Dodaj do ulubionych

Biedni cyganie

• alfredka1 Re: Biedni cyganie 23.08.13, 21:07
      Kto będzie w drodze z Krościenka do Szczawnicy, potem dalej w kierunku Homola - niech zobaczy jak żyją Cyganie, naprawdę biedni sad(
      • amityr Re: Biedni cyganie 24.08.13, 09:09
        To napisz co robią z wyjątkiem kradzieży, brania zasiłków i żebrania?
        • alfredka1 Re: Biedni cyganie 24.08.13, 15:05

Sprzątają ulice i trawniki w Nowym Targu i Szczawnicy. Najmują się do pomocy w ogrodach. Ci, co mają kąt komunalny w ten sposób odrabiają czynsz.
          Nie jest to wataha rzucająca sie na pracę ale też cieszy. Dzieci posyłają do szkoły. Może to wyjątek bo górale nie będa tak za nic ich karmić.
          Mieszkałam tam 6 lat i jeszcze nie zamknęłam ust ze zdziwienia widząc pracujących Cyganów.
          • loczek62 Re: Biedni cyganie 24.08.13, 15:08
            Jestem w szoku...
            • tamaryszek44 Re: Biedni cyganie 24.08.13, 16:49
              Nie mam o nich najlepszego zdania. Ci u nas to obiboki i złodzieje, poza tym zachowują sie jak wandale.
              • dorka556 Re: Biedni cyganie 24.08.13, 17:21
                Tydzień temu okradła mnie młoda żebrząca, dobrze ubrana cyganka.
                Płaciłam przy kasie za zakupy. To był moment. Podsunęła mi jakąś kartkę z napisem i chciała 0,50 PLN. Zabrała 250.
                Na monitoringu widać było tylko tę kartkę. Nawet nie było widać, czy to ona wyciągała pieniądze, czy jej, również młoda, towarzyszka.
                Jakoś nie chce mi się wierzyć w tych pracujących cyganów. Może jakieś 5-10%.
                Tutaj w sezonie, na 'gościnnych występach' jest ich bardzo dużo, cały czas kręcą sie wśród tłumu.
                Jestem wściekła, bo wszystkich uprzedzam, że tu kradną a sama dałam się nabrać.
                • alfredka1 Re: Biedni cyganie 24.08.13, 20:06
                  Nie musicie wierzyć. W oczekiwaniu na wyprowadzke lokatorów z Z. mieszkaliśmy w N.Targu więc napisalam co widzialam i wiedzialam od mieszkańcow.
                  • amityr Re: Biedni cyganie 24.08.13, 20:27
                    Jednak cuda się zdarzają.
                • pia.ed Re: Biedni cyganie 24.08.13, 20:31
                  Podawanie kartki która zakrywa przedmiot ktory chca ukrasc,
                  albo zaslanianie oczu kartka temu, którego chcą okraść,
                  to typowe także wśród cyganów w Szwecji.

W pierwszym przypadku kładą kartkę na stoliku w restauracji, przykrywając nią leząca komórkę. Potem zabierają kartkę, jednocześnie zgarniając komórkę ze stołu.
                  Błyskawicznie oddają kumpanowi stojącemu z tylu...
                  Gdyby ktos przy stoliku zorientował się, ze komórka znikła, to nie znajda jej przy tym ktory pokazywał kartkę wink

W Twoim przypadku bez wątpienia pieniądze skradła jej młodsza towarzyszka,
                  bo w 95% przypadków działa to tak, ze jedna osoba odwraca uwagę, a druga kradnie.

Szwedzka policja co rusz podaje w prasie wszystkie kruczki cyganów.
                  Najnowsze to ptasia kupa ... Jeden rzuca coś białego na ofiarę, ta podnosi głowę czy patrzy na klapę kurtki, a drugi w tym czasie wyciąga mu portfel.

• anka125 Re: Biedni cyganie 24.08.13, 21:04
                    Nie przesadzajmy!
                    Oni nie są tacy biedni.I nie poddawajmy się temu terroryzmowi.
                    Nic nie trzeba im dawać to może w końcu się wyniosą.
                    • tamaryszek44 Re: Biedni cyganie 24.08.13, 21:11
                      U nas na jednej ulicy zawsze stoją cyganki i chcą powróżyć. Idę w jedną stronę to lezie taka za mną i namawia mimo mojego stanowczego - nie! Za chwilę wracam i znowu to samo. Kurna, czy one nie rozumują co znaczy -nie? Rozumie! bo jak mimo wszystko nie daję się namówić to mnie wyzywa, franca jedna.
                      • dwa-filary Re: Biedni cyganie 25.08.13, 08:42
                        Kiedys mialam podobnie w Parku Saskim. Cyganka uparla się, ze mi powróży. Na stanowcze nie zaczęła kląć i krzyczała, ze klątwę na mnie rzuci. Byłam już kawałek dalej i odkrzyczałam "Niech się obróci w twoją stronę". Kurde, jak ona zaczęła tupać, okręcała się w lewą stronę i coś mamrotała. Ja poszłam dalej
                    • gazeta_mi_placi Re: Biedni cyganie 26.08.13, 13:52
                      Ja nigdy im nie daję, wolę już dać naszemu lokalnemu pijaczkowi, przynajmniej nikogo nie okrada.
        • gazeta_mi_placi Re: Biedni cyganie 26.08.13, 13:51
          Rozmowa z dzieckiem.
          - Powiedz, co robi piesek?
          - Hau hau
          - A kotek?
          - Miau miau.
          - A Rom?
          - Rom nic nie robi.
    • nowabiala1 glupota ludzka nie ma granic 25.08.13, 10:13
      W naszym miescie jest dzielnica cyganska. Osiedlono ich w 1965 oddajac piekne XIX wieczne kamienice. Zdewastowali je w szybkim tempie (np. wyrywali deski z podlóg i palili w mieszkaniach ognisko, bo nie mieli na wegiel do pieca) , poza tym nie placili i nie placa komornego. Strach tymi ulicami chodzic, pijani leza na chodnikach, dzieci zaczepiaja przechodniow, rzucaja kamieniami w samochody.

W szkole korzystaja z darmowego zywienia, z programu inegracyjnego kupuje im sie wyprawki. Niewiele to pomaga, dalej chodza do szkoly jak chca i bez pomocy. Edukacje koncza okolo 12 roku zycia, wtedy dziewczynki najczesniej wydawane sa za maz.

Okolo 2000 roku spora ich grupa zabrala dzieci i wyjechala do Londynu.Widocznie juz w tych mieszkaniach jw. nie dalo sie mieszkac. Tam jacys idioci przejeli sie, ze sa "wykluczeni" i w ramach pomocy dostawali lokale, pralki, lodowki, TV itd.
      Polska prasa emigracyjna opisywala to wszystko, protesty pisano - kombatanci od Andersa, lotnicy, ktorzy w bitwie o Anglie walczyli - takiej pomocy nigdy nie dostali od angielskiego rzadu.
      Widocznie dzisiaj najbardziej oplaca sie byc "wykluczonym" czy "zmarginalizowanym spolecznie"...
      • amityr Re: glupota ludzka nie ma granic 25.08.13, 10:35
        Jak chcesz żeby cyganicha się od ciebie odczepiła powiedz jej "Sakara makara" a jak jesteś facetem to powiedz jej" Has mi okar"
        • tamaryszek44 Re: glupota ludzka nie ma granic 25.08.13, 14:17
          A co to znaczy?
          • amityr Re: glupota ludzka nie ma granic 25.08.13, 20:20
            1-bardzo obraźliwe.
            2. Dosłownie -zrób mi loda
            • tamaryszek44 Re: glupota ludzka nie ma granic 25.08.13, 22:31
              Ja kobieta mam powiedzieć do kobiety - zrób mi loda?
              • pia.ed Re: glupota ludzka nie ma granic 25.08.13, 22:50
                tamaryszek44 napisała:
                > Ja kobieta mam powiedzieć do kobiety - zrób mi loda?

Autor: amityr
                Jak chcesz żeby cyganicha się od ciebie odczepiła powiedz jej "Sakara makara"
                a jak jesteś facetem to powiedz jej" Has mi okar"

Ciebie tamaryszek44 dotyczy pierwsze zdanie,
                czyli nazwanie cyganki brzydkim wyrazem ...

• tamaryszek44 Re: glupota ludzka nie ma granic 25.08.13, 23:14
                  A jaki to brzydki wyraz na nasze?
                  • pia.ed Re: glupota ludzka nie ma granic 25.08.13, 23:59
                    Autor: amityr

1-bardzo obraźliwe.
                    2. Dosłownie -zrób mi loda

Etykieta zabrania pisania "obraźliwych slow" na forach, wiec sobie sama dośpiewaj ...
                    • amityr Re: glupota ludzka nie ma granic 26.08.13, 08:29
                      1. To jest idiom i nie można przetłumaczyć.
                      • pia.ed Idiom 26.08.13, 08:55
                        Idiom – wyrażenie właściwe tylko danemu językowi, nie dające się dosłownie przetłumaczyć na inny język.

Definicja ta jednak nie jest do końca ścisła, ponieważ niektóre idiomy są zapożyczane od jednych języków przez drugie, przez co są one charakterystyczne dla większej niż jeden liczby języków.

Przykłady polskich idiomów

piąte koło u wozu – osoba lub rzecz zawadzająca
                        ręka rękę myje – popieranie się przez ludzi w nieuczciwych sprawach
                        urwanie głowy – bezładny pośpiech
                        flaki z olejem – coś wyjątkowo nudnego
                        włosy stają dęba – być bardzo przestraszonym
                        na czarną godzinę – na trudny okres w nieokreślonej przyszłości

Przykłady idiomów z innych języków i ich polskie odpowiedniki

Idiomy tłumaczy się najczęściej przez odpowiadające im (lub zbliżone znaczeniem) polskie idiomy, np:

da liegt der Hund begraben (niem.), (dosł. tu leży pies pogrzebany) – „w tym sęk” – w tym problem
                        it rains cats and dogs (ang.), (dosł. pada kotami i psami) – „pierze żabami”, „leje jak z cebra” – ulewa
                        come hell or high water (ang.), (dosł.niech nastąpi piekło albo powódź) – „choćby się paliło i waliło” – nieważne co się stanie
                        revenons à nos moutons (fr.), (dosł. wracając do naszych baranów) – „wracając do rzeczy”

• loczek62 Re: Biedni cyganie 26.08.13, 15:01
      Znalazłem to na FB i zamieszczam to tu bo w temacie.
      straszne-historie.pl/story/3703
      • jaga_22 Re: Biedni cyganie 26.08.13, 17:05
        Dawno słyszałam chyba od swojej mamy,że cyganki dają dziecku
        makówki,bo też się dziwiłam jak dziecko może być tak spokojne..
        Widać teraz mają co innego.
        • dorka556 Re: Biedni cyganie 26.08.13, 17:33
          Też kiedyś zastanawiałam się, że na ulicy gwar, hałas a dziecko smacznie śpi. Wytłumaczono mi, że one przyzwyczajone. Teraz wiem do czego. Brrr....
          • amityr Re: Biedni cyganie 26.08.13, 19:16
            DZIWNE ,ŻE POLICJA JAKOŚ NIE WIE.Pewno ci z IPN-u im zabronili,przecież nawet sędziów już szkolą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka