Dodaj do ulubionych

Zielone orzechy

14.06.14, 17:09
O właściwościach liści i owocni tego pięknego drzewa napisano w googlach.
Proponuję na niedzielnym spacerze zerwać pięć sztuk zielonych orzechów, - to przepis na likier - drobno je posiekać i zalać 500g alkoholu 40%. Macerować w zamkniętym naczyniu przez 6 tygodni. Po czym przecedzić. Rozpuścić 200g cukru w 500ml wody, zagotować, ostudzić, zmieszać z wyciągiem z orzechów i pozostawić na dwa tygodnie.
Winko orzechowe: Do butelki czerwonego wina (700ml) dodać 50g rozdrobnionych liści, macerować 10 dni. Przecedzić. Dodać50 - 150g miodu lub cukru ( dla cukrzyków nie dodawać) i zostawić na 3 dni. Pić po małym kieliszku.
To mikstury dla zdrowotności. smile aga
Obserwuj wątek
    • amityr Re: Zielone orzechy 14.06.14, 20:51
      Aguś rozpijesz mnie jak nic.
      • anoagata Re: Zielone orzechy 15.06.14, 15:59
        Masz rację Amityr tego kieliszkiem to się nie da,to bym piła szklanką.
        Nie zrobię tej minkstury bo leszczynów w pobliżu nie mam a gdzieś dalej też chyba nie ma.
        Receptura okej.
        • aga-kosa Re: Zielone orzechy 15.06.14, 16:34
          Mikstura jest z orzecha włoskiego.
          Dzisiaj już zbierałam kwiat lipy. Wystarczy wysuszyć i zamknąć w słoiku.
          Przepis na nalewkę z kwiatu lipy tez mam. smile aga
          • anoagata Re: Zielone orzechy 15.06.14, 16:54
            Pamiętam dawno temu jak rodzice suszyli lipę,ja nigdy tego nie robiłam chocćlipy rosną mi przy grodze.
            Zastanawiam się czy ma właściwe właściwości jeżeli rośnie tak przy drodze po której jeżdzą samochody.
            • alfredka1 Re: Zielone orzechy 15.06.14, 19:49

To, co przy drodze rośnie nie nadaje się do jedzenie, picia i smarowania..
              Wracając do nalewek, świetna jest jalowcówka, dereniówka, arcycięglówka , smorodinówka, malinówka "podwieszana" i oczywiście ratafia.
              • aga-kosa Leniwy dżem z róży 16.06.14, 11:39
                Miałam pół kg rabarbaru. Pocięłam go na kawałki, ugotowałam w szkl wody dodałam 30 dkg cukru i zmiksowałam.
                10 dkg płatków z róży zalałam szklanką wrzątku, doprowadziłam do wrzenia i zaczekałam aż ostygnie.
                Wycisnęłam płyn z róży do rabarbary i nastawiłam w metalowej miedniczce do odparowania na garnku z wodą.
                Po odparowaniu mam trzy słoiczki po musztardzie dżemu o intensywnym zapachu róż a rabarbaru się nie wyczuwa.
                Z rabarbarem robiłam dżem truskawkowy: 1 kg rabarbaru
                1 kg truskawek
                0,5 kg cukru. Też odparowywałam w miednicy i nie dodawałam żadnego żelfiksu. smile aga
                • amityr Re: Leniwy dżem z róży 16.06.14, 12:05
                  Zmieszać ususzone zioła, mięty pieprzowej,piołunu, jemioły,kwiatu głogu ,pępawy,liście miłorzębu. Zalać czystą wódką w ciemnym słoju i odstawić na 2-a tyg. Podgrzać w łaźni wodnej . Wycisnąć. Odstany ekstrakt odlać przez lejek z papierowym sączkiem. Trzymać w ciemnym szkle. Pić po 10ml przed jedzeniem.
                  • jaga_22 Re: Leniwy dżem z róży 16.06.14, 18:56
                    Mam zielone orzechy,jutro kupię spirytus.
                    • aga-kosa Re: Leniwy dżem z róży 16.06.14, 20:53
                      Jago to kup też 1,5 kg czereśni, 0,5 kg cukru, 1/2 szkl wody wanilię i 0.75 wódki.
                      Czereśnie nakłuć i sparzyć gorącą wodą. Umieścić w 2 słoikach i zalać gorącym syropem z wody i cukru. Następnego dnia dodać wódkę i odstawić do świąt. smile aga
                      • aga-kosa Re: Leniwy dżem z róży 16.06.14, 20:56
                        Czereśnie muszą mieć po pół ogonka. smile aga
                        • jaga_22 Re: Leniwy dżem z róży 16.06.14, 21:10
                          O nie Aguś,wszystkie moje nalewki córka wypiła.Powiedziała ,że są najlepsze
                          a miałam mieć do snu.wink Zrobię tylko z orzechów ,bo nigdy nie robiłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka