Dodaj do ulubionych

Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont pełną ..

01.04.07, 12:02
... parą!! Ani chwili spokoju, nawet w ndz!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ferment Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.chello.pl 01.04.07, 12:21
      Dziś protest ,może mieć większa wymowę.
      • ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 12:27
        Miejmy nadzieje:)!!
      • Gość: Ewa Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 12:27
        a mój sąsiad który był członkiem Rady Parafialnej kopie studnię u sasiadów i
        nie był nawet w Kościele!!!
        • ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 12:33
          W to nie wnikam, czy ktoś był w kościele, czy nie, bo akurat to nie moja
          sprawa, poza tym sama w kościele nie byłam i nie bedę, ale jako mieszkanka
          bloku w niedzielę chcę mieć wolne od wszelkich wielkich halasów (sąsiad
          remontuje caly tydzień, od pn-sb ma prawo), w ndz niech da spokój, wtedy
          większość z nas ma wolne i chce odpocząć!!
          • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 15:08
            Napisala bym skarge do zarzadcy blokow z wzmianka ze jak taki halas sie jeszcze
            raz powtorzy wtedy bedzie o 10% zmiejszony czynsz za mieszkanie.
            Skoro bardzo idzie ci ten halas na nerwy, zawolaj policje i ona powinna na ten
            halas odpowiednio zareagowac. Niedziela jest swietem i dniem odpoczynku
            obowiazujacym wszystkich!!! Ten kto ma na ten temat odmienne zdanie niech co
            chce robi ale da odpoczac w spokoju innym.
            • mike.recz Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 15:15
              Gość portalu: Marta50 napisał(a): Niedziela jest swietem i dniem odpoczynku
              > obowiazujacym wszystkich!!!

CZY OKREŚLAJĄ TO JAKIEŚ PRZEPISY?
              • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 20:51
                Art. 31. z Konstytucji Rzeczypospolitej
                1. Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
                2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno
                zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
                Wiec nie czyn tego innym co tobie nie milo, niedziela jest swietem, wolnym dniem
                od pracy, wiec przez twoje odmienne zachowanie nie ograniczaj praw (do
                odpoczynku) jak i wolnosci innych!!! Kapito teraz, albo jeszcze potrzeba ci lat
                zeby do tego dorosnac i to zrozumiec? Moze glowka nie tak funkcjonuje jak powinna?
                Notoryczne borowanie, walenie mlotkiem, remont w niedziele jest zaklocaniem
                spokoju publicznego w wiekszym zbiorowisku spolecznym!!!!
                • 33qq Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 21:44
                  :))))))))
                  Rozumiem, że to prima aprilisowe wywody
                  • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 21:48
                    Mylisz sie to nie jest kawal kwietniowy, ludzka glupote i brak zrozumienia dla
                    innych powinno zwalczac sie nagminnie.
                    • Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 21:58
                      skoro tak , to czemu brakuje Ci zrozumienia dla ludzi, ktorzy przeprowadzaja
                      sie i chca jak najszybciej urzadzic sie w nowym mieszkaniu?.... zyjemy w takiej
                      rzeczywistosci, ze wiekszosc z nas wolny dzien wykorzystuje m.in. na
                      przeprowadzki i remonty:)
                      • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 22:14
                        Najpierw przeczytaj, pomysl a pozniej obwiniaj, jak widac brak u ciebie
                        zrozumienia najprostrzego tekstu a co mowic o twoich madrosciach do innych?
                        Chyba chodziles albo chodzisz do szkoly i umiesz samodzielnie myslec albo
                        mamusia czy tatus ten tekst ci czyta i dyktuja ci co masz pisac?
                        • Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 22:21
                          nie mam problemow z czytaniem ze zrozumieniem:) nie mam tez problemow ze
                          zrozumieniem postepowania innych.... i dlatego mam wspaniale stosunki z
                          sasiadami...nie wzywamy na siebie policji:)
                          • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 22:41
                            Skad wiesz jakie mam stosunki z sasiadami, typowo po polsku: wszystko wie sie
                            lepiej i naprzod jak osoby zainteresowane, osadza sie ludzi wedle domyslow a nie
                            faktow.
                            W polsce domysly sa faktami widzi sie to na karzdym kroku, skoro idzie o ocene
                            przeszlosci, z terazniejszoscia wiekszosc ma wielkie klopoty.
                            Polecam ci jeszcze raz najpierw jeszcze raz wpis przeczytac wyraz po wyrazie,
                            pomyslec a potem glos podnosic, jak wynika z twojego kolejnego wpisu nawet do
                            tego nie masz zdolnosci, co mowic o ocenie innych?

Porzadku trzeba sie nauczyc jak ktos tego nie potrafi niech lepiej siedzi cicho!!!
                            • Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 22:52
                              nie mam pojecia jakie masz stosunki z sasiadami i z mojej wypowiedzi absolutnie
                              nie wynikalo, ze czegos sie domyslam:) napisalam tylko, ze ja z moimi potrafie
                              sie dogadac bez wzywania policji:) Rady na temat rozumienia, czy nierozumienia
                              tekstu zastosuj do siebie:) jak widac po twoich postach w tym watku jak i w
                              innych masz problemy ze zrozumieniem wypowiedzi innych:) /nelsonek w watku na
                              temat zmian w konstytucji tez to zauwazyl i tlumaczy ci to, czego nie
                              zrozumialas:)/ Pozdrawiam:)
                              • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 23:09
                                Nie mam zamiaru byc twoja nauczycielka, przeczataj, pomysl a pozniej oceniaj.
                                Moja mentalnosc, moje zrozumienie a twoje to sa dwa inne bieguny i swiaty.
            • Gość: Juzek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 15:16
              Gość portalu: Marta50 napisał(a):

"Niedziela jest swietem i dniem odpoczynku
              obowiazujacym wszystkich!!! "

Obowiazujacym? :D Tzn ze co? Ze mam zakaz pracy? Ze mam nakaz pozostania w domu
              w bezruchu? Taliban to jakis czy co?? Niedziela dzien taki jak kazdy inny.
              Kazdy sobie decyduje jak go spedzi. Jeden lubi isc do kosciola jeden lubi sobie
              zrobic remont. Moze ten czlowiek w tygodniu ciezko pracuje poto wlasnie zeby
              sobie w weekend moc w swoim domu zrobic remont?
              • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 20:29
                Mozesz w tym dniu na glowie stawac i nikt ci nic nie powie skoro nie zagrazasz
                publicznemu spokojowi, kapito? Ciezko jest cos takiego pojac i zrozumiec, albo
                twoja glowa nie zalicza sie do tej klasy do ktorej by chciala?
                • Gość: Jozek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: 62.29.136.* 02.04.07, 14:00

> Mozesz w tym dniu na glowie stawac i nikt ci nic nie powie skoro nie zagrazasz
                  > publicznemu spokojowi, kapito? Ciezko jest cos takiego pojac i zrozumiec, albo
                  > twoja glowa nie zalicza sie do tej klasy do ktorej by chciala?

Remont nie zagraza publicznemu spokojowi ani w poniedzialek ani w niedziele ani
                  w zaden inny dzien. Jest tak samo uciazliwy.
              • ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 17:32
                Juzek napisał(a):
                Moze ten czlowiek w tygodniu ciezko pracuje poto wlasnie zeby
                sobie w weekend moc w swoim domu zrobic remont?

--> A może ja pracuje cieżko, żeby w ndz odpocząć we własnych czterech
                ścianach, które jednak niestety są połączone ze ścianami sąsiada:)
                • Gość: Juzek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: 195.116.202.* 02.04.07, 21:31
                  ewagerman napisała:

> --> A może ja pracuje cieżko, żeby w ndz odpocząć we własnych czterech
                  > ścianach, które jednak niestety są połączone ze ścianami sąsiada:)

No widzisz, bardzo masz dobrze bo mozesz sobie wypoczywac w weekendy, on musi
                  robic remont. Pozwol mu ten raz powiercic w niedziele. Jak Ty bedziesz robila
                  remont to on tez niebedzie narzekal...
    • vzv Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 12:32
      ...na pewno chce zdążyć przed świetami....
    • Gość: Majka Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 12:36
      Też to przerabiałam, idż do niego i mu powiedz że sobie nie życzysz. A jak nie
      będzie chciał przestać to powiedz że złożysz skargę do administarcji - masz
      prawo. Święta nie święta, czy ktoś chce zdążyć i rózne takie - jego problem.
      Nie mieszka na bezludnej wyspie ani w willi pod miastem tylko w bloku i ma się
      dostosować do zasad współżycia społecznego.
      • ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 12:39
        święte słowa!!
      • Gość: Juzek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 15:19
        Gość portalu: Majka napisał(a):

> Też to przerabiałam, idż do niego i mu powiedz że sobie nie życzysz.
        > Nie mieszka na bezludnej wyspie ani w willi pod miastem tylko w bloku i ma się
        > dostosować do zasad współżycia społecznego.

On nie puszcza glosno muzyki, on nie robi hucznych zabaw, nikomu nie robi na
        zlosc tylko w swoim wolnym czasie robi remont w swoim mieszkaniu. Nie robi tego
        52 weekendy w roku tylko raz na jakis czas jak kazdy. I ma prawo. Idz skarz sie
        do administracji, do rady parafialnej, do sadu, takie Twoje prawo.
        • Gość: Majka Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 20:54
          Jest taki przepis że uciązliwe zakłócanie spokoju sąsiadów też może się skończyć
          upomnieniem z administarcji albo kara.
          • nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 21:15
            Gość portalu: Majka napisał(a):

> Jest taki przepis że uciązliwe zakłócanie spokoju sąsiadów też może się skończy
            > ć
            > upomnieniem z administarcji albo kara.

No tak, ale widzisz, to broń obosieczna. Bo sąsiad też może zadzwonić na policję
            albo zgłosić do administracji, że go ktoś nachodzi i do drzwi wydzwania i się
            czegoś domaga, a on ma prawo do spokoju i relaksu we własnym domu nad wiertarką.
            • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 21:30
              Gdyby ten sasiad z wiertarka zaczol tak nawizywac przyszle "dobre" stosunki
              sasiedzkie na zachodzie proces byl by krotki, otrzymal by kolegium na kark za
              zaklocanie spokoju w dni switeczne. Dzis widzialam taki wypadek z mojego
              podworka, do sasiedniego domu wielorodzinnego wprowdzali sie ludzie w niedziele
              z wielkim halasem, przyjechala policja na prozbe mieszkancow tego domu,
              przeprowadzka szybko sie zakonczyla. W Niemczech takie rzeczy sa zabronione i
              podlegaja karze porzadkowej. Porzadek musi byc, a kto nie umie go zachowac niech
              sie tego jak najszybciej nauczy w przeciwnym wypadku bedzie mial skargi do
              zarzadcy domu, policje, prawo na karku, chyba ze ma za duzo pieniedzy ktore chce
              koniecznie na takie cele jak kolegium wydac.
              • marysia_b ach ten Ordnung :) 01.04.07, 21:48

przyjechala policja na prozbe mieszkancow tego domu,
                > przeprowadzka szybko sie zakonczyla. W Niemczech takie rzeczy sa zabronione i
                > podlegaja karze porzadkowej. Porzadek musi byc

... u tych Niemcow! ;) Dobrze ze macie troche multi-kulti, bo z nudow
                pomarlibyscie skoro :)
                • Gość: Marta50 Re: ach ten Ordnung :) IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 23:21
                  Wlasnie byli to multi-kulti z ta przeprowadzka,mieszkancy tego bloku wyszli na
                  balkony poobserwowali sobie jaki halas jest tu wytwarzany, wezwali üpolicje i
                  zrobili porzadek. Dlaczego w piatek i sobote nie przeprowadzali tej
                  przeprowadzki tylko w niedziele? Piatek u nich jest swietem, ale jak chce sie
                  mieszkac w innym kraju powinno sie akcceptowac i dostosowac sie do tutejszego
                  porzadku.
                  Dobrze ze takie rzeczy sa tu uregulowane i mowia jednoznacznie ze taki halas
                  jest w odpowiednie dni czy w odpowiednich godzinach zabroniony. Ludzie
                  pokupowali mieszkania, domy w najblizszej okolicy i nie zgodza sie w zadnym
                  wypadku na taki porzadek. W takich srodowiskach immobilie tanieja i ludzie traca
                  na kasie, wiec zadaja odpowiedniego porzadku. Sama dostalam stracha jak widze co
                  w tym najblizszym otoczeniu (nowym bloku, wybudowanym bez naszej zgody i bez
                  naszej wiedzy) sie dzieje, wiec sprzedalam i uciekam do innej okolicy.
              • Gość: ania Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.net.autocom.pl 01.04.07, 22:08
                he he podoba mi się to bezwzględne przestrzeganie dnia świątecznego przez
                niemieckie społeczeństwo które ponoć tłumu w kościele nie robi:)
                • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.07, 23:24
                  Naturalnie ze tlumu w kosciele nie robi, ale ludzkosci czy czlowieczenstwa,
                  serdecznosci do drugiego jest tu wiecej. Niemcy to nie fanatycy religijni, sa
                  fanatykami porzadku i prawa!!!
    • twistem A kiedy? 01.04.07, 12:46
      To, idź , zaproponuj, że zrobisz za niego w dzień powszedni. A zupełnej ciszy to
      nawet w polu nie ma : 42.pl/u/qOs . Sam widzisz.
      • ewagerman Re: A kiedy? 01.04.07, 12:48
        Mój drogi, czyżbyś też robił remont w ndz?

Ja w ndz odpoczywam, i nie życzę sobie, by wiertarka wyrywała mnie o 8.45 z
        niedzielnego snu!!
        • twistem Re: A kiedy? 01.04.07, 13:07
          Co to jest ndz?

Ty masz czas w tygodniu - koleś może nie mieć czasu wcale. Nie wszyscy dzień
          święty święcą.
          • Gość: Majka Ale to jego problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:19
            To on ma się dostosować do tego że mieszka w bloku wśród ludzi a nie inni mają
            się dostosowywac do niego. Niech wynajmie ekipę i niech wiercą w tygodniu w
            godzinach pracy - to jest optymalny czas dla remontów. Ludzie sa w pracy i
            nikomu nie przeszkadza.
            • Gość: kix Re: Ale to jego problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:21
              Nie wszyscy pracują od poniedziałku do piątku od 7 do 15. Komuna się skończyła.
        • troche_inny Re: A kiedy? 01.04.07, 13:12
          teraz argument jaki uslyszal moj znajomy w podobnej sytuacji od remontujacego
          sasiada.. "Wez se pan kup dom jak chcesz miec cisze" :/
          • Gość: Majka Re: A kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:20
            To zabawne bo taki argument można powiedziec dokłądnie takiemu sąsiadowi - weź
            se pan kup wille pod miastem i se wierć do bólu.
        • Gość: kix Re: A kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:17
          >Ja w ndz odpoczywam, i nie życzę sobie, by wiertarka wyrywała mnie o 8.45 z
          >niedzielnego snu!!

Kup sobie stopery do uszu. Albo odmów modlitwę o ciszę )))
    • Gość: ania Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.net.autocom.pl 01.04.07, 14:00
      jednorazową wpadkę sąsiada z niedzielnym remontem mogę wybaczyć. Faktycznie nie
      każdy w tygodniu ma czas i możliwości załatwienia tego w optymalny, najlepszy
      sposób. Gdyby przyszedł też wcześniej mnie uprzedzić i poprosić o wyrozumiałość
      (i tu podałby powód czemu akurat w weekend) pewnie też by mi serce zmiękło. Ale
      postawy chamskiej, z podejściem bo MI wolno a ty się dostosuj BO TAK nie
      toleruję w żaden sposób. I wtedy nie ma zmiłuj.
      • jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 14:04
        Najpierw do sąsiada z grzeczną prośbą o ciszę, a jak nie podziała to się dzwoni
        na policję. Oni muszą zareagowac.
        • pocoo Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 14:15
          Jest jedno słowo,ktore znaczy wiele-kultura.
        • Gość: kix Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 14:24
          I co byś powiedział? Że przeszkadza ci, że ktoś wierci o 12 w południe? ))) Takie jego prawo. Cisza nocna obowiązuje od 22 do 6 rano.

A że brak mu kultury osobistej by poinformować sąsiadów o utrudnieniach (remont ZAWSZE się sygnalizuje, bez względu czy robi się go w niedzielę czy w dzień powszedni - wszak nie wszyscy odpoczywają w niedzielę) to zgoła inna sprawa.
        • nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 15:28

> Najpierw do sąsiada z grzeczną prośbą o ciszę, a jak nie podziała to się dzwoni
          >
          > na policję. Oni muszą zareagowac.

Ta jest, policja go zamknie za to, że dnia świętego nie chciał święcić!

No wiesz co, jbad... :)))
          • Gość: jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.04.07, 17:23
            Nessie. Ja nie pisałam o żadnym dniu świętym. Więc mi nie wkładaj w usta nie
            moich tekstów. A co do policji to oni są właśnie między innymi od przypadków,
            gdy ktoś hałasuje w niewłaściwym czasie. Wg. przepisów w niedzielę
            remontów/głośnych; robic nie można i tyle.
            • mike.recz Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 17:37
              Gość portalu: jdbad napisał(a): Wg. przepisów w niedzielę
              > remontów/głośnych; robic nie można i tyle.

To są takie przepisy?
              • jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 17:43
                A są.
                • mike.recz Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 17:51
                  A nie wiedziałem,że są.
                  A kto je ustalił i gdzie obowiązują?
                  • jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 17:53
                    Jest nawet ustawa. A każda spóldzielnia i wspólnota ma dodatkowo swoje własne,
                    wewnętrzne przepisy. Nazywa się toto najczęściej regulaminem porządku domowego.
                    • mike.recz Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 18:01
                      Dziękuję
                    • nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 18:43
                      A, no widzisz. Nic o tym nie wiedziałam, że są takie przepisy. U mnie w bloku
                      wisi wyciąg z regulaminu spółdzielni i jest napisane wyraźnie, że cisza nocna od
                      22 do 6 rano i nic poza tym. O niedzieli nic nie ma.

Nie zrozum mnie źle, też mnie wkurza, gdy ktoś mi robi remont nad głową 7 dni w
                      tygodniu. Ale jednak - nie dla każdego niedziela jest jakimś szczególnym dniem,
                      innym np. od soboty.

PS. Masz jakiś link do tych przepisów, że nie można hałasować w niedziele?
                      • Gość: jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.04.07, 19:15
                        Nie mam, bo mam taki regulamin w domu po prostu.
                        • nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 19:22
                          > Nie mam, bo mam taki regulamin w domu po prostu.

Ah, rozumiem. :/ Myślałam, że są może jakieś ogólne przepisy porządkowe. U mnie
                          w każdym razie w niedziele - wolnoć tomku. No i korzysta naród, korzysta. Jak
                          nie imprezy hałaśliwe, to wiercenia, jak nie wiercenia...

A tak w ogóle, to dużo bardziej niż remonty, przeszkadza mi koszenie trawy wśród
                          blokowisk. Odbywa się to codziennie - na szczęście przynajmniej w niedzielę nie
                          - i trwa od kwietnia do listopada. Jak dozorczyni skończy kosić ostatni kawałek,
                          to wraca do pierwszego, bo już odrosło. A zawszeć to przyjemniej pohałasować
                          silnikiem spalinowym, niż po cichu umyć schody...

Ileż ja bym dała, żeby zakazano koszenia trawy hałaśliwymi kosiarkami, zwłaszcza
                          o 8 rano!
                          • jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 21:03
                            Nessie. nie zrozumiałaś. Są przepisy ogólne, ale ni mogę Ci podac linka, bo go
                            nie znam. To obowiazuje w całym kraju.
                            • nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 21:08
                              jdbad napisała:

> Nessie. nie zrozumiałaś. Są przepisy ogólne, ale ni mogę Ci podac linka, bo go
                              > nie znam. To obowiazuje w całym kraju.

Nie, nie, zrozumiałam, ale gdybym chciała komuś 'kazać przestać' hałasować w
                              niedzielę, to muszę się na coś powołać. Najłatwiej byłoby, gdyby w bloku wisiała
                              kartka, że w niedzielę nie hałasować i już. Bo tak to sama widzisz... nikt nie
                              przyjmie do wiadomości.
                              • jdbad Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 21:09
                                Tu masz ocywiście rację i dlatego możesz się takiej rzeczy domagac od swojej
                                spóldzielni, albo czegoś w tym stylu.
                              • aiczka Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 03.04.07, 14:36
                                Tu wyjaśniają:
                                www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1749.11.884.2.9.1.0.1.htm
                            • Gość: kix ))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 00:38
                              >Są przepisy ogólne, ale ni mogę Ci podac linka, bo go
                              >nie znam. To obowiazuje w całym kraju.

No comment )))
                      • ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 08:26
                        Mi tez nie chodziło o "Świętość dnia jakim jest Niedziela", ale jednak
                        wiekszość ludzi ma wtedy wolne, gotuje niedzielny obiadek i chce miec
                        niedzielny spokój:)
            • Gość: kix Chyba kościelnych ))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 21:14
              >Wg. przepisów w niedzielę
              >remontów/głośnych; robic nie można i tyle.

Prosiłbym bez żartów, choć.... rzeczywiście może dzisiejszy dzień jest ku temu najodpowiedniejszy )))
              Jeszcze piszesz, że w ustawie wprost jest to zabronione? )))

Tak się rodzą plotki. Uświadamiam wobec powyższego: ŻADNE przepisy w RP nie regulują zasad porządkowych uwzględniając dzień tygodnia. Tego typu regulacje MOGĄ jedynie znajdować się w gestii spółdzielni mieszkaniowych. Ale nie znam osobiście ŻADNEGO przypadku, by przepisy wewnętrzne spółdzielni to regulowały.

A ten upór w głoszeniu banialuk..... godny podziwu )))
              • jdbad Re: Chyba kościelnych ))))))))))))))) 02.04.07, 21:05
                Możesz sobie podziwiac, skoro nie znasz przepisów. Następnym razem zacznij
                hałasowac w niedzielę i umów się z sąsiadem, że na Ciebie doniesie policji.
                Przyjadą i powołaja się na konkretne przepisy. wtedy się zdziwisz!
                • Gość: kix Re: Chyba kościelnych ))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 00:37
                  Dawaj te przepisy (ale wszystkie członki ciała daję sobie uciąć, że ich nie podasz), albo gumowce, bo wodę lejesz i mnie podmywa.

Upór w proklamowaniu głupot godny podziwu.
    • nessie-jp Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 14:33
      Po pierwsze sprawdź, czy w regulaminie wspólnoty budowlanej jest zapisane, że w
      niedziele cisza nocna obowiązuje cały dzień. A potem się bulwersuj :)

Weź też pod uwagę, że może sąsiad jest innego wyznania i się bulwersuje, że w
      czwartek nie może mieć chwili spokoju, choć to przecież dzień odpoczynku, bo te
      niekulturalne ludzie hałasują...
    • mike.recz Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 14:40
      ewagerman napisała:

> ... parą!! Ani chwili spokoju, nawet w ndz!!

Zrozum sąsiada.
      Właściwie,to dlaczego sąsiad miałby przerywać remont na czas niedzieli?
      • Gość: jaija Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.04.07, 15:39
        Jeśli sąsiad burzyłby się, że jest np. niewierzący i ma gdzieś, że niedziela,
        zawsze można powiedzieć, że po prostu to jedyny wolny dzień w tygodniu dla
        większości mieszkańców i niech to uszanuje.
        A swoją drogą, to niezły bydlak. Przecież zawsze można się dogadać, a na
        starcie sobie wrogów robić...
        • mike.recz A wogóle,to nie jest ci głupio że sąsiada w sieci 01.04.07, 15:46
          obsmarowywujesz bez jego wiedzy?
          • ewagerman Nie, nie uważam, żebym go obsmarowywała... 02.04.07, 08:23
            przeciez nazwiska ani adresu nie podalam, poruszyłam wielu osobom dobrze znany
            problem...
      • ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 08:28
        Bo regulamin spółdzielni taki przepis zawiera, i sąsiad ów powinien sie
        dostosowac, prawda?:)
    • crazzy_b Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 15:38
      ewagerman napisała:

> ... parą!! Ani chwili spokoju, nawet w ndz!!

Jest piękna pogoda,idź na spacer.Wyjedź za miasto.Wczesniej uzgodnij z
      sąsiedem,o której skończy.Życz mu z całego serca,bez złośliwości,by na święta
      ukończył remont.Może nie zdawać sobie sprawy jak bardzo ci ten hałas
      przeszkadza.Ludzie powinni z sobą rozmawiać,wtedy będzie między nimi mniej
      złości i nieporozumień.Nie dla każdego niedziela jest dniem przeznaczonym tylko
      na modlitwę lub odpoczynek.Trochę wyrozumiałości i cierpliwości.Jego remont
      kiedyś się skończy,może wtedy ty zaczniesz swój?
    • caesar_pl Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 16:23
      W Niemczech jest na to przepis.W powszednim dniu tygodnia od 13 tej do 15 cisza poobiednia,zadnego wiertania czy trzepania chodnikow,od 20 tej cisza nocna,w sobote nie ma ciszy ale w niedziele czy swieta cisza calodniowa.W czasie lamania przepisow ingeruje najpierw Hausmajster - najczesciej lokator ktory za znizony czynsz pilnuje porzadku w kamienicy,bloku i obejsciu ,po za tym pilnuje punktualnego mycia klatki schodowej przez lokatorow,myciu piwnicy i strychu,odsniezania - harmonogram prac wisi na klatce schodowej i nikogo nie obchodzi zes doktor,inzynir,Polak,Turek.Jedziesz na urlop to musisz znalezdz sobie zastepstwo.Jesli nie ma sie do kogo zglosic to Niemiec dzwoni po prostu na policje i ta ucisza delikwenta.Nie pala czy butami ale rozmowa lub kara pieniezna.
    • Gość: Matylda Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: 85.112.196.* 01.04.07, 17:06
      Nie wyobrażam sobie żeby sąsiad robił to specjalnie żeby Tobie dokuczyć.
      Oczywiście każdy w niedzielę wolałby wypoczywać, Twój sąsiad też. Jeżeli kończy
      remont w niedzielę to znaczy, że tak mu wypadło. Czy koniecznie musisz się
      złościć? przeciez nie robi tego w każdą niedzielę. Nie musisz tego słuchać, idz
      na spacer, taka ładna pogoda...
    • jorge.martinez Może chce skończyć przed świętami? n/t 01.04.07, 20:19

• nelsonek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 22:56
      Nie przyszlo Ci do glowy by pojsc i zwrocic uwage?
      • caesar_pl Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 23:19
        Bron Boze zwracac uwage!!Sasiad sie na ciebie na cale zycie uwezmie.Policja nie zdradzi twojego nazwiska.(w Polsce to nie za pewne do da gowniarz policjantowi na piwo i ten powie..)
        • nelsonek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 01.04.07, 23:42
          Zalezy w jaki sposob zwroci sie ta uwage.
    • Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 12:32
      Jeśli niedziela jest wolnym dniem i świętem dla Ciebie,drogi Autorze ,to czemu
      biegasz do supermarketów na zakupy i chętnie korzystasz z usług "tych
      bezbożnych grzeszących bab sprzedawczyń,kasjerek"
      • nelsonek Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 12:43
        Skad przypuszczenie, ze Autor biega do marketu w niedziele?
      • ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 17:28
        ani razu nie powiedziałam, że to dla mnie dzień świety ( w znaczeniu
        kościelny), chodzi jedynie o świety spokój w dniu, w którym wiekszość z nas nie
        pracuje:)

a ska przypuszczenie o supermarkecie?
      • Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 17:34
        Taki to nawet jak przeniesie się na peryferia miasta,to będzie marudzic że mu
        ptaki w niedziele za głośno śpiewają,małżonek(a)za głośno na palcach
        chodzi,karetka pogotowia za głośny ma sygnał...RETY CICHO BO NIEDZIELA!!!!!:(((
        • ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 02.04.07, 17:36
          Nie, wcale nie:)
          • Gość: ??? Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 17:57
            No dobra,też mam takiego sąsiada.Pajac mieszka za 30 lat w bloku dawno urządził
            chatę na zig-zag,ale KUPIŁ SOBIE NOWĄ WIERTARĘ no i wierci wszEdzie gdzie może
            zwłaszcza w podlodze,godz rannych.No i rytual codziennego odkurzania o
            6.45.Ciągłe wycie starego odkurzacza,rozumiem ze ma kota persa i jego zona
            tapiruje wlosy,ale czem mam te wlosy na balkonie?No dodam jeszcze ze wieszają
            obszczany przez niewyżytego kocura dywan,przez barierkę balkonu,cuchnie jak
            cholera.Chyba kupie im nowy odkurzacz,no i kota...co myślicie.Pzdr! ;)))
            • Gość: Majka Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:26
              Też mam rytuał codziennego odkurzania ale około 8:30 - 9 rano :) Ale w niedzielę
              też. Jak się ma psa który linieje na potęgę to niestety trzeba. Inaczej chodzi
              się po sianie w domu. Ale z wiertarką nie biegam! Odkurzanie to jest moment i
              robi mniej hałasu.
          • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 02.04.07, 18:03
            Ewagerman napisz nam jak sie ta turbulentna niedziela zakonczyla i czy znalazlas
            lekarstwo na "nienagannego" sasiada?
            • ewagerman Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł 03.04.07, 09:29
              Sąsiadka go okrzyczała, tak dość porzadnie:) ja potem pojechałam na wycieczke
              rowerowa, takze nie wiem czy wiercil, ale dostał upomnienie
              • Gość: Marta50 Re: Dziś niedziela, a nowy sąsiad robi remont peł IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.07, 09:52

Odpowiadasz na :
                ewagerman napisała:
                > Sąsiadka go okrzyczała, tak dość porzadnie:) ja potem pojechałam na wycieczke
                > rowerowa, takze nie wiem czy wiercil, ale dostał upomnienie
                Bardzo slusznie ze otrzymal za takie naruszanie ciszy upomnienie.
                W Niemczech otrzymal by zaraz kolegium zwiazane wysoka kara pieniezna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka