Dodaj do ulubionych

Naprawdę wzrosną zarobki?

15.06.07, 20:35
Sejm obniżył składkę rentową. Czy w związku z tym naprawdę wzrosną zarobki?
No i oczywiście NFZ będzie nam mniej refundował, hi,hi,hi,hi.
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80353,4228292.html
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:38
      Ja sama opłacam swoje składki, więc w ogóle nie wiem, czy mnie to będzie
      dotyczyć (tzn. zmniejszenie składki "po stronie pracodawcy"). Pewnie jak zwykle
      się okaże, że przywileje dotyczą tylko etatowców :(

A że zmniejszyli to i dobrze, bo przecież w tym roku znowu wzrosła składka na
      ubezpieczenie zdrowotne.
    • czwarty.wymiar Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:40
      Trochę wzrosną, bo będzie mniej szło na składkę, więc zostanie Ci wypłacone więcej pieniędzy.
    • miniantenka Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:49
      Czyli co? Mniejszą rentę albo emeryturę dostanę?
      • czwarty.wymiar Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:52
        Jaką rentę czy emeryturę dostaniesz, to tego dzisiaj nikt nie wie.
        • miniantenka Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:54
          czwarty.wymiar napisał:

> Jaką rentę czy emeryturę dostaniesz, to tego dzisiaj nikt nie wie.
          To na grzyba mam płacić składkę? Hę?
          • czwarty.wymiar Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:56
            Mnie o to nie pytaj.
            Myślałem, że znasz polskie realia w tym temacie... A nie są one zdrowe.
          • troche_inny Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 22:38
            Zeby mamusia i tatus dostali swoje emeryturki niewdziecznico! :D
            • 33qq Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 23:46
              A głównie po to żeby ZUS miał z czego żyć, a to cieplutkie posadki.
              • Gość: kati Re: Naprawdę wzrosną zarobki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 13:10
                Bo ja wiem... Moja sąsiadka pracuje w ZUS. Nie wiem ile zarabia ale jeździ
                nastoletnim oplem a ubiera sie w seconhandach, więc jakoś w tą jej "cieplutką
                posadkę" (z cieplutką pensyjką) nie wierzę.
                A składki ZUS faktycznie idą w całości na emerytury i renty, jeszcze budżet je
                musi dofinansowywac bo jest ich za mało... albo moze te emerytury sa za duże,
                skoro nasze składki nie wystarczają na ich pokrycie?
                • 33qq Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 16.06.07, 13:58
                  O Borze, czy ja mówię o urzędnikach niższego szczebla, posadki są dla wybrańców.
                  A co do zależności składka-emerytura to tę zależność poznamy dobrze za 10-20
                  lat, za dobrze poznamy.
                  • kot_behemot8 Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 16.06.07, 14:02
                    33qq napisał:

> O Borze, czy ja mówię o urzędnikach niższego szczebla, posadki są dla
                    wybrańców
                    > .
                    > A co do zależności składka-emerytura to tę zależność poznamy dobrze za 10-20
                    > lat, za dobrze poznamy.

Jak nie obniżymy emerytur i rent, to za 20 lat w ogóle nie będzie czego
                    wypłacać...
                    • 33qq Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 16.06.07, 14:07
                      Według ciebie jest jakaś pula z emeryturami i rentami z której się czerpie i za
                      kilka lat może się wyczerpać?
                      • kot_behemot8 Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 16.06.07, 18:20
                        W pewnym sensie. Ta pula to my, płatnicy składek. Jeśli utrzyma się obecna
                        tendencja, ze płatników ubywa (bo spada dzietność) natomiast beneficjentów
                        systemu przybywa (bo co rusz jakas grupa wyszarpuje sobie przywileje
                        emerytalne) to albo nastapi drastyczna obniżka wysokosci emerytur albo cały ten
                        system szlag trafi. Cierpliwość "puli" się kiedyś wyczerpie;))
                        -
                        79,25% wszystkich statystyk zostało wyssanych z palca
    • edico Re: Już wzrosły :o)) 16.06.07, 16:52
      W Olsztynie ponoć zaproponowano nauczycielom po 20,00 zł. Nie wiem tylko, czy
      obejmie ona nauczycieli biorących udział w niedawnym strajku ze względu na
      dostępną już oficjalnie informację, którzy z nich odważyli się mieć inne zdanie
      od tego słusznego :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka