Dodaj do ulubionych

Co myślicie o Augustowianach z kosami???

29.07.07, 18:04
Grupa ludzi z Augustowa założyła "grupę obywatelską",aby grupa ta
broniła w fizyczny sposób dostępu ekologów do założenia w dolinie obozu 1-go
sierpnina.Ich symbolem jest KOSA!!
Chodzą z kosami na sztorc ...i mówią,że o na ekologów.
Jadę do Rospudy jako turystka z zagranicznym mężem własnie 2-go.
Chcemy przyłączyc sie do ekologów i bronić doliny razem z nimi.
Jak zobaczyłam tv tą dzicz z Augustowa...doznałam szoku:)
oczywieście nie zamierzam nie jechać.
co myślicie o Polakach ktorzy w taki sposób chcą walczyć o swoje racje?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: * [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 18:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • 33qq Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 29.07.07, 18:55
      Gdybym nApisał co myślę, toby mnie musieli wykasować.
      Jedno jest pewne, grosza w Augustowie nie zostawię.
      • Gość: xcz2 Popieram mieszkańców, gardzę IP: *.aster.pl 30.07.07, 07:58
      • Gość: xcz2 Popieram mieszkańców, gardzę "ekologami" IP: *.aster.pl 30.07.07, 08:00
        Mieszkańcy chcą mieć w końcu obwodnicę i ja ich rozumiem.

Ekoterroryści chcą zaistnieć w mediach, więc nimi gardzę.

Ktokolwiek był na miejscu, wie, że oprócz urokliwości i wyjątkowości, rzeczka i dolinka to miejsce jakich wiele i postawienie tam kilku słupów nie zakłóci równowagi nikomu, poza przejściowym bałaganem na placu budowy.

Proponuję też jechać na miejsce i samemu zobaczyć, jak to wygląda, bo relacje w mediach, a zwłaszcza w Wybiórczej, są skrajnie nieobiektywne i nacechowane emocjami.
    • Gość: WKP(b) Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 19:39
      Och, dobre wychowanie wyższych sfer zauważamy w Pani zachowaniu, Pani Moniu3011.
      Tak światła obrończyni ekologicznych ideałów i natury, osoba, która jak się
      zdaje powinna szanować każde stworzenie, dla wzmocnienia swych argumentów obrazi
      tych prymitywów z Augustowa, tych, którzy mają inne od Pani zdanie...
      Ależ to widać, nawet mąż zagraniczny. Z Pani przewodnictwem daleko zajdziemy. To
      fajne poszpanować niegdysiejszą bytnością w Augustowie i 'obroną' Rospudy. I
      jeszcze tym, jaką to 'ponad' się jest.

Przyrodę należy chronić, owszem. Ale nie ma przyzwolenia na to, żeby jakaś
      przemądrzała i 'uczona' osóbka obrażała ludzi walczących o coś, nawet jeśli jest
      to niesłuszne.
      • mjot1 Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 29.07.07, 19:51
        A mnie się marzy by powróciły czworaki...
        • 33qq Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 29.07.07, 20:55
          Jak chcesz mogę ci oddać trojaki.
    • Gość: m Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 19:49
      "Dzicz z Augustowa" ? Monisiu, dziecko drogie, zamilknij lepiej niż pisz takie głupoty. To zdesperowani ludzie, tez byś taka była, gdyby tysiące tirów przejeżdżało koło twojego domu,a tak grzejesz dupsko wygodnie w fotelu i wypisujesz głupoty.
      • edico Co propaganda i pokątne interesy robią z ludzi??? 29.07.07, 22:03
        Przyglądam się temu konfliktowi od dłuższego czasu z ogromnym zdziwieniem. Nie
        dla tego, że nie doceniał bym walorów przyrody, ale dla tego, że widzę w tym
        więcej rozrywkowych walorów igrzysk, niż rozsądku. Bywam tam na żaglach czy
        kajakach startująz z Augustowa i niejednokrotnie mnie - sporadycznego bywalca
        tego miasta - stan organizacji ruchu kołowego wecale nie nastrajał imieninowymi
        różami.

Ze zdziwieniem kontastuję, że ludzie, którzy nie dawno nie bardzo wiedzieli,
        gdzie Augustów leży, pod wpływem natchnionej propagandy gotowi są skaszać na
        rozjeżdżenie TIR-ami całego Augustowa dla uratowania siedliska kilku żab,
        których w tym kraju wcale nie brakuje. Śmialiśmy się ze wzniosłych peanów na
        temat obywatela i człowieka w tzw. III RP i czy teraz cokolwiek się zmieniło w
        tym zakresie?
        Jeżeli tak, to chyba tylko na gorsze. Z coraz większym zdziwieniem obserwuję
        narastający fanatyzm nie mający żadnego uzasadnienia w takim postępowaniu, a
        humanistyczny punktu widzenia bardziej trąci specyficzną walką o teorię
        filozoficznego bytu w bardzo egoistycznym wydaniu, niż współodpowiedzialności
        za kształtowanie bycia i życia w tym kraju.

Podobnego czynu dokonał Wałęsa rzucając na bruk z dnia na dzień ludzi uprzednio
        zatrudnionych w PGR-ach, teraz na fali podobnego animuszu też nic rzecież nie
        stoi na przeszkodzie, by spacyfikować całą ludność Augustowa choćby nawet i
        napalmem, byle osiągnąć swój egoistyczny cel.

Z przykrością stwierdzam, że ludziom tym do dnia dzisiejszego nie daje nawet
        żadnych szans wyboru. Stawiana alkternatywa dla ludności tam zamieszkałej
        sprowadzająca się do hasła "Raspuda albo śmierć" jest rzeczywiście godna twarzy
        reformatołów IV RP ;((
      • Gość: Monia Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 03:56

Pytalam co sadzicie o tych z kosami a nie o mnie:)
        niezrozumienie czytanego tekstu???:)
        oj dziewczyny !!do szkoly marsz!!:)

pytanie brzmialo "co sadzicie o tych z kosami"-ktorzy,jak dla mnie w malo
        cywilizowany sposob chca przekonac do swoich racji-oczywiscie jedynie slusznych.
        Przed moim domem zasuwaja tiry od 30 lat.
        Zginelo pod nimi kilka moich zwierzat:((((((((((((
        Ale nigdy ani mi,ani nikomu z mojej rodziny nie przyszloby do glowy
        straszyc tirowcow czy wladze kosami czy inna bronia!!!!!!!!!

• Gość: Monia do ....m.............. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 04:03
        Pytalam co sadzicie o tych z kosami a nie o mnie:)
        niezrozumienie czytanego tekstu???:)
        oj dziewczyny !!do szkoly marsz!!:)

pytanie brzmialo "co sadzicie o tych z kosami"-ktorzy,jak dla mnie w malo
        cywilizowany sposob chca przekonac do swoich racji-oczywiscie jedynie slusznych.
        Przed moim domem zasuwaja tiry od 30 lat.
        Zginelo pod nimi kilka moich zwierzat:((((((((((((
        Ale nigdy ani mi,ani nikomu z mojej rodziny nie przyszloby do glowy
        straszyc tirowcow czy wladze kosami czy inna bronia!!!!!!!!!

p.s
        naprawde czytaj ze zrozumieniem.
        Grzanie tylka w cieplym fotelu w Rospudzie raczej mi nie sie nie uda:).
        Tam ejst tylko las,rzeka...generalnie jescze panuje tu natura.
        Cieply fotel to ty jak sadze wygniatasz od urodzenia:((
    • legwan4 Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 29.07.07, 20:38
      Tiry za oknem,to jedno ale mieszkańcy z kosami-to przegięcie!!!:((((((((((
      • Gość: * Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 20:51
        To zamień się z nimi na mieszkanie.
    • Gość: * Prokuratura już bada ten "Zielony interes" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 20:58
      miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,4327245.html
    • Gość: gość Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 21:02
      Ja tylko ciekawa jestem jak oni chcą dostać pieniądze od UE na zrobienie czegoś
      czego UE nie chce zrobić? Z tymi kosami po ten szmal pójdą?
      • dunajec1 Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 29.07.07, 22:11
        A maja juz jakiegos nowego Kosciuszke?
      • Gość: Monia Polska zaplaci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 03:58
        Kary zaplaca podatnicy a kasa na budowe przez Rospude z budrzetu
        Panstwa:)
        taki maja plan:)
        super co?
    • Gość: Magnus To spor, gdzie niestety obydwie strony maja IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.07, 22:20
      troche racji.Obiektywnie duzo przemawia za ochrona tej doliny, ale gdybym tam
      mieszkal i codziennie widzial 300 Tirow przed domem, to pewnie tez bym chcial
      obwodnicy
    • Gość: Magnus To spor, gdzie niestety obydwie strony maja IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.07, 22:20
      troche racji.Obiektywnie duzo przemawia za ochrona tej doliny, ale gdybym tam
      mieszkal i codziennie widzial 300 Tirow przed domem, to pewnie tez bym chcial
      obwodnicy
      • Gość: gość Re: To spor, gdzie niestety obydwie strony maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 22:25
        To trzeba ruszyć głową i gdzieś indziej ją wymyśleć a nie tam gdzie się NIE DA.
        • Gość: jaija Re: To spor, gdzie niestety obydwie strony maja IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.07, 23:07
          Wszystko, moim zdaniem, nakręcają osoby z wierchuszki Augustowa, którym zależy
          na obwodnicy właśnie w doliny Rospudy (może mają jakiś interes, skoro tak
          zażarcie, fanatycznie bronią tego pomysłu, choć UE mówi NIE), gdyż w innym
          przypadku miasto porobiłoby kładki nad jezdnią, a wtedy spokojnie można byłoby
          budować obwodnicę w innym miejscu, zaś ludzie czuliby się bezpiecznie do
          momentu jej wybudowania, kiedy to problem przestałby istnieć. Choć żal mi tych
          ludzi, to uważam za skandal to, że chce się zniszczyć ten niepowtarzalny teren.
          Jeżeli ta obwodnica powstanie w tym konkretnym miejscu, noga moja i moich
          bliskich oraz przyjaciół nie postanie w Augustowie, czyli miasto nie zarobi na
          nas, a podejrzewam, że takich jak my, będzie więcej.
          • Gość: mx 500-metrową estakada na kilku słupach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:45
            ma przecinać dolinę rzeki Rospudy. O co ten ekologiczny raban? Przecież te kilka
            słupów nad rzeczką nie może zachwiać żadnej równowagi ekologicznej na tym terenie.

Jakoś los mieszkańców Augustowa i podaugustowskich wsi zdaje się nikogo nie
            obchodzić. Brakuje jakiegokolwiek dialogu ze strony aktywistów tego cyrku,
            perswazji, jakiegoś przyzwoitego w dobrym tego słowa znaczeniu traktowania
            społeczności lokalnej.

Ale jest za to poczucie wyższości nad "dziczą" zamieszkałą w tym rejonie!!!

To, że mieszkańcy chcą mieć w końcu obwodnicę obiecywaną od 15 lat, trudno jest
            ich nie zrozumieć. Natomiast to, że ekoterroryści chcą zaistnieć w mediach, więc
            nimi gardzę skandując obronie Rospudy z krzyżami w rękach - Jest to co najmniej
            zastanawiające. Toż to armia ojca dyrektora w działaniu, a nie żadni światli i
            wrażliwi ekolodzy za których tak usilnie się podają.
    • Gość: re debile - co tu innego myśleć IP: *.gdynia.mm.pl 29.07.07, 23:45
    • Gość: Wena Moze byc tragedia!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 04:17
      Mochery z Augustowa,tajna bron Szyszko-minista destrukcji
      moga spowodowac straszna tragedie,
      podjudzani przez jakiegos lepperopodobnego Chmielewskiego z samoobrony
      ktory szykuje sobie trampoline do stanowiska nazywajacy ekologow EKOTERRSYTAMI
      (jak smie wogole?????????.
      pojudza do przemocy.
      Moim zdaniem powinni faszyste zamknac juz teraz!!!!!!!!!

www.pl.indymedia.org/pl/2007/07/30708.shtml
      • jdbad Proponuję spojrzec na to z przymrużeniem oka 30.07.07, 07:29
        Tak jak robią to mieszkańcy Augustowa z tymi kosami. Nie zauważyliście w tym
        pewnego rodzaju żartu?!!!
        • 33qq Re: Proponuję spojrzec na to z przymrużeniem oka 30.07.07, 08:12
          Oni nie żartują, coś ty. Są Smiertelnie poważni, nadęci wręcz, odwołują się do
          historii... inna rzecz, że rzeczywiście może to śmieszyć.
          • jdbad Re: Proponuję spojrzec na to z przymrużeniem oka 30.07.07, 08:27
            I tak się z Tobą nie zgadzam;)
            • Gość: wij Re: Proponuję spojrzec na to z przymrużeniem oka IP: *.aster.pl 30.07.07, 10:09
              Mnie też trudno doszukać się w tym żartu.
    • dziwny_gosc Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 30.07.07, 11:27
      Frustracja rodzi agresję, nie chcę tego usprawiedliwiać, próbuję zrozumieć.
      Od miesięcy społeczność lokalna Augustowa przedstawiana jest w mediach w
      negatywnym świetle. Ich potrzeby nie są brane pod uwagę, w rozgrywce biorą
      odział ekolodzy, rząd, instytucje europejskie a mieszkańcy Augustowa nie mają
      nic do gadania.
      Kilka miesięcy temu przyszli do obozu ekologów nie z kosami, tylko z krzyżami,
      chcieli porozmawiać. Okazało się, że nie mają z kim. Protestujący nie byli
      przygotowani do żadnej merytorycznej dyskusji, nie znali terenu, nie znali
      przebiegu tzw. wariantu alternatywnego o który walczyli. Wyszło na to, że
      protestujący nie wiedzieli za bardzo o co w tym sporze chodzi. Media również,
      przynajmniej do pewnego momentu, przedstawiały sprawę dość jednostronnie. Np.
      tzw. wariant alternatywny przedstawiano jako gotowy niemal projekt obwodnicy,
      pod każdym względem lepszy od "rządowego". Z czasem okazało się, że wariant
      alternatywny to jedynie ogólna koncepcja, stworzona przez człowieka bez
      doświadczenia oraz stosownych uprawnień. Nadal media milczą na temat
      konieczności licznych wywłaszczeń i wyburzeń, w wypadku gdyby wariant
      alternatywny został realizowany. Los mieszkańców podaugustowskich wsi zdaje się
      nikogo nie obchodzić. Brakuje dialogu, perswazji, podmiotowego traktowania
      społeczności lokalnej. Jest za to poczucie wyższości nad "dziczą" z Augustowa.
      • mg2005 "Ekolodzy"... :)) 31.07.07, 13:07
        dziwny_gosc napisał:

> Kilka miesięcy temu przyszli do obozu ekologów nie z kosami, tylko z krzyżami,
        > chcieli porozmawiać. Okazało się, że nie mają z kim. Protestujący nie byli
        > przygotowani do żadnej merytorycznej dyskusji, nie znali terenu, nie znali
        > przebiegu tzw. wariantu alternatywnego o który walczyli. Wyszło na to, że
        > protestujący nie wiedzieli za bardzo o co w tym sporze chodzi.

Ciekaw jestem, ktory z tych "ekologów" zdał chociaż maturę z biologii... :)

• Gość: Monia Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:46
      Poczucie wyzszosci??
      raczej ogromnego zalu i rozpaczy dla ich braku nawet odrobiny checi
      do rozmow A RACZEJ DO zrozumnia o co w tym wszytskim chodzi.
      przeciez cala polska widziala zima ,ze z ta grupa augustowian nie dalo sie po
      ludzku rozmiawiac!!
      wiec skad ty masz sprzeczne informacje??
      Z ich strony,byly wizwiska,lament..przeklanstwa i grozby!
      i te krzyze w rekach LUDZI przypominajacych zachowanieM faszystow byly ZALOSNE..
      jakby ekolodzy byli winni temu ze augustow jest bez obwodnicy!
      TO SMIESZNE!!!!!!!!!!
      wIEC ekolodzy milczeli
      to bylo najlepsze wyjScie na potworne zachowanie tych ludzi.
      I nie ma bardziej obeznanych w temacie Rospudy ludzi niz ekolodzy i naukowcy
      przyrodnicy..
      wiec prosze zapoznaj sie z tematem a potem pisz..
      • Gość: g. Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:51
        a cóż to za Rząd który takie sytuacje prowokuje? Czy nie macie już tego dość?
        • mg2005 Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 31.07.07, 13:09
          Gość portalu: g. napisał(a):

> a cóż to za Rząd który takie sytuacje prowokuje?

Rząd brukselski ?...

>Czy nie macie już tego dość?

Zdecydowanie mamy dość!... :)
      • dziwny_gosc Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 31.07.07, 11:55
        Te (jak twierdzisz sprzeczne) informacje mam z GW:
        "Rozchodzący się mieszkańcy mieszają się z ekologami, dyskutując w podgrupach.

- W wariancie ekologicznym do wyburzenia są tylko trzy domy - przekonuje chłopak
        w bandance z brodą splecioną w warkoczyk.

Mężczyzna z jednej ze wsi, przez którą wiedzie ekologiczna trasa, tłumaczy
        spokojnie: - Ja pana bardzo przepraszam, jeżeli pan twierdzi, że wyburzy pan w
        tym miejscu trzy domy i zbuduje ślimak, to ja pana zapewniam, że na takim
        ślimaku tir się nie wyrobi. Tam jest minimum dziesięć domów do wyburzenia.

- To nie ja, takie mam informacje - broni się chłopak.

- My tu mieszkamy, to my wiemy, znamy tu każdy kilometr. Dlaczego blokujecie
        obwodnicę?

- Ale czy my blokujemy? Chcemy, żeby była w innym miejscu.

- Blokujecie. Przedstawiacie argumenty niepoparte niczym.

Kobieta ze wsi Szczebra: - Oni tu stoją za pieniądze. Jest układ polityczny.
        Odkąd pojawił się problem Rospudy, zaczęła się nagonka na Szyszkę, na Putrę.

- A manipulacji wami pani nie widzi? - pytam.

- To mnie nie interesuje. Jeśli ktoś próbuje sobie robić kampanię wyborczą, ale
        nas broni przy okazji, to mi to nie przeszkadza. Ekolodzy nie umieją
        odpowiedzieć na konkretne pytania. Oni są oddelegowani do tej roboty, a nie
        wiedzą, o co chodzi. W niedzielę jeden z nich powiedział, że nie będzie
        rozmawiał z rozkrzyczanym tłumem. Ale w ludziach są już takie emocje, że nic na
        to nie poradzimy.

Ekolodzy też z trudem panują nad emocjami. Podczas spotkania przy kosach Adama
        Wajraka nie było. - Tym razem bałem się, że nie wytrzymam i pojadę temu
        Chmielewskiemu. Poszedłem na drugi koniec obozu - przyznaje po powrocie.

- Mam wrażenie, że nie zawsze jesteście przygotowani do merytorycznej dyskusji o
        waszym wariancie. Oni was zaginają doskonałą znajomością okolicy - zauważam.

- To prawda - przyznaje Adam - ale nie można wymagać, żeby każdy z ludzi, którzy
        nas wspierają, miał inżynierską wiedzę. My przyjechaliśmy protestować. Szczegóły
        wariantu ekologicznego znają ludzie z SISKOM, ale oni nie będą siedzieć tu z
        nami w namiotach. Poza tym wariant ekologiczny to dopiero wstępna analiza. Można
        trochę przesunąć wte czy wewte. Zostaniesz jeszcze? Zaraz ma przyjechać do nas
        Staś Tym."
        www.gazetawyborcza.pl/1,79163,3960314.html

> i te krzyze w rekach LUDZI przypominajacych zachowanieM faszystow byly ZALOSNE
        > ..

No tak, krzyż to typowy faszystowski symbol.

> wiec prosze zapoznaj sie z tematem a potem pisz..

No i m. in. tu odczuwam, to Twoje poczucie wyższości. Sama jeszcze nic
        merytorycznego nie zdążyłaś powiedzieć, ale dyskutanta z góry uważasz za
        nieobeznanego z tematem.
        • mg2005 Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 31.07.07, 13:16
          dziwny_gosc napisał:

> - W wariancie ekologicznym do wyburzenia są tylko trzy domy - przekonuje
          chłopa
          > k
          > w bandance z brodą splecioną w warkoczyk.

"Ekolog" ?... :))

> Ekolodzy nie umieją
          > odpowiedzieć na konkretne pytania. Oni są oddelegowani do tej roboty, a nie
          > wiedzą, o co chodzi.

Ciekawe jaka była stawka dzienna dla "ekologa"... :)

>Zaraz ma przyjechać do nas
          > Staś Tym.

O, to chyba "Główny Ekolog"... :))

> No i m. in. tu odczuwam, to Twoje poczucie wyższości. Sama jeszcze nic
          > merytorycznego nie zdążyłaś powiedzieć, ale dyskutanta z góry uważasz za
          > nieobeznanego z tematem.

Sądzę, że monia3011 jest dobrze obrzezana z tematem... :)
    • 77misia1 Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 31.07.07, 12:07
      Z jednej strony rozumiem rozzalenie tych ludzi bo maja fatalne warunki przez te
      tiry i obwodnica jest im potrezbna...ale uwazam ich za krotkowzrocznych i
      samolubnych, przeciez dolina Rospudy to ich dziedzictwo i im powinno zalezec
      najbardziej na jej ochronie i to oni powinni sie starac o wytyczenie
      alternatywnej trasy a nie reszta Europy. Dla mnie to jest ludzka glupota i
      samolubstwo to co oni soba reprezentuja
      • mg2005 Gdy kosy pójdą w ruch, to zapanuje zdrowy duch ! 31.07.07, 13:24
        Ruch Obywatelskiego Nieposłuszeństwa im. Donalda Tuska broni Rospudy przed
        oszołomami z Brukseli...
        • mg2005 Czy jakiś "ekolog" wyjaśni ?... 31.07.07, 13:28
          W jaki sposób kilka betonowych słupów estakady zniszczy Dolinę Rospudy ?...
          • Gość: jaija mg2005 IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.07, 22:42
            Nie jestem ekologiem, ale jasne jest dla mnie to, iż żeby wybudować te "kilka
            słupów", trzeba wjechać na ten teren z cięzkim sprzętem, osuszyć bagnisty
            teren, co spowoduje natychmiastowe zniszczenie miejsca do życia iluś setek
            gatunków roślin i zwierząt, żyjących w tym unikalnym ekosystemie. Pozostałe
            wykończy hałas, praca na tym terenie - taaa, te kilka słupów zupełnie nie ma
            znaczenia...
            czy ty jesteś takim bezczelnym trollem, czy rzeczywiście masz taki kurzy
            móżdżek - tego nie jestem w stanie ocenić. Ale mógłbyś się przymknąć, zamiast
            okazywać swoją ignorancję albo bezczelność i cynizm na każdym kroku.
    • listekklonu Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 01.08.07, 18:58
      Mi jest żal tych ludzi. To głównie emeryci i elektorat spod budki z piwem, bez
      własnego zdania na żaden temat. Wystarczy takich podpuścić na ekologów,
      wykształciuchów, czy Żydów i już pochodnie w łapy i kosy na sztorc.
      • Gość: Marta50 Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.pools.arcor-ip.net 01.08.07, 21:36
        Co mysle, nic nie mysle, mam jedno okreslenie na to - warcholstwo!!!
        Ile miast ma w Polsce obwodnice?
        Nawet tak wazne trasy miedzynarodowe ciagna sie przez wsie, miasteczka gdzie
        ruch trwa cala dobe, ruch ktory przez 24 godzin na dobe idzie napewno ludziom na
        nerwy, a te wieczne ciagnace sie kolony aut sa napewno niebespieczenstwem dla nich.
        Co dziwnie, ludzie nie protestuja przy tych trasach tylko wlasnie w Augustowie
        wychodza demonstranci z kosami na sztorc jak kosciuszkowcy z ulubionej dla
        Polakow historii. Nie rzuca sie to wam niesamowicie w oczy, jakie sa tego powody?
        • jdbad Marto, jesteś nudna jak flaki z olejem 01.08.07, 22:41
          To takie polskie przysłowie, jakbyś nie wiedziała.
          • Gość: Marta50 Re: Marto, jesteś nudna jak flaki z olejem IP: *.pools.arcor-ip.net 01.08.07, 22:43
            Najwazniejsze ze wy jestescie udani z kazdej pozycji na swiecie.
      • mg2005 Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 01.08.07, 22:07
        listekklonu napisała:

> Mi jest żal tych ludzi. To głównie emeryci i elektorat spod budki z piwem, bez
        > własnego zdania na żaden temat. Wystarczy takich podpuścić na ekologów,
        > wykształciuchów, czy Żydów i już pochodnie w łapy i kosy na sztorc.

Żal mi ciebie...
    • znj2 Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 01.08.07, 22:08
      Oj,głupia ty!
    • Gość: kurek na kosciele Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 07:30
      Swietnie ze mieszkancy sie zorganizowali.

Jak spadnie kilka glow tej lewackiej holoty z grinpisu i innych szajek to
      ekoterrorysci dwa razy sie zastanowia czy beda chcieli jeszcze atakowac.
      Ci zlodzieje byli twardzi za pieniadze KGB, jakos brak ekologii w Sowietach
      nigdy im nie przeszkadzal. Jedyne co im przemawia do rozumu to solidna pala na
      grzbiet, kosa albo bomba jak ta podlozona przez Francuzow.

Teraz juz troche przyhamowali z polityka i zajeli sie glownie kreceniem lodow
      finansowych na "ekologii", ale wciaz sa tak samo obrzydliwi.

Podrapanie 'scyzorykiem' albo 'kropidelkiem' kilku rozrabiacza pod litewska
      granica ma dluga tradycje i wyjdzie wszystkim na zdrowie. Brawo mieszkancy.
      • Gość: Ulka Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 01:18
        jak ci nie wstyd ty idioto?
        co ty wiesz o ekologii???
        skad sie biora tacy ignoraci jak ty?
        no skad???????
        • Gość: ekoświadomy Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 08:09
          Niestety, ale poziom świadomości ekologicznej w społeczeństwie jest bliski
          zeru. A już starsze pokolenie nie wie kompletnie NIC - oni tylko umieją brać,
          korzystać, a nikt ich nie nauczył, że wszystko ma swoją cenę, to, że zniszczy
          się "jakąś rzeczkę", odbije się na ich dzieciach, wnukach. Apeluję o lepszą
          edukację ekologiczną. I to również wśród osób starszych.
          • kamila05061987 Re: Co myślicie o Augustowianach z kosami??? 03.08.07, 23:53
            dla mnie straszne jest też to, ze ekolodzy są ignorowani! bezmyslnosc, brak
            wiedzy ze strony większości społeczeństwa! to co taki ekolog moze? tylko
            przywiazac sie do drzewa, bo nikt nie traktuje go powaznie...;( gdyby cały ten
            proces, był krótkotrwały, to moze ludzie by się opamiętali, ale to jest powolne
            umieranie.... myslą, ze jak są ludzmi to im wszystko wolno...

ludzie o niskich horyzontach myslowych i braku swiadomosci zwiazanej z ochrona
            srodowiska, jakie to jest wazne, i tak nie przekonaja ich zadne argumenty! bo
            do takiej "ciemnoty umysłowej" o tak waskich horyzontach (nie obrazajac
            nikogo), i tak nic nie trafi...

denerwują mnie też wypowiedzi starszych osob (z pełnym szacunkiem dla nich),
            uważających, że człowiek jest najwazniejszy, "bo co tam żabki, czy jakieś
            pajączki" etc., " ze one sie nie liczą" - a dla mnie oni sie nie liczą!

Środowisko to my! Niszcząc je, niszczymy siebie! Nigdy sie nikomu nie dogodzi,
            przeciez mozna chyba poprowadzic obwodnice w innym miejscu. Ale najprosciej
            wszystko zniszczyc...
            A przeciez jak było w "Seksmisji"? "Bocian! Bocian! Jak on żyje to my też
            możemy!!" I powinniśmy się tego trzymac!

Myślę, że kazdy powinien zapoznać się z hipotezą Gai!
    • mjot1 Re: Co myślicie... 03.08.07, 12:27
      Jeśli dla ktoś wartość drzewa to „grubizna” surowca tartacznego.
      Jeśli dla kogoś owad to tylko insekt, a ptak kojarzy mu się ze skrzydełkiem czy
      udkiem.
      Jeśli komuś horyzont kończy się kilkadziesiąt metrów poza deską rozdzielczą
      ukochanego autka i świat postrzega jeno z pozycji „tu i teraz”.
      Jeżeli komuś fantazji starcza by wybiec w przyszłość o góra jedno pokolenie.
      Jeśli ktoś uważa za prawdę objawioną przez Boga, iż świat należy czynić sobie
      poddanym, że panem tu jest i władcą absolutnym i że musi pozostawić po sobie
      wyraźny i nieusuwalny ślad.
      Jeśli dla kogoś epizod jego marnego żywota i zadek jego własny są wartościami
      nadrzędnymi, jeśli nie jedynymi.
      Jeśli…
      To czy głos takiego indywiduum może być w ogóle branym pod uwagę?
      Hm… Czy my mamy, potrafimy, chcemy cokolwiek powiedzieć…

Najniższe ukłony!
      Zadumany M.J.
    • Gość: mx Re: Wyżej cenię, jak zielonych ;(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 01:04
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka