Gość: ma Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.net.perfekt.pl 09.01.08, 14:01 rozumiem, że powinnam pokazać zdjęcie na którym kiepsko wyszłam (czerwone oczy, głupia mina itp), a tło jest zamazane? Wtedy znaczyłoby to, że nie mam kompleksów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamala Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.proxy.aol.com 09.01.08, 14:02 Witam i wlasnie dlatego ten portal jest tak interesujacy, bo rzeczywiscie mozna sie dobrze usmiac. Z drugiej zas strony jest wiele osob, ktore po prostu pragna po latach dowiedziec sie o zajomych: jak wiele ma zmarszczek Olka, a jak gruba jest Ewka. Zdjecie przed zlotym, albo jeszcze bardziej luksusowo, na zlotym samochodzie, w bialych obcislych spodenkach, to na pewno powod do podziwu i zazdrosci u kolezanek, ktore nie wysunely nosa poza Kozia Wolke... a kupa smiechu dla intelektualistow. Jest oczywista sprawa, ze przedmioty, ubior, otoczenie ma ogromny wplyw na nasza osobowosc i tak "z kim przystajesz, takim sie stajesz". Logicznym jest zatem, ze ludzie pokazuja sie na tego rodzaju portalach takimi, jakimi w rzeczywistosci sa. W tym wypadku powinnismy tolerowac ten zloty samochod, te biale spodenki, przeciez kazdy zyje w swoim srodowisku i cieszy sie ze swoich osiagniec. Pojecie sukcesu jest rzecza relatywna: dla jednej osoby sa to rzeczy materialne, dla innej duchowe. Granice pomiedzy obydoma pojeciami sa ruchome. Moze mniej krytyki, a wiecej tolerancji. Mamala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samuel Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 136.8.150.* 09.01.08, 14:18 Mamala, du hast Recht Odpowiedz Link Zgłoś
mammuskam Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 14:02 Akurat nie odnotowałam takiej zależności, wększość moich znajomych odbieram na zasadzie - nic się nie zmienił, ten jest tak samo imprezowy, tamten tak samo "atrakcyjny" jesli chodzi o powodzenie u dziewcząt/chłopców lub wręcz przeciwnie okazuje się ze znormalnieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stream Re: Praca mgr z psychologii na temat ....żenada IP: 62.233.172.* 09.01.08, 14:02 bet.anka lepiej zmień kierunek studiów lub chociaż temat pracy. Takie generalizowanie nie sprzyja obiektywnej ocenie zjawiska. Chyba, że celem samym w sobie jest dla Ciebie sprowokowanie takiej właśnie dyskusji. Ludzie byli, są i będą różni. Nic nowego nie odkryłaś. Współczuję jedynie Twoim znajomym i cieszę się ,że do ich grona się nie zaliczam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio co za bzdety, samo bycie psychologiem to kompleks IP: *.nc.res.rr.com 09.01.08, 14:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SirKuba Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:03 Podzielam twoje spostrzeżenia. Ale w ocenie zdjęć trzeba być bardzo obiektywnym. w koncu ludzie się zmieniają. A pozatym uważam że badania do twojej pracy magisterskiej powinny dotyczyć nie tylko naszej klasy która w gruncie rzeczy jest najmłodzą taką stroną. Jest jeszcze grono i hi5, myspace i wiele innych. Zobacz co wyczyniają ludzie na tamtych stronach ze swoimi zdjęciami. W gruncie rzeczy każdy chce zaprezentować się jak najlepiej i linia pomiędzy pomiędzy prawdą i fałszem, dobrym smakiem a kiczem jest bardzo cienutka i w każdym przypadku powinna być inaczej oceniana. W wielu przypadkach znajomi dawno nie widziani chcą po prostu pokazać że wbrew obiegowych opinii o nich zminili się na plus i pokonali takie a nie inne wady i przywary. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xoar Kretynizm stosowany za moje podatki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:07 Mam nadzieje, ze ta baba pisze prace magisterska na prywatnej uczelni, bo jedno czego bym nie chciał, to żeby moje podatki szły na takie głupoty, kobieto, weź się do czegoś porządnego, a nie praca magisterska o niczym z niczego, co to wnosi do naszego życia? Kierunki humanistyczne są potrzebne, ale mnogość i debilizm ostatnio mnie zaskakuje. Jeśli to jest temat pracy magisterskiej, a nie wypracowania z WOS'u w I klasie LO, to widać, dlaczego potem mamy takich nieudanych magistrów, co to mają tytuł i nic poza tym, a praca nadaje się do opalania w kominku. Pozdrawiam myślących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola zgadzam sie w 100% IP: 62.29.248.* 09.01.08, 14:08 Zgadzam się. Na podstawie swoich znajomych, którzy są na portalu Twoja teza potwierdza się w 100%. Pozdrawiam, Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANETTEE83 Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 212.122.223.* 09.01.08, 14:10 uważam ze autorka tej pracy magisterskiej sama ma troche problemów ze sobą. To chyba dobrze ze jesli ktos miał kiedys mało znajomych a teraz ma ich wielu, czym wg ciebie chwali sie na portalu to chyba dobrze ze mu sie wiedze w zyciu towarzyskim. Podobnie jesli zdjęcie jest z wakacji. Patrząc na takie zdjęcia moich znajomych ciesze sie ze gdizes byli,cos zwiedzili, nawet jak w przeszłosci nie jezdzili nawet na wycieczki klasowe. Ty jestes chyba po prostu zazdrosna, ze komus moze zycie sie odwrócić. To ze ktos był kiedys biedny , nie zoznaczaze tak ma być do konca zycia. Lecz sie babo, bo zwariujesz jak bedziesz sie tak zachowywać. Zacznij sie cieszyć z tego ze twoim znajomym sie układa zycie i wez z nich przykład.Sam nick BET.ANKA juz sugeruje pewną nierówność pod sufitem kolezanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freud'owa Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:12 nie jestem jakoś specjalnie przekonana go do słuszności Twojego wywodu...Może masz jakieś kompleksy skoro poszłaś na psychologię... pomyśl o tym..,. Zdjęcia jakie sa zamieszczone na portalu nasza- klasa sa zdjeciami które zrobilismy przy "okazji"- ślub , podróż, imprezy itp. Normalni ludzie nie robia sobie zdjęć specjalnie na taką okoliczność jak -zamieszczanie go na portalu.Każdy człowie chce pokazac sie z jak najlepszej strony i to jest normalne. Ja np. zamiesciłam zdjecie z dowodu - co Ty na to? może mi powiesz jaki ja mam kompleks? może taki że nie mam skanera? może na tym zdjeciu najlepij wygladam? tego nie wiesz? Szkoda mi tylko Twoich znajomych:( Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyja2008 Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 14:12 bardzo wymyslny temat....... szukamy dziury w calym w imie pseudo- nauki? wiem, tez kiedys pisalam prace magisterska... Zdjecia paszportowe, czarno-biale, z profilu proponujesz zamieszczac? i absolutnie nie wspominac o dziesiecioleciu poza granicami Polski, slubie? no worries mate. Pisz sobie te prace, nie na takie tezy wycieto miliony drzew. pachnie mi zasciankiem, takim oslinionym intelektualizmem .... (?)........................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.tktelekom.pl 09.01.08, 14:13 mysle ze jest w tym troche racji... osoby ktore kiedys byly dyskryminowane teraz pokazuja co zmienilo sie w ich zyciu ze swietnie sie maja itp. ale nie wszyscy! mysle ze portal nasza-klasa to swietna sprawa dlatego ze dawne przyjaznie na nowo sie odradzaja... rzeczywistosc i ludzie nisa az takimi głupkami:) tznm mysle ze takie osoby ktore "szpanuja" to pojedyncze przypadki i uwazam ze nie ma co zawracac sobie glowy takimi problemami w pracy magisterskiej i trzeba podjac sie bardziej ambitnego tematu. bo tak na prawde czy za 30 lat ktos do tej pracy mgr zajrzy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez zdjecia Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.chello.pl 09.01.08, 14:13 A Ty jakie zdjęcia zamieściłaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.chello.pl 09.01.08, 14:15 świetny pomysł, też o tym myślałem! tylko teza wymaga dopracowania, przedstawił bym to raczej w szerszym kontekście. takie portale to "narzędzie" do budowania pewnego wizerunku, "jak chcieli byśmy by nas postrzegano". a takie budowanie wizerunku może służyć do "walki" ze swoimi kompleksami. pozdrawiam i zyczę powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 213.77.8.* 09.01.08, 14:15 Z jednej strony masz racje z drugiej nie... POrtal nasza-klasa polega na dodawaniu sobie znajomych ale nic z tego nie wynika tylko tyle ze napisanie 1 bądż 2 maili o tym co aktualnie słychac i na tym sie kontakt urywa... ale nie mozna mówic w tym miejscu o jakiś kompleksach osób ktore założyły swoje profile na tym portalu. chcą moze poprostu podzielić sie swoim szczescie radością ze znalazły wkoncu to czego szukały ze sa w zyciu sczesliwi.. popatrzmy tez na to z tej strony. I chciałam tez zauwazyc, że w internecie mozna znaleźć ogromna ilość stron stworzonych przez internautów o swoich pasjach o zyciu i tam tez zamieszczają zdjecia rodzin z podrózy z domu opisują to zo przezyli kogo spotakli i ciekawe miejsca i teraz tez mozna mowic o jakichkolwiek kompleksach tych ludzi...? ludzi ktorzy służa radą dobrym slowem i dzielą sie swoimi spotrzeżeniami...? Odpowiedz Link Zgłoś
melamelania Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 14:15 Chciałam zadać jedno pytanie: jaki kompleks mają wg przyszłej autorki pracy mgr ludzie, którzy zamieszczają zdjęcia swoich dzieci? Wśród moich "znajomych" takich ludzi jest najwięcej. Sama zamieściłam zdjęcia mojego synka. Wg moich obserwacji ta teza z kompeksami się nie sprawdza, bo wiele moich znajomych, którzy zawsze mieli kasę zamieszcza zdjęcia z podróży i wiele moich atrakcyjnych koleżanek zamieszcza zdjęcia ślubne. Ja mam trochę inna tezę na ten temat. Ludzie chwalą się tym, co jest dla nich w życiu najważniejsze, czyli ci, co mają dzieci- dziećmi, ci, co ich nie mają - wyjazdami, bo, co pracą mają się chwalić? A nieliczni faktycznie domami np. i być może czasem wynika to z kompleksów, ale nie nazwałabym tego regułą. Jeżeli chodzi o zdjęcia ślubne, to moim zdaniem chodzi o to, że panny młode są na maksa "zrobione" - fryzura, makijaż itp., a jak wiadomo każdy zamieszcza swoje najlepsze zdjęcia, dlatego wybór często pada na fotki ślubne. Ja bym raczej napisała pracę na temat: "Skąd się bierze fenomen popularności tego portalu?". To by było moim zdaniem dużo ciekawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 156.17.231.* 09.01.08, 14:16 Najlepszym dowodem na prawdziwość tezy jest to, że wiele osób poczuło się urażonymi. Wytknięto im coś czego się wstydzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 217.41.240.* 09.01.08, 14:16 Znajomi z klasy, ktorze nie znali ciebie dobrze (a mysla ze znali) traktuja cie tak jakby swiat sie zatrzymal, jakby lata nie uplynely. Jesli byles cichy i spokojny, mysla ze ciagle taki jestes, jesli niesmialy, podobnie etc. Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem a co oznacza brak zdjecia 09.01.08, 14:17 a co oznacza brak zdjecia - czy to brak skanera, komputera, czy brak wartosci, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praw.em Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.tosa.pl 09.01.08, 14:18 obawiam się ,że ten portal wywołuje kompleksy przede wszystkim u ludzi , którzy nie rozumieją ,jaką wartość maja wspomnienia.Pisz tę pracę,może i ty coś poczujesz.Co z tymi, którzy nie zamiescili zdjęć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sajkolog Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 195.136.143.* 09.01.08, 14:19 Pani psycholożko, ja bym tu raczej mówił o podnoszeniu samooceny, czyli o czymś pozytywnym, a nie od razu o kompleksach (tutaj mamy konotację negatywną). Poza tym zwróć uwagę na fakt, że nie masz pojęcia o tym, czy ktoś leczy jak to mówisz "kompleksy" czy też przedstawia swój nowy wizerunek - ludzie się zmieniają;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMlm Zgadzam się! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:19 Nie sądzę żeby sprawdzała się ta teoria aż w 90% ale myślę ze w części jest to miejsce dla osób które chciały by sie pokazać z lepszej (-nienaturalnie lepszej i kiczowatej)strony. Jeszcze przed powstaniem dyskusji na tym forum, przeglądając strony znajomych na N- K zauważyłem podejrzaną modę na podwójne wpisywanie miasta zamieszkania- nazwa małego miasta rodzinnego i kontrastującej z nią nazwy wielkiej metropolii (np. Cigacice/Londyn) choć wiem, że osoby te z całą pewnością nie mieszkały i nie mieszkają tam obecnie (np.w Londynie)jako emigranci (spotykam ich czasem, a poza tym część z nich to licealiści w polskich szkołach i nie mogliby sobie pozwolić na przerwę w czasie nauki i pojechać na rok do pracy). Ewentualnie pracowali za granicą na zmywaku przez miesiąc w czasie wakacji i już czują się obywatelami metropolii z czym spieszą się z dumą pochwalić przed znajomymi :-) (chociaż jest to tylko ich miejsce sezonowego mycia naczyń). Porównał bym to do wpisywania jako miejsca zamieszkania jakiejś szumnej i dumnej nazwy miasta np. Palermo, Madryt, Monaco choćby było się tam tylko przez jedną noc jako turysta :-) Druga moda to nabijanie sobie licznika posiadanych znajomych niezależnie od jakość tych znajomości- licznik zasila pani sprzedawczyni ze sklepu, pan Genek konserwator, sąsiadki znajomej kuzynki szwagierka od strony matki J (No jak to..? Nie pamięta mnie pani? Siedzieliśmy naprzeciwko siebie w autobusie!) [<<Nie mam w mojej uwadze na myśli osób które faktycznie mieszkają gdzieś dłuższy czas za granicą(są zarejestrowani w urzędach miejskich albo w ogóle mają już podwójne obywatelstwo) i mają tam jakąś fuchę (legalną)>>] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr psychologii Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 81.15.151.* 09.01.08, 14:20 Obawiam się, że napotkasz kilka problemów metodologicznych: Piszesz, że "Teza jest taka, że ten portal jest dokładnym odzwierciedleniem kompleksów ludzi tam zapisanych" A nie jest to prawdą. Jeszcze nie wynaleziono narzędzia badawczego, obrazującego dokładnie nasze kompleksy - w większości utajone. By zbadać, porównać sposób autoprezentacji na portalu w stosunku do obrazu siebie sprzed lat musiałabyć posiadać wiedzę na temat porównywanej grupy (tego jak postrzegali siebie, jak byli postrzegani przez innych) - wiedzę bardzo terapeutyczną. Obawiam się czterech rzeczy: 1. na poziomie badawczym uwidacznia się problem tylko metod autoprezentacji, nie zaś kompensacji kompleksów 2. Explicite brak Ci danych do przeprowadzenia analizy na założony temat 3. z uwagi na niekorzystny obraz siebie w stosunku do porównywanych osób - masz potrzebę rewanżyzmu - deprecjonowania partnerów minionej interakcji (koleżanki i kolegów z włansnej przeszłości. zastanów się lepiej, dlaczego ten bilans porównania wypada na twoja niekorzyść, wzbudzając takie emocje. 4. Nie masz pomysłu na pracę magisterską, co się zdarza i szukasz ciekawego pomysłu. Niestety zachwyciłaś się pierwszym pomysłem , który wpadł Ci do głowy i jeszce przez jakiś czas, prawem uprzywilejowania pozycji własnego autorstwa w kształtowaniu ocen - będziesz przekonana o geniuszu własnego odkrycia. Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co za perfidna pro Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:20 co za perfidna prowokacja.. dziewczynka probuje materiał do pracy zbierać w co najmniej brzydki sposób. "Jakie jeszcze kompleksy znacie, najlepiej na przykładach?"... pewnie, siadajmy i piszmy, że jacek z I B był mały i chudy i wszyscy go szturchali.. a frania z III za gruba, by ją lubić wiec teraz leczy w szpitalu anorekcję .. I jeszcze może zdjęcia, i z podstawówki i akualne, tak dla porównania, dla wsparcia przykładów.. Co za idiotyzm i co za chamstwo. Po pierwsze, dziewczynko, nie masz prawa wchodzić w prywantne życie innych osób, nawet takich, które zgodziły się opublikowac swój wizerunek (ale zwróc na to uwagę - POŻĄDANY przez nich samych), a po drugie, co gorsza, namawiać innych do ujawniania informacji o znajomych, najczesciej pewnie tych mniej lubianych.. A tak poza tym wszystkim... na ostatnim roku psychologii z takimi pierdołami? Przecież nie trzeba być psychologiem, sojologiem ani innym logiem żeby zauważyć ze tzw. leczenie kompleksów to nie przypadłość naszej-klasy ale zwykła droga każdego zdrowego, zdrowiejącego lub rozwijającego się człowieka. I nie ma w tym nic nadzwyczajnego, że ktoś kto od dzieciństwa czuł się niekochany szuka miłości, a ten, komu sen z powiek w wieku lat 6 spędzał brak rowerka, jaki miał Kaziu, w wieku lat 30 odczywa niepohamowany pęd do gromadzenia przerzutek i zębatek.. to naturalny rozwój.. Pisz sobie wiec te prace.. ale nie zbieraj materiałów w taki spoób :| Można rozmawiać z ludzmi o nich samych, postarać się o bliskość.. no tak, ale do tego potrzeba nie tylko wiele pracy i wytrwałości ale przede wszystkim... Odwagi. malina Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 14:24 Za dużo jest wpisów pod twoim postem, więc podejrzewam, że pewnie nie przeczytasz tego. Co do twoich spostrzeżeń to zgodzę się z tobą częściowo. Uważam, że poczyniłaś trafne spostrzeżenia, ale wyciągnęłaś błędne wnioski. Po pierwsze uogólniasz spostrzeżenia dotyczące ludzi kilka lat po skończeniu szkoły, na wszystkich. Z innego powodu wpisują się na portal studenci czy licealiści, a zupełnie z innego ludzie np. 20 czy 30 lat po zakończeniu szkoły. W przypadku tej drugiej grupy, głównym kryterium jest ciekawość. Zobaczyć jak innym poszło. Co do spostrzeżenia, że ludzie chętnie pokazują swoje kompleksy z przeszłości. Dla mnie błąd logiczny. Normalnym jest pokazanie swoich osiągnięć. Każdy pokazuje to co ceni w życiu najbardziej; więc na przykład dziewczyna, której wmawiano, że jest tak brzydka, że jej nikt nie zechce; będzie chwaliła się rodziną. Osoby z rodzin ubogich sukcesem materialnym. Tu nie można mówić o kompleksach, tu można powiedzieć o pokazaniu własnej wizji sukcesu. Dla każdego z nas jest to co innego. Pamiętaj, że jeśli mówisz o ludziach 30 , 40 letnich; to na takich portalach zalogują się ci, którzy mają poczucie sukcesu; albo chęć zmiany życia i liczą, że przypomnienie starych znajomości coś zmieni. raczej nie spotkasz tu ludzi zdruzgotanych niepowodzeniami. Człowiek mający poczucie przegrania raczej się izoluje, by nie pokazać swojej klęski, a nie mówi każdemu, wiesz wypieprzyli mnie z pracy 5 czy 6 razy. Odpowiedz Link Zgłoś