01.04.09, 08:52
Czy nie macie wrażenia, że jesteśmy ludkiem pozbawionym zupełnie pasji?
Obserwując ludzi na Zachodzie za każdym razem uderza mnie, ilu jest tam ludzi
pasjonujących się aktywnie, nauką, techniką, sztuką, sportem. Czasami zupełnie
prości ludzie mają niesamowity zasób wiedzy w jakimś zakresie i
niejednokrotnie wydają na te swoje pasje majątek.

W Polsce tacy ludzie to wyjątki. Posiadanie pasji jest systematycznie udupiane
przez społeczeństwo, gdzie dominuje dewiza "zarobić i się nie narobić". Ludzie
mający pasje, angażujący się intensywnie w coś, co nie przynosi mierzalnego
zysku są uważani za frajerów i marzycieli.
Co się liczy to właśnie "kasa", najlepiej jak najmniejszym nakładem i
wypełnianie określonych norm zachowań dowodzących, że jest się in: domek,
auto, dzieci urlop – im bardziej egzotyczny tym lepiej.

Tymczasem ludzie z pasjami to motor rozwoju kultury i społeczeństwa.

Może dlatego wkład Polski w kulturę europejską jest tak znikomy? Jesteśmy
społeczeństwem chłopskim – po dziś dzień.
Obserwuj wątek
    • kolejar Re: Pasja 01.04.09, 09:07
      W 200% potwierdzam spostrzeżenia. Ja np. jestem maniakiem kolejowym niemal od
      urodzenia i dlatego NIE WOLNO MI pracować zawodowo w branży kolejowej. Po prostu
      wszelkie próby załapania się tam skończyły się klęską. Już nie chcę - dawno
      zajmuję się czym innym - też pasja - sztuka :). Jest gorzej. Pewien mój kolega -
      maniak kolejowy - był maszynistą i został "wygryziony" z PKP za to, że to była
      jego pasja! Chłopak tak się załamał i zniechęcił do... Polski!, że teraz mieszka
      w HH (Hansestadt Hamburg).
      TU SIĘ NISZCZY LUDZI za to, że chcą... Normą jest zlewka. Inaczej grozi Szpital
      p.w. Przemienienia Pańskiego.
    • Gość: cudownymedalik Re: Pasja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 11:25
      Racja, wynika to z histori kraju - kreatywni indywidualisci jezeli
      wogole tacy tutaj byli, byli zawsze usadzani i traktowani jak
      niebezpieczni wariaci, podczas gdy na zachodzie takich ludzi sie
      kocha i podziwia,

liczą ze to sie zmieni z pokoleniami ale wtedy zostanie nam juz
      bidne kopiowanie wszystkiego co na zachodzie 15 lat temu zaistnialo
      w tzw mainstream trash czyli smieciowa rozrywka dla analfabetow.
      • Gość: burol pl Re: Pasja IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.04.09, 11:29
        > Racja, wynika to z histori kraju - kreatywni indywidualisci jezeli
        > wogole tacy tutaj byli, byli zawsze usadzani i traktowani jak
        > niebezpieczni wariaci, podczas gdy na zachodzie takich ludzi sie
        > kocha i podziwia,
        >
        > liczą ze to sie zmieni z pokoleniami ale wtedy zostanie nam juz
        > bidne kopiowanie wszystkiego co na zachodzie 15 lat temu zaistnialo
        > w tzw mainstream trash czyli smieciowa rozrywka dla analfabetow.

bo takie najpewniej pedały albo żydy
        • Gość: PS Re: Pasja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 11:36
          spisek diabła z satanem coby prawdziwych polaków zniszczyć.
      • Gość: Master Of Desire nie wiem o co wam chodzi. z moich obserwacji IP: *.chello.pl 01.04.09, 12:26
        wynika coś zupełnie odwrotnego. na świecie docenia się karierowiczów i ludzi
        idących pod sznureczek, zwłaszcza w tzw. europie zachodniej, ludzie którzy nie
        przestrzegają tam prawa są traktowani jak niebezpieczne zagrożenie dla
        społeczeństwa. w Polsce jest "marazm" po prostu. i jest tu wszystko,
        indywidualista się nie przejmuje społeczeństwem i zawsze na jego tle stanowi
        kontrast. na świecie jest większa tolerancja "mas" wobec indywiduum, ale nie
        można powiedzieć że jest mniej mainstreamu. w Polsce ludzie mają tendencję do
        anarchizmu i indywidualizowania, i robienia w stylu do it yourself. na świecie
        łatwiej rozwijają się różne ideologie i niszowe prądy które stają się częścią
        "społecznej świadomości", ale wynika tam to tylko z możliwości organizacji
        promocji i logistyki takich "prądów". ale prawdziwy indywidualizm nie dotyczy
        prądów, tylko jednostek jednostkowych :). kreatywni indywidualiści w Polsce nie
        mają tendencji "ideologicznych" najczęściej i przenoszenia swojej aktywności do
        przestrzeni "publicznej" i robią to we własnym zakresie. na świecie wszystko
        musi być 'na sprzedaż' i musisz chcieć 'zaistnieć', u nas jest wszystko bardziej
        osobiste, ukryte i to tyle różnic. indywidualista ma takie same problemy w
        każdym społeczeństwie, u nas tylko jest tak że jeszcze dodatkowy problem stanowi
        tolerancja, i państwo. na świecie każda anty-norma jest dopuszczana do głosu, w
        Polsce do władzy dochodzi konserwatyzm i debilizm, więc ludzie mający mieć
        władzę w imieniu społeczeństwa próbują tłumić wszelką kreatywność i "odmienność"
        od tego "mainstreamu". w świecie cywilizowanym ograniczeń jest teoretycznie
        mniej, ale odnosi się to do "warunków rozwoju dla indywidualistów" a nie ilości
        indywidualistów.

że w Polsce nie ma ludzi z pasją? no nie wiem, czy chodzi Ci o kolekcjonowanie
        znaczków i hobby czy o poświęceniu się czemuś w swoim życiu i odnalezienie
        własnej drogi ku spełnieniu? :) bo hobbystów na świecie może jest więcej, bo
        mają więcej czasu i kasy na tracenie ich na pierdoły. większość ludzi na świecie
        jest bezcelowych i zagubionych, im jest ich więcej tym lepiej dla Dominatorów,
        którzy mają dzięki nim pole do działania. moim zdaniem więcej jest
        konsumpcjonizmu i idiotyzmu na zachodzie niż w Polsce, można zawsze powiedzieć
        że w takiej np. Rosji czy Ukrainie większość społeczeństwa chla i żyje od 1 do
        1, ale mimo tam są lepsze warunki do rozwoju prawdziwego indywidualizmu. w
        społeczeństwach konsumpcyjnych najczęściej sprowadza się on tylko i wyłącznie do
        pozornej otoczki i zewnętrznej powłoki.

• 4-cyrus Re: Pasja 01.04.09, 11:58
      Taaa , spolecznosc tego forum ma pasje ,ma !!
      Od rana na necie to ich pasja
      Chaaa chaaaa
    • kolo.r Re: Pasja 02.04.09, 10:00
      Z tym udupianiem innych to chyba przesada. Polacy są najzwyczajniej leniwi - praca, dom, piwo, tv. Poza tym zauważ jak niewiele jest miejsc gdzie młodzi ludzie mogą zająć się choćby modelarstwem, motoryzacją itd. A skoro "starzy" nie mają hobby a młodzi nie mają gdzie szukać pasji to koło się zamyka.
      W kręgu swoich znajomych mam wrażenie, że zaczynamy dostrzegać potrzebę i korzyści wynikające z posiadania konika, także może powoli coś się zacznie zmieniać.
      Ważne jest żeby zarażać innych swoją pasją lub samym entuzjazmem wynikającym z posiadania hobby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka