Gość: Kuba Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.ibb.waw.pl 09.01.08, 10:50 Wydaje mi się, że to ONA ma kompleksy. To ona patrzy z zazdrością na innych. Ta już mężatka (ja nie, albo ja mam brzydszego męża), ten podróżuje (ja nie, albo ostatnia podróż była beznadziejna), ten ma dużo znajomych (ja nie, albo muszę być lepsza) itd itd. Większość ludzi zapisała się z ciekawości aby zobaczyć co robią dawni znajomi, bez podtekstow, z czystej ciekawości i lenistwa bo tak najłatwiej. Oczywiscie pewnie w jakims stopniu ma racje, ale wydaje mi sie to marginalnym zjawiskiem. Raczej chodzi o zabawe i o to, że pudelek.pl się znudził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voila! Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 11:05 nasza-klasa prezentuje i tak ubogi sposób pochwalenia się życiem. Wolne serwery skutecznie zniechęcają mnie do otwierania wiadomości, i wyszukiwania znajomych znajomych już nie wspomnę o zdjęciach. Dużo szybciej działa Facebook - i moze dobrze, że nie ma tam jeszcze aż tylu polaków bo uploadowane zdjęcia ze wspolnymi znajomymi z portalu (zwłaszcza nie-Polakami) i ich stagowanie (podpisanie ich na zdjęciu) uznaliby za przejaw kliki, elitarności i chwalenia się swoimi wojażami (zwłaszcza podczas pobytu za granicą nie daj Boże!)... Jednak na szczęście jest to założenie tego portalu, że wrzuca się zdjęcia, żeby nie trzeba było ich wysyłać na maila do 10 osob jednocześnie plus kilka innych opcji - faktycznie wirtualnych - ale ujdzie. Co do zdjęć - są oczywiście sztuczne zdjęcia z imprez, wypadów, ale jeśli na czyimś zdjeciu ktoś staguje Cię nawet jeśli nie wyglądasz jak diva to prawda i tak wychodzi na jaw wiec lans nie zawsze się udaje - jak to jest w przypadku 100%-towej selekcji zdjęc "the best of holidays in Międzyzdroje" ;-) na naszą-klasę. I tam info o edukacji, hobby, książkach/filmach jakie lubisz, albo posty na pofilu znajomych nie szokują tak bardzo i uzupełniają obraz osoby. A nasz-klasa to dla mnie coś jak 'album ze zdjęciami' osób które znam bez ochoty na dokładne śledzenie profilu (zwykle choć z wyjątkami) ze względu na serwery i limitowane opcje profilu. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widelec Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.pl 09.01.08, 10:51 Fajny temat na prace magisterską. Ludzi z kompleksami prędzej znajdziesz na portalu takim jak fotka.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alamakota Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.08, 10:55 A ja dalam swoje zdjecie ze sluchawka telefoniczne przy uchu, bo takie wlasnie aktualne mialam pod reka. Czy to oznacza, ze mam kompleks telefonu, ktorego za tzw. socjalizmu nie mialam. Co na to pani psycholog!?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakrecona1881 tak jest IP: *.3s.pl 09.01.08, 15:01 ale moze w 90 % zdjecia ogladam z ciekawosci jak ludzie wygladaja, co osiagneli, fotki to nie az tak ale najwieksza popiska dla mnie ilosc znajomych, sama nie "zapraszam" i nie :dodaje " znajomych z ktorymi nawet na czesc nie jestem a wiele osob tak robi z tego co wiem. nie liczy sie jakosc a ilosc . to bardziej sklonila bym sie ku temu. a zdjecia ze slubu czy fajna chata az tak mnie nie draznia pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
