Dodaj do ulubionych

Szkoda słów...

28.11.13, 15:34
Rzecznik papieża Franciszka: - To sprawa polska. Arcybiskup Głódź: - My nie mówimy dziennikarzom, co robimy w Kościele

wyborcza.pl/duzyformat/1,127823,15031715,Molestowanie_15_latki_to_nie_pedofilia__Arcybiskup.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
Człowiek czytając takie teksty aż sie trzęsie z wściekłości.Bo jakże to tak - ludzie,przedstawiciele koscioła, niemal Pana Boga -postępuja w ten sposób. Gdybym była mocno wierząca to chybabym zaczęła myśleć w ten sposób - skoro jest Pan Bóg to dlaczego na to pozwala? I chyba więcej do koscioła bym nie poszła. Wiem co powiecie - że oni poniosą kiedys karę ale to do mnie nie trafia.
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Szkoda słów... 28.11.13, 16:21
      Gdybym była wierząca, to biskup Flacha ( a nie jest to najgorsza z mozliwych przysługujacych mu ksyw) w charakterze autorytetu, przemawiający w imieniu Koscioła, skutecznie by mnie od tego Koscioła odstraszył.
      • dorka556 Re: Szkoda słów... 28.11.13, 17:34
        Nie bardzo wiem jaki ma związek wiara w Pana Boga z tym co wyrabiają niektórzy księża i hierarchia kościelna. Tak, jak wśród świeckich ludzi, tak i wśród duchownych są porządni ludzie i kanalie i nie ma to żadnego wpływu na moją wiarę.
        • wikul Re: Szkoda słów... 28.11.13, 20:26
          dorka556 napisała:

> Nie bardzo wiem jaki ma związek wiara w Pana Boga z tym co wyrabiają niektórzy
          > księża i hierarchia kościelna. Tak, jak wśród świeckich ludzi, tak i wśród d
          > uchownych są porządni ludzie i kanalie i nie ma to żadnego wpływu na moją wiarę

A ja zgadzam sie z Ewą. Tacy kapłani odpychaja od Kościoła. Nie u wszystkich wira jest tak mocna i niewzruszona.
        • grzech_o_1 Re: Szkoda słów... 28.11.13, 20:40
          Tylko że to "oni" mają Cię prowadzić drogą wiary, wskazywać ją i utwierdzać w wierze.
          • wikul Re: Szkoda słów... 28.11.13, 20:58
            grzech_o_1 napisał:

> Tylko że to "oni" mają Cię prowadzić drogą wiary, wskazywać ją i utwierdzać w w
            > ierze.

No właśnie. Jak bp Flaszka mógłby to robić? Schlać Kwaśniewskiego to i owszem ale droga wiary?
            To dla frajerow.
    • super.zgredek Re: Szkoda słów... 28.11.13, 17:54
      Komuchom nie udało się zniszczyć/zlikwidować Kościoła. Flachopodobni robią to znacznie skuteczniej!!! Sławoj jest (dla mnie) wyjątkowo obmierzły
      Bóg jak Bóg, ale Jego urzędnicy są fatalni!!
      • tamaryszek44 Re: Szkoda słów... 28.11.13, 17:56
        Ja podpisuję się pod tym co Dorka napisała.
        • jaga_22 Re: Szkoda słów... 28.11.13, 18:18
          Ja też http://s19.rimg.info/75d9f1ec770e4719d27510c3e1659e42.gif
          • xy.5 Re: Szkoda słów... 28.11.13, 18:25
            Zgadzam się z Dorką.
            • tavros Re: Szkoda słów... 28.11.13, 20:16
              Ja także zgadzam się z Dorką.
              • anoagata Re: Szkoda słów... 28.11.13, 20:56
                Też podzielam zdanie Dorki,żaden ksiądz nie będzie mi mówił jak mam wierzyć....
                Należy jednak zastanowić się co napisał Wikuł i Grzech,bo też mają rację my starsi jesteśmy już ukształtowani w pewnym senie a młodzi???? szukają wzorców.
              • wirujacypunkt Re: Szkoda słów... 28.11.13, 21:19
                Do kościoła nie chodzę, w Boga wierzę, ale wierzę w Boga po swojemu.
                Zwracam się do Niego, rozmawiam z Nim, jednak mój Bóg nie akceptuje tego co wyczyniają
                niektórzy kapłani, co mówią do wiernych i jak się zachowują, co dla nich jest priorytetem
                w zyciu.
                Prawdę powiedział nieżyjący ksiądz Tischner, że więcej księży odgoniło ludzi od kościoła niż odgonili komuniści.
                Gdyby w kościole rządzili tacy ludzie jak ks.Tischner, ks. Boniecki i ks. Lemański, to pewno
                pustoszejące kościoły byłyby na powrót pełne. Takim księżom o których wcześniej napisalam zakazuje się wypowiadania, natomiast Głódź, Rydzyk i podobni do nich, mogą opowiadać co chcą, gdzie chcą i kiedy chcą. Nie chcę aby tacy ludzie uczyli mnie jak mam żyć, mówili co jest dobre, a co złe, bo Oni tego nie wiedzą. Czasami wydaje mi się, że to ja jestem o wiele bliżej Boga niż niejeden hierarcha.
                • wikul Re: Szkoda słów... 28.11.13, 21:45
                  wirujacypunkt napisał:

> Do kościoła nie chodzę, w Boga wierzę, ale wierzę w Boga po swojemu.
                  > Zwracam się do Niego, rozmawiam z Nim, jednak mój Bóg nie akceptuje tego co wyc
                  > zyniają
                  > niektórzy kapłani, co mówią do wiernych i jak się zachowują, co dla nich jest p
                  > riorytetem
                  > w zyciu.
                  > Prawdę powiedział nieżyjący ksiądz Tischner, że więcej księży odgoniło ludzi od
                  > kościoła niż odgonili komuniści.
                  > Gdyby w kościole rządzili tacy ludzie jak ks.Tischner, ks. Boniecki i ks. Lema
                  > ński, to pewno
                  > pustoszejące kościoły byłyby na powrót pełne. Takim księżom o których wcześniej
                  > napisalam zakazuje się wypowiadania, natomiast Głódź, Rydzyk i podobni do nic
                  > h, mogą opowiadać co chcą, gdzie chcą i kiedy chcą. Nie chcę aby tacy ludzie uc
                  > zyli mnie jak mam żyć, mówili co jest dobre, a co złe, bo Oni tego nie wiedzą.
                  > Czasami wydaje mi się, że to ja jestem o wiele bliżej Boga niż niejeden hierarc
                  > ha.

Podzielam taki punkt widzenia.
                  • wirujacypunkt Re: Szkoda słów... 28.11.13, 21:49
                    Ciesze się, że podzielasz moje zdanie.
                • grzech_o_1 Re: Szkoda słów... 28.11.13, 22:12
                  Tischner i Boniecki, to mieli szczęście, że byli filozofami. Inaczej dawno by byli ekskomunikowani. ub skończyli błyskawicznie jak ks Lemański.
                  Pzrecież Tischner i Boniecki, nigdy nie mieli swych parafii. Czyli wedle Kościoła - możliwości bezpośredniego kontaktu z owieczkami.
                  Kościół jako Instytucja, od Watykanu poczynając po sam dół. Po szeregową parafię. To organizacja totalitarna. Wymuszająca ABSOLUTNE posłuszeństwo wobec przełożonego. I nie ma od tego żadnego trybu odwoławczego, czego najlepszym przykładem jest ks Boniecki i ks Lemański.
                  • wirujacypunkt Re: Szkoda słów... 28.11.13, 23:34
                    Tischner i Biniecki nie zrobili nigdy kariery w kk. Kariera w kkk nie dla takich ludzi.
                    Lemański to prosty proboszcz, rozumiejący ludzi i ich słabości, popelnil błąd, bo ośmielił
                    się mówić i co gorsze protestować i bronić swojego zdania, a tego nawet papież nie zniósł
                    i przyznał rację Jego szefowi ubranemu w fiolety.
                    Ilu mądrych księży odeszło z kościoła w ostanim czasie, też filozofów, przypominam dwóch,
                    których lubię sluchać, jeżeli można albo czytać, to Obirek i Bartoś. Pierwszy był Jezuitą, drugi
                    Dominikaninem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka