13.12.12, 10:54
Kiedy na św Łucję mróz, to smaruj wóz.
Na św Łucję noc się z dniem tłuce
Po św Łucji i kot na marchew mruczy
Św Łucja dnia przyrzuca.
Stara tradycja każe zapisywać pogodę od Łucji przez 12 dni. Każdy z tych dni jest obrazem kolejnego miesiąca. U nas rano było - 15. Teraz ciągle pochmurno. aga
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Łucja 13.12.12, 10:58
      No to zobaczymy i się przekonamy.
      U mnie było w nocy i jest -4st. a mówią,że luty ma być ostry.
      • pia.ed Re: Łucja 13.12.12, 11:15
        U mnie w nocy bylo - 10 C, a tak niska temperatura rzadko się w tej okolicy zdarza ...
        • anoagata Re: Łucja 13.12.12, 11:25
          O tak ,Łuca dnie na miesiące przerzuca.
          Zawsze interesowała mnie pogoda 18-20 grudnia,bo w/g tej pogody planowałam sobie urlop,nawet pogodę rano w południe i wieczorem dzieliłam na dekady m-ca.
          Teraz bardziej mnie interesuje 15-17.XII
          • zajbel Re: Łucja 13.12.12, 11:55
            Nie wiem ile w tym prawdy ale moja mama zawsze mawiała że dni od Lucji do Wigilii przewidują pogodę na pierwszą połowę miesiąca a dni od Wigilii do Trzech Króli na drugą połowę miesiąca.
            • anoagata Re: Łucja 13.12.12, 12:00
              zajbel napisała:

> Nie wiem ile w tym prawdy ale moja mama zawsze mawiała że dni od Lucji do Wigil
              > ii przewidują pogodę na pierwszą połowę miesiąca a dni od Wigilii do Trzech Kró
              > li na drugą połowę miesiąca.
              To o tym nie słyszałam!
              • iryska2604 Re: Łucja 13.12.12, 12:43
                A czemu kot na marchew mruczy?
              • aga-kosa Re: Łucja 13.12.12, 12:45
                Moja wiekowa ciocia z okolic Krobii mówiła, ze w wigilię trzeba cebulę rozłożyć na poszczególne płatki - 12 sz t- i do każdego nasypać soli. Gdzie sól po świętach będzie mokra tam i miesiąc będzie mokry. Ale na Śląsku po wpisaniu hasła pogoda wróżona na Łucje jest ładnie o zwyczajach Śląskich napisane. aga
                • pia.ed Re: Łucja 13.12.12, 14:07
                  https://www.sydsvenskan.se/ScaledImages/704x396/Images2/2012/12/13/LBRlucia00131.jpg?h=2aa4fdbd1f9efa5d1ecf449ae9d885d0&fill=False&cut=False/
                  • pia.ed Re: Łucja ze swoim orszakiem śpiewa ... 15.12.12, 19:11
                    Trochę późno, ale dopiero teraz znalazłam to, czego szukałam w prasie od kilku dni ...

www.kristianstadsbladet.se/webbtv/article1770996/Luciataget-kom-till-bilfirma.html
                    • iryska2604 Re: Łucja ze swoim orszakiem śpiewa ... 15.12.12, 20:16
                      Łucja była włoską święta, więc dlaczego czci się ją tak uroczyście właśnie w Szwecji, a nie w jej ojczyźnie? Jest to wynikiem przedziwnego splotu tradycji. Wszystko zaczęło się od... Św. Mikołaja. Już od średniowiecza obchodzono 6 grudnia jako dzień tego patrona dzieci i uczniów. Po nastaniu Reformacji zakazano oddawania czci świętym. Trudno było jednak zrezygnować z hojnego Mikołaja, więc praktyczni Niemcy przenieśli dawanie prezentów na dzień Bożego Narodzenia.

A w osiemnastym wieku istniał zwyczaj przedstawiania narodzonego Dzieciątka pod postacią młodej kobiety w białej sukni i wiankiem na głowie jako symbolu niewinności. Pozostającym pod germańskimi wpływami Szwedom spodobała się ta postać, ale wykorzystali ją na swój sposób, do uczczenia 13 grudnia. W tym dniu tradycyjnie hucznie świętowali i objadali się do granic możliwości przed trwającym później aż do Wigilii postem. Teraz już się tak nie objadają, ale śladem dawnym zwyczajów są wypiekane w tym dniu "bułeczki Łucji" i dzielenie się nimi z biedniejszymi

Szwedzi obchodzą święto Łucji (Luciadagen) 13 grudnia. Zgodnie z wielowiekowš tradycją tego dnia w całej Szwecji szkoły, szpitale, domy starców i miejsca pracy odwiedza wczesnym rankiem mieniący się magicznie orszak świętej Łucji. Święto obchodzone jest na kilka sposobów. Pierwszy - to szczebel oficjalny. Lokalne gazety ogłaszają wybory miejscowej Łucji. Publikowane są zdjęcia kandydatek, a największe szanse mają długowłose blondynki. Zwyciężczyni prowadzi później pochód, który przechodzi ulicami miasta. Łucja pojawia się także m.in. w szkołach i szpitalach. Towarzyszą jej druhny, również wyłonione w konkursie. Dziewczęta śpiewają tradycyjną piosenkę o Łucji. Drugi sposób świętowania jest mniej oficjalny. W szkołach, pubach i domach parafialnych częstuje się gości kawą i lussekatter - pieczonymi specjalnie na tę okazję pszennymi bułeczkami z szafranem.

Święto Łucji obchodzi się także w rodzinnym gronie. Matki lub starsze rodzeństwo wstają wcześnie rano i przygotowują kawę z ciastkami. Potem najmłodsza w rodzinie kobieta lub dziewczyna wciela się w postać świętej i budzi ojca pieśnią "Santa Lucia".

Zwyczaj obchodzenia święta Łucji stał się powszechny w całej Szwecji pod koniec XIX wieku. Pierwszy pochód zorganizowano w Sztokholmie w 1927 roku
                      • iryska2604 Re: Łucja ze swoim orszakiem śpiewa ... 15.12.12, 20:21
                        "Święta Łucja dnia przyrzuca", " Na świętą Łucję noc się z dniem tłuce" - tak głoszą stare, mądre przysłowia ludowe, które przechowały pamięć o tej wielkiej świętej. Imię Łucja wywodzi się z łacińskiego słowa lux, co znaczy światło, dlatego św. Łucja sprawuje pieczę nad granicą pomiędzy światłem i ciemnością. Jest też patronką niewidomych i tych wszystkich, którzy potrzebują dobrego wzroku: krawców, szwaczek, tkaczy, pisarzy i rolników. Jej święto obchodzi się 13 grudnia. Przed zmianą kalendarza juliańskiego na gregoriański dzień ten wypadał w okolicach zimowego przesilenia.
                        www.vismaya-maitreya.pl/wielcy_ludzie_sw_lucja.html
                        Pozwoliłam sobie jeszcze garsc informacji i ciekawostek.Pia, do twojej stronki tłumacza by trzeba ,mało kto zna szwedzki.
                        • amityr Re: Łucja ze swoim orszakiem śpiewa ... 16.12.12, 10:40
                          iryska2604 napisała:

> "Święta Łucja dnia przyrzuca", " Na świętą Łucję noc się z dniem tłuce" - ta
                          > k głoszą stare, mądre przysłowia ludowe, które przechowały pamięć o tej wielkie
                          > j świętej. Imię Łucja wywodzi się z łacińskiego słowa lux, co znaczy światło, d
                          > latego św. Łucja sprawuje pieczę nad granicą pomiędzy światłem i ciemnością. Je
                          > st też patronką niewidomych i tych wszystkich, którzy potrzebują dobrego wzroku
                          > : krawców, szwaczek, tkaczy, pisarzy i rolników. Jej święto obchodzi się 13 gru
                          > dnia. Przed zmianą kalendarza juliańskiego na gregoriański dzień ten wypadał w
                          > okolicach zimowego przesilenia.

> www.vismaya-maitreya.pl/wielcy_ludzie_sw_lucja.html
                          > Pozwoliłam sobie jeszcze garsc informacji i ciekawostek.Pia, do twojej stronk
                          > i tłumacza by trzeba ,mało kto zna szwedzki.

Ale ,że sama sobie oczy wydłubała to nie po chrześcijańsku.
                          • aga-kosa Re: Łucja ze swoim orszakiem śpiewa ... 16.12.12, 11:29
                            Wczoraj przepowiadana była marcowa pogoda. Niemal cały dzień zachlapany i bez słońca. Temperatura w granicach zera.
                            Dzisiaj kwietniowa w Pyrlandii. Go kościoła jechaliśmy niby czarną i suchą drogą a tuż przed kościołem jak mąż chciał zahamować to nas obróciło. Teraz jest ślicznie; pola w śniegu, lekka mgło za nią słońce i już 5 stopni na plusie. aga
                            • amityr Re: Łucja ze swoim orszakiem śpiewa ... 16.12.12, 12:16
                              U mnie na Kujawach też ciepło i nie pada. Sikorki gdzieś poleciały. Przyleciał skądś dzięcioł i zaczął czyścić wiśnie. Walił w nie ostro. Chyba dzięcioł pstry duży.
                              • aga-kosa Re: Łucja ze swoim orszakiem śpiewa ... 18.12.12, 17:59
                                Zapisuję sobie na Łucji pogodę na przyszłość jak znalazł. Wczoraj 17 była pogoda na maj. Pochmurny i mglisty cały dzień a wieczorkiem jeszcze dżdż.
                                Dzisiaj 18. Jechaliśmy do Poznania w morzu mgły. Widoczność niewiele większa niż 80 do 100 m. Auta wyłaniały się jak widma. Śnieg zlizało od 15 drobny deszcz. - I czerwiec bez słońca? aga
                                • iryska2604 Re: Łucja ze swoim orszakiem śpiewa ... 18.12.12, 18:15
                                  To co ja mam myslec? U mnie nie było dżdż. Mgły też nie a nawet momentami przeswitywało niebieskie niebo. To jak - co region to inaczej? A anoagata klnie bo ma śniegowe tunele. A gdzies tam sypie śnieg. Te wróżby to chyba między bajki włożyć...
                                  • anoagata Re: Łucja ze swoim orszakiem śpiewa ... 18.12.12, 22:32
                                    To całe duże G prawda. Zaczęło padać w sobotę czyli w marcu i pada do dziś czyli ciągiem do czerwieca i w pogodzie lokalnej ma zakończyć padanie w piątek czyli we wrześniu.
                                    Nie mogę już patrzeć w okno,bo za oknem ciągle się kotłuje.
                                    • jaga_22 Re: Łucja ze swoim orszakiem śpiewa ... 18.12.12, 23:38
                                      A ja nic z tego nie rozumiem i dobrze mi tak. big_grin
                      • pia.ed Łucja ze swoim orszakiem ... 19.12.12, 08:49
                        Tylko jaki związek ma Lucja z wydłubanymi oczyma ze świętem światła?
                        Moze to, ze wg którejś z legend legend dostała nowe oczy?

Niemcom tak brakuje "ich" Lucji, ze zapraszają szwedzkie Lucje z orszakiem
                        na parę dni, aby i u nich tez szerzyły światło ...
                        • pia.ed Re: Łucja ze swoim orszakiem ... link 19.12.12, 08:53
                          Żywot świętej Łucji

Łucja pochodziła z bogatej rzymskiej rodziny z Syrakuz [...]Już w dzieciństwie złożyła w tajemnicy śluby czystości [...]
                          Kiedy matka zaaranżowała małżeństwo Łucji z młodzieńcem tego samego stanu, ta odmówiła. Odtrącony zalotnik zemścił się, donosząc władzom, że dziewczyna jest chrześcijanką.
                          Zaaresztowana i torturowana Łucja odmówiła porzucenia swej wiary. Mocą wyroku miała być zamknięta w domu publicznym i zmuszona do prostytucji. Wtedy, by się oszpecić wydłubała sobie oczy. Została ścięta mając 23 lata, w 304 roku podczas prześladowań chrześcijan za panowania Dioklecjana.

pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ucja_z_Syrakuz
                          • aga-kosa Re: Łucja ze swoim orszakiem ... link 27.12.12, 13:37
                            W sprawie pogody na cały rok. Pytasz masz. aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka