cortyzol 11.03.10, 10:15 Czy słyszałyście tak naprawdę głos śpiewającego słowika w nocy przy pełni księżyca? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cortyzol Re: Słowik 11.03.10, 10:17 Raz w Rędzikowie słyszałem i mało się nie........zakochałem,a może? Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Słowik 11.03.10, 10:30 W pociągu z W-wy do Wrocławia ,który stał o 4 rano pod semaforem w Brzegu.W miejscowości Białokocz w wielkopolsce nad takimż jeziorem nie pozwalają spac w końcu maja i na początku czerwca. Ach słowiki ,słowiki...aga Odpowiedz Link
pragata Re: Słowik 11.03.10, 11:38 ...oj tak, i wcale nie w nocy,a przed południem(nie wiem czy była pełnia w nocy) w gąszczu bzowym,gdzie zabrnęliśmy spacerując śpiewała cała gromada słowików.Rozgadani,umilkliśmy słuchając koncertu dobre 20 mnin.( przytomny mąż koleżanki złapał czas)i nagle umilkło jak na komendę dyrygenta.Czekaliśmy jeszcze dobre 10 min. ale cisza była taka,że nawet szelestu ptaków-ich skrzydeł słychac nie było. W maju często w bzach można słyszeć słowiki i to właśnie w dzień,ale pojedynczo.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Słowik 11.03.10, 15:18 Chyba nigdy nie slyszalam spiewu slowika, bo zawsze mieszkalam w miescie, i nawet nie wiem jak brzmi ... Skowronka tez bym nie rozpoznala, choc ze szkoly wiem, ze spiewa wysoko w chmurach nad polami ... Natomiast mewe bez problemu odroznie, bo w okresie legowym mewy zakladaja gniazda na dachach i pod dachami, i niesamowicie krzyczas kiedy ich male sie juz wykluja. Czasem taka mala mewka znajdzie sie u nas w ogrodku przydomowym, to az strach wyjsc z domu, bo rodzice o malo sie we wlosy nie wkreca... Odpowiedz Link
pragata Re: Słowik 11.03.10, 16:13 pia.ed, skowronki dzwonią wysoko nad polami uprawnymi i tylko je słychać.Gdy skończą swój koncert lecą w dół pionowo jak kamień,by znów po kilku chwilach wzbić się wysoko i znów podjąć swój niepowtarzalny tryl. Skowronki są tylko nad polami uprawnymi,nigdy nad ugorami i ugorowanymi polami.Czasem bywają nad uprawną łąką. Trzeba więc wybrać się po prostu na wieś,aby je usłyszeć już wtedy, gdy rolnik zaora pola. Odpowiedz Link
eurytka Re: Słowik 11.03.10, 18:19 Pięknie śpiewa: www.youtube.com/watch?v=s4MLFZn_aeM&feature=related Odpowiedz Link
cortyzol Re: Słowik 11.03.10, 19:09 Eurytka dziękuję za ten koncert.Piękny i długi jak warkocze pewnej koleżanki. Odpowiedz Link
eurytka Re:kortyz 14.03.10, 07:44 Tuwim Julian Spozniony kortyz Płacze pani Kortyzowa w gniazdku na akacji, Bo pan kortyz przed dziewiątą miał być na kolacji, Tak się godzin wyznaczonych pilnie zawsze trzyma, A już jest po jedenastej Odpowiedz Link
maria73 Re:kortyz 14.03.10, 09:25 taż to parafraza ! eurytko zapomniałaś dodać. Zgrabna zresztą.... nie powiem ) Odpowiedz Link
pia.ed Re:kortyz 14.03.10, 15:35 maria73 napisała: > taż to parafraza ! Kiedy tylko zobaczylam, ze autorem jest Tuwim Julian, juz wiedzialam ze to pulapka ... Odpowiedz Link
pragata Re:kortyz 14.03.10, 15:54 ...oj panie Tuwimie Julianie zresztą,udaj że nie słyszysz, toż to o Słowiku było.... Odpowiedz Link