fotosia porady badacza 09.01.08, 10:51 Hi, hi… a ja tak sobie mysle, ze to mogloby bys swietne badanie na temat pomocnosci. Gdyby tak zliczyc sobie ile osob wnioslo cos konstruktywnego do tej dyskusji a ile po prostu dalo upust negatywnym emocjom. Wstyd. No… wiec może bet.anka wcale nie chce się zajmować naszą-klasą ;) A tak serio. Badanie jest trudne technicznie do wykonania. Nawet jeśli wymyslisz sobie jakies kryteria wedlug których zrobisz analize tresciowa profili innych osob. Sama proba dojscia do takich kryteriow jest niezmiernie frustrujaca, bo za kazdym razem dochodzisz do wniosku, ze to a to kryterium nie jest dosc dobre. Jak już masz kryteria, powiennas mieć co najmniej dwoch (potem usredniach ich oceny) sedziow kompetentnych, którzy ocenia profile. To klopot, bo albo musisz wydusic kase z promotora, albo zobowiazac się pomagac komus innemu w pracy w zamian za taka przysluge. Jak już zdobedziesz dane, powinnas policzyc korelacje miedzy ocenami sedziow, żeby sprawdzic, czy nie sa one zbyt rozbiezne. Pytanie – jaki wspolczynnik korelacji przyjmiesz za zadawalajacy? .05, .07, .09 ???? Jeśli wspolczynnik jest za niski, oznacza to, ze kryteria były do d*, bo każdy może je sobie interpretowac jak chce. Po drugie, trudne będzie pozyskanie od ludzi zgody na udzial w badaniu. W internecie jest ciezko, osoby sa zazwyczaj nieufne. Łatwiej jest na spolecznosciach takie jak grono albo nasza-klasa, bo tam jestesmy mniej anonimowi, można sobie obejrzec z jakiego ktos jest wydzialu itd. Dobrze jest rekrutowac z polecenia, czyli na przykład, „Czesc, Anka mowila mi, ze moglabys wziąć udzial w moim badaniu. Bardzo bys mi w ten sposób pomogla, bo naprawde każdy uczestnik jest w tej chwili na wage zlota.” – żmudna praca takie namawianie, szczególnie ze ludzie robia się nieufni, jak im nie chcesz od razu powiedziec swoich hipotez. Tak przynajmniej było w moim przypadku, a przeprowadzalam badania do magisterki w internecie jakis rok temu. Aha. A z drugiej strony, to jesli uzyjesz swojego profilu, może uwiesic się na tobie jakas osoba która będzie chciala opowiadac Ci o wszystkich swoich problemach, bo wreszcie ktos się na zainteresowal i jest to w dodatku psycholog!!! Nie życze Ci tego absolutnie ale to się zdaza, i może być niezręcznie. Zastanawiam się jakiej statystyki uzyjesz. To nie jest latwe do rozkminienia i tu czuje się mniej pewnie. Wszystko zalezy od tego, co będzie w kwestionariuszu a co w analizie zdjęc - a ty o tym zadecydujesz. Najprostrze rozwiazanie, to chyba podzielic ludzi na podstawie ankiet. Na przykład na tych, którzy zaluja ze mieli na studiach malo kasy i tych których to nie obchodzi. To jest twoja zmienna niezalezna o dwoch poziomach. Teraz zalezna… jak bardzo profil danej osoby pokazuje jej status finansowy, ocenione przez sedziow na skali od 1 do 6. No i mamy pierwszą analizę! Możesz to policzyc na jednoczynnikowej analiza wariancji ANOVA. Oczywiście możesz wymyslec wiecej takich podzialow. Druga zmienna niezalezna: czy osoba uwaza, ze miala kiepskie powodzenie w szkole. Wtedy maz już dwuczynnikowa ANOVA i troche się to komplikuje z tym, czego szukasz w danych. Mam nadzieje, ze masz pomocnego promotora, bo jak nie, to kaplica. Będziesz musiala wyblagac kogos, żeby Ci z tym pomogl. Kolejna sprawa. Powazna zmienna zaklocajaca – na to ze ludzie wystawiaja zdjecia z wakacji na Karaibach, wplywaja nie tylko kompleksy ale i to, ze ich na to po prostu stac. Niektorzy Karaiby znaja tylko z TV, ale wcale nie maja ochoty tam pojechac, bo wola zimny klimat Inni nie wrzucaja sobie zdjecia nowego samochodu, bo akurat zaciagneli kredyt na dom i musza oszczedzac. Dobrze by było zapytac na koniec ankiety o sredni roczny dochod (osoby, czy na glowe w rodzinie?) i wziąć to pod uwage w analizieSkoro w analizie kontrolujesz jakas dodatkowa zmienna to uzywasz teraz ANCOVA zamiast ANOVA. Nie wiem tylko jak badani zareaguja na takie pytanie… mogą się wkurzyc, daj je koniecznie na koniec ankiety, żeby nie wplynelo na zmienne zalezne, które dasz na poczatku. Kwestie tego, czy odpowiedzi badanych będą szczere, pomijam milczeniem. Nad tym zastanawia się każdy psycholog. Pamietaj, żeby na koniec poprosic ludzi o dyskrecje w kwestii tresci badania, dopóki nie dasz im informacji zwrotnej. Inaczej fama o pytaniach w kwestionariuszu szybko się rozejdzie. Wszystko jest do zrobienia. Tylko musisz policzyc sobie ile czasu zajme jedna osoba i pomnozyc to razy dwa – i to będzie czas jaki poswiecisz na samo zbieranie danych! No i zadaj sobie pytanie, czy cos się stanie, jeśli nie wyrobisz się z obrona do Lipca? Jeśli po studiach masz zamiar isc do pracy, a nie bawic się w prace naukowa, lepiej zrobic cos prostego technicznie, pojsc na wyklad, zarzucic ciekawa ankiete i klopot z glowy ;-) Ps. A kompleksy ma każdy. Ja napisalam taki dlugi post bo jestem teraz doktorantka i pamietam jak dzis, ze mialam na pierwszym roku troje z meteodologii i statystyki ;) Może jednak warto uzywac czasem innego slowa niż ‘kompleksy’, na przykład mowic, ze ‘ludzie cos sobie kompensują’. Choc być może tutaj na portalu, chcialas wlasnie sprowokowac. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz K A ci co maja pelno kompleksow szukaja ich u innych IP: 217.114.166.* 09.01.08, 10:51 Skad taka interpretacja na podstawie zdiec ?? Moze z wlasnego przykadu ?? Jakies glebokie kompleksy ?? A jakie zdiecia zamieszczac ?? Ps. Mysle ze podsumowujac swoja prace mozesz napisac o "wybielaniu" wlasnej osoby kosztem innych np wytykajac im wlasne kompleksy Myslac tak jak Ty to okazuje sie ze caly swiat ma kompleksy popatrz na zdiecia .... A moze przeslesz mi pare twoich zdiec ;) A moze ich niemasz .... Pa, Tak to jest z psychologami ... Odpowiedz Link Zgłoś
kosipak GW nieustannie atakuje serwis nasza klasa 09.01.08, 10:52 GW nieustannie atakuje serwis nasza klasa. Jezeli pojawia sie jakis artykul to jest negatywny. Ciekawy jestem, czy jest to wynikiem wspolpracy z beznadziejnym Bebo (za granica portal nastolatkow), czy sa jakies inne przyczyny? Generalnie uwazam GW za obiektywna i jest to glowne zrodl moich wiadomosci, ale tym razem "jada po bandzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CArlos_69 kompletnie bez sensu IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.08, 10:52 w przypadku moich znajomych w ogóle sie to nie sprawdziło...sam lubie zamiescic fotke z podrozy ale to nic nie znaczy, nie chce pokazac ze teraz woże się po europie!!i nie znaczy to wcale ze nie mialem w tamtych czsach pieniedzy...ta praca magisterska to jakis farmazon!! ja bym jej nie przyjął nawet do oceny bo to stek bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
student.lublin Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 10:53 a ja sie zgadzam w 100% z autorka tej opini o naszej klasie. Ja to widze po mich zajomych. Ci co nigdy nie umieli sie zaklimatyzoawc w kalsie i byli odlutkami teraz maja po 100 i nawet wicj znajomych no i tzw. wielcy podoznicy i imprezowicze tez sa, a tak naprawde te osoby co cos robily w zyciu nie obnosza sie z tym i nie maja konta na naszej klasie!!! Prawie codziennie dostaje zaproszenie do znajomych ale czy tak naprawde sa to znajomi, niektorych nigdy w zyciu nie widzielm albo widzielm raz i nawet nie pamietam imienia. W wiekszosci sa to osby opisane przez autorke tego tematu, w szkole nie mieli znajomych a teraz chca tymi zaproszenami to nadrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 wszystko co ma w nazwie "lublin" jest głupie 09.01.08, 11:30 nawet student. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumianka Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.am.wroc.pl 09.01.08, 12:29 A Ty po co jesteś na naszej klasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 217.153.104.* 09.01.08, 10:55 głupoty! ja zawsze miałam dużo znajomych i dzięki temu serwisowi, mam ich wszystkich w jednym miejscu! Nie udowodnisz mi też, że dziewczyny które miały kompleks i nie miały facetów, teraz zamieszczają swoje zdjęcia ślubne. sama to robię ( a miałam nieskromnie mówiąc "branie") z imprezami jw Ja jestem kompletnym zaprzeczeniem Twoich tez.Nie tylko ja, moi znajomi również!! powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50-latka Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 10:56 Pani psycholog- to akurat drugorzędne sprawy, które pania tak podniecają - leczenie kompleksów - może. Ale dla wielu jest wazniejsze, ze po 40 latach mogą odszukać osoby znajome, do których znalezienie dojścia graniczyło z cudem. Widzę je po latach, widzę ich dzieci, moge napisać list. Dowiaduje się, kto znajomy juz nie zyje - (biorą z mojej półki)TO chyba najbardziej przyciaga starsze roczniki. Pani jest jeszcze na tyle młoda, ze nie nie ma pojecia co to znaczy dla "dinozaurów" . Pozdrawiam - 50 -latka Odpowiedz Link Zgłoś
ewa646 Re:zgadzam się z 50-latką! 09.01.08, 11:58 Nasza-klasa łączy ludzi, ułatwia ich odnajdywanie i kontakty. Jak to miło zobaczyć koleżankę po 30 latach, a na dodatek jeszcze zdjęcie jej syna! Dla mnie najważniejsze jest to, że ludzie raczej uciekają w wirtualną samotność za pomocą internetu, a tu....za pomocą sieci łączą się! Poznałam też tą drogą znajomych mojej 16-letniej, trochę zbuntowanej córki, którzy też zapraszają mnie do swoich grup i przesyłają pozdrowienia. Jej paczka przestała być dla mnie anonimowa dzięki portalowi ( zazwyczaj spotykają się poza domem i nie miałam okazji ich poznać). Dla mnie temat "łączenia w sieci" jest ciekawszy z punktu widzenia psychologii niż leczenie kompleksów. Jeżeli nawet tak jest, to też dobrze. Ważne, że ludzie samotni, niedowartościowani też mają szanse na miłe kontakty. Odpowiedz Link Zgłoś
p08 Re: Jeszcze o chwaleniu się 09.01.08, 10:57 w niemieckim jest dr i prof nierozlacznym dodatkiem do nazwiska jak von , a wiec i na nagrobku bedzie prof. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek_Chrust Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.pcz.pl 09.01.08, 10:57 Cos mi sie wydaje kolezanko ze ty sama masz kompleksy i w ten własnie sposob probujesz odreagowac. Pewnie w podstawowce nie bylas zbyt lubiana osoba . Ludzie zamieszczaja zdjecie z imprez, wakacji, slubow itp nie dlatego zeby zaimponowac swoim bylym kolegom i kolezankom, lecz poto ,zeby zaspokoic ich ciekawośc . Ludzie sa ciekawi co sie dzieje u ich bylych kolegow z podstawowki , jak zyja, co osiagneli po latach. ten portal służy do odszukiania znajomych sprzed lat , odnawiania znajomosci , a nie leczenia kompleksow. a prace magisterska napisz lepiej o czyms inny , np o wplywie zachmurzenia na zwiekszona liczbe samobojstw. Odpowiedz Link Zgłoś
estis Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 10:59 Tak, oburzenie święte, co by na to powiedziała niepowtarzalna Hiacynta Bukiet? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AŚKA Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 212.160.106.* 09.01.08, 10:59 TO WIDOCZNIE TWOI ZNAJOMI MAJĄ KOMPLEKSY I UMIESZCZAJA TAM TAKIE ZDJECIA .NIE UWAZAM ŻE UMIESZCZENIE SWOJEGO ZDJECIA Z DZIECKIEM JEST KOMPLEKSEM , NIBY JAKIEGO TO ŻE MAM DZIECKO TO NIE KOMPLEKS TO SZCZEŚCIE. NASTĘPNIE UMIESZCZENIE ZDJECIA Z WAKACJI TO KOMPLEKS A CO MAM UMIESCIC ZDJĘCIE JAK JEM OBIAD( TO TEZ ZOSTANIE ODEBRANE JAKO KOMPLEKS, BO CO WCZESNIEJ NIE JADŁAM) TOTALNA BZDURA Z TA PRACA TWOJA A TYM BARDZIEJ Z TEMATEM. ALE NIE MA CO SIE DZIWIC PSYCHOLOGIA TO BARDZO BEZNADZIEJNY KIERUNEK A CO ZA TYM IDZIE I LUDZIE. IDA TAM TYLKO OSOBY KTÓRE SAME ZE SOBA MAJĄ PROBLEMY. WIĘC MOZE NAJPIERW WYLECZSIE I ZBADAJ SWOJE KOMPLEKSY A DOPIERO POTEM INNYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 11:00 Oczywiste jest, ze ludzie chca sie zaprezentowac dobrze przed innymi, szczegolnie jesli ci inni nie widzieli ich wiele lat. Wybieraja wiec pewnie najlepsze swoje zdjecie, pokazujace ich, jak robia cos fajnego - czyli wlasnie wakacje, impreza itp. To przeciez nie jest nic zlego. Kto by chcial ogladac taka strone, gdyby byly tam zdjecia kolegow zmywajacych naczynia w dziurawych majtkach, w odrapanej kuchni? A jesli ktos w liceum byl ciamajda a potem sie rozwinal, to ma do konca zycia podtrzymywac swoj negatywny wizerunek, zeby innym bylo wygodniej i zeby mogli sie z niego posmiac? Co zlego w pokonywaniu kompleksow (ktore dzieciom zaszczepiaja inni - rodzina, nauczyciele, czy koledzy wlasnie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rgdg gubicie meritum IP: *.sds.uw.edu.pl 09.01.08, 11:00 jeśli teza betanki jest prawdziwa, wtedy dziewczyny z kiepskim powodzeniem powinny statystycznie częściej wstawiać zdjęcia ze ślubu niż szkolne misski, ci z biedniejszych rodzin powinni częściej chwalić się domem czy samochodem niż Ci, którzy w szkole mieli nadmiar kasy itd. itp. tyle, że to wymaga dość solidnej próby i chociaż szukanie na naszej klasie zdjęć panien młodych jest ograniczone tylko przez jej serwery, to rozstrzyganie czy ta dziewczyna miała powodzenie w szkole.... cóż, miłej roboty Odpowiedz Link Zgłoś
trust2no1 Re: gubicie meritum 09.01.08, 11:17 Zgadza się, gubimy meritum, ale w zupełnie innym kontekście: Zobaczcie ile wpisów jest tylko na tym jednym wątku dotyczącym portalu. Szybciej ich przybywa, niż nadążasz czytać :) A założycielka wątku jakoś podejrzanie milczy... Nie będę zaskoczony, jak się okaże, że temat tej pracy jest całkiem nieistotny - bo po prostu jej nie ma. A szeptany PR na temat portalu jest... W końcu jest to SZEŚĆ MILIONÓW ODBIORCÓW REKLAM i trzeba zadbać, żeby interes nie przestawał się kręcić... Swoją drogą, materiału to tu już by się na kilka prac zebrało i to z różnych dyscyplin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miuk Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.punkt.pl 09.01.08, 11:01 co za bzdety! doszukiwanie się 2 dna tam, gdzie go nie ma. pomyśl tylko - kiedy robisz najwięcej zdjęć? na wakacjach, imprezach i uroczystościach rodzinnych. ja mam 5 zamieszczonych i wszystkie z wakacji (czego wcale nie widać!). nota bede - zawsze podróżowałam, bo to była moja pasja. zamiescza sie zdjęcia te, na których się ładnie wyszło. i nic więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex Re: na siłe wszystko da się naciągnąć IP: *.aster.pl 09.01.08, 11:02 trzeba żyć do przodu a nie do tyłu - nasza klasa to idiotyzm:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to nic nie znaczy Re: na siłe wszystko da się naciągnąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 11:10 trzeba żyć na tak a nie na nie - to zdrowsza postawa życiowa :) uwielbiasz frazesy, jak widzę - toteż jednego więcej ci podrzucam do kolekcji :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex pokłosie wlkiej popularności Reality SHOWS IP: *.aster.pl 09.01.08, 11:10 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.amrest.eu 09.01.08, 11:02 Na moim przykładzie - moje zdjęcia to są moje pasje, miałem mnostwo zainteresowan wcześniej, ale dopiero teraz wybrałem te najważniejsze. Zdjęcia z osobami, które mam to moi przyjaciele, nie mam zdjęc z przypadkowymi ludzmi. Wcześniej nie narzekałem na brak znajomych, ale prawdziwych przyjaciół też mam - mogę powiedziec dopiero od około roku czasu. Innych zdjęć nie mam. Wiec jak widzisz - jest to kontrprzyklad ;) Ale mam nadzieje, ze i tak Ci pomogłem :) W koncu ważne jest podejscie z obu stron ;) Powodzenia w pisaniu pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolajna Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.ntlworld.ie 09.01.08, 11:03 Zgadzam się z Tobą całkowicie!W końcu ktoś poruszył ten temat.Dla mnie nasza klasa prócz podstawowych założeń (znalezienie znajomych z ław szkolnych) jest jakimś plebiscytem popularności.Im więcej znajomych ktoś ma na swoim koncie tym bardziej sprawia wrażenie, że mówi:Patrzcie jaki fajny (a) jestem.Zapraszają mnie do swoich znajomych ludzie, z którymi nie zamieniłam słowa w szkole czy na studiach. A propos kompleksów, to zauważyłam też zdjęcia ludzi,którzy kiedyś wydawali się nudni, a teraz np.uprawiających elitarne, czy ekstremale sporty(zdjęcie na desce windsurfingowej czy na nartach). pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SCREAMER śmiać mi się chce z Was wszystkich jak tak fajnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 11:10 Kochane ludziki to zwykład forumowa podpuszka na zwiększenie trafficu !! :) :) :) :) śmiać mi się chce z Was wszystkich jak tak fajnie sobie kompleksy nawzajem wciskacie, a ruch całkiem spory w tej części portalu ! To może napiszcie jakie ja mam kompleksy :) Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 11:05 Myślę, że ten temat jest bardzo ciekawy i wdzięczny do analizy - problem w tym, że nie jesteś w stanie ocenić czy ludzie którzy w naszej-klasie prezentują przesadne walory istotnie byli ich pozbawieni w wieku szkolnym. Żadne ankiety nie dadzą tu raczej miarodajnych wyników bo jak sama piszesz - mowa o ludziach głęboko zakompleksionych. Dlatego zweryfikowanie postawionej tezy tylko na bazie danych z portalu nasza-klasa wydaje się niemożliwe. Drugi problem to konieczność zachowania obiektywizmu. Nie można zaprzeczyć, że wielu użytkowników naszej-klasy po prostu chce obejrzeć sobie zdjęcia i wymienić się numerem GG. Myślę, że takich jest większość - to że ktoś dołącza zdjęcie żony, albo dziecka nie musi świadczyć o żadnym kompleksie. Traktowanie wszystkich użytkowników portalu jako ofiary kompleksów tylko dlatego, że wkurza ciebie to pretensjonalne środowisko może świadczyć o jakimś kompleksie u ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 89.174.51.* 09.01.08, 11:05 O, ludzie... Tyle agresji w odpowiedziach na post betanki sugeruje, że teoria o kompleksach nie jest wcale bezpodstawna. Teza betanki mocno naciągana, ale coś w niej jest. Niedawno ze znajomymi rozmawialismy o tym, ze nasza-klasa zawiera całą masę zdjęć z wakacji zagranicznych, np. mnóstwo moich znajomych prezentuje z wdziękiem swoje spocone czoła na tle piramid, Sunset Boulevard, Luwru itp... Typowy dla wakacjusza wygląd (t-shirt, zero makijażu, luzacka fryzura) oraz drugie tło, grające na zdjęciu główną rolę, obalają teorię, że zamieszczane są te zdjęcia, na których wyglądamy najatrakcyjniej, lub te, bo innych akurat nie mamy. Kompleksy? Chyba za dużo powiedziane. Ale pewien trend w wyborze zdjęć do portalu jest wyraźnie widoczny. BTW: Praca magisterska może również służyć do obalenia pewnej tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 11:05 po częsci zgadzam sie z Twoja teza - tez zauwazylam ze stalam sie obiektem kolekcjonerów, a nie prawdziwych znajomych (łatwo ich poznac, skoro kolega z podstawowki, czyli jakis 15 lat temu wysyla tylko zaproszenie, a nie wysili sie na wiadomosc typu co porabiasz, fajnie cie zobaczyc po latach). przemysl temat zdjec - sama mam cala kolekcje z wakacji, a nie mam zdjec w normalnych sytuacjach. inna sprawa, ze na naszej-klasie mam zdjecia zza granicy, ale w neutralnych wnetrzach. podpowiem kwestie hobby - wielu moich znajomych (takich z ktorymi mam staly kontakt) podpisuje sie pod zdjeciem z mazur, jaka "rozwijam moja PASJĘ-żeglarstwo" podczas gdy ta pasja to w rzeczywistosci weekendowy przypadkowy wypad albo wrecz kilku godzinna wycieczka łódeczka. to byl przyklad z zycia wziety. trzymam kciuki za Twoja prace, a do zachwyconych tym portalem apeluje o zdrowe podejscie do tej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziub Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 195.94.195.* 09.01.08, 11:05 Jeśli autorka pracy in spae ma rację... to dobrze :))) Byłoby cudnie gdyby taka nasza-klasa posłużyła ludziom jako antidotum na ich kompleksy :) Jesli dzięki zamieszczeniu kilku zdjęc poczują się szczęśliwymi, dowartościowanymi ludźmi i przeniosą tę radość w codzienne życie to bosko :) Super, że jest taka nasza-klasa. Jeśli autorka nie ma racji to ci bez kompleksów, którzy nie leczą ich na nasza-klasa nie powinni się oburzać...bo niby dlaczego? Laska się pomyliła w swoim założeniu i tyle. Ludzka rzecz się mylić. A nasza-klasa to odwzwierciedlenie naszych tęsknot do słodkich czasów dzieciństwa i szkolnych, okzaja nie tylko by spotkać kolegów z klasy ale także by nawiązać kontakt z nauczycielami, którym często wiele zawdzieczamy (choć nie zawsze dobrego). więc super, że nasza-klasa cieszy się taką popularnością. Każdy ma jakies kompleksy... często świetnie zdaje sobie z nich sprawę, czasem nie wie o nich i one tylko potajmnie zatruwają mu życie... nic w tym złego tak to już jest... a psychologia...rzadna z niej nauka... ubiera jedynie w mądre słowa to co każdy z nas doświadcza na co dzień... wiec jeśli ktoś się tym zajmuje musi zajmować się codziennością... a ja na nasza-klasa jestem niemal codziennie, wiec temat na pracę mgr z psychologii jak znalazł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Ziarno prawdy w tym jest IP: *.matrix.pl 09.01.08, 11:08 Ja nie byłem wysportowany i siedziałem przed komputerem zamiast z kumplami grać w piłkę nożną. Na naszej klasie zamieściłem zdjęcie z nart :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 217.17.35.* 09.01.08, 11:09 Mam nadzieje, ze nie bedziesz pisac pracy magisterskiej TYLKO na podstawie wlasnych spostrzezen oraz wpisow, nie zawsze rozsadnych, internautow??? Nie masz racji piszac, ze ludzie lecza w ten sposob kompleksy. Ja np. zamiescilam "najbardziej charakterystyczne" zdjecia swoje, tzn. obrazujace, czym sie zajmuje w zyciu. Poza tym - owszem - mam duzo znajomych (znajomych prawdziwych, nie jak autorka - nie zawsze nawet "znajomych", czego jej wspolczuje!), bo ZAWSZE bylam osoba towarzyska, rowniez w szkole i NIE LECZE w ten sposob swoich kompleksow!!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś