miniantenka 15.06.07, 20:35 Sejm obniżył składkę rentową. Czy w związku z tym naprawdę wzrosną zarobki? No i oczywiście NFZ będzie nam mniej refundował, hi,hi,hi,hi. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80353,4228292.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nessie-jp Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:38 Ja sama opłacam swoje składki, więc w ogóle nie wiem, czy mnie to będzie dotyczyć (tzn. zmniejszenie składki "po stronie pracodawcy"). Pewnie jak zwykle się okaże, że przywileje dotyczą tylko etatowców :( A że zmniejszyli to i dobrze, bo przecież w tym roku znowu wzrosła składka na ubezpieczenie zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:40 Trochę wzrosną, bo będzie mniej szło na składkę, więc zostanie Ci wypłacone więcej pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
miniantenka Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:49 Czyli co? Mniejszą rentę albo emeryturę dostanę? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:52 Jaką rentę czy emeryturę dostaniesz, to tego dzisiaj nikt nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
miniantenka Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:54 czwarty.wymiar napisał: > Jaką rentę czy emeryturę dostaniesz, to tego dzisiaj nikt nie wie. To na grzyba mam płacić składkę? Hę? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 20:56 Mnie o to nie pytaj. Myślałem, że znasz polskie realia w tym temacie... A nie są one zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 22:38 Zeby mamusia i tatus dostali swoje emeryturki niewdziecznico! :D Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 15.06.07, 23:46 A głównie po to żeby ZUS miał z czego żyć, a to cieplutkie posadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: Naprawdę wzrosną zarobki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 13:10 Bo ja wiem... Moja sąsiadka pracuje w ZUS. Nie wiem ile zarabia ale jeździ nastoletnim oplem a ubiera sie w seconhandach, więc jakoś w tą jej "cieplutką posadkę" (z cieplutką pensyjką) nie wierzę. A składki ZUS faktycznie idą w całości na emerytury i renty, jeszcze budżet je musi dofinansowywac bo jest ich za mało... albo moze te emerytury sa za duże, skoro nasze składki nie wystarczają na ich pokrycie? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 16.06.07, 13:58 O Borze, czy ja mówię o urzędnikach niższego szczebla, posadki są dla wybrańców. A co do zależności składka-emerytura to tę zależność poznamy dobrze za 10-20 lat, za dobrze poznamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 16.06.07, 14:02 33qq napisał: > O Borze, czy ja mówię o urzędnikach niższego szczebla, posadki są dla wybrańców > . > A co do zależności składka-emerytura to tę zależność poznamy dobrze za 10-20 > lat, za dobrze poznamy. Jak nie obniżymy emerytur i rent, to za 20 lat w ogóle nie będzie czego wypłacać... Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 16.06.07, 14:07 Według ciebie jest jakaś pula z emeryturami i rentami z której się czerpie i za kilka lat może się wyczerpać? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Naprawdę wzrosną zarobki? 16.06.07, 18:20 W pewnym sensie. Ta pula to my, płatnicy składek. Jeśli utrzyma się obecna tendencja, ze płatników ubywa (bo spada dzietność) natomiast beneficjentów systemu przybywa (bo co rusz jakas grupa wyszarpuje sobie przywileje emerytalne) to albo nastapi drastyczna obniżka wysokosci emerytur albo cały ten system szlag trafi. Cierpliwość "puli" się kiedyś wyczerpie;)) - 79,25% wszystkich statystyk zostało wyssanych z palca Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Już wzrosły :o)) 16.06.07, 16:52 W Olsztynie ponoć zaproponowano nauczycielom po 20,00 zł. Nie wiem tylko, czy obejmie ona nauczycieli biorących udział w niedawnym strajku ze względu na dostępną już oficjalnie informację, którzy z nich odważyli się mieć inne zdanie od tego słusznego :)) Odpowiedz Link Zgłoś