpowiedniego porzadku. Sama dostalam stracha jak widze co w tym najblizszym otoczeniu (nowym bloku, wybudowanym bez naszej zgody i bez naszej wiedzy) sie dzieje, wiec sprzedalam i uciekam do innej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.net.autocom.pl 01.04.07, 22:08 he he podoba mi się to bezwzględne przestrzeganie dnia świątecznego przez niemieckie społeczeństwo które ponoć tłumu w kościele nie robi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 23:24 Naturalnie ze tlumu w kosciele nie robi, ale ludzkosci czy czlowieczenstwa, serdecznosci do drugiego jest tu wiecej. Niemcy to nie fanatycy religijni, sa fanatykami porzadku i prawa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
twistem A kiedy? 01.04.07, 12:46 To, idź , zaproponuj, że zrobisz za niego w dzień powszedni. A zupełnej ciszy to nawet w polu nie ma : 42.pl/u/qOs . Sam widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: A kiedy? 01.04.07, 12:48 Mój drogi, czyżbyś też robił remont w ndz? Ja w ndz odpoczywam, i nie życzę sobie, by wiertarka wyrywała mnie o 8.45 z niedzielnego snu!! Odpowiedz Link Zgłoś
twistem Re: A kiedy? 01.04.07, 13:07 Co to jest ndz? Ty masz czas w tygodniu - koleś może nie mieć czasu wcale. Nie wszyscy dzień święty święcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Ale to jego problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:19 To on ma się dostosować do tego że mieszka w bloku wśród ludzi a nie inni mają się dostosowywac do niego. Niech wynajmie ekipę i niech wiercą w tygodniu w godzinach pracy - to jest optymalny czas dla remontów. Ludzie sa w pracy i nikomu nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Re: Ale to jego problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:21 Nie wszyscy pracują od poniedziałku do piątku od 7 do 15. Komuna się skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: A kiedy? 01.04.07, 13:12 teraz argument jaki uslyszal moj znajomy w podobnej sytuacji od remontujacego sasiada.. "Wez se pan kup dom jak chcesz miec cisze" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: A kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:20 To zabawne bo taki argument można powiedziec dokłądnie takiemu sąsiadowi - weź se pan kup wille pod miastem i se wierć do bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Re: A kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:17 >Ja w ndz odpoczywam, i nie życzę sobie, by wiertarka wyrywała mnie o 8.45 z >niedzielnego snu!! Kup sobie stopery do uszu. Albo odmów modlitwę o ciszę ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.net.autocom.pl 01.04.07, 14:00 jednorazową wpadkę sąsiada z niedzielnym remontem mogę wybaczyć. Faktycznie nie każdy w tygodniu ma czas i możliwości załatwienia tego w optymalny, najlepszy sposób. Gdyby przyszedł też wcześniej mnie uprzedzić i poprosić o wyrozumiałość (i tu podałby powód czemu akurat w weekend) pewnie też by mi serce zmiękło. Ale postawy chamskiej, z podejściem bo MI wolno a ty się dostosuj BO TAK nie toleruję w żaden sposób. I wtedy nie ma zmiłuj. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 14:04 Najpierw do sąsiada z grzeczną prośbą o ciszę, a jak nie podziała to się dzwoni na policję. Oni muszą zareagowac. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 14:15 Jest jedno słowo,ktore znaczy wiele-kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 14:24 I co byś powiedział? Że przeszkadza ci, że ktoś wierci o 12 w południe? ))) Takie jego prawo. Cisza nocna obowiązuje od 22 do 6 rano. A że brak mu kultury osobistej by poinformować sąsiadów o utrudnieniach (remont ZAWSZE się sygnalizuje, bez względu czy robi się go w niedzielę czy w dzień powszedni - wszak nie wszyscy odpoczywają w niedzielę) to zgoła inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 15:28 > Najpierw do sąsiada z grzeczną prośbą o ciszę, a jak nie podziała to się dzwoni > > na policję. Oni muszą zareagowac. Ta jest, policja go zamknie za to, że dnia świętego nie chciał święcić! No wiesz co, jbad... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.04.07, 17:23 Nessie. Ja nie pisałam o żadnym dniu świętym. Więc mi nie wkładaj w usta nie moich tekstów. A co do policji to oni są właśnie między innymi od przypadków, gdy ktoś hałasuje w niewłaściwym czasie. Wg. przepisów w niedzielę remontów/głośnych; robic nie można i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 17:37 Gość portalu: jdbad napisał(a): Wg. przepisów w niedzielę > remontów/głośnych; robic nie można i tyle. To są takie przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 17:51 A nie wiedziałem,że są. A kto je ustalił i gdzie obowiązują? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 17:53 Jest nawet ustawa. A każda spóldzielnia i wspólnota ma dodatkowo swoje własne, wewnętrzne przepisy. Nazywa się toto najczęściej regulaminem porządku domowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 18:01 Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 18:43 A, no widzisz. Nic o tym nie wiedziałam, że są takie przepisy. U mnie w bloku wisi wyciąg z regulaminu spółdzielni i jest napisane wyraźnie, że cisza nocna od 22 do 6 rano i nic poza tym. O niedzieli nic nie ma. Nie zrozum mnie źle, też mnie wkurza, gdy ktoś mi robi remont nad głową 7 dni w tygodniu. Ale jednak - nie dla każdego niedziela jest jakimś szczególnym dniem, innym np. od soboty. PS. Masz jakiś link do tych przepisów, że nie można hałasować w niedziele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.04.07, 19:15 Nie mam, bo mam taki regulamin w domu po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 19:22 > Nie mam, bo mam taki regulamin w domu po prostu. Ah, rozumiem. :/ Myślałam, że są może jakieś ogólne przepisy porządkowe. U mnie w każdym razie w niedziele - wolnoć tomku. No i korzysta naród, korzysta. Jak nie imprezy hałaśliwe, to wiercenia, jak nie wiercenia... A tak w ogóle, to dużo bardziej niż remonty, przeszkadza mi koszenie trawy wśród blokowisk. Odbywa się to codziennie - na szczęście przynajmniej w niedzielę nie - i trwa od kwietnia do listopada. Jak dozorczyni skończy kosić ostatni kawałek, to wraca do pierwszego, bo już odrosło. A zawszeć to przyjemniej pohałasować silnikiem spalinowym, niż po cichu umyć schody... Ileż ja bym dała, żeby zakazano koszenia trawy hałaśliwymi kosiarkami, zwłaszcza o 8 rano! Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 21:03 Nessie. nie zrozumiałaś. Są przepisy ogólne, ale ni mogę Ci podac linka, bo go nie znam. To obowiazuje w całym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 21:08 jdbad napisała: > Nessie. nie zrozumiałaś. Są przepisy ogólne, ale ni mogę Ci podac linka, bo go > nie znam. To obowiazuje w całym kraju. Nie, nie, zrozumiałam, ale gdybym chciała komuś 'kazać przestać' hałasować w niedzielę, to muszę się na coś powołać. Najłatwiej byłoby, gdyby w bloku wisiała kartka, że w niedzielę nie hałasować i już. Bo tak to sama widzisz... nikt nie przyjmie do wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 21:09 Tu masz ocywiście rację i dlatego możesz się takiej rzeczy domagac od swojej spóldzielni, albo czegoś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 03.04.07, 14:36 Tu wyjaśniają: www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1749.11.884.2.9.1.0.1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix ))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 00:38 >Są przepisy ogólne, ale ni mogę Ci podac linka, bo go >nie znam. To obowiazuje w całym kraju. No comment ))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 08:26 Mi tez nie chodziło o "Świętość dnia jakim jest Niedziela", ale jednak wiekszość ludzi ma wtedy wolne, gotuje niedzielny obiadek i chce miec niedzielny spokój:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Chyba kościelnych ))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 21:14 >Wg. przepisów w niedzielę >remontów/głośnych; robic nie można i tyle. Prosiłbym bez żartów, choć.... rzeczywiście może dzisiejszy dzień jest ku temu najodpowiedniejszy ))) Jeszcze piszesz, że w ustawie wprost jest to zabronione? ))) Tak się rodzą plotki. Uświadamiam wobec powyższego: ŻADNE przepisy w RP nie regulują zasad porządkowych uwzględniając dzień tygodnia. Tego typu regulacje MOGĄ jedynie znajdować się w gestii spółdzielni mieszkaniowych. Ale nie znam osobiście ŻADNEGO przypadku, by przepisy wewnętrzne spółdzielni to regulowały. A ten upór w głoszeniu banialuk..... godny podziwu ))) Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Chyba kościelnych ))))))))))))))) 02.04.07, 21:05 Możesz sobie podziwiac, skoro nie znasz przepisów. Następnym razem zacznij hałasowac w niedzielę i umów się z sąsiadem, że na Ciebie doniesie policji. Przyjadą i powołaja się na konkretne przepisy. wtedy się zdziwisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Re: Chyba kościelnych ))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 00:37 Dawaj te przepisy (ale wszystkie członki ciała daję sobie uciąć, że ich nie podasz), albo gumowce, bo wodę lejesz i mnie podmywa. Upór w proklamowaniu głupot godny podziwu. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 14:33 Po pierwsze sprawdź, czy w regulaminie wspólnoty budowlanej jest zapisane, że w niedziele cisza nocna obowiązuje cały dzień. A potem się bulwersuj :) Weź też pod uwagę, że może sąsiad jest innego wyznania i się bulwersuje, że w czwartek nie może mieć chwili spokoju, choć to przecież dzień odpoczynku, bo te niekulturalne ludzie hałasują... Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 14:40 ewagerman napisała: > ... parą!! Ani chwili spokoju, nawet w ndz!! Zrozum sąsiada. Właściwie,to dlaczego sąsiad miałby przerywać remont na czas niedzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.04.07, 15:39 Jeśli sąsiad burzyłby się, że jest np. niewierzący i ma gdzieś, że niedziela, zawsze można powiedzieć, że po prostu to jedyny wolny dzień w tygodniu dla większości mieszkańców i niech to uszanuje. A swoją drogą, to niezły bydlak. Przecież zawsze można się dogadać, a na starcie sobie wrogów robić... Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz A wogóle,to nie jest ci głupio że sąsiada w sieci 01.04.07, 15:46 obsmarowywujesz bez jego wiedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Nie, nie uważam, żebym go obsmarowywała... 02.04.07, 08:23 przeciez nazwiska ani adresu nie podalam, poruszyłam wielu osobom dobrze znany problem... Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 08:28 Bo regulamin spółdzielni taki przepis zawiera, i sąsiad ów powinien sie dostosowac, prawda?:) Odpowiedz Link Zgłoś
crazzy_b Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 15:38 ewagerman napisała: > ... parą!! Ani chwili spokoju, nawet w ndz!! Jest piękna pogoda,idź na spacer.Wyjedź za miasto.Wczesniej uzgodnij z sąsiedem,o której skończy.Życz mu z całego serca,bez złośliwości,by na święta ukończył remont.Może nie zdawać sobie sprawy jak bardzo ci ten hałas przeszkadza.Ludzie powinni z sobą rozmawiać,wtedy będzie między nimi mniej złości i nieporozumień.Nie dla każdego niedziela jest dniem przeznaczonym tylko na modlitwę lub odpoczynek.Trochę wyrozumiałości i cierpliwości.Jego remont kiedyś się skończy,może wtedy ty zaczniesz swój? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 16:23 W Niemczech jest na to przepis.W powszednim dniu tygodnia od 13 tej do 15 cisza poobiednia,zadnego wiertania czy trzepania chodnikow,od 20 tej cisza nocna,w sobote nie ma ciszy ale w niedziele czy swieta cisza calodniowa.W czasie lamania przepisow ingeruje najpierw Hausmajster - najczesciej lokator ktory za znizony czynsz pilnuje porzadku w kamienicy,bloku i obejsciu ,po za tym pilnuje punktualnego mycia klatki schodowej przez lokatorow,myciu piwnicy i strychu,odsniezania - harmonogram prac wisi na klatce schodowej i nikogo nie obchodzi zes doktor,inzynir,Polak,Turek.Jedziesz na urlop to musisz znalezdz sobie zastepstwo.Jesli nie ma sie do kogo zglosic to Niemiec dzwoni po prostu na policje i ta ucisza delikwenta.Nie pala czy butami ale rozmowa lub kara pieniezna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: 85.112.196.* 01.04.07, 17:06 Nie wyobrażam sobie żeby sąsiad robił to specjalnie żeby Tobie dokuczyć. Oczywiście każdy w niedzielę wolałby wypoczywać, Twój sąsiad też. Jeżeli kończy remont w niedzielę to znaczy, że tak mu wypadło. Czy koniecznie musisz się złościć? przeciez nie robi tego w każdą niedzielę. Nie musisz tego słuchać, idz na spacer, taka ładna pogoda... Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 22:56 Nie przyszlo Ci do glowy by pojsc i zwrocic uwage? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 23:19 Bron Boze zwracac uwage!!Sasiad sie na ciebie na cale zycie uwezmie.Policja nie zdradzi twojego nazwiska.(w Polsce to nie za pewne do da gowniarz policjantowi na piwo i ten powie..) Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 23:42 Zalezy w jaki sposob zwroci sie ta uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 12:32 Jeśli niedziela jest wolnym dniem i świętem dla Ciebie,drogi Autorze ,to czemu biegasz do supermarketów na zakupy i chętnie korzystasz z usług "tych bezbożnych grzeszących bab sprzedawczyń,kasjerek" Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 12:43 Skad przypuszczenie, ze Autor biega do marketu w niedziele? Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 17:28 ani razu nie powiedziałam, że to dla mnie dzień świety ( w znaczeniu kościelny), chodzi jedynie o świety spokój w dniu, w którym wiekszość z nas nie pracuje:) a ska przypuszczenie o supermarkecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 17:34 Taki to nawet jak przeniesie się na peryferia miasta,to będzie marudzic że mu ptaki w niedziele za głośno śpiewają,małżonek(a)za głośno na palcach chodzi,karetka pogotowia za głośny ma sygnał...RETY CICHO BO NIEDZIELA!!!!!:((( Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 17:36 Nie, wcale nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 17:57 No dobra,też mam takiego sąsiada.Pajac mieszka za 30 lat w bloku dawno urządził chatę na zig-zag,ale KUPIŁ SOBIE NOWĄ WIERTARĘ no i wierci wszEdzie gdzie może zwłaszcza w podlodze,godz rannych.No i rytual codziennego odkurzania o 6.45.Ciągłe wycie starego odkurzacza,rozumiem ze ma kota persa i jego zona tapiruje wlosy,ale czem mam te wlosy na balkonie?No dodam jeszcze ze wieszają obszczany przez niewyżytego kocura dywan,przez barierkę balkonu,cuchnie jak cholera.Chyba kupie im nowy odkurzacz,no i kota...co myślicie.Pzdr! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:26 Też mam rytuał codziennego odkurzania ale około 8:30 - 9 rano :) Ale w niedzielę też. Jak się ma psa który linieje na potęgę to niestety trzeba. Inaczej chodzi się po sianie w domu. Ale z wiertarką nie biegam! Odkurzanie to jest moment i robi mniej hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 18:03 Ewagerman napisz nam jak sie ta turbulentna niedziela zakonczyla i czy znalazlas lekarstwo na "nienagannego" sasiada? Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 03.04.07, 09:29 Sąsiadka go okrzyczała, tak dość porzadnie:) ja potem pojechałam na wycieczke rowerowa, takze nie wiem czy wiercil, ale dostał upomnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.07, 09:52 Odpowiadasz na : ewagerman napisała: > Sąsiadka go okrzyczała, tak dość porzadnie:) ja potem pojechałam na wycieczke > rowerowa, takze nie wiem czy wiercil, ale dostał upomnienie ************ Bardzo slusznie ze otrzymal za takie naruszanie ciszy upomnienie. W Niemczech otrzymal by zaraz kolegium zwiazane wysoka kara pieniezna. Odpowiedz Link Zgłoś