zajbel 25.12.13, 10:52 biznes.onet.pl/kto-wyplaca-najwyzsza-emeryture-ile-chleba-zjada-e,18493,5593802,1,fotoreportaze-detal-galeria Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iryska2604 Re: O emerytach i emeryturach 27.12.13, 17:58 Coś mi sie widzi, że innym Polakom głód przez nas w oczy nie zajrzy. Nie jest nas taka masa... Odpowiedz Link
plater-2 Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 04:28 Ja nie rozumiem dlaczego szare jest podpisane 30 % . Odpowiedz Link
dorka556 Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 07:47 To nie są %% a mln. Po prostu 30 mln Polaków nie pobiera emerytur (łącznie z niemowlętami). Odpowiedz Link
martok11 Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 08:57 Nie wiem, czy w tym materiale zwróciliście uwagę na informację, że bardzo znany aktor Jan Kobuszewski otrzymuje 0 zł emerytury! Co do przyczyny tego faktu ja osobiście mam mieszane uczucia. Kobuszewski mianowicie zrzekł się swojej emerytury, w proteście przeciw jej wysokości: ZUS wyliczył mu 1200 zł. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 09:25 www.fakt.pl/Emerytury-gwiazd-Z-czego-zyja-polskie-gwiazdy-Emerytury-naszych-gwiazd,artykuly,207428,1.html Dlaczego wypłaty dla aktorów czy piosenkarzy, którzy przecież pracowali na estradzie i planie filmowym przez całe życie i nie mogli narzekać na zarobki, są teraz tak niskie? Odpowiedź w większości przypadków jest prosta – ich składki emerytalne odprowadzane były nieregularnie. Artyści nie mieli etatów lub byli zatrudniani z niskimi pensjami. Stąd na przykład Krzysztof Cugowski – który przez całe dziesięciolecia święcił triumfy z grupą Budka Suflera – przechodząc na emeryturę dostał z ZUS-u zaledwie 560 złotych.. www.se.pl/rozrywka/plotki/jan-kobuszewski-emerytura-wystarcza-mi-na-godne-zycie_293056.html Jestem emerytem, dostałem odpowiednie zaświadczenie o emeryturze. Tak, fizycznie to jej jeszcze nie dostałem, ale jestem zadowolony z jej wysokości. Zmieniły się przepisy i obliczono mi ją według zarobków z 10 ostatnich lat - zdradza "Super Expressowi" Jan Kobuszewski. Świeżo upieczony pan Jan K. to on nie wie,że można sobie przeliczyć nie z 10 ostatnich lat,tylko z 10-ciu kiedy najwięcej zarabiał? no ale jak składki były marne,to niech sobie w brodę pluje. Opinie na ten temat są różne. gość 05.11.2011 14:21 to jak są syte lata to trzeba odkładać na starość a nie szastać i fruwać po salonach Odpowiedz Link
dorka556 Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 09:37 ...tylko z 10-ciu kiedy najwięcej zarabiał? , Niestety, z 10 tylko wtedy, gdy są to kolejne lata. Nie po kolei - potrzeba 20 lat. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 21:41 Emerytury nie można się zrzec. Nie ma takiej możliwości prawnej. Najprawdopodobniej nie odbiera i to jest jego bajka. A wszystkie należne mu pieniądze "wiszą" w ZUS jako - niepobrane. Allbo zmięknie i kiedyś wszytko weźmie, albo wejdą do masy spadkowej. Odpowiedz Link
martok11 Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 22:05 grzech_o_1 napisał: > Emerytury nie można się zrzec. Nie ma takiej możliwości prawnej. Ta wiadomość pojawiła się w internecie, przytoczyłem ją za jakąś gazetą. Ale jestem pewien, że masz rację - to musi być legenda. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 22:17 Tak samo nie ma możliwości prawnej, by się zrzec wynagrodzenia za pracę. Można nie pobierać jak ktoś uparty. Ale zawsze kasa będzie do dyspozycji pracownika. A co potrafią pisać gazety? Dobrze wiemy. A co może dla reklamy wygadywać taki kawalarz jak Kobuszewski? Też dobrze wiemy. Odpowiedz Link
plater-2 Re: O emerytach i emeryturach 09.01.14, 08:23 Fedorowicz pisal w swojej ksiazce, ze jak sie wkurzyl na jakas instytucje, to mowil, ze nie pobierze wynagrodzenia (za nedzne ). I mial satysfakcje,ze panie w ksiegowosci nie wiedzialy, co z tym fantem zrobic, mase klopotow mialy, nie przewidywano takiej sytuacji. Odpowiedz Link
wikul Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 22:50 martok11 napisał: > Nie wiem, czy w tym materiale zwróciliście uwagę na informację, że bardzo znany > aktor Jan Kobuszewski otrzymuje 0 zł emerytury! Co do przyczyny > tego faktu ja osobiście mam mieszane uczucia. Kobuszewski mianowicie zrzekł się > swojej emerytury, w proteście przeciw jej wysokości: ZUS wyliczył mu 1200 zł. Jeżeli to prawda to bardzo mnie rozczarował. Nie wiedział na jakich etatach pracuje? Ile zarabia oficjalnie i jakie składki płaci? Myślał że potraktują go wyjątkowo? A ilu ludzi żyje za 1200 zł? Są ludzie którzy w trakcie żywota płacą najniższe składki a potem płaczą że państwo jest niedobre bo oni maja głodowe emerytury. Odpowiedz Link
martok11 Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 10:02 Mam znajomego, który żył z estrady przez prawie 50 lat i dopóki grał, był bogaty jak Krezus. Przepił i "przebawił" fortunę, a dziś jego emerytura to ok. 1300 zł. Mówi uczciwie, że to wyłącznie jego własna wina. Postępował tak, jak wszyscy z tej branży (może z drobnymi wyjątkami), tzn. występował na umowach tak sformułowanych, żeby nikt (ani pracodawca, ani on sam) nie musiał opłacać składki emerytalnej. Z punktu widzenia ZUSu są to więc ludzie, którzy przez całe dziesięciolecia albo w ogóle nie pracowali, albo pracowali za symboliczne, kilkusetzłotowe pensje. Krótko mówiąc, przyczyną niskich emerytur artystów jest ukrywanie dochodów, co zwłaszcza za komuny było bardzo łatwe. Odpowiedz Link
plater-2 Re: O emerytach i emeryturach 06.01.14, 21:20 No to Kobuszewski ma wiecej jak ja.... Odpowiedz Link