20.12.12, 17:30
Gdzieś słyszałem o wiązaniu czosnku co ma zapobiec jego ucieczce? Może Agata coś więcej o tym napisze.
Obserwuj wątek
    • anoagata Re: Wiązanie 20.12.12, 21:36
      Amitych,chyba masz na myśli wiązanie końca z końcem,bo czosnku w grudniu się nie zawiązuje.
      • amityr Re: Wiązanie 21.12.12, 15:44
        Nie ,mnie chodzi na czym polega to wiązanie i dlaczego to się robi. Niby jak ma ten czosnek uciec?
        • pia.ed Re: Wiązanie 21.12.12, 16:44
          Jedyne co widzialam w hiszpańskich i wloskich barach, ze dla ozdoby
          wiesza sie czosnek zapleciony w warkoczyk ... Tak samo sie robi w domach,
          i tam gdzie sie czosnek sprzedaje, potrafi byc 5 albo 10 w warkoczyku.
          Przyjmowałam, ze to dobry sposób przechowywania czosnku,
          nic więcej ...
        • alfredka1 Re: Wiązanie 21.12.12, 16:46

Widzieliscie chyba wianki cebuli- więc tak samo wiąże się /splata/ główki czosnku-.
          Uciekanie chyba polega na niezbyt mocnym, zaciskaniu ogonków czosnkowych ,by główki nie kiełkowały i gniły.

a tak poważnie, to o co chodzi ???
          • amityr Re: Wiązanie 21.12.12, 17:00
            Agata wie tylko nie chce napisać. Ja nie naprawdę nie wiem. Może Kosa coś więcej uświadomiona.

http://i42.tinypic.com/1qk1n4.jpg http://emoty.blox.pl/resource/blowup.gif
            • anoagata Re: Wiązanie 21.12.12, 21:52
              Nie wiem co Ci chodzi po tej głowie
              Czosnek wiąże się aby rósł w korzeń,zimą czosnek uprawiasz ????? czy co...
              • amityr Re: Wiązanie 21.12.12, 22:16
                W korzeń ?
                • amityr Re: Wiązanie 21.12.12, 22:21
                  Mój kolega jak był mały mieszkał na wsi . Na wsi zwierzęta na noc się "wiąże" tzn. przypina np konia do kryta. W nocy Jasiu słyszy jak mama mówi do jego taty . A co ty już się spuściłeś. Jasiu długo był przekonany ,że tato jest na noc przywiązywany do łóżka.
                  • iryska2604 Re: Wiązanie 22.12.12, 08:51
                    Raz posadziłam czosnek - wstyd się przyznać - do góry nogami. No i mi uciekł,może wykiełkował na antypodach?
              • pia.ed Re: Wiązanie 22.12.12, 00:03
                anoagata napisała:
                > Nie wiem co Ci chodzi po tej głowie
                > Czosnek wiąże się aby rósł w korzeń ...

Rosl w korzeń na ścianie???
                • anoagata Re: Wiązanie 22.12.12, 09:07
                  Bożeszszszszsz aby się znalazł na ścianie to pierwej musi być w ziemi,czyż nieprawdaż ??
                  • amityr Re: Wiązanie 22.12.12, 10:13
                    Agata do ciebie to mąż musi mieć święta cierpliwość. Jak ty się znasz choć trochę na uprawie roślin to ja aniołem zostanę.O!
    • amityr Re: Wiązanie 22.12.12, 10:38
      No i znalazłem : cyt... Latem czosnek spomiędzy liści wypuszcza pędy kwiatowe, po jednym na każdą roślinę. U mnie na wsi są dwie szkoły: zawiązuje się taki pęd na supeł lub wiąże się, również na supeł, pędy dwóch sąsiadujących roślin. Te pędy są elastyczne, nie złamią się, co najwyżej rozwiążą po jakimś czasie- trzeba patrolować. No i, generalnie, uważa się, że to nie tyle zapobiega uciekaniu, co powoduje przyrastanie główek. Ząbki uciekną, jeśli czosnek zostanie zbyt długo w ziemi, na tyle, że główki zdążą się rozsypać- wbrew pozorom nie jest wcale trudno do tego doprowadzić. ...koniec cyt.
      • anoagata Re: Wiązanie 22.12.12, 12:05
        No widzisz Amityr nie wierzysz mi to szukasz cytatów.
        Czy główka czy korzeń to też jest 'powiązane',koniec z końcem czosnek jest rośliną korzeniową a nie główkową.
        Masz C.K.M. albo udajesz że masz.
        • amityr Re: Wiązanie 22.12.12, 13:04
          Napisze na koniec tak. Nie odwracaj teraz czosnku do góry nogami, bo nie oto chodziło.Nie wiedziałaś na czym polega wiązanie i tyle.Co to wstyd się przyznać?
          • anoagata Re: Wiązanie 22.12.12, 13:42
            Ha ha ha ha
            To chłopu czasem wstyd....
            U baby to nie występuje.
            Przede wszystkim nie właściwie postawiłeś pytanie,bo czosnek się zawiązuje w/g cytata.
            Idę smażyć rybki.
            • amityr Re: Wiązanie 22.12.12, 13:51
              Baby to są w nosie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka