ala.l 23.04.07, 09:45 -co daje sie dziecku z okazji komunii sw.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jszhc Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 10:28 wiele rzeczy, sloodycze, ksiazki, rowery, komputery, pieniadze, lancuszki z krzyzykiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: prezanty z okazji komunii? 23.04.07, 10:40 Jakiś drobiazg - książkę, medalik itp. Rodzice chrzestni tradycyjnie dają coś większego - np. rower, miniwieżę, czasami jakiś wkład na konto.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Obligatoryjnie IP: *.chello.pl 23.04.07, 10:45 Wprowadziłbym obligatoryjny obowiązek wreczania każdemu dziecku Słownik Ortograficzny. Przyda sie nie tylko dziecku... I cos do tego, może byc laptop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Obligatoryjnie IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.04.07, 16:09 Laptop?! Ośmiolatkowi?! A co z okazji ślubu kupić? Chałupę? Moim zdaniem, na prezent doskonale nadają się: Biblia, różaniec, łańcuszek z medalikiem. Ewentualnie cała rodzina składa się na jeden prezent dostosowany do wieku dziecka i zdrowy - np. rower, albo np. program komputerowy - edukacyjny, lub słownik multimedialny (może być ortograficzny ;)). I tyle, nie popadajmy w paranoję, bo nie o to tu chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Obligatoryjnie 23.04.07, 16:23 A na chrzciny jacht... Tym wyznawcom Mamona to się naprawdę już we łbach przewraca. No, ale z drugiej strony, skoro 1 komunia ma być inicjacją w tymże kulcie, to może słusznie, że współwyznawcy powinni się szarpnąć na niezły prezencik. W końcu nie o wymiar duchowy tu chodzi, tylko o koszenie kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miasto.mania Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 19:25 najciekawsze jest to, że chcąc kupić kartkę na komunię znajduję tylko takie z kopertką w środku.. i o czym my tu mówimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Re: Obligatoryjnie IP: *.chello.pl 23.04.07, 16:49 Gość portalu: jaija napisał(a): > Laptop?! Ośmiolatkowi?! > A co z okazji ślubu kupić? Chałupę? Czemu nie? Jak kogoś na to stać i ma taką fantazję to kto mu może zabronic? Poza tym była to tylko propozycja, nie wiem czemu tak cie oburzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Obligatoryjnie IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.04.07, 23:02 > Czemu nie? Jak kogoś na to stać i ma taką fantazję to kto mu może zabronic? > Poza tym była to tylko propozycja, nie wiem czemu tak cie oburzyła. Nikt nie może zabronić. Ale uważam, że w tej sytuacji przy tym wieku dziecka na laptopa jest za wcześnie. W końcu to święto religijne, duchowe, a nie festiwal gadżetów. A co do chaty na ślub - jeżeli się daje laptopa na komunię, to co najmniej mieszkanie przy ożenku, hi, hi, ale ofiarodawca to już sobie sam ukręci ten bicz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Re: Obligatoryjnie IP: *.chello.pl 23.04.07, 23:35 Gość portalu: jaija napisał(a): > Nikt nie może zabronić. Ale uważam, że w tej sytuacji przy tym wieku dziecka > na laptopa jest za wcześnie. To sobie uważaj, wolno ci. Ja swojemu chrześniakowi dam laptopa, nie wolno? > A co do chaty na ślub - jeżeli się daje laptopa na komunię, to co najmniej > mieszkanie przy ożenku A to niby czemu? Może np dać samochód, albo fujarkę, albo komplet garnków, albo pościel, albo zastawę stołową, albo co komu przyjdzie do głowy. KROPKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Obligatoryjnie IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.04.07, 22:26 Wiesz, brum, teoretycznie to i gwiazdkę z nieba może kupić, ale czy to jest właściwy sens tego święta? Prezent? Sam sobie odpowiedz. P.S. Jakoś niemiło gadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Re: Obligatoryjnie IP: *.chello.pl 25.04.07, 22:56 Gość portalu: jaija napisał(a): > Wiesz, brum, teoretycznie to i gwiazdkę z nieba może kupić, ale czy to jest > właściwy sens tego święta? Prezent? Mozna połaczyć jedno z drugim, to proste. > P.S. Jakoś niemiło gadasz. To sie nie czepiaj, jak pijany płotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Obligatoryjnie IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.04.07, 22:43 Wiesz, potraktuję Cię jak zwykłego forumowego trolla, bo szkoda czasu na takie chmskie odzywki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Re: Obligatoryjnie IP: *.chello.pl 26.04.07, 23:29 O co ci chodzi, kobieto? Wydaje ci się, że masz monopol na jedynie słuszne pomysły? Jakim prawem atakujesz innych, kto cie upoważnił do krytykowania czyichs koncepcji. Autorka wątku zwróciła się z prośba o pomoc w wyborze prezentu i my, w dobrej wierze staramy sie jej pomóc. Czy skorzysta z naszych sugestii, trudno dociec. Jedno jest jednak pewne, niepotrzebnie bawisz sie w cenzora! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Obligatoryjnie IP: *.elblag.dialog.net.pl 27.04.07, 22:40 > O co ci chodzi, kobieto? > Wydaje ci się, że masz monopol na jedynie słuszne pomysły? Jakim prawem > atakujesz innych, kto cie upoważnił do krytykowania czyichs koncepcji. > Autorka wątku zwróciła się z prośba o pomoc w wyborze prezentu i my, w dobrej > wierze staramy sie jej pomóc. Czy skorzysta z naszych sugestii, trudno dociec. > Jedno jest jednak pewne, niepotrzebnie bawisz sie w cenzora! Nie bawię się w żadnego cenzora. Podałam swoje typy prezentów, chyba to już zauważyłeś. Nie mam monopolu - chodzi mi o te nieszczęsne prezenty przysłaniające samo święto, bo widać, że właściwie komunia jest tu jedynie pretekstem do hojnego obdarowania komunikanta. Nie atakuję nikogo - mam prawo za to zaprezentować swoje zdanie na ten temat, w końcu od tego jest forum. Chcesz - to sobie dawaj nawet willę z basenem. Ciekawe, jak to wpłynie na życie religijne danego osobnika, ale mniejsza z tym. W końcu najważniejsze jest pokazanie się, kto to jest najhojniejszym darczyńcą. Żegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mick Re: Obligatoryjnie IP: 212.160.129.* 27.04.07, 08:11 No cóż, w tym pędzie do kupowania prezentów na łeb na szyję zapomina się, że to ma być przeżycie duchowe, a nie przetarg, kto kogo jakim prezentem... Rodzice chrzestni nie interesują się "swoim" dzieckiem przez 9 lat, a potem trzeba to odkupić. Kościół też nie edukuje i nie wymaga, aby rodzice chrzestni interesowali się "swoim" dzieckiem. Sam próbowałem od chrztu, /tylko przez 6 lat wytrzymałem/ odwiedzać chrześniaka na urodziny i w trakcie roku również kupować drobne prezenty. Pierwsza zbuntowała się matka chrzestna, a nstępnie rodzice biologiczni dziecka pokonali mnie swoim okazywaniem niezadowolenia z tego. OK. powiedziałem sobie, w końcu to są moje pieniądze. Przestałem kupować i na ślub nie mam zamiaru kupić chaty, czy bryki, ale zwyky prezent za 200- 300 zł. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAGNOLIA123 Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 11:40 SLUSZNA RACJA OT CO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teem Re: Obligatoryjnie IP: *.stg.pl 03.05.07, 00:20 Zegarek Bardzo praktyczny prezent, każdy dostaje zegarek przy komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymon Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 02:23 Jakie duchowe święto? Co dziecko 8-letnie z tego rozumie? Szopka i tyle. Msza, kawałek opłatka, a później zwyczajnie, po polsku. Wódzia, libacja, licytowanie się prezentami. Oto Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
asskela Re: Obligatoryjnie 24.04.07, 12:33 >Wódzia, libacja, licytowanie się prezentami. Oto Polska. nie widziałam żadnej komunii z libacją, zależy widać w "jakiej" Polsce żyjemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 01:10 oczywiście nie rozumie. odkrywa tajemnice powoli i stopniowo. tak jak i Ciebie nie uczyli matematyki od rachunków różniczkowych. i jak już wcześniej pisałam - moje dziecko naturalnie rozumie nie wszystko (zresztą kto rozumie wszystko?), ale nadspodziewanie wiele. na razie skupiamy się na tym, co może ogarnąć 8-latka, wyrobić tak skrytykowane przez Ciebie nawyki i przeżyć tę ważną chwilę w sposób, w jaki dziecko może przeżyć: przejmując się spowiedzią, czekając na uroczyste nabożeństwo (w białej! sukience). i nie widzę nic złego w tym, że przy okazji będzie się cieszyła z PAMIąTKI postaci kolczyków. swoją drogą, gdzieś pisaliśmy o medalikach - nie wiem, czy masz świadomość, ale medaliki dziecko dostaje w kościele. uważasz, ze powinno dostać drugi od rodziców, trzeci i czwarty od chrzestnych, piąty i szósty od dziadków, siódmy.... eeehhhh, aż strach byłoby zaprosić kogoś więcej;) Odpowiedz Link Zgłoś
asskela Re: Obligatoryjnie 24.04.07, 12:32 > lub słownik multimedialny czyli wczesniej trzeba kupić komputer?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Obligatoryjnie IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.04.07, 22:45 Komputer to zazwyczaj rodzice mają, więc dzieciak ma na czym ten program odpalić, albo rodzice mu pomogą. A w ogóle to widzę, że większość czepiaczy mojego postu to zwykli materialiści - co kupić, to ma, tamtego nie - idź z nim/nią na lody, zafunduj fajną wycieczkę, a tak w ogóle to można i bez prezentu, bo to święto duchowe, jak widać nie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
asskela Re: Obligatoryjnie 24.04.07, 12:38 > Moim zdaniem, na prezent doskonale nadają się: Biblia, różaniec, łańcuszek z medalikiem większość dzieci już dawno ma i łańcuszek i biblię i różaniec, niektóre nawet mają zegarki i rowery (sama nie wiem jak to się dzieje ;) ),,najrozsądniej jest więc spr co dziecko ma, żeby nie było rozczarowane albo -dla bardziej leniwych- dać kasę i niech kupuje co ma ochotę, albo odkłada na emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
marta412 Re: Obligatoryjnie 26.04.07, 17:32 Moi rodzice zmierzają sie właśnie z tym problemem- co kupić na komunię dziecku, które ma wszystko. Ma komórkę, laptopa, odtwarzacz mp3, rower itd. Według matki chłopca tradycyjne prezenty typu medalik są bez sensu, bo "to go nie ucieszy". Przecież nie kupimy mu kolejnej zabawki! Zostało nam niewiele czasu i nie bardzo wiemy co zrobić. Pomijając fakt, że dziecko zdecydowanie bardziej nastawione jest na prezenty, gdyż sama uroczystość go nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Obligatoryjnie IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.07, 21:31 A tak laptop. Mam córkę idącą w tym roku do komunii i właśnie to jej kupię (wszyscy goście będą jej wręczali pieniądze i jeżeli uskłada to jej kupię) Biblie to sobie w nos wsadź (nie będę mówił bardziej drastycznie) bo po co takiemu dziecku biblia skoro dorosły nie potrafi tego przeczytać. Różaniec i tak trzeba dziecku kupić a medalik to zawsze się jakiś w domu znajdzie choćby po rodzicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Obligatoryjnie IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.04.07, 22:42 > A tak laptop. Mam córkę idącą w tym roku do komunii i właśnie to jej kupię > (wszyscy goście będą jej wręczali pieniądze i jeżeli uskłada to jej kupię) > Biblie to sobie w nos wsadź (nie będę mówił bardziej drastycznie) bo po co > takiemu dziecku biblia skoro dorosły nie potrafi tego przeczytać. Różaniec i ta > k > trzeba dziecku kupić a medalik to zawsze się jakiś w domu znajdzie choćby po > rodzicach. Ciekawe... laptop łatwiejszy w obsłudze od Biblii. No cóż, przy takiej logice to się zastanawiam, po co ta komunia - musi być pretekst do wręczenia laptopa? Odpowiedz Link Zgłoś
aanniittaa Re: Obligatoryjnie 29.04.07, 18:37 Jest jeszcze coś takiego jak Biblia dla dzieci czy młodzieży... Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Obligatoryjnie 26.04.07, 23:31 to jakiś absurd! to po co Komunia, skoro masz taki stosunek do Biblii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi - 3city Re: Obligatoryjnie IP: *.polkomtel.com.pl 27.04.07, 11:14 Coraz więcej dorosłych traktuje I Komunię dziecka jak szopkę - trzeba zrobić imprezę dla rodziny i znajomych, pokazać się. Co do dzieci - swoich nie posiadam, ale z obserwacji u znajomych i rodziny wygląda mi na to, że w większości podchodzą do tematu podobnie - najważniejsze jest co który dostanie w prezencie. Ale o ile 9-10-latkom można to wybaczyć - o tyle rodzicom już nie. Tylko o czym tu rozmawiać, skoro dla niektórych nie ma na tym świecie nic ważniejszego od kasy? Smutne - ale prawdziwe... Co do prezentu - akurat w tym roku mam Komunię mojego chrześniaka. Kupiłem komputer - ale tylko dlatego, że wiem, że się przyda (choćby do szkoły - jak nie w tej chwili, to za rok-dwa na pewno), a rodziny małego raczej nie będzie stać na taki wydatek. Do tego coś bardziej "związanego" z uroczytością - w moim przypadku książka z historiami biblijnymi - ładnie ilustrowana i zawierająca wiele pobocznych ciekawostek (np. opisy miejsca, gdzie dana historia miała miejsce). Nie nudne (więc jest szansa, że nie odłoży na półkę, tylko poczyta) - a z drugiej strony zawierające odpowiedni do sytuacji "przekaz". Dawaniu kasy jestem przeciwny - bo w większości sytuacji zostanie zutylizowana na "ważne potrzeby rodzinne" - a przecież chcemy dać coś dziecku, nie jego rodzicom. Tak przynajmniej było za moich czasów, może teraz jest inaczej? A na końcu pozostaje mi współczuć rodzicom chrzestnym dzieciaków rozpuszczonych przez bogatych rodziców. Takiego dziecka niestety nic nie ucieszy - bo wszystko już ma - albo mogłoby mieć, gdyby tylko chciało. W takiej sytuacji, chyba dla przekory, pozostałbym przy książce/różańcu/medaliku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:15 > Coraz więcej dorosłych traktuje I Komunię dziecka jak szopkę - trzeba zrobić > imprezę dla rodziny i znajomych, pokazać się. Co do dzieci - no nie żartuj. nie wiem, ile masz lat, ale ja, 30-latka, pamiętam te komunie (również swoją) przypominające małe wesela... pamiętaj, że dla niektórych komunia to jest jedyna okazja do tego, zeby dostać coś wymarzonego - tak jest z moim dzieckiem. wychowuję ją sama, nie zawsze mnie stać na to, co chciałabym jej kupić, więc komunia to 'okazja'. pamiętamy o stronie religijnej zdarzenia, ale nie widzę nic złego z powodu, dla którego dziecko cieszy się, że dostanie.... (wstaw co chesz) ślub to też jest zdarzenie duchowe i nie chodzi o prezenty, ale jakoś nie ma specjalnych protestów np przeciwko wchodzącym w modę coraz mocniej listom prezentów. skońćzmy z tą hipokryzją, błagam. PS. moje dziecko dostało Biblię dla najmłodszych jeszcze po mnie. czyta bardzo chętnie, nie wszystko romumie, ale na wszystko przyjdzie pora. teraz, przy okazji komunii, ma NABRAć NAWYKóW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carina Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:36 Do doris... Wybacz, ale współczuję Twojemu dziecku - takiej mamy... Próbujesz mu zrekompensować fakt, że wychowujesz je sama itd., jednocześnie fałszując obraz i wymiar spraw naprawdę w życiu istotnych - nie rozumiesz tego? Okazji do otrzymywania prezentów jest milion - imieniny, urodziny, gwiazdka, walentynki, dzień kobiet, dzień dziecka, koniec szkoły, początek szkoły, dzień wiosny - matko, co chcesz!!! Każdy dzień jest dobry! Spróbuj mu przy TEJ okazji przekazać coś innego, niż radość z otrzymanych przedmiotów, które za tydzień rzuci w kąt. No tak, ale to wymaga wysiłku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:27 czytaj ze zrozumieniem, z pewnością na tym skorzystasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i Re: Obligatoryjnie 28.04.07, 06:59 > PS. moje dziecko dostało Biblię dla najmłodszych jeszcze po mnie. czyta bardzo > chętnie, nie wszystko romumie, ale na wszystko przyjdzie pora. teraz, przy > okazji komunii, ma NABRAć NAWYKóW O, i to jest wg mnie słuszne podejście :) Ile 8-9 latek faktycznie rozumie z całej uroczystości? Bo wg mnie niewiele. Wychowałam się w domu ludzi wierzących i praktykujących, przykład "z góry" miałam zawsze. Ale jak szczerze się zastanowię, to lepiej pamiętam prezenty jakie wówczas dostałam (to było 20 lat temu) niż to co się działo w kościele. Chociaż nie było nic strasznie "wypasionego". Teraz sama jestem mamą chrzestną, ale mieszkam daleko od chrześnicy. Więc jak niby mam nad nią sprawować "opiekę duchową"? Przez telefon czy via e-mail?? Niestety mój udział w uroczystości ograniczy się do odprowadzenia jej do ołtarza gdzie pierwszy raz przyjmie komunię i dania przezentu (kasa, kolczyki i encyklopedia PWN). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymon nieźle cie zindoktrynowali ))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 07:46 >teraz, przy >okazji komunii, ma NABRAć NAWYKóW ooooo, sedno sprawy )))))))) MA NABRAĆ NAWYKÓW ))))))))) a może warto byłoby decyzję co do wiary i wyznania pozostawić dziecku do samodzielnego wyboru, gdy dorośnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i Re: nieźle cie zindoktrynowali )))))))))))))))))) 28.04.07, 08:17 > ooooo, sedno sprawy )))))))) MA NABRAĆ NAWYKÓW ))))))))) a może warto byłoby de > cyzję co do wiary i wyznania pozostawić dziecku do samodzielnego wyboru, gdy do > rośnie? A myślisz że to możliwe? Jak ma to zrobić, jeśli oboje rodzice są np. katolikami i z domu wyniosło się taki wzór? Gdzie ma szukać wiedzy nt innych religii? W książkach? Przejść się do kaplana innego wyznania? A jaką ma gwarancję, że nie trafi na takiego oszołoma jak proboszcz mojej byłej parafii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymek Re: nieźle cie zindoktrynowali )))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 15:03 > A myślisz że to możliwe? ja nie myślę, ja to wiem. jestem tego przykładem. pochodzę z rodziny konserwatywnej, katolickiej. a jestem ateistą. >Jak ma to zrobić, jeśli oboje rodzice są np. katolikam > i > i z domu wyniosło się taki wzór? Gdzie ma szukać wiedzy nt innych religii? W > książkach? wlasnie, w książkach. z nich można naprawdę wiele się nauczyć. >Przejść się do kaplana innego wyznania? A jaką ma gwarancję, że nie > trafi na takiego oszołoma jak proboszcz mojej byłej parafii? można i przejśc się do kapłana innego wyznania. wszelkie drogi do poszukiwania swojej tożsamości są dobre, o ile nie godza w imię innego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: nieźle cie zindoktrynowali )))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:55 żeby mieć wybór musisz mieć świadomość istnienia "produktów". pozostaiając dziecko bez religii też nie pozostawia mu się wyboru - wybiera się za niego ateizm. książki? oczywiście, jak będzie miało więcej niż 8-9 lat. PS. ale wiesz, miałam ten sam tok myślenia, kiedy miałam jakieś 17 lat chyba. jakoś tak. potem już się wiecej rozumie i ma się szerszą perspektywę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: nieźle cie zindoktrynowali )))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:51 dziecko nie może zostać samo sobie w podejmowaniu decyzji. każdy podręcznik psychologii Ci powie, że dziecko musi mieć wyznaczone granice i wytyczoną drogę - wtedy czuje się bezpieczne. a trudno decydować o czymś, o czym się pojęcia nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
olga85 Re: Obligatoryjnie 28.04.07, 11:00 sasiedzi moich swiekrów na 2 miesiace przed komunia wybierali model skutera jaki kupią za pieniądze uzbierane z komunii. stracili dużo w moich oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osesek Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 17:27 O przepraszam, ja potrafię przeczytać Biblię! czytam i moim dzieciom i też jakoś nie narzekają. Bibli nie umiejaczytać pseudo wierzący a tacy to nie wiadomo po co"posyłają" dzieci na religię i do Komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcelka Re: Obligatoryjnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 12:57 No właśnie. Ale tu dotykamy innego problemu. Można tłumaczyć dziecku że I Komunia św. nie jest po to żeby się obłowić i dostać kompa albo wypasioną wieżę - inteligentne dziecko to zrozumie. Tylko wszystko będzie można potłuc o kant d..y w momencie kiedy dziecko nazajutrz po uroczystościach zetknie się w szkole z rówieśnikami, którzy będą przechwalać się i licytować ile kto to nie dostał. Sama pamiętam, kiedy szłam do I Komunii, wchodziła moda na rowery górskie. Ani moich rodziców ani chrzestnych nie było na niego stać, a kiedy wyszło to na jaw w szkole, dzieci patrzyły na mnie jak na kogoś, kogo dotknęła jakaś straszliwa tragedia! Tydzień temu koleżanka, której chrześniak - siostrzeniec idzie do Komunii, podpytała siostrę, co mu kupić w prezencie. Padła zdecydowana odpowiedź, że komputer, bo teraz wszystkie dzieci je dostają i Przemuś nie może czuć się gorszy! Koleżankę zatkało, jest świeżo upieczoną nauczycielką i taki prezent oznacza dla niej kredyt na parę lat. Moim zdaniem źle zrobiła, trzeba było nie pytać, tylko kupić medalik i Biblię. Ale jak znam życie i tak doprowadziłoby to do konfliktu w rodzinie... Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Obligatoryjnie 28.04.07, 18:51 > Komunia św. nie jest po to żeby się obłowić i dostać kompa albo wypasioną wieżę > - inteligentne dziecko to zrozumie. Tylko wszystko będzie można potłuc o kant > d..y w momencie kiedy dziecko nazajutrz po uroczystościach zetknie się w szkole > z rówieśnikami, którzy będą przechwalać się i licytować ile kto to nie dostał. To jeszcze można zrozumieć. Gorzej, kiedy za ambony padnie polecenie, aby pierwszego dnia "bialego tygodnia" przynieść swoje prezenty na mszę, "do poświęcenia"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdenka Re: Obligatoryjnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 13:54 To chciałabym zauważyć że to jest argument na plus dla rodziców/ chrzestnych: nie kupimy komputera bo ciężko go nieść do kościoła! A tak serio, naprawdę księża teraz odstawiają takie numery? Kropią wodą święconą laptopy?? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny1 Re: Obligatoryjnie 29.04.07, 15:52 No i co z tego? Jak obserwuję istne szaleństwo pierwszokunijne to jestem szczęśliwy że moją rodzinę to ominie. Ateiści nie mają takich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Obligatoryjnie IP: *.kolonianet.pl 23.04.07, 18:46 Gość portalu: brum napisał(a): Wprowadziłbym obligatoryjny obowiązek wreczania każdemu dziecku Słownik > Ortograficzny. "Obligatoryjny obowiązek" powiadasz, masło maślane..."Obowiązek wręczania słownik"? Dzieciaki mają problemy z ortografią, a ty najwyraźniej z gramatyką, konkretnie z odmianą rzeczownika przez przypadki. Nie popisałeś się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Re: Obligatoryjnie IP: *.chello.pl 23.04.07, 19:02 Masz racje, Iza, spieszyłem sie, napisałem dłuższy tekst, z którego wyciąłem fragmenty. No i nie przeczytałem tekstu przed wysłaniem. Mea culpa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:18 przez przypadki?????? litości...... masz rację, obligatoryjny obowiązek to masło maślane i konieczna konieczność, ale co ma do tego przypadek???? chyba lepiej nie poruszać na forach kwestii ortografii, gramatyki, stylistyki i wszelkich związków, bo można się zapętlić strasznie... Odpowiedz Link Zgłoś
sosek_s Re: Obligatoryjnie 27.04.07, 23:29 > ale co ma do tego przypadek???? "Obowiązek wręczania słownik" - wlasnie to, zle odmienila przez przypadek slowo "slownik", jesli nie umiesz czytac ze zrozumieniem, nie wypowiadaj sie na forum a co do tematu komunii uwazam ze to najdebilnijszy zwyczaj w tym kraju, kwitesencja polskosci, hipokryzja do potegi n-tej, dzieci i tak nie wiedza o co w tym wszystkim biega - czekaja tylko na prezenty, dla rodzicow to mozliwosc/koniecznosc pokazania sie i swojej zamożności, a wszystko to pod sztandarem religii ja gdybym byl ojcem chrzestnym (mam nadzieje ze nigdy nie bede) to bym takiemu bachorowi kupil medalik i biblie :D (w koncy chyba tu chodzi o wiare nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:31 a mnie się jednak wydaje, że pisałam o "obligatoryjnym obowiązku". Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Obligatoryjnie 26.04.07, 18:58 > Wprowadziłbym obligatoryjny obowiązek wreczania każdemu dziecku Słownik > Ortograficzny. Kiedy masz urodziny? Ode mnie masz lekcje gramatyki w prezencie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Re: Obligatoryjnie IP: *.chello.pl 26.04.07, 21:49 panistrusia napisała: > Kiedy masz urodziny? Ode mnie masz lekcje gramatyki w prezencie :) Chetnie skorzystam pod warunkiem, że jesteś ładna i młoda. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 09:09 moje dziecko miało juz komunię i ja np zażądałam że prezenty nie moga przekroczyć 100 zł, chyba że chcemy złożyć się wspólnie. było kilka pomysłów i wygrał pomysł 3 tygodniowego kursu językowego w GB, oczywiście wykonany w wakacje. Prezent bardzo się podobał. Sądzę że drogie prezenty nie są złe, o ile jest jeden, albo gdy wszyscy dają podobnej wartości, bo sądzę że inni żle będą się czuli gdy dziecko 'oleje' inne prezenty, tańsze, czy też mniej atrakcyjne i zacznie się bawić twoim laptopem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Obligatoryjnie IP: *.cnb.com.pl 28.04.07, 14:42 Jak już doradzasz kupno słownika, polecam go i Tobie, poprawnej polszczyzny w szczególności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meiga Re: Obligatoryjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:01 ...wręczaniu SłOWNIKA ORTOGRAFICZNEGO jak już. Chyba Tobie przydałby się słownik poprawnej polszczyzny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum UWAGA IP: *.chello.pl 28.04.07, 18:47 Wyjasniałem już swój błąd, w odpowiedzi na post Izy. Jesli jednak zwracanie mi uwagi sprawia wam szczególna radość lub pozwala sie dowartościować, to prosze bardzo używajcie sobie ile wlezie. Mnie to ani ziębi ani parzy...:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 10:47 Ostatnio hitem komunijnym są mp3 lub mp4.najlepiej jakieś "wypasione" jak zwykła mówić młodzież.Ich ceny nie są jakieś bardzo zawrotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona21 Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 23.04.07, 15:31 Błogosławieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 18:12 To zależy od dziecka i od rodziców- czy komunia jest rzeczywiście świętem Mamony. Wszystko zależy od funduszy i od tego kim jesteś dla dziecka, któremy kupujesz prezent :P Ale szczerze powiedziawszy uważam, że na sprzęt typu: kamery czy osobiste komputery trochę za wcześnie. Ja mam bardzo aktywnych chrześniaków dlatego jednemu kupiłam namiot, drugiemu sprzęt do nurkowania. Nie ulegajmy stereotypom... kupujmy to co rzeczywiście może się sprzydać i nie będzie zabawką na kilka godzin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamus Re: prezanty z okazji komunii? IP: 217.153.84.* 24.04.07, 01:03 rok temu kupilem chrześnikowi łańcuszek z jezuskiem:) chłopak się popłakał, a jego rodzice od tego czasu się do mnie nie odzywają...czyli w tej całej szopce aspekt duchowy nie istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
asskela Re: prezanty z okazji komunii? 24.04.07, 12:35 może po prostu łańcuszek już miał? Odpowiedz Link Zgłoś
ren95 Re: prezanty z okazji komunii? 27.04.07, 14:33 Nie przejmuj się, Ty kupujesz to co uważasz za odpowiednie, mądrzy rodzice powinni wytłumaczyć dziecku, że to jest odpowiedni prezent, ewentualnie sami "osuszyć łzy", a nie obrażać się. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:21 a mnei się zawsze wydawało, że prezenty kupuje się raczej pod obdarowywanego. nie wymagajmy od dzieci nie wiadomo czego. i tego, żeby chłopiec cieszył się z wisiorka. no chyba że jest "oprócz"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erba Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 22:29 to masz z głowy rodzinę chamów... nic tylko się cieszyć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zegarek oczywiscie IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.07, 01:45 Taka polska tradycja. Tzn. bliscy krewni albo chrzestni kupuja zegarek (zeby sie nie skonczyło tym ze potem dziecko bedzie miało 10 zegarków). Ma ta pozytywna ceche ze istnieje we wszystkich klasach cenowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymon Koniecznie łańcuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 02:19 Bo od tej pory będzie na łańcuchu czarnych, którzy będą sterować nim poprzez wzbudzanie strachu przed nieznanym po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Koniecznie łańcuch 24.04.07, 09:19 ""Ale szczerze powiedziawszy uważam, że na sprzęt typu: kamery czy osobiste komputery trochę za wcześnie."" moja wypowiedz byla zartem. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
twoj_aniol_stroz Re: Koniecznie łańcuch 24.04.07, 10:59 > Bo od tej pory będzie na łańcuchu czarnych, którzy będą sterować nim poprzez wz > budzanie strachu przed nieznanym po śmierci. Bzdura. Ostatnio umierała moja ciocia, która twierdziła "od zawsze", że w Boga nie wierzy, nawet tu na forum prosiłam o pomoc, jak z nią rozmawiać. Cóż, okazało się, że jakoś blado wypadają pomysły ateistów na śmierć. Wszystko jest ok gdy nie stajemy przed problemem, że za chwilę życie się skończy i co dalej. Człowiek naturalnie zadaje sobie to pytanie. Człowiek wierzący wie co będzie dalej, ateista się boi. Ja nie boję się śmierci, nie mam problemu z księżmi, bo mnie nie straszą, raczej tłumaczą Bożą Miłość, Miłosierdzie. Do piekła wcale nie jest tak prosto się dostać i każdy kot choć trochę poczytał o tym co będzie po śmierci doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Gadanie o straszeniu przez Kościół, to totalna bzdura. Podobnie jak mówienie: "Bóg cie pokarze!" Odpowiedz Link Zgłoś
asskela Re: Koniecznie łańcuch 24.04.07, 12:41 akurat dla katolików "po śmierci" jest znane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Koniecznie łańcuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:25 ooo, znasz się na rzczy. od kiedy to po śmierci jest nieznane???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymon Re: Koniecznie łańcuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 07:41 ja wiem co się ze mną stanie. nie łudzę się. a ty pewnie myślisz, że będziesz stąpać po ziemi pana? buahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nasd Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.chello.pl 24.04.07, 20:22 kupiłam siostrzenicy aparat fotograficzny, taki z tanszych i prostych w obsludze, szalala ze szczescia, dziewczynka bardzo inteligentna, za godzine umiala sprzet obslugiwac łącznie z podłączeniem kamerki do Tv :)) poza tym dostała od innych kasę (zbiera na komputer), ryngraf, obraz z Matką Boską, łańcuszek z krzyżykiem, biblię dla dzieci, jakieś ksiązki, kolczyki, szklaną szkatułkę z wygrawerowanym imieniem, fajną walizkę dziecięcą na świecących kółkach kółkach(bo podrożują)... myslałam tez o MP3 albo4, ale to warto się zorientowac co dziecko juz ma a co by chciało, czy to chłopiec czy dziewczynka, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: prezanty z okazji komunii? 26.04.07, 12:51 a komorki nie??? > kupiłam siostrzenicy aparat fotograficzny, taki z tanszych i prostych w > obsludze, szalala ze szczescia, dziewczynka bardzo inteligentna, za godzine > umiala sprzet obslugiwac łącznie z podłączeniem kamerki do Tv :)) > > poza tym dostała od innych kasę (zbiera na komputer), ryngraf, obraz z Matką > Boską, łańcuszek z krzyżykiem, biblię dla dzieci, jakieś ksiązki, kolczyki, > szklaną szkatułkę z wygrawerowanym imieniem, fajną walizkę dziecięcą na > świecących kółkach kółkach(bo podrożują)... > > myslałam tez o MP3 albo4, ale to warto się zorientowac co dziecko juz ma a co > by chciało, czy to chłopiec czy dziewczynka, itd. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 23:34 w zeszłym roku az mi sie niedobrze robilo na komunii u jednej dziewczynki: dopiero po powrocie z kosciola zawolala "ojej, ale jestem podekscytowana", a potem tylko co 15 minut do mamy podbiegala "mamo, mam juz 400zl, mamo mam juz 700zl", naprawde straszne!! my kupilismy ksiazke o rysowaniu, bo dziewczyna lubi rysowac, ale nie byl to udany prezent, bo ona tylko kase liczyla, a na ksiazke ledwie spojrzala... z "prawdziwych" prezentow jeszcze komorka i mp3 jej sie spodobalo... katastrofa... najwazniejsze to nie dac sie zwariowac tym pedem do ladowania jak najwiekszej kasy, tylko dac prezent swoj prawdziwy, znudzi sie mp3, to kiedys zobaczy ksiazke i moze doceni, a jak nie, to trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: prezanty z okazji komunii? IP: 83.238.100.* 26.04.07, 17:07 2 lata temu moja starsza córka miała komunię - zrzucilismy się wtedy całą rodziną na cyfrówkę - każdy dał, ile mógł. Do tego dostała album - pamiątka I komunii św, biblię dla dzieci, łańcuszek z medalikiem - to też z tej zrzutki. Oczywiscie część rodziny wybrała indywidualne rozwiązania - było tez trochę luźnej kasy dla młodej - dołożyła sobie do nowego roweru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a moze nic? Re: prezanty z okazji komunii? IP: 149.148.228.* 26.04.07, 17:20 a moze nic? (no prawie nic)wiem ze to was zdziwi, po wypowiedziach na temat komputerow i rowerow. Siostrzeniec mojego meza dostal w prezencie ksiazke (i to nie komunijna) tylko pormalna przygodowa dostosowana do wieku i zaawansowanego poziomu czytania. zyczeniem z jego strony byla wycieczka (taka mini wedrowka na okoliczna gorke, +- 1,5godziny, czgo wraz z jego rodzina dokonalismy, celowo przyjezdzajac dzien wczesniej). Czyli prezentem byl glownie czas no i ta ksiazka. To by´lo bardzo sympatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 17:33 mój syn miał komunię w zeszłym roku. dostał wymarzoną skromną MP3 od chrzestnego,skromny drobiazg od dziadków- na pamiątkę i mnóstwo słodyczy.Bardzo miło w najbliższym gronie-polecam.są też tacy, którzy po komunii quadami jeżdzą.....Każdemu według potrzeb.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osesek Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 17:40 ????quadami?????? chociaż dzisiaj usłysząłam, że po Komunii przjeażdżka na koniach, ognisko ze śpiewami i przyjęcie do nocy... ktoś tu chyba zwariował i nie jestem to ja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi - 3city Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.polkomtel.com.pl 27.04.07, 11:26 Pozazdrościć mądrego dzieciaka. Szkoda, że nie wszystkie są takie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nv Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.04.07, 17:28 drobiazg typu przewodnik po biblii + kasa, inne prezenty nie wchodza w gre jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brettysa Kałasznikow + granatnik IP: *.netmax.net.pl 26.04.07, 18:29 do tego Rosomak i kilka okrętów podwodnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sda coś drogiego! IP: *.swipnet.se 26.04.07, 20:15 najlepiej jakąś fajną rzecz może warto kupić mecz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hist Re: coś drogiego! IP: *.crowley.pl 26.04.07, 20:29 moj tata swojemu chrzesniakowi zafundowal zagraniczna wycieczke (rodzinne parki rozrywki) :) a przy okazji mi i sobie :) kuzyn byl bardzo zadowolony :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_to_ja Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.07, 20:36 życzenia Bożego błogosławieństwa. amen. cała reszta to polska szopka i popisywanie się, która ciocia ma wiecej kasy i moze kupic ladniejszy prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan krotka lista prezentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 23:37 zeby bylo z czego wybrac, a zeby znajomi juz na pewno nie podwazyli waszego bogactwai kazdy zerkal na was z podziwem: obrazek: W. Kossak "bitwa pod stoczkiem" - 24 tys zł wycieczka: Sylwester w Dubaju za 51 099 zł komputer: Dell XPS za 14 990 zł odtwarzacz CD: Mark Levinson 390s za 18000 zł kolumny: Tannoy Kingdom za 45000 zł palmtop: I-mate za 3099 zł telewizor: projektor Marantz VP-11 za 44900 zł kamera: JVC GY-DV5000U za 18800 zł mp3: iriverH340 za 1500 zł aparat cyfrowy: Canon EOS 1Ds Mark II za 25000 zł obiektyw: Canon 28-300 (zeby dzieciak mial pelen zakres) za 7700 zł różaniec: bursztyn, 200 zł medalik: złoto, Matka Boska, 500 zł łańcuszek do medalika: złoto 41gram, 2500 zł obraz religijny: XIXw. ikona rosyjska, 9000 zł zegarek: epos tourbillon 100 tys. zł po takich prezentach na pewno nie opusci was pewnosc siebie i bedziecie sie mogli nadymać do bolu przy stole. tylko pierdnac nie zapomnijcie pozniej, bo szkoda pękać ze smrodem po wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: prezanty z okazji komunii? 26.04.07, 23:43 No i jak co roku na forum zaczyna się rozwlekanie tematu prezentów komunijnych. Ludzie, czyście powariowali z tymi komputerami, miniwieżami itd.? Czy ktoś z was usiadł kiedyś i tak głębiej się zastanowił nad sensem tego święta/uroczystości? Mówi się, że dzieciaki i tak czekają na prezenty, że i tak nie rozumieją istoty tego dnia, że będą czuły się źle wśród rówieśników, jeśli nic nie dostaną. Ale kto jest za to odpowiedzialny? Rodzice! Jak rodzic odpowiednio przygotuje dziecko do Komunii (rozmowa, wlasny przyklad) to 8/9- latek bardzo dobrze zrozumie sens tego sakramentu. A co do wyobcowania, to ludzie! to chyba warto przyzwyczajać dziecko do nonkonformizmu w słusznej sprawie... To nie przez ludzi ślepo, bezrefleksyjnie powielających zachowania społeczne zmienia się świat, ale przez innowatorów, którzy potrafią przeciwstawić się normom. Mam wrażenie, że I Komunia to święto inicjacji do kultury konsumpcyjnej, a nie święto religijne. Osobną sprawą jest jego obchodzenie przez osoby niewierzące, a wręcz wrogo nastawione wobec religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 07:07 Wiecie co,przeczytałem wszystkie wypowiedzi na tym forum i musze podzielić sie z Wami pewną refleksją.Uważam że to szaleństwo z tymi prezentami to nakręcają rodzice.Też jestem ojcem 9-cio latki która w zeszłym roku miała komunię ale u nas w domu przed tą uroczystością nie był poruszany temat prezentów.Uroczystość sie odbyła dziecko dostało pare fajnych drobiazków i już!A wiecie co jest najciekawsze?Wszystko co dostała było przydatne!Nie dajcie sie zwariować i zachowajcie zdrowy rozsądek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.chello.pl 27.04.07, 09:42 a czy mozesz wymienic co dokladnie dostala? :) Odpowiedz Link Zgłoś
warczacy_z_wilkami Re: prezanty z okazji komunii? 27.04.07, 08:20 Fotel Marszałka Sejmu od Jarosława dla Ludwika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milagros Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.aster.pl 27.04.07, 09:52 Słyszałam o fajnym pomyśle: kupienie dziecku drzewka, które można posadzić w ogródku lub na działce. Dziecko może się nim opiekować, aby wzrastało jak jego wiara. To dla wierzących, bo nie dla kogoś kto napisał, że Biblię to sobie można ...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:39 moja córcia dostanie coś takiego. tylko nie drzewo, bo nie ma działki - dostanie dracenę. o ile znam moje dziecko to tak samo ją to ucieszy jak rower, który chrzestny już kupił. nie dajmy się zwariować - czasem mam wrażenie, że za chwilę modne będzie dac prezent jak najmniej związany z dzies=ckiem. nie oczekujmy że zachwyci się 6 wydaniami Biblii, którą dostanie od gości i 6 medalikami z Jezusem albo Marią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymon nawyk, nawyk, nawyk, nawyk ))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 07:52 >nie oczekujmy że zachwyci się 6 >wydaniami Biblii, którą dostanie od gości i 6 medalikami z Jezusem albo Marią. to skoro nie zachwyci się medalikiem z jezusem, ktory przeciez jest główną postacią tego religijnego spektaklu /przeciez pierwszy raz przyjmie ciało chrystusa/, skoro nie zachwyci się medalikiem z matką głównego bohatera tej szopki - bo przeciez niewiele rozumie będąc 8 latkiem - to po co w ogóle posyłasz dziecko do komunii? z przyzwyczajenia? aaaaaa............ zapomniałem. Z NAWYKU, ktory u ciebie wyrobiono i który teraz chcesz wyrobic w dziecku /tak przeczytałem w innej twojej wypowiedzi/ no to juz teraz mamy jasny obraz sytuacji. jezus i maria to drugi plan. najwazniejsza jest szopka, prezenty i NAWYK. katoliccy hipokryci, osly u ktorych w dziecinstwie wyrobiono nawyki ))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: nawyk, nawyk, nawyk, nawyk ))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:35 nie z JEDNEGO Jezusa i Marii, a z sześciu. to popierwsze. po drugie, naprawdę sądzisz, że nawyk nie jest potrzebny?? urodziłeś się z potrzebą mycia zębów, czy to raczej czynność utrwalona przez Twoich rodziców? trzymanie się zasad to też nawyk. może katolicy są hipokrytami, ale wobec tego kim są ci, którzy bezinteresownie atakują wszystkich i za wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: nawyk, nawyk, nawyk, nawyk ))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:36 a we mnie akurat nawyku nie wyrobiono. pochodzę z rodziny ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jutrzejszy Elektroniczny różaniec, trójwymiarowy IP: *.netmax.net.pl 27.04.07, 10:14 portret O.Dyrektora, wypełniony przekaz na rzecz świątyni opatrzności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: žižkovskej 2-tyg. wczasy w Licheniu... IP: *.net.upc.cz 27.04.07, 11:54 Czy komunia jest w ogole okazja do prezentow? O ile wiem jest to jeden z sakramentow. Pytam, bo u nas nikt nigdy nie dawal prezentow, cel I komunii jest zupelnie inny, ale jak widac w PL to wszystko jest tylko na pokaz, tak samo jak cala wasza "wiara"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: 2-tyg. wczasy w Licheniu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:40 taka sama okazja jak ślub, który też jest sakramentem Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Komunia to taka sama okazja jak slub? 28.04.07, 14:16 Gość portalu: doris napisał(a): > taka sama okazja jak ślub, który też jest sakramentem Rzeczywiscie, polska tzw. katolicka wiara ma swoje zasady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Komunia to taka sama okazja jak slub? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:38 nie okazja tylko sakrament Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: queen_elizabeth Re: prezanty z okazji komunii? IP: 212.160.236.* 27.04.07, 12:09 parę lat temu miałam ten problem. Planowałam kupić piękną książkę, ewentualnie jakaś ciekawą serię. Ostatecznie kupiłam fajne siedzisko z IKEI (dobre dla kregosłupa, gdy dziecko cały dzień przesiaduje przy kopm.). Nie ugięłam sie, mimo, że rodzina lobbowała... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: prezanty z okazji komunii? 27.04.07, 13:56 A od kiedy to komunia dziecka jest świętem duchowym? Od dawna już nie. Rodzice zajęci przygotowywaniem imprezki dla rodzinki a dziecko tylko liczy kasę na tejże imprezce. Oczywiście to nie wina dziecka. Tylko dorosłych. Podobnie jest ze ślubami. Tylko co to ma wspólnego z religią, kościołem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:46 cóż, nie wiem, gdzie żyjesz, ale dla mojego dziecka jest jednak świętem duchowym. martwi się tym, jak wypadnie podczas mszy, w której bardzo aktywnie wszystkie dzieci uczestniczą. przejmuje się, że podczas spowiedzi zapomniała o jednym grzechu i chce wracać do konfesjonału. rozumie tyle ile ,może - że zostanie przyjęta do pewnej społeczności; że obowiązywać ją będą pewne zwyczaje i zasady. a jednocześnie marzy o komórce i liczy że ją dostanie. ale kiedy babcia (niezbyt zamożna) zapytał, co chciałaby dostac, powiedziała, że kolczyki. i dostanie od babci kolczyki za 15 zeta. jestem pewna, ze będzie szczęśliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymon Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 07:44 nie ma jak ładna szkopka, z kolczykami, komórką i zapomnianym jednym grzechem :}}}}}} robicie z dzieci klerykalnych matołów, od małego, wasza sprawa, buahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:41 słuchaj Tymon, czy Ty w ogóle rozumiesz co czytasz, czy generalnie moje wypowiedzi podciągasz sobie pod to, co chesz przeczytać???? Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: prezanty z okazji komunii? 27.04.07, 13:53 Moja I komunia była skromna ale dzięki odpowiedniej postawie moich rodziców nie było dla nie traumatyczne to, że moje prezenty znacznie odbiegały od średniej klasy IIa. Nie dostałam roweru ani zegarka. Nie pamiętam prezentów, wiem że był łańcuszek i obrazki, które mam do dziś, na każdym z tyłu napisane dziecięcym pismem od kogo, słodycze i pieniądze, któe rodzice przeznaczyli na encyklopedię larousse - nie wiem skąd ją wytrzasnęli, bo to nie były czasy, kiedy można było pójść do sklepu i kupić encyklopedię. Z największym wzruszeniem pamiętam przyjazd mojego wujka, który nie był "prawdziwym" wujkiem. Przyjechał wtedy specjalnie z Ukrainy gdzie pracował - był księdzem. Specjalnie tak ułożył sobie plan pobytu w Polsce żeby zdążyć do mnie na komunię. Przyjechał w habicie - czego nigdy nie robił kiedy nas odwiedzał, bo bardzo przyjaźnił się z naszą rodziną. Mówił że w tak ważnej chwili musiał ubrać się w habit. Pamiętam że czułam się zaszczycona jego obecnoscią. Nie wiem jeszcze co kupię swojej chrześnicy, nie ma jakichś szczególnych zainteresowań. Myślę o jakiejś fajnej grze planszowej - edukacyjnej i takiej żeby mogła bawić się z rodzeństwem lub o mp3 - są już w całkiem rozsądnych cenach. Myślę, że warto kupić jej czasem coś droższego, ale niekoniecznie z okazji tego święta. Za kilka miesięcy będzie przecież Boże Narodzenie. Tak samo jakieś "okrągłe" urodziny są lepszą okazją żeby kupić coś drogiego niż pierwsza komunia. Nie mam nic przeciwko obdarowywaniu dzieci laptopami ale nie powinno się drogimi prezentami przeszkadzać dziecku w przeżyciu czegoś innego niż tylko konsumpcja dóbr luksusowych. Przecież to tylko dziecko i trudno mu oddzielić silne emocje związane z otrzymaniem wyjątkowego prezentu od dużo trudniejszym wysiłkiem przeżycia radości duchowej, symbolicznej czy wspólnotowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.mc2.net 27.04.07, 18:37 3 lata temu moja chrzesniaczka miala komunie. Poniewaz nie mieszkam w Polsce nie bardzo wiedzialam jakiej wartosci prezenty sie daje z tej okazji. Skonsultowalam sie z kilkoma osobami i wszyscy powiedzieli, ze chrzstna daje 1000 PLN. Bylam bardzo zaskoczona, ze daje sie 8-letniemu dziecku odpowiednik polskiej miesiecznej pensji no ale coz zrobilam tak jak mi sugerowano. Moja chrzesnica dostala mnostwo prezentow i cos kolo 5000 PLN. Lazila po mieszkaniu z pudelkiem pelnym banknotow, co chwila je wyciagala, ogladala, poczym zapominala o nich i zostawiala je na podlodze. Moja mama zwrocila mojej siostrze uwaage, zeby moze schowala gdzies te pieniadze co w koncu zrobila. Normalnie bylam zaszokowana, ze tak male dziecko dostalo tyle pieniedzy. Tu gdzie mieszkam na komunie dostaje sie symboliczny prezent najczeciej o tresci religijnej ale nigdy przenigdy duze sumy pieniedzy. Nie wyobrazam sobie dac dziecku 1000 eur (odpowiednik niewielkiej coprawda ale jednak miesiecznej pensji). To sie po prostu w glowie nie miesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a moze nic Re: prezanty z okazji komunii? IP: 149.148.228.* 27.04.07, 19:41 dorota, potwierdzam i rozumiem cie doskonale, mam b. podobne doswiadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
bu7 czyscie poszaleli...?buhaha 29.04.07, 22:24 Ostatnio cztytalam w gazecie ze tegorocznym "hitem" komunijnym jest wynajmowanie przez rodzicow bialej limuzyny(w cenie 950zl)w celu przywiezienia nia pod kosciol swej pociechy na komunie, oczywiscie wiekszosc rodzicow robi to na kredyt aby "spelnic wielkie marzenie" swojego dzieciaczka. wg mnie to wielka przesada, ludzie robia z komuni jedna wielka komerche, sama pamietam jak Po mojej komuniI ktora byla juz dobre kilka lat temu na nast dzien w szkole kazde dziecko po kolei mowilO co dostalo i od kogo!!!Ludzie czy ktos jeszcze pamieta o tym ze czas komunii to nie czas przescigania sie w jak najdrozszym prezencie ale uroczystosc religijna i przezycie duchowe (przynajmniej takim powinno byc!)!! zaciaganie kredytow na takie BZDURY jak wynajecie limuzyny na 1 komunie to po prostu paranoja.. swoja droga, ciekawe na co mama tego dzieciaczka zaciagnie kredyt jak bedzie bralo slub, pewnie na podwozke od kosciol wielbladem... Odpowiedz Link Zgłoś