alfredka1 03.11.12, 13:02 Święty Marcin pijał wino wodę pozostawiał młynom Rabelais "Gospoda pod Gęsią Nóżką" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anoagata Re: Rogale przepyszne 03.11.12, 13:23 Jeżeli rogale są słodkie,to się nie łapię ale wino i owszem. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Rogale przepyszne 03.11.12, 14:39 Należałoby sprawdzić u źródeł - bo mówią stare kobiety -że zamiast białego maku do rogali marcińskich dodawano gotowane ziemniaki. Muszę co roku zrobić rogale ale jam nie rodowita Wielkopolanka, to robię je z niebieskiego maku i orzechów a to ponoć profanacja. aga Odpowiedz Link
amityr Re: Rogale przepyszne 03.11.12, 15:08 Aga a nie wiesz czy ten niebieski można siać bez zezwolenia? Odpowiedz Link
dwa-filary Re: Rogale przepyszne 03.11.12, 15:51 Alfredko, narobiłaś smaku, a to dopiero za tydzień te młyny, to wino i te rogale marcińskie Rogal Świętomarciński - tradycyjny polski produkt chroniony 11 listopada, Poznań Raz w roku i to akurat 11 listopada, kiedy cała Polska obchodzi Dzień Niepodległości, Poznaniacy świętują obchody Marcina, nazywane również imieninami ulicy. Do stolicy Wielkopolski wjeżdża na białym koniu, ubrany w strój rzymskiego legionisty święty Marcin. Towarzyszą mu inni jeźdźcy, a także rzemieślnicy, kuglarze, klowni, szczudlarze. Niezwykły korowód wyrusza po zakończeniu sumy odpustowej spod kościoła św. Marcina i przybywa pod zamek, gdzie do późnych godzin wieczornych trwa zabawa. Jest dużo muzyki, happeningów, ciekawych występów. Najważniejszą atrakcją obchodów są świętomarcińskie rogale, uważane za wielki przysmak. Co roku cukiernicy pieką ponad 200 ton tych smakołyków, a najlepsze z nich otrzymują certyfikat jakości. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Rogale przepyszne 03.11.12, 16:18 Muszę przyznać - rogale marcińskie są przepyszne! Siostra długie lata mieszkała w Poznaniu i nie raz zdarzało mi sie te łakocie podjadać.Są niezwykle kaloryczne bo taki rogalik jest dosc cieżki , spory a słodziutki !!! Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Rogale przepyszne 03.11.12, 18:07 Żadnego maku - bez zezwolenia uprawiać nie wolno. Mak lekarski - Papaver somniferum - sok służy do produkcji opium, heroiny, pipaweryny i kompoty dla narkomanów. Dlatego zakazany. Jeden rogal z certyfikatem ma ważyć 250g. aga Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rogale przepyszne 03.11.12, 23:19 DOBYR WIECZOR Dawno tutaj nie bylam, ale rogale Marcinkowskie mnie skusily, bo tez degustowalam tych oryginalnych, - pycha- ****pozdrawiam mile towarzystwo**** -Lusia- Odpowiedz Link
dorota-s2 Re: Rogale przepyszne 05.11.12, 07:18 chociaż nie ma u nas takiej tradycji,siądę do internetu,poszukam przepisu i upiekę te rogale,jeśli będą dobre to upiekę dzieciakom na święta.Na dziś odczuwam lekką niechęć do wszelkich ciast ponieważ przez ostatni miesiąc zrobiłam ich ogromną ilość na wszystkie rodzinne imprezy i na życzenie dzieci różniste babeczki,ostatnie ciasto,takie bez pieczenia robiła córka bo ja już jechałam Odpowiedz Link