fajny-lol 04.08.09, 20:20 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Zlobek-w-kazdej-gminie---nowy-pomysl-minister-Fedak,wid,11308813,wiadomosc.html?ticaid=1881c A kiedy uniwerek w kazdej wsi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
strikemaster Re: Zlobek w kazdej gminie 04.08.09, 22:18 Żłobek rzeczywiście by się przydał, szczególnie darmowy. Zwiększyło by to szanse kobiet na rynku pracy. Niestety, jak na razie mamy tylko żłóbek w każdej gminie. :( Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 20:29 > Żłobek rzeczywiście by się przydał, szczególnie darmowy. > Zwiększyło by to szanse kobiet na rynku pracy Kobieta jak urodziła dziecko to ma się nim zajmować a nie oddawać obcym babom pod opiekę za pieniądze podatników po to żeby zajmować się wyrobnictwem dla nieswojej firmy. Bezrobocie i tak jest spore że dla mężczyzn pracy nie ma więc matki małych dzieci mogą spokojnie sobie odpuścić pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 20:33 Możesz wszak zostać w domu. Ale z drugiej strony nie życzę ci dzieci.:( the_ukrainian napisał: . Bezrobocie i tak jest spore że > dla mężczyzn pracy nie ma więc matki małych dzieci mogą spokojnie > sobie odpuścić pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 20:55 Ja nie życzę dzieci kobietom które zamiast się nimi zajmować wybierają pracę dla obcego człowieka. Nie mówię o sytuacjach kiedy są do tego zmuszone ale o takich kiedy praca to ich wybór. Nie wyobrażam sobie oddać małego totalnie niesamodzielnego dzieciaczka pod opiekę obcych bab. A co Ty myślisz że one tam się będą każdym dzieciakiem zajmować jak matka czy ojciec? To by im czasu nie starczyło. A skąd wiesz czy dzieciak nie leży obesrany pół godziny bo żadna ciotunia nie ma czasu przewinąć bo pije kawkę i spala peta? A skąd wiesz że nie szarpie dziecka? Roczniak się nie poskarży przecież. Ja bym się bał i swojej kobiecie nigdy na takie coś nie pozwolę. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 20:58 No to przecież Ci radzę, abyś został w domu i opiekował się dzieckiem. To nie jest takie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 21:01 > To nie jest takie trudne. Czterolatkę miałem pod opieką. Trudno nie było. Niemowlaka przewinąć umiem, uśpić umiem, z kolką walczyłem. Była okazja się nauczyć. Ale piersią nie nakarmię choćbym nawet i chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 21:03 Można mleko zostawiać w buteleczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 21:09 No ale dzieciak oprócz tego karmienia czuje też bliskość i troskę matki a buteleczka mu tego nie da. I to mądrzejsi ode mnie powiedzieli i powiedzieli też że tak do około 2 lat dziecko może jeśli potrzebuje pociągać z cyca. A jak ma to zrobić jak matka w robocie? Zresztą ja problemu miał nie będę bo moja kobieta zna moje podejście do tematu i ma podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 21:12 Dziecko czuje także bliskość ojca. Ojcowei jacyś wybrakowani niby są? Może pociągać, ale wcale nie musi. Do twojej rodziny się nie wtrącam, ale piszesz tu o stereotypach i tyle. Tylko dlaczego chcesz inne rodziny uszczęśliwiać na siłę.? Znam przypadek niemowlęcia wychowanego przez dziadka w godzinach pracy rodziców. Wyrósł na fajnego chłopaka, mojego siostrzeńca.:) Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 21:17 Ja kogoś na siłę uszczęśliwiam? Skąd? Piszę tylko że nie ufam żłobkom ani nianiom. Jak coś będzie w przedzkolu nie tak to dzieciak się poskarży ale maluch w żłobku to już tak nie bardzo. Zresztą jak dla mnie dziecko powinno być dla matki ważniejsze niż przewalanie papierków w obcej firmie a facet jest od tego żeby zapewnić rodzinie utrzymanie. Nowoczesne modele do mnie nie przemawiają zarówno w motoryzacji jak i w życiu. Uznaję to co stare i sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 21:23 W pewnym sensie tak, ponieważ negujesz sens istnienia żłobków. Praca i posaidanie dzieci mogą iść w parze. Tatusiowie i matki tak robią w Polsce od wielu lat. Ale ponieważ uznajesz tylko stare i tzw. 'sprawdzone' sposoby, to się raczej nie porozumiemy. Podałam ci przykład, a ty udajesz, że go nie zauważasz. Dziecku potrzebna jest miłość i opieka. Nie tylko matka to zapewnia. Dzieci zostają sierotami i miewają ojca i jakoś się to kręci. ( Przypomniał mi się przypadek dziecka Agaty Mróz) Wszystko zależy od indywidualnych przypadków i jestem przeciwna generalizowaniu. Jeżeli mój facet miałby być do zapewnienia środow rodzinie, to ja dziękuję. Nie po to wyszłam za niego. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 09:44 > A kiedy uniwerek w kazdej wsi? Pewno wtedy gdy w każdej wsi uzbiera się z tysiąc chętnych do studiowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 09:52 Nie kazda gmina ma 1000 maluszkow, co nie jest przeszkoada w forsowaniu pomyslu zlobka w kazdej gminie. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 11:23 Gość portalu: lol napisał(a): > Nie kazda gmina ma 1000 maluszkow, co nie jest przeszkoada w forsowaniu pomyslu > zlobka w kazdej gminie. Niech zgadne jaka może być przyczyna tej strasznej niesprawiedliwości... Może coś najbardziej prostego i oczywistego, na przykład to, ze żłobek można załozyć już dla kilku dzieci a uniwersytet dla kilku studentów nie za bardzo? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 11:37 A kto tu, oprocz ciebie, mowi o niesprawiedliwosci? Zakladac zlobiek po to zeby byl? Skad w ogole pewnosc, ze ludzie beda chcieli z niego korzystac? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 11:56 Gość portalu: lol napisał(a): > A kto tu, oprocz ciebie, mowi o niesprawiedliwosci? Zapewne ktoś uznający, ze skoro może być żłobek to powinien być także i uniwersytet. Nie ma tu takiej osoby? Skoro TY tak mówisz, to wierzę... > Zakladac zlobiek po to zeby byl? Skad w ogole pewnosc, ze ludzie beda chcieli z > niego korzystac? To może ciąg dalszy szukania rozwiązań prostych i praktycznych: Posłać sołtysa żeby chodził od chałupy do chałupy i pytał, czy będą chętni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 12:02 Skoro podaje przyklad uniwerka w kazdej wsi to nie znaczy, chocbys nie wiem jak bardzo tego chciala, ze uwazam to za niesprawiedliwosc. I nie twierdze, ze skoro rzad ma pomysl na zlobek w kazdej gminie to powinien byc i uniwerek. Piszac o uniwersytetach wysmiewam rzadowy pomysl. Bo moj przyklad jest z zalozenia absurdalny, a rzadowy nie. I to jerst ta roznica. A jesli chodzi o latwosc zakladania zlobka a trudnosc uniwerka. To moze w takim razie otworzmy (z pieniedzy podatnika oczywiscie) kino w kazdej gminie. To nie bedzie trudne. A moze po prostu najpierw dowiedziec sie czy w danej gminie jest zapotrzebowanie na zlobek puszczajac soltysa a pozniej go otwierac a nie wyskaakiwac z pomyslem otwierania go gdzie popadnie a dopiero pozniej zastanawiac sie czy w ogole jest to sensowny pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 12:13 Gość portalu: lol napisał(a): > Skoro podaje przyklad uniwerka w kazdej wsi to nie znaczy, chocbys nie wiem jak > bardzo tego chciala, ze uwazam to za niesprawiedliwosc. I nie twierdze, ze skor > o > rzad ma pomysl na zlobek w kazdej gminie to powinien byc i uniwerek. Piszac o > uniwersytetach wysmiewam rzadowy pomysl. Bo moj przyklad jest z zalozenia > absurdalny, a rzadowy nie. I to jerst ta roznica. A ja myślę, że zapętliłeś sie we własnej retoryce. Bo pomysł z uniwersytetem jest absurdalny a pomysł ze żłobkiem wręcz przeciwnie (napisałam dlaczego). I naprawdę nie trzeba tego aż tak bardzo komplikowac. > A jesli chodzi o latwosc zakladania zlobka a trudnosc uniwerka. To moze w takim > razie otworzmy (z pieniedzy podatnika oczywiscie) kino w kazdej gminie. To nie > bedzie trudne. Czy podawanie kolejnych coraz bardziej absurdalnych przykładów to naprawdę jedyny spoób dyskutowania jaki opanowałes? Proponowałabym najpierw skończyć z jednym a potem brać sie za drugi. Na przykład, odnieś się do tego, ze żłobek dla kilku dzieci otworzyć się da a uniwersytet dla kilku studentów nie. Prawda to czy fałsz? > > A moze po prostu najpierw dowiedziec sie czy w danej gminie jest zapotrzebowani > e > na zlobek puszczajac soltysa a pozniej go otwierac a nie wyskaakiwac z pomyslem > otwierania go gdzie popadnie a dopiero pozniej zastanawiac sie czy w ogole jest > to sensowny pomysl? Wiesz, żeby ten sołtys zaczął chodzić i pytać, to najpierw ktoś musiał rzucić pomysłem o co pytać;) Swoją drogą, i bez pytania wiem ze zainteresowanie będzie spore. Pewno, że nie w każdej najmniejszej wiosce - choćby dlatego, ze w Polsce są i takie w których średnia wieku wynosi 70 lat;) Ale w wiekszych wsiach i miasteczkach na pewno będzie wiele zainteresowanych. I daruj sobie pytanie skąd to wiem - po prostu rozmawiam z ludźmi, sama mam dzieci itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 12:40 A ja mysle, ze oba pomysly sa absurdalne. Pierwszy z zalozenia, a rzadowy nie. I tez napisalem dlaczego. > Czy podawanie kolejnych coraz bardziej absurdalnych przykładów to > naprawdę jedyny spoób dyskutowania jaki opanowałes? Proponowałabym > najpierw skończyć z jednym a potem brać sie za drugi. Na przykład, > odnieś się do tego, ze żłobek dla kilku dzieci otworzyć się da a > uniwersytet dla kilku studentów nie. Prawda to czy fałsz? Moje argumenty ci sie nie podobaja, wiec dostosowywuje kolejne do twoich watpliwosci. Bo twoje argumentacje sa typu: kino dla kilku osob otworzyc sie da, hipermarketu dla kilku osob nie. Odnies sie do tego. ;) > Wiesz, żeby ten sołtys zaczął chodzić i pytać, to najpierw ktoś > musiał rzucić pomysłem o co pytać;) To nie lepiej by rzad wymyslil nowe zajecie dla soltysa by ten wypytal ludzi o zlobek, uniwerek, kino etc i dopiero pozniej w wybranych miejscach otwierac te przybytki? Ale nie. Ty wolisz z innej manki. Otworzyc i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 13:51 > A ja mysle, ze oba pomysly sa absurdalne. Pierwszy z zalozenia, a rzadowy nie. > I > tez napisalem dlaczego. Nie, nie napisałeś. Jedyne co ociera się o takie wyjaśnienie (aczkolwiek też nim nie jest) to twoja wątpliwość w kwestii tego czy będa chętni do korzystania ze żłobków. Ja odpowiedziałam, ze trzeba by chętnych zapytać. A ty wyjechałeś z kinem i taka to była rozmowa;) > > > Czy podawanie kolejnych coraz bardziej absurdalnych przykładów to > > naprawdę jedyny spoób dyskutowania jaki opanowałes? Proponowałabym > > najpierw skończyć z jednym a potem brać sie za drugi. Na przykład, > > odnieś się do tego, ze żłobek dla kilku dzieci otworzyć się da a > > uniwersytet dla kilku studentów nie. Prawda to czy fałsz? > > Moje argumenty ci sie nie podobaja Szalenie mi się podobają pod warunkiem, że wreszcie padną. No więc jak, prawda to czy fałsz? (pytanie wyżej nadal aktualne) , wiec dostosowywuje kolejne do twoich > watpliwosci. Bo twoje argumentacje sa typu: kino dla kilku osob otworzyc sie da > , > hipermarketu dla kilku osob nie. Odnies sie do tego. ;) Po co? Jak się odniose do kina, to ty mi wyjedzisz z filharmonią, jak skończę z filharmonią, to w kolejce czeka stadion narodowy... Wierz mi, metoda reductio ad absurdum jak nie wypali przy pierwszym strzale, to i sto następnych nie pomoże... > > > Wiesz, żeby ten sołtys zaczął chodzić i pytać, to najpierw ktoś > > musiał rzucić pomysłem o co pytać;) > > To nie lepiej by rzad wymyslil nowe zajecie dla soltysa by ten wypytal ludzi o > zlobek, uniwerek, kino etc i dopiero pozniej w wybranych miejscach otwierac te > przybytki? Ale nie. Ty wolisz z innej manki. Otworzyc i juz. Acha. Napisałam, że najpierw sołtys ma chodzic i pytać czy są chętni na żłobek a potem żłobek ma powstać lub nie. Ty wyciągnąłes z tego faktu wniosek, że moim zdaniem żłobek ma być otwart i już. Pasjonujące rozumowanie. Możesz przedtawic proces myślowy który cię do tego punktu doprowadził? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 14:29 > Nie, nie napisałeś. Jedyne co ociera się o takie wyjaśnienie > (aczkolwiek też nim nie jest) to twoja wątpliwość w kwestii tego czy > będa chętni do korzystania ze żłobków. Ja odpowiedziałam, ze trzeba > by chętnych zapytać. A ty wyjechałeś z kinem i taka to była rozmowa;) A ja odpoiedzialem, ze pomysl jest absurdalny bo nikt nie pytal o to czy sa chetni tylko z gory zalozono, ze w kazdej gminie tacy sa. A z kinem wyjechalem bo to byla odpowiedz na to, ze uniwerek jest trudno zalozyc a zlobek nie. > Szalenie mi się podobają pod warunkiem, że wreszcie padną. No więc > jak, prawda to czy fałsz? (pytanie wyżej nadal aktualne) Wybudowac kino jest latwiej niz hipermarket. Prawda czy falsz? Jesli to pierwsze to powinnas poprzec pomysl wybudowania kina w kazdej gminie. Pomysl ile powstanie miejsc pracy, o ile poziom kultury sie podniesie w gminach. Same korzysci. > Po co? Jak się odniose do kina, to ty mi wyjedzisz z filharmonią, > jak skończę z filharmonią, to w kolejce czeka stadion narodowy... > Wierz mi, metoda reductio ad absurdum jak nie wypali przy pierwszym > strzale, to i sto następnych nie pomoże... Bo pomysl ze zlobkiem w kazdej gminie jest absurdalny. Od samego poczatku. Przyklad z uniwerkiem jest doskonalym przykladem. A jesli ci sie nie podoba to masz kino. > Acha. Napisałam, że najpierw sołtys ma chodzic i pytać czy są chętni > na żłobek a potem żłobek ma powstać lub nie. Ty wyciągnąłes z tego > faktu wniosek, że moim zdaniem żłobek ma być otwart i już. > Pasjonujące rozumowanie. Możesz przedtawic proces myślowy który cię > do tego punktu doprowadził? Acha. Rzad wyjechal z absurdalnym pomyslem, ze w kazdej gminie jest potrzebny zlobek, ja od poczatku pomysl wysmiewam. Mozesz mi wyjasnic Twoj pasjonujacy tok rozumowania, czyli co mialo na celu wyjechanie z pomyslem ankietujacego soltysa? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 14:42 Gość portalu: lol napisał(a): > > > Szalenie mi się podobają pod warunkiem, że wreszcie padną. No więc > > jak, prawda to czy fałsz? (pytanie wyżej nadal aktualne) > > Wybudowac kino jest latwiej niz hipermarket. Prawda czy falsz? Jesli to pierwsz > e > to powinnas poprzec pomysl wybudowania kina w kazdej gminie. Pomysl ile > powstanie miejsc pracy, o ile poziom kultury sie podniesie w gminach. Same korz > ysci. A co z odpowiedzią na moje pytanie? Bo zdajesz sobie chyba sprawę, ze pytaniem na pytanie się nie odpowiada... > > > Po co? Jak się odniose do kina, to ty mi wyjedzisz z filharmonią, > > jak skończę z filharmonią, to w kolejce czeka stadion narodowy... > > Wierz mi, metoda reductio ad absurdum jak nie wypali przy pierwszym > > strzale, to i sto następnych nie pomoże... > > Bo pomysl ze zlobkiem w kazdej gminie jest absurdalny. Od samego poczatku. Dlaczego? A ściślej: co absurdalnego w zakłądaniu żłobków czy przedszkoli tam gdzie istnieje na nie zapotrzebowanie? > Przyklad z uniwerkiem jest doskonalym przykladem. A jesli ci sie nie podoba to > masz kino. A co z filharmonią i stadionem narodowym? Bo wiesz, czuje jednak pewien niedosyt... > > > Acha. Napisałam, że najpierw sołtys ma chodzic i pytać czy są chętni > > na żłobek a potem żłobek ma powstać lub nie. Ty wyciągnąłes z tego > > faktu wniosek, że moim zdaniem żłobek ma być otwart i już. > > Pasjonujące rozumowanie. Możesz przedtawic proces myślowy który cię > > do tego punktu doprowadził? > > Acha. Rzad wyjechal z absurdalnym pomyslem, ze w kazdej gminie jest potrzebny > zlobek, ja od poczatku pomysl wysmiewam. Mozesz mi wyjasnic Twoj pasjonujacy to > k > rozumowania, czyli co mialo na celu wyjechanie z pomyslem ankietujacego soltysa > ? A wiesz, teraz dopiero zauważyłam, że chodzi o gmine a nie o wieś. Skoro tak, to już rzecz jest w ogóle poza dyskusją i nawet sołtysa fatygować nie trzeba. Jest wystarczająco dużo badań statystycznych pokazujących, że w tak dużej strukturze jak gmina znajdzie się wystarczająco dużo chętnych do korzystania ze żłobka. To że ty takiej wiedzy nie posiadasz nie zmienia rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 14:50 > A co z odpowiedzią na moje pytanie? Bo zdajesz sobie chyba sprawę, > ze pytaniem na pytanie się nie odpowiada... Odpowiedz jest oczywista. Tylko co to zmienia? > Dlaczego? A ściślej: co absurdalnego w zakłądaniu żłobków czy > przedszkoli tam gdzie istnieje na nie zapotrzebowanie? Jeszcze raz: rzad nie chce zakladac zlobkow tylko tam gdzie sa potrzebne. Oni chca w kazdej gminie. Dotarlo to wreszcie do Ciebie? > A co z filharmonią i stadionem narodowym? Bo wiesz, czuje jednak > pewien niedosyt... Taki sam niedosyt jak moj, ze rzad ogranicza sie tylko do zlobkow. > A wiesz, teraz dopiero zauważyłam, że chodzi o gmine a nie o wieś. > Skoro tak, to już rzecz jest w ogóle poza dyskusją i nawet sołtysa > fatygować nie trzeba. Jest wystarczająco dużo badań statystycznych > pokazujących, że w tak dużej strukturze jak gmina znajdzie się > wystarczająco dużo chętnych do korzystania ze żłobka. To że ty > takiej wiedzy nie posiadasz nie zmienia rzeczywistości. A wiesz, ze sa trzy rodzaje klamstw? Jedna z nich jest statystyka. Nie mozna z gory zalozyc, ze w kazdej gminie potrzebny jest zlobek. Zadne badania statystyczne tego nie dowodza. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 15:02 Gość portalu: lol napisał(a): > > A co z odpowiedzią na moje pytanie? Bo zdajesz sobie chyba sprawę, > > ze pytaniem na pytanie się nie odpowiada... > > Odpowiedz jest oczywista. Tylko co to zmienia? Zmienia o tyle, ze pokazuje bezsens "sztuczki" z uniwersytetem, to że niczego w ten sposób nie osiągniesz, niczego nie wykażesz i że lepiej dyskutuje się za pomoca prostszych środków. > > Jeszcze raz: rzad nie chce zakladac zlobkow tylko tam gdzie sa potrzebne. Oni > chca w kazdej gminie. Dotarlo to wreszcie do Ciebie? A do ciebie dotarło, ze skoro rząd zamierza realizować taki pomysł to zapewne posiada dane mówiące o istniejącym zapotrzebiowaniu? Jeśli zaś masz co do tego wątpliwości, to pytaj rządu, nie mnie. Ja jestem całkowicie przekonana, ze w każdej gminie jest zapotrzebowanie na co najmniej jeden żłobek a zapewne na więcej. I to jest moja prywatna opinia oparta na życiowym doświadczeniu. > > > A co z filharmonią i stadionem narodowym? Bo wiesz, czuje jednak > > pewien niedosyt... > > Taki sam niedosyt jak moj, ze rzad ogranicza sie tylko do zlobkow. Rozumiem, masz niedosyt pitolenia. Nie przejmuj się, to mija:) Poza tym na forum są różne inne fajne wątki podobnej urody, spróbuj np tego o tresowaniu żon na wycieraczce:) > > A wiesz, ze sa trzy rodzaje klamstw? Jedna z nich jest statystyka. Nie mozna z > gory zalozyc, ze w kazdej gminie potrzebny jest zlobek. Zadne badania > statystyczne tego nie dowodza. Ale zdrowy rozsądek i znajomośc życia tak. I tym optymistycznym akcentem kończę, eot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 16:47 > Zmienia o tyle, ze pokazuje bezsens "sztuczki" z uniwersytetem, to > że niczego w ten sposób nie osiągniesz, niczego nie wykażesz i że > lepiej dyskutuje się za pomoca prostszych środków. Nie. Nie zmienia niczego poza tym, ze oba pomysly sa absurdalne. > A do ciebie dotarło, ze skoro rząd zamierza realizować taki pomysł > to zapewne posiada dane mówiące o istniejącym zapotrzebiowaniu? Dane mowiace o zapotrzebowaniu we wszystkich gminach? Rewelacja! > Ja jestem całkowicie przekonana, ze w każdej gminie jest > zapotrzebowanie na co najmniej jeden żłobek a zapewne na więcej. I > to jest moja prywatna opinia oparta na życiowym doświadczeniu. A moja prywatna oipinia jest taka, ze to nie rzad powinien zapewniac zlobki w kazdej gminie. A czemu nie powstaja? Bo na przyklad przepisy sa absurdalne (co absolutnie nie znaczy, ze uwazam iz nalezy wszystkie przepisy zniesc): ot chocby te traktujace zlobki jako ZOZy w sensie spelniania wymogow. > Rozumiem, masz niedosyt pitolenia. Zle rozumiesz. Rownie dobrze moglbym napisac, ze masz niedosyt pitolenia, bo w pitoleniu bierzesz udzial. O! > Ale zdrowy rozsądek i znajomośc życia tak. Zdrowy rozsadek mowi, ze rzad nie ma niczego zapewniac. Co najwyzej zyciowe warunki (czyt jasne, przejrzyste i nieskomplikowane przepisy) do otwierania zlobkow. Kapitalizm ma to do siebie, ze tam gdzie jest potrzeba tam od razu zjawia sie wredny kapitalista, ktory ta potrzebe za pieniadze zaspokaja. A apropos zycia: w mojej gminie wlasnie likwiduja ostatni zlobek (i to prowadzony przez gmine. Rozumiem, ze rzad wie lepiej, od wladz mojej gminy, ze zlobek jednak jest tu potrzebny. I tyle w tym temacvie niewyspany kocie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.08.09, 17:18 >w mojej gminie wlasnie likwiduja ostatni zlobek (i to prowadzony > przez gmine. Rozumiem, ze rzad wie lepiej, od wladz mojej gminy, ze >zlobek jednak jest tu potrzebny. Niezależnie od całej dyskusji, likwidacja dowolnej placówki przez gminę(lub takowej placówki powołanie) nie musi i często nie ma nic wspólnego z zapotrzebowaniem, a nawet ze zdrowym rozsądkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 12:42 > Piszac o > uniwersytetach wysmiewam rzadowy pomysl. Bo moj przyklad jest z zalozenia > absurdalny, a rzadowy nie. I to jerst ta roznica. Więc o co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 14:20 Jak to ujal sw obrazek jesli jakis miliarder-filantrop Henryk zapragnie wybudowac zlobek w kazdej gminie to niech to sobie robi. A jesli ma to byc z pieniedzy podatnika to probuje pokazac absurd tego pomyslu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 14:24 Gość portalu: lol napisał(a): > Jak to ujal sw obrazek jesli jakis miliarder-filantrop Henryk zapragnie > wybudowac zlobek w kazdej gminie to niech to sobie robi. A jesli ma to byc z > pieniedzy podatnika to probuje pokazac absurd tego pomyslu. To próbuj skuteczniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 14:30 Nie. To niech rzad probuje skuteczniej argumentowac swoje pomysly. Bo to, ze Tobie moje argumenty sie nie podobaja to nie znaczy nic. Wyjasnij mi czemu podoba Ci sie pomysl zlobka w kazdej gminie, a pomysl z uniwerkiem, kinem, hipermarketem albo filharmonia juz nie. Bo tego nie zrobilas :) Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 14:51 Gość portalu: lol napisał(a): > Nie. To niech rzad probuje skuteczniej argumentowac swoje pomysly. Bo to, ze > Tobie moje argumenty sie nie podobaja to nie znaczy nic. Rząd zapewne to zrobi. Koniecznie śledź obrady Sejmu, chyba gdzieś to jeszcze transmitują... Miłej zabawy. Mnie to na szczęście niepotrzebne, argumenty za żłobkami są dla mnie oczywiste. Ale ty się ich domagaj, moze powinieneś napisac w tej sprawie do Tuska? > Wyjasnij mi czemu podoba Ci sie pomysl zlobka w kazdej gminie, a pomysl z > uniwerkiem, kinem, hipermarketem albo filharmonia juz nie. Bo tego nie zrobilas > :) Zrobiłam, zrobiłam... i to nie raz. Oczywiście, byłoby znacznie prościej gdybyś zamiast bawić się w erystyke po prostu zapytał dlaczego żłobki są potrzebne a ja bym ci na to wprost i jasno odpowiedziała, no ale ty wybrałes bardziej pokrętny wariant dyskusji. Więc masz czego chciałes i na tym poprzestańmy:)eot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 14:57 Argumenty za zlobkami w kazdej gminie sa oczywiste? Podaj chociaz jeden :) > Zrobiłam, zrobiłam... i to nie raz. Oczywiście, byłoby znacznie > prościej gdybyś zamiast bawić się w erystyke po prostu zapytał > dlaczego żłobki są potrzebne a ja bym ci na to wprost i jasno > odpowiedziała, no ale ty wybrałes bardziej pokrętny wariant > dyskusji. Więc masz czego chciałes i na tym poprzestańmy:)eot Nie. Nie zrobilas. Ale jak juz tak chcesz to eot bez argumentu za zlobkiem kazdej gminie. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 18:09 Państwo buduje hipermarkety??? Żłobki rzeczywiście mogą być przydatne, pisałem Ci wyżej dlaczego i w jaki sposób mogą zwiększyć np. wpływy z podatków umożliwiając pewnej grupie ludzi (dokładniej młodym matkom) pójście do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 18:12 Nie buduje. Ale mogloby :P bo w sumie czemu nie? :P Moznaby uzyc dokladnie takiej samej argumentacji o ktorej piszesz. A serio: myslisz, ze wplywy z podatkow pokrylyby koszty utrzymania zlobka? Karkolomna teza. Poza tym chodzilo o pokazanie absurdu argumetow rozmowczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 22:50 > Nie buduje. Ale mogloby :P bo w sumie czemu nie? :P Moznaby uzyc dokladnie > takiej samej argumentacji o ktorej piszesz. Pewnie, ze by mogło, co więcej mogłoby na tym nieźle zarobić, nie wspominając o tym, że PSS Społem było państwowe i budowało takie ówczesne hipermarkety, więc to już też przerabialiśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: św.obrazek Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 13:00 o ile to nie bedzie za moje pieniadze czyli podatnika - może być nawet na każdej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 13:59 Żłobki i przedszkola publiczne są finansowane częściowo z dotacji gminnych a częściowo z pieniędzy rodziców. To dobry system i nie trzeba go zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 14:31 Bardzo dobry system. Po prostu swietny. Nic, ze do przedszkoli i zlobkow ustawiaja sie kilometrowe kolejki a tylko pare osob sie dostaje. System is good. ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 15:04 Gość portalu: lol napisał(a): > Bardzo dobry system. Po prostu swietny. Nic, ze do przedszkoli i zlobkow > ustawiaja sie kilometrowe kolejki a tylko pare osob sie dostaje. System is good > . > ROTFL No i jak tu cię nie lubić, lolu? Są kolejki, powiadasz? No to wygląda na to, że sam dałeś najlepszy argument za tym, zeby tych żłobków było więcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 16:49 Sa kolejki, ale nie wszedzie pocieszny kocie. U mnie w gminie na przyklad NIE MA. I co z idea kota? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 17:00 Gość portalu: lol napisał(a): > Sa kolejki, ale nie wszedzie pocieszny kocie. U mnie w gminie na przyklad NI > E > MA. I co z idea kota? Nic, a co ma być? Przeciez nie wiem jaka to gmina więc jak niby mam to sprawdzić? Swoją drogą zastanawia mnie twoje świetne zorientowanie w tej sprawie. Rozumiem, ze zlikwidowano ostatni żłobek w twojej miejscowości, w mojej zrobiono to juz dawno temu. Nie rozumiem natomiast dlaczego wydaje ci się, że to oznacza brak chętnych... Bo, imaginuj sobie, wiekszość żłobków i przedszkoli w Polsce likwidowano z dwóch powodów: by móc sprywatyzować zazwyczaj wartościowe lokale oraz by gmina mogła zaoszczędzić na dotacjach (które kiedyś były budżetowe a teraz są już lokalne i dokładnie od tego momentu, przypadkiem zapewne, zaczęto w Polsce likwidowac żłobki;))) O likwidacji z braku zainteresowanych nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 17:05 Tak jak Ty mnie tak i ja Ciebie zaczynam lubiec. Jeszcze niedawno upieralas sie, ze badania rzadu/znajomosc zycia/zdrowy rozsadek mowia, ze idea rzadu jest dobra i rzad wie iz w kazdej gminie potrzebny jest zlobek. A moze masz problemy ze zrozymieniem slowa KAZDA? A moje zorientowanie w tej sprawie bierze sie stad, ze akurat mam dziecko w wieku zlobkowym. W jedynym zlobku w gminie jest 20 miejsc a dzieci w zlobku 10. No i czego to dowodzi? Braku srodkow? :P Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 17:48 Gość portalu: lol napisał(a): > Tak jak Ty mnie tak i ja Ciebie zaczynam lubiec. Jeszcze niedawno upieralas sie > , > ze badania rzadu/znajomosc zycia/zdrowy rozsadek mowia, ze idea rzadu jest dobr > a > i rzad wie iz w kazdej gminie potrzebny jest zlobek. A moze masz problemy ze > zrozymieniem slowa KAZDA? A dlaczego myślisz, że mam? > A moje zorientowanie w tej sprawie bierze sie stad, ze akurat mam dziecko w > wieku zlobkowym. W jedynym zlobku w gminie jest 20 miejsc a dzieci w zlobku 10. > No i czego to dowodzi? Braku srodkow? :P Tak, to mozliwe, że braku środków. Dotacja od gminy może być za niska w związku z czym opłaty są zbyt wysokie. Nie napisałes zresztą nawet, czy to żłobek publiczny czy prywatny, więc wróżka nie będąc ciężko mi rzecz ocenić - żłobki prywatne są bardzo drogie i zazwyczaj padają z braku chętnych. Co skądinad stanowi kolejny argument za powstawaniem żłobków publicznych. Jest jeszcze inna możliwość: żłobek jest tani ale zbyt niska dopłata sprawia, że warunki w nim są fatalne, więc rodzice nie chcą oddawać tam swoich dzieci. W każdym razie wersja, że żłobek jest super, do tego tani a i tak w całej gminie znalazło sie tylko 10 chętnych dzieci wydaje mi sie z tych trzech najmniej prawdopodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 05.08.09, 18:04 > A dlaczego myślisz, że mam? Nie wiem czy masz. Tak sie tylko zastanawiam, bo fakt, ze likwiduja ostatni zlobek w mojej gminie z mety uznalas za slaby argument przeciwko rzadowemu pomyslowi nie podajac watpliwosci o ktorych nizej. > Nie napisałes zresztą > nawet, czy to żłobek publiczny czy prywatny Od poczatku mowimy o publicznych zlobkach wiec uznalem, ze nie trzeba dodawac, ze likwiduja ostatni publiczny zlobek. W koncu jestes inteligentna. Nie? > Jest jeszcze inna możliwość: żłobek jest tani ale zbyt niska dopłata > sprawia, że warunki w nim są fatalne, więc rodzice nie chcą oddawać > tam swoich dzieci. No pewnie. Rzadowy pomysl jest dobry, bo jesli nawet w jakiejs gminie likwiduja ostatni zlobek to nie dlatego, ze ludzie po prostu nie chca oddawac swoich dzieci, tylko nie chca bo jest za drogie/za brudne/za daleko od centrum/tym podobne teorie. Nic z tych rzeczy. Zlobek jest w normalnej cenie, schludny, czysty. Jak to zlobek. Wiem co mowie, bo moje dziecko tam chodzilo. Jakos nie umarlo, nie podupadlo na zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 19:40 Gość portalu: lol napisał(a): > > No pewnie. Rzadowy pomysl jest dobry, bo jesli nawet w jakiejs gminie likwiduja > ostatni zlobek to nie dlatego, ze ludzie po prostu nie chca oddawac swoich > dzieci, tylko nie chca bo jest za drogie/za brudne/za daleko od centrum/tym > podobne teorie. Nic z tych rzeczy. Zlobek jest w normalnej cenie, schludny, > czysty. Jak to zlobek. Wiem co mowie, bo moje dziecko tam chodzilo. Jakos nie > umarlo, nie podupadlo na zdrowiu. Dobrze, niech będzie że w twojej gminie faktycznie znalazło się tylko 10 rodziców chętnych by oddać dziecko do żłobka - aczkolwiek chętnie bym się dowiedziała jaka to gmina, bo rzecz brzmi dość mało prawdopodobnie. Jakie masz jednak podstawy, by twierdzić że tak samo jest wszędzie - albo jakie masz podstawy by twierdzić, że rząd będzie upierał się i forsował żłobki także tam gdzie faktycznie brak chętnych (przyjmując, że takie oazy szczęśliwości i braku samotnych, pracujących matek rzeczywiście istnieją...)? A w ogóle, co masz przeciwko żłobokm, skoro sam z jednego korzystałeś i - jak twierdzisz - byłeś zadowolony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.netis.net.pl 07.08.09, 14:29 Jakos mi to umknelo :) przeciwko zlobkom nie mam nic. Pod warunkiem, ze nie beda one finansowane z moich podatkow. Nie rozumiem dlaczego niby ktos mialby doplacac do tego, ze akurat ja mam dziecko w zlobku. I dlaczego niby ja mam doplacac do czegokolwiek innego. Chcesz korzystac z teatru? Prosze bardzo zaplac za niego, znajdz sponsora, cokolwiek, ale wara od pieniedzy podatnikow. To samo tyczy zlobka, sportu, kosciola, muzeum, czegokolwiek innego. Wczesniej tez wysmiewalas moj przyklad z uniwerkiem w kazdej wsi. Zauwaz, ze argumenty o zlobku w kazdej gminie nie zawieraly w sobie nic w stylu "latwo je otworzyc". To poprostu Ty sobie wymyslilas, ze pomysl jest bezsensowny bo trudny w realizacji. I jakikolwiek anty-pomysl bym rzucil to znalazlabys jeden powod, ktory z mety obalaby moj przyklad. A to, ze ja pisze cos (cokolwiek) o tym, ze pomysl ze zlobkiem w kazdej gminie jest glupi to oczywiscie jest bezsensowne twierdzenie bo takie jest i juz. Poza tym ma zyciowe uzasadnienie blablabla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: św.obrazek Re: Zlobek w kazdej gminie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 15:23 a dotacje gminne to sa pieniądze podatnika chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 16:53 Gość portalu: św.obrazek napisał(a): > a dotacje gminne to sa pieniądze podatnika chyba... Zgadza się. Te same z których utrzymuje się szkolnictwo, wyższe uczelnie, płaci stypendia studenckie czy inne oraz finansuje setki innych bytów powszechnie uznawanych za niezbedne w państwie rozwiniętym cywilizacyjnie. I jednym z tych bytów są i powinny być przedszkola i żłobki. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: Zlobek w kazdej gminie 05.08.09, 21:13 > A kiedy wychodki na ulicach? Nigdy. Lej na mur :) Odpowiedz Link Zgłoś