Dodaj do ulubionych

Pierwszy...

03.05.20, 14:00
słowik tej wiosny usłyszany.smile
Obserwuj wątek
    • mavika_88 Re: Pierwszy... 03.05.20, 14:21
      smile
      Bylam pierwsza tongue_out
      Kilka dni temu uslyszalam smile
      • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 15:24
        W Twoich obecnych okolicach zawsze wszystko będzie wcześniej. Za pierwszym razem gdy byłem w Twoim mieście kompletnie mnie rozwaliło, że na początku lutego całe stada kosów w krzaczorach się chowały i pokrzykiwały.
        • mavika_88 Re: Pierwszy... 03.05.20, 15:34
          Tak wlasnie jest smile
          Zawsze bede do przodu, zawsze bede przed Silem tongue_out jestesmy na dwoch roznych biegunach. Jak czasem Sil opisuje swoje moejsce.... To chcialoby sie tam byc.
    • mavika_88 Re: Pierwszy... 03.05.20, 14:21
      Wiedzialam ze pod pierwszym bedzie jakis ptak. Podejrzewalam bociana smile
      • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 15:25
        Bociana widziałem pod koniec lutego.tongue_out
        • mavika_88 Re: Pierwszy... 03.05.20, 15:43
          Szybki jestes big_grin na moim biegunie ciezko o bocka, a to dlatego ze w ostatnim czasie nie ruszalam sie z miesciny. We snach widzialam hybrydy bockow big_grin co najmniej dwa razy.
          • kevinjohnmalcolm Re: Pierwszy... 03.05.20, 18:07
            A u mnie nadal zero jerzyków. We Francji mocna blokada, czyżby Francuzi je zatrzymali i zakazali przemieszczania się bez uzasadnionego powodu?
            • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 18:57
              U mnie też jeszcze ich nie ma.
    • szarlotka_ja Re: Pierwszy... 03.05.20, 20:38
      Może słyszałam, może nie wink.
      Generalnie znane mi odgłosy ptaków dzielę na:
      1. kury;
      2. kaczki;
      3. bociany;
      4. kukułki;
      5. sowy;
      6. pozostałe;
      wink
      • mavika_88 Re: Pierwszy... 03.05.20, 21:13
        big_grin
      • kevinjohnmalcolm Re: Pierwszy... 03.05.20, 21:41
        szarlotka_ja napisała:

> Generalnie znane mi odgłosy ptaków dzielę na:

A ja, zupełnie jak Ned Land, dzielę ptaki na jadalne i niejadalne. tongue_out
      • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 21:42
        Grunt to usystematyzować wiedzę. Będą jeszcze z Szarlotty ludzie.wink
        • szarlotka_ja Re: Pierwszy... 03.05.20, 22:15
          Ale trzeba przyznać, że sowy huhają zacnie. Nawet teraz je gdzieś w oddali słychać wink
          • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 22:18
            Dawno nie słyszałem. A lubię je.
            • szarlotka_ja Re: Pierwszy... 03.05.20, 22:21
              Chyba gdzieś blisko gniazdo założyły bo często, po zmroku, je słychać a kilka razy nawet udało mi się zobaczyć wink
              • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 22:39
                Super. Ja sów wieki całe nie widziałem.
                • szarlotka_ja Re: Pierwszy... 03.05.20, 22:51
                  Ja to mam teraz takich lokatorów w ogrodzie wink
                  • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 22:57
                    Super. Choć rude ładniejsze.wink Wiewióry fajnie się obserwuje. Bardzo ładne sierście. Z gniazd ptakom młode wyżerają.wink
                    • szarlotka_ja Re: Pierwszy... 03.05.20, 22:59
                      Rude też są, ale jakby bardziej zwinne. Trudno je uchwycić aparatem wink.
                      • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 23:02
                        Na nizinie takich czarnych nie widziałem. Pewnie w górach bardziej się opalają niż te co na nizinie żyją.
                        • szarlotka_ja Re: Pierwszy... 03.05.20, 23:15
                          Łażą po elewacji i baraszkują mi na balkonie. Obawiam się, że jak zacznę otwierać okna na oścież to będę miała gości w domu wink
                          • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 23:24
                            Może tak być. I lepiej niech Szarlotta okna na noc nie zostawia otwartego bo wiewióry znane są z tego, że potrafią śpiącej osobie papierowe kulki między palce stóp włożyć a potem papier podpalić. I rechotać głośno obserwując jak przebudzony biedak nogami w powietrzu przebiera.
                            • szarlotka_ja Re: Pierwszy... 04.05.20, 20:24
                              Bardzo zabawne, bardzo suspicious.
                              • silencjariusz Re: Pierwszy... 04.05.20, 21:24
                                Staram się jak mogę.wink
                                Jak Szarlotcie minął dzień w pracy?
                                • szarlotka_ja Re: Pierwszy... 04.05.20, 22:11
                                  Minął, i to jest moim zdaniem jedyny możliwy komentarz. tongue_out
                                  • silencjariusz Re: Pierwszy... 04.05.20, 22:17
                                    Czyli dobrze było tongue_out
                            • abc_meee Re: Pierwszy... 04.05.20, 21:02
                              Dobre. (sorry musialam napisac, bo mnie to jakoś rozbawilo baaałdzo).
                              • silencjariusz Re: Pierwszy... 04.05.20, 21:26
                                Wiewióry to znane psotniki są.
            • mavika_88 Re: Pierwszy... 03.05.20, 22:26
              Rok temu niedaleko mojego bloku byly sowy. Mialy one dwie mlode uszatki. Popiskiwaly co noc. Darly soe tongue_out lubilam to. Raz w nocy wyszlam wlaczylam dzwiek mlodych sow i jedna nade mna przelecialasmile lekkie ciary mialam. W tym roku tez pewnie beda mlode.
              Ostatnio sowy slyszalam miesiac temu w lesie.
              • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 22:43
                Akurat w Twoim mieście miałem okazję widywać sowy.wink
                • mavika_88 Re: Pierwszy... 03.05.20, 22:49
                  Czesto tutaj bywales smile?
                  • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 23:00
                    Nie. Ale chętnie bym odwiedził i zobaczył co się zmieniło. Może się kiedyś wybiorę.wink
                    • mavika_88 Re: Pierwszy... 03.05.20, 23:13
                      Nooo. W koncu madrze gadasz smile polecam. Chetnie pooprowadzam smile
                      Jak milo slyszec slowika.... Tylko czemu tak daleko? Nawet nie ma go jak powkurzac, ponawolywac. Czasem lubie sobie porozmawiac z ptakami. W zeszlym roku nie slyszalam slowika. Mieszkalam kawaleczek dalej. Pareset m wink sie przyblizylam do slowika. Milo slyszec. Nawet nagralam dziada ale kiepsko slychac. Myslalam ze nic nie bedzie na nagraniu. Da sie uslyszec.
                      Ja pewnie bede musiala odleciec. W tym tyg postawilam sobie ambitny plan. Chodze spac przed polnoca. Az wstyd sie przyznac. Ostatnie dni. Na pewno ostatnie 4 dni chodzilam spac najwczesniej o 4 big_grin ptaki zaczynaly trele ja dopiero slepia zamykalam. Teraz zmieniam bieg. O tej to ja bede musiala wstawac. Razem z ptakami. Tak wiec.... Dobranoc smile
                      • silencjariusz Re: Pierwszy... 03.05.20, 23:16
                        Dobranoc.
    • mavika_88 Re: Pierwszy... 04.05.20, 20:47
      Nie jestem na 100 % pewna (dowiem sie w najblizszych dniaxh!!) czy dzisiaj nie slyszalam pierwszego glosu mlodej uszatki. Wracalam wtedy z pracy. Kropil deszcz. Nie chcialo sie wyjmowac parasolki^^ pprzyjemny byl. Zamiast wracac jak najszybciej na mieszkanie to zboczylam z deogi. Szlam za glosem popiskiwania. No jak mloda uszatka!! Tylko ze nie darla sie non srop jak ma to w zwyczaju. Moze dopieep mloda, mlodziutka. Az zeeknelam w necie kiedy maja legi. Mhslalam ze w lipcu sieepniu. Przynajmniej wtedy je slyszalam.. Wychodzi na to ze koncem kwiernia i maja tez maja mlode. Czasem deugi raz wyprowadzaja leg wlasnie w lipcu.
      Sie na pewno dowiem czy slyszalam uszatki smile
      Mozeim tutaj tak dobrze ze wyprowadzaja dwa legi. Szlam za glosem i stanslam przed drzewem. Deszcz padal prosto na slepia.. Nie moglam jej wylapac.
      • silencjariusz Re: Pierwszy... 04.05.20, 21:42
        Może to nie był deszcz tylko sowa na Ciebie sikała.tongue_out
        • mavika_88 Re: Pierwszy... 04.05.20, 22:02
          Deszcz zaczal sie wczesniej zanim piski uslyszalam tongue_out
          Bron naladowana. Tylko bede slyszec to rusze na dziada. I ja ustrzele. Aparatem smile
          • silencjariusz Re: Pierwszy... 04.05.20, 22:28
            Znaczy sowa miała przepełniony pęcherz. A popiskiwać zaczęła dopiero wtedy gdy poczuła ulgę.
            • mavika_88 Re: Pierwszy... 04.05.20, 22:31
              Moze Sil ma racje tongue_out ale daleko sikala tongue_out z pol kilometra tongue_out
              • silencjariusz Re: Pierwszy... 04.05.20, 22:52
                Widać mocno przepełniony pęcherz miała to i odpowiednie ciśnienie wyrzutu siusków było. Pół kilometra przy odpowiednim ciśnieniu jest do osiągnięcia.
                • mavika_88 Re: Pierwszy... 04.05.20, 23:21
                  Ale masz dzisiaj nastroj big_grin
                  To rechocace wiewiory podpalajace papierki miedzy nogami. To sowy sikajave na pol metra big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka