Dodaj do ulubionych

W koncu powstaje prawdziwa lewica???????????????

13.06.07, 18:15
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4221906.html
W koncu powstaje prawdziwa lewica??? Jesli tak to super!!! Oczywiscie, ze
lewicy nie bylo w Polsce ani za PRL, ani nie ma jej obecnie. SLD nie jest
zadna lewica, to tak naprawde prawica dbajaca tylko o wladze i swoje interesy
i uzywajaca przykrywki lewicy. PZPR to byla natomiast prawica z lekko
faszyzujacym odcieniem (antysemicki rok 1968, walka z homoseksualistami w l.
osiemdziesiatych, kolesiostwo), podobnie jak dzis LPR.

Prawdziwa lewica musi byc demokratyczna, neutralna religijnie i wyraznie
broniaca pracownikow oraz mniejszosci (w tym homoseksualistow). Obecnie tak
naprawde pracodawca moze zrobic z pracownikiem wszystko. W Polsce jest
totalny, zarloczny 19-wieczny kapitalizm.

Popieram Foltyna, ciekawe czy cos z tego wyjdzie.
Obserwuj wątek
    • czwarty.wymiar Kolejny mądry inaczej... 13.06.07, 21:54
      Rozwiązanie problemów? Podniesienie podatków. Dziękuję, nie skorzystam - nie zwiariowałem. Foltynowi odbiło albo to jakaś specyficzna forma reklamy jego komunikatora.
      • pyorunochron A o likwidacji skladki zus nie doczytales? 13.06.07, 23:57
        czwarty.wymiar napisał:

> Rozwiązanie problemów? Podniesienie podatków. Dziękuję, nie skorzystam - nie zw
        > iariowałem. Foltynowi odbiło albo to jakaś specyficzna forma reklamy jego komun
        > ikatora.

A o likwidacji skladki zus nie doczytales?
        • kot_behemot8 Re: A o likwidacji skladki zus nie doczytales? 14.06.07, 10:46
          pyorunochron napisał:

>
          > A o likwidacji skladki zus nie doczytales?

I co z tego skoro konkretów nie ma i z pewnością nie będzie? Składkę zus
          wszyscy chcą likwidować, bo to nośny propagandowo pomysł - tylko nikt nie wie
          jak to przeprowadzić w praktyce i nikt nie chce palca między drzwi pakowac, bo
          jak sie rozzłoszczony tłum zorientuje na czym to miałoby polegać.... I akurat
          lewica miałaby z tym największe kłopoty, więc nie sądze by to im się udało.
          Mozna to zrobić, ale tylko odstawiając na bok wszelki lewicowy etos i godząc
          się z klęską w najblizszych wyborach.
          • edico Re: A o likwidacji skladki zus nie doczytales? 19.06.07, 00:53
            System funkcjonowania ZUS oceniam jako bandytyzm z wielu względów. Do
            najważniejszych zaliczam:
            - porównanie kosztów jego funkcjonowania z efektywnością gospodarowania czyimiś
            pieniędzmi
            - zestawienie składek emerytalnych przez lata pracy z emeryturą. Liczyłem pod
            koniec lat 90-tych. Gdybym składał na PKO, bez uszczuplania kapitału
            zasadniczego miałbym z samych odsetek ok. 100 tys. zł rocznie.
            - dla mężczyzn liczy się emerytury do 86 roku życia, gdy w praktyce średnia waha
            się w granicach 76-77 lat. Co z resztą?
            - przyznawanie emerytur osobnikom, którzy przez całe życie nie wpłacili złotówki
            na fundusz emerytalny.

Tylko tych parę zastrzeżeń w moim przekonaniu jest wystarczającym powodem do
            podniesienia zasadności funkcjonowania ZUS w obecnej formie i zasadach.
        • czwarty.wymiar Doczytałem. I co z tego? 14.06.07, 19:34
          Co z tego, że chce likwidować składkę ZUS skoro w innych kwestiach bełkocze jak komuch?
          Zresztą, jak w Polsce ktoś zapowiada likwidację części obciążeń i wprowadzenie nowych podatków, to kończy się tylko na tym drugim.
          • Gość: Marta50 Re: Doczytałem. I co z tego? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.06.07, 22:46
            Skoro chca likwidaowa skladke Zusu niech przedstawia program ja chca dbac o
            spoleczne zdrowie i jak je sfinansuja?
            Najpierw program i finansowanie jego a pozniej werbowanie czlonkow.
            Coz nie mam dobrego zdania o lewicy ale gdy byla by to mloda z solidnym
            programem, pragmatyczna z polotem i zdrowym rozsadkiem, czemu nie
    • crax Ty żartujesz chyba... 13.06.07, 23:59
      Z Foltyna taka sama kapitalistyczna bezideowa menda jak z Kwacha, Millera, Olejniczaka i spółki. Z lewicą mają tyle wspólnego co ja z rosyjskim baletem. Szlag niech ich wszystkich trafi :/
      • heretic_969 Znasz go? 14.06.07, 00:02
        Bo ja dyskutowałem z nim kilka razy na lewica.pl i jest on autentycznym
        skandynawskim socjaldemokratą.
        • crax Foltyna masz na mysli? 14.06.07, 00:17
          Nie, nie znam go. Ale patrząc na polityczną ewolucję wymienionych przeze mnie (szczególnie Kwaśniewski) mam podstawy do stwierdzenia, że wyrośnie z niego to samo. Niestety.

Kwaśniewski (pierwsza kadencja): "Niech biskupi się nie wtrącają w stanowienie ustaw." (chodziło o tzw. ustawę antyaborcyjną);

Kwaśniewski (druga kadencja - wtedy już mu nie zależało): "Nie podpiszę złagodzonej wersji".

To tylko mały przykład.

Mógłbys zagwarantować, że F. nie zachowa się w ten sam sposób?
          • heretic_969 Re: Foltyna masz na mysli? 14.06.07, 00:34
            > Mógłbys zagwarantować, że F. nie zachowa się w ten sam sposób?

Nie, ale mimo wszystko Foltyn to nie Kwaśniewski. Kwach był od młodości uczony,
            że idzie się tam, gdzie wiaterek wieje. Taki był system.
            No a poza tym to karierowicze idą tam, gdzie na karierę jest szansa, a nie
            tworzą nowe ugrupowania, których szanse na powodzenie - zwłaszcza w najbliższej
            przyszłości - są niemal zerowe.
        • pyorunochron Re: Znasz go? 14.06.07, 00:20
          heretic_969 napisał:

> Bo ja dyskutowałem z nim kilka razy na lewica.pl i jest on autentycznym
          > skandynawskim socjaldemokratą.

Czym sie rozni socjaldemokrata skandynawski od nieskandynawskiego?
          • heretic_969 Re: Znasz go? 14.06.07, 00:37
            > Czym sie rozni socjaldemokrata skandynawski od nieskandynawskiego?

Model skandynawski jest specyficzny: te państwa są w wysokim stopniu socjalne
            (wysoka redystrybucja dochodu, dużo świadczeń ze strony państwa) ale z drugiej
            strony gospodarki mają liberalne, jest stosunkowo dużo wolności gospodarczej
            przy znikomym sektorze państwowym.
            • Gość: left Re: Znasz go? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 09:25
              Nigdy nie wierzę JAKIEJKOLWIEK lewicy, bo ona nie wierzy obywatelom, traktując
              ich jak bezmózgie istoty, których każdy krok trzeba regulować. I nie wierzę w
              nic, co jest oferowane "za darmo". Nie ma na tym świecie żadnych rzeczy za
              darmo - najwyżej takie, za które zapłacił ktoś inny.
              • kot_behemot8 Re: Znasz go? 14.06.07, 10:41
                Toteż w modelu skandynawskim bynajmniej się nie twierdzi, że coś jest za darmo.
                U nich dziecaki uczą się wszkołach ekonomii od małego i wiedzą dokładnie co to
                są podatki i na co idą. U nas tez by się taka edeukacja przydała. A na
                marginesie, rozbawiło mnie to co napisałes o lewicy i skandynawii w kontekscie
                twojego nicka - bo nie wiem czy wiesz, ale słowo "left" oznacza tam własnie
                lewicę, lewicowość:)))
                • Gość: left Re: Znasz go? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 10:55
                  kot_behemot8 napisała:
                  U nich dziecaki uczą się wszkołach ekonomii od małego i wiedzą dokładnie co to
                  > są podatki i na co idą. U nas tez by się taka edeukacja przydała.
                  Edukacja też by się u nas przydała, sęk w tym, że w Polsce jest poważna
                  różnica w teorii i praktyce wydawania pieniędzy z podatków. A do tego dochodzi
                  różnica kulturowa - w Polsce od jakichś 200 lat z krótką przerwą państwo to
                  nie "my" - to "oni" (z różnych względów).
                  Ponieważ niektórzy ludzie ciemni bywają, to obiecuje się im wiele rzeczy za
                  darmo i wygrywa się na tym wybory (bo PiS uważam za lewicę).
                  A na
                  > marginesie, rozbawiło mnie to co napisałes o lewicy i skandynawii w
                  kontekscie
                  > twojego nicka - bo nie wiem czy wiesz, ale słowo "left" oznacza tam własnie
                  > lewicę, lewicowość:)))
                  Języków skandynawskich nie opanowałem, ale wiem co znaczy słowo "left" (a
                  nawet "right")w języku angielskim. Nick pochodzi od nazwiska.
                  • kot_behemot8 Re: Znasz go? 14.06.07, 12:59
                    Gość portalu: left napisał(a):

> Edukacja też by się u nas przydała, sęk w tym, że w Polsce jest poważna
                    > różnica w teorii i praktyce wydawania pieniędzy z podatków.

To prawda, ja jednak wierzę że własnie edukacja mogłaby tę sytuację poprawić.
                    Tylko świadomo, wyedukowany ekonomicznie podatnik jest w stanie kontrolować
                    zapędy rządzących - podatnik ciemny, taki jakich większość u nas potrafi tylko
                    krzyczeć że wszelkie podatki to złodziejstwo.

A do tego dochodzi
                    >
                    > różnica kulturowa - w Polsce od jakichś 200 lat z krótką przerwą państwo to
                    > nie "my" - to "oni" (z różnych względów).

Niestety, to też prawda. To jeden z powodów dla których nie bardzo wierzę w
                    lewicowy model naszego państwa - choć model skandynawski budzi moje uznanie, to
                    w Polsce to się nie uda. Tylko model liberalny ma u nas szanse, rzecz w tym ze
                    on jeszcze bardziej niż socjalny wymaga ekonomicznej edukacji społeczeństwa a z
                    tym jest bardzo źle.

> Ponieważ niektórzy ludzie ciemni bywają, to obiecuje się im wiele rzeczy za
                    > darmo i wygrywa się na tym wybory (bo PiS uważam za lewicę).

Problem w tym, że także i jedyna ultraliberalna partia polska czyli UPR uprawia
                    wyborczy populizm i żeruje na ciemnocie - zamiast przedstawic solidny,
                    dopracowany, uczciwy i przede wszystkim WYKONALNY program polityczny. Ale to
                    taki offtopic.

> Języków skandynawskich nie opanowałem, ale wiem co znaczy słowo "left" (a
                    > nawet "right")w języku angielskim. Nick pochodzi od nazwiska.

Zapomnij, naplątałam bo upał mnie rozwala. W skandynawi lewica to "venstre",
                    ale mniejsza z tym.
    • facet123 Re: W koncu powstaje prawdziwa lewica???????????? 14.06.07, 10:58

Program jest absurdalny - jak on wyobraża sobie wprowadzenie w Polsce państwa
      socjalnego na poziomie państw Skandynawskich?? Przecież to zupełnie
      Science-Fiction. Nie mówię już nawet o tym, że Polska jest obecnie o wiele za
      biedna na to aby pozwolić sobie na olbrzymie nakłady na świadczenia socjalne,
      darmową służbę zdrowia i oświatę (Politycy jeszcze tego nie wiedzą i stąd
      kiepska sytuacja i strajki w tych sektorach).
      Chodzi też o polską mentalność otrzymaną w spadku po PRL - w Polsce są całe
      rzesze roszczeniowo nastawionych darmozjadów (szacuję jakieś 30%) które
      przejedzą i przepiją dowolne fundusze jakie państwo przeznaczy na wszelkiego
      rodzaju darmowe świadczenia, a potem jeszcze będzie trzeba za darmo leczyć ich
      zniszczone alkoholem ciała i utrzymywać naprodukowane pobite i wygłodzone dzieciaki.
      • kot_behemot8 Re: W koncu powstaje prawdziwa lewica???????????? 14.06.07, 13:02
        facet123 napisał:

>
        > Program jest absurdalny - jak on wyobraża sobie wprowadzenie w Polsce państwa
        > socjalnego na poziomie państw Skandynawskich?? Przecież to zupełnie
        > Science-Fiction. Nie mówię już nawet o tym, że Polska jest obecnie o wiele za
        > biedna na to aby pozwolić sobie na olbrzymie nakłady na świadczenia socjalne,
        > darmową służbę zdrowia i oświatę (Politycy jeszcze tego nie wiedzą i stąd
        > kiepska sytuacja i strajki w tych sektorach).

Nie sądzę zeby on to własnie miał na myśli pisząc o modelu skandynawskim.
        Chodziło raczej o to co trafnie napisał Heretic - połączenie państwa
        opiekuńczego w sferze socjalnej z państwem liberalnym gospodarczo. Skandynawom
        świetnie się to udaje.

> Chodzi też o polską mentalność otrzymaną w spadku po PRL - w Polsce są całe
        > rzesze roszczeniowo nastawionych darmozjadów (szacuję jakieś 30%) które
        > przejedzą i przepiją dowolne fundusze jakie państwo przeznaczy na wszelkiego
        > rodzaju darmowe świadczenia, a potem jeszcze będzie trzeba za darmo leczyć ich
        > zniszczone alkoholem ciała i utrzymywać naprodukowane pobite i wygłodzone
        dziec
        > iaki.

Racja...
        • facet123 Re: W koncu powstaje prawdziwa lewica???????????? 15.06.07, 13:19
          > Chodziło raczej o to co trafnie napisał Heretic - połączenie państwa
          > opiekuńczego w sferze socjalnej z państwem liberalnym gospodarczo. Skandynawom
          > świetnie się to udaje.

No to gdyby Polskę zasiedlić Skandynawami to może by się udało :)
          W Polsce liberalizm czy obyczajowy, czy gospodarczy nie znajdzie zwolenników
          większości. A socjalne państwo opiekuńcze sprowadzi się do wypłacania coraz
          większych zasiłków dla bezrobotnych i darmowych ubezpieczeń w ramach KRUS dla
          rolników.
      • heretic_969 Bzdury piszesz... 14.06.07, 15:43
        Nakłady na służbę zdrowia i oświatę w relacji do PKB w Polsce należą do
        najniższych w Europie.
        • serpentor666 Re: Bzdury piszesz... 14.06.07, 15:47
          Prawdiwa lewica? Buehehehehe. Prawdziwa lewica to był PZPR. Chociaż z drugiej
          strony wielu aparatczyków jesy w LiD więc na jedno wychodzi.
          • pyorunochron PZPR to byla prawica 15.06.07, 00:08
            serpentor666 napisał:

> Prawdiwa lewica? Buehehehehe. Prawdziwa lewica to był PZPR. Chociaż z drugiej
            > strony wielu aparatczyków jesy w LiD więc na jedno wychodzi.

PZPR to byla faszyzujaca prawica. Zadna lewica nie wymyslilaby antysemickiego
            roku 1968, przesladowania homoseksualistow, ani rodzinnego trzymania sie
            stolkow. Obenie nastepca PZPR jest LPR.
        • facet123 Re: Bzdury piszesz... 15.06.07, 13:26
          > Nakłady na służbę zdrowia i oświatę w relacji do PKB w Polsce należą do
          > najniższych w Europie.

Bo Polska służba zdrowia to automat do marnowania pieniędzy. Gdyby nakłady
          podwoić to nie wiem, czy przeciętny pacjent w ogóle by zauważył poprawę. Po
          pierwsze same szpitale bez elementów wolnego rynku nie będą dobrze zarządzane.
          Po drugie - skąd mają się wziąć nakłady na służbę zdrowia jeżeli istnieje
          ogromna grupa ludzi którzy nie pracują (a przynajmniej nie generują podatku), a
          na zdrowi podupadają bardzo szybko i darmowe leczenie, w ich mniemaniu, po
          prostu im się należy.
          • heretic_969 Re: Bzdury piszesz... 15.06.07, 14:47
            Teraz możemy się zgodzić:)
            Ja tylko sugerowałem, że bardzo wysokie obciążenia fiskalne w Polsce (państwo
            wydaje prawie 50% w relacji do PKB) nie są efektem nakładów na edukację czy
            służbę zdrowia (ani też na policję czy sądy).
            • facet123 Re: Bzdury piszesz... 15.06.07, 14:56
              > Ja tylko sugerowałem, że bardzo wysokie obciążenia fiskalne w Polsce (państwo
              > wydaje prawie 50% w relacji do PKB) nie są efektem nakładów na edukację czy
              > służbę zdrowia (ani też na policję czy sądy).

To w sumie na co?

Tak czy inaczej jestem pewien, że nawet w ramach obecnych nakładów można by
              poprawić jakość służby zdrowia gdyby tylko lepiej nią zarządzać.
              • heretic_969 Re: Bzdury piszesz... 15.06.07, 19:59
                > To w sumie na co?

Przede wszystkim na socjal, czyli emerytury i renty. Zwróć uwagę, ile grup
                (górnicy, nauczyciele, kolejarze itd) korzysta z górniczych przywilejów,
                "pomostówek". To są ogromne wydatki, chyba bijemy Szwecję pod tym względem. A w
                dodatku emerytury w Polsce w porównaniu do zarobków są wysokie. Co do rent -
                obecnie chyba już jest lepiej, ale nadal mamy najwięcej rencistów w Europie.

> Tak czy inaczej jestem pewien, że nawet w ramach obecnych nakładów można by
                > poprawić jakość służby zdrowia gdyby tylko lepiej nią zarządzać.

Oczywiście.
    • hopp Fantastyczna wiadomość! 14.06.07, 18:16
      Po śmierci Daniela Podrzyckiego całkiem straciłam nadzieję na taką partię
      w Polsce.

• pyorunochron Re: Fantastyczna wiadomość! 15.06.07, 21:14
        hopp napisał:

> Po śmierci Daniela Podrzyckiego całkiem straciłam nadzieję na taką partię
        >
        > w Polsce.

Kto to byl Daniel Podrzycki?
    • boruta_wwa Re: W koncu powstaje prawdziwa lewica???????????? 14.06.07, 18:21
      cały wywiad to jakaś bzdura, koleś jest jednocześnie liberałem, socjalistą?
      to jest gorsza demagogia i lanie wody niż moherowa koalicja
      żenada, że Wyborcza drukuje takie rzeczy :(
      b.
      • kot_behemot8 Re: W koncu powstaje prawdziwa lewica???????????? 14.06.07, 18:29
        boruta_wwa napisał:

> cały wywiad to jakaś bzdura, koleś jest jednocześnie liberałem, socjalistą?

A co w tym takiego dziwnego? Współcześnie właściwie nie istnieje czysty
        liberalizm, kazdy jest mniej lub bardziej "zainfekowany" domieszką socjalizmu.
        Czysto liberalne pomysły to utopia, w żadnym państwie na świecie się tego nie
        realizuje w praktyce.
    • pro.wizja E, tam ... 14.06.07, 19:26
      pyorunochron napisał:
      > W koncu powstaje prawdziwa lewica...
      Co to jest lewica? Gdzie takowa powstaje?
      > Prawdziwa lewica musi byc demokratyczna...
      Co to jest demokracja?
      • pro.wizja E, tam ... - No i...? 15.06.07, 00:13
        Kto odpowie, ale nie encyklopedycznie ani bez zacietrzewienia
        emocjonalno-intelektualnego? No kto?
        • kot_behemot8 Re: E, tam ... - No i...? 15.06.07, 08:47
          A czego nie rozumiesz w definicji encyklopedycznej ze trzeba ci ją tłumaczyć
          tak żebys zrozumiała?
          • pro.wizja Re: E, tam ... - No i...? 15.06.07, 17:44
            kot_behemot8 napisała:

> A czego nie rozumiesz w definicji encyklopedycznej ze trzeba ci ją tłumaczyć
            > tak żebys zrozumiała?

"Lewica, określenie powstałe we Francji w okresie walki mieszczaństwa przeciwko
            absolutyzmowi (fr. Stany Generalne 1789), gdy przedstawiciele stanu trzeciego
            zasiadali w parlamencie po lewej, a arystokracja po prawej stronie króla;
            rozpowszechnione w XIX w., odnoszące się do ugrupowań domagających się
            zasadniczych zmian gosp., społ. oraz polit.-ustrojowych; l. przypisuje nadrzędną
            wartość ideom równości (egalitaryzm), postępu i sprawiedliwości, opowiada się za
            aktywną rolą państwa w kształtowaniu procesów gosp. i społ.; orientacja lewicowa
            występuje w obrębie różnych nurtów ideologicznych, przyjmując za nadrzędne
            założenie — zmniejszenie zróżnicowań społ. i ochronę warstw słabszych
            ekonomicznie. [Encyklopedia PWN]"

"Prawica, określenie powstałe we Francji w okresie walki mieszczaństwa przeciwko
            absolutyzmowi (fr. Stany Generalne 1789), gdy przedstawiciele arystokracji,
            szlachty, duchowieństwa zasiadali w parlamencie po prawej, a reprezentanci stanu
            trzeciego — po lewej stronie króla; rozpowszechnione w XIX w. jako zbiorcze
            określenie ugrupowań zachowawczych (konserwatywnych), uznających za nadrzędne
            wartości poszanowanie dla tradycji, autorytetów, hierarchii społ.,
            wstrzemięźliwość w dokonywaniu zmian w systemie społ.-gosp. i polit.,
            sprzyjających gospodarce wolnorynkowej. [Encyklopedia PWN]

*O takiej lewicy i prawicy rozprawiamy? Jeśli tak, to... hmm.... Smacznego
            politykowania.
    • baltazarus Od ilu mln ofiar zaczyna się "prawdziwa lewica"? 14.06.07, 21:48
      Od ilu milionów ofiar zaczyna się "prawdziwa lewica"?
      • heretic_969 Re: Od ilu mln ofiar zaczyna się "prawdziwa lewic 14.06.07, 22:32
        A ile jest ofiar w państwach nordyckich?
        • baltazarus Re: Od ilu mln ofiar zaczyna się "prawdziwa lewic 15.06.07, 13:20
          Po ustaleniu, że człowiek powstaje z jakiegoś innego ssaka, być może żadnej.
      • pyorunochron Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 00:10
        baltazarus napisał:

> Od ilu milionów ofiar zaczyna się "prawdziwa lewica"?

Prawica jest tam, gdzie jest 99,99% ofiar, lewica - moze 0,01%...
        • troche_inny Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 08:50
          Porownujac chociazby XX wieczne Chile do ZSRR czy III Reich to proporcje sa
          chyba odwrotne..
          • kot_behemot8 Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 11:41
            Nazizm i faszyzm to ideologie prawicowe.
            • baltazarus Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 13:18
              Cudowne zakwalifikowanie części doktryn socjalistycznych do prawicy.
              • pyorunochron Prawica chetnie uzywa hasel socjalistycznych 15.06.07, 21:03
                baltazarus napisał:

> Cudowne zakwalifikowanie części doktryn socjalistycznych do prawicy.

Prawica chetnie uzywa hasel socjalistycznych (a wlasciwie nie tyle
                socjalistycznych co demagogiczno-populistycznych), ale nie przestaje przez to
                byc prawica, ani tym bardziej nie staje sie lewica. Tak robilo nsdap, tak tez
                robi lpr.
                • baltazarus Re: Prawica chetnie uzywa hasel socjalistycznych 15.06.07, 23:27
                  Jeśli ktoś/coś prowadzi socjalistyczną politykę (państwowa edukacja,
                  rozbudowany socjał, wysokie podatki) jak LPR to jest lewicą.
                  • pyorunochron Re: Prawica chetnie uzywa hasel socjalistycznych 18.06.07, 18:05
                    baltazarus napisał:

> Jeśli ktoś/coś prowadzi socjalistyczną politykę (państwowa edukacja,
                    > rozbudowany socjał, wysokie podatki) jak LPR to jest lewicą.

A iwec kazde rozwiniete wspolczesne panstwo jest lewica. LPR nie prowadzi
                    socjalistycznej polityki tylko demagogiczna, no i prawicowa z naciskiem na
                    narod, homofobie, gloszenie hasel wyzszosci Polakow nad innymi narodami. A w
                    czym gorsi od Polakow sa niby np. Finowie?
            • troche_inny Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 13:28
              Jaja sobie robisz.. czy tak z przekonaniem gadasz pierdoly?
              • baltazarus Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 14:31
                To zwykłe przerzucanie przez lewicę odpowiedzialności za miliony ofiar na drugą
                stronę barykady (choć akurat włoski faszyzm nie ma w tym udziału). Dlatego
                nazizm jest nazywany przez większość mediów skrajną prawicą, co dobitnie
                pokazuje do kogo należą te media i jakimi ignorantami są dziennikarze.
                • kot_behemot8 ustawy norymberskie i temat skończony, panowie... 15.06.07, 20:26
                  To oczywiste że nazizm jest prawicowy i zadne zaperzanie się tego nie zmieni.
                  Jest prawicowy w kwestiach zasadniczych czyli: własnosci środków produkcji,
                  nacjonalizmu będącego przeciwieństwem lewicowego internacjonalizmu a
                  prowadzącego do rasizmu, stosunku do koscioła ale nade wszystko - do pojecia
                  równości. I własciwie ta ostatnia kwestia wystarczy by przesądzić sprawę.
                  Stosunek do "egalite" to podstawowe kryterium różnicujące lewicę od prawicy -
                  odmienność postaw jakie ludzie żyjący w konkretnym społeczeństwie prezentują
                  wobec ideału równości. I własnie dlatego Ustawy Norymberskie sa dedcydującym
                  dowodem na prawicowosc nazistów.
                  • pyorunochron baltazarus jest za glupi, zeby zrozumiec, ze 2+2=4 15.06.07, 21:08
                    kot_behemot8 napisała:

> To oczywiste że nazizm jest prawicowy i zadne zaperzanie się tego nie zmieni.
                    > Jest prawicowy w kwestiach zasadniczych czyli: własnosci środków produkcji,
                    > nacjonalizmu będącego przeciwieństwem lewicowego internacjonalizmu a
                    > prowadzącego do rasizmu, stosunku do koscioła ale nade wszystko - do pojecia
                    > równości. I własciwie ta ostatnia kwestia wystarczy by przesądzić sprawę.
                    > Stosunek do "egalite" to podstawowe kryterium różnicujące lewicę od prawicy -
                    > odmienność postaw jakie ludzie żyjący w konkretnym społeczeństwie prezentują
                    > wobec ideału równości. I własnie dlatego Ustawy Norymberskie sa dedcydującym
                    > dowodem na prawicowosc nazistów.

Oczywiscie, masz absolutna racje. Przede wszystkim rownosc, ktora jest haslem
                    naczelnym lewicy, w przeciwienstwie do prawicy.
                    Oczywiscie zarowno hasel lewicowych jak i prawicowych mozna uzywac rozne
                    oszolomy do swoich celow.
                    Prawda jest taka, ze lewica i prawica zblizaja sie ku sobie w nowoczesnych
                    spoleczenstwa. Prawica staje sie wrazliwa na sprawy spoleczne, a lewica opowiada
                    sie za wolnym rynkiem.
                  • troche_inny Re: ustawy norymberskie i temat skończony, panowi 15.06.07, 22:33
                    Widac, ze g. wiecie o genezie nsdap nazistow i komunistow radzieckich.. zabawnym
                    jest fakt.. ze idzie do tego stopnia wmowic cos ludziom.. wmowic im, ze miliony
                    ofiar to nie my ale tamci.. nie patrzcie na to, ze jestesmy ideologiczna scheda
                    po nich bo to tamci zrobili :P
                    • kot_behemot8 Re: ustawy norymberskie i temat skończony, panowi 15.06.07, 22:53
                      Szalenie merytoryczna wypowiedź;)
                      Nie ma to jak argumentacja w stylu "jesteście głupi i naiwni a ja i tak wiem
                      lepiej" - nic tak skutecznie nie obnaża twojej niemocy dyskusyjnej jak takie
                      teksty:))
                      • troche_inny Re: ustawy norymberskie i temat skończony, panowi 15.06.07, 23:01
                        Gdybys chociazby zacytowala tekst ustawy norymberskiej.. a niajlepiej calosc
                        tych bzdur dla plebsu.. to moglabys teraz formulowac takie zdanie.. niestety
                        tego nie zrobilas zatem ja mialem pelne prawo powiedziec ci, ze czepiasz sie
                        brzytwy.. pomijajac cala geneze ruchow nazistowskich.. ruch zrodzony ze zwiazkow
                        zawodowych nigdy nie bedzie prawica! Never! To se ne da! Rozumiesz? Dlatego
                        Solidarnosc to kolejna lewicowa organizacja czy jak ja tam zwal.. Zatem
                        proponuje ci zaczac od merytorycznych wystapien a dopiero pozniej wpadac w
                        samouwielbienie wytykajac wady swoich postow w postach dyskutantow.. :)
                        • kot_behemot8 Re: ustawy norymberskie i temat skończony, panowi 15.06.07, 23:14
                          A po co cytaty? Jeśli nie wiesz o tym, że Ustawy Norymberskie były ewidentnym
                          zaprzeczeniem ideałów równości, że to lewica ma ideały równości na sztandarach,
                          począwszy od Rewolucji Francuskiej, natomiast prawica je dyskredytuje i wręcz
                          wyśmiewa (ty sam z pewnoscią robiłeś to nie raz...) - to żadne cytaty takiej
                          ignorancji nie uleczą. Po prostu pozostaniesz przy własnym zdaniu niezaleznie
                          od faktów których podważyć nie sposób. Niektórzy ludzie tak mają, ot upór i
                          zacietrzewienie;) EOT
                          • troche_inny Re: ustawy norymberskie i temat skończony, panowi 15.06.07, 23:20
                            Rewolucja francuska = wyciecie szlachty w ramach rownosci
                            Pazdzierniowa/Rosja = to samo w mysl tych samych ideii rownosciowych.. wszystko
                            co myslalo inaczej niz komunistycznie wyciac.. no fakt dazono do rownosci!
                            Niemcy = to samo?

Widzisz pewne analogie? Teraz mozesz stwierdzic.. ze od rewolucji francuskiej to
                            co ty nazywasz lewica jest tak naprawde prawica.. bo NIGDY nie dbalo o ludzi..
                            Rownosc jaka chcialo osiagnac to jednomyslnosc.. wszelkie wolnomyslicielstwo
                            bylo wycinane w pien za wczasu.. (z ich punktu widzenia w sumie dosc slusznie).
                            Kot ja cie prosze.. przestan zaprzeczac faktom..
                  • baltazarus Re: ustawy norymberskie i temat skończony, panowi 15.06.07, 23:01
                    Nacjonalizm nie wyklucza lewicowości, że przykład nacjonalbolszewizmu czy
                    frakcji "Chamów" ( rok 1968 w PRL) w PZPR podam. A co do równości? Przecież
                    lewica tworzyła i tworzy kategorie ludzi wyjętych spod prawa, przeznaczonych do
                    eksterminacji. Kiedyś były to klasy posiadające, reakcja, dziś dzieci
                    nienarodzone (zwane dla niepoznaki nieludźmi), a nawet ludzie ciężko chorzy.
                    A rasizm jest dziś stosowany przez lewicę tylko w drugą stronę. Następuje
                    faworyzowanie jednych narodów na szkodę innych np. Żydów (tylko antysemityzm
                    jest zbrodnią, inne narody mogą być obrażane) czy Murzynów (w USA zakazanie
                    terminu "czarnuch", ale "żółtek" czy "białas" już nie) i było tak zawsze np.
                    ikony lewicy Allende i Ghandi - skrajni rasiści.

PS. A wiesz, że Che Guevara był totalnym homofobem?
            • heretic_969 Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 14:51
              > Nazizm i faszyzm to ideologie prawicowe.

A moim zdaniem tych ideologii nie można zaliczyć ani do prawicy, ani do lewicy.
              Z tą pierwszą łączyły ich obrona własności prywatnej, z tą drugą kolektywizm,
              choć w postaci narodowej.
              • baltazarus Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 15:10
                Obie nie chroniły własności prywatnej! Nacjonalizowały, często na masową skalę,
                a Niemcy wręcz kradli, uznając część ludzi za niegodnych posiadania
                czegokolwiek, o kradzieżasz dzieł sztuki (także prywatnych) nie wspomnę.
                • heretic_969 Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 20:06
                  > Obie nie chroniły własności prywatnej! Nacjonalizowały, często na masową skalę,

Włochy, przynajmniej do "Wielkiego Kryzysu" i dominacji keynesizmu były
                  stosunkowo liberalne gospodarczo.
                  A co do III Rzeszy, to interwencjonizm był bardzo silny, ale jednak podatki były
                  na znośnym poziomie (w każdym razie dużo niższe niż w Polsce).

> a Niemcy wręcz kradli, uznając część ludzi za niegodnych posiadania
                  > czegokolwiek, o kradzieżasz dzieł sztuki (także prywatnych) nie wspomnę.

Ale rodzimą własność prywatną bronili.
                  Poza tym trzeba pamiętać, że jedyną siłą alternatywną wobec nazistów w tym
                  czasie byli komuniści/socjaliści.
                  • baltazarus Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 23:07
                    1) Włochy były stosunkowo... na początku, później upaństwawiano, "korporowano"
                    2) Poziom dzisiejszych podatków świadczy o lewackim szaleństwie obecnych władz,
                    a nie normalności Hitlera
                    3) "Ale rodzimą własność prywatną bronili." - upaństwawiając firmy prywatne,
                    przejmując budynki
                    4) "Poza tym trzeba pamiętać, że jedyną siłą alternatywną wobec nazistów w tym
                    czasie byli komuniści/socjaliści." To konserwatyści przeprowadzili zamach na
                    Hitlera...
                    • heretic_969 Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 23:13
                      > 2) Poziom dzisiejszych podatków świadczy o lewackim szaleństwie obecnych władz,
                      >
                      > a nie normalności Hitlera

A jaka wysokość podatków jeszcze oznacza prawicowość?

> 3) "Ale rodzimą własność prywatną bronili." - upaństwawiając firmy prywatne,
                      > przejmując budynki

Przydałoby się udowodnić, że jakiś rodowity niemiecki przedsiębiorca - nie
                      będący wrogiem politycznym - utracił swoją firmę. Bo to, że tracili Żydzi,
                      wszystkim wiadomo.

> 4) "Poza tym trzeba pamiętać, że jedyną siłą alternatywną wobec nazistów w tym
                      > czasie byli komuniści/socjaliści." To konserwatyści przeprowadzili zamach na
                      > Hitlera...

Ale mam na myśli realne poparcie. Konserwatyści mieli je niskie. Był wybór: albo
                      brunatni, albo czerwoni.
                      • kot_behemot8 Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 23:19
                        heretic_969 napisał:

>
                        > A jaka wysokość podatków jeszcze oznacza prawicowość?
                        >

Dobre pytanie. Bardzo chciałabym na nie usłyszeć odpowiedź... Kiedyś usiłowałam
                        się dowiedieć jaki poziom ustawodawstwa socjalnego oznacza że pństwo jest
                        socjalistyczne, niestety nigdy nie dostałam odpowiedzi. Jak sie czyta
                        baltazarusa czy trochę innego to odnosi się przygnębiające wrażenie, że cały
                        świat jest socjalistyczny;)))
                        • baltazarus Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 23:24
                          "Jak sie czyta
                          baltazarusa czy trochę innego to odnosi się przygnębiające wrażenie, że cały
                          świat jest socjalistyczny;)))"

Bo jest prawie cały, i to rzeczywiście przygnębiające
                        • heretic_969 Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 23:39
                          No właśnie:)
                          Ale ja ich chyba rozumiem: socjalistą jest każdy, co opowiada się za
                          państwem-więcej-niż stróżem-nocnym. Fajnie, że w takiej sytuacji socjalistami
                          byli też Friedman i Hayek:)
                          Zresztą, mnie ta logika powala... Jeśli zgodzimy się, że czysty kapitalizm to
                          podatki 0% a socjalizm 100%, to w takim razie państwo, które zabiera 30% jest
                          zdecydowanie kapitalistyczne. Ale nie dla nich pewnie:)
                          • baltazarus Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 23:42
                            Nie tyle chodzi o podatki, ale to czym państwo się zajmuje.
                      • baltazarus Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 23:23
                        "A jaka wysokość podatków jeszcze oznacza prawicowość?"
                        To nawet nie chodzi o wysokość, ale cele na jakie są przanaczane. Państwo
                        prawicowe ma tych celów mało, zatem potrzeby mniejsze.

"Przydałoby się udowodnić, że jakiś rodowity niemiecki przedsiębiorca - nie
                        będący wrogiem politycznym - utracił swoją firmę. Bo to, że tracili Żydzi,
                        wszystkim wiadomo."
                        Czy np. Hugo Junkers był Żydem?

"Ale mam na myśli realne poparcie. Konserwatyści mieli je niskie."
                        Mieli poparcie Abwerhy...
                        • heretic_969 Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 23:44
                          > To nawet nie chodzi o wysokość, ale cele na jakie są przanaczane. Państwo
                          > prawicowe ma tych celów mało, zatem potrzeby mniejsze.

Ale nie odpowiedziałeś, gdzie leży granica. Jeśli ktoś opowiada się za państwem
                          minimum, to jest prawicowy; ale czy ktoś, kto opowiada się za państwem minimum +
                          edukacja + infrastruktura, to już jest socjalistą?

> Czy np. Hugo Junkers był Żydem?

Nie, ale z Wikipedii wyczytałem, że był socjalistą (internacjonalistycznym) i
                          pacyfistą. A więc wrogiem politycznym.

> Mieli poparcie Abwerhy...

Zależy, w którym roku.
                          • baltazarus Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 23:52
                            "Ale nie odpowiedziałeś, gdzie leży granica. Jeśli ktoś opowiada się za państwem
                            minimum, to jest prawicowy; ale czy ktoś, kto opowiada się za państwem minimum +
                            edukacja + infrastruktura, to już jest socjalistą?"
                            Z "+ edukacja" koleś robi się niebezpieczny, bo raz, że pożera to niesamowita
                            kasę podatników i jest na niskim poziomie, a dwa totalizuje państwo i ludzi
                            narzucając im jeden ministerialny model. Infrastruktura w pewnym ograniczonym
                            zakresie nie (ale prywatne autostrady jak najbardziej).
                            • heretic_969 Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 23:59
                              > Z "+ edukacja" koleś robi się niebezpieczny, bo raz, że pożera to niesamowita
                              > kasę podatników i jest na niskim poziomie,

Nie przesadzaj. W Polsce jest to około 3% PKB. I dlaczego od razu na niskim
                              poziomie? Azjaci (np. Japonia czy Korea Płd) mają kiepską edukację?

a dwa totalizuje państwo i ludzi
                              > narzucając im jeden ministerialny model.

Ale publiczna oświata może istnieć bez ministerstwa, w USA ministerstwo powstało
                              pod koniec lat 70-tych.
                              Poza tym jest jeszcze bon oświatowy, który ma wyeliminować powyższe zjawiska,
                              choć jest finansowany z podatków. Ale czy w takim razie Friedman był socjalistą?
          • baltazarus Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 13:14
            Chile - 3178 ofiar po obu (!) stronach konfliktu, po wezwaniu przez parlament
            armii do interwencji czyli spacyfikowania rewolucji.
          • pyorunochron A 3 reich to co bylo jak nie prawica 15.06.07, 21:01
            troche_inny napisał:

> Porownujac chociazby XX wieczne Chile do ZSRR czy III Reich to proporcje sa
            > chyba odwrotne..

A 3 reich to co bylo jak nie prawica? Populistyczna, ale prawica. Glosili typowo
            prawicowe idealy - ze tylko niektorzy sa rowni i rowniejsi, a reszta to podludzie.
            • czwarty.wymiar Doucz się 15.06.07, 21:16
              To był narodowy SOCJALIZM.
              • kot_behemot8 Re: Doucz się 15.06.07, 21:38
                czwarty.wymiar napisał:

> To był narodowy SOCJALIZM.

Że niby jak NSDAP miało socjalizm w nazwie to znaczy że naprawdę było
                socjalistyczne? Rozumiem więc, że twoim zdaniem Korea Pn mająca w
                nazwie "demokratyczna" jest państwem demokratycznym, podobnie jak dawne NRD;)
                No gratuluje poczucia humoru, takie teksty to jak nic do kabaretu pasują.
                • czwarty.wymiar Re: Doucz się 15.06.07, 21:42
                  Niby to prawica była? A może liberałowie?
                  Zresztą, śmieszne są te Wasze przepychanki z podziałami i klasyfikacjami: wszystkich trzeba podpiąć pod le- lub pra- wice.
                  • kot_behemot8 Re: Doucz się 15.06.07, 21:46
                    Może i śmieszne ale sam w nich bierzesz udział więc... śmiej się z samego
                    siebie. Klasyfikowanie konieczne nie jest - przynajmniej tak długo jak ktoś nie
                    zacznie manipulować faktami usiłując przypisac zbrodnie hitlerowskie lewicy -
                    bo to i głupie i nieuczciwe.
                    • czwarty.wymiar Re: Doucz się 15.06.07, 21:53
                      Nie biorę - nie klasyfikuję "nikogo" na sztywno. Nie twierdzę również, że lewica/prawica to gwałt i morderstwa. Świat nie jest czarno-biały.
                      • kot_behemot8 Re: Doucz się 15.06.07, 22:06
                        czwarty.wymiar napisał:

> Nie biorę - nie klasyfikuję "nikogo" na sztywno.

Nie mniej "sztywno" niż inni uczestnicy tej rozmowy:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=64129628&a=64273133
                        No i to strofowanie rozmówcy zeby się "douczył"...;)))
                        • czwarty.wymiar Re: Doucz się 15.06.07, 22:13
                          Chodziło mi o to, że zaraz nie musie być prawica/lewica, że są też i opcje pośrednie. No ale OK, może zbyt ostro z tym "doucz się". W każdym razie zdecydowane podpinanie III Rzeszy pod prawice jest cokolwiek dyskusyjne.
                          • kot_behemot8 Re: Doucz się 15.06.07, 23:01
                            czwarty.wymiar napisał:

> Chodziło mi o to, że zaraz nie musie być prawica/lewica, że są też i opcje
                            pośr
                            > ednie. No ale OK, może zbyt ostro z tym "doucz się". W każdym razie
                            zdecydowane
                            > podpinanie III Rzeszy pod prawice jest cokolwiek dyskusyjne.

OK, nie mam nic przeciwko kompromisowemu uznaniu nazizmu za doktryne
                            populistyczną, stojącą "obok" podziału lewica-prawica. Choć w mojej prywatnej
                            opinii do prawicy znacznie jej blizej - głównie z racji stosunku do pojecia
                            równości, jak juz wyzej o tym pisałam. Nie jest to jednak dla mnie sprawa
                            istotna, chocby dla tego że ludziom mordowanym przez nazistów było absolutnie
                            obojetne czy giną w imię ideałów lewicowych czy prawicowych - a z drugiej
                            strony nie widzę kompletnie żadnego związku między Hitlerem czy Stalinem a
                            rządami socliberałów w Skandynawii. A osobom wyciągającym ten temat z reguły
                            właśnie o takie związki chodzi, co uważam za kompletny idiotyzm i tylko dlatego
                            zabieram w tej sprawie głos.
                    • troche_inny Re: Doucz się 15.06.07, 23:37
                      Domyslam sie, ze nawet nie otarlas sie o mein kampf.. to iscie lewicowe
                      arcydzielo polecam! :P Fakt faktem, ze strasznie sie to czyta.. jak i wiekszosc
                      populistycznych bredni..
              • pyorunochron No wlasnie - doucz się! 17.06.07, 19:32
                czwarty.wymiar napisał:

> To był narodowy SOCJALIZM.

To byl NARODOWY (pseudo)socjalizm
                • baltazarus Re: No wlasnie - doucz się! 18.06.07, 08:32
                  www.dws.xip.pl/reich/Dane/programnsdap.html
                  Wskaż proszę, które punkty programu NSDAP (w większości zrealizowane przecież)
                  są "pseudosocjalistyczne".
                  • pyorunochron Re: No wlasnie - doucz się! 18.06.07, 18:10
                    baltazarus napisał:

> www.dws.xip.pl/reich/Dane/programnsdap.html
                    > Wskaż proszę, które punkty programu NSDAP (w większości zrealizowane przecież)
                    > są "pseudosocjalistyczne".

Wszystkie.
                    • baltazarus Re: No wlasnie - doucz się! 18.06.07, 18:17
                      "Wszystkie."
                      Oj, dziecko... to dyskusja, a nie zabawa w "Pomidora".
            • troche_inny Re: A 3 reich to co bylo jak nie prawica 15.06.07, 22:34
              zatem komunisci tez glosili typowo prawicowe idealy rotfl jest gdzies granica
              kretynizmu formulowania pogladow?
            • baltazarus Masz program NSDAP: 15.06.07, 22:45
              www.dws.xip.pl/reich/Dane/programnsdap.html
              Polecam szczególnie od 11 pkt. - skrajne lewactwo.
              • troche_inny Re: Masz program NSDAP: 15.06.07, 22:48
                Nie mecz sie.. oni i tak tego nie zrozumieja czepili sie tych pustych
                postulatow.. i kijem wisly nie zawrocisz :P
                • baltazarus Re: Masz program NSDAP: 15.06.07, 23:10
                  Fakt. Ten ćwierćinteligent "pierdunochron" (czy jak mu tam) nie jest w stanie
                  przeczytać tak długiego tekstu, a co mówić o zrozumieniu.
                  • troche_inny Re: Masz program NSDAP: 15.06.07, 23:29
                    to jego praca.. niewdzieczna ale zadna ponoc nie hanbi.. ciekawszym przypadkiem
                    jest zealot kot :)
        • baltazarus Re: Prawica od 99,99%, lewica od 0,01% ofiar 15.06.07, 13:15
          "Prawica jest tam, gdzie jest 99,99% ofiar, lewica - moze 0,01%..."
          Ach ten prawicowiec Stalin...
    • miniantenka Ot zacofanie 15.06.07, 21:05
      Od 1789 roku wiele sie zmieniło, świat naprzód podążył, a my nadal o lewicy i o
      prawicy i.... ot zacofanie!
      • kot_behemot8 Re: Ot zacofanie 15.06.07, 21:42
        miniantenka napisała:

> Od 1789 roku wiele sie zmieniło, świat naprzód podążył, a my nadal o lewicy i
        o
        > prawicy i.... ot zacofanie!

Lewicowość i prawicowość to jak najbardziej współczesne pojęcia i bez dyskusji
        o nich nie da sie zrozumiec współczesnego świata. Szskoda że ludzie nie
        potrafią o tym dyskutowac bez tego ciągłego podgryzania się po łydkach na
        zasadzie "popierasz lewicę = jesteś stalinowskim mordercą".
        • miniantenka Re: Ot zacofanie 15.06.07, 21:50
          kot_behemot8 napisała:

>> miniantenka napisała:
          >>
          >> Od 1789 roku wiele sie zmieniło, świat naprzód podążył, a my nadal o lewicy
          >> i o prawicy i.... ot zacofanie!

> Lewicowość i prawicowość to jak najbardziej współczesne pojęcia i bez dyskusji
          > o nich nie da sie zrozumiec współczesnego świata. Szskoda że ludzie nie
          > potrafią o tym dyskutowac bez tego ciągłego podgryzania się po łydkach na
          > zasadzie "popierasz lewicę = jesteś stalinowskim mordercą".

Albo gdy popierasz "prawicę" to jesteś kapitalistycznym krwiopijcą, a gdy
          popierasz "inną" religię to jesteś sekciarskim fanatykiem, a gdy popierasz...,
          to... Zaprawdę świat poszedł daleko, daleko do przodu a my ciągle o tyłach gadamy.
        • troche_inny Re: Ot zacofanie 15.06.07, 22:36
          popierasz lewice jestes leniem i nieudacznikiem raczej.. :P Ja rozumiem, ze
          stalin byl guru ideowym a wlasciwie lenin.. wlasnie ktory z nich twierdzil, ze
          nie mozna oddawac srodkow produkcji? I jak to sie ma do tego belkotu o
          internacjonalnosci? Poczytajcie troche ksiazek a nie lizneliscie ksiazke od
          historii do 8 klasy.. :/
          • kot_behemot8 Re: Ot zacofanie 15.06.07, 23:06
            troche_inny napisał:

> popierasz lewice jestes leniem i nieudacznikiem raczej.. :P

A wygadując takie "mondrości" jesteś oszołomem leczącym kompleksy. Jak widzisz,
            potrafię się dostosowac do twojego stylu. A także i poziomu...

Ja rozumiem, ze
            > stalin byl guru ideowym a wlasciwie lenin.. wlasnie ktory z nich twierdzil, ze
            > nie mozna oddawac srodkow produkcji?

Nudny jesteś, wiesz? Moim guru żaden z nich nie był, odpuść sobie to biadolenie.

I jak to sie ma do tego belkotu o
            > internacjonalnosci? Poczytajcie troche ksiazek a nie lizneliscie ksiazke od
            > historii do 8 klasy.. :/

Za to ty najwyraźniej ograniczyłeś sie do lizania książek. I to był błąd. Je
            należy czytać;) EOT
            • troche_inny Re: Ot zacofanie 15.06.07, 23:15
              Obrazaj mnie to ci narazie najlepiej wychodzi.. Twoj post byl tak merytoryczny,
              ze czuje sie przytloczony argumentacja! Chyba wezme sobie ten merytorycznie
              przykladny post do serca.. Kot.. czy ty czasami czytasz co sama napiszesz? Jest
              cos takiego, ze nigdy sie nie zrozumiemy.. z jednej strony to jest
              fantastyczne.. a z drugiej traci o horror.. nigdy nie bedzie lepiej.. i to nasza
              wina.. :\
          • Gość: Marta50 Re: Ot zacofanie IP: *.pools.arcor-ip.net 15.06.07, 23:32
            troche_inny napisał:
            Ja rozumiem, ze stalin byl guru ideowym a wlasciwie lenin.. wlasnie ktory z nich
            twierdzil, ze nie mozna oddawac srodkow produkcji?
            Jak mozna podnosic osobe do guru, ktory zlecil i pozwolil wymordowac inteligencje.
            • troche_inny Re: Ot zacofanie 15.06.07, 23:33
              Spytaj teskniacych za nim rosjan nie mnie..
    • Gość: lsm Przeciez jest Nowa Lewica:):) IP: *.lublin.mm.pl 18.06.07, 14:22
      wiec po co jeszcze inna. Paradują z flagami z sierpem i młotem, wyznaja
      ideologie marksa i lenina. Po co tworzyc nowa? Popieraj to co
      jest:D:D::D:D:D:D:D. W kocu odwoluja sie do korzeni:)
      • pyorunochron Re: Przeciez jest Nowa Lewica:):) 18.06.07, 18:23
        Gość portalu: lsm napisał(a):

> wiec po co jeszcze inna. Paradują z flagami z sierpem i młotem, wyznaja
        > ideologie marksa i lenina. Po co tworzyc nowa? Popieraj to co
        > jest:D:D::D:D:D:D:D. W kocu odwoluja sie do korzeni:)

Mi chodzi o lewice i o socjalizm, a nie o oszolomstwo. Sierp i mlot - co maja
        wspolnego z demokracja? A glownym haslem lewicy jest przeciez demokracja.
        • baltazarus Re: Przeciez jest Nowa Lewica:):) 18.06.07, 22:15
          "A glownym haslem lewicy jest przeciez demokracja."
          O kurcze! Czyli chodzi po prostu o zwykłą socjaldemokrację.
          • pyorunochron Polacy wola socjalizm 19.06.07, 00:31
            baltazarus napisał:

> "A glownym haslem lewicy jest przeciez demokracja."
            > O kurcze! Czyli chodzi po prostu o zwykłą socjaldemokrację.

Polacy wola socjaldemokracje. Masowo emigruja do krajow socjaldemokratycznych z
            dzikiego polskiego kapitalizmu.
            • baltazarus Re: Polacy wola socjalizm 19.06.07, 09:46
              "Polacy wola socjaldemokracje. Masowo emigruja do krajow socjaldemokratycznych z
              dzikiego polskiego kapitalizmu."

Polacy uciekają do krajów socjaldemokratycznych, w których jeszcze niedawno
              przez długi czas panował kapitalizm. Dlatego te kraje są tak rozwinięte. Polacy
              uciekają z socjaldemokratycznej RP, która nie rozwinęła się, bo zamiast
              kapitalizmu miała 6 lat socjalizmu narodowego i 50 realnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka