Dodaj do ulubionych

Wraca moda na bary mleczne

20.10.13, 19:53
Najpopularniejszą jadłodajnią Warszawy stał się bar mleczny. Stolik w stolik siedzą hipsterzy w modnych okularach zerówkach, emeryci, studenci, białe kołnierzyki. Pałaszują te same mielone z buraczkami albo leniwe z cukrem

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14801857,Tlumy_w_barach_mlecznych__Stolik_w_stolik_siedza_hipsterzy.html#LokKrajTxt
No i bardzo dobrze.Komu przeszkadzały? Czy pierogi i mielony jest gorszy od pizzy? I znów będzie można..."leniwe raz!!!
Obserwuj wątek
    • grzech_o_1 Re: Wraca moda na bary mleczne 20.10.13, 21:57
      - Cztery razy ruuuskieeeee!!!!!
      - nie ma ruskich! Już wyszli!!!

Iryska. Bo doszlismy do czasów, kiedy w żadnej restauracji nie możesz nic normalnego, domowego, codziennego zjeść. Tylko same jakies cudaczności i dziwolągi.
      To co się dziwisz ze się ludziom znudziło i oblegają bary mleczne? I to nie czasy prastare, kiedy w barach były kopytka pyrskane chudą śmietaną. Teraz jest w nich normalne zjadliwe jedzenie.
      • anoagata Re: Wraca moda na bary mleczne 20.10.13, 22:03
        Mam sentyment do takich barów ale oby tam nie wpadła pani Gesler.
        • grzech_o_1 Re: Wraca moda na bary mleczne 20.10.13, 22:17
          No tak. Bo by trzeba było później trzy dni prowadzić dezynfekcję i tydzień wietrzyć.
          Kompletnie nie mogę pojąć, na jakiej zasadzie tego okropnego babsztyla gdziekolwiek wpuszczają? Niepojęte.
    • julinka601 Re: Wraca moda na bary mleczne 20.10.13, 22:32
      Jestem fanka barów mlecznych a szczególnie jednego z nich. To jest kultowy bar "Mewa" we Wrocławiu , tuz przy moście Uniwersyteckim.
      Klasyczny bar z Gierkowskiej epoki ale jakie jedzenie! Smakowite zupy,różnorodne surówki, rewelacyjne "ruskie" i naleśniki a w ogóle to wszystkie dania naprawdę smaczne i niewiarygodnie tanie /bar jest dotowany/.
      Klientela mocno zróżnicowana : studenci,emeryci, pracownicy naukowi z pobliskiego Uniwersytetu i najprawdziwsi menele.
      Pierogi ruskie są tak dobre,ze zakazano sprzedaży na wynos bo zniknęły by w ciągu 15 minut a tak wystarcza ich na godzinę lub dwie.
      Wszyscy moi współpracownicy tam się stołowali i jak tu nie kochać takich miejsc?
      • tamaryszek44 Re: Wraca moda na bary mleczne 20.10.13, 23:04
        Uwielbiałam jeść w barze mlecznym. U nas takiego już nie ma i wątpię by powstał. Może ja otworzęwink
        • aga-kosa Re: Wraca moda na bary mleczne 21.10.13, 08:56
          Całą szkołę średnią jadałam w takim barze na ul Łukowej w Świdnicy. Teraz tao obuwie sprzedają. A we Wrocławiu był(?) bar - idąc od kościoła Dominikanów w stronę hali targowej. Ale tam były(?) naleśniki i placki ze śmietaną. smile aga
    • amityr Re: Wraca moda na bary mleczne 21.10.13, 12:43
      Bara,bara(bunga-bunga)
      • iryska2604 Re: Wraca moda na bary mleczne 23.10.13, 16:21
        Jadałam w barach mlecznych ,ale takiego dania nie pamiętam...
        • 92ela Re: Wraca moda na bary mleczne 24.10.13, 15:11
          Nigdy nie jadłam w barach mlecznych, bo z nami mieszkali dziadkowie i babcia królowała w kuchni i po powrocie ze szkoły obiad czekał na mnie w domu. O naszym barze Mewa chodzą legendy. Jednak pamiętam, gdy vis a vis naszej kamienicy był bar mleczny, gdzie pierogi ruskie kupowały nawet niepracujące matki moich koleżanek szkolnych, bo były rewelacyjne. Teraz takie ruskie i z mięsem mamy w barze "Smaczek" na ul Trzebnickiej, te ich pierogi nawet mają renomę zagranicą. Odkąd nie ma z nami babci i mamy, to ja kupuję gotowe pierogi u nich. Jest też we Wrocławiu kilka "pierogarni" ale tam mi nie smakują, mają jakąś nową recepturę i wyglądają jak "placki bez farszu". Jak mam się tuczyć, to czymś dobrym i smacznym
          • julinka601 Re: Wraca moda na bary mleczne 24.10.13, 17:19
            Elu,doskonałe są pierogi z firmy Kupska. Sprzedają je w formowym sklepie na Ciepłej, na Hali Targowej i w Astrze /to miejsca,które ja znam/. Ponieważ ja również b.rzadko robię sama pierog ,a ogromnie je lubię,i więc zwykle je kupuję i te mam przetestowane.
            • jaga_22 Re: Wraca moda na bary mleczne 24.10.13, 17:25
              A ja jutro robię knedle ze śliwkami.
              • iryska2604 Re: Wraca moda na bary mleczne 24.10.13, 17:46
                A ja kleję własnoręcznie i nie chwaląc się -moja siostra twierdzi że pierogi mistrzostwo świata!Ale się pochwaliłam! Trudno kupić naprawdę dobre pierogi. Teraz chodzą za mną placki ziemniaczane ale chyba sobie chyłkiem usmażę bo mężowi przecież nie wolno...A takie złociste placuszki - aż mnie korci a ślinka kapie...
                • anka125 Re: Wraca moda na bary mleczne 29.10.13, 12:02
                  Komu to przeszkadzało?
                  Bary były super!Wielokrotnie w nich jadłam,chociaż sama umiem i lubię robić wszelkie pierogi,kopytka i inne takie tam.
                  Szkoda,że w moim mieście nie ma już żadnego sad
                  Nie wszyscy chcą i lubią jeść na śniadanie i obiad buły w typie burgera czy pizowe placki.
                  • dorka556 Re: Wraca moda na bary mleczne 29.10.13, 12:22
                    Nikomu nie przeszkadzało.
                    Po prostu bary mleczne były dotowane, gdy dotacje cofnięto (uważano, że korzystały z nich również osoby majętne) przestały się opłacać.
                    Teraz powolutku wracają, z poszerzonym menu i oczywiście z innymi cenami, ale i tak niższymi niż w resturacjach. Tak jest przynajmniej w mieście, gdzie mieszkam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka