12.02.14, 18:49
Mam do Ciebie prośbę. Jesteś na bieżąco z przepisami emerytalnymi.Sprawa nie dotyczy bezpośrednio mnie ale jednej ze znajomych. Kobieta ma około 55 lat. Przepracowane zawodowo z ZUS-em 15lat. Była nawet przez pewien okres czasu sekretarka wojewody w PRL-u ale województwo szlak trafił razem z ustrojem.. Większość lat poświęciła na wychowywanie dzieci. Teraz nie może dostać pracy więc zatrudnia się w szarej strefie. Mąż pracuje w Niemczech i nieźle zarabia. Ostatnia z córek kończy studia. Znajoma martwi się ,że nie dostanie emerytury . Drugi problem ,to czy gdyby zmarł jej mąż ona ma szanse odziedziczyć po nim cokolwiek nie mając własnej?
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: jaga_22 12.02.14, 19:23
      Amityr kobieta musi mieć przepracowane minimum 20 lat.
      Po mężu dostanie 85% świadczenia .

Tu masz dokładnie.
      kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/emerytury_i_renty/artykuly/670817,emerytura_i_renta_po_zmarlym_malzonku_wybor.html
      • stedo Re: jaga_22 12.02.14, 19:32
        Tu jest mowa o rencie z ZUSu.Nie wiadomo czy mąż tej pani będzie miał jakieś prawa do świadczeń z ZUSu skoro pracuje zagranicą. Trzeba by zasięgnąć wieści jakie uprawnienia mają wdowy w kraju, miejscu pracy męża tej pani.
        • jaga_22 Re: jaga_22 12.02.14, 19:42
          Faktycznie przeoczyłam najwazniejsze,może tutaj coś będzie.

www.zus.pl/pliki/poradniki/Emerytury_i_renty.pdf
          • zajbel Re: jaga_22 12.02.14, 20:55
            Skoro ma 15 lat pracy udokumentowanej składkami to jeszcze może sobie doliczyć 2 lata na każde dziecko ale tylko wtedy gdy urodziła je przed lub po zatrudnieniu. Jednak okresy nieskładkowe nie mogą wynosić więcej niz 33% wymaganego stażu pracy czyli w przypadku tej osoby wystarczyłoby 5 lat nieskładkowych czyli 3 x 2 lata na dzieci lub 5 lat renty chorobowej lub inne okresy zaliczane jako nieskładkowe.
            • amityr Re: jaga_22 12.02.14, 21:57
              zajbel napisała:

> Skoro ma 15 lat pracy udokumentowanej składkami to jeszcze może sobie doliczyć
              > 2 lata na każde dziecko ale tylko wtedy gdy urodziła je przed lub po zatrudnien
              > iu. Jednak okresy nieskładkowe nie mogą wynosić więcej niz 33% wymaganego stażu
              > pracy czyli w przypadku tej osoby wystarczyłoby 5 lat nieskładkowych czyli 3 x
              > 2 lata na dzieci lub 5 lat renty chorobowej lub inne okresy zaliczane jako nie
              > składkowe.

Jak tylko przed lub po? Zawsze musi być albo przed albo po. No bo jak inaczej?
              • zajbel Re: jaga_22 12.02.14, 22:12
                Jeżeli urodziła dzieci w czasie gdy pracowała to jej nic nie doliczą ale jeżeli przed podjeciem pracy zawodowej lub gdy juz przestała pracować to jej zalicza
      • amityr Re: jaga_22 12.02.14, 21:45
        jaga_22 napisała:

> Amityr kobieta musi mieć przepracowane minimum 20 lat.
        > Po mężu dostanie 85% świadczenia .
        >
        > Tu masz dokładnie.
        > kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/emerytury_i_renty/artykuly/670817,emerytura_i_renta_po_zmarlym_malzonku_wybor.html

Te 85% to jest niezależnie od tego czy będzie miała swoja emeryturę. Znaczy, że gdyby nie miała np. w ogóle to i tak by dostała po mężu.
        • jaga_22 Re: jaga_22 12.02.14, 22:05
          Dokładnie tak,tylko nie wiem jak jest jak mąż pracuje w Niemczech.
          Może tutaj coś znajdziesz.

www.zus.pl/default.asp?p=4&id=404
          • amityr Re: jaga_22 13.02.14, 11:17
            Bardzo uprzejmie dziękuję. Wszystko przekazałem.
        • grzech_o_1 Re: jaga_22 12.02.14, 22:18
          Ustawa o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin. Grudzień 1998.
          Proszę zadać sobie trudu, wejść na - sejm - i w zakładkę KSAP. System aktów prawnych. I poczytać materiały źródłowe. Tekst Ustawy ogłoszony, aktualny, jednolity.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka