Dodaj do ulubionych

Powody dla których ludzie chodza do kościoła

29.04.07, 11:30
w biblii nic nie ma o obowiązku chodzenia, przykazanie "keep the sabbath
holy" odnosi się do soboty i co do tego nie ma wątpliwości. W niedzielę to
było święto boga słońce oraz wniebowzięcie Jezusa. W Bibliii pisze że kto
kazał ludziom wydeptywać dziedzińce Jahweh. I że Jahweh nie słucha modlitw
ludzi, sprzykrzyły mu się uroczystości, nudzi go to. On chce żeby ludzie
dawali dwód swejh wiary swoim postępowaniem.
Obserwuj wątek
    • Gość: głupie echo Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła IP: *.coi.pw.edu.pl 29.04.07, 11:42
      dla kasy, oczywiście nie swojej tylko kleru; ludzie zostali zmanipulowani i
      sami nie wiedzą co jest dobre a co złe. Widział kto katolika studiującego
      Biblię? NIE. Katolicy słuchają swoich pasterzy i robią co tylko ci im każą.
      Barany
      • hansfakir Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła 29.04.07, 16:23
        religia nie tworzy człowieka to człowiek tworzy religię i potrzebuje kościołów
        aby ugruntowywać swoją wiarę nawet jak do nich nie chodzi do przyzwyczjony jest
        do tego że są i powinny być aby trzymać prostych ludzi na łańcuchu
      • Gość: Tieriefaniewna Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła IP: *.stg.pl 29.04.07, 18:57
        A ja chodzę do kościoła, bo lubię tam chodzić. Może to się wam wyda dziwne, ale
        nie wszyscy katoliccy księża to faszyści, szaleńcy, pedofile, oszuści,
        wyzyskiwacze i inne takie, a nie wszyscy wierni chodzący do kościoła to
        bezmózgie zombie. Pewnie dużo katolików to mohery, ale nie wszyscy, uwierzcie
        mi. Nikt mną nie manipuluje, nie robi prania mózgu, nie namawia do dania na
        tacę. Ksiądz jest miły, prowadzi mądre kazania, organista pięknie śpiewa. Ale
        jak tu was przekonać, że w kościele nie dzieje się nic złego? Przecież wy tam za
        Chiny nie pójdziecie...
      • Gość: mondrecho Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 29.04.07, 19:01

> dla kasy, oczywiście nie swojej tylko kleru; ludzie zostali zmanipulowani i
        > sami nie wiedzą co jest dobre a co złe. Widział kto katolika studiującego
        > Biblie?

Oczywiscie!!!
        • gosia.badowska Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła 29.04.07, 19:33
          z przyzwyczajenia
      • sabi1616 Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła 29.04.07, 23:06
        Gość portalu: głupie echo napisał(a):

Katolicy słuchają swoich pasterzy i robią co tylko ci im każą.
        > Barany

co to ma byc?nie obrazaj katolikow bo gowno wiesz!!!
        ja jestem katolicza i wyrastalam w rodzinie w ktorej uczono mnie ze co
        niedziela mam byc w kosciele,ale ja niegdy niekogo nie sluchalam,ludzie chodza
        dla kasy jak juz ktos napisal i chyba dla chorej prezentacji samego siebie,
        LUDZIE, BOGA MA SIE W SERCU!!a kosciol to tylko mury nic poza tym.
        • Gość: Mania Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:52
          Możesz wytłumaczyć o co chodzi z tym "dla kasy", bo chyba czegoś nie rozumiem?
          Jak to dla kasy? Przecież nikt w Kościele nie rozdaje kasy ludziom dlatego, że
          przyszli na mszę. Wręcz przeciwnie, wypadałoby rzucić piątaka na tacę, a i
          doroczna wizyta duszpasterska to wydatek. Nie wspominając już o okazjach esktra,
          typu ślub czy chrzciny. Proszę, sprecyzuj o co chodzi.
    • mysl2 Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła 29.04.07, 12:20
      Calokształt nauki koscioła katolickiego przeczy Biblii.Obrzedowosc ,rytuały
      zostały stworzone przez władze koscielne celem manipulacji i pozyskiwania
      środków finansowych .Historia kształtowania sie koscioła pokazuje ,niechec tej
      instytucji do Pisma Świetego.Na przestszeni wiekow ,koscioł niejednokrotnie
      zakazywał czytania Biblii ,bojąc sie utraty swego autorytetu. Pod wpływem
      znajomosci dziejow koscioła ,postanowiłem podpisac akt apostazji. Jest to
      dokument pozwalający na całkowite wystąpienie z kosciola rzymsko -
      katolickiego.Stwierdzilem ,ze kwestionowanie nauk koscioła ,przy jednoczesnej
      przynaleznosci do tej instytucji ,jest z mojej strony aktem obłudy i
      dwulicowosci . By skonczyc z tym ,podjołem decyzje ,ktorej owocem jest czystosc
      sumienia względem samego siebie.Wszystkich do tego zachecam.
      • xtrin Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła 01.05.07, 12:09
        mysl2 napisał:
        > Pod wpływem znajomosci dziejow koscioła ,postanowiłem podpisac akt apostazji.
        > Jest to dokument pozwalający na całkowite wystąpienie z kosciola rzymsko -
        > katolickiego.Stwierdzilem ,ze kwestionowanie nauk koscioła ,przy jednoczesnej
        > przynaleznosci do tej instytucji ,jest z mojej strony aktem obłudy i
        > dwulicowosci . By skonczyc z tym ,podjołem decyzje ,ktorej owocem jest
        > czystosc sumienia względem samego siebie.Wszystkich do tego zachecam.

A po co? To, że mnie ochrzczono, jako dziecko ciągano do komunii jakoś nie ma
        dla mnie znaczenia. Ani to, że gdzieś tam sobie mnie w parafii w papierach
        zapisano. Ja siebie za katolika nie uważam, to mi starcza, po co mi apostazja?
    • Gość: cytadela.panx.ok Poprawność polityczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 14:23
      Ludzie chodzą do kościoła, choć wiedzą, że to głupie i nie wierzą, ale jest
      jedno ale:w głębi duszy wierzą i nigdy wiary by się nie wyrzekli.
    • 3mama3 Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła 30.04.07, 16:10
      jah.rastafari.jest.mym.panem napisał:

> w biblii nic nie ma o obowiązku chodzenia,

Może nie doczytałeś, więc zacytuję: "Nie opuszczajmy naszych wspólnych zebrań,
      jak to się stało zwyczajem niektórych, ale zachęcajmy się nawzajem i to tym
      bardziej, im wyraźniej widzicie, że zbliża się dzień." Hbr.10,25
    • Gość: ola Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 18:30
      w kosciele panuje atmosfera spokoju i skupienia.mamy tam przyjemny chlod, zapach
      kadzidla,swiece, czasem piekne obrazy i witraze.to wszystko sprzyja kontemplacj
      i skupieniu.modlitwy to mantry, ktore uspokajaja a uczestnistwo w mszy jest
      rytualem ktory pewnie moze przynosic ukojenie dla duszy.wspolna modlitwa to tez
      cos innego niz ta w pojedynke.do kosciola nie przychodzi sie dla ksiedza tylko
      dla boga lub dla siebie by sie wyciszyc.niby wiadomo ze bog jest wszedzie i
      wyciszac mozna sie wszedzie ale przyznacie ze kosciol ma specyficzna atmosfere,a
      ludzie sami czesto nie mieliby na tyle silnej woli by samemu przez godzine sie
      modlic lub kontemplowac.a najwyrazniej jest to im potrzebne, taki przerywnik w
      ciaglym biegu..ja sama chociaz nie uwazam sie za osobe religijna lubie czasem
      chodzic do kosciola bo jest on taka przystania pelna spokoju.nie chodze jednak w
      niedziele bo nie trawie tlumow i kazan.jedyne co mnie dziwi to ze polacy nie
      wygladaja na ludzi zajetych sprawami duchowymi i egzystencjalnymi a niemal
      wszyscy deklaruja sie jako katolicy.
    • Gość: osiba Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła IP: *.chello.pl 30.04.07, 21:38
      Pojęcie sabat jako dzień święty pojawiło się już przy stwarzania świata. Pamiętacie coś takiego-I
      odpoczął Bóg siódmego dnia(sobota) od wszelkich swoich dzieł swoich ...i ustanowił wtedy dzień
      święty,dzień odpoczynku.Potem Mojżesz dostał 10 przykazań w których czwarte przykazanie mówiło o
      przestrzeganiu,święceniu dnia siódmego(soboty).Zatem słowo sabat pojawiło się dużo wcześniej niż
      powstał pierwszy kościół.A dlaczego chrześcijanie chodzą na nabożeństwa w sobotę? Może wtedy ten
      czas wolny wolą spędzać z Bogiem właśnie na takich spotkaniach. A dlaczego katolicy chodzą tam w
      niedzielę? ,bo nie znają prawdy. Nie wiedzą ,że sobota to sabat. Tłumaczą,że to na pamiątkę
      zmartwychwstania. Ale co ma pamiątka zmartwychwstania z dniem świętym?Przecież dzień Święty
      został ustanowiony i zanim Chrystus zmartwychwstał.Co za logika??????
    • xtrin Re: Powody dla których ludzie chodza do kościoła 01.05.07, 11:02
      Człowiek potrzebuje odpoczynku i stąd religijne usankcjonowanie dnia wolnego.
      Czy jest to sobota, wtorek czy niedziela nie ma to większego znaczenia. U nas
      przyjęło się, że to właśnie niedziela, już sama nazwa tego dnia na to wskazuje.

A dlaczego ludzie chodzą do kościoła? Z wielu powodów. Jedni z przyzwyczajenia,
      inni bo tak "wypada", jeszcze innym nie wpadło do głowy, że można nie chodzić.
      Są też tacy, którzy chętnie "łykają" religię jako prostą odpowiedź. Ale jest
      także wielu takich, którzy prawdziwie i szczerze wierzą i odczuwają wewnętrzną
      potrzebę uczestnictwa w nabożeństwie.
    • triss_merigold6 Bo głupio iść w niedzielę tylko do Tesco. n/t 01.05.07, 15:21
      n/t
    • kochanica-francuza Do głupiego echa 01.05.07, 16:25
      Mają pukać ci do drzwi i na twoich oczach ostentacyjnie tę Biblię studiować?

Gó.. wiesz, co robią u siebie w domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka