leftt 13.09.07, 08:41 - gdzie tak naprawdę polscy politycy mają wartości, którymi na codzień wycierają sobie gębę. wiadomosci.onet.pl/1604731,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzymilionowy.post Re: Taki mały symbol 13.09.07, 08:57 wiadomosci.onet.pl/1604731,11,item.html Po wygranych przez PiS wyborach bardziej na miejscu będzie chyba statuetka ojca malwersanta;) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Taki mały symbol 13.09.07, 09:28 Ale to żadna nowość. Pod publiczke zrobili cyrk ze staraniem sie o patronkę, a jak sprawa nieco przyschła, to olali. [Ja tam prywatnie uważam, ze sala obrad to nie miejsce na symbole jakiegokolwiek wyznania; ale w kaplicy powinni byli zawiesić, a nie gubić. W końcu taki obraz chyba troche większy jest niz rękawiczka...] Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Taki mały symbol 13.09.07, 09:48 Pewnie, że żadna nowość. Ty myślisz, że z tym wpisem ochrony życia od poczęcia do konstytucji chodziło o te nienarodzone dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Taki mały symbol 13.09.07, 09:53 Przypuszczam, ze raczej chodziło o te narodzone lat temu 70 panie, które niejednego takiego "aniołka" mają na sumieniu [jako elektorat]. Tylko diabli wiedzą, czy te panie tak sie troszczą o to życie poczęte dlatego, że mają wyrzuty sumienia, czy raczej dlatego, ze same juz nie mogą pouzywać... Ale tego nie zgłębię. Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Taki mały symbol 13.09.07, 09:57 Dobrze przypuszczasz. Moim prywatnym zdaniem żaden katolik nie powinien głosować na polską "prawicę", ponieważ szkodzi ona Kościołowi znacznie bardziej niż lewica, co kiedyś stwierdził nawet Kaczor. Ale,jak wiadomo,Kaczor trzyma się zasad i raz danego słowa nie cofa nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Taki mały symbol 13.09.07, 10:02 No dokładnie. Za komuny ludzie chodzili do kościoła, bo chcieli. Teraz nie chcą. Bo trochę za duzo mieszania koscioła do polityki. Wina to głównie polityków, chociaż w sporym stopniu również polskiego kleru. I nie chodzi nawet o takiego DJ'a Rydzyka, bo to kuriozum jest, ale ogólnie... A jak sie politycy zaczynają odwoływać do wiary, to już w ogóle zgroza... Odpowiedz Link Zgłoś
zoppino Re: Taki mały symbol 13.09.07, 10:04 To za komuny kościół nie mieszał się do polityki? Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Taki mały symbol 13.09.07, 10:06 zoppino napisała: > To za komuny kościół nie mieszał się do polityki? Co ty Wojtyłę przez przypadek wybrali;) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Taki mały symbol 13.09.07, 10:06 Nie twierdzę, że sie nie mieszał. Ale wyglądało to nieco inaczej, niz teraz. Kościół do polityki mieszał sie *zawsze*. Tylko nie zawsze politycy wycierali sobie gęby Kościołem, nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Taki mały symbol 13.09.07, 10:09 hypatia69 napisała: > Nie twierdzę, że sie nie mieszał. Ale wyglądało to nieco inaczej, > niz teraz. Kościół do polityki mieszał sie *zawsze*. Tylko nie > zawsze politycy wycierali sobie gęby Kościołem, nie uważasz? Mieszał się praktycznie od kiedy tylko pojawił się w naszym kraju. Teraz jest to po prostu najbardziej widoczne ze względu na wszechobecne media. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Taki mały symbol 13.09.07, 10:13 Mieszał sie odkąd w ogóle powstał chyba. Nie tylko u nas, ale wszędzie. Tylko u nas teraz zrobili z tego ruski cyrk w dziewięciu odsłonach. Przez co Kościół traci wiernych, a kościół zyskuje forsę... Nienowe to, przykre to, ale prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Taki mały symbol 13.09.07, 10:17 Oczywiście chodziło mi tu tylko o nasz kraj. Polacy niestety w dużej części są narodem wciąż bardzo klechobojnym. Myślę, że z czasem się to zmieni choć proces będzie trwał bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś