caroli_ne_86
03.07.08, 22:30
Przykazanie "nie kradnij" zabrania zabierania niesłusznie dobra bliźniego i i chyba aprobata tego przykazania jest powszechna we wszystkich kulturach jak i religiach świata
Wiadomo ,ze dotyczy nie tylko dóbr materialnych ale również można
u k r a ś ć dobre imię przez kłamliwe pomówienie, oszczerstwo, czy też o d e b r a ć komuś radość życia przez zazdrość ,zawiść ,można też czasem z g a s i ć jednym słowem radość...dobro, w drugiego człowieka w ..miłość...
Czy kradzież zawsze jest ..złem?
W czasie wojny ludzie głodowali :kradzież żywności mogła zwiększyć szansę na przeżycie. ..
Wszyscy pamiętamy Janosika i Robin Hooda- byli bohaterami.
Do napisania tego wątku skłoniła mnie sytuacja którą zastałam dziś w supersamie.
Ochrona zatrzymała matkę z dwójką małych dzieci Kobieta ukradła mały bochenek chleba i paczkę herbaty - dzieci zjadły dwie bułki - podobno zdarzenie to zarejestrowały kamery.Nie pomogła moja prośba - również jeszcze jednej klientki - o nie wyciąganie konsekwencji wobec tej kobiety.Zapłaciłam za jej zakupy .To tez nie pomogło. Dzieci płakały ,matka również .
Tłumaczyła ,że życie postawiło Ja w takiej a nie innej sytuacji.
Czy można potępiać czyn popełniony z ..głodu?
Może ta kradzież to był jedyny sposób nakarmienia dzieci .?
Dlaczego matki nie mają chleba dla swoich dzieci ?
To są sprawy bardzo ważne i bolesne a dzieje się to w XXI wieku w środku Europy.
Pozdrawiam
www.youtube.com/watch?v=LWoyZixx1l4&feature=related