e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 22.07.09, 23:59 wystąpienia Gomułki Gierka Jaruzela i głos lektorów łapickiego,Fronczewskiego i kilku innych .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.09, 00:08 dzisiaj jak na mistrza Polski patrzylem,tez mialem wspominki...Lubanski,Szoltysik,AS Rom,MC Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 07:44 Gość portalu: Peter napisał(a): > dzisiaj jak na mistrza Polski patrzylem,tez mialem > wspominki...Lubanski,Szoltysik,AS Rom,MC A Szarmach , Deyna , Gadocha , Gorgoń ,Lato... Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 08:42 A ze sportów mi bliższych: Wójtowicz, Zarzycki, Bosek, Fibak... Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 08:54 e-skin napisał: > wystąpienia Gomułki Gierka Jaruzela i głos lektorów łapickiego,Fronczewskiego > i kilku innych .. Szkoły za darmo , a w każdej szkole dentysta (ratunku!) Szpitale i sanatoria też (pomijam wczasy i kolonie dla dzieci). Ludzie byli tacy jacyś uśmiechnięci i życzliwi.Ohyda! Szarość i bylejakość ludzie tworzyli sobie sami. No i jeszcze "raj"-państwowe czyli niczyje.Nic , tylko brać. Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 08:58 staliznimz był faktycznie okropny ale po 56 dało sie już jakoś zyć normalnie. Tylko że stalinizm budowało wielu robiących do dziś autorytetów GW ze zmarłym niedawno Kołakowskim na czele a dodac do tego nalezy Szymborską Miłosza Brandysów Kuronia Geremka no i oczywiście rodzine Michników Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:10 mnie w komunie najbardziej smakowaly krowki, irysy i kopalniaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sutannowy Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.pools.arcor-ip.net 23.07.09, 09:21 Chyba wypominki. Wypominki sa za oplata u sutannowego. Jak cos komu zdechlo to kase prosze i sie oczyszcza ze zlych wspomnien.Ament.A wspominki? Co tu wspominac.... Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:22 Przykro mi ze nie masz czego wspominac. ja mam, bo to moja mlodosc, a mlodosc zawsze wspomina sie z lezka w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:25 I to jest jedyny plus PRL-u - miałem wtedy mniej niż 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:29 w 1950 mailes 15 lat? To wiekowy jestes :) Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:35 Zgadza się, miałem 15 lat. W 1989, ale zawsze. Przedtem mniej. W tej chwili jestem dosyć wiekowy ale tylko jak na piłkarza. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:37 odpowiem slowami Lindy: " co ty ku...a wiesz o PRLu"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:39 Wystarczająco dużo, żeby się cieszyć z jego przejścia do historii. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 09:41 Babcia naopowiadala, straszyla Cie Gierkiem jak nie chciales isc spac? :) Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 10:02 Spałem bezproblemowo, podobnie jak i dzisiaj. Zwyczajnie nie chciało by mi się tracić czasu na walkę o np.papier toaletowy - i tyle. Poza tym od państwa nie oczekuję pomocy - wystarczy mi, jeżeli nie przeszkadza. Jeżeli już jesteśmy przy Lindzie - nie lubię PRL bo to złe państwo było. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 10:08 Jadac dalej Linda " Bo ty mloda d... ( no wlasnie... nie wiem jak to nazwac) jestes " :) Moze ty nie oczekujesz pomocy, ale jest naprawde wielu takich ktorzy jej oczekuja. Jak pomysle o tysiacach dzieci idacych do szkoly bez sniadania, to mnie krew zalewa. P.S. w 89 nie bylo juz kolejek po papier. Byl to rok, w ktorym zniesiono ostatnie kartki. pamietasz na co? Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 10:27 Jeżeli dobrze pamiętam, to ostatnie kartki były na mięso i benzynę. W PRL bieda również istniała. Tyle, że wszyscy gó... mieli więc może aż tak bardzo to nie raziło. W PRL najbardziej nie podoba mi się to, że jak chciało się coś osiągnąć własnymi siłami to trzeba było robić to nielegalnie. PRL nie dawał zdechnąć, ale żyć też za bardzo nie. Więc jestem przeciw PRL. "W imię zasad..."(no, też nie pasuje w tym miejscu). Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 11:14 Brawo- ostatnie kartki byly na benzyne :) Roznica miedzy PRL a Najjasniejsza jest taka, ze kto chcial, mogl zaistniec. Do 1990 zwiedzilem 3/4 swiata. Nie mialem problemow z dobra praca. Nie widywalem glodnych dzieci, a pracujacy co roku wyjezdzali na wczasy. Wiesz jak jest dzis? Znajomy lekarz powiedzial mi, ze gdyby mial wypisywac prawdziwy powod odejscia na swiadectwach zgonu, musialby pisac: "brak mozliwosci finansowych na wykupienie zaordynowanych lekow" - to sie dzieje w XXI wieku w centrum Europy! I jeszcze jeden niezaprzeczalny plus PRLu- KrK byl trzymany za bezczelny ryj Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 11:49 Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wiem dobrze, że gdyby PRL trwała, to nie miałbym nawet 10% z tego, co mam obecnie. Natomiast gdyby PRL nie było, to moja rodzina miałaby kilka razy więcej.No, ale dziadek niestety był prywatną inicjatywą więc trzeba go było w latach 50 udupić. \ A ci, którzy go udupili zawsze siedzieli potem w komisjach. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 11:58 popatrz, o malo bym zapomnial o "zielonym swietle" dla prywatnej inicjatywy i prywatnych zakladach wyrastajacych jak grzyby po deszczu w latach 70. Bujac to my, ale nie nas. Martyrologie kazdy sobie dorobic moze. Nawet Ty mozesz wstapic do ZBOWiDu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 23.07.09, 18:45 To jeszcze wytlumacz dlaczego w 1980 pol narodu wstapilo do Solidarnosci, po 1981 setki tysiecy mlodych zdolnych wyjechalo z kraju (mimo ze bylo to o wiele trudniejsze niz dzis), a w 1989 ludzie dosc oglednie wypowiedzieli sie przeciwko PRLowi? Pewnie ze mozna powiedziec ze to spisek CIA i Wojtyly - PiS tez swoje niepowodzenia tlumaczy tym ze w mediach rzadzi Uklad i lemingi glosuja na PO mimo ze obiektywnie bardziej o ich interesy zadba PiS... Co do dorabiania martyrologii - dzis co poniektorzy ateisci tez przesadzaja z opisami kraju rzadzonego przez Czarna Mafie. To chyba taka przypadlosc naszego gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 20:36 Powiem tak- nigdy nie wstapilem do Solidarnosci, PZPR, NZS itp. Ale jak przyszlo co do czego, zaleglem na styropianach na uczelni. Nie po to, by miec martyrologiczny kawalek zyciorysu, ale dlatego, ze jako mlody,porywczy tak wtedy czulem. Zreszta nasz rektor chrapal na styropianie obok.. Ludzie wypowiedzieli soie przeciwko PRL, bo zdychajacy system byl juz nie do zniesienia. Po prostu- przestarzal sie i trzeba bylo go zmienic. niestety- okazalo sie, ze zamienil stryjek... No bo niby skad do dzis w niektorych kregach ( a jest ich wiele) caly czas z lezka w oku wspomina sie lata 70-te? Dla mnie okresem wypatrzen w idei byly 3 okresy- lata 50- do odwilzy, Potem pozna gomulkowszczyzna, i okres rzadow Messnera. Dlaczego? OOO! To temat na cala rozprawe :) Ateisci maja racje- Kraj jest rzadzony przez najwieksza organizacje kryminalna na swiecie- WATYKAN :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.09, 12:04 a paszport to ci genosse za dzialalnosc w ZSMP czy juz w PZPR dali? Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 12:09 Tobie nie chcieli? Ja mialem w domu caly czas. jako reprezentant Polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 12:11 A wiesz, dlaczego PRL już nie ma? Bo padł na mordę, zbańczył najzwyczajniej w świecie. Zresztą musiało się to tak skończyć. Ten system miał to wpisane w swój mechanizm. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 12:16 Zgadza sie- masz w pelni racje. Ale prosze nie demonizuj go jak czlek zaslepiony Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 12:42 Po co takie wielkie słowa? Uważam po prostu, że system był do dupy, musiał paść a obecny daje dużo większe szanse. Wszystko na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 12:50 mozesz miec swoje zdanie, z tym, ze dla mnie nie jest ono absolutnie miarodajne. I nie zaslaniaj sie dziadkiem. Sam o PRL nie masz absolutnie pojecia. Obecny system daje szanse , ale komu? Cwaniaczkom, zlodziejaszkom, kapitalizm z wilcza morda. Ale czy sa szanse na chociazby godne zycie dla emerytow? A moze dla 40 % mlodych ludzi w wieku 20-30 lat, ktorzy sa bez pracy? Nikt jeszcze w historii nie wygonil tylu Polakow na emigracje co Najjasniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:06 Takich dziadków było wielu. Wykończono ich w ramach bitwy o handel. Ja dwa lata temu założyłem legalną firmę, nie oszukuję, radzę sobie w miarę dobrze. I nie zaliczam się do żadnej z kategorii, które wymieniłeś. W PRL każdy mógł uczciwie pracować i legalnie się wzbogacić bez kombinowania i włażenia w dupę komu trzeba? Skąd ty się urwałeś? Emeryci? Fakt, że przez 20 lat nie rozwiązano sprawy ubezpieczeń społecznych. I jest to zaniedbanie, ale nigdzie nie piszę, że obecny system jest idealny. A ZUS ze wszystkimi jego obciążeniami jest konsekwencją PRL jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:15 Koniec dyskusli. Jestes laikiem nienawidzacym wszystkiego co wiaze sie z tamytmi latami. Nienawisc plynaca w krwi i wyssana z mlekiem matki, bo przeciez nie nabyta wlasnymi doswiadczeniami. Slowem typowy przedstawiciel pokolenia JPII. W swej krytyce poslugujesz sie jedynie wyswiechtanymi sloganami. Sory, ale to nie podstawa do powaznej rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:22 Dyskusja z tobą to kupa śmiechu - z przewagą kupy. Nie musimy się zgadzać. Tylko że ja o tym wiem. A ty nie. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:29 powodzenia katolku. Zgadzam sie z Toba, smiech pozostaje po mojej stronie, reszta to wytwor twojego mozgu (?) Pozostajac na twoim poziomie powiem, ze jestes podobny do Dżona Łajna, ale bardziej do łajna niz do Dżona :) Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:33 O, widzę, że pomyślałeś o łajnie. To może być skutek tych bąków, które ulotniły się do mózgu. Wiesz,co trzeba zrobić? Odwiedź więc to miejsce. Po wyjściu z niego człowiek jest mniej agresywny, sympatyczniejszy i w ogóle bardziej przyjaźnie nastawiony do świata. Bye, Tinky Winky! Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 13:57 nie wnikam w to co i gdzie ci sie ulatnia :) I nie zazdroszcze ci miejsca pobytu :) Ja sbie poprawiam humor czytajac takie wypociny takich jak ty intelektualnych wydmuszek....:) Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 14:00 Jakoś ciężko zauważyć ten humor. Wyraźnie nerwy ci puściły, bo używasz zbyt wielu epitetów. Uważaj, żeby ci nie puściło coś jeszcze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 14:02 nie uzywaj slow ktorych znaczenia nie jestes w stanie pojac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 23.07.09, 18:58 teletubisiu, za chwile pewnie uraczysz mnie podobna wiazanka jak leftta (prosze zwlaszcza o katolka, goren bedzie miala ubaw), ale krotko i wezlowato - Twoja diagnoza w 10000% pokrywa sie z tym co twierdzi PiS. Moze inaczej - widze ze masz obsesje na punkcie Kosciola. Otoz PRL byl wielka szansa dla KK w Polsce: ludzie nie lubili komuny, KK tez. Nawet lewicujaca opozycja musiala sie ukladac z KK. A sami rzadzacy nie mieli powodu zeby isc na prawdziwa wojne z hierarchia. Dopiero upadek PRLu, czestsze wyjazdy za granice, poprawa warunkow zycia wielu ludzi (tak, poprawa), sprawily ze ludzie zaczeli inaczej patrzec na kler. Brat znajomego jest ksiedzem - wyjechal z Polski akurat jak upadal PRL. Wrocil jakies 3-4 lata temu na galicyjska wies, i byl zszokowwany tym co tam zastal. Nie potrafil znalesc wspolnego jezyka z rodzonym bratem, ktory nie ukrywa ze popiera PiS! To pokazuje skale przemian mentalnych. Pewnie, ze dla kogos z miasta to ciagle ciemna wies, ale sami ksieza sa juz przerazeni tym co widza... Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 19:42 Czytalem troche Twoich wpisow, wiec nie uwazam bys zasluzyl sobie na "katolka " :):) z moich ust .. Moja diagnoza jest o lata swietlne odlegla od piowskiej, prosze nie obrazaj mojej inteligencji. To nie obsesja na punkcie kosciola, ale jasne, sprecyzowane zarzuty pod adresem tej instytucji ( tak instytucji, bo nie generalizuje- sam czesto popijam z pewnym wielebnym). Instytucji, ktora ten biedny kraj systematycznie doprowadza do upadku a ludzi do fanatyzmu, albo calkowitej bezsilnosci. KrK w PRL rzeczywiscie mialo szanse, szczegolnie w czasie liberalnych rzadow Chlopca z Sosnowca ( nie mylic ze Slazakiem, bo zasztyletuje :))) ) Niestety to imperialna polityka watykanczykow, ktorzy dostali palec ( zezwolena w latach 70 na budowe ponad 1500 kosciolow), do calkowitego rozbestwienia sie w czasach obecnych jest jedna z glownych przyczyn, ze musimy czuc sie Pariasami Europy. Wiem co mowie, wujechalem z kraju w 1989, wrocilem w 2002, ale stal jestem jedna noga na zachodzie, bo tego wymaga moja praca. Nie martw sie, potrafie byc obiektywny, jesli chodzi o jednostki, niestety- w KrK o jednostce nie moze byc mowy- no chyba ze o tej na gorze. Krk to twor feudalny- jeszcze bardziej upodmiotowujacy czlowieka niz to robila polska komuna. Celowo pisze o "polskiej komunie", bo zdecydowanie roznila sie ona od rezymu panujacego u sasiadow. P.S. ja tez jestem przerazony widzac dzialalnosc ksiezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 23.07.09, 20:01 Ufff... przywrociles mi troche wiary w Ciebie - napisales bez bluzgow :-))) Ja caly czas mam wrazenie ze wiele osob przecenia wplyw KK na Polakow. Tutaj wylazi cos o czym wiele razy pisalem w dyskusjach z Echem, ktora twierdzila ze tylko chrzescijanstwo moze byc ostoja moralnosci. Otoz polski katolik potrafi bez zadnych wyrzutow sumienia odgrodzic swoja wiare od zycia: 'kosciol kosciolem, ale zyc trzeba'. Polska wiara to czesto tradycja, robienie czegos 'bo co powiedza ludzie', niechec do innosci, nieufnosc do obcych etc. Caly dowcip polega na tym ze wiele z tych 'wartosci' bylo zaszczepianych takze przez PRL. Mozesz bronic PRLu mowiaz ze to tylko 'bledy i wypatrzenia', ale idea byla dobra, tak samo jak katolicy twierdza ze ksieza-pedofile to tylko wypaczenia. W praktyce Polski malomiasteczkowej i KK, i PRL, popieraly te same wartosci. Naprawde, w 1989 Polska mogla pojsc droga Moczara i Milosevicia. Az mam dreszcze... W zasadzie Radio Maryja i NIE maja ten sam przekaz: wszyscy ludzie dookola ciebie to swinie... Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 20:24 Bluzgam tylko wtedy, kiedy widze glupote i ksiedza - pedofila :) A tak na serio, nie mam zamiaru rozpatrywac w tym watku zasad retoryki. Nie o to chodzi. Nie da se przecenic wplywu watykanczykow na zycie w naszym kraju. Wiesz co jest najtragiczniejsze i najbardziej smutne? To ze KrK powoduje u swych baranow, tfu! -owieczek, swego rodzaju schizofrenie. Co innego glosza, co innego czynia. Faryzeizm czystej wody, albi zgodnosc z powiedzonkiem " mdla sie pod figura a diabla maja za skora". Wiele juz pisalem o tym, ze winien temu jest przede wszystkim sakrament spowiedzi, ktory daje carte blanche do popelnienia nastepnych sku...synstw, jesli tylko naplujesz w ucho czarnemu, co przewiniles ( on oczywiscie zapisze to co najmniej w swej pamieci). Nie wiem co ma system realnego socjalizmu do wiary, ale niech bedzie ze masz racje. jeszcze jeden kamyczek do grzeszkow PRL nie stanowi :) Nie bronie systemu narzuconego nam w 1944. Bronie ludzkiej twarzy tego systemu, ktora niewatpliwie byla. Wiem, ze latwiej jest straszyc dzieci Gierkiem, niz przyznac, ze jednak to co on wybudowal ( nie przytaczaj argumentu dlugow, bo zaraz dostaniesz za to baty :))) ), to Najjasniejsza wyprzedala za pol darmo na przyklad Hindusom, ktorzy teraz trzepia kase na polskich hutach. Chwala wiec wladzom "komuny" i naczalnikom "solidarnosci" ze mogli sie dogadac przy okraglym stole ( szkoda tylko ze zaprosili tam purpuratow), a nie poszli droga rozlewu krwi. A bylo blisko, bo pa=mietam nastroje ze strajkow na uczelni w czasie stanu wojennego. Lubie czytac nie, ale sie z nim nie utorzsamiam. Wole Fakty i Mity :) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 20:27 sory za literowki, ale nie czytam i nie koryguje napisanego tekstu przed wyslaniem :) Moja korektorka juz nie raz chciala mnie za to zabic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.09, 12:11 acha,olimpijczyk wiedzy o Kraju Rad? Odpowiedz Link Zgłoś
sar.a28 Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 10:28 Komu sie kreci to sie kreci:) Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin dziękuję komunie za udane dzieciństwo 23.07.09, 12:14 że aż do 1991 roku mogłem korzystać z kolonii w wakacje że miałem należytą opiekę lekarską w szkole (higienistka dentystka itd) a kolege to nawet z białaczki wyleczyli (w szpitalu państwowym nie wszkole oczywiście) a w tamtych czasach z białaczki rzadko kto zywy wychodził.. no i dziekuje za czyny spóeczne za wykopki na PGRach (ostatnia taka wyprawa była w 1991.. dla mnie koniec komuny to nie 1989 a 1991 bo wtedy upadł ZSRR i zaczęły się pojawiać propblemy z bezrobociem na czele i w tym tez to roku poraz ostatni pojechałem na wspomniane juz wykopki Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 18:35 >>>Obecny system daje szanse , ale komu? Cwaniaczkom, zlodziejaszkom, kapitalizm z wilcza morda. Ale czy sa szanse na chociazby godne zycie dla emerytow? A moze dla 40 % mlodych ludzi w wieku 20-30 lat, ktorzy sa bez pracy? Nikt jeszcze w historii nie wygonil tylu Polakow na emigracje co Najjasniejsza >>> W czarnych kolorach to przedstawiasz. Za PRL dobrze sie mieli prominenci partyjni , milicjanci- oni chyba mieli swoje specjalne sklepy w odroznieniu od reszty 'motlochu'. Za PRL to i ciezko bylo dostac paszport wiec co tu mowic o emigracji. Poza tym mozliwa byla glownie praca na czarno teraz w EU jest legalna. A emeryci...... Mieszkam w Anglii i tutaj dokladnie tak samo narzekaja na male emerytury jak w Polsce. To chyba wszedzie problem. Zawsze sa 2 strony medalu-plusy i minusy kazdego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 18:57 10iwonka10 napisała: W czarnych kolorach to przedstawiasz. *** dokladnie- czarny kolor dominuje Za PRL dobrze sie mieli prominenci partyjni , milicjanci- oni chyba mieli swoje specjalne sklepy w odroznieniu od reszty 'motlochu'. *** kompletna bzdura > Za PRL to i ciezko bylo dostac paszport wiec co tu mowic o > emigracji. *** kompletna bzdura- mialem w domu od 1982 Poza tym mozliwa byla glownie praca na czarno teraz w EU jest legalna. *** nastepna bzdura- sprobuj popracowac w Niemczech legalnie > A emeryci...... Mieszkam w Anglii i tutaj dokladnie tak samo narzekaja na male emerytury jak w Polsce. To chyba wszedzie problem. *** A co mnie obchodza Angole? Czy oni sie Polakami przejmuja? Ostatnio to ich tylko morduja > Zawsze sa 2 strony medalu-plusy i minusy kazdego systemu. A ktory z nich znasz lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 19:14 > Za PRL to i ciezko bylo dostac paszport wiec co tu mowic o > > emigracji. > > *** kompletna bzdura- mialem w domu od 1982 No i to właściwie wszystko wyjaśnia. Miałes w odróżnieniu od innych paszport w domu, czyli byłeś w gronie nielicznych uprzywilejowanych. Jako uprzywilejowany widzisz PRL inaczej niż zwykli ludzie i jest to ocena całkowicie subiektywna. To tak jakby ktoś twierdził, ze Etiopia jest krajem powszechnego dobrobytu tylko zapomniał dodać, że jego wujek jest tam prezydentem;) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 19:27 Blad w rozumowaniu. Od 11 roku zycia ciezko pracowalem na to, by miec paszport w domu. Treningi 2-3 razy dziennie. W 17 roku zycia opuszczenie domu rodzinnego, w 18 gra w rep. Polski. I nie znalem ani jednego sekretarza. Wszystko zawdzieczam swojej pracy. Ale i nauka dawala takie mozliwosci. Nauka ktora faktycznie byla ZA DARMO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.09, 22:19 te ,genosse wyprali ci tyn "mozg" towarzysze,zal mi cie marionetko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 09:21 > Blad w rozumowaniu Jaki błąd? Pisałam, że żyłeś pod kloszem, w świecie ludzi uprzywilejowanych i to się zgadza. Nie pisałam, czy sam sobie na to zapracowałeś czy dostałeś za darmo, bo to czynnik bez znaczenia. Ważne jest to, ze twoje wspomnienia z PRL są kompletnie nieadekwatne do tego co naprawdę się wtedy działo. A działo się choćby to, ze zdecydowana większość ludzi paszportu w domu nie miała. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 09:25 Dzieki bardzo za taki klosz :) Zreszta, kazdy mogl go miec. Moi koledzy mieli paszporty, bo dostawali stypendia w uczelniach od Moskwy do Lizbone, inni mieli paszporty, bo sie wspinali i czesto wyjezdzali w gory. Zreszta.... ja sobie wspomne te tlumy Polakow na plazach w Warnie albo Jalcie, to trudno mi uwierzyc w paszportowa matryrologie narodu. Ze spytam, a Ty mialas wtedy paszport? :) Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 09:39 a mnie paszport do niczego nie był mnie i mojej rodzinie potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.09, 09:48 do tych"lepszych"nalezalo"39 tys + rodzina ,znajomi i znajomi znajomych,ci ktorzy mogli"posmarowac" nazbieraly sie te tlumy,dzieciaku PRL-u Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 09:51 dzieciaki PRLu , te prominentne były nazywane bananową młodzieżą. Ja do nich nie należałem ale jakoś żyć się dało. Praca była było bepiecznie, dziewci były bardziej posłuszne rodzicom... a ta wolność tylko patologii nam przysporzyła Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 09:55 Wiesz ze dzwonia, ale nie wiesz w ktorym kosciele... Bananowa młodzież - termin powstały na początku lat 60. XX wieku, wykorzystywany przez polskich komunistów w celu poniżenia przywódców młodzieży akademickiej (określanej również jako grupa awanturników z Uniwersytetu Warszawskiego wywodząca się z kręgów bananowej młodzieży) odpowiedzialnej za protesty przeciwko rządowej nagonce antysemickiej (marzec 1968 r.). PZPR posługując się tym sformułowaniem, usiłowała skompromitować studentów pochodzących z bogatych rodzin (najczęściej były to rodziny wysokich urzędników PRL), sugerując, że wychowani w luksusie symbolizowanym w danym wypadku przez deficytowe w okresie małej stabilizacji banany, nie znają istotnych problemów środowiska akademii, a tym samym nie mogą reprezentować jego interesów. Współcześnie określenie to powróciło[potrzebne źródło] w slangu młodzieżowym jako pogardliwe określenie nastolatków pochodzących z bogatych rodzin, mieszkających w wielkich miastach, wyróżniających się drogimi ubraniami i stylem życia ograniczającym się do uczęszczania na imprezy, picia alkoholu, "pokazywania się" w odpowiednich prestiżowych punktach miasta (np. ul. Chmielna w Warszawie, Deptak Bogusława w Szczecinie) i - zazwyczaj - lekceważenia i poczucia wyższości wobec innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 10:15 > Dzieki bardzo za taki klosz :) Słusznie dziękujesz, masz za co dziękować. > Zreszta, kazdy mogl go miec. Każdy z prawie 40 lln Polaków? Moi koledzy mieli > paszporty, Aaaa, każdy z twoich kolegów. Teraz rozumiem:) > bo dostawali stypendia w uczelniach od Moskwy do Lizbone, Otrzymanie stypendium bynajmniej nie uprawniało do posiadania paszportu w domu. Stypendium trwało od...do..., paszport (służbowy w takim przypadku) odbierało się tydzień - dwa przed planowanym wyjazdem a oddać trzeba go było zaraz po powrocie. Czyli niewiele się to rózniło od tego co mieli normalni ludzie - z wyjątkiem tego, ze kolejki były krótsze. inni mieli > paszporty, bo sie wspinali i czesto wyjezdzali w gory. Ilu ich było twoim zdaniem w relacji do ludności Polski? No dobra, możesz doliczyć grotołazów i nurków;) Jaki to był procent z 40 mln? Zreszta.... ja sobie > wspomne te tlumy Polakow na plazach w Warnie albo Jalcie, to trudno mi uwierzyc > w paszportowa matryrologie narodu. Oj, coraz bardziej mnie zadziwiasz. Naprawdę nie wiesz o tym, ze na wyjazd do krajów tzw zaprzyjaźnionych paszport nie był potrzebny? Dokładnie nie pamietam, ale była chyba jakaś wkłądka do dowodu czy może inny rodzaj niby-paszportu - no w każdym razie to ze można było wyjechać do Bułgarii nie znaczyło, że do Francji czy NIemiec też > > Ze spytam, a Ty mialas wtedy paszport? :) Na stałe, w domu czyli tak jak teraz? Oczywiście, że nie miałam (co nie znaczy, że nie wyjeżdżałąm za granice). Prawie nikt nie miał. Prawdę mówiąc, jesteś pierwszą osobą która twierdzi, że taki paszport miała. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 10:19 Mloda kobieto- wkladki paszportowe wprowadzono chyba w 1976, o ile dobrze pamietam. Nie jestem typem, ktory od razu musi to sprawdzac w wikipedii. Przemawia przez ciebie zazdrosc i tyle. Trzeba sie bylo po prostu starac, a nie czekac z wyciagnieta raczka na zasadzie" bo mi sie nalezy" Typowy odruch pokolenia JPII Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 11:58 A jakie to ma znaczenie czy w 76 czy wcześniej (albo później)? Przeciez rozmowa jest o tym, czy paszporty w domu było powszechnie dostępne przed 89 rokiem. A oczywiście nie były... Widzę, ze skończyły ci się argumenty, prędzej niż myślałam. OK, nie będę się dłużej nad tobą znęcać, rozbroiłes mnie tą "młodą kobietą":)) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 12:23 Wcale nie skonczyly mi sie argumenty. Z tego co pamietam wkladki nie trzeba bylo oddawac :) Nie masz szans sie nade mna znecac. jestem odporny na demagogie szerzone przez zajadlych wrogow PRLu Szczegolnie kiedy pochodza z ust mlodej kobiety :) Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 09:54 Za PRL dobrze sie mieli prominenci partyjni , milicjanci- oni chyba mieli swoje specjalne sklepy w odroznieniu od reszty 'motlochu'. *** kompletna bzdura >>>>>Bzdura???- Alez ja dobrze pamietam ze byly wydzielone sklepy dla milicjanow- poszperaj troche w tym temacie.>>>>>> Za PRL to i ciezko bylo dostac paszport wiec co tu mowic o > emigracji. *** kompletna bzdura- mialem w domu od 1982 - <<<<Mam na mysli za starego PRL lata 50-60- pozniej bylo lepiej.>>>>> Poza tym mozliwa byla glownie praca na czarno teraz w EU jest legalna. *** nastepna bzdura- sprobuj popracowac w Niemczech legalnie >>>>Co mnie Niemcy obchodza-coz mi za przyklad dajesz jednego kraju???- Mozna w Anglii, Irlandi, Belgi,Holandii.....>>>>> > A emeryci...... Mieszkam w Anglii i tutaj dokladnie tak samo narzekaja na male emerytury jak w Polsce. To chyba wszedzie problem. *** A co mnie obchodza Angole? Czy oni sie Polakami przejmuja? Ostatnio to ich tylko morduja >> >>>>Nie wiem czy cie obchodza podaje przyklad ze 'niektorym'emerytom wszedzie ciezko. Czasy sie zmienily trzeba bylo oszczedzac a dzisiaj aby miec godna emeryture trzeba sobie placic prywatnie- Zus tego nie zapewni takie sa prawa rynku.>>>>> > Zawsze sa 2 strony medalu-plusy i minusy kazdego systemu. A ktory z nich znasz lepiej? >>>lepiej znam obecny bo w nim zyje i zdecydowanie daje on wieksze szanse do rozwoju niz 'komuszkowaty'PRL>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 10:01 No to gratuluje ci wyboru systemu, ktory za pieniadzem wygonil cie z ojczyzny na obczyzne. Sklepow za "zoltymi firankami" bylo naprawde niewiele. A i korupcja byla o wiele mniejsza niz teraz. Owszem od czasu do czasu zdarzaly sie jakies przewalki, ale wbrew pozorom nie byly tak powszechne jak to co sie dzieje teraz. Sam pamietam, ze wystarczyla skarga udokumentowana do sekr. POP a ten natychmiast dzialal, bo tym samym potwierdzal pospolstwu "ludzka strone socjalizmu" - teraz? Teraz nawet na sad nie masz szans, bo a) sa przepelnione b) adwokat w polsce jest koszmarnie drogi i stac na niego tylko krezusow Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 10:22 >>>No to gratuluje ci wyboru systemu, ktory za pieniadzem wygonil cie z ojczyzny na obczyzne>>>> Wyjechalam z powodow osobistych nie finansowych 7.5 roku temu jesze przed przystapieniem Polski do UK Mialam w miare dobra prace w Polsce i mam w UK wiec chyba nie jestem dobrym przykladem obecnej emigracji za chlebem. Natomiast z czasow PRL- dobrze wspominam kolonie, zakladowe tanie wczasy ( dofinansowywane przez zakaldy pracy)...studia? byly z darmo ale dzienne chyba wciaz sa? Natomiast pamietam tez jak moi rodzice stali cala noc ( byly czytane listy kolejkowe) aby kupic nowa pralke. Pamietm tez ze awans w pracy byl czesto uzalezniony ( nie od wiedzy i kompetencji ) ale od przynaleznosci do PZPR. >>>A i korupcja byla o wiele mniejsza niz teraz>>> - tego nie wiem? Dzisiaj wbrew pozorom swiat jest bardziej otwarty i ludzie maja wiecej wyborow zyciowych ale nie wszysyc dobrze radza sobie w obecnej rzeczywistosci. A jeszcze jedna roznica? Kiedys liczyly sie uklady i plecy....dzisiaj kasa,kasa,kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 12:26 lady i ukladziki by zdobyc kase licza sie i dzis. Raczka raczke myje. I to nie tylko w Polsce. Mam kilkanascie lat doswiadczen na Zachodzie ( troche wczesniej od Ciebie bo od 1989.) Dzisiaj na wczasy i kolonie moga liczyc jedynie dzieci dobrze uposazonych rodzicow. Cala biedota zostaje w blokowiskach i dziczeje Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 13:25 fakt, a więc źle się stało ze komune obalono. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 01:23 teletoobis napisał: > Za PRL dobrze sie mieli prominenci partyjni , milicjanci- oni chyba > mieli swoje specjalne sklepy w odroznieniu od reszty 'motlochu'. > > *** kompletna bzdura No co Ty? Nie pamietasz milicyjnych konsumów? To były specjalne sklepy, w których sprzedawali tylko milicjantom i ich rodzinom za okazaniem legitymacji. Było w nich wszystko, od luksusowego żarcia po lodówki i automatyczne pralki. A sklepy dla prominentów? tzw. "za żółtymi firankami"... to kto w nich kupował? "motłoch"? > Za PRL to i ciezko bylo dostac paszport wiec co tu mowic o > > emigracji. > > *** kompletna bzdura- mialem w domu od 1982 Spróbowałbyś mieć w domu przed 1982r. Mój ojciec miał dwa paszporty (chociaż żadnego w domu). W służbowym miał zdjęcie z wąsami a w prywatnym bez wąsów. No i kiedyś jadąc prywatnie, pociągiem, (raptem do czeskiej Pragi) z paszportem "bez wąsów" ale za to z wąsami musial zgolić je w wagonowej toalecie, ponieważ WOP-ista... nie mógł go rozpoznac na zdjęciu :) To były czasy. Co do emigracji... największa fala to była przed samym stanem wojennym. Wtedy uciekł z tego raju kto tylko mógł. Niektórzy, tak jak starszy brat mojej koleżanki zaangażowany w "solidarność" to nawet dostał do wyboru: wyjazd, albo więzienie. Wybrał wyjazd i siedzi w Stanach do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 11:31 matylda1001 napisała: > No co Ty? Nie pamietasz milicyjnych konsumów? To były specjalne > sklepy, w których sprzedawali tylko milicjantom i ich rodzinom za > okazaniem legitymacji. Było w nich wszystko, od luksusowego żarcia > po lodówki i automatyczne pralki. A sklepy dla prominentów? tzw. "za > żółtymi firankami"... to kto w nich kupował? "motłoch"? *** w zyciu nie widzialem takiego sklepu- wierz mi. Tez dochodzily mnie takie sluchy. ( wszystko skorygowal jednak zaznajomiony gliniarz). Byly kantyny milicyjne z ponoc dobrymi i tanimi obiadami i tansza wodka bez kartek- to cala tajemnica tych "sklepow". W tym wszystkim widze pewna analogie do n. takich "sklepow gorniczych". Wiesz gminna ukazuje je jako elitarne z nie wiadomo jakimi cudenkami w srodku. Pochodze z rodziny gorniczej. Sprawa byla prosta. Gornik swoje zarobki z dniowek sobota- niedziela mogl dostawac zapisane na TZW Ksiazeczke G. Bylo z niej tyle kozyszci co z mitologicznego punktu "G". Wszyscy wiedzieli ze istnieje, nikt nie potrafil znalezc. A jak juz znalazl, to konczylo sie wielkim zawodem. Zazwyczaj w takich sklepach mozna bylo kupic wybraki wycowane z handlu za granica, albo trzeba bylo dlugo stac ( tez analogia do punktu G,) by mozna bylo kupic na przyklad kolorowy , turystyczny TV prod radz. > Najwieksa fala emigracyjna, to nie okolice stanu wojennego. Owszem wielu ludzi przebywajacych za granica wybralo pozostanie na zasadzie "azylu" na zachodzie, ale z Polski nie wypuszczano. Tu zastanow sie, skoro emigracja byla w tym czasie tak wielka, a z Polski niekogo nie wypuszczano, to skad te tysiace, setki tysiacy Polakow przebywajacych akurat na zachodzie dn 13 grudnia mialo paszporty? Ukradli, sfalszowali, czy tez moze legalnie dostali? Prawdziwa emigracja- to ostatnie 4-5 lat. Emigrcja ludzi mlodych, wyksztalconych. Wiesz, jak jechalem po raz pierwszy na zachod, musialem miec 3 zyrantow ( dobrze zarabiajacych) aby w przypadku mej dezercji splacili naleznosc wobec panstwa bioraca sie z obebraniem darmowego wyksztalcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 12:46 "w zyciu nie widzialem takiego sklepu- wierz mi."Jeżeli ktoś z powodu ideologicznego zaślepienia nie chce przyjąć istnienia sieci sklepów o nazwie Konsumy to proszę przeczytać link.pl.wikipedia.org/wiki/Konsumy. W ambasadach polskich znajdują się sklepy gdzie sprzedaje się alkohole i papierosy po bardzo niskich cenach. Niestety, nie korzystają z nich wszyscy Polacy zamieszkujący dany kraj a jedynie kolesie związani z ambasadą. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 12:57 o czym ty pieprzysz. Nie masz bladego polecia o temacie, ale jak wszedzie musisz wpieprzyc swoje 3 grosze. Bez ladu, skladu, cienia mysli... Wikipedii nie ma jeszcze artykułu pod taką nazwą. Możesz wykonać jedną z poniższych czynności: * utworzyć nowy artykuł Konsumy. → przeczytaj najpierw, jak utworzyć hasło, jeśli jeszcze tego nie robiłeś/aś * umieścić to hasło w propozycjach tematów nowych artykułów → najlepiej dopisać propozycję tutaj * poszukać tekstu „Konsumy.” w innych artykułach * zobaczyć, w których hasłach znajdują się odnośniki do tego tematu * Poszukaj hasła o tym tytule na jednym z siostrzanych projektów Wikipedii: Wikisłownik Wikibooks Wikicytaty Wikiźródła Commons Wikinews Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 13:09 normalni ludzie mieli za komuny dobrze, wystarczyłojej nie podskakiwac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.09, 13:51 widze ze komunistaczne dziecie sie pozbieralo,genosse pelna geba ,tak mieli zawsze :Nie do zaj.... Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:22 Pieprzenie to może twoja specjalność."W czasach PRL nazwę Konsumy przyjęło Przedsiębiorstwo Gastronomiczno-Handlowe, tworzące sieć sklepów i stołówek dla pracowników Ministerstwa Spraw Wewnętrznych - funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej i Służby Bezpieczeństwa. Przedsiębiorstwo prowadziło: * sklepy mundurowe * sklepy z artykułami deficytowymi * kasyna i stołówki w komendach Milicji Obywatelskiej. Przedsiębiorstwo przekształcono w dniu 1 listopada 1990 roku w Przedsiębiorstwo Gastronomiczno-Handlowe "Gastropol". Pod nazwą Konsumy istnieje do chwili obecnej jeszcze kilka kasyn i stołówek na terenie różnych komend policji na terenie całej Polski. żródło:pl.wikipedia.org/wiki/Konsumy. Tak na marginesie, to za Adolfa było jeszcze lepiej, tylko nieco wcześniej.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:43 I co z tego?Myslalem ze zaskoczysz mnie jakas rewelacja, a tu... dupa blada. Prawie kazde wieksze przedsiebiorstwo mialo swoje wlasne stolowki, kantyny, sklepy wewnetrzne. I komu to przeszkadzalo? A jesli spodziewasz sie, ze tam sprzedawano np. kawior za zlotowke to sie mylisz. Ale lepiej potepiac a priori, nie? Byle pasowalo do wprasowanej w mozg ideologii. P.S Katole tez mieli swoje Ars Christiani :) Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:33 Skleroza to typowa wymóka starych komuchów. Tutaj na zdjęciu mamy namacalny dowód jak się urządzili władcy PRL, głównie funkcjonariusze aparatu terroru: SB. Kiedyś był tu sklep milicyjny a dzisiaj mamy bank postesbecki.wroclaw.hydral.com.pl/001856,z,409634,1,foto.html#st Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:46 woja nienawisc i indolencja popatra zacietrzewieniem jest niesamowita.Ty pewnie masz nawet sny erotyczne z Gomolka w tle, katolku :) Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:53 Jesteś żałosnym starym komuchem, który przegrał swoje życie dla komuny. Próbujesz innych zaciekawić swoim widzeniem przeszłości. Nie masz nic ciekawego do powiedzenia. A ten twój plugawy słowotok może zainteresować wyłącznie specjalistów od psychiatrii. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 14:58 rambo_pl napisał: > Jesteś żałosnym starym komuchem, który przegrał swoje życie dla komuny. Widzę , że bardzo dobrze go znasz.Jesteście kumplami? Jeżeli nie , to skąd o nim tyle wiesz? Duch Święty ci to objawił? Podaj źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:02 Po prostu leci schematami, jakie tatko Purchawka w ciasny mozg mu wtloczyl.:). Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:01 Dokonaj w zyciu 1/10 tego co ja dokonalem, zakompleksiony katolku :) Rownie dobrze jak w tamtych latach daje sobie rade obecnie. Nigdy nie bylem czlonkiem partii ani przybudowek. Uczestniczylem w strajkach studenckich na poczatku lat 80. Nie mam zamiaru akurat z toba o tym rozmawiac, bo nie dotrze. jestes zacietrzewiona miernota o umyslowosci troglodyty, do ktorej nic nie dociera oprocz glosu Dlugowlosego Zyda we wlasnym domu- vulgo; Stacji radiowej z miasta Torunia :) Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:12 o!cto ty też nie lubisz Żydów? Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:28 Tylko jednego- takiego dlugowlosego :) Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:29 "Nigdy nie bylem czlonkiem partii ani przybudowek. Uczestniczylem w strajkach > studenckich na poczatku lat 80." Jako TW? Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 15:36 Jako TW dzialali przede wszystkim owczesni klerycy, oazowicze i inny, ktorzy mieli dostep do srodowisk infiltrowanych. Wielu to dzisiejsi biskupi, a ci co im sie nie udalo, bo byli za ciemni nawet do rozrzucania bibuly- rozladowuje teraz swoje frustracje na FS udajac Rambo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.09, 15:58 lezysz i kwiczysz,komuszy gnomie Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 16:03 Mam dobre lekarstwo na twe umysłowe wzdęcia.www.youtube.com/watch?v=Z28Adw8ct4A&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 16:05 Ja tez mam prezencik dla ciebie, moze nie zrozumiesz, ale przypatrz sie wlasnym komplicom :) www.youtube.com/watch?v=YT2fhRu619E Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 20:13 teletoobis napisał: > *** w zyciu nie widzialem takiego sklepu- wierz mi.< Wierzę, jakie mam wyjście? Jednak zastanawiam się gdzie Ty się tak "wybiórczo" wychowałeś. Konsumy to nie były milicyjne kantyny z tanimi obiadami i tańszą wódką bez kartek. To były regularne sklepy. Wejść tam mógl każdy, podobnie jak do "Pewexu", ale nie każdy mógł kupić. Taki konsum był w okolicach mojego domu i często z dzieciakami chodziliśmy sobie popatrzeć. Nie znam Śląska i sklepów górniczych. Faktem jest, że sporo młodych ludzi, szczególnie chłopaków wyjechało z mojego miasta na Śląsk, do pracy. Tam szybciej dostawali mieszkania. Sąsiadki syn wyjechał do Rudy Śląskiej, ciężko pracował w kopalni ale bardzo sobie chwalił. Matka jechała do niego raz w miesiącu i przywoziła bogatą wałówkę dla całej rodziny. Nie tylko z górniczych sklepów. Powszechnie wiadomym było, że Śląsk, z racji Gierka, jest lepiej zaopatrzony od reszty kraju. >Najwieksa fala emigracyjna, to nie okolice stanu wojennego. Owszem wielu ludzi przebywajacych za granica wybralo pozostanie na zasadzie "azylu" na zachodzie, ale z Polski nie wypuszczano. Tu zastanow sie, skoro emigracja byla w tym czasie tak wielka, a z Polski niekogo nie wypuszczano, to skad te tysiace, setki tysiacy Polakow przebywajacych akurat na zachodzie dn 13 grudnia mialo paszporty? Ukradli, sfalszowali, czy tez moze legalnie dostali? < Za czasów "solidarności", przed stanem wojennym, paszport dostawał kto tylko chciał. No, chyba że akurat komuś chcieli zrobic na złość. Wtedy bardzo popularne stały się "wycieczki" do Austrii i Szwecji. Były to wyprawy w jedną stronę, bo jakieś 80-90% składu takiej wycieczki zostawało za granicami. Wracały puste autokary i puste promy. Ludzie ci zostawiali tu wszystko, co mieli, często mieszkania, samochody (dla zachowania pozorów). Tam lądowali w ośrodkach dla uchodzców politycznych, dostawali azyl i byli rozsyłani do innych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 22:09 konzumy? to sięc chorwackich suopermarketów! Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 00:26 e-skin napisał: > konzumy? to sięc chorwackich suopermarketów!< Konsumy, podobnie, ale jednak inaczej. Te sklepy były władzy potrzebne. Któż to taki był wtedy przeciętny milicjant? Prosty chłopek. W doopie miał ideologię i przekonania, ale za to miał władzę i żołądek. Szedł pracować w milicji dla zysku. Jak wiadomo dobrze płacili i było za co kupowac w tych luksusowych sklepach. W moim podwórku jeden facet handlował cielęciną. Pracował w Pogotowiu Ratunkowym jako sanitariusz. Przywoził tę cielęcinę... karetką, na sygnale. Przeciez nikt nie odważyłby się zatrzymać karetki na sygnale. Mięsko wnosili do jego domu na noszach. Potem całe podwórko biegło zaopatrzyć się w cielęcinę. Przychodziły też kupować panie milicjantowe. Niektóre znałam, bo były to matki dzieciaków z mojej szkoły. Te, co miały ważniejszych mężów często dostawały za darmo, pozostałe miały taniej. To były ciekawe czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 07:04 Wychowalem sie na Slasku, w Zabrzu. Wiem gdzie byla milicyjna kantyna, bo sam czesto " zalatwialem " tam wodeczke bez kartek i przed 13. Czy byla tansza? Tak- o jakies 5%. Mozna tez bylo zjesc niezly obiad za przyzwoita cene. Nikt nie pytal o legitymacje, chociaz doskonale wiedziano, ze nie naleze do "firmy". Jesli chodzi o tzw. "sklepy gornicze", to nie bylo w nich zarcia. Z ogolnym zaopatrzeniem tez nie bylo tak jak wiesc gminna niesie. Po konserwy rybne jezdzilismy na przyklad do Strzelec Opolskiech. Nie wiem dlaczego- ale tam zawsze byly :) Gierek nie byl Slazakiem- tu caly problem. Gierek byl chlopakiem z Sosnowca, wiec Zaglebiakiem. Tyle, ze jako Pierwszy w wojewodztwie, a pozniej w kraju byl po prostu gospodarzem. Ciekawe , ze zadluzenie za jego rzadow wynosilo 19,5 mld dolarow. - a przypominam, ze za te pieniadze powstawaly drogi, kuty, elektrownie ( wyprzedane za darmo w ramach tzw. prywatyzacji). Dopiero nastepne ekipy zwiekszyly zadluzenie o kilkadziesiat miliardow. No wiec jak bylo z tymi paszportami? Dostawal kto chcial, czy tez wredna komuna nie dawala nikomu? Ktos wyzej nie dowierzal, ze w latach 80 mialem takowy dokument w domu. Krecicie jasnie panstwo Katolstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 08:57 Paszporty "w domu" pojawiły się dopiero, o ile pamiętam w 88 roku. Wcześniej każdorazowo trzeba było składać wniosek i odstać swoje w kolejce. Paszport trzeba było oddać chyba do tygodnia od powrotu z zagranicy. Żeby dostać paszport trzeba było udowodnić, że ma sie środki na pobyt za granicą, czyli albo zaproszenie poświadczone w polskiej ambasadzie albo pewną kwotę dolarów na koncie walutowym - całkiem spora kwotę, odpowiednik wielomiesięcznej pensji. Reasumując: stopień komplikacji związanych z ówczesnymi wyjazdami zagranicznymi był absolutnie nieporównywalny do tego co mamy teraz czyli otwartymi granicami w UE i paszportami w szufladzie na wypadek gdybyśmy chcieli wyjechać poza UE. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:02 1.W latach 80 klopot z paszportami mieli tylko poborowi. Musieli uzyskac zgode WKU. Dowodem na to jest ilosc rodakow, ktorych stan wojenny "zasloczyl" na Zachodzi 2.Srodki na pobyt za granica- w 1986- 100 Euro- nie majatek 3. Zaproszenie ( nie trzeba bylo udowadniac posiadania srodkow), bo osoba zapraszajaca obowiazana byla do zagwarantowania utrzymania sie zapraszanego za granica. Zaproszenia byly potrzebne, by dostac wize ( wyjatek Austria od 88) 4.jesli klopot z wyjazdem to jedyny mankament PRL to: Gierek!!! Wroc!!! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:10 teletoobis napisał: > 1.W latach 80 klopot z paszportami mieli tylko poborowi. Musieli uzyskac zgode > WKU. Dowodem na to jest ilosc rodakow, ktorych stan wojenny "zasloczyl" na Zach> odzi > 2.Srodki na pobyt za granica- w 1986- 100 Euro- nie majatek Teraz nie - wtedy tak. 100 dolarów (nie euro) to było 5-10 przeciętnych miesięcznych pensji. Odpowiednik dzisiejszych 10-20 tys pln. Może i nie majątek, ale jednak trzeba trochę pociułac żeby to zgromadzić. > 4.jesli klopot z wyjazdem to jedyny mankament PRL to: Gierek!!! Wroc!!! :)))) > Niestety, nie jedyny... Choć dla tych którzy jak ja stali w kolejkach po paszport/wizę był to mankament dość znaczący:) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:24 nie jest mozliwe by w 88 100 baksow kosztowalo 5 pensji. Postaram sie dzis sprawdzic owczesny przelicznik Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:39 Sprawdź. Ale ja i bez sprawdzania mogę ci powiedzieć, że przez całe lata 80 mimo zmieniającego się kursu dolara i wysokiej, stałej inflacji, przeciętny zarobek zamykał się w kwocie 10-30$ miesięcznie. No może 30 kilka. Ja przyjmuje niższe kwoty, bo tzw inteligencja zarabiała mniej - nauczyciel, lekarz zarabiał połowe stawki robotnika wykwalifikowanego. A tak się składa, że w mojej rodzinie byli raczej lekarze i nauczyciele niż robotnicy;) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:55 1983- 700 zl moja wyplata w maju 1983- 37000 zl- 52,5 baksa... Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 12:10 teletoobis napisał: >Gierek nie byl Slazakiem...< Dla nas, z centralnej Polski, to wszystko jest Śląsk:) (chociaż na geografii sie znamy). Faktem jest, że Gierek albo Śląsk kochał, albo był mu potrzebny. Zapewniam Cię, że o ile wy mieliście mało, to my nie mieliśmy nic. Czasy Gierka to były najlepsze lata tzw. komuny. Rzeczywiście, te drogi zbudowane za Gierka służą praktycznie do dziś, a majątek całego społeczeństwa poszedł za psi grosz i to w złe ręce. Zresztą te posunięcia gospodarcze to już takie szczęśliwe nie były. Po co było budowac Hutę Katowice, skoro wiadomo było, że będą kłopoty z rudą? No a już Nowa Huta zbudowana obok zabytków bezcennej wartości to kuriozum (Oczywiście Gierek za Nową Hutę nie odpowiada). >No wiec jak bylo z tymi paszportami? Dostawal kto chcial, czy tez wredna komuna nie dawala nikomu? Ktos wyzej nie dowierzal, ze w latach 80 mialem takowy dokument w domu. Krecicie jasnie panstwo Katolstwo< Jeśli miałes w domu, to znaczy, że z jakichś powodów należałeś do uprzywilejowanych. Jak było z paszportami napisała "kot". Wredna komuna w czasach "solidarności" dawała paszport każdemu (oczywiście z depozytu), licząc na to, że wyjedzie na zawsze spora część inteligencji i nie będzie miał kto robotników buntować;) Nawet im sie to udało. Np. z zaprzyjażnionej z nami rodziny wyjechało praktycznie całe młode pokolenie. Została jedynie moja rówieśnica, która wtedy była za młoda na wyjazd. Pokończyli tu studia, a w Austrii strugali świńskie ogony na zupe w torebkach. Teraz część z nich jest w Australii, a część w Stanach, Za to moja koleżanka zajmuje sie całym tabunem starych ciotek i wujków. Czy każdy zawsze mógł dostać paszport, nie wiem. Dawniejszych czasów nie pamiętam, ale ojciec koleżanki, major LWP miał kłopoty z wyjazdem nawet do Złotych Piasków. O Europie zachodniej mógł w ogóle zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 21:33 Dzisiaj oglądałem program o Izaaku Fleischfarbie. Dyskusyjna postać. Najpierw chciał rzucić robotę w UB z powodu choroby żony potem ucieka na Zachód i zostawia rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 23.07.09, 21:38 Nie masz tego programu- TV Trwam :) Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 00:04 1,5 godziny to trwało ale warto było.. człowiek przeżył wzruszające chwile choć były też i chwile grozy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiedys bylo ok Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 18:53 nie ma to jak byla komuna ,zylo się bez trosk i klopotow praca byla ,pieniadze a teraz co jest? kilka osob bogatych a reszta wybiera za smietnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 19:30 No ale sądząc po ilości wpisów na forum, te śmietniki muszą być dość luksusowe. Nawet hotspoty mają... Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 24.07.09, 19:41 nalezysz do finansowo uprzywilejowanej grupy mlodego pokolenia. Pomysl o tym, ze tysiace dzieci idzie dziennie na glodniaka do szkoly. Na wakacje wyjezdza 15 % dzieciakow, na " niezdolnosc finansowa do wykupienia lekarstw" umiera wielu ludzi, 40% zyje ponizej minimum socjalnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 25.07.09, 10:32 teletoobis napisał: > nalezysz do finansowo uprzywilejowanej grupy mlodego pokolenia. Pomysl o tym, z > e > tysiace dzieci idzie dziennie na glodniaka do szkoly. Na wakacje wyjezdza 15 % > dzieciakow, na " niezdolnosc finansowa do wykupienia lekarstw" umiera wielu > ludzi, 40% zyje ponizej minimum socjalnego... > > Taaa... 40% żyje poniżej minimum socjalnego jednak dostęp do internetu ma 80% a samochód więcej niż co druga rodzina;) A tak serio, to takie wybieranie rodzynków po to by pokazać jaki ten czy inny ustrój jest be nie ma żadnego sensu. Bo każdy system ma wady i zalety, tak było z peerelizmem, tak jest i z naszym pseudokapitalizmem (któremu do kapitalizmu równie daleko jak peerelizmowi było do socjalizmu...). Sens ma dopiero ocena całościowa. I powiedz mi, tak szczerze: który ustrój uważasz za lepszy, ten do 89 czy po 89? Bo ja nie mam wątpliwości, że suma sumarum ten drugi. Co nie znaczy, że nie dostrzegam jego wad albo zalet wcześniejszej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 06:24 Majac mniej wiecej po 20 lat porownania miedzy systemami- uwazam, ze ani jeden ani drugi nie sa dobre, z tym ze ten po 89 jest bezduszny, nieludzki- ot kapitalizm z wilcza morda sterowany ideologicznie przez ludzi zwiazanych z watykanczykami. Za PRL- nie do pomyslenia. Skad takie dane, ze 80% ma dostep do internetu? Moze jesli wliczyc pracownie komputerowe i e-kafejki jast tak jak mowisz. Ja moge sie oprzec na danych GUS, a ty? Na wyczuciu i obserwacji zycia w wielkim miescie? Tak- 40% ludzi zyje ponizej minimum socjalnego. ok 80 % dzieci nie wyjezdza na wakacje. Nie wyskubuje rodzynek z tortu. To tylko wierzcholek gory lodowej. Najjasniejsza to raj dla mentow, zlodziei, oszustow, cwaniakow w ktorym afera pogania afere, i nikt nie jest w stanie ( czy nie chce) ich wyjasnic. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 08:39 > Majac mniej wiecej po 20 lat porownania miedzy systemami- uwazam, ze ani jeden > ani drugi nie sa dobre, z tym ze ten po 89 jest bezduszny, nieludzki- ot > kapitalizm z wilcza morda sterowany ideologicznie przez ludzi zwiazanych z > watykanczykami. Za PRL- nie do pomyslenia. Bo za peerelu centrala ideologiczna była gdzie indziej i tylko na tym polega róznica. Mnie przeszkadza zarówno to sterowanie jak i tamto. > Skad takie dane, ze 80% ma dostep do internetu? Moze jesli wliczyc pracownie > komputerowe i e-kafejki jast tak jak mowisz. Ja moge sie oprzec na danych GUS, > a > ty? Na wyczuciu i obserwacji zycia w wielkim miescie? Nie mieszkam w wielkim mieście... Poza tym, w tym akurat przypadku dokładna liczba nie ma wielkiego znaczenia bo chodzi o pewne zjawisko - ludzie żyjący ponoć poniżej granicy nędzy mają samochody, komputery, plazmy i jeszcze dużo wolnego czasu na dokładke, bo nie pracują. Co sami ludzie zaniedbują swoje dzieci, które nigdy nie wyjeżdżają nawakacje i chodzą głodne, to prawda. Tylko czy to wina kapitalizmu...? To tylko wierzcholek gory lodowej. Najjasniejsza to > raj dla mentow, zlodziei, oszustow, cwaniakow w ktorym afera pogania afere, i > nikt nie jest w stanie ( czy nie chce) ich wyjasnic. Różnica miedzy PRL a Najjaśniejszą w kontekście afer jest tylko taka, że tam afery były wpisane w system więc nikt ich nie nazywał aferami, poza tym kto niby miałby je śledzić skoro nie było wolnej prasy... Reasumując, oboje mamy prawo do własnej, subiektywnej oceny obu ustrojów i raczej nie sądzę, by któreś z nas zmieniło zdanie. Zostają więc jeszcze fakty, z natury rzeczy obiektywne. A te znajdziesz w liczbach pokazujących wzrost gospodarczy czy siłę nabywczą polskiej waluty. To ostatnie było szczególnie upokarzające dla Polaków którym za peerelu udało sie wyjechać na tzw zachód i którzy prędko dowiadywali sie, jak mało warte są ich peerelowskie zarobki w przeliczeniu na twardą walutę. I choćby tylko z tego powodu mało kogo przekonasz w tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 11:16 ieczego i nikogo nie przekonam w tej dyskusji do wlasnego zdania Wiesz dlaczego? Dlatego jest tu znaczna grupa ludzi to zdanie popierajaca. Ludzi ktorych mlodosc przypadla na lata 60-70-80- tych przekonywac nie trzeba- maja wlasne zdanie, wyrobione przez doswiadczenie obcowania na codzien z tym "okrutnym sysyemem" i zycia w nim. Tych nie trzeba przekonywac, przypominac,udowadniac przez odsylanie do linkow itp. Druga grupa sa osoby duzo mlodsze, nie mogace pamietac relacji w PRL. Swoje zdanie opieraja na podstawie tego co pakuje im w glowy paskudna propaganda, pseudohistorycy, ludzie wmawiajacy im, ze wsztstko co zdadzylo sie przed rokiem 1989 bylo "be". Do tych z kolei argumenty racjonalne nie trafiaja, bo typoszeregi zaimpregnowane w ich mozgach po prostu nie pozwalaja na przyjecie innej prawdy niez ta, ktora znaja z "nauk" Wielkiej Kremowki, katechety i sfalszowanych podrecznikow historii. Musze przyznac, ze jakos nie czulo sie w latach 70-80 domniemanego faktu, ze zyjemy w stanie okupacji. W zyciu na zywo nie widzielem radzieckiego zolnierza.Nie bylem zmuszany do uskuteczniania praktyk narzucanych przez tego niby okupanta. Jesli takowy byl, nie pojawial sie na ekranie telewizora, nie bylo go bylo w gazetch. Obecny nasz okupant jest wszechobecny, agresywny, nienasycony. Toczy jad w umysly rodakow, miedzy innymi majac na celu to, by ich poroznic. To dobra odskocznie do pozycli ewentualnego mediatora, w ktorym to wcieleniu okupant czuje sie bardzo dobrze. Dlaczego? Bo czerpie z takich sytuacji najwieksze korzysci. Nie tylko materialne. Zaraz jakis duren odpowie, ze wrog dzialal poprzez wybranych ludzi, samemu nie ujawniajac szatanskiego oblicza. Tamten system zgubilo jedno-sztuczne promowanie sukcesow. Nie bylismy 10 potega na swiecie, zycie nie bylo oczywiscie rajem na ziemi. Tyle ze kto chcial pracowac- pracowal, poziom uslug lekarskich ( abstrahujac od mozliosci technicznych) byl na pewno lepszy niz dzis. Tak samo z dostepnoscia do lekarza czy dostepnoscia do nauki. Z powszechnoscia netu , obecnoscia plazm, samochodami u biedakow- naprawde przesadzasz. A jesli juz jakis Miecio wyjezdza na 2 miesiace zbierac szparagi i truskawki u sasiadow, kupuje pozniej malego- 20 Fiata 126- to czy mozna uznac ze ma samochod? A moze myslisz, ze te biedne rodziny tak bardzo oszczedzaja, nie dajac dzieciom nic do jedzenia, by kupic sobie plazme? Oczywiscie ze wina "kapitalizmu z wilcza morda" jest to, ze dzieci chodza glodne, bo z zapomogi 35 PLN na osobe nie da sie wyzyzc, a roboty w Polsce naprawde brak. Nie ma oslonowych dzialan panstwa ( za PRL byla chociaz szklanka mleka dla ucznia i bulka z dzemem na duzej przerwie, a dzieci z najbiedniejszych rodzin dostawaly w szkole obiady). Byl caly system zajec pozalekcyjnych od kolek zainteresowan, do SKS. To integrowalo mlodziez, nie pozwalalo na puszczanie samopas i w efekcie dziczenie doprowadzajace nie raz do przestepczosci). Jak jest dis? Blockersi, gangi mlodziezowe, zero sportu w szkolach i poza nimi, powszechna narkomnia i naduzywanie alkoholu wsrod najmlodszych. Wyscig szczurow, ktorego pochodna jest zaniedbywanie wychowania dzieci i tworzenie znieczulicy spolecznej. Nie przypominam sobie afer w PRL na skale Afery FOZZ, Art b. , Alkoholgate, cigaretsgate, nie przypominam sobie oddawania "okuppantowi" co bardziej smakowitych kaskow w postaci nieruchomosci w miastach. Czy Kaczory zostaly rozliczone za FOZZ i telegraf, czy jajakolwiek z wymienionych afer mila apogeum w sadzie? Nie! A afert tych bylo tysiace, a tysiace jeszcze bedzie. W PRL, jak zdarzyla sie jakas afera, to polegala ona na tym, ze jakis kacyk zalatwil sobie na lewo przydzial cementu na budowe domu, albo cos rownie glupkowatego. Bylo to natychmiast i stanowczo pietnowane. Gatunkowo w calym PRL nie bylo ANI JEDNEJ afery podobnego kalibru, jakie maja miejsce na codzien w Najjasniejszej. Akurat na poczatku lat 80, zwiedzilem swiat prawie caly. Owszem, nie latalem Biznes class, nie mieszkalem w hotelad Ritza, nie wynajmowalem jachtow itp. Ale kto chcia, pomyslal- ten mogl. Czasu starczylo nawet na to, by dorobic kilka franciszkow za winobraniu u zabojadow. Z kasa w kieszenie rwalo sie dalej w swiat... Szczesliwy, ciekawy nowych doznan z optymizmem patrzacy w przyszlosc... Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 21:07 teletoobis napisał: > ieczego i nikogo nie przekonam w tej dyskusji do wlasnego zdania Wiesz > dlaczego? Dlatego jest tu znaczna grupa ludzi to zdanie popierajaca. Bardzo, ale to bardzo przesadzasz. Naprawdę uważasz, że ten podział tak wygląda - tzn że wszyscy którzy pamiętają PRL uważają go za lepszy ustrój niż obecny natomiast wszyscy młodsi wręcz przeciwnie? Lubie cię, więc powiem eufemistycznie, ze jest to daleko idące uproszczenie... Do tych z kolei argumenty racjonalne nie trafiaja, bo > typoszeregi zaimpregnowane w ich mozgach po prostu nie pozwalaja na przyjecie > innej prawdy niez ta, ktora znaja z "nauk" Wielkiej Kremowki, katechety i > sfalszowanych podrecznikow historii. Nie zauważyłam, by zjawisko wypranego mózgu było jakoś szczególnie uzaleznione od wieku. Znam wielu bezkrytycznych apologetów epoki peerelu i chyba równie wielu, równie bezkrytycznych jej krytykantów. Jednym i drugim wyprano mózgi tyle że pralka była inna. Musze przyznac, ze jakos nie czulo sie w > latach 70-80 domniemanego faktu, ze zyjemy w stanie okupacji. W zyciu na zywo > nie widzielem radzieckiego zolnierza. Zgadza się. Mnie też irytują ci wszyscy młodzi pyskaci którym wydaje się, ze zycie w latach 80 to był jakiś horror. Dużo jest przekłamań, zwłaszcza tych dotyczących realiów zycia codziennego. Nie bylem zmuszany do uskuteczniania > praktyk narzucanych przez tego niby okupanta. Jesli takowy byl, nie pojawial si> e > na ekranie telewizora, nie bylo go bylo w gazetch. Okupant to radzieccy, jak sądzę. Nie, ich nie było widać, zgoda. Ale wszyscy przeciez wiedzieliśmy, że Polska suwerennym krajem nie jest. Nie twierdzę, że non stop z tego powodu cierpieliśmy, ale jednak obecna świadomośc faktu, że Polska prowadzi samodzielną politykę wewnętrzną i zagraniczną, jest dla mnie krzepiąca. Bo przyznasz chyba, że obecne zależności od Watykanu, USA i UE trudno porównywac z ówczesną zależnością od ZSRR. Obecny nasz okupant jest > wszechobecny, agresywny, nienasycony. Toczy jad w umysly rodakow, miedzy innymi > majac na celu to, by ich poroznic. To dobra odskocznie do pozycli ewentualnego > mediatora, w ktorym to wcieleniu okupant czuje sie bardzo dobrze. Dlaczego? Bo > czerpie z takich sytuacji najwieksze korzysci. Nie tylko materialne. Hmm... Cofam poprzednie pytanie. Wygląda na to, ze jednak nie przyznasz... Dziwne, bo ja też nie lubię kościelnych, ale żeby aż tak się nimi przejmować? Uważaj, bardzo ich w ten sposób dowartościowujesz, mogą wpaść w nadmierną dumę i wtedy dopiero nam pokażą;) > Zaraz jakis duren odpowie, ze wrog dzialal poprzez wybranych ludzi, samemu nie > ujawniajac szatanskiego oblicza. Tamten system zgubilo jedno- sztuczne promowani > e > sukcesow. Tamten system zgubiło wiele rzeczy z których najważniejszą była krańcowa niewydolność ekonomiczna. To nie propaganda sukcesu sprawiła, że mięso było na kartki... Nie bylismy 10 potega na swiecie, zycie nie bylo oczywiscie rajem na > ziemi. Tyle ze kto chcial pracowac- pracowal, Tylko że to była fikcja. Utrzymywano sztucznie pełne zatrudnienie co musiało kiedyś doprowadzić do zapaści gospodarczej. No i doprowadziło. poziom uslug lekarskich ( > abstrahujac od mozliosci technicznych) byl na pewno lepszy niz dzis. No cóż, mam dokładnie odmienne zdanie - poparte doświadczeniami moimi i mojej rodziny. Tak samo z > dostepnoscia do lekarza czy dostepnoscia do nauki. Ilość studentów wzrosła kilkukrotnie a ty twierdzisz, że zmalałą dostępność do nauki? > Z powszechnoscia netu , obecnoscia plazm, samochodami u biedakow- naprawde > przesadzasz. A jesli juz jakis Miecio wyjezdza na 2 miesiace zbierac szparagi i > truskawki u sasiadow, kupuje pozniej malego- 20 Fiata 126- to czy mozna uznac z > e > ma samochod? Może i przesadzam, ale co powiesz w takim razie o sobie? Dwa miesiące zbierania szparagów to jakieś 3 tys euro zarobku czyli 12 tys pln. A uzywanego malucha to się teraz kupuje za tysiąc... Apropos samochodów, nie sądzisz że jednak fajniej i taniej jest kupowac je teraz niż za peerelu?;) Pamiętam jak mój wujek po powrocie z kontraktu w Iraku, rok był bodajże 82, kupił w pewexie toyotę corolle za 4200$. Teraz wydaje się to śmiesznie tanio, ale wtedy zarabiało sie 10-20$ miesięcznie więc taki samochód (a był to najbiedniejszy model) kosztował tyle miesięcznych pensji co dzisiaj wypasione porsche za pół miliona... A moze myslisz, ze te biedne rodziny tak bardzo oszczedzaja, nie > dajac dzieciom nic do jedzenia, by kupic sobie plazme? Raczej by kupic gorzałę... Ja wiem jak wygląda bieda w Polsce i coś ci o niej powiem: nawet najbiedniejsi ale porządni, zawsze mają na jedzenie dla dzieci. Często nawet na książki, komputer i wakacje - kosztem dużych własnych wyrzeczeń. Głodne dzieci to dzieci meneli. > Oczywiscie ze wina "kapitalizmu z wilcza morda" jest to, ze dzieci chodza > glodne, bo z zapomogi 35 PLN na osobe nie da sie wyzyzc, a roboty w Polsce > naprawde brak. To dziwne, bo ja miesiącami szukałam kobiety do sprzątania a firma budowlana która miała mi robić remont zrezygnowała gdyż, jak twierdzą, brakuje im ludzi do pracy. Sąsiad mający szkółke roślin ozdobnych tez stale szuka luidzi do pracy i ostatnio zaczyna coś mówić o sprowadzeniu Chińczyków. Nie ma oslonowych dzialan panstwa ( za PRL byla chociaz szklanka > mleka dla ucznia i bulka z dzemem na duzej przerwie, a dzieci z najbiedniejszyc > h > rodzin dostawaly w szkole obiady). No i znowu mamy doświadczenia kompletnie odmienne. Bo ja z mojej podstawówki nie pamiętam żadnego darmowego papu, natomiast teraz w szkole moich dzieci są darmowe obiady dla najboedniejszych. I o ile wiem, nie jest to odosobniony przypadek bo wiekszość gmin w Polsce ma środki na takie dofinansowanie. Byl caly system zajec pozalekcyjnych od kole> k > zainteresowan, do SKS.(...) > , > ktorego pochodna jest zaniedbywanie wychowania dzieci i tworzenie znieczulicy > spolecznej. Tutaj masz dużo racji, też uważam, że zajęcia pozalekcyjne, zwłąszcza sportowe to była dobra rzecz i szkoda że ją zaniedbano. Ale bądźmy sprawiedliwi: komputery i internet tez sie do tego przyczyniły. Często dzieciaki wolą kiwać się przed kompem niż kopać piłke na podwórku... > > Nie przypominam sobie afer w PRL na skale Afery FOZZ, Art b. , Alkoholgate, > cigaretsgate, nie przypominam sobie oddawania "okuppantowi" co bardziej > smakowitych kaskow w postaci nieruchomosci w miastach. Bo jak wspomniałam, tamte afery były częścią systemu. Np sprzedawanie naszych statków radzieckim po zaniżonych cenach (a były zaniżone, bo części kupowaliśmy na zachodzie za twardą walutę gotowe statki sprzedawaliśmy za ruble transferowe z ogromną stratą) > Akurat na poczatku lat 80, zwiedzilem swiat prawie caly. Owszem, nie latalem > Biznes class, nie mieszkalem w hotelad Ritza, nie wynajmowalem jachtow itp. Ale > kto chcia, pomyslal- ten mogl. To bardzo nietrafiony argument, bo czy teraz też nie jest tak, że kto i chce i pomyśli ten ma? Co więcej, tych którzy coś mają jest jednak więcej niż wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 07:21 Podzial na tych co dobrze wspominaja PRL jest taki: ludzie majacy dobra pamiec i potrafiacy byc obiektywni i ludzie nie pamietajacy PRLu, za to majacy glowe naladowana propaganda + ludzie, ktorzy zawsze ze wszystkiego sa niezadowoleni. Ciekawe ze ci ostatni to zazwyczaj malkontenci nie tylko polityczni. Jednostki zazwyczaj bierne, cechujacy sie trwaniem na pozycji wyczekiwania i prezentujacy postawe roszczeniowa. Przezylem za tzw. PRL 25 lat. Nie odczulem na sobie czegos takiego jak usilowanie prania mozgu. Czy to w szkole sredniej, czy na studiach, czy w pracy zawodowej. Uwazam wrecz, ze w latach 70 poziom liberalizmu w Polsce byl o wiele wyzszy niz w "bratnich krajach". W porownaniu z NRD, Czechoslowacja , czy Rumunia bylismy krajem niemal wolnym. Zaleznosci pojaltanskie w jakich sie kraj znalazl na pewno nie byly ciekawe. Na pewno za Bieruta byismy mocno zalezni od "wielkiego brata". Gomulka byl zbyt glupi by cokolwiek zmienic. Za to za Gierka zaczela sie naprawde inna epoka. Swiadczo o tym na przyklad wizyty prezydentow St. Zjednoczonych w Polsce ( 3- jesli sie nie myle). Polska byla postrzegana ( bo byla), jako kraj niezalezny, samostanowiacy. Dzis? jak to jest z tym samostanowieniem, kiedy na kazde pierdniecie Amerykanow wysyla sie mlodych chlopakow, by gineli za sprawe USA? Czy Rosjanie ( oprocz interwencji w Cz. zmuszali nas do brania udzialu ciagle w nowych konfliktach?) Co do czarnuchow w sukienkach. Jesli nie zauwazylas, ze to zaraza ktora sie wciska w kazdy zakamarek prywatnosci, aktywnie uzaleznia kraj od wlasnego widzimisie, tumani ludzi i okrada spoleczenstwo, to taka Twoja postawa jest jeszcze gorsza, niz domniemane "dowartosciowanie ich" porzez glosne mowienie o poczynaniach tych bandytow. O ekonomii i jej braku w tamtych czasach mozna by wiele dyskutowac. Wiedz jedynie, ze placilismy za gaz i rope tym co mielismy: miesem, statkami, weglem. Jesli czlowiek spojrzy naprawdze obiektywnie, kilka rzeczy sobie przypomni, to na prawde nie zauwazy w PRLu demona, ktorego usiluja niektore srodowiska zaszczepic w mozgach mlodych ludzi. Taka postawa, to zwykle falszowanie historii Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 08:40 teletoobis napisał: > Jesli czlowiek spojrzy naprawdze obiektywnie, kilka rzeczy sobie przypomni, to > na prawde nie zauwazy w PRLu demona, ktorego usiluja niektore srodowiska > zaszczepic w mozgach mlodych ludzi. Taka postawa, to zwykle falszowanie historii > A czy ja widzę w peerelu demona? Wtręcz przeciwnie, uważam że wiele rzczy było wtedy dobrych (pisałam o tym wcześniej).Pisałam też o tym, że nie podoba mi sie zafałszowywanie historii które obecnie sie dokonuje - np poprzez nieprawdziwe opowieści o powszechnej biedzie, pustych półkach i ciągłym staniu w kolejkach. Czym innym jednak jest nie-demonizowanie a czym innym idealizowanie tamtych czasów. Ja po prostu widzę je obiektywnie takimi jakie były naprawdę - a były i złe, i dobre zarazem. Przy okazji nie demonizuje tez czasów dzisiejszych, nie widzę w nich tylko tego co najgorsze bo teraz podobnie jak kiedyś - jest dobrze i źle zarazem. Nie można mieć demokracji, wolności i możliwości bogacenia się bez bezrobocia, zróżnicowania poziomów życia, kryzysów finansowych i afer gospodarczych. To taki pakiet - trzeba go brać w całości albo w całości odrzucić. I analogicznie: nie można było mieć tego wszystkiego co oferował peerel (gwarancje zatrudnienia, egalitaryzm, darmowe wczasy i kolonie itd) bez kartek na mięso, talonów na samochody, dramatycznie niskich w stosunku do tzw zachodu zarobków, braku wolnej prasy, braku wolnych wyborów itd itd itd... Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 09:17 Wielu ludzi widzi demona i kazda okazje , w momencie, kiedy czlowiek sie przyzna, ze ma sentyment do tamtych czasow, chocby z racji przypadajacego na owy czas dziecinstwa i mlidosci- wykorzystuja by nazywac adwersarza komuchem, partyjniakiem itp. Wlasnie to mnie najbardziej denerwuje. Bo co gnojek urodzony w czasie, kiedy ja strajkowalem na uczelni moze powiedziec o tamtych czasach. Jaki ma prawo oceniac dzialalnosc na przyklad w Zrzeszeniu Studentow Polskich. Oni maja glowe naladowane gownem saczacym sie z eteru pewnej torunskiej rozglosni i przyjmuja to jako prawde objawiona. Gdybym mial prawo wyboru, to wierz mi, zgodzilbym sie oddac moja posade ( calkiem niezla) za to, by nie musiec sie przejmowac wszechpanujaca w Polsce bieda. Naprawde wole Gierka od Kaczora, partie od episkopatu, brzydzac sie dzisiejsza "wolnoscia", ktora zmusza mnie na przyklad do stalego obcowania z wizerunkiem dlugowlosego zyda rozpietego na skrzyzowanych deseczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:04 teletoobis napisał: > Wielu ludzi widzi demona i kazda okazje , w momencie, kiedy czlowiek sie > przyzna, ze ma sentyment do tamtych czasow, chocby z racji przypadajacego na ow > y > czas dziecinstwa i mlidosci- wykorzystuja by nazywac adwersarza komuchem, > partyjniakiem itp. Wlasnie to mnie najbardziej denerwuje. Mnie też i tutaj w pełni ciebie rozumiem. Bo co gnojek urodzony > w czasie, kiedy ja strajkowalem na uczelni moze powiedziec o tamtych czasach. > Jaki ma prawo oceniac dzialalnosc na przyklad w Zrzeszeniu Studentow Polskich. > Oni maja glowe naladowane gownem saczacym sie z eteru pewnej torunskiej > rozglosni i przyjmuja to jako prawde objawiona. Nie przeceniałabym wpływu radyja na ogół Polaków. Oni są trochę jak ta krowa co dużo ryczy a mało mleka daje;) Radyja słucha raptem kilka procent ludności Polski z czego większość stanowią osoby wiekowe > > Gdybym mial prawo wyboru, to wierz mi, zgodzilbym sie oddac moja posade ( > calkiem niezla) za to, by nie musiec sie przejmowac wszechpanujaca w Polsce > bieda. Naprawde wole Gierka od Kaczora, partie od episkopatu, brzydzac sie > dzisiejsza "wolnoscia", ktora zmusza mnie na przyklad do stalego obcowania z > wizerunkiem dlugowlosego zyda rozpietego na skrzyzowanych deseczkach. > A jednak to przeciwko komunie kiedyś strajkowałeś... Teraz nie strajkujesz. Dlaczego? Może jednak kult długowłosego golasa na krzyżu jest mniej dokuczliwy niż kult czerwonego sztandaru? Dla mnie w każdym razie na pewno tak właśnie jest. Do kościoła nie chodzę, radyja nie słucham, panowie w sukienkach mają generalnie zaden wpływ na moje życie. Irytują, owszem - ich przemądrzalstwo i pazerność są nieznośne. Ale jednak da się żyć "obok". Za peerelu sie nie dało, bo wtedy wszystko było "ich" - wszystkie media to było takie jedno wielkie radyjo tyle że ze znakiem przeciwnym, wszystkie partie (no bo były 3, teoretycznie...) miały jedną linię polityczną itd. Gierek jako człowiek jest dla mnie sympatyczniejszy od Kaczora, ale ustroju po 89 roku za nic w świecie nie zamieniłabym na ten wcześniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 10:15 Jesli pisze o rozglosni, to mam na mysli wszystkie zaprzyjaznione z nia nurty- od LPR, PiS, Samobrony, Weszpolakow... Skads musi sie brac nacjonalizm wsrod ludzi, kros go musi krzewic. Zawsze bylo to domena nurtow prawicowo- faszystowskich. Takie wlasnie srodowisko skupia wokol siebie Grzyb z Torunia. Nie wiem jak udaje Ci sie zyc obok kleru. No przeciez wszystko- od polityki do ekonomii, od obsady stanowisk w TV, po zagladanie w d... kobietom i kwestie antykoncepcji nie moze sie odbyc bez ich udzialu. W szkolach rozpanoszyli sie tak bardzo, ze usiluja miec wplyw na to co naucza sie na lekcjach biologii, polskiego, historii, o katechizmie nie mowiac. Nie demonizuj czerwonego sztandarui jego wplyw na zycie codzienne- przypomnij sobie jak kwitly kabarety, kino polskie, tzw. kultura niezalezna- od teatru Grotowskiego, po pomaranczowa alternatywe. Moze cenzura zmuszala do myslenia- dzis zmusza do bezmyslnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 27.07.09, 17:49 Ja sie znowu wtrace: > Jesli pisze o rozglosni, to mam na mysli wszystkie zaprzyjaznione z nia nurty- > od LPR, PiS, Samobrony, Weszpolakow... Penwa osoba z bardzo bliskiej mi rodziny glosowala regularnie na SLD, ale bardzo cieplo wypowiadala sie o PiSie. Stety czy niestety, elektoraty tych partii sa sobie znacznie blizsze niz bys chcial. Mlodzi pisowscy intelektualisci potrafia znacznie lepiej oceniac Gomulke i Gierka niz Michnika i Geremka. > Skads musi sie brac nacjonalizm wsrod ludzi, kros go musi krzewic. Np. pewna frakcja PZPR w 1968... :-((( > Nie wiem jak udaje Ci sie zyc obok kleru. Ogolnie zgadzam sie z behemotem. Dla mnie tez KK nie jest az takim problemem. > Nie demonizuj czerwonego sztandarui jego wplyw na zycie codzienne- przypomnij > sobie jak kwitly kabarety, kino polskie, tzw. kultura niezalezna- od teatru > Grotowskiego, po pomaranczowa alternatywe. Ino jak rezimowa TV pokazala glupawa telenowele o pieknej bialej czarnej niewolnicy i przesladujacym ja bogatym i slodkim lajdaku z zabojczym wasikiem to narod zwaryjowal ze szczescia, a specjalisci od wyzszej kultury zalamali rece nad ta ciemnota. BTW, gdzies na przelomie 1986/87 lecial serial 'Ptaki ciernistych krzzewow' o katolickim ksiedzu walczacym z pokusa cielesna. Pamietam jak nasz ksiadz dziekan stwierdzil z ambony ze jest to celowe osmieszanie ksiezy przed wizyta papieza w tymze samym roku i zabronil parafianom ogladania tego serialu. Tuz po wyjsciu z kosciola slyszalem komentarze typu 'no jeszcze nie ogladalem ale widac warto!'. Z powodu takich scen uwazam ze przesadzasz piszac o zlym wplywie kleru na Polakow. Typowy Polak nie bedzie mial wiekszych skrupolow przed zlamaniem tego co mowi ksiadz z ambony. BTW, jakis rok temy trwala to dyskusja na temat wplywu KK na obalenie komunizmu w Polsce. Zwrocilem wtedy niesmialo uwage ze ani KK, ani srodowisko 'komandosow' nie potrafilo zrobic tego co zwykla podwyzka cen (czasem prowadzila ona do rozlewu krwi). To ladnie pokazuje rzeczywista hierarchie wartosci. > Moze cenzura zmuszala do myslenia- dzis zmusza do bezmyslnosci Tak samo ludzie wierzacy twierdza ze panowanie nad grzesznymi chuciami cielesnymi wyrabia silna wole. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 18:14 Gość portalu: DSD napisał(a): Ja sie znowu wtrace Nie mam nic przeciwko temu :) Penwa osoba z bardzo bliskiej mi rodziny glosowala regularnie na SLD, ale bardzo cieplo wypowiadala sie o PiSie. Stety czy niestety, > elektoraty tych partii sa sobie znacznie blizsze niz bys chcial. > Mlodzi pisowscy intelektualisci potrafia znacznie lepiej oceniac > Gomulke i Gierka niz Michnika i Geremka. Kazdy ma prawo do swych przekonan. Moje poglady od pogladow PiS roznia sie od siebie jak seks malzenski i rzniecie w burdelu. Juz samo to, ze nie potrafia bezkrytycznie ocenic Michnika i geremka, dyskwalifikuje mlodych PiSuarow jako intelektualistow. Moga nie lubiec, ale niedocenianie jest przejawem glupoty. "Skads musi sie brac nacjonalizm wsrod ludzi, kros go musi krzewic." Np. pewna frakcja PZPR w 1968... :-((( Myslisz, ze kazdy majacy lewicowe poglady jest od razu Moczarowcem? > Nie wiem jak udaje Ci sie zyc obok kleru. Ogolnie zgadzam sie z behemotem. Dla mnie tez KK nie jest az takim problemem. *** dla mnie jest- patrzac chociazby przez pryzmat podatkow. Place je uczciwie, a kozysta z nich delegatura obcego panstwa- Watykan. Nie mam zamiaru dofinansowywac szamanow i rzesz glupcow wierzacych swiecie w to co szamani powiedza. Rada jest prosta- laicyzacja panstwa- oddzielenie panstwa od kosciola, oraz wprowadzenie podatku koscielnego. By czarni nie odrabiali sobie strat na owieczkach- opodatkowanie dochodow z tacy i poslug. Zakaz handlu wyludzona ziemia, a juz bron boze oplacanie im skladek zus z budzetu panstwa. Ino jak rezimowa TV pokazala glupawa telenowele o pieknej bialej czarnej niewolnicy i przesladujacym ja bogatym i slodkim lajdaku z zabojczym wasikiem to narod zwaryjowal ze szczescia, a specjalisci od wyzszej kultury zalamali rece nad ta ciemnota. Wtedy byla jedna biedna Isaura, a dzis? M jak Moeller, Plebania, Klam, Zlotopolscy itp itd. O programach typu Pegaz, albo XYZ to tylko pomarzyc > BTW, gdzies na przelomie 1986/87 lecial serial 'Ptaki ciernistych krzzewow' o katolickim ksiedzu walczacym z pokusa cielesna. Pamietam jak nasz ksiadz dziekan stwierdzil z ambony ze jest to celowe osmieszanie ksiezy przed wizyta papieza w tymze samym roku i zabronil parafianom ogladania tego serialu. Tuz po wyjsciu z > kosciola slyszalem komentarze typu 'no jeszcze nie ogladalem ale > widac warto!'. Z powodu takich scen uwazam ze przesadzasz piszac o > zlym wplywie kleru na Polakow. Typowy Polak nie bedzie mial > wiekszych skrupolow przed zlamaniem tego co mowi ksiadz z ambony. Przypomnij sobie histerie jaka wywolal wchodzacy w Polsce na ekrany film "Ksiadz". Bojowki z rozancami w rekach uniemozliwialy wejscie do kina, proboszczowie pluli z ambon, prawe gazety lkaly o szarpaniu swietosci. Dlaczego? Bo film pokazal ksiedza- geja- czyli prawde BTW, jakis rok temy trwala to dyskusja na temat wplywu KK na obalenie komunizmu w Polsce. Zwrocilem wtedy niesmialo uwage ze ani KK, ani srodowisko 'komandosow' nie potrafilo zrobic tego co zwykla podwyzka cen (czasem prowadzila ona do rozlewu krwi). To ladnie pokazuje rzeczywista hierarchie wartosci. Nie moja wina, ze Polak jak nazarty i napity, to siedzi z ogonem pod soba. 1000 lat wciskania ludziom zabobonow zrobilo swoje Tak samo ludzie wierzacy twierdza ze panowanie nad grzesznymi chuciami cielesnymi wyrabia silna wole. Oni zawsze twierdza co innego, a robia co innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 27.07.09, 18:36 > Ja sie znowu wtrace > > Nie mam nic przeciwko temu :) Bardzo mi milo - ale ja juz naprawde nie mam wiele do dodania :-) > Myslisz, ze kazdy majacy lewicowe poglady jest od razu Moczarowcem? Nie, ale to pokazuje ze malo rzeczy jest czarno-biale. Lubie powtarzac ze najbardziej antysemickie teksty slyszalem od kogos kto pracowal dla Unii Pracy (i byl zoologicznym antyklerykalem...), a najbardziej lewicowe od ksiezy katolickich pracujacych w Ameryce Poludniowej. > Wtedy byla jedna biedna Isaura, a dzis? M jak Moeller, Plebania, > Klam, Zlotopolscy itp itd. O programach typu Pegaz, albo XYZ to > tylko pomarzyc Pamietam ze smiales sie tez z kultu M. Jacksona. Moze i PRL chcial 'przerabiac zjadaczy chleba na anioly', ale poddani temu zabiegowi wierzgali jak mogli. Co innego wolnosc wypowiedzi, co innego wolnosc odbiorcy. Jesli masz prawo zalozyc stacje nadajaca muzyke powazna to jest to wolnosc wypowiedzi. Jesli ludziska wybiora stacje Twojego sasiada, gdzie na okraglo leca pornusy albo telenowele to jest to wolnosc odbiorcy. > Nie moja wina, ze Polak jak nazarty i napity, to siedzi z ogonem > pod soba. 1000 lat wciskania ludziom zabobonow zrobilo swoje Sorry, ale mam wrazenie ze zaczynasz winic KK za to ze Polacy lubia ogladac telenowele... Polacy w ogole maja wiele dziwnych zwyczajow: lubia jak sie im dobrze placi, staraja sie unikac niepotrzebnych problemow i nieprzyjemnosci, nie chca chorowac... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 19:06 Gość portalu: DSD napisał(a): " Myslisz, ze kazdy majacy lewicowe poglady jest od razu Moczarowcem?" > Nie, ale to pokazuje ze malo rzeczy jest czarno-biale. Lubie powtarzac ze najbardziej antysemickie teksty slyszalem od kogos kto pracowal dla Unii Pracy (i byl zoologicznym antyklerykalem...), a najbardziej lewicowe od ksiezy katolickich pracujacych w Ameryce Poludniowej. Bardzo podoba mi sie stwierdzenie "zoologiczny antyklerykal " . To pomysl na podkoszulke z takim napisem :) W latach 81-82 nosilem koszulke z napisem " zapluty karzel reakcji" :) Pamietam ze smiales sie tez z kultu M. Jacksona. Moze i PRL chcial 'przerabiac zjadaczy chleba na anioly', ale poddani temu zabiegowi wierzgali jak mogli. Co innego wolnosc wypowiedzi, co innego wolnosc odbiorcy. Jesli masz prawo zalozyc stacje nadajaca muzyke powazna to jest to wolnosc wypowiedzi. Jesli ludziska wybiora > stacje Twojego sasiada, gdzie na okraglo leca pornusy albo > telenowele to jest to wolnosc odbiorcy. Owszem- smialem sie i nie wycofuje sie z tego. Ten gosciu to produkt marketingowy- nic wiecej. Pozniej juz nie wiem, do czego sie odnossi dalsza czesc Twojej wypowiedzi. Wiem na czym polega wolnosc... Tyle ze teraz w TVP mam wybor miedzy M jak Milosc albo Pospieszlskim- vulgo: nie mam wyboru. A TVP jest finansowana rowniez ze srodkow pochodzacych z mojej kieszeni Sorry, ale mam wrazenie ze zaczynasz winic KK za to ze Polacy lubia ogladac telenowele Miedzy innymi. Kto robi Polakom stale wode z mozgu? Efekty widac po zainteresowaniu programami typu " jak oni sraja", albo "wielki brat" Polacy w ogole maja wiele dziwnych zwyczajow: lubia jak sie im dobrze placi, staraja sie unikac niepotrzebnych problemow i nieprzyjemnosci, nie chca chorowac... :-) i kazdy zna sie na pilce noznej i medycynie :) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 01:28 Powiedz Ty mi, teletoobisiu... Dlaczego strajkowałeś przeciwko tamtemu ustrojowi skoro dla Ciebie był strawny? Co Ci się tak bardzo nie podobało? Sam ukręciłeś bat na siebie a teraz narzekasz. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 06:56 Sttrajkowalem z klku powodow: czesc bla zwiazana z laczenien sie w strajku solidarnosciowm z innymi odrodkami,a czesc ze sprawami wewnetrznymi uczelni. Strajki nie byle stricte przeciwustrojowe, Postulaty tylko ceasciowo byly pilityczne, ale wiekszos, to byli posytulaty egzystencjalne, wewnetrzne uczelni- chodzilo o niezaleznosc uczelni, wplyw, a moze udzial w radach senatu, radzie dyscyplinarnej , radzie wydzialu itp Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 17:07 Strajkowałeś? Wątpię. Większość strajków w ośrodkach akademickich miała charakter polityczny, antytotalitarny.www.nzs.org.pl/content/view/109/58/ Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 18:10 NZS jest ostatnia organizacja ktora moze byc wiarygodna :) Stamtad wywodzi sie Marek Jurek i to mowi samo za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 18:57 Napisz nową "historię Polski". Komuchy uwielbiały fałszować ją. Tak, tak na pewno uważasz, że strajki w latach 80_tych organizowały bojówki twojej organizacji macierzystej SZSP. Te same, które między innymi dotkliwie pobiły Jacka Kuronia i nękały słuchaczy Towarzystwa Kursów Naukowych. A strajki sierpniowe w 1980 roku CRZZ. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 19:04 nie moja wina ze 3/4 z solidaruchow zwachalo sie z UBolami :) Moja organizacja macierzysta jest ZSP kolego Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 19:37 Teletoobis dalej zwany komuchem napisał:"Uczestniczylem w strajkach studenckich na poczatku lat 80." , "Moja organizacja macierzysta jest ZSP kolego" oraz" Powiem tak- nigdy nie wstapilem do Solidarnosci, PZPR, NZS itp. Ale jak przyszło co do czego, zaległem na styropianach na uczelni" Kłamstwo czy bełkot?. W czasie strajków w 1980 istniał reżymowy SZSP nie ZSP, który stworzyła WRON'a dopiero w 1982 roku. Wcześniej pisałeś, że nigdzie nie należałeś, a teraz chwalisz się, ZSP to twoja macierzysta organizacja. Konkluzja: Jesteś komunistycznym kłamcą o psychopatycznym stosunku do swoich współobywateli. Twoje studiowanie chyba skończyło się na I roku wnioskuję z poziomu wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 20:12 ales ty glupi i zacietrzewiony. czy musialem byc stowarzyszony by strajkowac? Wiem ze wy Weszpolacy musicie sie stowarzyszac, i nawek w kupie jestescie kupa :) Naucz sie czytac ze zrozumieniem: napisalem ze nie bylem w PZPR< Solidarnosci czy jakims gownianym NZS. Wiem, ze to przewyzsza pojemnosc twojej puszki mozgowej, ale tak bylo. Do ZSP wstapilem w 1983. Jakoes kompleksy zwiazane ze studiami upierdliwa nacjonalistyczna wszo? Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 22:22 narodowcówtoty zostaw w spokoju. Jak juz cchesz w nich walić to wal w tych niemeieckich www.mojeopinie.pl/niemcy_po_i_przed_wyborami,3,1244759866 Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 11:33 teletoobis napisał: > Sttrajkowalem z klku powodow:< Strajki były polityczne. Stosunki wewnątrz uczelni były pochodną polityki, ponieważ to ona ustalała kształt uczelni, model nauczania i dopuszczała tylko pewnych ludzi do pracy ze studentami. Mniej więcej podobnie jest teraz, tyle, że teraz polityka sie zmieniła, więc i priorytety. Swoją droga życie studenta w tamtych czasach to był raj, przedłużenie dzieciństwa. Wszystko praktycznie było za darmo, nie tak jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 11:46 skad wiesz ze strajki studenckie byly polityczne? bylas tam? widzialas? To ze wtedy nauka byla za darmo to plus PRL, albo tez zarzut? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 29.07.09, 17:46 > To ze wtedy nauka byla za darmo to plus PRL, albo tez zarzut? Hm, ja tego nie bardzo pamietam, ale czy nauczyciele i wykladowcy pracowali wtedy za darmo? Jesli nie, to skads te pieniadze musialy sie brac (np. z tego co zabrano rodzinie leffta). Badzmy scisli, mozemy chwalic redystrybucje dochodow/majatku/pieniedzy w PRLu, ale nie oznacza to ze cokolwiek bylo wtedy 'za darmo'. Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 18:23 pieniądz za komuny nie stanowił problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 29.07.09, 18:28 I wlasnie dlatego komuna upadla. Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 04.08.09, 08:51 komuna padła przez Gorbaczowa! no i przez Afganistan oraz Czernobyl. Fakt ze to kosztowało sporo kasy a więc w jakiejśmierze masz racje ale pieniądz nie jest jedynym powodem upadku komuny Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 18:37 teletoobis napisał: > skad wiesz ze strajki studenckie byly polityczne? bylas tam? widzialas? > > A dlaczego studenci strajkowali? Nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 22:39 teletoobis napisał: > skad wiesz ze strajki studenckie byly polityczne? bylas tam? widzialas?< No... niby nie, chodziłam wtedy do liceum, ale miałam starszych kolegów, studentów. Wiele sie rozmawiało na ten temat. Nawet brałam udział w przerzucaniu przez ogrodzenie żarcia dla strajkujących. Czyli coś tam wiem. Za moich studenckich czasów też bywały strajki, tyle, że trochę inne. > To ze wtedy nauka była za darmo to plus PRL, albo tez zarzut?< Plus, bo państwo finansowało naukę od początku do końca, dopłacało do akademików, do stołówek, dawało stypendia. Zarzut, bo państwo w sposób szczególny upodobało sobie młodzież wiejską tworząc przeróżne przywileje, co sprawiedliwym nie było. Nauka za darmo to też tak z przymróżeniem oka. Nie płaciło się wprost, ale pośrednio. To jednak już temat na inną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 21:40 Teletoobis napisał:"W zyciu na zywo nie widzielem radzieckiego zolnierza." Bo mieszkałeś poza strefą okupacyjną Wojsk Sowieckich czyli Ziemiami Zachodnimi. Koło mojego domu we Wrocławiu znajdowały się dwie bazy sowieckie. W samym Wrocławiu było ich 5 albo sześć.wroclaw.hydral.com.pl/27421,z,69649,1,foto.html#st www.historycy.org/index.php?showtopic=6505 pl.wikipedia.org/wiki/Garnizony_Armii_Radzieckiej_na_terytorium_Polski Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 00:01 kiedyś w śmietnikach była tylko makulatura a dziś masz tam luksusowae opakowania no i są lepsze w nich niz kiedyś odpady pokarmowe bo czy za komuny w śmietniku znalazłbyś resztki banana czy pomarańczy? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 00:56 e-skin napisał: > kiedyś w śmietnikach była tylko makulatura < Makulatura w śmietniku...? bzdura! Makulaturę to sie nosiło do punktu skupu, gdzie dostawało się za nią bezcenny papier toaletowy. Jak sie uzbierało dużo, to można było dostać nawet talon na "Pana Tadeusza". Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 08:48 a faktycznie... to co było w takim razie w smietnikach za komuny? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 01:16 e-skin napisał: > a faktycznie... to co było w takim razie w smietnikach za komuny?< W zasadzie to co teraz, tyle, że w "gorszym" gatunku. Powiedzmy, że zamiast skóry z banana był ogryzek z jabłka. Nie wiem czy pamiętasz, ale ówczesne jabłka dawało się jeść ze skórą :) Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 08:00 były robaczywe ale tzn że były zdrowe nie-pryskane.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezpartyjny Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.home.otenet.gr 24.07.09, 21:57 Zwróć uwagę, że ci,co żyli dostatnio za komuny. Działacze PZPR,ZSL,SD,ZSMP,SB,MO,WSI i innych komunistycznych organizacji mają teraz się lepiej niż, ci, co walczyli z nimi. Oni opanowali najpierw banki a później najlepsze kąski gospodarczego dziedzictwa Polaków. Proszę mi pokazać komucha z nomenklatury, który dzisiaj biedę klepie. Mało tego, Premier nie chce przeznaczyć 30000 złotych na uroczystość urodzinową dla osoby od której się zaczęło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.09, 22:34 jeszcze pyskuja na forum,do tego, bezczelnie chwalac sie paszportami,hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 08:49 pyskusja... dobrze powiedziane... Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: wspominki z PRLu na TVP3 26.07.09, 08:59 Gość portalu: Jojo napisał(a): > jeszcze pyskuja na forum,do tego, bezczelnie chwalac sie > paszportami,hehehehehe Moje wspominki znikają z tego wątku więc nie wiem ,co mogę pisać? Mój ojciec był przedwojennym "Prusakiem".Nigdy nie należał do żadnej partii. Uciekł z mamą do Niemiec Zachodnich a ja w "trudnych czasach"(jeden raz w stanie wojennym) otrzymywałam paszport. Mój znajomy , chciał uciec na Zachód z młodą kochanką więc kupił paszporty(nie wiem za ile). Biadolenie = upokorzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 21:29 Wspominki z III Rzeszy. "Dzięki dotacjom państwowym na remonty i adaptacje mieszkań 33% rzemieślników niemieckich znalazło pracę we własnych warsztatach. Państwo kredytowało i zaopatrywało się u rzemieślników, by wspierać drobną przedsiębiorczość." Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 21:45 Niemcy zawsze byli zdolnymi organizatorami i potrafili dobrze gospodarować a III Rzesza nie stanowiła od tej reguły wyjątku. Powinni byli poprzestac na dobrych pomysłach z rzemieslnikami, wspieraniu przedsiebiorczości, budowach autostrad itp zamiast pakowac sie w durny antysemityzm ze wszystkimi jego konsekwencjami. Nic tak nie ogłupia jak ideologizowanie, Niemiec, Polak czy Eskimos - głupieją od tego tak samo. Wpisz to sobie Rambo do sztambucha;) Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 21:53 Nie myśl, że podoba mi III Rzesza ( jest równie zbrodnicza jak PRL) ale w odczuciu przeciętnego obywatela wypada korzystniej niż PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 22:11 rambo_pl napisał: w > odczuciu przeciętnego obywatela wypada korzystniej niż PRL. Nie sądze. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 08:34 rambo_pl napisał: > Dlaczego? > Dlaczego nie sądzę, że wiekszość - zdecydowana wiekszość dodam - Polaków uważa Hitlera i jego III Rzeszę za gorsze od Jaruzelskiego czy Gierka? Hmmm... czy ja wiem... może dlatego że w czasie ich prawie 20 letnich rządów zamordowano z przyczyn politycznych paredziesiąt osób a za Hitlera parę milionów...? Bo Hitler polskie miasta bombardował (Warszawa!) a Gierek budował (np Tychy)? Jak myślisz, czy to wystarczający powód?;))) Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 17:03 Nie pisałem o stosunku Polaków do AH ale Niemców do III Rzeszy. Część mojej rodziny mieszkała w III Rzeszy jako robotnicy przymusowi i miała wyższy standard życiowy niż później w PRL Poziom życia w Rzeszy był bardzo wysoki. Nie stanowi to jednak przesłanki by twierdzić, że III Rzesza była wspaniałym krajem. Ktoś, kto twierdzi, że dwa worki ziemniaków na zimę jakie dostawał za PRL jest szczytem jego oczekiwań życiowych może być równie szczęśliwy w Korei Północnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: wspominki z PRLu na TVP3 IP: 144.92.199.* 28.07.09, 17:23 Hm, rzadko sie zgadzamy ale tutaj musze. Czlonkowie mojej rodziny pracowali w III Rzeszy i raczej sobie to chwalili (choc przyznawali ze mieli szczescie trafic na odpowiednich ludzi). Ale co do szczesliwych Niemcow... Babcia wracajac z III Rzeszy jechala z zolnierzami udajacymi sie na Ostfront. Pamieta ze nastroje miei raczej minorowe. Czy Niemcy byli tacy szczesliwi z tego ze z 300 tysiecy zolnierzy feldmarszalka Paulusa spod Stalingradu do kraju wrocilo pare tysiecy, ze zginelo cos kolo 70% wszystkich marynarzy sluzacych na U-bootach, a z Bismarcka i Scharnhorsta uratowalo sie po kilkudziesieciu-stu kilkudziesieciu ludzi (kazdy mial ponad 2 tysiace zalogi)? Czy to tak fajnie ze Gustloff, Goya czy von Steuben bily rekordy liczby ofiar katastrof morskich? Ze Niemki popelnialy samobojstwo po zgwalceniu przez cala kompanie? Albo te ktore nie zostaly zgwalcone tylko dlatego ze sie spalily w Dreznie czy innym Hamburgu? Trawestujac klasyka, poziom zycia w III Rzeszy poznaje sie po tym jak sie skonczyla. Niemcy w ogole byly bogatym krajem, to ze Hitler rozpetujac zbrojenia zapewnil im kilka lat dobrobytu to jest moze nawet mniejsze osiagniecie jak sukcesy wczesnego Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin a propo Niemców... 28.07.09, 22:21 www.mojeopinie.pl/niemcy_po_i_przed_wyborami,3,1244759866 -wydaje mi sie czymś groxnym że akurat na terenach graniczących z POlską neonazistowska NPD cieszy się stosunkowo największuym poparciem co przekłada się na mandaty w wyborach komunalnych. Mogą być z tego nie lada klopty dla nas Polaków.. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: wspominki z PRLu na TVP3 29.07.09, 08:05 rambo_pl napisał: Poziom życia w Rzeszy był bardzo wysoki. Nie stanowi > to jednak przesłanki by twierdzić, że III Rzesza była wspaniałym krajem. A kto twierdzi inaczej? Nie była wspaniałym krajem, bo za swój dobrobyt NIemcy zapłacili wysoką cenę - prawie każda rodzina straciła bliskich, były prześladowania żydów a że nie wszyscy NIemcy to antysemici więc wielu musiało sie nie podobać gdy wywozili ich sąsiadów czy przyjaciół, była świadomość, że ich kraj jest agresorem co kiedyś sie zemści (u co inteligentniejszych), a dla mniej bystrych był zimny prysznic po maju 45 roku - wejście armii czerwonej, morderstwa na cywilach, gwałty, rabunek... Nie rozumiem więc jakie przesłanki możesz mieć chcąc zrównać samopoczucie Polaka w peerelu i Niemca w 3 RZeszy. Ja tu widze dwie kompletnie różne sytuacje. Ktoś, > kto twierdzi, że dwa worki ziemniaków na zimę jakie dostawał za PRL jest > szczytem jego oczekiwań życiowych może być równie szczęśliwy w Korei Północnej. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 22:07 Ja najlepiej wspominam smak piwa i dziewczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 22:30 pożerałeś dziewczyny? ty kanibalu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: wspominki z PRLu na TVP3 28.07.09, 09:16 Tylko lizałem, ale żeby nie było, sam też dawałem się polizać Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: wspominki z PRLu na TVP3 27.07.09, 22:32 Tak... te proce z gumek wekowych, to był czad... Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin dla miłośników PRLu.. 27.07.09, 22:44 pl.wikipedia.org/wiki/Portal:PRL - jest tam jeszcze wiele do zredagowania i przeredagowania Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: dla miłośników PRLu.. 27.07.09, 22:49 A jakie państwo było na Ziemiach Polskich przed 1952 rokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: dla miłośników PRLu.. 27.07.09, 23:40 polskie! Ziemie odzyskane w granicach Polski są od roku 1945 Odpowiedz Link Zgłoś
rambo_pl Re: dla miłośników PRLu.. 28.07.09, 06:00 e-skin napisał:"> polskie! Ziemie odzyskane w granicach Polski są od roku 1945" Ja nie pisałemo Ziemiach odzyskanych ale informacji jaką linkowałeś gdzie jest napisane :"Ten wikiportal jest o PRL-u czyli państwie polskim w okresie 1952-1989." A wcześniej co było? Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: dla miłośników PRLu.. 28.07.09, 16:06 wcześniej formalnie była Rzeczpospolita Polska ale dobrze wiemy że od 22 lipca 1944 Polską rządzili komunisci.. Odpowiedz Link Zgłoś