Dodaj do ulubionych

wspominki z PRLu na TVP3

22.07.09, 23:56
łza się w oku kręci....
Obserwuj wątek
    • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 22.07.09, 23:59
      wystąpienia Gomułki Gierka Jaruzela i głos lektorów łapickiego,Fronczewskiego i kilku innych ..
      • Gość: Peter Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.09, 00:08
        dzisiaj jak na mistrza Polski patrzylem,tez mialem
        wspominki...Lubanski,Szoltysik,AS Rom,MC
        • pocoo Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 07:44
          Gość portalu: Peter napisał(a):

> dzisiaj jak na mistrza Polski patrzylem,tez mialem
          > wspominki...Lubanski,Szoltysik,AS Rom,MC

A Szarmach , Deyna , Gadocha , Gorgoń ,Lato...
          • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 08:42
            A ze sportów mi bliższych: Wójtowicz, Zarzycki, Bosek, Fibak...
      • pocoo Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 08:54
        e-skin napisał:

> wystąpienia Gomułki Gierka Jaruzela i głos lektorów łapickiego,Fronczewskiego
        > i kilku innych ..

Szkoły za darmo , a w każdej szkole dentysta (ratunku!)
        Szpitale i sanatoria też (pomijam wczasy i kolonie dla dzieci).
        Ludzie byli tacy jacyś uśmiechnięci i życzliwi.Ohyda!
        Szarość i bylejakość ludzie tworzyli sobie sami.
        No i jeszcze "raj"-państwowe czyli niczyje.Nic , tylko brać.
        • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 08:58
          staliznimz był faktycznie okropny ale po 56 dało sie już jakoś zyć normalnie. Tylko że stalinizm budowało wielu robiących do dziś autorytetów GW ze zmarłym niedawno Kołakowskim na czele a dodac do tego nalezy Szymborską Miłosza Brandysów Kuronia Geremka no i oczywiście rodzine Michników
    • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:10
      mnie w komunie najbardziej smakowaly krowki, irysy i kopalniaki :)
      • Gość: sutannowy Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.pools.arcor-ip.net 23.07.09, 09:21
        Chyba wypominki. Wypominki sa za oplata u sutannowego. Jak cos komu
        zdechlo to kase prosze i sie oczyszcza ze zlych wspomnien.Ament.A
        wspominki? Co tu wspominac....
        • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:22
          Przykro mi ze nie masz czego wspominac. ja mam, bo to moja mlodosc, a mlodosc
          zawsze wspomina sie z lezka w oku.
          • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:25
            I to jest jedyny plus PRL-u - miałem wtedy mniej niż 15 lat.
            • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:29
              w 1950 mailes 15 lat? To wiekowy jestes :)
              • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:35
                Zgadza się, miałem 15 lat. W 1989, ale zawsze. Przedtem mniej. W tej
                chwili jestem dosyć wiekowy ale tylko jak na piłkarza.
                • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:37
                  odpowiem slowami Lindy: " co ty ku...a wiesz o PRLu"? :)
                  • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:39
                    Wystarczająco dużo, żeby się cieszyć z jego przejścia do historii.
                    • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:41
                      Babcia naopowiadala, straszyla Cie Gierkiem jak nie chciales isc spac? :)
                      • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 10:02
                        Spałem bezproblemowo, podobnie jak i dzisiaj. Zwyczajnie nie chciało
                        by mi się tracić czasu na walkę o np.papier toaletowy - i tyle.
                        Poza tym od państwa nie oczekuję pomocy - wystarczy mi, jeżeli nie
                        przeszkadza. Jeżeli już jesteśmy przy Lindzie - nie lubię PRL bo to
                        złe państwo było.
                        • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 10:08
                          Jadac dalej Linda " Bo ty mloda d... ( no wlasnie... nie wiem jak to nazwac)
                          jestes " :)

Moze ty nie oczekujesz pomocy, ale jest naprawde wielu takich ktorzy jej
                          oczekuja. Jak pomysle o tysiacach dzieci idacych do szkoly bez sniadania, to
                          mnie krew zalewa.

P.S. w 89 nie bylo juz kolejek po papier. Byl to rok, w ktorym zniesiono
                          ostatnie kartki. pamietasz na co?
                          • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 10:27
                            Jeżeli dobrze pamiętam, to ostatnie kartki były na mięso i benzynę.

W PRL bieda również istniała. Tyle, że wszyscy gó... mieli więc może
                            aż tak bardzo to nie raziło.
                            W PRL najbardziej nie podoba mi się to, że jak chciało się coś
                            osiągnąć własnymi siłami to trzeba było robić to nielegalnie. PRL
                            nie dawał zdechnąć, ale żyć też za bardzo nie.

Więc jestem przeciw PRL. "W imię zasad..."(no, też nie pasuje w tym
                            miejscu).
                            • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 11:14
                              Brawo- ostatnie kartki byly na benzyne :)

Roznica miedzy PRL a Najjasniejsza jest taka, ze kto chcial, mogl zaistniec. Do
                              1990 zwiedzilem 3/4 swiata. Nie mialem problemow z dobra praca. Nie widywalem
                              glodnych dzieci, a pracujacy co roku wyjezdzali na wczasy. Wiesz jak jest dzis?
                              Znajomy lekarz powiedzial mi, ze gdyby mial wypisywac prawdziwy powod odejscia
                              na swiadectwach zgonu, musialby pisac: "brak mozliwosci finansowych na
                              wykupienie zaordynowanych lekow" - to sie dzieje w XXI wieku w centrum Europy!

I jeszcze jeden niezaprzeczalny plus PRLu- KrK byl trzymany za bezczelny ryj
                              • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 11:49
                                Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wiem dobrze, że gdyby PRL
                                trwała, to nie miałbym nawet 10% z tego, co mam obecnie. Natomiast
                                gdyby PRL nie było, to moja rodzina miałaby kilka razy więcej.No,
                                ale dziadek niestety był prywatną inicjatywą więc trzeba go było w
                                latach 50 udupić. \
                                A ci, którzy go udupili zawsze siedzieli potem w komisjach.
                                • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 11:58
                                  popatrz, o malo bym zapomnial o "zielonym swietle" dla prywatnej inicjatywy i
                                  prywatnych zakladach wyrastajacych jak grzyby po deszczu w latach 70. Bujac to
                                  my, ale nie nas. Martyrologie kazdy sobie dorobic moze. Nawet Ty mozesz wstapic
                                  do ZBOWiDu
                                  • Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 23.07.09, 18:45
                                    To jeszcze wytlumacz dlaczego w 1980 pol narodu wstapilo do
                                    Solidarnosci, po 1981 setki tysiecy mlodych zdolnych wyjechalo z
                                    kraju (mimo ze bylo to o wiele trudniejsze niz dzis), a w 1989
                                    ludzie dosc oglednie wypowiedzieli sie przeciwko PRLowi? Pewnie ze
                                    mozna powiedziec ze to spisek CIA i Wojtyly - PiS tez swoje
                                    niepowodzenia tlumaczy tym ze w mediach rzadzi Uklad i lemingi
                                    glosuja na PO mimo ze obiektywnie bardziej o ich interesy zadba
                                    PiS...

Co do dorabiania martyrologii - dzis co poniektorzy ateisci tez
                                    przesadzaja z opisami kraju rzadzonego przez Czarna Mafie. To chyba
                                    taka przypadlosc naszego gatunku.
                                    • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 20:36
                                      Powiem tak- nigdy nie wstapilem do Solidarnosci, PZPR, NZS itp. Ale jak przyszlo
                                      co do czego, zaleglem na styropianach na uczelni. Nie po to, by miec
                                      martyrologiczny kawalek zyciorysu, ale dlatego, ze jako mlody,porywczy tak wtedy
                                      czulem. Zreszta nasz rektor chrapal na styropianie obok..
                                      Ludzie wypowiedzieli soie przeciwko PRL, bo zdychajacy system byl juz nie do
                                      zniesienia. Po prostu- przestarzal sie i trzeba bylo go zmienic. niestety-
                                      okazalo sie, ze zamienil stryjek... No bo niby skad do dzis w niektorych kregach
                                      ( a jest ich wiele) caly czas z lezka w oku wspomina sie lata 70-te?
                                      Dla mnie okresem wypatrzen w idei byly 3 okresy- lata 50- do odwilzy, Potem
                                      pozna gomulkowszczyzna, i okres rzadow Messnera.
                                      Dlaczego? OOO! To temat na cala rozprawe :)

Ateisci maja racje- Kraj jest rzadzony przez najwieksza organizacje kryminalna
                                      na swiecie- WATYKAN :)
                              • Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.09, 12:04
                                a paszport to ci genosse za dzialalnosc w ZSMP czy juz w PZPR dali?
                                • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 12:09
                                  Tobie nie chcieli?
                                  Ja mialem w domu caly czas. jako reprezentant Polski :)
                                  • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 12:11
                                    A wiesz, dlaczego PRL już nie ma? Bo padł na mordę, zbańczył
                                    najzwyczajniej w świecie. Zresztą musiało się to tak skończyć. Ten
                                    system miał to wpisane w swój mechanizm.
                                    • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 12:16
                                      Zgadza sie- masz w pelni racje. Ale prosze nie demonizuj go jak czlek zaslepiony
                                      • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 12:42
                                        Po co takie wielkie słowa? Uważam po prostu, że system był do dupy,
                                        musiał paść a obecny daje dużo większe szanse. Wszystko na temat.
                                        • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 12:50
                                          mozesz miec swoje zdanie, z tym, ze dla mnie nie jest ono absolutnie miarodajne.
                                          I nie zaslaniaj sie dziadkiem. Sam o PRL nie masz absolutnie pojecia.
                                          Obecny system daje szanse , ale komu? Cwaniaczkom, zlodziejaszkom, kapitalizm z
                                          wilcza morda. Ale czy sa szanse na chociazby godne zycie dla emerytow? A moze
                                          dla 40 % mlodych ludzi w wieku 20-30 lat, ktorzy sa bez pracy?

Nikt jeszcze w historii nie wygonil tylu Polakow na emigracje co Najjasniejsza
                                          • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:06
                                            Takich dziadków było wielu. Wykończono ich w ramach bitwy o handel.
                                            Ja dwa lata temu założyłem legalną firmę, nie oszukuję, radzę sobie
                                            w miarę dobrze. I nie zaliczam się do żadnej z kategorii, które
                                            wymieniłeś. W PRL każdy mógł uczciwie pracować i legalnie się
                                            wzbogacić bez kombinowania i włażenia w dupę komu trzeba? Skąd ty
                                            się urwałeś?

Emeryci? Fakt, że przez 20 lat nie rozwiązano sprawy ubezpieczeń
                                            społecznych. I jest to zaniedbanie, ale nigdzie nie piszę, że obecny
                                            system jest idealny. A ZUS ze wszystkimi jego obciążeniami jest
                                            konsekwencją PRL jak najbardziej.
                                            • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:15
                                              Koniec dyskusli. Jestes laikiem nienawidzacym wszystkiego co wiaze sie z tamytmi
                                              latami. Nienawisc plynaca w krwi i wyssana z mlekiem matki, bo przeciez nie
                                              nabyta wlasnymi doswiadczeniami. Slowem typowy przedstawiciel pokolenia JPII.
                                              W swej krytyce poslugujesz sie jedynie wyswiechtanymi sloganami. Sory, ale to
                                              nie podstawa do powaznej rozmowy
                                              • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:22
                                                Dyskusja z tobą to kupa śmiechu - z przewagą kupy. Nie musimy się
                                                zgadzać. Tylko że ja o tym wiem. A ty nie.
                                                • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:29
                                                  powodzenia katolku.

Zgadzam sie z Toba, smiech pozostaje po mojej stronie, reszta to wytwor twojego
                                                  mozgu (?)

Pozostajac na twoim poziomie powiem, ze jestes podobny do Dżona Łajna, ale
                                                  bardziej do łajna niz do Dżona :)
                                                  • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:33
                                                    O, widzę, że pomyślałeś o łajnie. To może być skutek tych bąków,
                                                    które ulotniły się do mózgu. Wiesz,co trzeba zrobić? Odwiedź więc to
                                                    miejsce. Po wyjściu z niego człowiek jest mniej agresywny,
                                                    sympatyczniejszy i w ogóle bardziej przyjaźnie nastawiony do świata.
                                                    Bye, Tinky Winky!
                                                  • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:57
                                                    nie wnikam w to co i gdzie ci sie ulatnia :)
                                                    I nie zazdroszcze ci miejsca pobytu :) Ja sbie poprawiam humor czytajac takie
                                                    wypociny takich jak ty intelektualnych wydmuszek....:)
                                                  • leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 14:00
                                                    Jakoś ciężko zauważyć ten humor. Wyraźnie nerwy ci puściły, bo
                                                    używasz zbyt wielu epitetów. Uważaj, żeby ci nie puściło coś
                                                    jeszcze :-)
                                                  • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 14:02
                                                    nie uzywaj slow ktorych znaczenia nie jestes w stanie pojac :)
                                          • Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 23.07.09, 18:58
                                            teletubisiu,
                                            za chwile pewnie uraczysz mnie podobna wiazanka jak leftta (prosze
                                            zwlaszcza o katolka, goren bedzie miala ubaw), ale krotko i
                                            wezlowato - Twoja diagnoza w 10000% pokrywa sie z tym co twierdzi
                                            PiS.

Moze inaczej - widze ze masz obsesje na punkcie Kosciola. Otoz PRL
                                            byl wielka szansa dla KK w Polsce: ludzie nie lubili komuny, KK tez.
                                            Nawet lewicujaca opozycja musiala sie ukladac z KK. A sami rzadzacy
                                            nie mieli powodu zeby isc na prawdziwa wojne z hierarchia. Dopiero
                                            upadek PRLu, czestsze wyjazdy za granice, poprawa warunkow zycia
                                            wielu ludzi (tak, poprawa), sprawily ze ludzie zaczeli inaczej
                                            patrzec na kler. Brat znajomego jest ksiedzem - wyjechal z Polski
                                            akurat jak upadal PRL. Wrocil jakies 3-4 lata temu na galicyjska
                                            wies, i byl zszokowwany tym co tam zastal. Nie potrafil znalesc
                                            wspolnego jezyka z rodzonym bratem, ktory nie ukrywa ze popiera PiS!
                                            To pokazuje skale przemian mentalnych. Pewnie, ze dla kogos z miasta
                                            to ciagle ciemna wies, ale sami ksieza sa juz przerazeni tym co
                                            widza...
                                            • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 19:42
                                              Czytalem troche Twoich wpisow, wiec nie uwazam bys zasluzyl sobie na "katolka "
                                              :):) z moich ust ..

Moja diagnoza jest o lata swietlne odlegla od piowskiej, prosze nie obrazaj
                                              mojej inteligencji. To nie obsesja na punkcie kosciola, ale jasne, sprecyzowane
                                              zarzuty pod adresem tej instytucji ( tak instytucji, bo nie generalizuje- sam
                                              czesto popijam z pewnym wielebnym). Instytucji, ktora ten biedny kraj
                                              systematycznie doprowadza do upadku a ludzi do fanatyzmu, albo calkowitej
                                              bezsilnosci. KrK w PRL rzeczywiscie mialo szanse, szczegolnie w czasie
                                              liberalnych rzadow Chlopca z Sosnowca ( nie mylic ze Slazakiem, bo zasztyletuje
                                              :))) )
                                              Niestety to imperialna polityka watykanczykow, ktorzy dostali palec ( zezwolena
                                              w latach 70 na budowe ponad 1500 kosciolow), do calkowitego rozbestwienia sie w
                                              czasach obecnych jest jedna z glownych przyczyn, ze musimy czuc sie Pariasami
                                              Europy.
                                              Wiem co mowie, wujechalem z kraju w 1989, wrocilem w 2002, ale stal jestem jedna
                                              noga na zachodzie, bo tego wymaga moja praca.
                                              Nie martw sie, potrafie byc obiektywny, jesli chodzi o jednostki, niestety- w
                                              KrK o jednostce nie moze byc mowy- no chyba ze o tej na gorze. Krk to twor
                                              feudalny- jeszcze bardziej upodmiotowujacy czlowieka niz to robila polska
                                              komuna. Celowo pisze o "polskiej komunie", bo zdecydowanie roznila sie ona od
                                              rezymu panujacego u sasiadow.

P.S. ja tez jestem przerazony widzac dzialalnosc ksiezy
                                              • Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 23.07.09, 20:01
                                                Ufff... przywrociles mi troche wiary w Ciebie - napisales bez
                                                bluzgow :-)))

Ja caly czas mam wrazenie ze wiele osob przecenia wplyw KK na
                                                Polakow. Tutaj wylazi cos o czym wiele razy pisalem w dyskusjach z
                                                Echem, ktora twierdzila ze tylko chrzescijanstwo moze byc ostoja
                                                moralnosci. Otoz polski katolik potrafi bez zadnych wyrzutow
                                                sumienia odgrodzic swoja wiare od zycia: 'kosciol kosciolem, ale zyc
                                                trzeba'. Polska wiara to czesto tradycja, robienie czegos 'bo co
                                                powiedza ludzie', niechec do innosci, nieufnosc do obcych etc. Caly
                                                dowcip polega na tym ze wiele z tych 'wartosci' bylo zaszczepianych
                                                takze przez PRL. Mozesz bronic PRLu mowiaz ze to tylko 'bledy i
                                                wypatrzenia', ale idea byla dobra, tak samo jak katolicy twierdza ze
                                                ksieza-pedofile to tylko wypaczenia. W praktyce Polski
                                                malomiasteczkowej i KK, i PRL, popieraly te same wartosci. Naprawde,
                                                w 1989 Polska mogla pojsc droga Moczara i Milosevicia. Az mam
                                                dreszcze...

W zasadzie Radio Maryja i NIE maja ten sam przekaz: wszyscy ludzie
                                                dookola ciebie to swinie...
                                                • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 20:24
                                                  Bluzgam tylko wtedy, kiedy widze glupote i ksiedza - pedofila :)
                                                  A tak na serio, nie mam zamiaru rozpatrywac w tym watku zasad retoryki.
                                                  Nie o to chodzi.
                                                  Nie da se przecenic wplywu watykanczykow na zycie w naszym kraju. Wiesz co jest
                                                  najtragiczniejsze i najbardziej smutne? To ze KrK powoduje u swych baranow, tfu!
                                                  -owieczek, swego rodzaju schizofrenie. Co innego glosza, co innego czynia.
                                                  Faryzeizm czystej wody, albi zgodnosc z powiedzonkiem " mdla sie pod figura a
                                                  diabla maja za skora". Wiele juz pisalem o tym, ze winien temu jest przede
                                                  wszystkim sakrament spowiedzi, ktory daje carte blanche do popelnienia
                                                  nastepnych sku...synstw, jesli tylko naplujesz w ucho czarnemu, co przewiniles (
                                                  on oczywiscie zapisze to co najmniej w swej pamieci).
                                                  Nie wiem co ma system realnego socjalizmu do wiary, ale niech bedzie ze masz
                                                  racje. jeszcze jeden kamyczek do grzeszkow PRL nie stanowi :)
                                                  Nie bronie systemu narzuconego nam w 1944. Bronie ludzkiej twarzy tego systemu,
                                                  ktora niewatpliwie byla. Wiem, ze latwiej jest straszyc dzieci Gierkiem, niz
                                                  przyznac, ze jednak to co on wybudowal ( nie przytaczaj argumentu dlugow, bo
                                                  zaraz dostaniesz za to baty :))) ), to Najjasniejsza wyprzedala za pol darmo
                                                  na przyklad Hindusom, ktorzy teraz trzepia kase na polskich hutach.

Chwala wiec wladzom "komuny" i naczalnikom "solidarnosci" ze mogli sie dogadac
                                                  przy okraglym stole ( szkoda tylko ze zaprosili tam purpuratow), a nie poszli
                                                  droga rozlewu krwi. A bylo blisko, bo pa=mietam nastroje ze strajkow na uczelni
                                                  w czasie stanu wojennego.

Lubie czytac nie, ale sie z nim nie utorzsamiam. Wole Fakty i Mity :)
                                                  • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 20:27
                                                    sory za literowki, ale nie czytam i nie koryguje napisanego tekstu przed
                                                    wyslaniem :) Moja korektorka juz nie raz chciala mnie za to zabic :)
                                  • Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.09, 12:11
                                    acha,olimpijczyk wiedzy o Kraju Rad?
                                    • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 14:48
                                      kto? ja?
    • sar.a28 Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 10:28
      Komu sie kreci to sie kreci:)
    • e-skin dziękuję komunie za udane dzieciństwo 23.07.09, 12:14
      że aż do 1991 roku mogłem korzystać z kolonii w wakacje że miałem należytą opiekę lekarską w szkole (higienistka dentystka itd) a kolege to nawet z białaczki wyleczyli (w szpitalu państwowym nie wszkole oczywiście) a w tamtych czasach z białaczki rzadko kto zywy wychodził.. no i dziekuje za czyny spóeczne za wykopki na PGRach (ostatnia taka wyprawa była w 1991.. dla mnie koniec komuny to nie 1989 a 1991 bo wtedy upadł ZSRR i zaczęły się pojawiać propblemy z bezrobociem na czele i w tym tez to roku poraz ostatni pojechałem na wspomniane juz wykopki
    • 10iwonka10 Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 18:35
      >>>Obecny system daje szanse , ale komu? Cwaniaczkom,
      zlodziejaszkom, kapitalizm z wilcza morda. Ale czy sa szanse na
      chociazby godne zycie dla emerytow? A moze dla 40 % mlodych ludzi w
      wieku 20-30 lat, ktorzy sa bez pracy?
      Nikt jeszcze w historii nie wygonil tylu Polakow na emigracje co
      Najjasniejsza >>>

W czarnych kolorach to przedstawiasz.
      Za PRL dobrze sie mieli prominenci partyjni , milicjanci- oni chyba
      mieli swoje specjalne sklepy w odroznieniu od reszty 'motlochu'.

Za PRL to i ciezko bylo dostac paszport wiec co tu mowic o
      emigracji. Poza tym mozliwa byla glownie praca na czarno teraz w EU
      jest legalna.

A emeryci...... Mieszkam w Anglii i tutaj dokladnie tak samo
      narzekaja na male emerytury jak w Polsce. To chyba wszedzie problem.

Zawsze sa 2 strony medalu-plusy i minusy kazdego systemu.
      • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 18:57
        10iwonka10 napisała:

W czarnych kolorach to przedstawiasz.

*** dokladnie- czarny kolor dominuje

*** kompletna bzdura
        >
        > emigracji.

*** kompletna bzdura- mialem w domu od 1982

Poza tym mozliwa byla glownie praca na czarno teraz w EU
        jest legalna.

*** nastepna bzdura- sprobuj popracowac w Niemczech legalnie
        >

*** A co mnie obchodza Angole? Czy oni sie Polakami przejmuja? Ostatnio to ich
        tylko morduja

> Zawsze sa 2 strony medalu-plusy i minusy kazdego systemu.

A ktory z nich znasz lepiej?
        • Gość: kati Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 19:14
          > Za PRL to i ciezko bylo dostac paszport wiec co tu mowic o
          > > emigracji.

>
          > *** kompletna bzdura- mialem w domu od 1982

No i to właściwie wszystko wyjaśnia. Miałes w odróżnieniu od innych
          paszport w domu, czyli byłeś w gronie nielicznych uprzywilejowanych.
          Jako uprzywilejowany widzisz PRL inaczej niż zwykli ludzie i jest to
          ocena całkowicie subiektywna. To tak jakby ktoś twierdził, ze
          Etiopia jest krajem powszechnego dobrobytu tylko zapomniał dodać, że
          jego wujek jest tam prezydentem;)
          • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 19:27
            Blad w rozumowaniu. Od 11 roku zycia ciezko pracowalem na to, by miec paszport w
            domu. Treningi 2-3 razy dziennie. W 17 roku zycia opuszczenie domu rodzinnego, w
            18 gra w rep. Polski.
            I nie znalem ani jednego sekretarza. Wszystko zawdzieczam swojej pracy. Ale i
            nauka dawala takie mozliwosci. Nauka ktora faktycznie byla ZA DARMO
            • Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.09, 22:19
              te ,genosse wyprali ci tyn "mozg" towarzysze,zal mi cie marionetko
            • Gość: kati Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 09:21
              > Blad w rozumowaniu

Jaki błąd? Pisałam, że żyłeś pod kloszem, w świecie ludzi
              uprzywilejowanych i to się zgadza. Nie pisałam, czy sam sobie na to
              zapracowałeś czy dostałeś za darmo, bo to czynnik bez znaczenia.
              Ważne jest to, ze twoje wspomnienia z PRL są kompletnie nieadekwatne
              do tego co naprawdę się wtedy działo. A działo się choćby to, ze
              zdecydowana większość ludzi paszportu w domu nie miała.
              • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 09:25
                Dzieki bardzo za taki klosz :) Zreszta, kazdy mogl go miec. Moi koledzy mieli
                paszporty, bo dostawali stypendia w uczelniach od Moskwy do Lizbone, inni mieli
                paszporty, bo sie wspinali i czesto wyjezdzali w gory. Zreszta.... ja sobie
                wspomne te tlumy Polakow na plazach w Warnie albo Jalcie, to trudno mi uwierzyc
                w paszportowa matryrologie narodu.

Ze spytam, a Ty mialas wtedy paszport? :)
                • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 09:39
                  a mnie paszport do niczego nie był mnie i mojej rodzinie potrzebny
                • Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.09, 09:48
                  do tych"lepszych"nalezalo"39 tys + rodzina ,znajomi i znajomi
                  znajomych,ci ktorzy mogli"posmarowac" nazbieraly sie te
                  tlumy,dzieciaku PRL-u
                  • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 09:51
                    dzieciaki PRLu , te prominentne były nazywane bananową młodzieżą.
                    Ja do nich nie należałem ale jakoś żyć się dało. Praca była było bepiecznie, dziewci były bardziej posłuszne rodzicom... a ta wolność tylko patologii nam przysporzyła
                    • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 09:55
                      Wiesz ze dzwonia, ale nie wiesz w ktorym kosciele...

Bananowa młodzież - termin powstały na początku lat 60. XX wieku, wykorzystywany
                      przez polskich komunistów w celu poniżenia przywódców młodzieży akademickiej
                      (określanej również jako grupa awanturników z Uniwersytetu Warszawskiego
                      wywodząca się z kręgów bananowej młodzieży) odpowiedzialnej za protesty
                      przeciwko rządowej nagonce antysemickiej (marzec 1968 r.).

PZPR posługując się tym sformułowaniem, usiłowała skompromitować studentów
                      pochodzących z bogatych rodzin (najczęściej były to rodziny wysokich urzędników
                      PRL), sugerując, że wychowani w luksusie symbolizowanym w danym wypadku przez
                      deficytowe w okresie małej stabilizacji banany, nie znają istotnych problemów
                      środowiska akademii, a tym samym nie mogą reprezentować jego interesów.

Współcześnie określenie to powróciło[potrzebne źródło] w slangu młodzieżowym
                      jako pogardliwe określenie nastolatków pochodzących z bogatych rodzin,
                      mieszkających w wielkich miastach, wyróżniających się drogimi ubraniami i stylem
                      życia ograniczającym się do uczęszczania na imprezy, picia alkoholu,
                      "pokazywania się" w odpowiednich prestiżowych punktach miasta (np. ul. Chmielna
                      w Warszawie, Deptak Bogusława w Szczecinie) i - zazwyczaj - lekceważenia i
                      poczucia wyższości wobec innych.
                • Gość: kati Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 10:15
                  > Dzieki bardzo za taki klosz :)

Słusznie dziękujesz, masz za co dziękować.

> Zreszta, kazdy mogl go miec.

Każdy z prawie 40 lln Polaków?

Moi koledzy mieli
                  > paszporty,

Aaaa, każdy z twoich kolegów. Teraz rozumiem:)

> bo dostawali stypendia w uczelniach od Moskwy do Lizbone,

Otrzymanie stypendium bynajmniej nie uprawniało do posiadania
                  paszportu w domu. Stypendium trwało od...do..., paszport (służbowy w
                  takim przypadku) odbierało się tydzień - dwa przed planowanym
                  wyjazdem a oddać trzeba go było zaraz po powrocie. Czyli niewiele
                  się to rózniło od tego co mieli normalni ludzie - z wyjątkiem tego,
                  ze kolejki były krótsze.

inni mieli
                  > paszporty, bo sie wspinali i czesto wyjezdzali w gory.

Ilu ich było twoim zdaniem w relacji do ludności Polski? No dobra,
                  możesz doliczyć grotołazów i nurków;)
                  Jaki to był procent z 40 mln?

Zreszta.... ja sobie
                  > wspomne te tlumy Polakow na plazach w Warnie albo Jalcie, to
                  trudno mi uwierzyc
                  > w paszportowa matryrologie narodu.

Oj, coraz bardziej mnie zadziwiasz. Naprawdę nie wiesz o tym, ze na
                  wyjazd do krajów tzw zaprzyjaźnionych paszport nie był potrzebny?
                  Dokładnie nie pamietam, ale była chyba jakaś wkłądka do dowodu czy
                  może inny rodzaj niby-paszportu - no w każdym razie to ze można było
                  wyjechać do Bułgarii nie znaczyło, że do Francji czy NIemiec też

>
                  > Ze spytam, a Ty mialas wtedy paszport? :)

Na stałe, w domu czyli tak jak teraz? Oczywiście, że nie miałam (co
                  nie znaczy, że nie wyjeżdżałąm za granice). Prawie nikt nie miał.
                  Prawdę mówiąc, jesteś pierwszą osobą która twierdzi, że taki
                  paszport miała.
                  • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 10:19
                    Mloda kobieto- wkladki paszportowe wprowadzono chyba w 1976, o ile dobrze
                    pamietam. Nie jestem typem, ktory od razu musi to sprawdzac w wikipedii.
                    Przemawia przez ciebie zazdrosc i tyle. Trzeba sie bylo po prostu starac, a nie
                    czekac z wyciagnieta raczka na zasadzie" bo mi sie nalezy" Typowy odruch
                    pokolenia JPII
                    • Gość: kati Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 11:58
                      A jakie to ma znaczenie czy w 76 czy wcześniej (albo później)?
                      Przeciez rozmowa jest o tym, czy paszporty w domu było powszechnie
                      dostępne przed 89 rokiem. A oczywiście nie były...
                      Widzę, ze skończyły ci się argumenty, prędzej niż myślałam.
                      OK, nie będę się dłużej nad tobą znęcać, rozbroiłes mnie tą "młodą
                      kobietą":))
                      • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 12:23
                        Wcale nie skonczyly mi sie argumenty. Z tego co pamietam wkladki nie trzeba bylo
                        oddawac :) Nie masz szans sie nade mna znecac. jestem odporny na demagogie
                        szerzone przez zajadlych wrogow PRLu

Szczegolnie kiedy pochodza z ust mlodej kobiety :)
        • 10iwonka10 Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 09:54

*** kompletna bzdura

>>>>>Bzdura???- Alez ja dobrze pamietam ze byly wydzielone sklepy
          dla milicjanow- poszperaj troche w tym temacie.>>>>>>

> emigracji.

*** kompletna bzdura- mialem w domu od 1982 -

<<<<Mam na mysli za starego PRL lata 50-60- pozniej bylo lepiej.>>>>>

Poza tym mozliwa byla glownie praca na czarno teraz w EU
          jest legalna.

*** nastepna bzdura- sprobuj popracowac w Niemczech legalnie

>>>>Co mnie Niemcy obchodza-coz mi za przyklad dajesz jednego
          kraju???- Mozna w Anglii, Irlandi, Belgi,Holandii.....>>>>>

>

*** A co mnie obchodza Angole? Czy oni sie Polakami przejmuja?
          Ostatnio to ich
          tylko morduja >>

>>>>Nie wiem czy cie obchodza podaje przyklad ze 'niektorym'emerytom
          wszedzie ciezko. Czasy sie zmienily trzeba bylo oszczedzac a dzisiaj
          aby miec godna emeryture trzeba sobie placic prywatnie- Zus tego nie
          zapewni takie sa prawa rynku.>>>>>

> Zawsze sa 2 strony medalu-plusy i minusy kazdego systemu.

A ktory z nich znasz lepiej?

>>>lepiej znam obecny bo w nim zyje i zdecydowanie daje on wieksze
          szanse do rozwoju niz 'komuszkowaty'PRL>>>>
          • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 10:01
            No to gratuluje ci wyboru systemu, ktory za pieniadzem wygonil cie z ojczyzny na
            obczyzne.

Sklepow za "zoltymi firankami" bylo naprawde niewiele. A i korupcja byla o wiele
            mniejsza niz teraz. Owszem od czasu do czasu zdarzaly sie jakies przewalki, ale
            wbrew pozorom nie byly tak powszechne jak to co sie dzieje teraz. Sam pamietam,
            ze wystarczyla skarga udokumentowana do sekr. POP a ten natychmiast dzialal, bo
            tym samym potwierdzal pospolstwu "ludzka strone socjalizmu" - teraz? Teraz nawet
            na sad nie masz szans, bo a) sa przepelnione b) adwokat w polsce jest koszmarnie
            drogi i stac na niego tylko krezusow
            • 10iwonka10 Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 10:22
              >>>No to gratuluje ci wyboru systemu, ktory za pieniadzem wygonil
              cie z ojczyzny na obczyzne>>>>

Wyjechalam z powodow osobistych nie finansowych 7.5 roku temu jesze
              przed przystapieniem Polski do UK Mialam w miare dobra prace w
              Polsce i mam w UK wiec chyba nie jestem dobrym przykladem obecnej
              emigracji za chlebem.

Natomiast z czasow PRL- dobrze wspominam kolonie, zakladowe tanie
              wczasy ( dofinansowywane przez zakaldy pracy)...studia? byly z darmo
              ale dzienne chyba wciaz sa?

Natomiast pamietam tez jak moi rodzice stali cala noc ( byly czytane
              listy kolejkowe) aby kupic nowa pralke. Pamietm tez ze awans w pracy
              byl czesto uzalezniony ( nie od wiedzy i kompetencji ) ale od
              przynaleznosci do PZPR.

>>>A i korupcja byla o wiele mniejsza niz teraz>>> - tego nie wiem?

Dzisiaj wbrew pozorom swiat jest bardziej otwarty i ludzie maja
              wiecej wyborow zyciowych ale nie wszysyc dobrze radza sobie w
              obecnej rzeczywistosci.

A jeszcze jedna roznica? Kiedys liczyly sie uklady i
              plecy....dzisiaj kasa,kasa,kasa.

• teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 12:26
                lady i ukladziki by zdobyc kase licza sie i dzis. Raczka raczke myje. I to nie
                tylko w Polsce. Mam kilkanascie lat doswiadczen na Zachodzie ( troche wczesniej
                od Ciebie bo od 1989.)

Dzisiaj na wczasy i kolonie moga liczyc jedynie dzieci dobrze uposazonych
                rodzicow. Cala biedota zostaje w blokowiskach i dziczeje
                • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 13:25
                  fakt, a więc źle się stało ze komune obalono.
        • matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 01:23
          teletoobis napisał:

> Za PRL dobrze sie mieli prominenci partyjni , milicjanci- oni
          chyba
          > mieli swoje specjalne sklepy w odroznieniu od reszty 'motlochu'.

>
          > *** kompletna bzdura

No co Ty? Nie pamietasz milicyjnych konsumów? To były specjalne
          sklepy, w których sprzedawali tylko milicjantom i ich rodzinom za
          okazaniem legitymacji. Było w nich wszystko, od luksusowego żarcia
          po lodówki i automatyczne pralki. A sklepy dla prominentów? tzw. "za
          żółtymi firankami"... to kto w nich kupował? "motłoch"?

> Za PRL to i ciezko bylo dostac paszport wiec co tu mowic o
          > > emigracji.

>
          > *** kompletna bzdura- mialem w domu od 1982

Spróbowałbyś mieć w domu przed 1982r. Mój ojciec miał dwa paszporty
          (chociaż żadnego w domu). W służbowym miał zdjęcie z wąsami a w
          prywatnym bez wąsów. No i kiedyś jadąc prywatnie, pociągiem, (raptem
          do czeskiej Pragi) z paszportem "bez wąsów" ale za to z wąsami
          musial zgolić je w wagonowej toalecie, ponieważ WOP-ista... nie
          mógł go rozpoznac na zdjęciu
          :) To były czasy.
          Co do emigracji... największa fala to była przed samym stanem
          wojennym. Wtedy uciekł z tego raju kto tylko mógł. Niektórzy, tak
          jak starszy brat mojej koleżanki zaangażowany w "solidarność" to
          nawet dostał do wyboru: wyjazd, albo więzienie. Wybrał wyjazd i
          siedzi w Stanach do tej pory.
          • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 11:31
            matylda1001 napisała:

> No co Ty? Nie pamietasz milicyjnych konsumów? To były specjalne
            > sklepy, w których sprzedawali tylko milicjantom i ich rodzinom za
            > okazaniem legitymacji. Było w nich wszystko, od luksusowego żarcia
            > po lodówki i automatyczne pralki. A sklepy dla prominentów? tzw. "za > żółtymi
            firankami"... to kto w nich kupował? "motłoch"?

*** w zyciu nie widzialem takiego sklepu- wierz mi. Tez dochodzily mnie takie
            sluchy. ( wszystko skorygowal jednak zaznajomiony gliniarz). Byly kantyny
            milicyjne z ponoc dobrymi i tanimi obiadami i tansza wodka bez kartek- to cala
            tajemnica tych "sklepow".
            W tym wszystkim widze pewna analogie do n. takich "sklepow gorniczych". Wiesz
            gminna ukazuje je jako elitarne z nie wiadomo jakimi cudenkami w srodku.
            Pochodze z rodziny gorniczej. Sprawa byla prosta. Gornik swoje zarobki z dniowek
            sobota- niedziela mogl dostawac zapisane na TZW Ksiazeczke G. Bylo z niej
            tyle kozyszci co z mitologicznego punktu "G". Wszyscy wiedzieli ze istnieje,
            nikt nie potrafil znalezc. A jak juz znalazl, to konczylo sie wielkim zawodem.
            Zazwyczaj w takich sklepach mozna bylo kupic wybraki wycowane z handlu za
            granica, albo trzeba bylo dlugo stac ( tez analogia do punktu G,) by mozna bylo
            kupic na przyklad kolorowy , turystyczny TV prod radz.
            >
            Najwieksa fala emigracyjna, to nie okolice stanu wojennego. Owszem wielu ludzi
            przebywajacych za granica wybralo pozostanie na zasadzie "azylu" na zachodzie,
            ale z Polski nie wypuszczano. Tu zastanow sie, skoro emigracja byla w tym czasie
            tak wielka, a z Polski niekogo nie wypuszczano, to skad te tysiace, setki
            tysiacy Polakow przebywajacych akurat na zachodzie dn 13 grudnia mialo paszporty?
            Ukradli, sfalszowali, czy tez moze legalnie dostali?
            Prawdziwa emigracja- to ostatnie 4-5 lat. Emigrcja ludzi mlodych,
            wyksztalconych. Wiesz, jak jechalem po raz pierwszy na zachod, musialem miec 3
            zyrantow ( dobrze zarabiajacych) aby w przypadku mej dezercji splacili naleznosc
            wobec panstwa bioraca sie z obebraniem darmowego wyksztalcenia.

• rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 12:46
              "w zyciu nie widzialem takiego sklepu- wierz mi."Jeżeli ktoś z powodu
              ideologicznego zaślepienia nie chce przyjąć istnienia sieci sklepów o nazwie
              Konsumy to proszę przeczytać link.pl.wikipedia.org/wiki/Konsumy. W
              ambasadach polskich znajdują się sklepy gdzie sprzedaje się alkohole i papierosy
              po bardzo niskich cenach. Niestety, nie korzystają z nich wszyscy Polacy
              zamieszkujący dany kraj a jedynie kolesie związani z ambasadą.
              • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 12:57
                o czym ty pieprzysz. Nie masz bladego polecia o temacie, ale jak wszedzie musisz
                wpieprzyc swoje 3 grosze. Bez ladu, skladu, cienia mysli...

Wikipedii nie ma jeszcze artykułu pod taką nazwą. Możesz wykonać jedną z
                poniższych czynności:

* utworzyć nowy artykuł Konsumy.

→ przeczytaj najpierw, jak utworzyć hasło, jeśli jeszcze tego nie
                robiłeś/aś

* umieścić to hasło w propozycjach tematów nowych artykułów

→ najlepiej dopisać propozycję tutaj

* poszukać tekstu „Konsumy.” w innych artykułach
                * zobaczyć, w których hasłach znajdują się odnośniki do tego tematu
                * Poszukaj hasła o tym tytule na jednym z siostrzanych projektów Wikipedii:

Wikisłownik Wikibooks Wikicytaty Wikiźródła Commons Wikinews
                • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 13:09
                  normalni ludzie mieli za komuny dobrze, wystarczyłojej nie podskakiwac..
                • Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.09, 13:51
                  widze ze komunistaczne dziecie sie pozbieralo,genosse pelna
                  geba ,tak mieli zawsze :Nie do zaj....
                • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:22
                  Pieprzenie to może twoja specjalność."W czasach PRL nazwę Konsumy przyjęło
                  Przedsiębiorstwo Gastronomiczno-Handlowe, tworzące sieć sklepów i stołówek dla
                  pracowników Ministerstwa Spraw Wewnętrznych - funkcjonariuszy Milicji
                  Obywatelskiej i Służby Bezpieczeństwa.

Przedsiębiorstwo prowadziło:

* sklepy mundurowe
                  * sklepy z artykułami deficytowymi
                  * kasyna i stołówki w komendach Milicji Obywatelskiej.

Przedsiębiorstwo przekształcono w dniu 1 listopada 1990 roku w Przedsiębiorstwo
                  Gastronomiczno-Handlowe "Gastropol".

Pod nazwą Konsumy istnieje do chwili obecnej jeszcze kilka kasyn i stołówek na
                  terenie różnych komend policji na terenie całej Polski.
                  żródło:pl.wikipedia.org/wiki/Konsumy. Tak na marginesie, to za Adolfa
                  było jeszcze lepiej, tylko nieco wcześniej.:-)
                  • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:43
                    I co z tego?Myslalem ze zaskoczysz mnie jakas rewelacja, a tu... dupa blada.
                    Prawie kazde wieksze przedsiebiorstwo mialo swoje wlasne stolowki, kantyny,
                    sklepy wewnetrzne. I komu to przeszkadzalo?
                    A jesli spodziewasz sie, ze tam sprzedawano np. kawior za zlotowke to sie
                    mylisz. Ale lepiej potepiac a priori, nie? Byle pasowalo do wprasowanej w mozg
                    ideologii.

P.S Katole tez mieli swoje Ars Christiani :)
                • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:33
                  Skleroza to typowa wymóka starych komuchów. Tutaj na zdjęciu mamy namacalny
                  dowód jak się urządzili władcy PRL, głównie funkcjonariusze aparatu terroru: SB.
                  Kiedyś był tu sklep milicyjny a dzisiaj mamy bank
                  postesbecki.wroclaw.hydral.com.pl/001856,z,409634,1,foto.html#st
                  • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:46
                    woja nienawisc i indolencja popatra zacietrzewieniem jest niesamowita.Ty pewnie
                    masz nawet sny erotyczne z Gomolka w tle, katolku :)
                    • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:53
                      Jesteś żałosnym starym komuchem, który przegrał swoje życie dla komuny.
                      Próbujesz innych zaciekawić swoim widzeniem przeszłości. Nie masz nic ciekawego
                      do powiedzenia. A ten twój plugawy słowotok może zainteresować wyłącznie
                      specjalistów od psychiatrii.
                      • pocoo Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:58
                        rambo_pl napisał:

> Jesteś żałosnym starym komuchem, który przegrał swoje życie dla komuny.

Widzę , że bardzo dobrze go znasz.Jesteście kumplami? Jeżeli nie , to skąd o nim
                        tyle wiesz? Duch Święty ci to objawił? Podaj źródło.
                        • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:02
                          Po prostu leci schematami, jakie tatko Purchawka w ciasny mozg mu wtloczyl.:).
                      • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:01
                        Dokonaj w zyciu 1/10 tego co ja dokonalem, zakompleksiony katolku :) Rownie
                        dobrze jak w tamtych latach daje sobie rade obecnie.
                        Nigdy nie bylem czlonkiem partii ani przybudowek. Uczestniczylem w strajkach
                        studenckich na poczatku lat 80.
                        Nie mam zamiaru akurat z toba o tym rozmawiac, bo nie dotrze. jestes
                        zacietrzewiona miernota o umyslowosci troglodyty, do ktorej nic nie dociera
                        oprocz glosu Dlugowlosego Zyda we wlasnym domu- vulgo; Stacji radiowej z miasta
                        Torunia :)
                        • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:12
                          o!cto ty też nie lubisz Żydów?
                          • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:28
                            Tylko jednego- takiego dlugowlosego :)
                        • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:29
                          "Nigdy nie bylem czlonkiem partii ani przybudowek. Uczestniczylem w strajkach
                          > studenckich na poczatku lat 80." Jako TW?
                          • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:36
                            Jako TW dzialali przede wszystkim owczesni klerycy, oazowicze i inny, ktorzy
                            mieli dostep do srodowisk infiltrowanych. Wielu to dzisiejsi biskupi, a ci co im
                            sie nie udalo, bo byli za ciemni nawet do rozrzucania bibuly- rozladowuje teraz
                            swoje frustracje na FS udajac Rambo :)
                            • Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.09, 15:58
                              lezysz i kwiczysz,komuszy gnomie
                            • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 16:03
                              Mam dobre lekarstwo na twe umysłowe
                              wzdęcia.www.youtube.com/watch?v=Z28Adw8ct4A&feature=related
                              • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 16:05
                                Ja tez mam prezencik dla ciebie, moze nie zrozumiesz, ale przypatrz sie wlasnym
                                komplicom :)

www.youtube.com/watch?v=YT2fhRu619E
            • matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 20:13
              teletoobis napisał:

> *** w zyciu nie widzialem takiego sklepu- wierz mi.<

Wierzę, jakie mam wyjście? Jednak zastanawiam się gdzie Ty się
              tak "wybiórczo" wychowałeś. Konsumy to nie były milicyjne kantyny z
              tanimi obiadami i tańszą wódką bez kartek. To były regularne sklepy.
              Wejść tam mógl każdy, podobnie jak do "Pewexu", ale nie każdy mógł
              kupić. Taki konsum był w okolicach mojego domu i często z
              dzieciakami chodziliśmy sobie popatrzeć. Nie znam Śląska i sklepów
              górniczych. Faktem jest, że sporo młodych ludzi, szczególnie
              chłopaków wyjechało z mojego miasta na Śląsk, do pracy. Tam szybciej
              dostawali mieszkania. Sąsiadki syn wyjechał do Rudy Śląskiej, ciężko
              pracował w kopalni ale bardzo sobie chwalił. Matka jechała do niego
              raz w miesiącu i przywoziła bogatą wałówkę dla całej rodziny. Nie
              tylko z górniczych sklepów. Powszechnie wiadomym było, że Śląsk, z
              racji Gierka, jest lepiej zaopatrzony od reszty kraju.

>Najwieksa fala emigracyjna, to nie okolice stanu wojennego. Owszem
              wielu ludzi przebywajacych za granica wybralo pozostanie na
              zasadzie "azylu" na zachodzie, ale z Polski nie wypuszczano. Tu
              zastanow sie, skoro emigracja byla w tym czasie tak wielka, a z
              Polski niekogo nie wypuszczano, to skad te tysiace, setki
              tysiacy Polakow przebywajacych akurat na zachodzie dn 13 grudnia
              mialo paszporty? Ukradli, sfalszowali, czy tez moze legalnie dostali?
              <

Za czasów "solidarności", przed stanem wojennym, paszport dostawał
              kto tylko chciał. No, chyba że akurat komuś chcieli zrobic na złość.
              Wtedy bardzo popularne stały się "wycieczki" do Austrii i Szwecji.
              Były to wyprawy w jedną stronę, bo jakieś 80-90% składu takiej
              wycieczki zostawało za granicami. Wracały puste autokary i puste
              promy. Ludzie ci zostawiali tu wszystko, co mieli, często
              mieszkania, samochody (dla zachowania pozorów). Tam lądowali w
              ośrodkach dla uchodzców politycznych, dostawali azyl i byli
              rozsyłani do innych krajów.
              • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 22:09
                konzumy? to sięc chorwackich suopermarketów!
                • matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 00:26
                  e-skin napisał:

> konzumy? to sięc chorwackich suopermarketów!<

Konsumy, podobnie, ale jednak inaczej. Te sklepy były władzy
                  potrzebne. Któż to taki był wtedy przeciętny milicjant? Prosty
                  chłopek. W doopie miał ideologię i przekonania, ale za to miał
                  władzę i żołądek. Szedł pracować w milicji dla zysku. Jak wiadomo
                  dobrze płacili i było za co kupowac w tych luksusowych sklepach. W
                  moim podwórku jeden facet handlował cielęciną. Pracował w Pogotowiu
                  Ratunkowym jako sanitariusz. Przywoził tę cielęcinę... karetką, na
                  sygnale. Przeciez nikt nie odważyłby się zatrzymać karetki na
                  sygnale. Mięsko wnosili do jego domu na noszach. Potem całe podwórko
                  biegło zaopatrzyć się w cielęcinę. Przychodziły też kupować panie
                  milicjantowe. Niektóre znałam, bo były to matki dzieciaków z mojej
                  szkoły. Te, co miały ważniejszych mężów często dostawały za darmo,
                  pozostałe miały taniej. To były ciekawe czasy.
              • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 07:04
                Wychowalem sie na Slasku, w Zabrzu. Wiem gdzie byla milicyjna kantyna, bo sam
                czesto " zalatwialem " tam wodeczke bez kartek i przed 13. Czy byla tansza? Tak-
                o jakies 5%. Mozna tez bylo zjesc niezly obiad za przyzwoita cene. Nikt nie
                pytal o legitymacje, chociaz doskonale wiedziano, ze nie naleze do "firmy".

Jesli chodzi o tzw. "sklepy gornicze", to nie bylo w nich zarcia. Z ogolnym
                zaopatrzeniem tez nie bylo tak jak wiesc gminna niesie. Po konserwy rybne
                jezdzilismy na przyklad do Strzelec Opolskiech. Nie wiem dlaczego- ale tam
                zawsze byly :)

Gierek nie byl Slazakiem- tu caly problem. Gierek byl chlopakiem z Sosnowca,
                wiec Zaglebiakiem. Tyle, ze jako Pierwszy w wojewodztwie, a pozniej w kraju byl
                po prostu gospodarzem. Ciekawe , ze zadluzenie za jego rzadow wynosilo 19,5 mld
                dolarow. - a przypominam, ze za te pieniadze powstawaly drogi, kuty, elektrownie
                ( wyprzedane za darmo w ramach tzw. prywatyzacji). Dopiero nastepne ekipy
                zwiekszyly zadluzenie o kilkadziesiat miliardow.

No wiec jak bylo z tymi paszportami? Dostawal kto chcial, czy tez wredna komuna
                nie dawala nikomu? Ktos wyzej nie dowierzal, ze w latach 80 mialem takowy
                dokument w domu. Krecicie jasnie panstwo Katolstwo.
                • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 08:57
                  Paszporty "w domu" pojawiły się dopiero, o ile pamiętam w 88 roku.
                  Wcześniej każdorazowo trzeba było składać wniosek i odstać swoje w
                  kolejce. Paszport trzeba było oddać chyba do tygodnia od powrotu z
                  zagranicy. Żeby dostać paszport trzeba było udowodnić, że ma sie
                  środki na pobyt za granicą, czyli albo zaproszenie poświadczone w
                  polskiej ambasadzie albo pewną kwotę dolarów na koncie walutowym -
                  całkiem spora kwotę, odpowiednik wielomiesięcznej pensji.
                  Reasumując: stopień komplikacji związanych z ówczesnymi wyjazdami
                  zagranicznymi był absolutnie nieporównywalny do tego co mamy teraz
                  czyli otwartymi granicami w UE i paszportami w szufladzie na wypadek
                  gdybyśmy chcieli wyjechać poza UE.
                  • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:02
                    1.W latach 80 klopot z paszportami mieli tylko poborowi. Musieli uzyskac zgode
                    WKU. Dowodem na to jest ilosc rodakow, ktorych stan wojenny "zasloczyl" na Zachodzi
                    2.Srodki na pobyt za granica- w 1986- 100 Euro- nie majatek
                    3. Zaproszenie ( nie trzeba bylo udowadniac posiadania srodkow), bo osoba
                    zapraszajaca obowiazana byla do zagwarantowania utrzymania sie zapraszanego za
                    granica. Zaproszenia byly potrzebne, by dostac wize ( wyjatek Austria od 88)
                    4.jesli klopot z wyjazdem to jedyny mankament PRL to: Gierek!!! Wroc!!! :))))
                    • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:10
                      teletoobis napisał:

> 1.W latach 80 klopot z paszportami mieli tylko poborowi. Musieli
                      uzyskac zgode
                      > WKU. Dowodem na to jest ilosc rodakow, ktorych stan
                      wojenny "zasloczyl" na Zach> odzi
                      > 2.Srodki na pobyt za granica- w 1986- 100 Euro- nie majatek

Teraz nie - wtedy tak. 100 dolarów (nie euro) to było 5-10
                      przeciętnych miesięcznych pensji. Odpowiednik dzisiejszych 10-20 tys
                      pln. Może i nie majątek, ale jednak trzeba trochę pociułac żeby to
                      zgromadzić.

> 4.jesli klopot z wyjazdem to jedyny mankament PRL to: Gierek!!!
                      Wroc!!! :))))
                      >

Niestety, nie jedyny... Choć dla tych którzy jak ja stali w
                      kolejkach po paszport/wizę był to mankament dość znaczący:)
                      • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:24
                        nie jest mozliwe by w 88 100 baksow kosztowalo 5 pensji. Postaram sie dzis
                        sprawdzic owczesny przelicznik
                        • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:39
                          Sprawdź. Ale ja i bez sprawdzania mogę ci powiedzieć, że przez całe
                          lata 80 mimo zmieniającego się kursu dolara i wysokiej, stałej
                          inflacji, przeciętny zarobek zamykał się w kwocie 10-30$
                          miesięcznie. No może 30 kilka. Ja przyjmuje niższe kwoty, bo tzw
                          inteligencja zarabiała mniej - nauczyciel, lekarz zarabiał połowe
                          stawki robotnika wykwalifikowanego. A tak się składa, że w mojej
                          rodzinie byli raczej lekarze i nauczyciele niż robotnicy;)
                          • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:55
                            1983- 700 zl
                            moja wyplata w maju 1983- 37000 zl- 52,5 baksa...
                • matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 12:10
                  teletoobis napisał:

>Gierek nie byl Slazakiem...<

Dla nas, z centralnej Polski, to wszystko jest Śląsk:) (chociaż na
                  geografii sie znamy). Faktem jest, że Gierek albo Śląsk kochał, albo
                  był mu potrzebny. Zapewniam Cię, że o ile wy mieliście mało, to my
                  nie mieliśmy nic. Czasy Gierka to były najlepsze lata tzw. komuny.
                  Rzeczywiście, te drogi zbudowane za Gierka służą praktycznie do
                  dziś, a majątek całego społeczeństwa poszedł za psi grosz i to w złe
                  ręce. Zresztą te posunięcia gospodarcze to już takie szczęśliwe nie
                  były. Po co było budowac Hutę Katowice, skoro wiadomo było, że będą
                  kłopoty z rudą? No a już Nowa Huta zbudowana obok zabytków bezcennej
                  wartości to kuriozum (Oczywiście Gierek za Nową Hutę nie odpowiada).

>No wiec jak bylo z tymi paszportami? Dostawal kto chcial, czy tez
                  wredna komuna nie dawala nikomu? Ktos wyzej nie dowierzal, ze w
                  latach 80 mialem takowy dokument w domu. Krecicie jasnie panstwo
                  Katolstwo<

Jeśli miałes w domu, to znaczy, że z jakichś powodów należałeś do
                  uprzywilejowanych. Jak było z paszportami napisała "kot". Wredna
                  komuna w czasach "solidarności" dawała paszport każdemu (oczywiście
                  z depozytu), licząc na to, że wyjedzie na zawsze spora część
                  inteligencji i nie będzie miał kto robotników buntować;) Nawet im
                  sie to udało. Np. z zaprzyjażnionej z nami rodziny wyjechało
                  praktycznie całe młode pokolenie. Została jedynie moja rówieśnica,
                  która wtedy była za młoda na wyjazd. Pokończyli tu studia, a w
                  Austrii strugali świńskie ogony na zupe w torebkach. Teraz część z
                  nich jest w Australii, a część w Stanach, Za to moja koleżanka
                  zajmuje sie całym tabunem starych ciotek i wujków. Czy każdy zawsze
                  mógł dostać paszport, nie wiem. Dawniejszych czasów nie pamiętam,
                  ale ojciec koleżanki, major LWP miał kłopoty z wyjazdem nawet do
                  Złotych Piasków. O Europie zachodniej mógł w ogóle zapomnieć.
    • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 21:33
      Dzisiaj oglądałem program o Izaaku Fleischfarbie. Dyskusyjna postać. Najpierw
      chciał rzucić robotę w UB z powodu choroby żony potem ucieka na Zachód i
      zostawia rodzinę.
      • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 21:35
        a gdzie to leciało??
        • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 21:38
          Nie masz tego programu- TV Trwam :)
        • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 21:49
          Na TVP INFO
          • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 00:04
            1,5 godziny to trwało ale warto było.. człowiek przeżył wzruszające chwile choć były też i chwile grozy..
    • Gość: kiedys bylo ok Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 18:53
      nie ma to jak byla komuna ,zylo się bez trosk i klopotow
      praca byla ,pieniadze a teraz co jest?
      kilka osob bogatych a reszta wybiera za smietnikow.
      • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 19:30
        No ale sądząc po ilości wpisów na forum, te śmietniki muszą być dość
        luksusowe. Nawet hotspoty mają...
        • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 19:41
          nalezysz do finansowo uprzywilejowanej grupy mlodego pokolenia. Pomysl o tym, ze
          tysiace dzieci idzie dziennie na glodniaka do szkoly. Na wakacje wyjezdza 15 %
          dzieciakow, na " niezdolnosc finansowa do wykupienia lekarstw" umiera wielu
          ludzi, 40% zyje ponizej minimum socjalnego...
          • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 25.07.09, 10:32
            teletoobis napisał:

> nalezysz do finansowo uprzywilejowanej grupy mlodego pokolenia.
            Pomysl o tym, z
            > e
            > tysiace dzieci idzie dziennie na glodniaka do szkoly. Na wakacje
            wyjezdza 15 %
            > dzieciakow, na " niezdolnosc finansowa do wykupienia lekarstw"
            umiera wielu
            > ludzi, 40% zyje ponizej minimum socjalnego...
            >
            >

Taaa... 40% żyje poniżej minimum socjalnego jednak dostęp do
            internetu ma 80% a samochód więcej niż co druga rodzina;)
            A tak serio, to takie wybieranie rodzynków po to by pokazać jaki ten
            czy inny ustrój jest be nie ma żadnego sensu. Bo każdy system ma
            wady i zalety, tak było z peerelizmem, tak jest i z naszym
            pseudokapitalizmem (któremu do kapitalizmu równie daleko jak
            peerelizmowi było do socjalizmu...).
            Sens ma dopiero ocena całościowa. I powiedz mi, tak szczerze: który
            ustrój uważasz za lepszy, ten do 89 czy po 89?
            Bo ja nie mam wątpliwości, że suma sumarum ten drugi. Co nie znaczy,
            że nie dostrzegam jego wad albo zalet wcześniejszej Polski.
            • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 06:24
              Majac mniej wiecej po 20 lat porownania miedzy systemami- uwazam, ze ani jeden
              ani drugi nie sa dobre, z tym ze ten po 89 jest bezduszny, nieludzki- ot
              kapitalizm z wilcza morda sterowany ideologicznie przez ludzi zwiazanych z
              watykanczykami. Za PRL- nie do pomyslenia.

Skad takie dane, ze 80% ma dostep do internetu? Moze jesli wliczyc pracownie
              komputerowe i e-kafejki jast tak jak mowisz. Ja moge sie oprzec na danych GUS, a
              ty? Na wyczuciu i obserwacji zycia w wielkim miescie? Tak- 40% ludzi zyje
              ponizej minimum socjalnego. ok 80 % dzieci nie wyjezdza na wakacje. Nie
              wyskubuje rodzynek z tortu. To tylko wierzcholek gory lodowej. Najjasniejsza to
              raj dla mentow, zlodziei, oszustow, cwaniakow w ktorym afera pogania afere, i
              nikt nie jest w stanie ( czy nie chce) ich wyjasnic.
              • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 08:39
                > Majac mniej wiecej po 20 lat porownania miedzy systemami- uwazam,
                ze ani jeden
                > ani drugi nie sa dobre, z tym ze ten po 89 jest bezduszny,
                nieludzki- ot
                > kapitalizm z wilcza morda sterowany ideologicznie przez ludzi
                zwiazanych z
                > watykanczykami. Za PRL- nie do pomyslenia.

Bo za peerelu centrala ideologiczna była gdzie indziej i tylko na
                tym polega róznica. Mnie przeszkadza zarówno to sterowanie jak i
                tamto.

> Skad takie dane, ze 80% ma dostep do internetu? Moze jesli wliczyc
                pracownie
                > komputerowe i e-kafejki jast tak jak mowisz. Ja moge sie oprzec na
                danych GUS,
                > a
                > ty? Na wyczuciu i obserwacji zycia w wielkim miescie?

Nie mieszkam w wielkim mieście...
                Poza tym, w tym akurat przypadku dokładna liczba nie ma wielkiego
                znaczenia bo chodzi o pewne zjawisko - ludzie żyjący ponoć poniżej
                granicy nędzy mają samochody, komputery, plazmy i jeszcze dużo
                wolnego czasu na dokładke, bo nie pracują. Co sami ludzie zaniedbują
                swoje dzieci, które nigdy nie wyjeżdżają nawakacje i chodzą głodne,
                to prawda. Tylko czy to wina kapitalizmu...?

To tylko wierzcholek gory lodowej. Najjasniejsza to
                > raj dla mentow, zlodziei, oszustow, cwaniakow w ktorym afera
                pogania afere, i
                > nikt nie jest w stanie ( czy nie chce) ich wyjasnic.

Różnica miedzy PRL a Najjaśniejszą w kontekście afer jest tylko
                taka, że tam afery były wpisane w system więc nikt ich nie nazywał
                aferami, poza tym kto niby miałby je śledzić skoro nie było wolnej
                prasy...
                Reasumując, oboje mamy prawo do własnej, subiektywnej oceny obu
                ustrojów i raczej nie sądzę, by któreś z nas zmieniło zdanie.
                Zostają więc jeszcze fakty, z natury rzeczy obiektywne. A te
                znajdziesz w liczbach pokazujących wzrost gospodarczy czy siłę
                nabywczą polskiej waluty. To ostatnie było szczególnie upokarzające
                dla Polaków którym za peerelu udało sie wyjechać na tzw zachód i
                którzy prędko dowiadywali sie, jak mało warte są ich peerelowskie
                zarobki w przeliczeniu na twardą walutę. I choćby tylko z tego
                powodu mało kogo przekonasz w tej dyskusji.
                • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 11:16
                  ieczego i nikogo nie przekonam w tej dyskusji do wlasnego zdania Wiesz
                  dlaczego? Dlatego jest tu znaczna grupa ludzi to zdanie popierajaca. Ludzi
                  ktorych mlodosc przypadla na lata 60-70-80- tych przekonywac nie trzeba- maja
                  wlasne zdanie, wyrobione przez doswiadczenie obcowania na codzien z tym
                  "okrutnym sysyemem" i zycia w nim. Tych nie trzeba przekonywac,
                  przypominac,udowadniac przez odsylanie do linkow itp.
                  Druga grupa sa osoby duzo mlodsze, nie mogace pamietac relacji w PRL. Swoje
                  zdanie opieraja na podstawie tego co pakuje im w glowy paskudna propaganda,
                  pseudohistorycy, ludzie wmawiajacy im, ze wsztstko co zdadzylo sie przed rokiem
                  1989 bylo "be". Do tych z kolei argumenty racjonalne nie trafiaja, bo
                  typoszeregi zaimpregnowane w ich mozgach po prostu nie pozwalaja na przyjecie
                  innej prawdy niez ta, ktora znaja z "nauk" Wielkiej Kremowki, katechety i
                  sfalszowanych podrecznikow historii. Musze przyznac, ze jakos nie czulo sie w
                  latach 70-80 domniemanego faktu, ze zyjemy w stanie okupacji. W zyciu na zywo
                  nie widzielem radzieckiego zolnierza.Nie bylem zmuszany do uskuteczniania
                  praktyk narzucanych przez tego niby okupanta. Jesli takowy byl, nie pojawial sie
                  na ekranie telewizora, nie bylo go bylo w gazetch. Obecny nasz okupant jest
                  wszechobecny, agresywny, nienasycony. Toczy jad w umysly rodakow, miedzy innymi
                  majac na celu to, by ich poroznic. To dobra odskocznie do pozycli ewentualnego
                  mediatora, w ktorym to wcieleniu okupant czuje sie bardzo dobrze. Dlaczego? Bo
                  czerpie z takich sytuacji najwieksze korzysci. Nie tylko materialne.
                  Zaraz jakis duren odpowie, ze wrog dzialal poprzez wybranych ludzi, samemu nie
                  ujawniajac szatanskiego oblicza. Tamten system zgubilo jedno-sztuczne promowanie
                  sukcesow. Nie bylismy 10 potega na swiecie, zycie nie bylo oczywiscie rajem na
                  ziemi. Tyle ze kto chcial pracowac- pracowal, poziom uslug lekarskich (
                  abstrahujac od mozliosci technicznych) byl na pewno lepszy niz dzis. Tak samo z
                  dostepnoscia do lekarza czy dostepnoscia do nauki.
                  Z powszechnoscia netu , obecnoscia plazm, samochodami u biedakow- naprawde
                  przesadzasz. A jesli juz jakis Miecio wyjezdza na 2 miesiace zbierac szparagi i
                  truskawki u sasiadow, kupuje pozniej malego- 20 Fiata 126- to czy mozna uznac ze
                  ma samochod? A moze myslisz, ze te biedne rodziny tak bardzo oszczedzaja, nie
                  dajac dzieciom nic do jedzenia, by kupic sobie plazme?
                  Oczywiscie ze wina "kapitalizmu z wilcza morda" jest to, ze dzieci chodza
                  glodne, bo z zapomogi 35 PLN na osobe nie da sie wyzyzc, a roboty w Polsce
                  naprawde brak. Nie ma oslonowych dzialan panstwa ( za PRL byla chociaz szklanka
                  mleka dla ucznia i bulka z dzemem na duzej przerwie, a dzieci z najbiedniejszych
                  rodzin dostawaly w szkole obiady). Byl caly system zajec pozalekcyjnych od kolek
                  zainteresowan, do SKS. To integrowalo mlodziez, nie pozwalalo na puszczanie
                  samopas i w efekcie dziczenie doprowadzajace nie raz do przestepczosci). Jak
                  jest dis? Blockersi, gangi mlodziezowe, zero sportu w szkolach i poza nimi,
                  powszechna narkomnia i naduzywanie alkoholu wsrod najmlodszych. Wyscig szczurow,
                  ktorego pochodna jest zaniedbywanie wychowania dzieci i tworzenie znieczulicy
                  spolecznej.

Nie przypominam sobie afer w PRL na skale Afery FOZZ, Art b. , Alkoholgate,
                  cigaretsgate, nie przypominam sobie oddawania "okuppantowi" co bardziej
                  smakowitych kaskow w postaci nieruchomosci w miastach. Czy Kaczory zostaly
                  rozliczone za FOZZ i telegraf, czy jajakolwiek z wymienionych afer mila apogeum
                  w sadzie? Nie! A afert tych bylo tysiace, a tysiace jeszcze bedzie.
                  W PRL, jak zdarzyla sie jakas afera, to polegala ona na tym, ze jakis kacyk
                  zalatwil sobie na lewo przydzial cementu na budowe domu, albo cos rownie
                  glupkowatego. Bylo to natychmiast i stanowczo pietnowane. Gatunkowo w calym PRL
                  nie bylo ANI JEDNEJ afery podobnego kalibru, jakie maja miejsce na codzien w
                  Najjasniejszej.

Akurat na poczatku lat 80, zwiedzilem swiat prawie caly. Owszem, nie latalem
                  Biznes class, nie mieszkalem w hotelad Ritza, nie wynajmowalem jachtow itp. Ale
                  kto chcia, pomyslal- ten mogl. Czasu starczylo nawet na to, by dorobic kilka
                  franciszkow za winobraniu u zabojadow. Z kasa w kieszenie rwalo sie dalej w
                  swiat... Szczesliwy, ciekawy nowych doznan z optymizmem patrzacy w przyszlosc...
                  • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 21:07
                    teletoobis napisał:

> ieczego i nikogo nie przekonam w tej dyskusji do wlasnego zdania
                    Wiesz
                    > dlaczego? Dlatego jest tu znaczna grupa ludzi to zdanie
                    popierajaca.

Bardzo, ale to bardzo przesadzasz. Naprawdę uważasz, że ten podział
                    tak wygląda - tzn że wszyscy którzy pamiętają PRL uważają go za
                    lepszy ustrój niż obecny natomiast wszyscy młodsi wręcz przeciwnie?
                    Lubie cię, więc powiem eufemistycznie, ze jest to daleko idące
                    uproszczenie...

Do tych z kolei argumenty racjonalne nie trafiaja, bo
                    > typoszeregi zaimpregnowane w ich mozgach po prostu nie pozwalaja
                    na przyjecie
                    > innej prawdy niez ta, ktora znaja z "nauk" Wielkiej Kremowki,
                    katechety i
                    > sfalszowanych podrecznikow historii.

Nie zauważyłam, by zjawisko wypranego mózgu było jakoś szczególnie
                    uzaleznione od wieku. Znam wielu bezkrytycznych apologetów epoki
                    peerelu i chyba równie wielu, równie bezkrytycznych jej krytykantów.
                    Jednym i drugim wyprano mózgi tyle że pralka była inna.

Musze przyznac, ze jakos nie czulo sie w
                    > latach 70-80 domniemanego faktu, ze zyjemy w stanie okupacji. W
                    zyciu na zywo
                    > nie widzielem radzieckiego zolnierza.

Zgadza się. Mnie też irytują ci wszyscy młodzi pyskaci którym wydaje
                    się, ze zycie w latach 80 to był jakiś horror. Dużo jest przekłamań,
                    zwłaszcza tych dotyczących realiów zycia codziennego.

Nie bylem zmuszany do uskuteczniania
                    > praktyk narzucanych przez tego niby okupanta. Jesli takowy byl,
                    nie pojawial si> e
                    > na ekranie telewizora, nie bylo go bylo w gazetch.

Okupant to radzieccy, jak sądzę. Nie, ich nie było widać, zgoda. Ale
                    wszyscy przeciez wiedzieliśmy, że Polska suwerennym krajem nie jest.
                    Nie twierdzę, że non stop z tego powodu cierpieliśmy, ale jednak
                    obecna świadomośc faktu, że Polska prowadzi samodzielną politykę
                    wewnętrzną i zagraniczną, jest dla mnie krzepiąca. Bo przyznasz
                    chyba, że obecne zależności od Watykanu, USA i UE trudno porównywac
                    z ówczesną zależnością od ZSRR.

Obecny nasz okupant jest
                    > wszechobecny, agresywny, nienasycony. Toczy jad w umysly rodakow,
                    miedzy innymi
                    > majac na celu to, by ich poroznic. To dobra odskocznie do pozycli
                    ewentualnego
                    > mediatora, w ktorym to wcieleniu okupant czuje sie bardzo dobrze.
                    Dlaczego? Bo
                    > czerpie z takich sytuacji najwieksze korzysci. Nie tylko
                    materialne.

Hmm... Cofam poprzednie pytanie. Wygląda na to, ze jednak nie
                    przyznasz...

Dziwne, bo ja też nie lubię kościelnych, ale żeby aż tak się nimi
                    przejmować? Uważaj, bardzo ich w ten sposób dowartościowujesz, mogą
                    wpaść w nadmierną dumę i wtedy dopiero nam pokażą;)

> Zaraz jakis duren odpowie, ze wrog dzialal poprzez wybranych
                    ludzi, samemu nie
                    > ujawniajac szatanskiego oblicza. Tamten system zgubilo jedno-
                    sztuczne promowani
                    > e
                    > sukcesow.

Tamten system zgubiło wiele rzeczy z których najważniejszą była
                    krańcowa niewydolność ekonomiczna. To nie propaganda sukcesu
                    sprawiła, że mięso było na kartki...

Nie bylismy 10 potega na swiecie, zycie nie bylo oczywiscie rajem na
                    > ziemi. Tyle ze kto chcial pracowac- pracowal,

Tylko że to była fikcja. Utrzymywano sztucznie pełne zatrudnienie co
                    musiało kiedyś doprowadzić do zapaści gospodarczej. No i
                    doprowadziło.

poziom uslug lekarskich (
                    > abstrahujac od mozliosci technicznych) byl na pewno lepszy niz
                    dzis.

No cóż, mam dokładnie odmienne zdanie - poparte doświadczeniami
                    moimi i mojej rodziny.

Tak samo z
                    > dostepnoscia do lekarza czy dostepnoscia do nauki.

Ilość studentów wzrosła kilkukrotnie a ty twierdzisz, że zmalałą
                    dostępność do nauki?

> Z powszechnoscia netu , obecnoscia plazm, samochodami u biedakow-
                    naprawde
                    > przesadzasz. A jesli juz jakis Miecio wyjezdza na 2 miesiace
                    zbierac szparagi i
                    > truskawki u sasiadow, kupuje pozniej malego- 20 Fiata 126- to czy
                    mozna uznac z
                    > e
                    > ma samochod?

Może i przesadzam, ale co powiesz w takim razie o sobie? Dwa
                    miesiące zbierania szparagów to jakieś 3 tys euro zarobku czyli 12
                    tys pln. A uzywanego malucha to się teraz kupuje za tysiąc...
                    Apropos samochodów, nie sądzisz że jednak fajniej i taniej jest
                    kupowac je teraz niż za peerelu?;) Pamiętam jak mój wujek po
                    powrocie z kontraktu w Iraku, rok był bodajże 82, kupił w pewexie
                    toyotę corolle za 4200$. Teraz wydaje się to śmiesznie tanio, ale
                    wtedy zarabiało sie 10-20$ miesięcznie więc taki samochód (a był to
                    najbiedniejszy model) kosztował tyle miesięcznych pensji co dzisiaj
                    wypasione porsche za pół miliona...

A moze myslisz, ze te biedne rodziny tak bardzo oszczedzaja, nie
                    > dajac dzieciom nic do jedzenia, by kupic sobie plazme?

Raczej by kupic gorzałę...
                    Ja wiem jak wygląda bieda w Polsce i coś ci o niej powiem: nawet
                    najbiedniejsi ale porządni, zawsze mają na jedzenie dla dzieci.
                    Często nawet na książki, komputer i wakacje - kosztem dużych
                    własnych wyrzeczeń. Głodne dzieci to dzieci meneli.

> Oczywiscie ze wina "kapitalizmu z wilcza morda" jest to, ze dzieci
                    chodza
                    > glodne, bo z zapomogi 35 PLN na osobe nie da sie wyzyzc, a roboty
                    w Polsce
                    > naprawde brak.

To dziwne, bo ja miesiącami szukałam kobiety do sprzątania a firma
                    budowlana która miała mi robić remont zrezygnowała gdyż, jak
                    twierdzą, brakuje im ludzi do pracy. Sąsiad mający szkółke roślin
                    ozdobnych tez stale szuka luidzi do pracy i ostatnio zaczyna coś
                    mówić o sprowadzeniu Chińczyków.

Nie ma oslonowych dzialan panstwa ( za PRL byla chociaz szklanka
                    > mleka dla ucznia i bulka z dzemem na duzej przerwie, a dzieci z
                    najbiedniejszyc
                    > h
                    > rodzin dostawaly w szkole obiady).

No i znowu mamy doświadczenia kompletnie odmienne. Bo ja z mojej
                    podstawówki nie pamiętam żadnego darmowego papu, natomiast teraz w
                    szkole moich dzieci są darmowe obiady dla najboedniejszych. I o ile
                    wiem, nie jest to odosobniony przypadek bo wiekszość gmin w Polsce
                    ma środki na takie dofinansowanie.

Byl caly system zajec pozalekcyjnych od kole> k
                    > zainteresowan, do SKS.(...)
                    > ,
                    > ktorego pochodna jest zaniedbywanie wychowania dzieci i tworzenie
                    znieczulicy
                    > spolecznej.

Tutaj masz dużo racji, też uważam, że zajęcia pozalekcyjne,
                    zwłąszcza sportowe to była dobra rzecz i szkoda że ją zaniedbano.
                    Ale bądźmy sprawiedliwi: komputery i internet tez sie do tego
                    przyczyniły. Często dzieciaki wolą kiwać się przed kompem niż kopać
                    piłke na podwórku...

>
                    > Nie przypominam sobie afer w PRL na skale Afery FOZZ, Art b. ,
                    Alkoholgate,
                    > cigaretsgate, nie przypominam sobie oddawania "okuppantowi" co
                    bardziej
                    > smakowitych kaskow w postaci nieruchomosci w miastach.

Bo jak wspomniałam, tamte afery były częścią systemu. Np
                    sprzedawanie naszych statków radzieckim po zaniżonych cenach (a były
                    zaniżone, bo części kupowaliśmy na zachodzie za twardą walutę gotowe
                    statki sprzedawaliśmy za ruble transferowe z ogromną stratą)

> Akurat na poczatku lat 80, zwiedzilem swiat prawie caly. Owszem,
                    nie latalem
                    > Biznes class, nie mieszkalem w hotelad Ritza, nie wynajmowalem
                    jachtow itp. Ale
                    > kto chcia, pomyslal- ten mogl.

To bardzo nietrafiony argument, bo czy teraz też nie jest tak, że
                    kto i chce i pomyśli ten ma? Co więcej, tych którzy coś mają jest
                    jednak więcej niż wtedy.
                    • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 07:21
                      Podzial na tych co dobrze wspominaja PRL jest taki: ludzie majacy dobra pamiec i
                      potrafiacy byc obiektywni i ludzie nie pamietajacy PRLu, za to majacy glowe
                      naladowana propaganda + ludzie, ktorzy zawsze ze wszystkiego sa niezadowoleni.
                      Ciekawe ze ci ostatni to zazwyczaj malkontenci nie tylko polityczni. Jednostki
                      zazwyczaj bierne, cechujacy sie trwaniem na pozycji wyczekiwania i prezentujacy
                      postawe roszczeniowa.

Przezylem za tzw. PRL 25 lat. Nie odczulem na sobie czegos takiego jak
                      usilowanie prania mozgu. Czy to w szkole sredniej, czy na studiach, czy w pracy
                      zawodowej. Uwazam wrecz, ze w latach 70 poziom liberalizmu w Polsce byl o wiele
                      wyzszy niz w "bratnich krajach". W porownaniu z NRD, Czechoslowacja , czy
                      Rumunia bylismy krajem niemal wolnym.
                      Zaleznosci pojaltanskie w jakich sie kraj znalazl na pewno nie byly ciekawe. Na
                      pewno za Bieruta byismy mocno zalezni od "wielkiego brata". Gomulka byl zbyt
                      glupi by cokolwiek zmienic. Za to za Gierka zaczela sie naprawde inna epoka.
                      Swiadczo o tym na przyklad wizyty prezydentow St. Zjednoczonych w Polsce ( 3-
                      jesli sie nie myle). Polska byla postrzegana ( bo byla), jako kraj niezalezny,
                      samostanowiacy. Dzis? jak to jest z tym samostanowieniem, kiedy na kazde
                      pierdniecie Amerykanow wysyla sie mlodych chlopakow, by gineli za sprawe USA?
                      Czy Rosjanie ( oprocz interwencji w Cz. zmuszali nas do brania udzialu ciagle w
                      nowych konfliktach?)

Co do czarnuchow w sukienkach. Jesli nie zauwazylas, ze to zaraza ktora sie
                      wciska w kazdy zakamarek prywatnosci, aktywnie uzaleznia kraj od wlasnego
                      widzimisie, tumani ludzi i okrada spoleczenstwo, to taka Twoja postawa jest
                      jeszcze gorsza, niz domniemane "dowartosciowanie ich" porzez glosne mowienie o
                      poczynaniach tych bandytow.

O ekonomii i jej braku w tamtych czasach mozna by wiele dyskutowac. Wiedz
                      jedynie, ze placilismy za gaz i rope tym co mielismy: miesem, statkami, weglem.

Jesli czlowiek spojrzy naprawdze obiektywnie, kilka rzeczy sobie przypomni, to
                      na prawde nie zauwazy w PRLu demona, ktorego usiluja niektore srodowiska
                      zaszczepic w mozgach mlodych ludzi. Taka postawa, to zwykle falszowanie historii
                      • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 08:40
                        teletoobis napisał:

> Jesli czlowiek spojrzy naprawdze obiektywnie, kilka rzeczy sobie
                        przypomni, to
                        > na prawde nie zauwazy w PRLu demona, ktorego usiluja niektore
                        srodowiska
                        > zaszczepic w mozgach mlodych ludzi. Taka postawa, to zwykle
                        falszowanie historii
                        >

A czy ja widzę w peerelu demona? Wtręcz przeciwnie, uważam że wiele
                        rzczy było wtedy dobrych (pisałam o tym wcześniej).Pisałam też o
                        tym, że nie podoba mi sie zafałszowywanie historii które obecnie sie
                        dokonuje - np poprzez nieprawdziwe opowieści o powszechnej biedzie,
                        pustych półkach i ciągłym staniu w kolejkach.
                        Czym innym jednak jest nie-demonizowanie a czym innym
                        idealizowanie tamtych czasów
                        . Ja po prostu widzę je obiektywnie
                        takimi jakie były naprawdę - a były i złe, i dobre zarazem. Przy
                        okazji nie demonizuje tez czasów dzisiejszych, nie widzę w nich
                        tylko tego co najgorsze bo teraz podobnie jak kiedyś - jest dobrze i
                        źle zarazem. Nie można mieć demokracji, wolności i możliwości
                        bogacenia się bez bezrobocia, zróżnicowania poziomów życia, kryzysów
                        finansowych i afer gospodarczych. To taki pakiet - trzeba go brać
                        w całości albo w całości odrzucić.
                        I analogicznie: nie można
                        było mieć tego wszystkiego co oferował peerel (gwarancje
                        zatrudnienia, egalitaryzm, darmowe wczasy i kolonie itd) bez kartek
                        na mięso, talonów na samochody, dramatycznie niskich w stosunku do
                        tzw zachodu zarobków, braku wolnej prasy, braku wolnych wyborów itd
                        itd itd...
                        • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 09:17
                          Wielu ludzi widzi demona i kazda okazje , w momencie, kiedy czlowiek sie
                          przyzna, ze ma sentyment do tamtych czasow, chocby z racji przypadajacego na owy
                          czas dziecinstwa i mlidosci- wykorzystuja by nazywac adwersarza komuchem,
                          partyjniakiem itp. Wlasnie to mnie najbardziej denerwuje. Bo co gnojek urodzony
                          w czasie, kiedy ja strajkowalem na uczelni moze powiedziec o tamtych czasach.
                          Jaki ma prawo oceniac dzialalnosc na przyklad w Zrzeszeniu Studentow Polskich.
                          Oni maja glowe naladowane gownem saczacym sie z eteru pewnej torunskiej
                          rozglosni i przyjmuja to jako prawde objawiona.

Gdybym mial prawo wyboru, to wierz mi, zgodzilbym sie oddac moja posade (
                          calkiem niezla) za to, by nie musiec sie przejmowac wszechpanujaca w Polsce
                          bieda. Naprawde wole Gierka od Kaczora, partie od episkopatu, brzydzac sie
                          dzisiejsza "wolnoscia", ktora zmusza mnie na przyklad do stalego obcowania z
                          wizerunkiem dlugowlosego zyda rozpietego na skrzyzowanych deseczkach.
                          • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:04
                            teletoobis napisał:

> Wielu ludzi widzi demona i kazda okazje , w momencie, kiedy
                            czlowiek sie
                            > przyzna, ze ma sentyment do tamtych czasow, chocby z racji
                            przypadajacego na ow
                            > y
                            > czas dziecinstwa i mlidosci- wykorzystuja by nazywac adwersarza
                            komuchem,
                            > partyjniakiem itp. Wlasnie to mnie najbardziej denerwuje.

Mnie też i tutaj w pełni ciebie rozumiem.

Bo co gnojek urodzony
                            > w czasie, kiedy ja strajkowalem na uczelni moze powiedziec o
                            tamtych czasach.
                            > Jaki ma prawo oceniac dzialalnosc na przyklad w Zrzeszeniu
                            Studentow Polskich.
                            > Oni maja glowe naladowane gownem saczacym sie z eteru pewnej
                            torunskiej
                            > rozglosni i przyjmuja to jako prawde objawiona.

Nie przeceniałabym wpływu radyja na ogół Polaków. Oni są trochę jak
                            ta krowa co dużo ryczy a mało mleka daje;) Radyja słucha raptem
                            kilka procent ludności Polski z czego większość stanowią osoby
                            wiekowe

>
                            > Gdybym mial prawo wyboru, to wierz mi, zgodzilbym sie oddac moja
                            posade (
                            > calkiem niezla) za to, by nie musiec sie przejmowac wszechpanujaca
                            w Polsce
                            > bieda. Naprawde wole Gierka od Kaczora, partie od episkopatu,
                            brzydzac sie
                            > dzisiejsza "wolnoscia", ktora zmusza mnie na przyklad do stalego
                            obcowania z
                            > wizerunkiem dlugowlosego zyda rozpietego na skrzyzowanych
                            deseczkach.
                            >

A jednak to przeciwko komunie kiedyś strajkowałeś... Teraz nie
                            strajkujesz. Dlaczego? Może jednak kult długowłosego golasa na
                            krzyżu jest mniej dokuczliwy niż kult czerwonego sztandaru? Dla mnie
                            w każdym razie na pewno tak właśnie jest. Do kościoła nie chodzę,
                            radyja nie słucham, panowie w sukienkach mają generalnie zaden wpływ
                            na moje życie. Irytują, owszem - ich przemądrzalstwo i pazerność są
                            nieznośne. Ale jednak da się żyć "obok". Za peerelu sie nie dało, bo
                            wtedy wszystko było "ich" - wszystkie media to było takie jedno
                            wielkie radyjo tyle że ze znakiem przeciwnym, wszystkie partie (no
                            bo były 3, teoretycznie...) miały jedną linię polityczną itd.
                            Gierek jako człowiek jest dla mnie sympatyczniejszy od Kaczora, ale
                            ustroju po 89 roku za nic w świecie nie zamieniłabym na ten
                            wcześniejszy.
                            • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:15
                              Jesli pisze o rozglosni, to mam na mysli wszystkie zaprzyjaznione z nia nurty-
                              od LPR, PiS, Samobrony, Weszpolakow...
                              Skads musi sie brac nacjonalizm wsrod ludzi, kros go musi krzewic. Zawsze bylo
                              to domena nurtow prawicowo- faszystowskich. Takie wlasnie srodowisko skupia
                              wokol siebie Grzyb z Torunia.

Nie wiem jak udaje Ci sie zyc obok kleru. No przeciez wszystko- od polityki do
                              ekonomii, od obsady stanowisk w TV, po zagladanie w d... kobietom i kwestie
                              antykoncepcji nie moze sie odbyc bez ich udzialu.
                              W szkolach rozpanoszyli sie tak bardzo, ze usiluja miec wplyw na to co naucza
                              sie na lekcjach biologii, polskiego, historii, o katechizmie nie mowiac.

Nie demonizuj czerwonego sztandarui jego wplyw na zycie codzienne- przypomnij
                              sobie jak kwitly kabarety, kino polskie, tzw. kultura niezalezna- od teatru
                              Grotowskiego, po pomaranczowa alternatywe.

Moze cenzura zmuszala do myslenia- dzis zmusza do bezmyslnosci
                              • Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 27.07.09, 17:49
                                Ja sie znowu wtrace:

> Jesli pisze o rozglosni, to mam na mysli wszystkie zaprzyjaznione
                                z nia nurty-
                                > od LPR, PiS, Samobrony, Weszpolakow...

Penwa osoba z bardzo bliskiej mi rodziny glosowala regularnie na
                                SLD, ale bardzo cieplo wypowiadala sie o PiSie. Stety czy niestety,
                                elektoraty tych partii sa sobie znacznie blizsze niz bys chcial.
                                Mlodzi pisowscy intelektualisci potrafia znacznie lepiej oceniac
                                Gomulke i Gierka niz Michnika i Geremka.

> Skads musi sie brac nacjonalizm wsrod ludzi, kros go musi krzewic.

Np. pewna frakcja PZPR w 1968... :-(((

> Nie wiem jak udaje Ci sie zyc obok kleru.

Ogolnie zgadzam sie z behemotem. Dla mnie tez KK nie jest az takim
                                problemem.

> Nie demonizuj czerwonego sztandarui jego wplyw na zycie codzienne-
                                przypomnij
                                > sobie jak kwitly kabarety, kino polskie, tzw. kultura niezalezna-
                                od teatru
                                > Grotowskiego, po pomaranczowa alternatywe.

Ino jak rezimowa TV pokazala glupawa telenowele o pieknej bialej
                                czarnej niewolnicy i przesladujacym ja bogatym i slodkim lajdaku z
                                zabojczym wasikiem to narod zwaryjowal ze szczescia, a specjalisci
                                od wyzszej kultury zalamali rece nad ta ciemnota.

BTW, gdzies na przelomie 1986/87 lecial serial 'Ptaki ciernistych
                                krzzewow' o katolickim ksiedzu walczacym z pokusa cielesna. Pamietam
                                jak nasz ksiadz dziekan stwierdzil z ambony ze jest to celowe
                                osmieszanie ksiezy przed wizyta papieza w tymze samym roku i
                                zabronil parafianom ogladania tego serialu. Tuz po wyjsciu z
                                kosciola slyszalem komentarze typu 'no jeszcze nie ogladalem ale
                                widac warto!'. Z powodu takich scen uwazam ze przesadzasz piszac o
                                zlym wplywie kleru na Polakow. Typowy Polak nie bedzie mial
                                wiekszych skrupolow przed zlamaniem tego co mowi ksiadz z ambony.

BTW, jakis rok temy trwala to dyskusja na temat wplywu KK na
                                obalenie komunizmu w Polsce. Zwrocilem wtedy niesmialo uwage ze ani
                                KK, ani srodowisko 'komandosow' nie potrafilo zrobic tego co zwykla
                                podwyzka cen (czasem prowadzila ona do rozlewu krwi). To ladnie
                                pokazuje rzeczywista hierarchie wartosci.

> Moze cenzura zmuszala do myslenia- dzis zmusza do bezmyslnosci

Tak samo ludzie wierzacy twierdza ze panowanie nad grzesznymi
                                chuciami cielesnymi wyrabia silna wole.
                                • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 18:14
                                  Gość portalu: DSD napisał(a):

Ja sie znowu wtrace

Nie mam nic przeciwko temu :)

Penwa osoba z bardzo bliskiej mi rodziny glosowala regularnie na
                                  SLD, ale bardzo cieplo wypowiadala sie o PiSie. Stety czy niestety,
                                  > elektoraty tych partii sa sobie znacznie blizsze niz bys chcial.
                                  > Mlodzi pisowscy intelektualisci potrafia znacznie lepiej oceniac
                                  > Gomulke i Gierka niz Michnika i Geremka.

Kazdy ma prawo do swych przekonan. Moje poglady od pogladow PiS roznia sie od
                                  siebie jak seks malzenski i rzniecie w burdelu.
                                  Juz samo to, ze nie potrafia bezkrytycznie ocenic Michnika i geremka,
                                  dyskwalifikuje mlodych PiSuarow jako intelektualistow. Moga nie lubiec, ale
                                  niedocenianie jest przejawem glupoty.

"Skads musi sie brac nacjonalizm wsrod ludzi, kros go musi krzewic."

Np. pewna frakcja PZPR w 1968... :-(((

Myslisz, ze kazdy majacy lewicowe poglady jest od razu Moczarowcem?

>
                                  Nie wiem jak udaje Ci sie zyc obok kleru.

Ogolnie zgadzam sie z behemotem. Dla mnie tez KK nie jest az takim problemem.

*** dla mnie jest- patrzac chociazby przez pryzmat podatkow. Place je uczciwie,
                                  a kozysta z nich delegatura obcego panstwa- Watykan.
                                  Nie mam zamiaru dofinansowywac szamanow i rzesz glupcow wierzacych swiecie w to
                                  co szamani powiedza. Rada jest prosta- laicyzacja panstwa- oddzielenie panstwa
                                  od kosciola, oraz wprowadzenie podatku koscielnego. By czarni nie odrabiali
                                  sobie strat na owieczkach- opodatkowanie dochodow z tacy i poslug. Zakaz handlu
                                  wyludzona ziemia, a juz bron boze oplacanie im skladek zus z budzetu panstwa.

Ino jak rezimowa TV pokazala glupawa telenowele o pieknej bialej
                                  czarnej niewolnicy i przesladujacym ja bogatym i slodkim lajdaku z
                                  zabojczym wasikiem to narod zwaryjowal ze szczescia, a specjalisci
                                  od wyzszej kultury zalamali rece nad ta ciemnota.

Wtedy byla jedna biedna Isaura, a dzis? M jak Moeller, Plebania, Klam,
                                  Zlotopolscy itp itd. O programach typu Pegaz, albo XYZ to tylko pomarzyc
                                  >
                                  BTW, gdzies na przelomie 1986/87 lecial serial 'Ptaki ciernistych
                                  krzzewow' o katolickim ksiedzu walczacym z pokusa cielesna. Pamietam
                                  jak nasz ksiadz dziekan stwierdzil z ambony ze jest to celowe
                                  osmieszanie ksiezy przed wizyta papieza w tymze samym roku i
                                  zabronil parafianom ogladania tego serialu. Tuz po wyjsciu z
                                  > kosciola slyszalem komentarze typu 'no jeszcze nie ogladalem ale
                                  > widac warto!'. Z powodu takich scen uwazam ze przesadzasz piszac o
                                  > zlym wplywie kleru na Polakow. Typowy Polak nie bedzie mial
                                  > wiekszych skrupolow przed zlamaniem tego co mowi ksiadz z ambony.

Przypomnij sobie histerie jaka wywolal wchodzacy w Polsce na ekrany film
                                  "Ksiadz". Bojowki z rozancami w rekach uniemozliwialy wejscie do kina,
                                  proboszczowie pluli z ambon, prawe gazety lkaly o szarpaniu swietosci. Dlaczego?
                                  Bo film pokazal ksiedza- geja- czyli prawde

BTW, jakis rok temy trwala to dyskusja na temat wplywu KK na
                                  obalenie komunizmu w Polsce. Zwrocilem wtedy niesmialo uwage ze ani
                                  KK, ani srodowisko 'komandosow' nie potrafilo zrobic tego co zwykla
                                  podwyzka cen (czasem prowadzila ona do rozlewu krwi). To ladnie
                                  pokazuje rzeczywista hierarchie wartosci.

Nie moja wina, ze Polak jak nazarty i napity, to siedzi z ogonem pod soba. 1000
                                  lat wciskania ludziom zabobonow zrobilo swoje

Tak samo ludzie wierzacy twierdza ze panowanie nad grzesznymi
                                  chuciami cielesnymi wyrabia silna wole.

Oni zawsze twierdza co innego, a robia co innego
                                  • Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 27.07.09, 18:36
                                    > Ja sie znowu wtrace
                                    >
                                    > Nie mam nic przeciwko temu :)

Bardzo mi milo - ale ja juz naprawde nie mam wiele do dodania :-)

> Myslisz, ze kazdy majacy lewicowe poglady jest od razu
                                    Moczarowcem?

Nie, ale to pokazuje ze malo rzeczy jest czarno-biale. Lubie
                                    powtarzac ze najbardziej antysemickie teksty slyszalem od kogos kto
                                    pracowal dla Unii Pracy (i byl zoologicznym antyklerykalem...), a
                                    najbardziej lewicowe od ksiezy katolickich pracujacych w Ameryce
                                    Poludniowej.

> Wtedy byla jedna biedna Isaura, a dzis? M jak Moeller, Plebania,
                                    > Klam, Zlotopolscy itp itd. O programach typu Pegaz, albo XYZ to
                                    > tylko pomarzyc

Pamietam ze smiales sie tez z kultu M. Jacksona. Moze i PRL
                                    chcial 'przerabiac zjadaczy chleba na anioly', ale poddani temu
                                    zabiegowi wierzgali jak mogli. Co innego wolnosc wypowiedzi, co
                                    innego wolnosc odbiorcy. Jesli masz prawo zalozyc stacje nadajaca
                                    muzyke powazna to jest to wolnosc wypowiedzi. Jesli ludziska wybiora
                                    stacje Twojego sasiada, gdzie na okraglo leca pornusy albo
                                    telenowele to jest to wolnosc odbiorcy.

> Nie moja wina, ze Polak jak nazarty i napity, to siedzi z ogonem
                                    > pod soba. 1000 lat wciskania ludziom zabobonow zrobilo swoje

Sorry, ale mam wrazenie ze zaczynasz winic KK za to ze Polacy lubia
                                    ogladac telenowele... Polacy w ogole maja wiele dziwnych zwyczajow:
                                    lubia jak sie im dobrze placi, staraja sie unikac niepotrzebnych
                                    problemow i nieprzyjemnosci, nie chca chorowac... :-)
                                    • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 19:06
                                      Gość portalu: DSD napisał(a):

" Myslisz, ze kazdy majacy lewicowe poglady jest od razu
                                      Moczarowcem?"
                                      >
                                      Nie, ale to pokazuje ze malo rzeczy jest czarno-biale. Lubie
                                      powtarzac ze najbardziej antysemickie teksty slyszalem od kogos kto
                                      pracowal dla Unii Pracy (i byl zoologicznym antyklerykalem...), a
                                      najbardziej lewicowe od ksiezy katolickich pracujacych w Ameryce
                                      Poludniowej.

Bardzo podoba mi sie stwierdzenie "zoologiczny antyklerykal " . To pomysl na
                                      podkoszulke z takim napisem :) W latach 81-82 nosilem koszulke z napisem "
                                      zapluty karzel reakcji" :)

Pamietam ze smiales sie tez z kultu M. Jacksona. Moze i PRL
                                      chcial 'przerabiac zjadaczy chleba na anioly', ale poddani temu
                                      zabiegowi wierzgali jak mogli. Co innego wolnosc wypowiedzi, co
                                      innego wolnosc odbiorcy. Jesli masz prawo zalozyc stacje nadajaca
                                      muzyke powazna to jest to wolnosc wypowiedzi. Jesli ludziska wybiora
                                      > stacje Twojego sasiada, gdzie na okraglo leca pornusy albo
                                      > telenowele to jest to wolnosc odbiorcy.

Owszem- smialem sie i nie wycofuje sie z tego. Ten gosciu to produkt
                                      marketingowy- nic wiecej.
                                      Pozniej juz nie wiem, do czego sie odnossi dalsza czesc Twojej wypowiedzi. Wiem
                                      na czym polega wolnosc... Tyle ze teraz w TVP mam wybor miedzy M jak Milosc albo
                                      Pospieszlskim- vulgo: nie mam wyboru.
                                      A TVP jest finansowana rowniez ze srodkow pochodzacych z mojej kieszeni

Sorry, ale mam wrazenie ze zaczynasz winic KK za to ze Polacy lubia ogladac
                                      telenowele

Miedzy innymi. Kto robi Polakom stale wode z mozgu? Efekty widac po
                                      zainteresowaniu programami typu " jak oni sraja", albo "wielki brat"

Polacy w ogole maja wiele dziwnych zwyczajow:
                                      lubia jak sie im dobrze placi, staraja sie unikac niepotrzebnych
                                      problemow i nieprzyjemnosci, nie chca chorowac... :-)

i kazdy zna sie na pilce noznej i medycynie :)
                                      • matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 01:28
                                        Powiedz Ty mi, teletoobisiu... Dlaczego strajkowałeś przeciwko
                                        tamtemu ustrojowi skoro dla Ciebie był strawny? Co Ci się tak bardzo
                                        nie podobało? Sam ukręciłeś bat na siebie a teraz narzekasz.
                                        • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 06:56
                                          Sttrajkowalem z klku powodow: czesc bla zwiazana z laczenien sie w strajku
                                          solidarnosciowm z innymi odrodkami,a czesc ze sprawami wewnetrznymi uczelni.
                                          Strajki nie byle stricte przeciwustrojowe, Postulaty tylko ceasciowo byly
                                          pilityczne, ale wiekszos, to byli posytulaty egzystencjalne, wewnetrzne uczelni-
                                          chodzilo o niezaleznosc uczelni, wplyw, a moze udzial w radach senatu, radzie
                                          dyscyplinarnej , radzie wydzialu itp
                                          • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 17:07
                                            Strajkowałeś? Wątpię. Większość strajków w ośrodkach akademickich miała
                                            charakter polityczny, antytotalitarny.www.nzs.org.pl/content/view/109/58/
                                            • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 18:10
                                              NZS jest ostatnia organizacja ktora moze byc wiarygodna :) Stamtad wywodzi sie
                                              Marek Jurek i to mowi samo za siebie
                                              • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 18:57
                                                Napisz nową "historię Polski". Komuchy uwielbiały fałszować ją. Tak, tak na
                                                pewno uważasz, że strajki w latach 80_tych organizowały bojówki twojej
                                                organizacji macierzystej SZSP. Te same, które między innymi dotkliwie pobiły
                                                Jacka Kuronia i nękały słuchaczy Towarzystwa Kursów Naukowych. A strajki
                                                sierpniowe w 1980 roku CRZZ.
                                                • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 19:04
                                                  nie moja wina ze 3/4 z solidaruchow zwachalo sie z UBolami :)
                                                  Moja organizacja macierzysta jest ZSP kolego
                                                  • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 19:37
                                                    Teletoobis dalej zwany komuchem napisał:"Uczestniczylem w strajkach
                                                    studenckich na poczatku lat 80." , "Moja organizacja macierzysta jest ZSP
                                                    kolego" oraz" Powiem tak- nigdy nie wstapilem do Solidarnosci, PZPR, NZS itp.
                                                    Ale jak przyszło
                                                    co do czego, zaległem na styropianach na uczelni" Kłamstwo czy bełkot?. W czasie
                                                    strajków w 1980 istniał reżymowy SZSP nie ZSP, który stworzyła WRON'a dopiero w
                                                    1982 roku. Wcześniej pisałeś, że nigdzie nie należałeś, a teraz chwalisz się,
                                                    ZSP to twoja macierzysta organizacja. Konkluzja: Jesteś komunistycznym kłamcą o
                                                    psychopatycznym stosunku do swoich współobywateli. Twoje studiowanie chyba
                                                    skończyło się na I roku wnioskuję z poziomu wypowiedzi.
                                                  • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 20:12
                                                    ales ty glupi i zacietrzewiony. czy musialem byc stowarzyszony by strajkowac?
                                                    Wiem ze wy Weszpolacy musicie sie stowarzyszac, i nawek w kupie jestescie kupa :)
                                                    Naucz sie czytac ze zrozumieniem: napisalem ze nie bylem w PZPR< Solidarnosci
                                                    czy jakims gownianym NZS. Wiem, ze to przewyzsza pojemnosc twojej puszki
                                                    mozgowej, ale tak bylo. Do ZSP wstapilem w 1983.
                                                    Jakoes kompleksy zwiazane ze studiami upierdliwa nacjonalistyczna wszo?
                                                  • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 22:22
                                                    narodowcówtoty zostaw w spokoju. Jak juz cchesz w nich walić to wal w tych niemeieckich
                                                    www.mojeopinie.pl/niemcy_po_i_przed_wyborami,3,1244759866
                                                  • mario2 Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 22:24
                                                    sory- jednako mi smierdza
                                          • matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 11:33
                                            teletoobis napisał:

> Sttrajkowalem z klku powodow:<

Strajki były polityczne. Stosunki wewnątrz uczelni były pochodną
                                            polityki, ponieważ to ona ustalała kształt uczelni, model nauczania
                                            i dopuszczała tylko pewnych ludzi do pracy ze studentami. Mniej
                                            więcej podobnie jest teraz, tyle, że teraz polityka sie zmieniła,
                                            więc i priorytety. Swoją droga życie studenta w tamtych czasach to
                                            był raj, przedłużenie dzieciństwa. Wszystko praktycznie było za
                                            darmo, nie tak jak teraz.
                                            • teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 11:46
                                              skad wiesz ze strajki studenckie byly polityczne? bylas tam? widzialas?

To ze wtedy nauka byla za darmo to plus PRL, albo tez zarzut?
                                              • Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 29.07.09, 17:46
                                                > To ze wtedy nauka byla za darmo to plus PRL, albo tez zarzut?

Hm, ja tego nie bardzo pamietam, ale czy nauczyciele i wykladowcy
                                                pracowali wtedy za darmo? Jesli nie, to skads te pieniadze musialy
                                                sie brac (np. z tego co zabrano rodzinie leffta). Badzmy scisli,
                                                mozemy chwalic redystrybucje dochodow/majatku/pieniedzy w PRLu, ale
                                                nie oznacza to ze cokolwiek bylo wtedy 'za darmo'.
                                                • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 18:23
                                                  pieniądz za komuny nie stanowił problemu
                                                  • Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 29.07.09, 18:28
                                                    I wlasnie dlatego komuna upadla.
                                                  • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 04.08.09, 08:51
                                                    komuna padła przez Gorbaczowa! no i przez Afganistan oraz Czernobyl.
                                                    Fakt ze to kosztowało sporo kasy a więc w jakiejśmierze masz racje ale pieniądz nie jest jedynym powodem upadku komuny
                                              • pocoo Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 18:37
                                                teletoobis napisał:

> skad wiesz ze strajki studenckie byly polityczne? bylas tam? widzialas?
                                                >
                                                > A dlaczego studenci strajkowali? Nie pamiętam.
                                              • matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 22:39
                                                teletoobis napisał:

> skad wiesz ze strajki studenckie byly polityczne? bylas tam?
                                                widzialas?<

No... niby nie, chodziłam wtedy do liceum, ale miałam starszych
                                                kolegów, studentów. Wiele sie rozmawiało na ten temat. Nawet brałam
                                                udział w przerzucaniu przez ogrodzenie żarcia dla strajkujących.
                                                Czyli coś tam wiem. Za moich studenckich czasów też bywały strajki,
                                                tyle, że trochę inne.

> To ze wtedy nauka była za darmo to plus PRL, albo tez zarzut?<

Plus, bo państwo finansowało naukę od początku do końca, dopłacało
                                                do akademików, do stołówek, dawało stypendia. Zarzut, bo państwo w
                                                sposób szczególny upodobało sobie młodzież wiejską tworząc przeróżne
                                                przywileje, co sprawiedliwym nie było. Nauka za darmo to też tak z
                                                przymróżeniem oka. Nie płaciło się wprost, ale pośrednio. To jednak
                                                już temat na inną dyskusję.
                  • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 21:40
                    Teletoobis napisał:"W zyciu na zywo
                    nie widzielem radzieckiego zolnierza." Bo mieszkałeś poza strefą okupacyjną
                    Wojsk Sowieckich czyli Ziemiami Zachodnimi. Koło mojego domu we Wrocławiu
                    znajdowały się dwie bazy sowieckie. W samym Wrocławiu było ich 5 albo
                    sześć.wroclaw.hydral.com.pl/27421,z,69649,1,foto.html#st
                    www.historycy.org/index.php?showtopic=6505
                    pl.wikipedia.org/wiki/Garnizony_Armii_Radzieckiej_na_terytorium_Polski
        • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 00:01
          kiedyś w śmietnikach była tylko makulatura a dziś masz tam luksusowae opakowania no i są lepsze w nich niz kiedyś odpady pokarmowe bo czy za komuny w śmietniku znalazłbyś resztki banana czy pomarańczy?
          • matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 00:56
            e-skin napisał:

> kiedyś w śmietnikach była tylko makulatura <

Makulatura w śmietniku...? bzdura! Makulaturę to sie nosiło do
            punktu skupu, gdzie dostawało się za nią bezcenny papier toaletowy.
            Jak sie uzbierało dużo, to można było dostać nawet talon na "Pana
            Tadeusza".
            • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 08:48
              a faktycznie... to co było w takim razie w smietnikach za komuny?
              • matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 01:16
                e-skin napisał:

> a faktycznie... to co było w takim razie w smietnikach za komuny?<

W zasadzie to co teraz, tyle, że w "gorszym" gatunku. Powiedzmy, że
                zamiast skóry z banana był ogryzek z jabłka. Nie wiem czy pamiętasz,
                ale ówczesne jabłka dawało się jeść ze skórą :)
                • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 08:00
                  były robaczywe ale tzn że były zdrowe nie-pryskane..
      • Gość: bezpartyjny Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.home.otenet.gr 24.07.09, 21:57
        Zwróć uwagę, że ci,co żyli dostatnio za komuny. Działacze
        PZPR,ZSL,SD,ZSMP,SB,MO,WSI i innych komunistycznych organizacji mają teraz się
        lepiej niż, ci, co walczyli z nimi. Oni opanowali najpierw banki a później
        najlepsze kąski gospodarczego dziedzictwa Polaków. Proszę mi pokazać komucha z
        nomenklatury, który dzisiaj biedę klepie. Mało tego, Premier nie chce
        przeznaczyć 30000 złotych na uroczystość urodzinową dla osoby od której się
        zaczęło.
        • Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.09, 22:34
          jeszcze pyskuja na forum,do tego, bezczelnie chwalac sie
          paszportami,hehehehehe
          • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 08:49
            pyskusja... dobrze powiedziane...
          • pocoo Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 08:59
            Gość portalu: Jojo napisał(a):

> jeszcze pyskuja na forum,do tego, bezczelnie chwalac sie
            > paszportami,hehehehehe

Moje wspominki znikają z tego wątku więc nie wiem ,co mogę pisać?
            Mój ojciec był przedwojennym "Prusakiem".Nigdy nie należał do żadnej partii.
            Uciekł z mamą do Niemiec Zachodnich a ja w "trudnych czasach"(jeden raz w stanie
            wojennym) otrzymywałam paszport.
            Mój znajomy , chciał uciec na Zachód z młodą kochanką więc kupił paszporty(nie
            wiem za ile).
            Biadolenie = upokorzenie.
            • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 22:09
              serio?
    • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 21:29
      Wspominki z III Rzeszy. "Dzięki dotacjom państwowym na remonty i adaptacje
      mieszkań 33% rzemieślników niemieckich znalazło pracę we własnych warsztatach.
      Państwo kredytowało i zaopatrywało się u rzemieślników, by wspierać drobną
      przedsiębiorczość."
      • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 21:45
        Niemcy zawsze byli zdolnymi organizatorami i potrafili dobrze
        gospodarować a III Rzesza nie stanowiła od tej reguły wyjątku.
        Powinni byli poprzestac na dobrych pomysłach z rzemieslnikami,
        wspieraniu przedsiebiorczości, budowach autostrad itp zamiast
        pakowac sie w durny antysemityzm ze wszystkimi jego konsekwencjami.
        Nic tak nie ogłupia jak ideologizowanie, Niemiec, Polak czy Eskimos -
        głupieją od tego tak samo. Wpisz to sobie Rambo do sztambucha;)
        • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 21:53
          Nie myśl, że podoba mi III Rzesza ( jest równie zbrodnicza jak PRL) ale w
          odczuciu przeciętnego obywatela wypada korzystniej niż PRL.
          • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 22:11
            rambo_pl napisał:

w
            > odczuciu przeciętnego obywatela wypada korzystniej niż PRL.

Nie sądze.
            • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 22:25
              Dlaczego?
              • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 08:34
                rambo_pl napisał:

> Dlaczego?
                >

Dlaczego nie sądzę, że wiekszość - zdecydowana wiekszość dodam -
                Polaków uważa Hitlera i jego III Rzeszę za gorsze od Jaruzelskiego
                czy Gierka?
                Hmmm... czy ja wiem... może dlatego że w czasie ich prawie 20
                letnich rządów zamordowano z przyczyn politycznych paredziesiąt osób
                a za Hitlera parę milionów...?
                Bo Hitler polskie miasta bombardował (Warszawa!) a Gierek budował
                (np Tychy)?
                Jak myślisz, czy to wystarczający powód?;)))
                • rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 17:03
                  Nie pisałem o stosunku Polaków do AH ale Niemców do III Rzeszy. Część mojej
                  rodziny mieszkała w III Rzeszy jako robotnicy przymusowi i miała wyższy standard
                  życiowy niż później w PRL Poziom życia w Rzeszy był bardzo wysoki. Nie stanowi
                  to jednak przesłanki by twierdzić, że III Rzesza była wspaniałym krajem. Ktoś,
                  kto twierdzi, że dwa worki ziemniaków na zimę jakie dostawał za PRL jest
                  szczytem jego oczekiwań życiowych może być równie szczęśliwy w Korei Północnej.
                  • Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 28.07.09, 17:23
                    Hm, rzadko sie zgadzamy ale tutaj musze. Czlonkowie mojej rodziny
                    pracowali w III Rzeszy i raczej sobie to chwalili (choc przyznawali
                    ze mieli szczescie trafic na odpowiednich ludzi).

Ale co do szczesliwych Niemcow... Babcia wracajac z III Rzeszy
                    jechala z zolnierzami udajacymi sie na Ostfront. Pamieta ze nastroje
                    miei raczej minorowe. Czy Niemcy byli tacy szczesliwi z tego ze z
                    300 tysiecy zolnierzy feldmarszalka Paulusa spod Stalingradu do
                    kraju wrocilo pare tysiecy, ze zginelo cos kolo 70% wszystkich
                    marynarzy sluzacych na U-bootach, a z Bismarcka i Scharnhorsta
                    uratowalo sie po kilkudziesieciu-stu kilkudziesieciu ludzi (kazdy
                    mial ponad 2 tysiace zalogi)? Czy to tak fajnie ze Gustloff, Goya
                    czy von Steuben bily rekordy liczby ofiar katastrof morskich? Ze
                    Niemki popelnialy samobojstwo po zgwalceniu przez cala kompanie?
                    Albo te ktore nie zostaly zgwalcone tylko dlatego ze sie spalily w
                    Dreznie czy innym Hamburgu? Trawestujac klasyka, poziom zycia w III
                    Rzeszy poznaje sie po tym jak sie skonczyla.

Niemcy w ogole byly bogatym krajem, to ze Hitler rozpetujac
                    zbrojenia zapewnil im kilka lat dobrobytu to jest moze nawet
                    mniejsze osiagniecie jak sukcesy wczesnego Gierka.
                    • e-skin a propo Niemców... 28.07.09, 22:21
                      www.mojeopinie.pl/niemcy_po_i_przed_wyborami,3,1244759866
                      -wydaje mi sie czymś groxnym że akurat na terenach graniczących z POlską neonazistowska NPD cieszy się stosunkowo największuym poparciem co przekłada się na mandaty w wyborach komunalnych. Mogą być z tego nie lada klopty dla nas Polaków..
                  • kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 08:05
                    rambo_pl napisał:

Poziom życia w Rzeszy był bardzo wysoki. Nie stanowi
                    > to jednak przesłanki by twierdzić, że III Rzesza była wspaniałym
                    krajem.

A kto twierdzi inaczej? Nie była wspaniałym krajem, bo za swój
                    dobrobyt NIemcy zapłacili wysoką cenę - prawie każda rodzina
                    straciła bliskich, były prześladowania żydów a że nie wszyscy NIemcy
                    to antysemici więc wielu musiało sie nie podobać gdy wywozili ich
                    sąsiadów czy przyjaciół, była świadomość, że ich kraj jest agresorem
                    co kiedyś sie zemści (u co inteligentniejszych), a dla mniej
                    bystrych był zimny prysznic po maju 45 roku - wejście armii
                    czerwonej, morderstwa na cywilach, gwałty, rabunek...
                    Nie rozumiem więc jakie przesłanki możesz mieć chcąc zrównać
                    samopoczucie Polaka w peerelu i Niemca w 3 RZeszy. Ja tu widze dwie
                    kompletnie różne sytuacje.

Ktoś,
                    > kto twierdzi, że dwa worki ziemniaków na zimę jakie dostawał za
                    PRL jest
                    > szczytem jego oczekiwań życiowych może być równie szczęśliwy w
                    Korei Północnej.
    • 33qq Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 22:07
      Ja najlepiej wspominam smak piwa i dziewczyn.
      • e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 22:30
        pożerałeś dziewczyny? ty kanibalu!!!!
        • 33qq Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 09:16
          Tylko lizałem, ale żeby nie było, sam też dawałem się polizać
    • demonii.larua Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 22:32
      Tak... te proce z gumek wekowych, to był czad...
      • e-skin dla miłośników PRLu.. 27.07.09, 22:44
        pl.wikipedia.org/wiki/Portal:PRL
        - jest tam jeszcze wiele do zredagowania i przeredagowania
        • rambo_pl Re: dla miłośników PRLu.. 27.07.09, 22:49
          A jakie państwo było na Ziemiach Polskich przed 1952 rokiem?
          • e-skin Re: dla miłośników PRLu.. 27.07.09, 23:40
            polskie! Ziemie odzyskane w granicach Polski są od roku 1945
            • rambo_pl Re: dla miłośników PRLu.. 28.07.09, 06:00
              e-skin napisał:"> polskie! Ziemie odzyskane w granicach Polski są od roku 1945"
              Ja nie pisałemo Ziemiach odzyskanych ale informacji jaką linkowałeś gdzie jest
              napisane :"Ten wikiportal jest o PRL-u czyli państwie polskim w okresie
              1952-1989." A wcześniej co było?
              • e-skin Re: dla miłośników PRLu.. 28.07.09, 16:06
                wcześniej formalnie była Rzeczpospolita Polska ale dobrze wiemy że od 22 lipca 1944 Polską rządzili komunisci..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka