Dodaj do ulubionych

Malowane jaja

17.04.14, 13:15
http://i61.tinypic.com/2gulkd3.jpg

By zafarbować jajka na Wielkanoc wcale nie musisz kupować gotowych barwinków. Czy wiesz, że aby otrzymać czerwony pigment wystarczy zmieszać wywar z buraków z kroplą octu? Brązowy kolor uzyskasz z wywaru z kawy, a zielony z pokrzywy lub młodej trawy.

deccoria.pl/warto-zobaczyc/poradniki-naturalne-sposoby-barwienia-jajek,15,786.html
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: Malowane jaja 17.04.14, 13:32
      Łupiny z cebuli jasnej dają kolor prawie pomarańczowy a z czerwonej cebuli ciemny brąz.
      Zazwyczaj przed świętami kupuję 20 -30 dkg czerwonej cebuli - w samoobsługowych sklepach - i do tego wybieram z pojemnika wszystkie wolne łuski.
      Na jaja nie do jedzenia ale do ozdoby i wydmuszki barwię bibułą marszczoną, rozpuszczoną w gorącej wodzie.
      Czarny bez ma też swój urok. smile aga
    • yustynadiy Re: Malowane jaja 17.04.14, 18:31
      Przeprowadziłam test zastosowania naturalnych barwników. Zapraszam do sprawdzenia efektów: Naturalne barwniki
      • zajbel Re: Malowane jaja 17.04.14, 20:21
        f14.ifotki.info/org/c9531173b3d003f34478429c06aa1cc4b90e28150004624.jpg
        cała tabelka czym barwic i jaki kolor wychodzi, mam nadzieję że tłumaczyć nie trzeba
        • anoagata Re: Malowane jaja 19.04.14, 15:13
          Nic nie kombinowałam ,kupiłam farbę,5 kolorów za 1 zł.
          Jajka pomalowałam nawet i dla sąsiada.
          Widziałam w TV prezesa Kaczńskiego,który tez malował swoje jajka,przy stole.
          • jantoni.jajcorz Re: Malowane jaja 21.04.14, 08:09
            anoagata napisała:
            Widziałam w TV prezesa Kaczyńskiego,który tez malował swoje jajka, przy stole.
            A to bezwstydniksurprised Nie mógł ich zostawić w kolorze ecru?
            • anoagata Re: Malowane jaja 21.04.14, 22:01
              jantoni.jajcorz napisał:

> anoagata napisała:
              > Widziałam w TV prezesa Kaczyńskiego,który tez malował swoje jajka, przy
              > stole.
              > A to bezwstydniksurprised Nie mógł ich zostawić w kolorze ecru?
              No mógłby ale raz w roku około Wielkiej Nocy.... sobie pomalował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka